Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τη στάση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο ενός GREXIT

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕE έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει το «DerSpiegel», επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να επιτευχθεί οπωσδήποτε πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Επίσης η ηλεκτρονική έκδοση του οικονομικού περιοδικού «Manager Magazine» αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φερνάντο Γκονζάλες Μιράντα, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Κινδύνου στην ΕΚΤ, έχει υπολογίσει τις συνέπειες που θα είχαν τρία σενάρια στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την περίπτωση μιας ξαφνικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξαιτίας ενός «ατυχήματος» (Graccident). Σε αυτή την περίπτωση η αξία του ελληνικού κρατικού χρέους θα συρρικνωνόταν περίπου στο 5% της ονομαστικής του αξίας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στη βάση «συντεταγμένων διαπραγματεύσεων» (Grexit) και την υποχώρηση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων στο 14%. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα επιτύχει ένα «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι τα ομόλογα θα κρατήσουν το ένα τέταρτο της αξίας τους.
Το περιοδικό επικαλείται κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος εκφράζει φόβο για την περίπτωση «ατυχήματος». Όπως υποστηρίζει, είναι μεγάλος ο κίνδυνος τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης «να χάσουν τον έλεγχο και ξαφνικά να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Σε μια τέτοια περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης υποχρεωτικά θα υποβάθμιζαν την Ελλάδα στην κατηγορία «αφερέγγυα», με συνέπεια η Κεντρική Τράπεζα να μην επιτρέπεται πλέον να δίνει δάνεια έκτακτης βοήθειας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget