03/22/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, συνόψισε η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ στη σημερινή της συνεδρίαση.
Παράλληλα, έθεσε τα βασικά καθήκοντα των σωματείων που συσπειρώνονται στις γραμμές της, μπροστά στη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς οι προβλέψεις των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μεταφράζονται σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση και απληρωσιά για τους εργαζόμενους.
Τόσο στην εισήγηση που έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, όσο και στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, αναδείχθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων και η πείρα από τη δράση των συνδικάτων.
Όπως τονίστηκε, η επίθεση που γνώρισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου στους μισθούς και τις εργασιακές τους σχέσεις ξεδιπλώθηκε παράλληλα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων και των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων. Η αυταπάτη ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα σημάνει δουλειά για όλους διαψεύδεται, καθώς χιλιάδες άνεργοι μετατρέπονται σε τζάμπα εργαζόμενους μέσα από τα προγράμματα voucher, γενικεύεται η μαθητεία, η εκμετάλλευση νέων εργαζομένων στο όνομα της πρακτικής άσκησης.
Εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό σε όλη τη χώρα έχουν μείνει και φέτος χωρίς επίδομα ανεργίας από το Γενάρη. Γενικευμένη είναι και η απληρωσιά, με δεδουλευμένα από την περσινή σεζόν να οφείλονται ακόμα. Οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους, για την επαναπρόσληψη των εποχικών, για να μπει φρένο στις ατομικές συμβάσεις.
Η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας κατ' απαίτηση των ξενοδόχων, προβλέπει 10ωρη δουλειά όταν η πληρότητα φτάνει το 75%, δηλαδή όλο το καλοκαίρι, και διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση σε αρκετές περιοχές δεν έχει εφαρμοστεί, κάτω από την αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προστίθεται η αξίωση του ΣΕΤΕ για κατάργηση του ρεπό κατά τη θερινή περίοδο, που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε τέσσερις μήνες ασταμάτητης δουλειάς, πριν τους στείλει στην ανεργία για την υπόλοιπη χρονιά και μάλιστα με κομμένο το επίδομα.

Δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερτο ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Ελλάδα να εξέλθει από την Ευρωζώνη, υπονοώντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο μεγάλες για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», επισήμανε ότι στην αποψινή συνάντηση θα πει στον Αλέξη Τσίπρα αυτά που του έχει πει τις δύο φορές που συναντήθηκαν, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν». 
O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο εάν είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την Ευρωζώνη και απάντησε: «Όχι, αλλά πρόκειται για ένα διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».
Επίσης ρωτήθηκε εάν υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας και είπε: «Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση». 
Στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε πως «η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα». Πρόσθεσε πως «δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων». 

Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης τέθηκε το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», που ουσιαστικά έρχεται να μετατρέψει τη διοίκηση σε μοχλό ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας, να βοηθήσει δηλαδή στην ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας, στηρίζοντας τους κεφαλαιοκράτες. 
Σχετικά με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) σε «γενικές» και «ειδικές» (άρθρο 5). Οι γενικές ΣΣΕ, οι οποίες είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και ΑΔΕΔΥ, «ρυθμίζουν τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και της αμοιβής όλων των υπαλλήλων».
Από την άλλη, δεν επιτρέπονται οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στις ειδικές ΣΣΕ, μεταξύ των αρμόδιου δημόσιου φορέα και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου. Αντικείμενο αυτών των συμβάσεων είναι αποκλειστικά οι συνθήκες απασχόλησης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχει η εξής ρύθμιση: «Στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορεί να συνομολογείται ρήτρα ειρήνης για συγκεκριμένα ζητήματα»! Με άλλα λόγια, ρήτρα ταξικής συνθηκολόγησης.
Για το πειθαρχικό δίκαιο, το σχέδιο νόμου καταργεί τις διατάξεις που θεσμοθέτησαν την αυτοδίκαιη αργία πριν ακόμα ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος. Επαναφέρει το πειθαρχικό δίκαιο που όριζαν οι νόμοι 3527 και 3584 του 2007, εξακολουθώντας ωστόσο να διατηρεί τον αντιδραστικό και αυταρχικό του χαρακτήρα, στοιχείο του οποίου είναι η απαγόρευση στους εργαζόμενους του Δημοσίου να αμφισβητούν τους νόμους του κράτους κ.ά.
Για την επαναπρόσληψη εργαζομένων
Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) προβλέπεται η μονιμοποίησή τους. Ωστόσο δεν γίνεται ξεκάθαρο αν αφορά το σύνολό τους, καθώς η κυβέρνηση μιλά για 40.000 ΙΔΑΧ ενώ υπάρχουν 48.000. Ακόμα υπάρχει η πιθανότητα χειροτέρευσης της μισθολογικής και ασφαλιστικής τους κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση στο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση παραδέχεται ρητά ότι η μονιμοποίησή τους -η οποία δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση- γίνεται για να διευκολύνει το θεσμό της κινητικότητας.
Ακόμα, προβλέπεται η επαναπρόσληψη ατόμων που είχαν ενταχθεί σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα. Και εδώ υπάρχουν ασάφειες. Το σύνολο αυτών εκτιμάται ότι φθάνει τις 7.000, όμως η κυβέρνηση μιλά για επαναπρόσληψη 3.920. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι προβλέπεται η επαναφορά διαθεσίμων σε προσωποπαγείς και όχι οργανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει πως όταν αποχωρήσει ο εργαζόμενος από την υπηρεσία, τότε η θέση καταργείται και συνεπώς συρρικνώνεται η υπηρεσία.
Παράλληλα, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες μένουν «απέξω». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οι οποίοι δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται επί 12 χρόνια. Παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και μονιμοποίηση των δομών του προγράμματος, το Συντονιστικό τους μόλις προχτές κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που αρνείται να δώσει οριστική λύση, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που έχει με τα αρμόδια υπουργεία.
Απέξω φαίνεται να μένουν και 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών (είναι διαφορετική περίπτωση από τις 600 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα) που δούλευαν για 10 ολόκληρα χρόνια, με μηνιαίες συμβάσεις έργου και απολύθηκαν το 2013. Και αυτές οι εργαζόμενες φαίνεται ότι υφίστανται τον κυβερνητικό εμπαιγμό παρά και τη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι συμβάσεις τους υπέκρυπταν εξαρτημένη απασχόληση. Από τα παραπάνω γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με πλήρη δικαιώματα.
Συνεχίζονται κινητικότητα - «αξιολόγηση»
Με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις προς την ΕΕ και τους δανειστές, προωθεί την κινητικότητα, που συνδέεται με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, κυρίως από το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος. Στο επιχείρημα ότι η κινητικότητα εξυπηρετεί την κάλυψη κενών, η απάντηση είναι πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και μέσω εθελοντικών μετατάξεων.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το εργαλείο της «αξιολόγησης» δομών και προσωπικού, που επίσης η κυβέρνηση διατηρεί. Χαρακτηριστικό του ρόλου της «αξιολόγησης» είναι το ότι στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου γίνεται λόγος για επανασύσταση υπηρεσιών «που είχαν καταργηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης». Έτσι, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν εκ νέου αυτές ή άλλες υπηρεσίες, αν τηρηθεί ο όρος της «αξιολόγησης». Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση της επίταξης προσώπων και υπηρεσιών.
Από τα παραπάνω αναδεικνύεται πως το σχέδιο νόμου δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα των εργαζομένων, όπως η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και η επανατοποθέτηση όλων των διαθεσίμων, η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας κ.ά.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕΧρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών με σύμβαση έργου στο υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και
Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Για την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών με σύμβαση έργου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης καταργήθηκαν όλες οι θέσεις, συνολικά 595, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών με συνέπεια να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας το σύνολο των εργαζομένων της ειδικότητας αυτής. Εξάλλου το Γενάρη του 2013 απομακρύνθηκαν και άλλες 300 περίπου καθαρίστριες που εργάζονταν στις Εφορίες, πολλές από αυτές τουλάχιστον επί δεκαετία, με μηνιαίες συμβάσεις έργου τετράωρης απασχόλησης και καθαρές μηνιαίες αποδοχές 325 ευρώ.
Ενώ η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επαναπροσλάβει τις 595 εργαζόμενες που εργάζονταν με καθεστώς αορίστου χρόνου, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις υπόλοιπες περίπου 300 καθαρίστριες οι οποίες δούλευαν με σύμβαση έργου και για τις οποίες δεν υπάρχει καμία δέσμευση επαναπρόσληψης. Να σημειώσουμε πως ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε την επαναπρόσληψή τους, όμως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον υπάρχει σχετική θετική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που μετατρέπει τις συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου (υπ’ αριθ. 32/2014).
Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, είτε δουλεύουν με καθεστώς αορίστου χρόνου είτε με σύμβαση έργου, επιτελούν κοινωνικό έργο, προστατεύουν την υγιεινή των εργαζομένων, αλλά και όλων των εργαζόμενων πολιτών που πηγαίνουν για να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών (οργανικών και προσωρινών) είναι επιλογή που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του Δημοσίου, το ξεπούλημα σε εργολάβους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καθαριότητας, την παραπέρα εκμετάλλευση των ίδιων των εργαζομένων στον κλάδο.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά οδήγησε τις περίπου 300 καθαρίστριες με σύμβαση έργου, οι οποίες με μηνιαίο μισθό 325 ευρώ καθαρά προσπαθούσαν να ζήσουν την οικογένειά τους, στο δρόμο της ανεργίας και της ανέχειας, στερώντας τους τα απαραίτητα προς το ζην.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε άμεσα να επανέλθουν στις θέσεις τους με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα οι απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου στο Υπουργείο Οικονομικών».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αναφέρει:
«Η κυβερνητική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει βασικό της στόχο να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με την είσπραξη των οφειλών, όπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση, δεν στοχεύει στην πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων με τις τεράστιες οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους που χρωστάνε στα Ταμεία, το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και απ’ το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στην υφιστάμενη ρύθμιση που επίσης προβλέπει καταβολή σε 100 δόσεις.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και τις εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία, προχωρά σε ρυθμίσεις διευκόλυνσης για το μεγάλο κεφάλαιο. Συγχρόνως, πάγιος κυβερνητικός στόχος είναι η προώθηση ενός κλίματος φορολογικής συμμόρφωσης για τα λαϊκά στρώματα. Μέσα απ’ το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση καλεί τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν την άδικη φορολογία, τα χαράτσια, τις δυσβάστακτες για τα λαϊκά στρώματα ασφαλιστικές εισφορές και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Καλεί τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα πληρώνει ο λαός και απ’ τα οποία ωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο.
Αποδεικνύεται τελικά ότι όσοι ορκίζονται στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αποδέχονται τα ευρωπαϊκά μνημόνια διαρκείας, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την ενίσχυση του κεφαλαίου και το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν είναι ορισμένα ψίχουλα για την πιο ακραία φτώχεια, τη στιγμή που καλούν το λαό να συνεχίσει να ζει με σφιγμένο ζωνάρι.
Η λύση για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι η "εκτέλεση σε δόσεις", που μας προτείνει σήμερα η κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς πολιτική με τον αντίστοιχη ρύθμιση της προηγούμενης.
Μοναδική λύση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το σύνολο των λαϊκών οικογενειών είναι να οργανώσουν τους αγώνες τους για να βάλουν στην ημερήσια διάταξη την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ξεκινώντας από την άμεση ανάκτηση απωλειών λόγω της κρίσης. Να διεκδικήσουν πραγματικά μέτρα ανακούφισης, όπως είναι η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το "κούρεμα" χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ. Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και μετατόπιση των φορολογικών βαρών, με φορολόγηση 45% στα διανεμόμενα και μη κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και  κατάργηση όλων των  φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο».

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕE έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει το «DerSpiegel», επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να επιτευχθεί οπωσδήποτε πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Επίσης η ηλεκτρονική έκδοση του οικονομικού περιοδικού «Manager Magazine» αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φερνάντο Γκονζάλες Μιράντα, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Κινδύνου στην ΕΚΤ, έχει υπολογίσει τις συνέπειες που θα είχαν τρία σενάρια στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την περίπτωση μιας ξαφνικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξαιτίας ενός «ατυχήματος» (Graccident). Σε αυτή την περίπτωση η αξία του ελληνικού κρατικού χρέους θα συρρικνωνόταν περίπου στο 5% της ονομαστικής του αξίας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στη βάση «συντεταγμένων διαπραγματεύσεων» (Grexit) και την υποχώρηση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων στο 14%. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα επιτύχει ένα «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι τα ομόλογα θα κρατήσουν το ένα τέταρτο της αξίας τους.
Το περιοδικό επικαλείται κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος εκφράζει φόβο για την περίπτωση «ατυχήματος». Όπως υποστηρίζει, είναι μεγάλος ο κίνδυνος τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης «να χάσουν τον έλεγχο και ξαφνικά να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Σε μια τέτοια περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης υποχρεωτικά θα υποβάθμιζαν την Ελλάδα στην κατηγορία «αφερέγγυα», με συνέπεια η Κεντρική Τράπεζα να μην επιτρέπεται πλέον να δίνει δάνεια έκτακτης βοήθειας.

Στις Βρυξέλλες έχουν μεταφερθεί τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ανησυχεί για την κατάσταση με την Ελλάδα. Μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έγινε κατά τις τελευταίες ημέρες στις τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο χρόνος λιγοστεύει στο θέμα της Ελλάδας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση (του χρέους), αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και της πρόσβασης στις αγορές», είπε.
«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ», τόνισε από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκδηλώθηκε παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και συζήτησαν για την Ουκρανία και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην τηλεφωνική συνομιλία «εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
Ρευστότητα για τις ανάγκες του κεφαλαίου 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητάει από τους εταίρους της να ενισχύσουν τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει απρόσκοπτα τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το αστικό κράτος να εξυπηρετήσει τις υπόλοιπες ανάγκες του.
Σε αυτά τα παζάρια, η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη και κατηγορεί τα «τεχνικά» κλιμάκια ότι παραβιάζουν αυτήν τη συμφωνία, με το να ζητάνε την εφαρμογή μέτρων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια, η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη δεν καταργεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο και παράλληλα προβλέπει την εφαρμογή νέων αναδιαρθρώσεων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Οι ελληνικές αρχές «δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η συμφωνία. Επίσης προβλέπει ότι «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως». 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπονόησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό. «Είναι αλήθεια ότι έχουμε πρόβλημα να ξεμείνουμε από ρευστό. Πώς να μη συνέβαινε αυτό, από τη στιγμή που από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχουμε πάρει καμιά δόση από τους θεσμούς, αλλά εμείς πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε σε συνέντευξη στον «Alpha».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το όριο στα 69,8 δισ. ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων αντιλαϊκών φόρων της «μνημονιακής περιόδου», το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην εφαρμογή της «ρύθμισης - εξπρές» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 18 Μάρτη στη Βουλή.
Η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι τις 27 Μάρτη (για λιγότερο από 10 μέρες) και προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, τότε οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να διευκολύνει μεγαλοεπιχειρηματίες, παρέχοντας τη δυνατότητα ένταξης και διαγραφής των προσαυξήσεων, και μάλιστα ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Από την άλλη πλευρά, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους», προκειμένου να πληρώσουν όσα περισσότερα μπορούν από φόρους και χαράτσια. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει άμεσα σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων σε περίπου 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, σήμερα Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις.
  • Φόρος 26% θα προκαταβάλλεται από τις επιχειρήσεις επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» και θα επιστρέφεται εντός 12μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη. Για το θέμα αυτό, ο ΣΕΒ απέστειλε στην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη υπόμνημα στο οποίο επισημαίνει ότι πολλές ελληνικές ναυτιλιακές, εξαγωγικές, εισαγωγικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν παρακρατούμενο φόρο, τα ποσά του οποίου είναι σημαντικά, δεδομένης της φύσης των δαπανών τους (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα, κ.λπ.). Την απόσυρση της ρύθμισης ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), με επείγουσα επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Σε συγκέντρωση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας σήμερα Πέμπτη 19 Μάρτη στις 2 το μεσημέρι,  καλεί η επιτροπή καθαριστών - καθαριστριών των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αθήνας, απαιτώντας μεταξύ άλλων: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Διεδικούν επίσης:
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών - καθαριστριών για καθαρά σχολεία.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Άμεση τροποποίηση των συμβάσεων, από συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου.
Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, μετατάχθηκε στους δήμους την 1-1-2011 σε προσωποπαγείς θέσεις, ως υπάλληλοι καθαριότητας των σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι καταργήθηκε η οργανική θέση των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, από την καθαριότητα μέχρι τους τομείς Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας.
Εξέλιξη όλων των παραπάνω είναι τελικά η ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων, σε εταιρείες καθαρισμού και συνεργεία. Όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της καθαριότητας των σχολείων θα μεταφερθεί στους εργαζόμενους και άνεργους γονείς, αφού σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση, και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες.
Και η φετινή σχολική χρονιά για τους συμβασιούχους καθαριστές - καθαρίστριες, ξεκίνησε με προβλήματα.
Εργοδότης μας είναι οι Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες και έχουν την ευθύνη να πληρωνόμαστε κάθε μήνα. Κι όμως ο δήμος επικαλείται ότι δεν έχει ευθύνη για το ότι δεν πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι, ή πληρώνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών, και ότι θα πληρωθούν όταν μεταφερθούν οι πιστώσεις από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Παιδείας στις σχολικές επιτροπές.
Οι καθαριστές-στριες στα Δημόσια σχολεία με συμβάσεις έργου ακόμα και 13 χρόνων, και μισθούς πείνας, θα βρεθούν τέλη Ιούνη στην ανεργία, μια και ο δήμος για την καινούργια σχολική χρονιά, προσανατολίζεται να παραδώσει την καθαριότητα των σχολείων σε εργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία».

Επιτροπή Ανέργων σύστησαν στην Καλαμάτα τα Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων,Οικοδόμων και το ΣωματείοΕργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, η οποία ανήγγειλε την πρώτη της δράση  καλώντας σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ την Παρασκευή 27 Μάρτη στις 10 το πρωί, με αίτημα να μη μείνει κανείς άνεργος χωρίς ρεύμα.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε σήμερα η Επιτροπή, παρουσιάστηκε το πλαίσιο των αιτημάτων που είναι:
  • Επίδομα ανεργίας 80% του βασικού μισθού. Παροχή σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς.
  • Επίδομα ανεργίας και σε όσους αυτοαπασχολούμενους λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Ασφάλιση όλων των ανέργων χωρίς περιορισμό ενσήμων. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Οι άνεργοι να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.
  • Στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. 
  • Για όλο το διάστημα της ανεργίας παγώνουν κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις που έχει ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας.
  • Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους άμεσα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
  • Για όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στους ανέργους λόγω οφειλών με παράλληλη διαγραφή των οφειλών τους.
Η Επιτροπή Ανέργων χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση του Σωματείου της ΔΕΥΑΚ, που πρότεινε στο ΔΣ της επιχείρησης δωρεάν παροχή νερού στους ανέργους και καμία διακοπή νερού.
Απαιτεί ακόμα από τους Δήμους της Μεσσηνίας αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και παράλληλα δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όπως επισημάνθηκε, οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τους στερούνται του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών τους και κάλεσαν εργαζόμενους και ανέργους να απαιτήσουν:
  • Κατάργηση τώρα των μνημονιακών δεσμεύσεων που απαγορεύουν προσλήψεις και απαιτούν νέα μείωση προσωπικού στους δήμους.
  • Άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας και κάλυψη όλων των οργανικών κενών.
  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα και με νόμο το απαράδεκτο καθεστώς με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τα δουλεμπορικά γραφεία.
  • Να καταργηθούν νόμοι και διατάξεις που επιτρέπουν σε κάθε λογής τρωκτικά κονδυλιών (ΚΟΙΝΣΕΠ - ΜΚΟ - ΚΕΚ) να διαχειρίζονται προγράμματα για την ανεργία, να βλέπουν τους ανέργους ως πεδίο κερδοφορίας τους.
  • 902.gr

Η Ρωσία υπέγραψε σήμερα σειρά συμφωνιών με τη Νότια Οσετία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας. Με βάση τη λεγόμενη συμφωνία συμμαχίας και ενσωμάτωσης, που υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Νότιας ΟσετίαςΛεοντίντ Τιμπίλοφ, οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ρωσίας θα ενοποιηθούν με αυτές της Νότιας Οσετίας. Επίσης, η Μόσχα θα δανείσει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισ. ευρώ) το 2016 στη Νότια Οσετία, ενώ ορωσικός στρατός θα αναλάβει την προστασία των συνόρων της.
Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη μετά το σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008, όμως οι δυτικές χώρες δεν τα αναγνωρίζουν. Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ταμάρ Μπερουχασβίλι δήλωσε: «Πρόκειται για μια κυνική και προκλητική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας (...) Τη θεωρούμε μια κίνηση που έχει στόχο την προσάρτηση», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις από ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της συνθήκης που υπέγραψαν σήμερα η Ρωσία και η Νότια Οσετία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, ανακοίνωσε η Τζένιφερ Πσάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι κατεχόμενες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι αναπόσπαστα τμήματα της Γεωργίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η συνθήκη της Ρωσίας με τη Νότια Οσετία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και πρόσθεσε πως η Συμμαχία δεν την αναγνωρίζει.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε τη συμφωνία αυτή, η οποία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ασταθή περιοχή του Καυκάσου.  

Σε αγωνιστική ετοιμότητα φαίνεται πως πρέπει να παραμείνουν οι κάτοικοι των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιομάζας. Μπορεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, σε συνάντησή του με τη Επιτροπή Αγώνα Βασιλικών να δεσμεύτηκε - σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής - ότι παγώνει η διαδικασία, ήρθε όμως αργότερα το επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Οχι μόνο δεν υπάρχει καμία σαφής τέτοια δέσμευση, αλλά αναφέρεται συγκεκριμένα, πως ο Π. Λαφαζάνης«υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα κινηθεί ταχύτατα για την αντιμετώπιση του ζητήματος με την άμεση συγκρότηση Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος το θέμα, με βάση και τα ερωτήματα που απέστειλε στο ΥΠΑΠΕΝ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης». Η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Βασιλικών και αντιπροσωπεία του Δήμου Θέρμης και της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικών συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό και απαίτησαν τη ματαίωση της κατασκευής των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος η καθεμία 498 KW, με καύση βιομάζας και φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης την εταιρεία «BIOSOLAR» και κάθε σχετικής διαδικασίας, γιατί η λειτουργία τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, καθώς προβλέπεται να εγκατασταθούν σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Κατήγγειλαν ότι πρόκειται για ενεργειακή καύση αποβλήτων, οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καταταχθούν οι υπόψη μονάδες στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά κατηγορία. Επιπλέον, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ανέδειξαν ότι οι μονάδες αυτές προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο, που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ. Τέλος, ενημέρωσαν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η συγκεκριμένη εταιρεία απορρίφθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Βασιλικών, ενώ στη συνέχεια και το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης τις επέστρεψε, κρίνοντας ότι είναι ελλιπέστατες και λαθεμένες σε πολλά σημεία. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, δηλώνοντας για άλλη μια φορά τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους. Θύμισε στον υπουργό ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση και Επερώτηση για το θέμα, αλλά και με Αναφορά το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα, περιμένοντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες και δεσμευτικές απαντήσεις. Επίσης δήλωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Ενέργειας. Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι το υπουργείο θα παγώσει τις συγκεκριμένες επενδύσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει. Όμως, επιβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Έτσι δήλωσε ότι στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και στις ΑΠΕ, αρκεί να μη γίνονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να σέβονται το περιβάλλον και να έχουν τη λαϊκή αποδοχή.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget