Συνεχίζονται αύριο οι προβολές

Στην «Αλκυονίδα» στις 8.30 μ.μ. θα προβληθεί το «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο». Η είσοδος είναι δωρεάν
Οπως τις τέσσερις προηγούμενες Τετάρτες, έτσι και αύριο, συνεχίζονται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», με ίδια πάντα ώρα έναρξης, 20.30 μ.μ, οι κινηματογραφικές προβολές που ακουμπούν σε σενάρια που έγραψε ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ και κινηματογραφήθηκαν από διάφορους σκηνοθέτες. Οι προβολές γίνονται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων μπροστά στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ που θα γίνει 13 και 14 Ιούνη.
Ο Χικμέτ πίστευε πολύ στην αυθεντικότητα της «πρώτης ύλης» των λαϊκών τραγουδιών και ιστοριών και προσέβλεπε στην κινηματογραφική τους προσαρμογή. Το θεματικό μοτίβο της ταινίας μυθοπλασίας που πρόκειται να δούμε αύριο, με τίτλο «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο» (1967), είναι ακριβώς βγαλμένο από τα σπλάχνα λαϊκών, παραδοσιακών ιστοριών και εστιάζει στον ανιδιοτελή έρωτα του φτωχού τσομπάνη Αλί Χαϊντάρ για την όμορφη Χατσέ, κόρη του προύχοντα της κοινότητας που όμως έβαλε στο μάτι και ο «άχρηστος» γιος του αγά και «καρχαρία» του χωριού. Η κοινωνική διαστρωμάτωση δεν επιτρέπει να ανθήσει ο ειλικρινής έρωτας του τσομπάνη και της Χατσέ. Ο σοφός γέροντας της κοινότητας προτείνει τότε, σε μια υποβλητική σεκάνς λαϊκής σύναξης με έντονα χαρακτηριστικά από τον χορό της αρχαίας τραγωδίας, μια σκληρή δοκιμασία για τον τσομπάνη που, σε περίπτωση που κατορθώσει να υπερπηδήσει, δικαιούται να παντρευτεί την Χατσέ. Ο έρωτας του Αλί είναι απέραντος κι έτσι βγαίνει νικητής από τη δοκιμασία. Ο πλούσιος γιος, όμως, χωρίς ηθικές αναστολές έρχεται να πάρει βίαια τη νύφη με οπλισμένους μπιστικούς...
Μια πρώτη βερσιόν της ταινίας, χαμένη σήμερα, γυρίστηκε το 1946 από τον μυθικό Μουχσίν Ερτουγρούλ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού θεάτρου και κυριότερου κινηματογραφικού σκηνοθέτη της εποχής. Το ίδιο σενάριο, διασκευασμένο από τον σκηνοθέτη Λίφτι Ακαντ και γυρισμένο το 1967, θα δούμε αύριο. Ο Χικμέτ αποδίδει σ' αυτό το λαϊκό υλικό, εργατικό, ταξικό, χαρακτήρα που αποτυπώνει την κοινωνική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, σε αντίθεση με τα χολιγουντιανά εμπορευματοποιημένα μελοδράματα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική βουκολική ιστορία, που αναδεικνύει και εξυμνεί την απλή, ειρηνική και ηθική ζωή των φτωχών βοσκών που αντλούν συναισθήματα και δύναμη από τη γη και τη φύση. Οι απλοί, φτωχοί άνθρωποι λειτουργούν ως αναπόσπαστα στοιχεία της φύσης σε αντίθεση με την απανθρωπιά, την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς και την ανηθικότητα των πλουσίων. Η ίντριγκα της απλοϊκής αυτής ταινίας είναι ενδιαφέρουσα με κλιμακούμενη αγωνία, με αυθεντικό λυρισμό και με αναμενόμενη κατάληξη. Τον ρόλο του τσομπάνη Αλί Χαϊντάρ με τη φλογέρα και το πιστό του μαύρο πρόβατο υποδύεται ένας νεαρός και σχεδόν άυλος Γιλμάζ Γκιουνέι - σημαντικός Τούρκος ηθοποιός κουρδικής καταγωγής, σεναριογράφος και κυρίως σκηνοθέτης τριών ταινιών: «Το Κοπάδι» (1978), «Ο Δρόμος» (1982) και «Ο Τοίχος» (1983). Οι δυο πρώτες του ταινίες φέρουν ήδη τον χαρακτηρισμό «αριστούργημα». Ο Γιλμάζ Γκιουνέι που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο κοινωνικών αγώνων για τους οποίους υπέστη πολλές διώξεις και φυλάκιση, πέθανε πολύ νωρίς, το 1984 στο Παρίσι, 47 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.
Κι όπως ήδη γνωρίζετε η είσοδος στην αυριανή προβολή είναι δωρεάν!


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget