04/02/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Στη φράση «σε δουλειά να βρισκόμαστε», παραπέμπει η απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει «την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων». Η αλήθεια είναι ότι με μια εξεταστική επιτροπή «ξεχνιέσαι». Ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι η πολιτική των «μνημονίων» είναι εδώ πανταχού παρούσα. Ότι οι «μνημονιακοί» αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι είναι όλοι σε ισχύ. Ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι η «αντιμνημονιακή» συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί ουσιαστικά σε όσα δέσμευαν και τα «μνημόνια» τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις: Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ιδιωτικοποιήσεις (που θα τις λέμε «κοινοπραξίες») πρωτογενή πλεονάσματα, μειωμένες δαπάνες σε Υγεία, Πρόνοια κ.λπ. Ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι η στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάκαμψης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, η στρατηγική της ΕΕ σημαίνουν μνημόνια διαρκείας για τους λαούς. Ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι αλλάζουν τα ονόματα, αλλά η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής μένει ίδια. Ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι αποδείχτηκε περίτρανα πως ο διαχωρισμός «μνημονιακών - αντιμνημονιακών» ήταν απάτη για το λαό. Ξεχνιέσαι από το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση δε διαπραγματεύεται προς όφελος του λαού, αλλά για λογαριασμό του κεφαλαίου, που ζητά περισσότερο χρήμα και διευκολύνσεις για τις επενδύσεις του.
Τι έφερε όμως το μνημόνιο; Το μνημόνιο - σημείωνε το ΚΚΕ ήδη από την πρώτη στιγμή - το έφερε η κρίση. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που βρίσκεται στο DNA, στην ίδια τη φύση και λειτουργία του σημερινού κοινωνικο - οικονομικού συστήματος. Η κρίση λοιπόν, δηλαδή η απώλεια του ενδιαφέροντος από την πλευρά του κεφαλαίου για επενδύσεις που οδήγησε σε κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων, καταστροφή μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εκτίναξε την ανεργία στα ύψη και είναι αυτή που έφερε το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι ο τρόπος με τον οποίο το κεφάλαιο φόρτωσε τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις, τσακίζοντας μισθούς και δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η περιβόητη ανάκαμψη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επιταχύνθηκε η υλοποίηση μέτρων που βρίσκονταν στις πάγιες κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων του καπιταλισμού ήδη από τη δεκαετία του 1990 και καθυστερούσε η εφαρμογή τους στην Ελλάδα. Ασκήθηκε περιοριστική πολιτική με στόχο να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, να μπορεί να αποπληρώνεται το χρέος που δε δημιούργησε ο λαός, αλλά φορτώνεται στις πλάτες του. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε μπροστά στη Μέρκελ ότι «έγιναν πολλά προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή», την οποία έχουν πρόθεση να συνεχίσουν. Πάνω σε αυτήν τη βάση όλα τα αστικά κόμματα και το κεφάλαιο στην Ελλάδα, πρώτ' απ' όλα ο ΣΕΒ, λένε ότι τώρα πρέπει να παρθούν λιγότερο υφεσιακά και περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις.
Τι έφερε όμως την κρίση; Προφανώς όχι οι σπατάλες και η υπερκατανάλωση, ούτε η έλλειψη ταχύτητας στην εφαρμογή αναδιαρθρώσεων, όπως υποστηρίζουν βασικά αστικά επιτελεία και σε ένα βαθμό υιοθετεί και η συγκυβέρνηση. Την κρίση την έφερε η ανάπτυξη! Όσο και αν ακούγεται παράξενα αυτό, αυτή είναι η πραγματικότητα και μόνο το ΚΚΕ το ανέδειξε ήδη από το 2009. Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης των δεκαετιών του 1990 και 2000 που έφτασαν και στο 5% του ΑΕΠ είναι αυτοί που οδήγησαν στην κρίση. Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τα κέρδη των μονοπωλίων, όξυνε την αναρχία στην παραγωγή, την αντίθεση ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κατασκευαστικό τομέα), οδήγησε σε συσσώρευση κεφαλαίου, πάτησε σε μια πρώτη φάση επέλασης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στις αναδιαρθρώσεις - μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Όλα αυτά είναι που θέλουν να κρύψουν με τέτοια τεχνάσματα και όλα αυτά είναι που το ΚΚΕ θα επιμένει να αποκαλύπτει διαφωτίζοντας το λαό.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 2 Απρίλη 2015.

Ποια αλλαγή;
Εγραψε η «Αυγή», 31/3/2015: «Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, αλλά τι θα τις αντικαταστήσει για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης. Αυτή τη θεμελιακή πολιτική επιλογή εξυπηρετεί η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και δράσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα ανοίξουν το δρόμο για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το μείζον, επομένως, είναι η αλλαγή πολιτικής». Αλήθεια, όμως, για τι είδους αλλαγή πολιτικής μιλάμε όταν: Ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Αγκ. Μέρκελ είπε ότι δε θα καταστρέψει το όποιο «θετικό έργο» της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή το 70% των μνημονίων. Οτι υπάρχει ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Οτι υπάρχει ανάγκη προώθησης και νέων μεταρρυθμίσεων που τις επεξεργάζονται με την τρόικα των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισόν) και τον ΟΟΣΑ, για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου; Τι αλλάζει λοιπόν; Αλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε το στιλ, δεν άλλαξαν όμως τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την κυρίαρχη πολιτική, δηλαδή τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που απλώς διεκδικούν μια χαλάρωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ, ώστε να βρεθεί χρήμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις τους. Για το λαό δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό...
Κοροϊδία στο τετράγωνο
Κλίμα αναμονής και εφησυχασμού απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Ετσι, χτες, λίγα 24ωρα πριν την απεργία της Κυριακής στο Εμπόριο, ο μεν υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά «για την κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου, του Ν. 4177/2013, στο αμέσως επόμενο διάστημα», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης είπε, μέσες άκρες, ότι τελείωσε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ότι θα υπάρχει πλέον το παλιό καθεστώς (δυο Κυριακές ανοιχτά το χρόνο, συν δυο Κυριακές ακόμα στις εκπτωτικές περιόδους). Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει «πρωταπριλιάτικο αστείο» την εξαγγελία και θυμίζει ότι «τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει ξανά στο πιο πρόσφατο παρελθόν», κυρίως πριν από κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο γεγονός ότι η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας παραμένει στα λόγια για την κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα εγγυάται μέσω του Π. Σκουρλέτη ότι το πλαίσιο που θα διαμορφώσει θα διασφαλίζει τη λειτουργία των καταστημάτων «με όρους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων»! Δηλαδή κοροϊδία στο τετράγωνο για εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ, που ξέρουν ότι «ισότιμος ανταγωνισμός» με τα μονοπώλια δεν μπορεί να υπάρξει και ότι αυτός ακριβώς ο ανταγωνισμός είναι που τους κατατρώει, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων...
Τα άπλυτά τους στη φόρα
Τα στελέχη που έχουν μείνει στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν και πολλά να χάσουν ξεκατινιάζοντας τους πρώην «συντρόφους τους» που έχουν μετοικίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και να βγάζουν άπλυτα στη φόρα. Ετσι, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου με «Ανοικτή Επιστολή» «καρφώνει» τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, Θεοδώρα Τζάγκρη, Γ. Μιχελογιαννάκη, Θ. Παραστατίδη.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «1ον: Εχετε ψηφίσει και μνημόνια και μεσοπρόθεσμα και μνημονιακούς νόμους, κάνετε πρόταση μομφής στον εαυτό σας; Υπενθυμίζω ότι ο κ. Κουρουμπλής ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και 33 μνημονιακούς νόμους. Η κ. Τζάγκρη ΟΛΑ τα μνημόνια και ΟΛΑ τα μεσοπρόθεσμα και 88 καθαρά μνημονιακούς νόμους, η οποία μάλιστα εξαπέλυε και μύδρους προς αυτούς που είχαν προβληματισμούς ή δεν ψήφιζαν άρθρα των μνημονίων. Ο κ. Μιχελογιαννάκης το Μεσοπρόθεσμο και 36 μνημονιακούς νόμους. Ο κ. Παραστατίδης το πρώτο Μνημόνιο, ΟΛΑ τα μεσοπρόθεσμα και 88 καθαρά μνημονιακούς νόμους.
2ον: Ολα όσα λέγατε, ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ως πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές το 2009 - 2010 για τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση, τα κάνετε γαργάρα σήμερα; Πότε λέγατε αλήθεια; ΤΟΤΕ Η ΤΩΡΑ;».
Το θέμα έχει την πλάκα του...
Πρωταπριλιά...
Ως είθισται, ο «Ριζοσπάστης», τηρώντας το έθιμο της Πρωταπριλιάς, στο χτεσινό του φύλλο φιλοξένησε δημοσίευμα στη σελίδα 4 με τον τίτλο «Σάλος από τις δηλώσεις Τσίπρα», που αναφέρεται σε δήθεν δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ΝΑΤΟ σε ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα. Η αλήθεια είναι πως δε δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα να το συντάξουμε. Απλώς ανατρέξαμε σε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Αυτά που φέρεται να δήλωσε ο Α. Τσίπρας στην υποτιθέμενη συνέντευξη για το ΝΑΤΟ (δε θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές που συνιστούν επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, καταγγελία της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, απεμπλοκή από κάθε σχεδιασμό στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων κ.λπ.) αποτελούσαν τις θέσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική το Μάη του 2012, όταν ήθελε να εμφανίζεται ως «ριζοσπαστική δύναμη». Σήμερα βεβαίως έχουμε τα ανήκομεν εις την Δύσην, τις διαβεβαιώσεις της προσήλωσης στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο, τη στήριξη από τις ΗΠΑ, την επιδίωξη ενιαίου αμυντικού δόγματος με το Ισραήλ, την προετοιμασία για επεμβάσεις σε Ιράκ - Συρία στο όνομα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών κ.ά. Ανεξάντλητη πηγή πρωταπριλιάτικων αστείων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέφυγε πρόσφατα στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), προκειμένου να λάβει «συμβουλές» και τεχνική βοήθεια για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Μάλιστα, η επιλογή αυτή εμφανίστηκε προπαγανδιστικά από τη συγκυβέρνηση ως ένα είδος «αντίβαρου» προς τις πολιτικές που είχαν επιβληθεί με τα μνημόνια. Είναι, όμως, διαφορετική η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ από αυτήν που εφαρμόστηκε και συνεχίζει να επεκτείνεται με τη βούλα της τρόικας;
Την απάντηση τη δίνει πρόσφατη Εκθεση του ΟΟΣΑ «με στόχο την ανάπτυξη», όπου βέβαια - όπως αναμενόταν - βασική επιδίωξη παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως δηλαδή επιδιώκει και η στρατηγική της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ «οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις των πολιτικών όσον αφορά στον ανταγωνισμό και την καινοτομία...». Ενώ ειδικά για τις χώρες της Ευρωζώνης αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, είναι αναγκαίες για να θερίσουμε τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας των τελευταίων ετών».
Δηλαδή, ο ΟΟΣΑ μιλά για προώθηση της «απελευθέρωσης» τομέων οικονομίας και επαγγελμάτων, προκειμένου να εισχωρήσουν ακόμα πιο εύκολα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι βάζοντάς την και ως προϋπόθεση, ώστε τα μονοπώλια να καρπωθούν τις αντεργατικές ανατροπές που εφαρμόστηκαν στην ΕΕ και που στη χώρα μας πήραν τη μορφή των μνημονίων και να κερδοφορήσουν.
***
Δε μένει όμως μόνο σε αυτό, αλλά μεταξύ πολλών άλλων στην Εκθεση προτείνει στα κράτη - μέλη «χαλάρωση των κανόνων για την απόλυση των μόνιμων εργαζομένων», με το πρόσχημα της μείωσης του «εργασιακού χάσματος μεταξύ των εργαζομένων κανονικής και μη κανονικής απασχόλησης», ενώ με το ίδιο πρόσχημα επί της ουσίας ζητά μείωση του κόστους των αποζημιώσεων, λέγοντας πως «η σύγκλιση του ύψους της αποζημίωσης σε περίπτωση τερματισμού των συμβάσεων θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη θέσπιση μιας μοναδικής ή ενιαίας σύμβασης».
Επιπλέον, προκειμένου να βρεθούν ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προτείνει να αυξηθεί το ποσοστό των σπουδαστών που εργάζονται. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «προκειμένου να εξοικειωθούν καλύτερα οι σπουδαστές με την αγορά εργασίας, θα πρέπει, αφ' ενός, να εισαχθούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω ενότητες μαθημάτων εργασιακού χαρακτήρα στα προγράμματα Επαγγελματικής Εξάσκησης,Κατάρτισης και Μαθητείας και, αφ' ετέρου, να ενισχυθούν εκείνα τα μέτρα που θα καταστήσουν ευκολότερο για όλους τους σπουδαστές να αποκτήσουν εργασιακή πείρα. Στα εν λόγω μέτρα συγκαταλέγονται ενδεχομένως η εξάλειψη των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόσληψη εργαζομένων μερικής απασχόλησης από τις επιχειρήσεις και πιθανώς η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την παρακίνηση των σπουδαστών να εργάζονται έως έναν ορισμένο αριθμό ωρών».
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο ΟΟΣΑ όχι μόνο δεν προτείνει κάποια «εργαλειοθήκη» διαφορετική από εκείνη που προωθεί η ΕΕ, αλλά εμφανίζεται και ως ο παγκόσμιος «γκουρού» όλων των αντεργατικών μέτρων, μεταξύ αυτών και της απόλυτης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
***
Την ίδια στιγμή, όχι με λιγότερες δόσεις υποκρισίας που περιέχονται και στα κείμενα της ΕΕ, ενώ εκτιμά πως είναι δραματικές οι κοινωνικές επιπτώσεις από την κρίση, σημειώνοντας πως «οι οικογένειες περιέκοψαν επίσης τις βασικές δαπάνες τους, όπως δαπάνες διατροφής, διακυβεύοντας τη σημερινή και τη μελλοντική τους ευεξία...» αυτό που προτείνει είναι λίγα ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους και τους πιο ευάλωτους, κρατώντας όμως όσο γίνεται χαμηλότερα τις κοινωνικές δαπάνες που πρέπει να υποτάσσονται στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «οι περικοπές των δαπανών για την Υγεία σήμερα δεν θα πρέπει να πυροδοτήσουν την αύξηση των αναγκών φροντίδας Υγείας στο μέλλον», δηλαδή μειώστε τις δαπάνες αλλά μην το κάνετε με τρόπο που στο μέλλον θα χρειάζονται πολλαπλάσιες δαπάνες επειδή οι περικοπές θα υπονομεύουν την υγεία των εργαζομένων, και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η αποτελεσματικότερη στοχοθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και να προστατεύσει παράλληλα τις ευάλωτες ομάδες. Οι μεταρρυθμίσεις του τομέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδίως, θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των πιο ευάλωτων».Ολ'αυτά λένε:«φροντίστε να γλυτώνουν όσο γίνεται λιγώτεροι εξαθλιωμένοι από το θάνατο». Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας έχει ο θεός!
Εμπνέει, μάλιστα, τέτοια αισιοδοξία ο ρόλος του ΟΟΣΑ και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει που φτάνει όχι μόνο να αποδέχεται την παιδική εργασία, αλλά να ζητά μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο «λειτουργικό» και «αποτελεσματικό» το ρόλο της, δίνοντας οδηγίες του τύπου: «Ιδιαίτερα οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο θα πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για τα παιδιά και να αποτρέψουν τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας των νέων που εγκαταλείπουν το σχολείο». Αντί, δηλαδή, να προτείνει μέτρα που θα κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά και εφήβους στο σχολείο, δουλεύει για ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
***
Με σαφή τρόπο ζητά τη μείωση επιδομάτων ανεργίας, καθώς αναφέρει «για παράδειγμα, μειώνοντας αξιόπιστα τις δαπάνες για τα επιδόματα κατά την ανάκαμψη και αναπροσανατολίζοντας τους πόρους από τα επιδόματα στις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας», επί της ουσίας εγκρίνει και επαυξάνει όλα εκείνα τα μέτρα σε βάρος των ανέργων, με τα οποία αφαιρούνται πόροι που προορίζονται για την προστασία τους για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Συνταγή, βεβαίως, που ευρέως χρησιμοποιείται στην ΕΕ, αλλά τυγχάνει και της θερμής αποδοχής και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Από τη φαρέτρα των αντιλαϊκών μέτρων δε λείπουν και οι προτροπές για συνέχιση των αντιασφαλιστικών μέτρων, εκτιμώντας πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, που άρχισαν να υλοποιούνται πριν από την κρίση είναι απαραίτητο να συνεχιστούν».
Στο φόντο όλων των παραπάνω δεν είναι τυχαίο που και η νέα συγκυβέρνηση κατέφυγε στον ΟΟΣΑ. Είναι ο κατάλληλος οργανισμός στον κατάλληλο ρόλο.

Την απαράδεκτη πρακτική του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας να αποκλείσει από τις εκλογές τους εργαζόμενους συμβασιούχους, καταγγέλλει η«Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).
Συγκεκριμένα, ενώ σε πρόσφατη συνέλευση είχε αποφασιστεί να ψηφίσουν κανονικά, αυτό δεν εφαρμόστηκε. Aπαγορεύουν στους συμβασιούχους να ψηφίσουν στις εκλογές που διεξάγονται από 27 Μάρτη έως 3 Απρίλη, τη στιγμή μάλιστα που είναι μέλη του Συλλόγου και πληρώνουν κανονικά συνδρομή η οποία παρακρατείται από το μισθό τους!
Η ΔΑΣ τονίζει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτό το περιστατικό, υπερψηφίζοντας το αγωνιστικό-ταξικό ψηφοδέλτιό της. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και φασίζουσα συμπεριφορά του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας και επικεφαλής της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής", Κουκούλη Δ., που δεν έχει προηγούμενο στα συνδικαλιστικά χρονικά του συλλόγου μας. Απέκλεισε τους συμβασιούχους να ψηφίσουν με το έτσι θέλω, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο στα τόσα πολλά που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρονιά από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό προκειμένου να αποκλείουν κάθε φορά τους συναδέλφους συμβασιούχους από τις εκλογές για την ΠΟΕ ΟΤΑ.
Με την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας και ενώ είχε υποχρέωση από το καταστατικό να παραδώσει όλα τα μητρώα  (μονίμων, αορίστου, συμβασιούχων) στην πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και το δικαστικό αντιπρόσωπο, με φασίζουσα νοοτροπία, θεωρώντας το σύλλογο τσιφλίκι του και ενεργώντας ως ιδιοκτήτης του, δεν υπέγραψε και δεν παρέδωσε το μητρώο συμβασιούχωνώστε να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης να ψηφίσουν σε δεύτερη κάλπη οι συμβασιούχοι, αποκλείοντας εκατοντάδες συναδέλφους από τις εκλογές, όπως κάνουν και οι όμοιοί τους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ όλα αυτά τα χρόνια, απόφαση που και ο ίδιος συμφώνησε και ψήφισε στην πρόσφατη συνέλευση στις 26 Μάρτη στο Ωδείο.
Η θρασύτατη και φασίζουσα αυτή ενέργεια του προέδρου της κυβερνητικής και εργοδοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ, να ανατρέψει την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, έχει την ανοχή και τη στήριξη των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ), "ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ") που συνεργάζονται όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να προωθούν τη γραμμή του συμβιβασμού της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, των κερδών του κεφαλαίου, της συμμαχίας με τους δημάρχους που υλοποιούν όλη την αντεργατική πολιτική ενάντια στο ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα και την ενότητα των εργαζομένων, ανεξάρτητα με τη σχέση εργασίας. Έχει τη στήριξη και την καθοδήγηση της συμβιβασμένης κυβερνητικής και εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ που τηρεί τη "νομιμότητα"(!) σε επίπεδο ομοσπονδίας και πετάει έξω από την εκλογική διαδικασία εδώ και χρόνια τους συναδέλφους μας συμβασιούχους.
Με οδηγό τους το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" αυταρχικά και φασιστικά στερούν το δικαίωμα της ψήφου στους συναδέλφους μας ενώ είναι μέλη του Συλλόγου και μάλιστα πληρώνουν κανονικά τη συνδρομή τους, που παρακρατείται από το μισθό τους. Εφαρμόζουν τις αποφάσεις όπως τους βολεύει. Είναι αδίστακτοι. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, μόνιμους, αορίστου, συμβασιούχους, να καταδικάσουν τις απαράδεκτες φασιστικού τύπου ενέργειες και νοοτροπίες. Να στηρίξουν τη μόνη αγωνιστική φωνή που με συνέπεια παλεύει για το δικαίωμα όλων των συναδέλφων ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας να ψηφίζουν, παλεύει να αλλάξει την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου από τη σημερινή στάση και συμπεριφορά της πλειοψηφίας. Να συμβάλουν και με την ψήφο τους στη ΔΑΣ-ΟΤΑ να κάνουμε το Σύλλογο φρούριο του αγώνα, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ΠΟΕ ΟΤΑ».

Την Τρίτη 30 Μάρτη 1976 ξεκίνησε η απεργία στα μεταλλεία του επιχειρηματία Σκαλιστήρη στην Εύβοια. Πέντε χιλιάδες εργάτες διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απέναντί τους δεν έχουν μόνο την εργοδοσία, αλλά το σύνολο των κρατικών δυνάμεων καταστολής, που έσπευσαν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα του επιχειρηματία.
Από την πρώτη μέρα της απεργίας εξαπολύθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την Τετάρτη, 31 Μάρτη, στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» δεσπόζει ο τίτλος: «2η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 5.000 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ. Αύρες, ελικόπτερα και "ειδικές μονάδες" για τους απεργούς στα μεταλλεία Σκαλιστήρη». Μέσα στο θέμα αναφέρεται: «Δεκάδες αύρες, κλούβες, ροπαλοφόροι των "ειδικών" ομάδων μεγάλες μονάδες χωροφυλακής αλλά και ελικόπτερο, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους απεργούς χωρίς να το κατορθώσουν.
Οι απεργοί έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας γιατί η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει τοπικές συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά από τα τέσσερα εργοτάξια (...) Ολόκληρη η περιοχή ελεγχόταν από την εργοδοσία με ελικόπτερο, ενώ αύρες και ροπαλοφόροι του "ειδικού" βρίσκονταν προκλητικά μπροστά από τους απεργούς (...) ήταν εννιάμισι το πρωί όταν ο εισαγγελέας κ. Καράμπελας διέταξε τη διάλυση των απεργών μπρος από το ορυχείο του Σκαλιστήρη.
Οι «αύρες» είχαν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει στην περιοχή τις μέρες που διήρκεσε η απεργία
Οι «αύρες» είχαν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει στην περιοχή τις μέρες που διήρκεσε η απεργία
Οι "ειδικές" μονάδες άρχισαν να κινούνται. Τα χέρια των ανδρών της "ειδικής" μονάδας έπιασαν τις σκανδάλες των δακρυγονοβόλων, τα γκλομπς σηκώθηκαν. Οι εργάτες δεν πήγαν ούτε ένα βήμα πίσω. Ξάπλωσαν στο λασπωμένο χώμα. Πέρασαν λίγα λεπτά απόλυτης σιγής. Τελικά μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών, οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς να αποχωρήσουν. Ο χώρος τότε μπρος από τα ορυχεία σείστηκε από τις φωνές των απεργών. Η πρώτη μάχη είχε κερδηθεί.
Μεμονωμένα πάντως επεισόδια έγιναν σε άλλους τόπους δουλειάς. Στους φούρνους ένα Γκρέιντζερ, που το οδηγούσε άνθρωπος του Σκαλιστήρη έπεσε πάνω σε απεργούς και τους τραυμάτισε. Τους απεργούς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ...». Σε άλλο ρεπορτάζ στο ίδιο φύλλο, γίνεται αναφορά στη συγκέντρωση που έγινε στο Μαντούδι την Κυριακή, δύο μέρες πριν από την απεργία. Ο τελευταίος ομιλητής είπε: «Την Τρίτη το πρωί, συνάδελφοι, ώρα 6 να 'μαστε όλοι μπροστά στις πύλες του εργοταξίου κι όχι στα σπίτια μας, για να περιφρουρήσουμε την απεργία, για να αντιμετωπίσουμε την εργοδοσία».
Κατάσταση πολιορκίας
Η αστυνομοκρατία και το όργιο της κρατικής καταστολής είναι τέτοια που στην 1η Απρίλη 1976 ο «Ριζοσπάστης» ξανά στο πρωτοσέλιδο γράφει: «Οι "ελεύθεροι πολιορκημένοι" του Σκαλιστήρη συνεχίζουν την απεργία τους». Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Μαντούδι, Κάκαβος, Παρασκευόρεμα, Φούρνοι, Προκόπι είναι οι περιοχές όπου δεκάδες "αύρες", κλούβες και ροπαλοφόροι της χωροφυλακής προσπαθούν δύο μέρες τώρα να πτοήσουν τους απεργούς, χωρίς να το κατορθώσουν». Τη μέρα εκείνη αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ πραγματοποιεί διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης, για την αντιμετώπιση των απεργών.
Η εργοδοσία προσπαθεί να στρατολογήσει απεργοσπάστες από τα γύρω χωριά χωρίς επιτυχία. Ετσι, έφερε εργάτες, πιθανόν από το Βόλο - αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» - οι οποίοι όμως δε δέχθηκαν να πιάσουν δουλειά όταν τους μίλησαν οι απεργοί. Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει ξεκινήσει συλλήψεις.
Στην 1η Απρίλη, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ με επικεφαλής τον Τ. Μαυροδόγλου επισκέπτεται τους απεργούς. Μετά τη συνάντηση ο Τ. Μαυροδόγλου δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να παίρνει χειριστής σε μεταλλείο 234 δραχμές και οι γυναίκες 199. Οι εργάτες έχουν ακμαίο το ηθικό τους και ανεβασμένο αγωνιστικό φρόνημα. Είναι αποφασισμένοι να μη λυγίσουν».
Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στα ορυχεία και συζήτησε με τους εργάτες. Στο σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» μεταφέρονται τα λόγια εργατών: «"Με λένε Κώστα Καρατζά, είμαι εννιά χρόνια μηχανοδηγός, αλλά με βάζουν να κάνω το συντηρητή στα υποστηρίγματα των τούνελ. Λοιπόν είναι σάπια και με μια κλωτσιά γκρεμίζονται". Ο Δημήτρης Μάρκου δουλεύει σε γαλαρία. "Οι κάσες είναι σάπιες, κάπου - κάπου πέφτουν χώματα. Ενα από τα τούνελ είναι από το 1936. Το λεν "υγρό τάφο". "Δουλεύω μέσ' το νερό - λέει ο Παν. Τσαπέχης. Τα κόκκαλά μου μουχλιάζουν κάθε μέρα". "Ηρθε και ο Νομάρχης μια μέρα και μας είπε: «Γιατί παραπονείσθε είσαστε μέσα στα πεύκα, μέσα στο οξυγόνο". "Οταν τα καταγγείλαμε όλα αυτά στο υπουργείο ήρθε για επιθεώρηση από αυτό κάποιος πρώην διευθυντής του Σκαλιστήρη"»!
Μαύρες σημαίες στα σπίτια
Στις 2 Απρίλη 1976 το μεσημέρι, η αστυνομία εξαπέλυσε νέα επίθεση, στη θέση Παρασκευόρεμα. «Τα δακρυγόνα - αναφέρει ο Ριζοσπάστης - έπεφταν ασταμάτητα». Επίθεση είχε γίνει και στη θέση «Φούρνοι», στην 1η Απρίλη, στις 10.30 το βράδυ. Στο μεταξύ οι συλλήψεις συνεχίστηκαν. Ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει στο φύλλο της 3ης Απρίλη: «Ανταριασμένη είναι σήμερα (σ.σ. εννοεί στις 2 Απρίλη) ολόκληρη η Κεντρική Εύβοια. Στα σπίτια κρέμονται μαύρες σημαίες. Τα καφενεία, παντοπωλεία και άλλα καταστήματα είναι κλειστά σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση της αστυνομίας». Τη μέρα εκείνη επισκέπτεται ξανά την περιοχή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.
Για την επίθεση που έγινε στο Παρασκευόρεμα ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει: «Τα πρώτα επεισόδια έγιναν στην περιοχή Προκόπι στις 3 το απόγευμα. Πιάστηκαν δύο εργάτες. Λίγα λεπτά αργότερα αρχίζει η επιχείρηση Παρασκευόρεμα. Οι αστυνομικοί πάνω από τις "αύρες" ετοιμάζονται. Δεκάδες ροπαλοφόροι και ασπιδοφόροι βγαίνουν από τις κλούβες και παίρνουν τις θέσεις τους. Σε λίγο φθάνουν τρία πούλμαν με ελάχιστους απεργοσπάστες και με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων με αύρες. Η Επιτροπή Αγώνα των απεργών ζητάει να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν εκείνοι που μεταφέρονται είναι εργάτες του Σκαλιστήρη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σ. Δ. Γόντικας προσπαθεί να πείσει τον επικεφαλής της δύναμης των αστυνομικών να μη γίνει επίθεση. Τα πρώτα δακρυγόνα όμως πέφτουν. (...) Οι απεργοί αμύνονται. Σε λίγο η περιοχή γεμίζει ασφυκτικά από τους καπνούς των δακρυγόνων. Ανάμεσα στους απεργούς που δέχονται την επίθεση είναι και μικρά παιδιά, γερόντισσες και μια έγκυος γυναίκα. Στο πόδι χτυπήθηκε ένας νέος εργάτης».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει πως οι «νόμοι θα εφαρμοστούν αυστηρώς προς πάσαν κατεύθυνσιν». Στη μόνη κατεύθυνση που στρέφονται ήταν βέβαια κατά των απεργών...
«Απαγόρευση πάσης συγκέντρωσης»
Οπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης», ενώ η απεργία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με επίσημες ανακοινώσεις του, ζήτησε από την κυβέρνηση «την άμεση επέμβασή της για την καταστολή των απεργιών και τη μη ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων (...). Οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις ανεβαίνουν σήμερα στις 27 και ανήκουν στην πλειοψηφία τους στα τρία μονοπώλια του Μποδοσάκη, του Σκαλιστήρη και του Ηλιόπουλου. Αυτοί μαζί με την Πεσινέ και δύο-τρεις άλλες ξένες εταιρείες έχουν αναλάβει την πλήρη εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων του ελληνικού υπεδάφους».
Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας εντείνεται μετά και τη διαταγή του διοικητή της Χωροφυλακής Εύβοιας για «απαγόρευση πάσης συγκέντρωσης» στην περιοχή! Η διαταγή δόθηκε στις 3 Απρίλη και απαγόρευε να γίνονται συγκεντρώσεις στους δρόμους, στις πλατείες, στους ανοιχτούς χώρους των χωριών Μαντούδι, Προκόπι, Στροφιλιά, Κήρινθος, Σπαθάρι, Καλύβια και ειδικότερα σε απόσταση 500 μέτρων από τα εργοστάσια Σκαλιστήρη.
Ο απολογισμός από τις επιθέσεις της αστυνομίας στη 1 και στις 2 Απρίλη είναι 38 συλληφθέντες και αρκετοί τραυματίες.
Η εργοδοσία συνέχισε τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις. Στις 4 και 5 Απρίλη ελικόπτερο του Σκαλιστήρη πετούσε πάνω από τα χωριά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και έριχνε ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσε τους εργάτες να σπάσουν την απεργία. Η ίδια ανακοίνωση έγραφε ότι η απεργία υποκινήθηκε από ταραχοποιά στοιχεία. Οι Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων και τα σωματεία κυκλοφόρησαν προκηρύξεις στα χωριά διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Σκαλιστήρη. Οι ελάχιστοι απεργοσπάστες πήγαν στα εργοτάξια με τη συνοδεία αστυνομικών με αύρες και κλούβες.
Στις 5 Απρίλη καταδικάστηκαν 4 απεργοί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας. Ποινή 7 μηνών χωρίς αναστολή. Αν και άσκησαν έφεση οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ενας ακόμα απεργός καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και ένας άλλος σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Στις 6 Απρίλη καταδικάζονται σε 4μηνη φυλάκιση ακόμα 13 που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι αφού άσκησαν έφεση.
Το ελικόπτερο της εργοδοσίας πέταξε για δεύτερη μέρα ρίχνοντας ξανά ανακοινώσεις με τις οποίες στρέφεται και κατά του «Ριζοσπάστη».
Από πού αντλεί τη δύναμη το κεφάλαιο;
Η απεργία έληξε στις 7 Απρίλη 1976 χωρίς να ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματα των εργαζομένων, που είχαν απέναντί τους το κράτος και τους μηχανισμούς του. Η κρατική τρομοκρατία οργίασε ενώ η «τυφλή» Δικαιοσύνη μοίρασε αφειδώς ποινές. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία υπονόμευε με κάθε τρόπο την απεργία, έχοντας στο πλευρό της το σύνολο των κεφαλαιοκρατών του κλάδου και όχι μόνο. Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 8 Απρίλη σημειώνεται: «Οι αστυνομικές επιθέσεις, η αστυνόμευση, η χρησιμοποίηση του αστικού Τύπου, οι μαζικές συλλήψεις, οι δίκες, ολόκληρος απεργοσπαστικός μηχανισμός κινήθηκε σε βάρος των εργατών».
Η συνύφανση του αστικού κράτους και της τάξης των κεφαλαιοκρατών αναδεικνύεται άμεσα σε σχόλιο του «Ριζοσπάστη» στις 7 Απρίλη, στη σελίδα 5. Στο ίδιο σχόλιο αναδεικνύεται και η ανάγκη για ενιαία δράση της εργατικής τάξης: «Πέντε χιλιάδες εργάτες, ένας καπιταλιστής. Πέντε χιλιάδες απεργοί από τη μια ο Σκαλιστήρης από την άλλη. Ενας με πέντε χιλιάδες κι όμως οι απεργοί κάθονται στο σκαμνί. Πώς γίνεται; Από πού αντλεί αυτή τη δύναμη ο Σκαλιστήρης, ο ένας για να ταλαιπωρεί τους χιλιάδες: Γιατί οι αύρες και οι αστυνομικοί επιτίθενται στους απεργούς και όχι σε κείνον που τους κλέβει τον ιδρώτα τους; Πώς γίνεται να κινείται ένας τεράστιος μηχανισμός ενάντια στους απεργούς, μηχανισμός που ελέγχεται από την κυβέρνηση; Πώς γίνεται και ο αστικός Τύπος δημοσιεύει τις ακριβοπληρωμένες ανακοινώσεις του μεγαλοεπιχειρηματία που στρέφονται ενάντια στους εργάτες; Ποιος διαμορφώνει απεργοσπάστες, αυτή τη μεγάλη ντροπή για κάθε τίμιο εργάτη;»...

Τη μετακίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη θέση της προέδρου της Βουλής ζητά το Ποτάμι, ως ένα από τα απαιτούμενα για την επίτευξη συναίνεσης στα ζητούμενα του κεφαλαίου.
«Είναι προφανές πια», αναφέρουν στο μόρφωμα του Στ. Θεοδωράκη,«ότι από την κυβέρνηση έχουν γίνει κραυγαλέα άστοχες επιλογές προσώπων. Μια πρόχειρη λύση, που θα προτείναμε στον κύριο Τσίπρα, θα ήταν μια αμοιβαία κι επωφελής για όλους μετακίνηση: Η κυρία Κωνσταντοπούλου να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κύριος Πανούσης να αναλάβει τη θέση της στην Προεδρία της Βουλής. Είναι βέβαιο ότι με αυτήν τη λύση οι μεν αντιεξουσιαστές θα μείνουν από μόνοι τους στο εξής εκτός Βουλής, το δε κοινοβούλιο θα ανακτήσει την ομαλή λειτουργία του υπό την προεδρία ενός έμπειρου πανεπιστημιακού - όπως ο κ. Πανούσης - που είναι προφανές ότι κάποιοι τον εμποδίζουν να ασκήσει τα καθήκοντά του».
Αλλωστε, στο Ποτάμι, σε ανακοίνωσή τους ασκούν κριτική στην πρόεδρο της Βουλής, στηλιτεύοντας, π.χ., το γεγονός ότι «με τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" αποφάσισε να προσθέσει κι άλλον έναν τίτλο στο βιογραφικό της: Αυτόν της προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου, στο πνεύμα των νέων κοινοβουλευτικών ηθών που εισάγει, αυτοαναγορεύτηκε σε πρόεδρο δίχως καν να συνεδριάσει η Επιτροπή». Σε αυτήν τη βάση, το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τις εργασίες της Επιτροπής.
Παραπέρα, κατηγορεί τη Ζ. Κωνσταντοπούλου για «ευτελισμό των θεσμών» και «μετατροπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σεντεκόρ για τις παραστάσεις που θέλει να ανεβάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου (...) εδώ και δύο μήνες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της συμπεριφοράς της προέδρου της Βουλής. Ναρκισσισμός, κομματισμός και αμετροέπεια είναι - δυστυχώς - οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί που διέπουν τη συμπεριφορά της. Οι ειρωνείες της και τα σχόλιά της προς τους βουλευτές που ανεβαίνουν στο βήμα ή ζητούν το λόγο την καθιστούν μέρος του προβλήματος της ασυνεννοησίας που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και όχι παράγοντα συνεννόησης», συμπληρώνει το Ποτάμι, βάζοντας και ζήτημα καλλιέργειας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του αιτήματος των αστικών επιτελείων για «εθνική συναίνεση».

Ως ευκαιρία να στριμώξουν το ΣΥΡΙΖΑ για τις τωρινές κολεγιές του βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ την πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να στηθεί Εξεταστική Επιτροπή για «την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων» από το 2009 και μετά.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υλοποιεί «σχέδιο τεχνητής έντασης πουδεν επιτρέπει σκόπιμα να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο» των εγχώριων αστικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους πιστωτές. Οτι, ενώ προχωρά σε μια τέτοια εξεταστική, ταυτόχρονα «επιδιώκει εναγωνίως συμφωνία με τους εταίρους για την εφαρμογή του τρέχοντος μνημονίου, την παράταση του οποίου υπέγραψε και χωρίς τα υπολειπόμενα χρήματα του οποίου θα βρεθεί σε απόλυτο χρηματοδοτικό αδιέξοδο». Οτι «η κυβέρνηση θέλει να διερευνηθούν οι ευθύνες γι' αυτό που η ίδια υιοθέτησε και υπέγραψε και γι' αυτό στο οποίο αγωνίζεται να παραμείνει!». Την κατηγορεί ακόμα ότι «επιχείρησε επίσης, με άγαρμπο τρόπο, να υψώσει φράγμα προστασίας για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009, δηλαδή για την κυβέρνηση Καραμανλή».
Το ΠΑΣΟΚ ενημερώνει πως θα προτείνει να καταθέσουν μεταξύ άλλων: Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, η πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και νυν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, Ελενα Παναρίτη, ο τότε εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερόμενος ως επόμενος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παν. Ρουμελιώτης, ο Φ. Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνη του 2013.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως οι Γιούνκερ, ΡενΝτράγκι,Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τ. Βίζερ, ακόμα και τα στελέχη της εταιρείας Lazard που είναι σύμβουλος και της τωρινής κυβέρνησης, όπως και επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.

«Πρωτογενή πλεονάσματα» πάνω και από τους στόχους του μνημονίου υπόσχεται η συγκυβέρνηση. Πρόσθετες ανάγκες «χρηματοδοτικής στήριξης» 19 δισ. ευρώ για το 2015...

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2015, και μάλιστα σε συνδυασμό με την απογείωση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» πάνω και από τους στόχους του τρέχοντος μνημονίου, προβλέπει η νέα διευρυμένη λίστα με τις αναδιαρθρώσεις και τις μεταρρυθμίσεις που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς αξιολόγηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ).
Την ίδια ώρα, παρά και την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, με την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων και την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, η συγκυβέρνηση εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, όπως και να βαφτίσουν τη νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει στο β' εξάμηνο του έτους...
Το σχέδιο της συγκυβέρνησης συζητήθηκε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.Σε αυτό το πλαίσιο, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται η κατάθεση σειράς νομοσχεδίων, από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, οι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για «πολύ καλό κλίμα» και για «διαδικασία στο πλαίσιο της ζύμωσης». Σε ό,τι αφορά την «αγορά εργασίας» είναι αποκαλυπτικό το επιχείρημα που πρόβαλε η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, διερωτώμενη για το πόσο πιο «ελαστική μπορεί να γίνει»... Οπως εξάλλου παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και η «αναθεώρηση» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων παραμένουν στο τραπέζι, αποδίδοντας αυτό το γεγονός στην «αντίδραση» των δανειστών.
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η όποια αλλαγή στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα συνδυαστεί με άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, αντίστοιχης απόδοσης για το κρατικό ταμείο. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Κομισιόν αναγνωρίζουν την «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ωστόσο πως «απαιτείται αρκετή δουλειά» προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν εξάλλου ότι δεν θεωρούν πιθανό να υπάρξει συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) την επόμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, το «ελληνικό ζήτημα» θα απασχολήσει ξανά την «Ομάδα Εργασίας» στις 8 Απρίλη.
«Απογείωση» στόχων και εκτιμήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα - χρηματοδοτικές ανάγκες
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη λίστα της συγκυβέρνησης:
-- Το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9%, δηλαδή πάνω και από το μνημονιακό στόχο (3%).
-- Το σύνολο των μέτρων χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 - 1,6 δισ. ευρώ) διαμορφώνεται μέχρι 6,7 δισ. ευρώ.
-- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015, μετά τη λήψη των μέτρων, υπολογίζονται σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
-- Ο εκτιμώμενος ρυθμός της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το 2015 περιορίζεται σε 1,4% (από 2,8%).
Είναι φανερό ότι στις λίστες που «διέρρευσαν» υποκρύπτονται νέοι αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια (που προβλέπονται και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη), όπως στο ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους κατανάλωσης, η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για μισθωτούς - συνταξιούχους κ.ά.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπονται έσοδα:
-- Μέχρι 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
-- Από 414 έως 450 εκατ. ευρώ από «πρωτοβουλίες ενίσχυσης εσόδων»...
-- 725 - 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα εμβάσματα του εξωτερικού.
-- 250 - 400 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά. Να σημειωθεί ότι συνολικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει το λογισμικό που παρέχει το γερμανικό μονοπώλιο της «Siemens»...
-- 350 - 420 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
-- 270 - 600 εκατ. ευρώ από το σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις λιανικής.
-- 125 - 175 εκατ. ευρώ από τον ηλεκτρονικό τζόγο.
-- 225 - 235 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
-- 350 - 380 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες.
-- 50 - 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
-- 200 - 210 εκατ. ευρώ από την επιβολή ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας.
-- 20 - 30 εκατ. ευρώ από «καταπολέμηση φοροδιαφυγής» ελεύθερων επαγγελματιών.
-- Εως 20 εκατ. ευρώ από το φόρο πολυτελείας.
-- Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ.
-- Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ.
-- Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις
«Ποτέ κανένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν απέτυχε τόσο εμφανώς», τονίζει η συγκυβέρνηση. Αυτό αφορά στους εισπρακτικούς στόχους και όχι βέβαια στην ανάγκη κλιμάκωσης των ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς και να εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τον πήχη για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1,5 δισ. ευρώ για το 2015,ενώ ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν για έσοδα 22,3 δισ. ευρώ έως το 2020, στόχο τον οποίο η συγκυβέρνηση χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό, δεδομένου του «μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος»...
Απόλυτη «συνέπεια» με το κρατικό χρέος
«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ενώ το ίδιο τόνισε και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο φιλοξενούνταν δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σύμφωνα με την οποία: «Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση έως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάμε την κατανόηση από τους εταίρους μας στο εξωτερικό αν δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως το ΔΝΤ».
Η χρηματοδότηση των τραπεζών
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το όριο χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) αυξήθηκε κατά700 εκατ. ευρώ, στα 71,8 δισ. ευρώ από 71,1 δισ. ευρώ προηγουμένως. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να αποφανθεί επί της ανανέωσης της παρεχόμενης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με αξιωματούχους της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ρυθμός εκροής καταθέσεων διαμορφώθηκε το Μάρτη στα 3 δισ. ευρώ, με τις συνολικές εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών (Δεκέμβρης - Μάρτης) να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 28 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε χτες την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών», κίνηση που αποτελεί συνέχεια της υποβάθμισης στο αξιόχρεο του ελληνικού κράτους.
«Σχέδια επί χάρτου» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση προτείνει «οκτώ ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες» που περιλαμβάνουν «την καθιέρωση των ελάχιστων όρων εργασίας μέσα από την ΕΓΣΣΕ και την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΜΕΔ». Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, γίνεται λόγος για «εξίσωση του εργατικού και υπαλληλικού μισθού», για «κατάργηση των διακρίσεων με βάση την ηλικία» και για «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους». Πουθενά δεν αναφέρεται η επαναφορά στα 751 ευρώ.
Στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρεται η ρύθμιση που έχει ήδη γίνει για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, η επέκταση του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη όσων έχουν λίγα ένσημα και η απονομή της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Για τον υπολογισμό των συντάξεων, προτείνεται η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος «σε συνάρτηση με τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό σύστημα», που παραμένει ανοιχτό το τι θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα. Προβλέπεται επίσης «αναστολή» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία για το 2015 και στη συνέχεια «αναθεώρηση» του συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις, με τα ίδια αόριστα κριτήρια που περιγράφηκαν πιο πάνω.
Προτείνεται, ακόμα, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, ενώ θα διατηρηθούν τα ίδια κριτήρια με το 2014 για την παροχή του ΕΚΑΣ. Επίσης, για τις συντάξεις, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «θα σεβαστεί τα θεμελιωμένα δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα πάρει μέτρα για την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που υποσκάπτουν το συνταξιοδοτικό σύστημα».
Για την αύξηση της ρευστότητας στα Ταμεία προτείνεται η «αξιοποίηση των αδρανών περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας)», που βάζει σε νέους «επενδυτικούς» κινδύνους την περιουσία των Ταμείων, ενώ προβλέπεται να αναθεωρηθεί και το υπάρχον καθεστώς για τις «εθελούσιες εξόδους», με το αιτιολογικό ότι επιβαρύνουν τα Ταμεία.
Τέλος, προτείνεται η «συγχώνευση φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων συγχωνεύσεων και αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών», που σημαίνει ότι τα Ταμεία ούτως ή άλλως θα μπουν στην κρησάρα των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητά τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, αναζητά άλλοθι για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά, αντίθετα, τα εφαρμόζει ήδη κανονικότατα και τα επεκτείνει παραπέρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συγκαλύπτει συνειδητά τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή ακριβώς κινείται και η ίδια στον ίδιο δρόμο.
Η πρόταση αυτή επιχειρεί ν' αποσιωπήσει το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν ήταν η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που ακόμη είναι σε εξέλιξη. Επιχειρεί να "βγάλει λάδι" την πολιτική της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα απ' τα μνημόνια με βίαιο και γρήγορο τρόπο, όμως αποτελούν κατευθύνσεις που εφαρμόζονται σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Τα μνημόνια ήταν επιλογή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα, για να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και να γίνει ελεγχόμενα η όποια απαξίωση του κεφαλαίου, που συνοδεύει αναγκαστικά τις οικονομικές κρίσεις.
Απ' αυτήν την άποψη, υπάρχουν αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες σ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και όχι μόνο σ' εκείνες της περιόδου 2009 - 2014, χωρίς ν' αποκλείονται και άλλου είδους ευθύνες που μπορούν φυσικά να διερευνηθούν. Το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην εξεταστική επιτροπή, προκειμένου ν' αποκαλύψει στον ελληνικό λαό αυτήν την αλήθεια, ώστε ο ίδιος να φτιάξει τη δική του τελική "εξεταστική επιτροπή" σε βάρος της ΕΕ, του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, χτες και σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συσκοτίζουν τις αιτίες για τα λαϊκά βάσανα με την πρόταση για Εξεταστική
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων». Η πρόταση αφορά στη διερεύνηση της περιόδου απ' τον Οκτώβρη του 2009 έως το Γενάρη του τρέχοντος έτους, αφήνει εκτός, δηλαδή, προηγούμενες κυβερνήσεις (Σημίτη, Καραμανλή), γεγονός που επικρίθηκε τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης όσο κι από στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Παπαδημούλης.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα απ' τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' το γεγονός ότι εφαρμόζει μέχρι κεραίας όσα ζητά να τεθούν στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής. Ταυτόχρονα, αποπειράται να συγκαλύψει την πραγματική αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος, που φέρνουν την αναρχία στην παραγωγή, η οποία φρενάρει την ανάπτυξη. Η κρίση είναι που έφερε τα μνημόνια. Ενοχοποιεί μια μορφή διαχείρισης για να υπερασπιστεί το σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η σύσταση της Εξεταστικής θα συμβάλει στην «ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία»! Βεβαίως, το μεγάλο χρέος δημιουργήθηκε από τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων για να επενδύουν και να κερδίζουν, αλλά και από τους επιθετικούς, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Το πληρώνει ο λαός για να σωθεί το κεφάλαιο που το δημιούργησε.
Η πρόταση που κατατέθηκε απ' τα συγκυβερνώντα κόμματα ξεκινά με την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης, το Μάη του 2010, σαν να ήταν ουρανοκατέβατη η εξέλιξη αυτή. «Με την δανειακή σύμβαση επιβλήθηκε στην Ελλάδα η υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εξουθένωσε την κοινωνία, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε την οικονομία», υποστηρίζεται, κρύβοντας ότι επρόκειτο για μέτρα εξειδίκευσης της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ που εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της προκειμένου να θωρακιστούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Ψάχνουν ένα ακόμη δικό τους άλλοθι
Διατυπώνεται ακόμα ο ισχυρισμός ότι «το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει απολύτως αποτύχει», πλαισιωμένος από στοιχεία για την κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας (π.χ. χρέος, ΑΕΠ, ανεργία). Πρόκειται για έμμεση διαμαρτυρία για το γεγονός ότι το υπάρχον πρόγραμμα εμποδίζει το αστικό κράτος να στηρίξει με ρευστό την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Γιατί, κατά τα λοιπά, οι ανατροπές που συντελέστηκαν στη ζωή των εργαζομένων δεν αμφισβητούνται απ' την κυβέρνηση ως όρος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης ζητούν η Εξεταστική «να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό».
Συγκεκριμένα, ζητούν η Επιτροπή να διερευνήσει την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης, την περίοδο από το Μάη 2010 έως το Νοέμβρη 2011, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης, την περίοδο από το Νοέμβρη του 2011 έως το Μάη του 2012 ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την περίοδο από τον Ιούνη του 2012 έως το Γενάρη του 2015 ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, ζητούν να διερευνηθεί και η «λειτουργία οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κ.λπ.», τα οποία μορφώματα η κυβέρνηση διατηρεί βεβαίως.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget