Β. Νούλαντ: Να συνάψει «καλή συμφωνία» η ελληνική κυβέρνηση

Την εμπλοκή των ΗΠΑ στα γενικότερα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της στη λυκοσυμαχία της ΕΕ, επισφράγισε η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαντστην Αθήνα.
Στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο η Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να καταφέρει η Ελλάδα «να συνάψει μια καλή συμφωνία με τους θεσμούς», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία.
Στην ανακοίνωση της πρεσβείας γίνεται λόγος για «πολύ καλές» επαφές, ενώ επισημαίνεται ότι συζητήθηκαν «αμυντικά θέματα και θέματα ασφαλείας, η Ουκρανία, ο συνασπισμός εναντίον του ισλαμικού κράτους (ISIL) και ενεργειακά», επιβεβαιώνοντας ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ αφορά όλο το πλέγμα των ενδοιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Μάλιστα ειδικά για το θέμα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΕΕ είχαν ενιαία στάση, ενώ παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση «συναίνεσης».
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται στις ΗΠΑ αυξημένο μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη στήριξη στα παζάρια με την ΕΕ και τους πιστωτές. Παράλληλα εκφράζει ετοιμότητα να στηρίξει τα γενικότερα αμερικανο – ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της αστικής τάξης.
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση επάνω στα θέματα που αφορούν την άμυνα και όχι μόνο. Της εξήγησα ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, για τη συμμαχία, για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ, η βοήθεια των ΗΠΑ στη σκληρή στάση που διατηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχουν δυνατότητες πολλαπλών συνεργασιών και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της άμυνας» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση του με την Βικτόρια Νούλαντ. Πρόσθεσε πως «οι Έλληνες περιμένουμε από τις ΗΠΑ - μια σύμμαχο που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της - τη συνεργασία, την ειλικρινή συνεργασία»..
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget