Συμφωνία «συμμαχίας και ενσωμάτωσης» υπέγραψε η Ρωσία με τη Νότια Οσετία

Η Ρωσία υπέγραψε σήμερα σειρά συμφωνιών με τη Νότια Οσετία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας. Με βάση τη λεγόμενη συμφωνία συμμαχίας και ενσωμάτωσης, που υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Νότιας ΟσετίαςΛεοντίντ Τιμπίλοφ, οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ρωσίας θα ενοποιηθούν με αυτές της Νότιας Οσετίας. Επίσης, η Μόσχα θα δανείσει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισ. ευρώ) το 2016 στη Νότια Οσετία, ενώ ορωσικός στρατός θα αναλάβει την προστασία των συνόρων της.
Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη μετά το σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008, όμως οι δυτικές χώρες δεν τα αναγνωρίζουν. Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ταμάρ Μπερουχασβίλι δήλωσε: «Πρόκειται για μια κυνική και προκλητική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας (...) Τη θεωρούμε μια κίνηση που έχει στόχο την προσάρτηση», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις από ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της συνθήκης που υπέγραψαν σήμερα η Ρωσία και η Νότια Οσετία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, ανακοίνωσε η Τζένιφερ Πσάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι κατεχόμενες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι αναπόσπαστα τμήματα της Γεωργίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η συνθήκη της Ρωσίας με τη Νότια Οσετία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και πρόσθεσε πως η Συμμαχία δεν την αναγνωρίζει.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε τη συμφωνία αυτή, η οποία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ασταθή περιοχή του Καυκάσου.  
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget