01/21/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Στο μπλόκο της Νίκαιας θα καταλήξει η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για το Ασφαλιστικό , που θα γίνει το Σάββατο 23 Γενάρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Το Εργατικό Κέντρο, το οποίο την Πέμπτη βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών στο μπλόκο, εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξή του στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν στο στόχαστρό τους την ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες ακόμα χιλιάδες μικροί αγρότες.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει:

«Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο που ψήφισε από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με την τεράστια ανεργία, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις ανατροπές των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα που τσακίζουν κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουν τις παροχές υγείας και διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, έτσι χτυπιέται και η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης.

Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τους δυσβάσταχτους φόρους σε εισόδημα και χωράφια, την μείωση επιστροφής του ΦΠΑ, του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τις μεγάλες αυξήσεις των εισφορών στον ΟΓΑ, της ΔΕΗ και τον ΕΛΓΑ, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, θα μειωθεί εκ νέου δραστικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγήσει σημαντικό τμήμα τους στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν εισφορές στον ΟΓΑ. Οδηγούν την φτωχή αγροτιά στην ανεργία και παραδίνουν τη γη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 περικόπτει επιδοτήσεις, επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Ταυτόχρονα οι μικροί αγρότες - κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών - κτηνοτρόφων όσο και της λαϊκής κατανάλωσης, αφού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουμε ακριβά τα προϊόντα.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Επομένως ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στην βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς-αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, να στηρίξουν τον αγώνα των μικρών αγροτών.

Μπορούμε με την συμμαχία μας και τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να κάνουμε κουμάντο σ’ αυτόν τον τόπο και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Το ΕΚΝΛ, οργανώνει το Σάββατο 23 Γενάρη 2016, στις 11.30 το πρωί πανεργατικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Κ. Πλατεία της Λάρισας ενάντια στο αντιασφαλιστικό Ν/Σ και στην γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και μετά θα μεταβεί στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας». 


Με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή», ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα. Με μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και μπόλικες δόσεις παραπληροφόρησης για την πρόταση της κυβέρνησης, επιχειρεί να κρύψει την αντιλαϊκή της ουσία και κυρίως το γεγονός ότι με αυτήν, στο «νέο μοντέλο» του Ασφαλιστικού ενσωματώνονται όλες οι αντιδραστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων (περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, συρρίκνωση κρατικής χρηματοδότησης και εργοδοτικών εισφορών), ενταφιάζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, περιορίζεται στο ελάχιστο η συμμετοχή του κράτους και οι πραγματικές εγγυήσεις που πρέπει να δίνει προς αυτήν και ανοίγει αντικειμενικά ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Για να επιτύχει το στόχο του, ο υπουργός επικεντρώνει το «ενδιαφέρον» του σκόπιμα μόνο στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων και, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, αφήνει να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Θέλοντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τις ληστρικές αυξήσεις στις εισφορές πολλών ελεύθερων επαγγελματιών, καταφεύγει στη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», ισχυριζόμενος ότι, αν αυτό δεν γινόταν, «θα ήταν σαν να θέλαμε να επιδοτούν οι εισφορές των μισθωτών τις συντάξεις των τελευταίων (σ.σ. των αυτοαπασχολούμενων)»!

***

Πρόκειται για αισχρό προβοκατόρικο ισχυρισμό, ψεύτικο πέρα για πέρα. Οι μισθωτοί δεν χρηματοδοτούν τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ομως, όλοι οι μισθωτοί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, αλλά και των ΕΒΕ, χρηματοδοτούν με χίλιους δυο τρόπους, μέσα από τη σκληρή ταξική κρατική φορολογία και τα πάσης φύσεως χαράτσια, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γιατί, τελικά, το μεγάλο κεφάλαιο και μόνο αυτό είναι ο αποδέκτης από τη σκληρή φορολογία και την «αναδιανομή» που κάνει το αστικό κράτος σε όφελος των ισχυρών μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα ΕΣΠΑ.

«Οχι πια μόνο οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι», είναι ο τίτλος του άρθρου του Γ. Κατρούγκαλου. Και αυτά λέγονται τη στιγμή κατά την οποία στους αγρότες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να επιβιώσουν, τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιβάλλεται μίνιμουμ εισφορών ακόμα και στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας - επιστήμονας είναι άνεργος! Δεν την έπιασε την κυβέρνηση ο πόνος για τους φτωχούς. Επιχειρεί όμως να στρέψει τη μια επαγγελματική ομάδα ενάντια στην άλλη, να τους βάλει να σκοτωθούν για να μοιράσουν τη φτώχεια τους, για να βγει λάδι η ίδια και κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετεί η πρότασή της.

Ακόμα και η σχετική μείωση στις εισφορές που επέρχεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και ΕΒΕ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, είναι δώρον - άδωρον, αφού έτσι και αλλιώς είναι χαμένοι από την υψηλή φορολογία που τους επιβάλλεται, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ. Αλλά αυτό που δε λέει ο υπουργός είναι ότι αυτές οι σχετικές «μειώσεις» στις εισφορές τους, ενώ επί της ουσίας δεν αποτρέπουν τη χρεοκοπία τους, την ίδια στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας και μιζέριας. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Γ. Κατρούγκαλος μιλάει μόνο για το ζήτημα των εισφορών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι όλοι οι ασφαλισμένοι, όλων των Ταμείων, με το κυβερνητικό τερατούργημα οδηγούνται σε συντάξεις που θα ισοδυναμούν με προνοιακά βοηθήματα.

***

Και ενώ η κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια, βούτυρο στο ψωμί της στρώνουν ορισμένες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργάνων και φορέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Απ' αυτήν την άποψη, είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή συνέντευξη των φορέων ενόψει της σημερινής κινητοποίησης, αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις τους.

Και εξηγούμαστε: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αύξηση των εισφορών στο Ταμείο τους (ΕΤΑΑ), που περιλαμβάνεται στην κυβερνητική πρόταση, όπως βέβαια συμβαίνει και με άλλους κλάδους (π.χ. ΟΓΑ), είναι ληστρική και ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαράτσια και τη φορολογία εισοδήματος, καταντά εξοντωτική για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Ομως, όποιος άκουγε τους εκπροσώπους των φορέων, θα νόμιζε πως η κυβερνητική πρόταση αφορά μόνο την αύξηση των εισφορών. Ολοι οι ομιλητές ανέπτυξαν το ίδιο θέμα. Και για τα υπόλοιπα που φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης; Οι παροχές του νέου συστήματος; Το γεγονός ότι η σύνταξη εξαφανίζεται και μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα; Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους; Κουβέντα για όλα αυτά...

Το αντίθετο, μάλιστα, έγινε. Ορισμένοι επέμειναν στην εξαίρεση του ΕΤΑΑ από τη δημιουργία του ενός υπερ-ταμείου, με το επιχείρημα ότι είναι «βιώσιμο», αναπαράγοντας τα παλιά συντεχνιακά σύνδρομα ότι είναι δυνατόν κάποιοι να τη γλιτώσουν... Αλλοι πάνε ακόμα παραπέρα και ζητάνε τη μετατροπή του σε επαγγελματικό Ταμείο, δηλαδή σε ιδιωτική Ασφάλιση (!)

Αλλά και η ίδια η «διαπραγμάτευση» που κάνουν οι ηγεσίες των φορέων με το υπουργείο Εργασίας, ο περιορισμός του ζητήματος των ανατροπών σε κάποια επιμέρους «λύση» για τις εισφορές στα «υψηλά» εισοδήματα, περισσότερο διευκολύνουν την κυβερνητική επίθεση, παρά την αποτρέπουν. Η «συντεχνιακή λογική», η υποτίμηση του γενικού χαρακτήρα της επίθεσης που χτυπά τους πάντες και κανέναν δεν εξαιρεί, αφαιρούν και δεν προσθέτουν στο γενικό ξεσηκωμό που πρέπει να συναντήσουν τα αντιλαϊκά σχέδια. Παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και είναι «γραμμή ήττας». Το άρθρο του υπουργού Εργασίας, από μια άλλη σκοπιά, το επιβεβαιώνει...


Την προώθηση «μόνιμου πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου επιχειρήσεων» της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της Ευρωσυνθήκης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για τη «ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω :
«Το ΚΚΕ καταδικάζει το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που προβλέπει τη δημιουργία "μόνιμου πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου επιχειρήσεων" με βάση το άρθρο 42 της Ευρωσυνθήκης. Τόσο η συγκρότηση αυτού του νέου στρατηγείου της ΕΕ όσο κι η ίδια η ενεργοποίηση της λεγόμενης "ρήτρας αμοιβαίας άμυνας" σηματοδοτούν κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή με θύματα τους λαούς. Αποτελούν ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ στην κατεύθυνση συγκρότησης Ευρωστρατού, σε σύνδεση με το ΝΑΤΟ. Αιματοκυλάτε τους λαούς για το αν θα περάσει από τη Συρία ο αγωγός του Κατάρ, που αποτελεί σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ ή ο ρώσικος από το Ιράν. Τα ίδια άλλωστε δεν κάνατε και στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α.;
Τα προσχήματα και τα κηρύγματα "αλληλεγγύης" ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους δεν πείθουν. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους έχουν και την ενεργή στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο ελληνικός λαός να εναντιωθεί στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Ο πλούτος ανήκει στους λαούς, αυτοί μπορούν και πρέπει να τον καρπώνονται». 

Τη σύμπλευσή τους για την προώθηση μίας σειράς αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων εξέτασαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα διάλογο οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, καθώς έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας. Έχω αναγνωρίσει τη συνολική σου προσπάθεια για την αποστροφή στο λαϊκισμό και την έμφαση στον ορθό λόγο, κάτι στο οποίο θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα», επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι τα δύο κόμματα έχουν «πολλά κοινά σημεία», αλλά και «διαφωνίες», προσθέτοντας ότι συμφώνησαν να τα λένε. Επίσης, προσερχόμενος στη συνάντηση ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε ότι «ο διάλογος είναι χρήσιμος όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά. Είναι για να αισθάνεται και μια ασφάλεια η κοινωνία, να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα».
Σύμφωνα με πηγές των δύο κομμάτων, συζητήθηκαν θέματα όπως το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, ο εκλογικός νόμος και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Πάντως, η συμφωνία τους για τη στήριξη συγκεκριμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στρώνει μελλοντικά το έδαφος για «ευρύτερες συναινέσεις». 


Την ομολογία ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών επέλεξαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν τράβαγε», με στόχο να ψηφιστεί τρίτο μνημόνιο και να θεσμοθετηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Είπε επί λέξει: «... η ιστορία ξεκινάει από τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ηξεραν ότι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως, παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου, είδαν ότι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους».

Η συγκεκριμένη ομολογία - που μάλλον είναι το μοναδικό νέο που ακούστηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη - ανεξάρτητα από το εάν την υιοθετεί κάποιος ή όχι, εάν συνδυαστεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει πως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν λόγω πολιτικών συγκυριών να φέρουν σε πέρας προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, ο Γ. Βαρουφάκης σκιαγράφησε τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, έκφραση ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, αλλά και εντός της κυβέρνησης ενόσω διαρκούσε η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε ένα «Plan X» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την περίπτωση που αυτή δεχόταν πιέσεις, από τη Γερμανία κυρίως, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Εντούτοις το σχέδιο - που περιελάμβανε κατά βάση αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων αξίας 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και ενεργοποίηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών - δεν στηρίχθηκε μέχρι τέλους απ' την κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι «το παράλληλο σύστημα πληρωμών ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα τι θα έκανε και, τελικά, αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

Ο Γ. Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι υπήρξε σχέδιο για διπλό νόμισμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Υποστήριξε ακόμα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη (...) με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο».

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα ανέφερε πως η απόφαση πάρθηκε απ' τον Αλ. Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιούνη, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις τα είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα». Πρόσθεσε πως η συμμετοχή του στην κυβέρνηση κρίθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος όταν ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των «θεσμών».

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν σχετικά με τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη ότι «η αξιοπιστία των επιλογών του κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα», επικαλούμενες το ότι οι εκλογές που ακολούθησαν έγιναν με γνωστή τη συμφωνία για τους πολίτες.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επέμενε με δηλώσεις του ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν. Μαζί διαχειρίστηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό. Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία - απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό (...) περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό».

Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι «η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως και σήμερα πώς φτάσαμε ως εδώ, αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τα όσα αποκαλυπτικά ακούσαμε και χτες βράδυ από τον κ. Βαρουφάκη (...) Περιμένουμε τη στάση του κ. Τσίπρα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (...) Επίσης με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, η ΝΔ με το νέο της αρχηγό κ. Μητσοτάκη».

Το Ποτάμι, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «οι αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος». Ζητά από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα «να δώσει εξηγήσεις» για το λεγόμενο «plan x» και καλεί όλους στο ΣΥΡΙΖΑ «να συναισθανθούν το τίμημα του απομονωτισμού και της έπαρσης. Ακόμη και την ανεπάρκειά τους».



Τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Το τελευταίο διάστημα, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταφεύγουν σε δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις για την καθαριότητα. Η εταιρεία που είχε μέχρι τώρα τις εργολαβίες, αποχωρεί από αυτούς τους ολιγόμηνους διαγωνισμούς και στη θέση της έρχεται άλλη εταιρεία. Ο προηγούμενος εργολάβος εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση για να μην τους δώσει αποζημίωση, ενώ ο καινούργιος εργολάβος τους εξαναγκάζει να υπογράψουν νέες συμβάσεις χωρίς κανένα δικαίωμα.

Ο Σάκης Βαρδαλής ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι όταν αποχωρεί ένας εργολάβος και τον διαδέχεται άλλος, θα μεταβιβάζεται και η εργασιακή σχέση με όλα τα αποκτημένα δικαιώματα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι όπου παραβιάζονται από τους εργολάβους και πρότεινε να γίνει μια τριμερής συνάντηση στο υπουργείο. Επίσης προέτρεψε τους εργαζόμενους των εργολαβιών να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), φτάνοντας στο σημείο να αναφέρει ότι έτσι «καταργείται η εκμετάλλευση».

H δευτερολογία του Σ. Βαρδαλή


«Με αυτά που λέτε, την τήρηση των νόμων που ήδη υπάρχουν, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί», απάντησε στον υπουργό ο Σάκης Βαρδαλής. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί ακολουθεί την πολιτική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών.

Ειδικά για τις ΚΟΙΝΣΕΠ υπενθύμισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να μειώσει το κόστος στην Υγεία. Επομένως, θα δίνει συγκεκριμένα χρήματα και θα «φυτοζωούν» αυτές οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ οι εργολάβοι θα έχουν τη δυνατότητα να «χτυπάνε» τους διαγωνισμούς προσφέροντας χαμηλότερες τιμές.



Θέμα «τήρησης της νομιμότητας» έθεσε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από την ίδια πολιτική, ακολουθεί και τις ίδιες άθλιες πρακτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για τα προβλήματα των παραγωγών οινοστάφυλων του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Μάρκος Μπόλαρης σημείωσε ότι το Σύνταγμα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, ανάμεσά τους και το δικαίωμα των κινητοποιήσεων. «Εννοείται ότι τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών ασκούνται και ενεργούνται μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, δηλαδή με σεβασμό στους νόμους, στο Σύνταγμα, στους δημοκρατικούς θεσμούς», έσπευσε να προσθέσει. «Όταν εκφεύγουν από τη συνταγματική, τη νόμιμη, τη δημοκρατική λειτουργία, τότε αυτοί οι οποίοι τους μεταχειρίζονται εκτίθενται και δεν χρειάζεται να σχολιάσω περισσότερο», είπε, εκτοξεύοντας απειλές.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούσε τις εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στους παραγωγούς οινοστάφυλων του Ηρακλείου Κρήτης και το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για τη φετινή και την περσινή σοδειά από τους ιδιώτες εμπόρους και τις Ενώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε κάθε δέσμευση για το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στους ιδιώτες εμπόρους. Παράλληλα, προέτρεψε τους παραγωγούς οινοστάφυλου να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για την αναδιάρθρωση ποικιλιών και το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση Ομάδων Παραγωγών, τα οποία όμως δεν απευθύνονται σε μικρομεσαίους, αλλά σε μεγαλοαγρότες. 

Μ. Συντυχάκης: Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί



Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε στη δευτερολογία του ότι οι αγρότες «καλά κάνουν και έχουν τα μπλόκα», υπενθυμίζοντας ότι τις ίδιες απειλές χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


«Οι αγώνες των αγροτών είναι απόλυτα δίκαιοι, ως αποτέλεσμα και της δικής σας πολιτικής που αποτελεί οδοστρωτήρα προκειμένου να υλοποιήσετε την πολιτική της ΕΕ, των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων για την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Όχι μόνο δεν πρέπει να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθούν τα μπλόκα, θα πρέπει να υπάρχει ξεσηκωμός του λαού και από τους εργάτες και από τους αυτοαπασχολούμενους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα άλλα μέτρα τους καταδικάζουν για μια ζωή.


Ο Μανώλης Συντυχάκης στηλίτευσε τις εκβιαστικές πρακτικές που ακολουθούν οι ιδιώτες έμποροι και οι εταιρείες εμφιάλωσης κρασιού απέναντι στους παραγωγούς οινοστάφυλου που τους έχουν απλήρωτους ακόμα και για την περσινή παραγωγή. Επίσης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην άγρια φορολογία των αγροτών, στο υψηλό κόστος παραγωγής, στη δραματική αύξηση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών τους, τον πρόσθετο φόρο κατά 20 λεπτά στο κρασί, την άρση κάθε προστασίας των αμπελουργικών προϊόντων.


«Το μέλλον δεν είναι οι αναδιαρθρώσεις που μας λέτε», σημείωσε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να διεκδικήσουν μια εξουσία «όπου τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής θα είναι προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη».



«Είναι ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κάθε μέρα επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο και προοπτική», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» το πρωί της Πέμπτης 21 Γενάρη 2016.
Όπως εξήγησε, και τα προηγούμενα χρόνια έγιναν αγώνες στους οποίους όμως κυριάρχησε η λογική να υπάρξει εναλλαγή στο κυβερνητικό επίπεδο, να αλλάξει ο διαχειριστής της κυβερνητικής εξουσίας και αυτομάτως θα λυθούν και τα προβλήματα. Αυτή ήταν και η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα δοκιμάζεται και χρεοκοπεί πανηγυρικά.
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από τότε έλεγε, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος, ότι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να μείνει μόνο στο επίπεδο να αλλάξει ο διαχειριστής της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το σύστημα και ο δρόμος ανάπτυξης που -εν έτει 2016 με τον πλούτο που υπάρχει και την ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας- αναγκάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει μέχρι τα 70 χρόνια του, προκειμένου να πάρει μία σύνταξη που θα είναι προνοιακό επίδομα. «Αυτό από μόνο του είναι μία τρανή απόδειξη ότι αυτό το σύστημα έχει σαπίσει και πρέπει να ανατραπεί», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.
Ερωτηθείς για τη συνέντευξη Βαρουφάκη, επισήμανε ότι η ομολογία του ίδιου του πρώην υπουργού Οικονομίας, πως οι Ευρωπαίοι εταίροι ανέχτηκαν την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση γιατί θεωρούσαν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσαν να περάσουν μία σειρά αντιλαϊκών μέτρων, επιβεβαιώνει αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αυτή που δεν μπορούσαν τα άλλα κόμματα ως κυβερνήσεις, και μέρος αυτής της βρώμικης δουλειάς είναι και το Ασφαλιστικό. 



Στη συζήτηση για τη «συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Κοσσυφοπεδίου» που αναγνωρίζει ντε φάκτο το προτεκτοράτο του Κοσόβου, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας τα εξής :

«Στα Βαλκάνια οξύνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης δίπλα σε περιοχές που σπαράσσονται από ανταγωνισμούς και πολέμους, αποτελούν πέρασμα προσφύγων, αλλά και αγωγών ενέργειας, πεδίο μεγάλων επενδύσεων, προγεφύρωμα των ΕΕ και ΝΑΤΟ σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον και της Ρώσικης αστικής τάξης.

Η πολεμική επέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ έφερε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καλλιεργώντας εθνο - θρησκευτικούς διχασμούς στους λαούς για την εξυπηρέτηση των ευρωνατοϊκών συμφερόντων και τοπικών αστικών τάξεων.

Η συζητούμενη συμφωνία σύνδεσης αναγνωρίζει ντε φάκτο το προτεκτοράτο του Κοσόβου. Έχει τεράστιες ευθύνες η Ελληνική κυβέρνηση που έπραξε το ίδιο. Πυροδοτεί εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, εδαφικές διεκδικήσεις, την προώθηση αλλαγής συνόρων, όπως η απειλούμενη ένωση Αλβανίας – Κοσόβου σε ενιαίο κράτος, με βλέψεις σε γειτονικές χώρες όπως ΠΓΔΜ, Ελλάδα. Ανάλογη αναζωπύρωση εθνικισμών ενισχύει και η απαράδεκτη συγκρότηση Ομάδας - Λόμπι Ευρωβουλευτών “Φίλοι της Μακεδονίας”.

Οι λαοί να επαγρυπνούν. Μόνο συμφέρον έχουν να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, να ανατρέψουν τον καπιταλισμό που σπέρνει πολέμους, πρόσφυγες και δυστυχία». 


Μια αποκαλυπτική αναδρομή στην ιστορία της επιχείρησης, που ανακοινώθηκε ότι παύει τη λειτουργία της στην Ελλάδα
Στις αρχές της βδομάδας, η εργοδοσία της «Softex» («Σόφτεξ») ανακοίνωσε και επίσημα στους 130 εργαζόμενους ότι κλείνει οριστικά το εργοστάσιο στο Βοτανικό, ύστερα από σχεδόν 80 χρόνια λειτουργίας. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλη η καταστροφή τμήματος του εργοστασίου από πυρκαγιά, η οποία αξιοποιήθηκε τελικά από την εργοδοσία ως αφορμή για να επισπεύσει τα σχέδια για λουκέτο.
Οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης, αγωνίζονται για να μη χάσουν τη δουλειά τους, για να μη μείνουν δεκάδες οικογένειες χωρίς μεροκάματο. Οργανωτής αυτού του αγώνα είναι το επιχειρησιακό σωματείο και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης, η ιστορία της «Σόφτεξ» είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο που το κράτος παρεμβαίνει διαχρονικά προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος του καπιταλιστή και όχι βέβαια τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πέρα από τη διαρκή συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων, έχει στο DNA της το άνοιγμα και το κλείσιμο εργοστασίων, ανάλογα με το κατά πόσο αυτά αποδίδουν ή όχι το προσδοκώμενο κέρδος.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε σε φάση ανάπτυξης και πολύ περισσότερο στη φάση της κρίσης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης εγγυάται κανένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους και το λαό. Αντίθετα, επιτίθεται με λύσσα για να αφαιρέσει ακόμα και αυτά που κατακτήθηκαν σε προηγούμενες εποχές.
Η ένταξη στις «προβληματικές»
Η «Σόφτεξ» ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βοτανικό το 1937, με την επωνυμία «Αθηναϊκή Χαρτοποιία - Γ. Γιαννουλάτος, Κ. Κεφάλας και Σία ΟΕ», ως μία μικρή μονάδα παραγωγής χαρτιού περιτύλιξης. Το 1957 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, είχε εννέα κύριες μηχανές και παρήγε κάθε είδους χαρτί (και χαρτί εκτύπωσης).
Το 1973 άρχισε η δημιουργία του εργοστασιακού συγκροτήματος στη Δράμα, όπου παράγονταν μηχανικός πολτός, χαρτιά γραφής και εκτύπωσης, μοριοσανίδες, πριστή ξυλεία και θειικό αργίλιο. Το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, η εταιρεία ίδρυσε νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού «tissue» (χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας κ.λπ.) στη Ν. Πέραμο Αττικής, όπου παράγονταν όλα της τα προϊόντα.
Από τους 88 εργάτες που απασχολούσε το 1945, έφτασε τους 1.030 το 1969 και τους 2.450 εργάτες το 1996. Το 1950 παρήγαγε 1.250 τόνους χαρτιού, 59.000 το 1972, για να φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του '90 να παράγει 150.000 τόνους χαρτιού και 45.000 τόνους θερμομηχανικού πολτού.
Μέχρι τη δεκαετία του '80, η εταιρεία εμφανίζεται να κατέχει μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, την οποία κατέκτησε με την αφειδώλευτη συνδρομή του κράτους, μέσω ενός γενναίου προγράμματος δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης των οφειλών της.
Τελικά, το Μάρτη του 1984, με συσσωρευμένα χρέη ύψους 17 δισ. δραχμών, η επιχείρηση πέρασε στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), που έστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να «κοινωνικοποιήσει» τα χρέη των λεγόμενων «προβληματικών» και αφού τις «εξυγιάνει» με λεφτά του λαού, να τις επιστρέψει κερδοφόρες στο κεφάλαιο.
Την περίοδο εκείνη, το 64% των μετοχών της εταιρείας πέρασε στον ΟΑΕ και το 34% στην Εθνική Τράπεζα. Παρά τα χρέη, οι παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης παρέμεναν μεγάλες, όπως και η θέση της στην αγορά. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ήταν ότι αποτελούσε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα και διέθετε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάση στη Δράμα, απ' τα οποία κάλυπτε το 30% των αναγκών της σε χαρτόμαζα.
Ετσι, η «Σόφτεξ» μέχρι το 1990 κατείχε το 70% της εγχώριας αγοράς και το 90% των εξαγωγών. Υπήρξε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρήγε χαρτί για την έκδοση βιβλίων και ο μοναδικός προμηθευτής του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων.
Η ιδιωτικοποίηση
Το Σεπτέμβρη του 1996, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφαση να ιδιωτικοποιήσει ξανά τη «Σόφτεξ». Είχε προηγηθεί μια κατακόρυφη μείωση του προσωπικού, για να γίνει η εταιρεία πιο ανταγωνιστική και άρα πιο θελκτική στους υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές.
Ενδεικτικά, την άνοιξη του 1999, πριν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, το προσωπικό έφτανε τα 1.275 άτομα, από 2.450 το Δεκέμβρη του 1996! Δηλαδή, ακόμα και την περίοδο που η «Σόφτεξ» βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κράτους, η επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους συνεχιζόταν αμείωτη. Τελικά, η επιχείρηση πωλήθηκε σε μια κοινοπραξία εταιρειών, αποτελούμενη από τις «Lochridge», «Goldman Sachs» και «Bolton Group», με την ιταλική πολυεθνική «Bolton» να αποκτά το 2002 τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, μέχρι και σήμερα.
Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς περιγράφει η «Lochridge» την εμπλοκή της στην εξαγορά της «Σόφτεξ»: «Ηταν η πιο ελκυστική από τις υποψήφιες προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες (...) Ηταν η πιο επιτυχημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού όταν εθνικοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (...) Η αξιολόγησή της έδειξε ότι είχε τεράστια ποσότητα λανθάνουσας αξίας (...) Οι μάρκες των προϊόντων της είχαν εξαιρετικά ισχυρή αξία. Επιπλέον, η εταιρεία κατείχε πολύτιμη ακίνητη περιουσία, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της».
Γι' αυτή καθαυτή την ιδιωτικοποίηση, σημείωνε: «Η συμφωνία - ορόσημο, που αποτιμάται σε 150 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα». Για το κλείσιμο της συμφωνίας, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση «υπέβαλε την επιχείρηση σε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των εργαζομένων» και ότι παρείχε εγγυήσεις κάλυψης για προϋπάρχοντα χρέη.
Η ιδιωτικοποίηση της «Σόφτεξ» σηματοδότησε νέα ένταση της επιθετικότητας σε βάρος των εργαζομένων. Συνολικά, την πενταετία 1997-2003 απολύθηκαν περίπου 2.000 εργάτες. Τρεις παραγωγικές μονάδες και 22 παραρτήματα σε αντίστοιχες επαρχιακές πόλεις έκλεισαν, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης για να ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό.
Τελικά, το εργοστάσιο έφτασε να έχει μόλις 197 εργαζόμενους το 2005 και μόλις 130 λίγο πριν η εργοδοσία ανακοινώσει το κλείσιμό της, ενώ κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η εταιρεία σχεδιάζει τη μεταφορά της στη Βουλγαρία...
Ανανέωσαν το πρόγραμμα δράσης
Νέα Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της «Softex», την ώρα που ανακοινωνόταν ότι η εταιρεία διακόπτει τη συνεργασία με τον εργολάβο, από τον οποίο απασχολεί 17 εργαζόμενους στο τμήμα που δεν καταστράφηκε από τη φωτιά. Η ανακοίνωση αυτή στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με την απόλυσή τους. Γι' αυτό αμέσως μετά τη συνέλευση, έγινε διαμαρτυρία στα γραφεία του εργολάβου και της «Softex», διαμηνύοντας ότι κανείς δεν θα υπογράψει την απόλυσή του. Στη συνέλευση πάρθηκε, επίσης, απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση των συνδικάτων της βιομηχανίας στο υπουργείο Εργασίας, στο μεθαυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στην απεργία στις 4 Φλεβάρη. Τέλος, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και το επιχειρησιακό σωματείο ζητούν έκτακτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει, ώστε να εμποδίσει τις απολύσεις, όπως διατείνεται σε ανακοινώσεις του.
Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει ότι με αφορμή το κλείσιμο της «Σόφτεξ», «η κυβέρνηση μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της αστικής τάξης, προσπαθούν να κρύψουν την αιτία. Ολοι τους κρύβουν ότι η "Σόφτεξ", όπως και όλες οι άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορους κλάδους της Βιομηχανίας, ή άλλες που απέλυσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, ή άλλες που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, είναι το αποτέλεσμα του συστήματος που όλοι τους υπηρετούν και στηρίζουν, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της κερδοφορίας, της "επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την κρίση". Είναι αποτέλεσμα του αδιέξοδου φαύλου κύκλου του καπιταλισμού και δεν αλλάζει παρά μόνο με την ανατροπή του».
Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι το παράδειγμα της «Σόφτεξ» «βοηθάει να κατανοηθεί ότι στον καπιταλισμό οι επιχειρήσεις είτε είναι κρατικές, είτε "ημικρατικές", είτε ανήκουν σε κάποιο βιομήχανο, πάντα λειτουργούν υπέρ της αστικής τάξης και σε βάρος της εργατικής τάξης. Οτι σε κάθε περίπτωση τα θύματα είναι πάντα οι εργάτες, αυτοί πληρώνουν με απολύσεις, με χειρότερους μισθούς και συνθήκες την κρίση, την ανάπτυξη, την "εξυγίανση" και το κλείσιμο με οποιαδήποτε μορφή γίνεται.
Δείχνει ότι κανένας εργάτης δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος επειδή σήμερα η επιχείρηση που δουλεύει έχει δουλειά, βγάζει κέρδη, επειδή σήμερα αμείβεται καλύτερα από τους άλλους, γιατί ο καπιταλισμός έχει τους δικούς του αντικειμενικούς νόμους, σήμερα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται μόνιμο και δεδομένο.
Μας βοηθάει όλους στο να βγάλουμε σωστά πολιτικά συμπεράσματα, στο να δούμε πού βρίσκεται η πραγματική διέξοδος από αυτόν το φαύλο κύκλο του καπιταλισμού, το πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Οτι η διέξοδος βρίσκεται σε αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, στην ανατροπή του καπιταλισμού, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Το γραφικό αυτό από αφίσα του ΠΑΜΕ περιγράφει
με τον πιο παραστατικό τρόπο τις προθέσεις
 κυβέρνησης - ιδιωτών για την Ασφάλιση
Δρομολογεί μέτρα για την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού και την ίδια ώρα επικυρώνει οδηγία της ΕΕ για την ενίσχυση του λεγόμενου «τρίτου (ιδιωτικού) πυλώνα»
Λίγες μόλις μέρες πριν καταθέσει το νομοσχέδιο για την παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση φέρνει προς επικύρωση στη Βουλή οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Γίνεται έτσι ένα γενναίο βήμα στη συγκρότηση του λεγόμενου «τρίτου πυλώνα», που είναι στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά συστήματα (οι άλλοι δύο «πυλώνες» είναι η κρατική σύνταξη - επίδομα και τα επαγγελματικά Ταμεία).
Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II», που αντικαθιστά το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου.
Οπως, εξάλλου, αναφέρει η εισηγητική έκθεση, στόχοι της οδηγίας είναι: α) Η διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η μεγεθυσμένη του μεριδίου της ιδιωτικής ασφάλισης. β) Η κατάργηση των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ των δικαίων των κρατών - μελών, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.
Οι βασικοί άξονες
Βασικοί άξονες της οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο αίρει κάθε εθνικό μέτρο ή νόμο που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
Επιπλέον, στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που μαθηματικά οδηγεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ταυτόχρονα, με την οδηγία εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (συντάξεις - υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις. Ετσι, επί της ουσίας το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.
Καταψηφίζει το ΚΚΕ
Κατά τη συζήτηση επί της αρχής, το μοναδικό κόμμα που δήλωσε ότι καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο ήταν το ΚΚΕ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι χαιρέτισαν το νομοσχέδιο και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Αν. Ασημακοπούλου, η οποία μίλησε για «μεταφορά του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, που εμείς στηρίζουμε. Θέλουμε μικρό κράτος, που θα βάζει κανόνες και θα ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι «ταυτόχρονα με την προώθηση του εγκλήματος σε βάρος των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει σαν πρώτο νομοσχέδιο της χρονιάς την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ, ώστε να συνδυάσει την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους».
«Το πραγματικό ερώτημα είναι: Η Ασφάλιση είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα; Το πώς απαντάει κανείς σε αυτό το ερώτημα, δείχνει και με ποιον είναι» είπε, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για αποφάσεις που αποτελούν στόχους του κεφαλαίου και ήδη είχαν προαναγγελθεί με τη Λευκή Βίβλο, στην οποία αναφερόταν ότι «τα συνταξιοδοτικά συστήματα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, δηλαδή από τις εισφορές που θα δίνουν, τους φόρους που θα πληρώνουν, την αποταμίευση που θα κάνουν. Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προσκυνάτε με κάθε ευκαιρία».
Πανηγυρίζουν οι ασφαλιστικές
Περιχαρής «καλωσόρισε», όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο η Μαρ. Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μιλώντας χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων. «Η ασφαλιστική αγορά την οποία εκπροσωπούμε, οι εταιρίες δηλαδή, είναι σύμφωνες με το σχέδιο νόμου», είπε και αποκάλυψε: «Εξάλλου μετείχαμε στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή» και γι' αυτό «δεν έχουμε να καταθέσουμε κάποια ειδική παρατήρηση»!
Η Γ. Σεληνιωτάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικών Ασφαλίσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, έδωσε μία ακόμα πλευρά των σχετικών οδηγιών. Οπως ανέφερε, «είναι μια κοινοτική οδηγία που αφορά εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε χώρες της ΕΕ, άρα σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που εμείς έχουμε στην Ελλάδα ή ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ».
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι επειδή το «Solvency II» βάζει τους κανόνες της εποπτείας σε επίπεδο ομίλου, «είναι μια δυνατότητα που πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Τη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών, την ανταλλαγή των πληροφοριών». Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς δεν εποπτεύουμε την κεφαλαιακή φερεγγυότητα των ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών), η φερεγγυότητα εποπτεύεται σε επίπεδο μητρικής». Δηλαδή, σύμφωνα με όσα ανέφερε, αν μία εταιρεία που έχει έδρα τη Μάλτα δημιουργήσει υποκατάστημα στην Ελλάδα, την ευθύνη και εποπτεία έχει η Μάλτα!


Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συζήτηση που έγινε στο Νταβός, ζητώντας παράλληλα οι αντιθέσεις μεταξύ των «θεσμών» να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά ήταν υπέρ η Γερμανίδα καγκελάριος και «είχε δίκιο»

«Πάντα έτσι συμβαίνει. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ», είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι αν ζητούσε από το Γερμανικό κοινοβούλιο να αλλάξει η απόφαση θα ήταν σαν να μπαίνει «σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη, κρατώντας αναμμένο κερί».

«Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνουμε τους δυναμίτες και τότε να ανάψουμε το κερί» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, αν και το συγκεκριμένο ευφυολόγημα δεν μπόρεσε να κρύψει την απόλυτη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η συγκυβέρνηση παρά τις αρχικές της ενστάσεις αποδέχθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες ζήτησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και «εμείς το αποδεχθήκαμε για να υπάρξει συμφωνία, και τώρα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας». Παράλληλα ευχήθηκε η συνύπαρξη τριών διαφορετικών «θεσμών» και οι διαφωνίες τους, να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λιγότερο περιοριστικής, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναθερμανθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. «Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε, προβάλλοντας μια εξίσου αντιλαϊκή εκδοχή, αφού οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα, ενώ το ζεστό χρήμα που θα κατευθυνθεί στο κεφάλαιο θα το πληρώσει ο λαός με νέα μέτρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Μπορούμε απλά να πούμε, ''είναι η εφαρμογή ηλίθιε''» είπε.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στο προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση που αποτελούν όμως «σταγόνα στον Ωκεανό» των προσφυγικών κυμάτων.



Την πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζει και χρησιμοποιεί ακόμη και τα ίδια επιχειρήματα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα, κατήγγειλε ο Γιώργος Γκικόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΠΑΣΥ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 20 Γενάρη 2016 στο κανάλι «Kontra».

Το φόβητρο της σημερινής κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι ίδιο με των προηγούμενων κυβερνήσεων για τους αγρότες, ότι δηλαδή θα χαθούν οι επιδοτήσεις. «Αυτό είναι ένας τεράστιος μύθος. Είναι ψέμα, διευκρίνισε ότι μας δίνουν χρήματα οι Ευρωπαίοι, είναι δικά μας χρήματα που τους τα δίνουμε και μας επιστρέφουν το 70% αυτών με τη μορφή των επιδοτήσεων και μάλιστα με ένα στρεβλό σύστημα ενισχύσεων που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα».

Υπογράμμισε ότι οι αγρότες διεκδικούν τη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, ενώ η ΕΕ μέσω της ΚΑΠ θέλει αυτές οι επιδοτήσεις να αποσυνδεθούν από την παραγωγή και να συνδεθούν με το χωράφι, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις.

Όσον αφορά το Φορολογικό επισήμανε ότι οι αγρότες διεκδικούν να υπάρχει αφορολόγητο και να μη φορολογούνται από 0 ευρώ, ενώ όσον αφορά το Ασφαλιστικό και το Ταμείο τους επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες έχουν χρυσοπληρώσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ, αλλά εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν σήμερα το Ταμείο είναι σε άθλια κατάσταση.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι όπως κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο διεξάγουν πόλεμο ενάντια στο λαό και τα λαϊκά στρώματα, έτσι και αυτά πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο και αγώνα για να ανατρέψουν την ασκούμενη πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. 



Οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων με τα μέτρα τους για την αγροτική παραγωγή, στόχο έχουν να φύγουν οι μικροί και φτωχοί αγρότες από τη γη τους. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 20 Γενάρη 2016 στο κανάλι «Kontra».
Όπως πρόσθεσε, είμαστε σε μία χώρα που μπορεί να παράγει πολλαπλάσια προϊόντα από αυτά που παράγει αλλά αυτό δεν γίνεται, γιατί οι κανόνες της ΕΕ βάζουν περιορισμούς και καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή.
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, κάλεσε σε ξεσηκωμό εργαζόμενους, ανέργους, αγρότες, γιατί με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαλύεται ο κοινωνικός του χαρακτήρας. Υπογράμμισε ότι σήμερα όλα τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα είναι στο δρόμο και δικαίως, γιατί η σημερινή κυβέρνηση ήρθε να πάρει και άλλα μέτρα πάνω σε αυτά που είχαν πάρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 
Από τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά όλες υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, σε βάρος του λαού. Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν συμφέρον να ενωθούν με την εργατική τάξη και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καταλήγοντας ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Γενάρη, αλλά και στην απεργία της 4ης Φλεβάρη.


Η προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη και ο τρόπος που παρουσιάστηκε απ' τα αστικά ΜΜΕ είχαν τη σφραγίδα της αντίφασης στην οποία έχει περιέλθει το αστικό πολιτικό σύστημα. Οι βασικοί του «παίχτες», απ' τη μια, πρέπει να παρουσιάζουν εικόνα αντιπαλότητας, ώστε να τροφοδοτείται η συγκρότηση του νέου διπολισμού, απ' την άλλη, να καλλιεργούν την προοπτική της συναίνεσης ιδίως στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου που αμφότεροι εκπροσωπούν, εκφράζοντας και μεταφέροντας κατά καιρούς στην πολιτική σκηνή και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του για διάφορα ζητήματα.

Έτσι, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έσπευδε να γνωστοποιήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση, γράφοντας πως «είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...», κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έκαναν διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, που κατά τη ΝΔ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά στην ανάγκη να τονώσει το ξεθωριασμένο «αριστερό» προφίλ του ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, και οι διαρροές της ΝΔ ήταν στοχευμένες στην τόνωση του αντιπολιτευτικού προφίλ του νέου της αρχηγού.

Η σχετική κόντρα σήκωσε κάμποσο «κουρνιαχτό», ικανό να συγκαλύψει προσώρας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις όποιες διαφορές στον τρόπο επίτευξής του προβάλλουν. Το «γαϊτανάκι» των διαρροών και των απαντήσεων στις διαρροές άφησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κατά βάση συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν π.χ. με την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου, με μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, εξασφάλισης της συνέχειας κ.ά. 'Η με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τη στήριξη του κόμματός του σε μια τέτοια διαδικασία, προτείνοντας στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος».

Τα ζητήματα που ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό, ως έκφραση προβληματισμού, κάλλιστα θα μπορούσε να τεθούν από τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας)» και εστίασε «στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».

Αλλά και στο Ασφαλιστικό ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση. «Κουκούλωσε» κι αυτός το ταξικό περιεχόμενό τους και πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι αυτή το πετάει στις προηγούμενες.

Ο λαός έχει πείρα απ' τα καμώματα των αστικών κομμάτων. Άλλοτε ανεβάζουν τους τόνους, είτε στήνοντας καβγάδες περί όνου σκιάς είτε απηχώντας υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης, πάντως όχι για τα λαϊκά συμφέροντα, άλλοτε τα βρίσκουν είτε ψηφίζοντας μαζί αντιλαϊκούς νόμους στη Βουλή είτε ακόμα ακόμα και συγκυβερνώντας. Το παράδειγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διδακτικό. Τα πρόσωπα μόνο αλλάζουν. Είναι όμως καιρός να αλλάξει στάση ο λαός, να τους γυρίσει την πλάτη.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 21 Γενάρη 2016

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget