Στήνουν «θηλιές» στα λαϊκά νοικοκυριά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με το βλέμμα στραμμένο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων αντιλαϊκών φόρων της «μνημονιακής περιόδου», το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην εφαρμογή της «ρύθμισης - εξπρές» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 18 Μάρτη στη Βουλή.
Η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι τις 27 Μάρτη (για λιγότερο από 10 μέρες) και προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, τότε οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να διευκολύνει μεγαλοεπιχειρηματίες, παρέχοντας τη δυνατότητα ένταξης και διαγραφής των προσαυξήσεων, και μάλιστα ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Από την άλλη πλευρά, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους», προκειμένου να πληρώσουν όσα περισσότερα μπορούν από φόρους και χαράτσια. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει άμεσα σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων σε περίπου 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, σήμερα Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις.
  • Φόρος 26% θα προκαταβάλλεται από τις επιχειρήσεις επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» και θα επιστρέφεται εντός 12μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη. Για το θέμα αυτό, ο ΣΕΒ απέστειλε στην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη υπόμνημα στο οποίο επισημαίνει ότι πολλές ελληνικές ναυτιλιακές, εξαγωγικές, εισαγωγικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν παρακρατούμενο φόρο, τα ποσά του οποίου είναι σημαντικά, δεδομένης της φύσης των δαπανών τους (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα, κ.λπ.). Την απόσυρση της ρύθμισης ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), με επείγουσα επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget