05/05/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε πολλά «μέτωπα» συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους της, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.
Το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΕξωτερικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Η κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει η ΕΚΤ το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα για την αγορά εντόκων γραμματίων και να διασφαλίσει ότι δεν θα μπουν εμπόδια στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντάται στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί
Απειλεί με αποχώρηση το ΔΝΤ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και για το πώς θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες πολιτικής».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το ΔΝΤ απειλεί την Ευρωζώνη με απόσυρση από το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», εάν οι Ευρωπαίοι δεν διαγράψουν «εδώ και τώρα» μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους. Η προειδοποίηση αυτή φέρεται να διατυπώθηκε από τον Πόουλ Τόμσεν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Το ΔΝΤ απειλεί να μην καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, θεωρώντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα 1,5%, ενώ με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Με βάση το καταστατικό του, το ΔΝΤ μετέχει σε προγράμματα «διάσωσης» υπό την προϋπόθεση ότι το κρατικό χρέος θα είναι «βιώσιμο». Σε κάθε περίπτωση η απογείωση των ελλειμμάτων μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και αύξηση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση.
Ο λαός θα πληρώσει τη συμφωνία
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να επιτευχθεί μια «συνολική» συμφωνία που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους μέχρι το 2016, αντί για μια «ενδιάμεση» συμφωνία για την τρέχουσα δόση.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει σε πρώτο πλάνο τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει μια νέα δανειακή σύμβαση, εκτός από τα μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε άγνοια για τη νέα πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για «συμφωνία - πακέτο».
Δηλώσεις Γιούνκερ περί Grexit
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βέλγιο, δήλωσε ότι «το Grexit δεν αποτελεί επιλογή». Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔΑντώνης Σαμαράς.
«Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις», φέρεται να είπε ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνίδας φοιτήτριας. 
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνσή μας και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτά τα βήματα», πρόσθεσε.

Πολλή «σκόνη» συνεχίζει να σηκώνει η κυβέρνηση γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αξιοποιώντας το κλίμα της αβεβαιότητας, που συντηρείται από πολλές πλευρές, στρώνει το έδαφος για να γίνει αποδεκτή από το λαό η συμφωνία που παζαρεύει.
Τον ίδιο στόχο υπηρετούν και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, που ζητάνε «πάση θυσία» να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Χρεώνουν, μάλιστα, στην κυβέρνηση το ότι όσο καθυστερεί, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην οικονομία, που κινδυνεύει να κυλήσει σε νέα ύφεση.
Μετά τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, που για φέτος προβλέπουν απόκλιση από το στόχο των αφίξεων, ήρθαν το Σαββατοκύριακο οι τραπεζίτες. Με παρεμβάσεις τους μέσα από τον Τύπο, απαιτούν να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και το κράτος.
Το σκηνικό είναι χιλιοπαιγμένο. Το έχει δει και στο παρελθόν ο λαός, πριν από κάθε αντιλαϊκή συμφωνία με την τρόικα, που τώρα μετονομάστηκε σε «θεσμούς»...
Στο «κάντε τώρα συμφωνία», η κυβέρνηση αντιτάσσει το επιχείρημα ότι διαπραγματεύεται με «κόκκινες γραμμές» και ότι, αν ο συμβιβασμός που θα καταληχθεί με τους δανειστές δεν είναι «έντιμος», θα προσφύγει με δημοψήφισμα στη «λαϊκή βούληση».
Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης δεν υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον. Στην καλύτερη περίπτωση, ισοδυναμούν με ψίχουλα και αλλάζουν διαρκώς προς το χειρότερο, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν έχει για «κόκκινη γραμμή» την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις, υποσχόμενη τη «σταδιακή» αύξηση του κατώτατου μισθού και τη σταθεροποίηση των συντάξεων στα σημερινά άθλια επίπεδα.
Σήμερα, στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία με τους δανειστές, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό φαίνεται πως «πάνε περίπατο», η κυβέρνηση συζητάει ανοιχτά για παράταση του ΕΝΦΙΑ και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 300 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο Ασφαλιστικό και ο πυρήνας των εργασιακών παραπέμπονται για τον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης.
Στο μεταξύ, πολλές από τις ανατροπές, που έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά.
Με τα μπρος - πίσω και τη θολούρα που καλλιεργεί, με τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που σερβίρει, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος, ώστε οτιδήποτε υπογράψει να το παρουσιάσει σαν το «μικρότερο κακό», για να το καταπιούν ευκολότερα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Ήδη, για να δικαιολογήσει την «ελαστικότητα» στις «κόκκινες γραμμές» της, διαδίδει ότι το πρόγραμμά της είναι πρόγραμμα τετραετίας. Αρα, ακόμα κι αν η συμφωνία προσθέτει νέα βάρη στο λαό, αυτός θα πρέπει να λέει και «ευχαριστώ» που σώθηκε από τα χειρότερα και να περιμένει το τέλος της τετραετίας, για να κρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική της!
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση αποσπάσει κάποιες υποσχέσεις πάνω στις «κόκκινες γραμμές» της, η τάση μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, με νέες ανατροπές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα, δεν πρόκειται να αναστραφεί.
Τη συμφωνία που «ψήνεται» θα την πληρώσει ο λαός. Θα την υποδεχτούν μετά «βαΐων και κλάδων» αυτοί που θέλουν το λαό δεμένο χειροπόδαρα για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίσει μαζί τους. Τώρα πρέπει να οργανώσει την πάλη του για ανάκτηση των απωλειών, με την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 5 Μάη 2015.

Οι «κόκκινες γραμμές»...
Λέει η κυβέρνηση: «Εχω κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση. Γι' αυτές με εξέλεξε κυβέρνηση ο λαός». Αμέσως μετά, όμως, λέει ότι, αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε σημείο που παραβιάζονται αυτές οι «κόκκινες γραμμές», τότε θα προσφύγει σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν θα υπάρξει συμφωνία με αυτούς τους όρους ή όχι. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, αυτό που προκύπτει είναι ότι τις επινόησε μόνο και μόνο για να κερδίσει τις εκλογές. Για να παραπλανηθεί, δηλαδή, ο κόσμος ότι υπάρχει δυνατότητα με άλλη κυβέρνηση να καταλήξει η διαπραγμάτευση σε αποτέλεσμα που συμφέρει το λαό. Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι ούτε τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά δεν μπορεί να υλοποιήσει, το γυρνάει στο «τσάμικο» και λέει ότι πρέπει ο λαός να αποφασίσει για τη συμφωνία, υπό το βάρος των εκβιασμών που κορυφώνονται σε βάρος του απ' όλες τις μεριές. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι η μοναδική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι το συμφέρον του κεφαλαίου. Και πως δε διστάζει να κάνει το λαό συνένοχο στην υλοποίηση μιας συμφωνίας που του φορτώνει νέα βάρη...
Το... μικρότερο κακό
«Ο κόσμος αυθόρμητα έλεγε προεκλογικά στον Τσίπρα ότι ακόμα και δύο από τα δέκα να κάνει, θα τον στηρίξει». Αυτή ήταν η προκλητική απάντηση του Δ. Παπαδημούλη κατά τη συνέντευξή του στο «Action 24», στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται δε θα έχει καμιά σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τι δε λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι από τις δέκα δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο που περιλάμβανε το εν λόγω πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει τις... εκατό. Το γεγονός είναι ένα: Ακόμα και για να αποσύρει τα όποια ψίχουλα θα έδινε η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους αξιοποιεί τις μειωμένες απαιτήσεις, που η ίδια φρόντισε να έχει ο λαός με εκβιασμούς και πιέσεις. Αξιοποιεί τη λογική του «μικρότερου κακού», που φρόντισε να κυριαρχήσει προεκλογικά, για να τη στρέψει πάλι ενάντια στους εργαζόμενους. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυνικά, προετοιμάζει το λαό για τα χειρότερα, επιβεβαιώνοντας την επισήμανση του ΚΚΕ ότι η επιλογή του μικρότερου κακού φέρνει πιο κοντά το χειρότερο σενάριο. Γι' αυτό γρήγορα πρέπει η εργατική τάξη να χαράξει το δικό της δρόμο, χωρίς εκπτώσεις από τις διεκδικήσεις της, να ανακάμψει η ίδια και όχι το κεφάλαιο.
Πολυγλωσσία
Πολυγλωσσία αποδίδουν στην κυβέρνηση διάφοροι σχολιογράφοι, γιατί ο ένας υπουργός λέει πως είναι ώρα για πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κι ο άλλος ότι το θέμα είναι τεχνικό και πρέπει να λυθεί στα κλιμάκια που συζητούν. Μικρή είναι η διαφορά για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η ουσία είναι ότι η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει αντιλαϊκούς όρους και δεσμεύσεις, μέτρα που είτε υλοποιηθούν όλα άμεσα είτε ορισμένα αφεθούν για αργότερα δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό για τη ζωή τους. Αντίθετα, η λεγόμενη πολυγλωσσία βολεύει ώστε να προκαλείται η κατάλληλη σύγχυση, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου συνυπάρχουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις μαζί με ένα κλίμα φόβου και εκβιασμού. Εστι ώστε να εξασφαλιστεί η λαϊκή συναίνεση.
Συνεχίζεται το «φλερτ»;
Με τη συμμετοχή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, υπόδικου Χρ. Παππά, συγκληθεί χτες το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στην πρώτη συνεδρίασή του επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σημειωτέον, επί προηγούμενης συγκυβέρνησης, η Χρυσή Αυγή δεν προσκαλούνταν σε τέτοιες συνεδριάσεις. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επικαλέστηκε το γεγονός ότι «το προεδρείο της Βουλής ομόφωνα καλεί σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη Χρυσή Αυγή». Συνεχίζονται έτσι το «μασάζ» από πλευράς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους νεοναζί και η προσπάθεια αποκάθαρσης της εικόνας τους, ώστε να παίξουν το δικό τους ρόλο στις παραπέρα διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

«...Ωστόσο, οι αξιώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις και να μην επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έθεσαν σε κίνδυνο το "εποικοδομητικό πνεύμα" που επικρατούσε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group. "Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή, κυρίως από το ΔΝΤ" σχολίαζαν το απόγευμα της Κυριακής, πριν τη σύσκεψη της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου...».
Τα παραπάνω, από ρεπορτάζ της «Αυγής», απηχούν την κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, απ' όταν δηλαδή φάνηκε ότι τελείωσε ο «μήνας του μέλιτος» με το ΔΝΤ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καιρό έπαιξε ένα βολικό για τον ίδιο και το σύστημα, άσχημο για το λαό, παιχνίδι, αφηγούμενη το παραμύθι των «καλών» και «κακών» ιμπεριαλιστών και παρουσιάζοντας υπαρκτές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στους κόλπους τους, π.χ. για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σαν αντιθέσεις απ' τις οποίες μπορεί και να προκύψουν φιλολαϊκές εξελίξεις.
***
Το Νοέμβρη του 2014 τα «Νέα» δημοσίευσαν την εξής δήλωση του Αλ. Τσίπρα: «Οχι ότι έχω ερωτευθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν μας εξασφαλίζει η παρουσία του;»...
Το Δεκέμβρη του 2014, ο τότε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα και σημερινός υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», δήλωνε: «...Επειδή έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος, δεν είμαστε αυτήν τη στιγμή στο 2012, όπου μονάχος του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το είδαμε αυτό γραμμένο στους "Financial Times". Το έχουμε ως επίσημη γραμμή του ΔΝΤ. Αρα νομίζουμε ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκό το πεδίο για να ανοίξει μια τέτοιου τύπου συζήτηση».
Το Γενάρη του 2015, ο Αλ. Τσίπρας ερωτάται στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής»: «Εχετε κατηγορήσει έντονα τον κ. Σαμαρά, επειδή απέρριψε την πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για μια από κοινού άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους, με στόχο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Θα επιχειρήσετε να συζητήσετε άμεσα με την κυρία Λαγκάρντ προκειμένου να επαναφέρετε την πρόταση αυτή στο τραπέζι;». Και απάντησε: «Ασφαλώς, η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι παραμένει στο τραπέζι. Θα την εξετάσουμε και θα την υποστηρίξουμε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (...) Τα κεφάλαια που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη... θα προέλθουν από την αλλαγή των όρων ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οταν καταβάλλεις λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαθέτεις περισσότερα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απλά οικονομικά που διδάσκονται παντού και έχουν επιβεβαιωθεί από την Ιστορία».
***
Δεν είναι μόνο ο εξωραϊσμός του ΔΝΤ μέσω του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε, κάνοντας παιχνίδι για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου και των αξιώσεών του, να ρυμουλκήσει το λαό κάτω από ξένες σημαίες. Το ίδιο έπραξε και με τον ΟΟΣΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να τον επιλέγει ως συμβουλάτορα της κυβέρνησής του για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Κι όμως, και οι πέτρες σ' αυτό τον τόπο γνωρίζουν το ρόλο που έχουν παίξει αυτοί και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όσο υπάρχουν, σε βάρος λαών και λαών.
Τώρα ανακάλυψαν την «πυρίτιδα» ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση; Τώρα κατάλαβαν ότι η αναθέρμανση των καπιταλιστικών οικονομιών, για την οποία καίγονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι οργανισμοί τύπου ΔΝΤ, με το όποιο μείγμα διαχείρισης, περιλαμβάνει σταθερά μεγάλες δόσεις αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων; Τώρα συνειδητοποίησαν ότι η «συνταγή» του ΔΝΤ, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα της κρίσης, του μνημονίου, του υψηλού κρατικού χρέους, θέλει να χορτάσει την όρεξη των μονοπωλίων για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη;
Η αλήθεια είναι ότι το γνώριζαν και τον καιρό που παραμύθιαζαν το λαό ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι φιλολαϊκή, ότι μπορεί να βρεθεί ένα μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας που να εγγυάται ανάπτυξη για το λαό και για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Οτι μπορεί οι οργανισμοί του κεφαλαίου να είναι σύμμαχοι των λαών, συνήγοροι και υπερασπιστές τους στον πόλεμο που το κεφάλαιο τους έχει κηρύξει.
***
Γνώριζαν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση σκοπεύει στη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, ότι η εργασιακή ζούγκλα στοχεύει στη μείωση του «μέσου εργατικού μισθού», ότι δεν συνιστούν αυθαιρεσίες ούτε εμμονές της ΕΕ, του ΔΝΤ αλλά επιλογές απολύτως συμβατές με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως και γνώριζαν ότι όποιος θέτει υποψηφιότητα για τη διαχείριση της εξουσίας του και την αναλαμβάνει, τέτοια κι ακόμα χειρότερα μέτρα θα κληθεί αργά ή γρήγορα να νομοθετήσει.
Σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η κρατική πολιτική κινείται στους ίδιους άξονες: Φθηνότερη εργατική δύναμη και δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Σε όλα τα κράτη - μέλη, είτε έχουν μνημόνια και τρόικα είτε όχι, με υψηλό ή με χαμηλότερο χρέος, με ευρώ, με στερλίνες ή δολάρια, η λήψη τέτοιων μέτρων αποτελεί, ουσιαστικά, υπαρξιακή ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού.
Συνεπώς, ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σώζονται.

Στην «Αλκυονίδα» στις 8.30 μ.μ. θα προβληθεί το «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο». Η είσοδος είναι δωρεάν
Οπως τις τέσσερις προηγούμενες Τετάρτες, έτσι και αύριο, συνεχίζονται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», με ίδια πάντα ώρα έναρξης, 20.30 μ.μ, οι κινηματογραφικές προβολές που ακουμπούν σε σενάρια που έγραψε ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ και κινηματογραφήθηκαν από διάφορους σκηνοθέτες. Οι προβολές γίνονται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων μπροστά στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ που θα γίνει 13 και 14 Ιούνη.
Ο Χικμέτ πίστευε πολύ στην αυθεντικότητα της «πρώτης ύλης» των λαϊκών τραγουδιών και ιστοριών και προσέβλεπε στην κινηματογραφική τους προσαρμογή. Το θεματικό μοτίβο της ταινίας μυθοπλασίας που πρόκειται να δούμε αύριο, με τίτλο «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο» (1967), είναι ακριβώς βγαλμένο από τα σπλάχνα λαϊκών, παραδοσιακών ιστοριών και εστιάζει στον ανιδιοτελή έρωτα του φτωχού τσομπάνη Αλί Χαϊντάρ για την όμορφη Χατσέ, κόρη του προύχοντα της κοινότητας που όμως έβαλε στο μάτι και ο «άχρηστος» γιος του αγά και «καρχαρία» του χωριού. Η κοινωνική διαστρωμάτωση δεν επιτρέπει να ανθήσει ο ειλικρινής έρωτας του τσομπάνη και της Χατσέ. Ο σοφός γέροντας της κοινότητας προτείνει τότε, σε μια υποβλητική σεκάνς λαϊκής σύναξης με έντονα χαρακτηριστικά από τον χορό της αρχαίας τραγωδίας, μια σκληρή δοκιμασία για τον τσομπάνη που, σε περίπτωση που κατορθώσει να υπερπηδήσει, δικαιούται να παντρευτεί την Χατσέ. Ο έρωτας του Αλί είναι απέραντος κι έτσι βγαίνει νικητής από τη δοκιμασία. Ο πλούσιος γιος, όμως, χωρίς ηθικές αναστολές έρχεται να πάρει βίαια τη νύφη με οπλισμένους μπιστικούς...
Μια πρώτη βερσιόν της ταινίας, χαμένη σήμερα, γυρίστηκε το 1946 από τον μυθικό Μουχσίν Ερτουγρούλ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού θεάτρου και κυριότερου κινηματογραφικού σκηνοθέτη της εποχής. Το ίδιο σενάριο, διασκευασμένο από τον σκηνοθέτη Λίφτι Ακαντ και γυρισμένο το 1967, θα δούμε αύριο. Ο Χικμέτ αποδίδει σ' αυτό το λαϊκό υλικό, εργατικό, ταξικό, χαρακτήρα που αποτυπώνει την κοινωνική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, σε αντίθεση με τα χολιγουντιανά εμπορευματοποιημένα μελοδράματα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική βουκολική ιστορία, που αναδεικνύει και εξυμνεί την απλή, ειρηνική και ηθική ζωή των φτωχών βοσκών που αντλούν συναισθήματα και δύναμη από τη γη και τη φύση. Οι απλοί, φτωχοί άνθρωποι λειτουργούν ως αναπόσπαστα στοιχεία της φύσης σε αντίθεση με την απανθρωπιά, την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς και την ανηθικότητα των πλουσίων. Η ίντριγκα της απλοϊκής αυτής ταινίας είναι ενδιαφέρουσα με κλιμακούμενη αγωνία, με αυθεντικό λυρισμό και με αναμενόμενη κατάληξη. Τον ρόλο του τσομπάνη Αλί Χαϊντάρ με τη φλογέρα και το πιστό του μαύρο πρόβατο υποδύεται ένας νεαρός και σχεδόν άυλος Γιλμάζ Γκιουνέι - σημαντικός Τούρκος ηθοποιός κουρδικής καταγωγής, σεναριογράφος και κυρίως σκηνοθέτης τριών ταινιών: «Το Κοπάδι» (1978), «Ο Δρόμος» (1982) και «Ο Τοίχος» (1983). Οι δυο πρώτες του ταινίες φέρουν ήδη τον χαρακτηρισμό «αριστούργημα». Ο Γιλμάζ Γκιουνέι που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο κοινωνικών αγώνων για τους οποίους υπέστη πολλές διώξεις και φυλάκιση, πέθανε πολύ νωρίς, το 1984 στο Παρίσι, 47 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.
Κι όπως ήδη γνωρίζετε η είσοδος στην αυριανή προβολή είναι δωρεάν!


Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση παρουσίασαν χτες υπουργοί της κυβέρνησης
Σε επαχθέστερους και απ' τους ισχύοντες περιορισμούς για τους ασφαλισμένους οδηγεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, που έδωσε με τυμπανοκρουσίες για δημόσια διαβούλευση η συγκυβέρνηση.
Η ΚΥΑ προβλέπει την έκδοση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) με ισχύ ενός έτους. Στην περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική κατάσταση, θα πρέπει ο δικαιούχος να το δηλώσει αμέσως και να επιστραφεί το ΒΥΑ. Στο σχέδιο της ΚΥΑ αναφέρονται 19 κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Για το θέμα αυτό, έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου πέντε υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί (Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, Α. Ξανθός, Δ. Στρατούλης και Θ. Φωτίου). Η συνέντευξη Τύπου πήρε και τη μορφή φιέστας με αυτά που προσπάθησαν επικοινωνιακά να πλασάρουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης.
Πάντως, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν αυτό που συμπυκνώθηκε στα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Α. Ξανθού: Οτι δηλαδή οι ανασφάλιστοι εξομοιώνονται εν μέρει με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι τείνουν και αυτοί να γίνουν λειτουργικά ανασφάλιστοι. Δηλαδή, καίτοι ασφαλισμένοι, υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους δυσβάσταχτα ποσά, που σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποτρέπουν απ' την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ξανθός εξήγησε ότι όσοι θα πάρουν το ΒΥΑ θα μπορούν να έχουν δωρεάν παροχές μόνο εφόσον επιλέξουν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές Υγείας. Αν δηλαδή χρειαστούν μια χειρουργική επέμβαση ή μια διαγνωστική εξέταση (π.χ. μαγνητική τομογραφία) θα πρέπει να στοιβαχτούν στις πολύμηνες αναμονές.
Κι αν η κατάσταση είναι επείγουσα και ο ανασφάλιστος αναγκαστεί, λόγω των πολύμηνων αναμονών, να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πληρώσει εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία ή τις διαγνωστικές πράξεις. Μ' άλλα λόγια, δεν θα πληρώσει 30% συμμετοχή για τη νοσηλεία ή 15% για τις διαγνωστικές πράξεις, όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, όταν καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η ΚΥΑ θα υπογραφεί απ' τους συναρμόδιους υπουργούς μέχρι το τέλος του Μάη. Αγνωστο είναι πότε θα μπορέσουν να εκδοθούν τα ΒΥΑ 2,5 εκ. ανασφάλιστων.

Κατάπτυστη απόφαση, υπαγορευμένη από τα συμφέροντα των εφοπλιστών
Σε 4 μήνες με τριετή αναστολή καταδίκασε χτες το μονομελές πλημμελειοδικείο Θάσου, 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και άλλους εργαζόμενους που δικάστηκαν με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ, από το 2010 έως και το 2012.
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κατάπτυστη απόφαση και σημειώνει: «Με μεγαλύτερη ορμή και συσπείρωση στο συνδικάτο τους, οι ναυτεργάτες και ο λαός της Καβάλας και της Θάσου να απαντήσουν στις αξιώσεις των εφοπλιστών, που ικανοποίησε το δικαστήριο. Ενα πράγμα να γνωρίζουν εφοπλιστές, Δικαιοσύνη και κυβέρνηση: Οσες καταδικαστικές αποφάσεις κι αν πάρουν, το εργατικό κίνημα με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη θα συνεχίσει τον αγώνα».
Συνολικά, ήταν να δικαστούν 45 ναυτεργάτες σε 4 υποθέσεις. Εκδικάστηκε μόνο η μία υπόθεση, ενώ οι άλλες τρεις αναβλήθηκαν για 21 και 23 Νοέμβρη του 2015. Η βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία των ναυτιλιακών εταιρειών, μαζί με το Λιμεναρχείο, δε σταματά εδώ, καθώς εκκρεμούν ακόμη δεκάδες δίκες σε βάρος των ναυτεργατών.
Οι 29 ναυτεργάτες, που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν χτες, κατηγορούνται από την ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΚ, ιδιοκτησίας Μητσόπουλου, για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 21/4/2010, 22/4/2010, 5/5/2010, 14/10/2011, 18/10/2011, 19/10/2011, 20/10/2011, 21/10/2011, 22/10/2011, 19/3/2012, 20/3/2012.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, η διαδικασία απέδειξε ότι υπήρχε κατεύθυνση για πάση θυσία καταδίκη των ναυτεργατών. Π.χ., απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις και τα αιτήματα της υπεράσπισης, ενώ για πρώτη φορά (από τις πολλές δίκες που έχουν προηγηθεί) αν και το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα, έγινε δεκτή η παρουσία πολιτικής αγωγής, δηλαδή δικηγόρου εκπροσώπους της εργοδοσίας.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η υπεράσπιση, ενόψει της διάταξης που επίκειται στη Βουλή, σχετικά με την παύση των διώξεων για το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» που αφορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Η υπόθεση «κρατήθηκε» και η εκδίκασή της ξεκίνησε μετά τη 1 το μεσημέρι, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να αποχωρήσουν για να πάνε στη δουλειά τους. Η δίκη διακόπηκε στις 3 το μεσημέρι, καθώς παρήλθε το ωράριο και ο Γραμματέας του δικαστηρίου δήλωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει. Τελικά, η δίκη συνεχίστηκε με την παρουσία και του ίδιου.
Το δικαστήριο, βασιζόμενο ουσιαστικά στις μαρτυρίες των λιμενικών και των στελεχών της εργοδότριας εταιρείας, καταδίκασε τους ναυτεργάτες, αν και προέκυψε ότι δεν παρεμπόδισαν τη λειτουργία του λιμανιού.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ναυτεργατών και της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Με γνώμονα τα κέρδη των εταιρειών
Το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση της τιμής των διοδίων περιλαμβάνει την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, για να μη χάσουν οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές ούτε ένα ευρώ από τα προϋπολογισθέντα κέρδη! Αυτό αποκαλύφθηκε το περασμένο Σάββατο, από συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών,Χρήστου Σπίρτζη.
Οπως προαναγγέλλει ο υπουργός, η κυβέρνηση συνδέει μια πιθανή μείωση της τιμής των διοδίων, που έχουν γίνει «φωτιά» για τα λαϊκά νοικοκυριά (τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως και 500%) με την κατά περίπτωση επέκταση του χρόνου παραχώρησης, που σήμερα είναι σταθερός στα 35 χρόνια, ώστε αυτός να φτάσει στα 40 με 45 χρόνια.
«Θεωρούμε ότι ο χρόνος παραχώρησης δεν μπορεί να είναι σταθερός. Αυτό θα αλλάξει, και θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα πάμε σε χαμηλά διόδια για όλους, και όταν έχουμε χαμηλό φόρτο θα αυξάνεται η διάρκεια της σύμβασης, αλλά θα μειώνεται όταν θα ανεβαίνει η κυκλοφορία, διασφαλίζοντας και τα κέρδη των εταιρειών», σημειώνει ο αρμόδιος υπουργός. Τι σημαίνει αυτό; Ως γνωστόν, οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, συνδυάζουν το στοιχείο της διάρκειας παραχώρησης με το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Σενάριο υπέρ των εταιρειών
Ετσι, τώρα, η συγκυβέρνηση εξετάζει το εξής σενάριο: Εάν κάποια από τις εταιρείες δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το προσδοκώμενο ποσό από τα διόδια μέσα στο χρονικό όριο της παραχώρησης (π.χ. 30 ή 35 χρόνια) τότε θα επεκτείνει τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης. Αυτό, εδώ και αρκετό καιρό το ζητούν και οι ίδιες οι εταιρείες βλέποντας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί αρκετά η κυκλοφορία των οχημάτων και άρα η πληρωμή των διοδίων! Ετσι, και τα διόδια διατηρούνται - έστω και μειωμένα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις - και οι εταιρείες έχουν εξασφαλισμένα κέρδη για περισσότερα χρόνια. Μία ακόμα πλευρά είναι ότι αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν τη δημιουργία νέων σταθμών είσπραξης διοδίων παράπλευρων και μετωπικών, που αναγκάζουν τους οδηγούς να πληρώνουν διόδια ακόμα και για τοπικές μετακινήσεις από τη δουλειά στο σπίτι.
Σύμφωνα με τον Χ. Σπίρτζη, «είναι παράλογο οι τράπεζες να θέλουν να πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους μέσα σε 10 χρόνια, να έχουμε υψηλά διόδια και να μην μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν». Αρα, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να διατηρεί τα ληστρικά διόδια για δρόμους που πλήρωσε και ξαναπλήρωσε ο λαός και η όποια μείωση γίνεται με γνώμονα να διασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία των ομίλων που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους.

Για συμφωνία «πακέτο», που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος απ' τα επίδικα της διαπραγμάτευσης, μίλησε χτες, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης. Οπως είπε, η κυβέρνηση θέλει συμφωνία πάνω στα ζητήματα όπου έχει καταγραφεί κοινό έδαφος και παραπομπή των υπολοίπων σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Απέφυγε να απαντήσει ως προς το αν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, δηλώνοντας «δεν θα το έλεγα εμπλοκή» και πως «η πλευρά των δανειστών έχει πολλές συνιστώσες».
Η «πρεμούρα» της κυβέρνησης δεν είναι άλλη απ' την εξεύρεση τρόπου άρσης της «χρηματοπιστωτικής ασφυξίας». «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στο Μάη, τον Ιούνη να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Η πρόοδος που έχει γίνει να αποτελέσει διαβατήριο για χαλάρωση της πολιτικής που ασκείται ως προς τη ρευστότητα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαμαρτυρόμενος πως ενώ η κυβέρνηση πληρώνει τις δόσεις του χρέους, «την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των δανειστών με βάση τη δανειακή σύμβαση δεν τηρούνται». Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η δανειακή σύμβαση είναι διαθέσιμη εφόσον συνοδεύεται από μνημόνιο που εφαρμόζεται, ο Γ. Σακελλαρίδης επέλεξε αντί άλλης απάντησης μισόλογα και υπεκφυγές, ισχυριζόμενος ότι είναι άλλο πράγμα το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση.
Μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες
Σε ερώτηση, αν η καταβολή των δόσεων συνιστά αναγνώριση του χρέους για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη θέση ότι δεν είναι βιώσιμο, ο Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει στον καιρό του το ζήτημα του χρέους και του τρόπου διευθέτησής του, εγκαταλείποντας τη θέση για διαγραφή μέρους του.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις διαμήνυσε στους «εταίρους» πως αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα σημείωσε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στις οποίες «όλοι συμφωνούν» και υπάρχει σύγκλιση με τις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Σακελλαρίδης απαντώντας και στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία που θα κλειστεί θα έχει τη στήριξη του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ανοιχτό άφησε, τέλος, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών αρκούμενος να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δε φοβάται το λαό».

Μπορεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, να προτρέπει μέσω συνέντευξής του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης σε εγκατάλειψη των «ψευδών στρατοπεδεύσεων», δεν φαίνεται ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση καθώς η διαφαινόμενη αντιλαϊκή συμφωνία, αλλά και το ενδεχόμενο ρήξης, που δεν έχει εκλείψει εντελώς, προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος. Αντιδράσεις που σχετίζονται και με την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού στην όποια εξέλιξη υπαγορεύσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης αλλά και με τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο και της γενικότερης αναμόρφωσής του.
Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνει τις επικριτικές του παρεμβάσεις ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, που σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δηλώνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί με εργαλείο την κυβέρνηση να αλλάξει θετικά την κοινωνία τότε, «το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη».
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αγορά» αναφέρει ακόμα, συντηρώντας αυταπάτες στον κόσμο που απευθύνεται, πως «αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να "λερώσει" τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου "βούρκου", προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα» και πως «μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις».
Στα ζητούμενα του κεφαλαίου παρά τις εμφανιζόμενες διαφορές
Νέα παρέμβαση έκανε και ο Γ. Μηλιός, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με την οποία προτρέπει την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμφωνία με τους δανειστές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και αν αυτοί απαιτούν συνέχιση της λιτότητας τότε να καθυστερήσει την πληρωμή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές. «...καθυστέρηση πληρωμών μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία. Πάντα εντός της ζώνης του ευρώ», εισηγείται.
Απ' την πλευρά του ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος επιμένει για δημοψήφισμα «προ πάσης συμφωνίας» με τους δανειστές. «Θα είναι δύσκολο το θέμα σε περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω. Η ρήξη θα είναι τραγωδία για τη χώρα», ανέφερε στον ΑΝΤ1, και πρόσθεσε «Προ πάσης συμφωνίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να διαγράψει το χρέος, για να καταργήσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, προ πάσης συμφωνίας πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο ελληνικός λαός».
Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης υπέδειξε να σταματήσει η πολυφωνία γιατί δεν βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, προεξόφλησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση πάει σε συμφωνία και όχι σε ρήξη. Μιλώντας σε ΣΚΑΪ και ΣΤΑΡ υποστήριξε πως «η πολυφωνία και η πολυγλωσσία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, δεν βοηθά ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση». Το μήνυμα βεβαίως απευθυνόταν και στο λαό, να κάτσει «φρόνιμα» εν αναμονή της συμφωνίας με απόκρυψη του αντιλαϊκού της χαρακτήρα. «Ο ελληνικός λαός δείχνει εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και την κυβέρνηση», προσθέτοντας με νόημα πως «σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία να διεκδικείς (...) Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις και μέχρι "πού σε παίρνει"».

Η συζήτησή του ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής
Σειρά τροπολογιών στο σχέδιο νόμου«Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών κ.ά. διατάξεων»κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στοχεύουν στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την περίοδο της κρίσης και στη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε τις εξής τροπολογίες:
-- Για την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.
-- Για την πρόσληψη των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η απουσία πολιτικής βούλησης, τους κρατάει ομήρους επί δεκαπέντε χρόνια και διαιωνίζει τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του προγράμματος, όπως κάλυψη κενών θέσεων εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει, ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων που πλέον είναι δεκαπενταετίας, επιμόρφωση προσωπικού κ.λπ.
-- Για την πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος των διαδικασιών και των συνεπειών επανελέγχου της μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ή έργου των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
-- Για την κατάργηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
-- Για την άμεση επαναφορά όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αυτών που είχαν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και αυτών που είχαν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, σε θέσεις 8ωρης απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
-- Για την αναπροσαρμογή της διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου στους ΟΤΑ, που αφορά την κατάργηση της πειθαρχικής ευθύνης λόγω της μη άσκησης ένδικων μέσων, όταν εκτελούνται αποφάσεις συλλογικών οργάνων.
-- Για τη σύσταση εκ νέου του ΙΓΜΕ και του ΕΚΠΑΑ ως αυτοτελών νομικών προσώπων.
-- Για την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ, που καταργήθηκαν με την παρ. 1 του άρ. 90 του Ν.4172/2013.
-- Για τη δημοτική αστυνομία. Με δεδομένο ότι μια σειρά υπάλληλοι της πρώην δημοτικής αστυνομίας με αυξημένα τυπικά εργασιακά προσόντα έχουν διατεθεί ήδη σε άλλες διοικητικές θέσεις στους δήμους που ανήκουν, ενώ άλλοι έχουν καταλάβει θέσεις σε άλλους τομείς, ενδέχεται να μην επιθυμούν την επάνοδό τους είτε στην υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας, είτε στο δήμο. Η τροπολογία του ΚΚΕ διευκολύνει και τα Δημοτικά Συμβούλια, εφόσον το θέλουν, να μην επανασυστήσουν τη δημοτική αστυνομία ως υπηρεσία και οι υπάλληλοι να μην αναστατωθούν για μια ακόμη φορά, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται στη σημερινή θέση τους.
-- Για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο φαινόμενο εργαζόμενοι που περιλήφθηκαν σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων των δήμων να μην έχουν πλήρως διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, μολονότι εδώ και χρόνια παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους σε ΟΤΑ.
-- Για την αδυναμία δήμων και νομικών προσώπων να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω οφειλών και αδυναμίας εσόδων.
-- Για την ουσιαστική «ομογενοποίηση» των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, με τον καθορισμό μίας ενιαίας εργασιακής σχέσης δημοσίου δικαίου και την ταυτόχρονη πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-- Για την πλήρη επαναφορά διαθέσιμων και απολυμένων υπαλλήλων φορέων του Δημοσίου που δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου, που κατέθεσε η κυβέρνηση.
-- Για την πρόσληψη των καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία, καθώς τον Ιούνη του 2015 λήγει με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν 8,5 χιλιάδες περίπου καθαρίστριες στα σχολεία της χώρας, με βάση το νόμο 4186/2013 άρθρο 50 παρ. 1.
-- Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στον ΟΔΙΕ. Μεταξύ άλλων προτείνεται: «Για το προσωπικό που απασχολείται κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου με σύμβαση μιας μέρας και με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας που δεν έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, οι συμβάσεις εργασίας του μετατρέπονται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με αυτούς τους όρους απασχόλησης γίνεται στη συνέχεια η μετάταξή τους με την απόφαση του επόμενου εδαφίου».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget