08/18/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το χάος επικρατεί ακόμα στον αποθηκευτικό χώρο
 όπου σημειώθηκε το μεγάλο δυστύχημα
Σε εξαιρετικά σοβαρή εξελίσσεται η κατάσταση στην πόλη - λιμάνι Τιαντζίν στην ανατολική Κίνα, μετά τις εκρήξεις της περασμένης Τετάρτης σε αποθηκευτικό χώρο, όπου φυλάσσονταν ανάμεσα στα πολλά εμπορευματοκιβώτια κάθε είδους και πολλά με τοξικές ουσίες (εκρηκτικές ύλες και χημικά όπως το τοξικό κυανούχο νάτριο), με αποτέλεσμα να αυξάνει η ανησυχία για ενδεχόμενο εκτεταμένης ρύπανσης. Ως χτες, ο αριθμός των νεκρών που ανακαλύπτονται στα ερείπια είχε φτάσει τους 117, ανάμεσά τους και 39 πυροσβέστες, ενώ ακόμη 64 πυροσβέστες αγνοούνται. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, ενώ 59 είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, πέντε μέρες μετά τις πρώτες εκρήξεις, σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη μικρότερης ισχύος, σε αποθήκη επίσης με επικίνδυνα χημικά υλικά.
Το δυστύχημα σε αυτό το εμπορικό λιμάνι εγείρει εκ νέου πολλά ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι επιχειρήσεις για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, που επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή, δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια στην εργασία. Οπως είπε, όλοι οι φορείς «θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια της παραγωγής, καθώς και της κοινωνικής σταθερότητας και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν σε συνθήκες ειρήνης. Οι εκρήξεις στην Τιαντζίν και άλλα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας». Επίσης, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ζήτησε από τις επιχειρήσεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγχουν τα μέτρα ασφαλείας τους». Είπε ότι «οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική σταθερότητα περιλαμβάνουν την ασφάλεια της παραγωγής. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι τα επικίνδυνα χημικά και εύφλεκτα προϊόντα αποθηκεύονται σωστά. Πρέπει να παρθούν μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων». Ωστόσο, όσο αναπτύσσονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αποδεικνύεται ότι πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα (πιο συχνές αναφορές γίνονται στα ορυχεία) και χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των εργατών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την καταστροφή στην Τιαντζίν έχουν πληγεί 17.000 νοικοκυριά1.700 επιχειρήσεις, ενώ 6.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Σε ό,τι αφορά τα τοξικά υλικά που υπάρχουν στην περιοχή, γίνεται λόγος για 700 τόνους κυανούχου νατρίου, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μείνει ανέπαφοι, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί πόση ποσότητα έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Οι αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές δηλώνουν ότι παρατηρούν και καταγράφουν τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και σε τρεις περιπτώσεις καταγράφτηκε ότι το κυανούχο νάτριο ξεπερνάει κατά 27,4 φορές τα επιτρεπτά όρια. Επίσης, επιτόπου βρίσκονται 4.000 υγειονομικοί και έχουν στηθεί καταυλισμοί για τους πληγέντες.

Ηδη οι συγγενείς θυμάτων και αγνοούμενων, ειδικά των πυροσβεστών που κάνουν ηρωική προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά και κάτοικοι της πληγείσας περιοχής, έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες τόσο για το γεγονός της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας, όσο και για τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση για το δυστύχημα.

Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και εθελοντικά τάγματα, όπου πρωτοστατούν οι φασίστες) κλιμακώνονται όλες τις προηγούμενες μέρες, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 10 νεκρούς το τελευταίο μόνο 24ωρο. Πρόκειται για άμαχους σε χωριά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τρεις Ουκρανούς στρατιώτες.
Οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (δηλαδή των θυλάκων στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου) απηύθυναν έκκληση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η αιματοχυσία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ στις 12 Φλεβάρη του 2015, η οποία είχε τη συμφωνία και των Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας (σχήμα Νορμανδίας). Ο εκπρόσωπος και διαπραγματευτής του Ντονέτσκ στις συναντήσεις της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι Ουκρανίας, πολιτοφυλάκων, Ρωσίας και ΟΑΣΕ),Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε την Κυριακή ότι έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΕ για τον έλεγχο της απόσυρσης των οπλών διαμετρήματος πάνω από 120 mm, αφού συνεχώς ο ουκρανικός στρατός βάλλει κατοικημένες περιοχές με πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων τύπου Γκράντ. Επίσης, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να μπορεί ο Οργανισμός να έχει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και να ενταθεί η προσπάθεια για να προχωρήσει συμφωνία για την απόσυρση και των όπλων με διαμέτρημα χαμηλότερο από 100 mm. Επίσης, οι πολιτοφύλακες θέλουν να επισπευσθεί η νέα συνάντηση στο Μινσκ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η Ουκρανία προετοιμάζει μια νέα επίθεση κατά των πολιτοφυλάκων. «Ανησυχούμε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες θυμίζουν έντονα μια προετοιμασία για περισσότερη στρατιωτική δράση» δήλωσε χτες και πρόσθεσε ότι «έτσι ήταν και τον περσινό Αύγουστο, όταν οι Ουκρανοί στρατιώτες πήραν εντολή να επιτεθούν. (...) Ετσι ήταν και φέτος το Γενάρη. Δε θα πρέπει να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε την τύχη μας, θα πρέπει απλώς να εφαρμόζουμε αυτό που συμφωνήθηκε στο Μινσκ».
Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και κάλεσε και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να αρχίσουν γρήγορα συνομιλίες για να προλάβουν μια αναζωπύρωση της βίας.

Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση που το Κίεβο αναμένεται με βεβαιότητα να θεωρήσει ως σκόπιμη προσβολή, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε χτες, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, τη Γιάλτα στην Κριμαία, για να προωθήσει τον τουρισμό στην πόλη αυτή.

Σερβικά ΜΜΕ προέβλεψαν χτες ότι η Ελλάδα, από θέση αδυναμίας, σε σχέση με την οικονομική κρίση, θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει το φθινόπωρο ή το πολύ εντός του 2016 την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις έντονες πιέσεις που δέχεται από ΗΠΑ και ΕΕ για «κλείσιμο» της αντιπαράθεσης με τα Σκόπια αναφορικά με το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Οπως σημείωνε χτες σε εκτενές άρθρο του ο Ντούσαν Τζάνκιτς, πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα «θα συμβεί μέσα στο φθινόπωρο», «ο Τσίπρας θα παίξει ρεαλιστικά και θα το αναγνωρίσει για να καθυστερήσει το ζήτημα της αντιπαράθεσης με τα Σκόπια για το όνομα της Μακεδονίας» αφού «εξαιτίας της κακής κατάστασης δεν θα μπορεί να ασκήσει την πολιτική που θέλει αλλά θα κάνει υποχωρήσεις, αναγνωρίζοντας σε αυτή την περίπτωση το Κοσσυφοπέδιο». «Το Κοσσυφοπέδιο είναι χαμένη μάχη για τη Σερβία» και θα χρειαζόταν «ένα πραγματικό θαύμα για να μην αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κοσσυφοπέδιο τους επόμενους λίγους μήνες ή το πολύ σε ένα χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά σχετικό ρεπορτάζ της «Μπλιτς», επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές»...
Αλλα σερβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» θα ήθελε η Ελλάδα «να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και να επιλύσει το ζήτημα με τα Σκόπια γιατί αυτό καθυστερεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».
Θέση στο ζήτημα πήρε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν σημάδια πως η Ελλάδα θα αλλάξει τη θέση της σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν διμερείς επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων μεταξύ Βελιγραδίου - Αθήνας, με τον ίδιο να κάνει την αρχή εντός του ερχόμενου Οκτώβρη.
Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις προδιαγράφουν την πιθανότητα επίσημης αναγνώρισης του προτεκτοράτου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα μετά το μπαράζ επισκέψεων που πραγματοποίησε στα Δυτικά Βαλκάνια τον περασμένο Ιούλη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ειδικά στην Πρίστινα έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, είχε κάνει δηλώσεις που ουσιαστικά συνιστούν μία «ντε φάκτο» αναγνώριση του κρατιδίου, που «δημιουργήθηκε» μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999...

Ας σημειωθεί πάντως πως οι πληροφορίες του σερβικού Τύπου συγκλίνουν σε ένα σημείο με τις πληροφορίες μερίδας του ελληνικού Τύπου πως ΗΠΑ και ΕΕ, στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλουν για την εκτόνωση της ενδοαστικής πολιτικής κρίσης στα Σκόπια, αναπτύσσουν στο παρασκήνιο προσπάθειες και για «επίλυση» της διένεξης Σκοπίων - Αθήνας για το όνομα, με Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς διπλωμάτες να έχουν ήδη καταστρώσει και έναν σχετικό «οδικό χάρτη». Αυτός ο «χάρτης» διαφάνηκε πριν από έναν μήνα, οπότε σημειώθηκαν παράλληλες πρωτοβουλίες από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη διεξαγωγή εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Απρίλη του 2016. Διπλωματικές πηγές λοιπόν αναφέρουν ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ασκηθούν παράλληλες, έντονες πιέσεις σε Αθήνα και Σκόπια για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών
 Ιράν και Ρωσίας για τη Συρία
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισαν χτες απαράδεκτες τις προσπάθειες δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και αραβικών χωρών να προωθήσουν ή να συναινέσουν στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Σύρου ΠροέδρουΜπασάρ Ασαντ από την εξουσία. Αυτό σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν το περασμένο 24ωρο στη Μόσχα.
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία η θέση ορισμένων από τους εταίρους μας, που θεωρούν αναγκαίο να αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι στο τέλος της περιόδου της μετάβασης ο Πρόεδρος (της Συρίας) θα εγκαταλείψει το θώκο του».Επανέλαβε ότι «η μοίρα της Συρίας θα όφειλε να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερική ανάμιξη ούτε κανενός είδους προϋπόθεση».
Σε ανάλογο ύφος κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, που υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο κάθε πλήγμα στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και την πολιτική ανεξαρτησία» της Συρίας και του Ιράκ, όπως και κάθε εξωτερική επέμβαση.
Δεκάδες νεκροί από επιδρομές σε προάστιο της Δαμασκού
Την Κυριακή, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας αναφέρθηκε πως έκαναν επιδρομές σε περιοχές του προαστίουΝτούμα της Ανατολικής Γούτας στη Δαμασκό, που ελέγχεται από μισθοφόρους του «Ισλαμικού Στρατού», με στόχο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, την καταστροφή αποθήκης όπλων και πυραύλων αλλά και στρατηγείου των «τρομοκρατών».
Το πρακτορείο δεν ανέφερε εάν κατά τις επιδρομές σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι. Αυτό το έπραξαν διεθνή πρακτορεία, που επικαλούμενα πληροφορίες του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετέδωσαν ότι από τις βόμβες συριακών αεροσκαφών σε λαϊκή αγορά της Ντούμα σκοτώθηκαν 96 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις πως είχαν προηγουμένως εξαπολύσει φονικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων στη Λατάκεια και σε προάστιο του Χαλεπίου.
Ο Σύρος υπουργός Δικαιοσύνης, Νατζίμ Ελ Ντιν Αχμαντ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση δε φοβάται τις κατηγορίες τρίτων σε βάρος της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι διαθέτει σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τα εγκλήματα (των αντικαθεστωτικών ενόπλων). Ο ίδιος κατήγγειλε την Τουρκίαότι στήνει στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών, που μεταβαίνουν στη Συρία για να σφάξουν τους Σύρους πολίτες και να λεηλατήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες για την επίθεση στη λαϊκή αγορά της Ντούμα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του ΟΗΕ των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Συρία,Στέφεν Ο' Μπράιεν, που ολοκληρώνοντας χτες τριήμερη επίσκεψη στη χώρα, δήλωσε «αποτροπιασμό» για τις επιθέσεις κατά αμάχων και την «παντελή έλλειψη σεβασμού στις ζωές τους».
Απομάκρυνση πυραύλων «Πάτριοτ»
Τέλος, λίγες μέρες αφότου η Γερμανία είχε ανακοινώσει αποχώρηση των πυραύλων «Πάτριοτ» που είχε εγκαταστήσει στην τουρκο-συριακή μεθόριο, χτες και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρση των δύο αμερικανικών συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ», που είχαν αναπτυχθεί στην Τουρκία από τις αρχές του 2013 με εντολή του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί σημείωσαν ότι εάν καταστεί ανάγκη, θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ξανά τους πυραύλους στην περιοχή «σε διάστημα μίας εβδομάδας».

Τέλος, χτες, ένας Τούρκος στρατιώτης και τρεις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχη στην ανατολική Τουρκία.

Είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες - μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως, πριν τη μεταφορά τους στον Ελαιώνα, παρέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των συνδικάτων. Η αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων έγινε δεκτή με θέρμη από τους μετανάστες, συζήτησε με πολλούς από αυτούς και μοίρασε στις οικογένειες το υλικό που συγκέντρωσε.
Το ΠΑΜΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών - προσφύγων, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, για όσο διάστημα χρειαστεί, διευκολύνοντάς τους με διερμηνείς, ιατρική παρακολούθηση, τροφή, νομική βοήθεια και ό,τι άλλο απαιτείται, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού.
Διεκδικεί ακόμα να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες - θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Είμαστε αδέλφια»...
Σε ανακοίνωση που μοιράστηκε στους μετανάστες στα αγγλικά και στα αφγανικά, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
Από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή στο Πεδίον του Αρεως
Από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή στο Πεδίον του Αρεως
«Αδερφέ μας μετανάστη,
Εμείς οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, τα συνδικάτα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, σε καλωσορίζουμε στη χώρα μας.
Ξέρουμε ότι έρχεσαι από ένα δύσκολο ταξίδι μέχρι εδώ, διωγμένος από τη φτώχεια και τους πολέμους στη χώρα σου. Τώρα έρχεσαι αντιμέτωπος με την αφιλόξενη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που σου βάζουν, στην προσπάθειά σου να βγάλεις χαρτιά και να συνεχίσεις το ταξίδι σου. Ερχεσαι αντιμέτωπος με την έλλειψη υποδομών, χώρων φιλοξενίας, διερμηνέων, τροφής, νομικής βοήθειας και ό,τι άλλο χρειάζεσαι εσύ και τα παιδιά σου. Ομως, θα ξέρεις και από την πατρίδα σου ότι κυβερνήσεις και αφεντικά νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους και όχι για το λαό που υποφέρει.
Εμείς, σαν εργαζόμενοι, είμαστε αδέρφια ανεξαρτήτως χώρας, θρησκείας ή φυλής. Είμαστε αδέρφια, γιατί υποφέρουμε μαζί από τους πολέμους και τη φτώχεια. Από την ανεργία και την ακρίβεια. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, τα συνδικάτα μας, το ΠΑΜΕ, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σε βοηθήσουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις».
Στα κοντέινερ του Βοτανικού
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η πολυδιαφημισμένη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως στον καταυλισμό του Ελαιώνα. Εκατόν εβδομήντα ένας (171) άνθρωποι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της Πυροσβεστικής στο χώρο, ενώ άλλοι 30 αρνήθηκαν ν' ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων στο Πεδίον του Αρεως ανερχόταν στους 295. Από 'δω και πέρα, ο χώρος θ' αστυνομεύεται και θα συστήνεται στους μετανάστες να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού...
Στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Βοτανικό, υπάρχουν συνολικά 90 κοντέινερ, χωρητικότητας 6 ως 8 ατόμων και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μπορούν να μείνουν 540 με 720 άτομα. Η είσοδος και η έξοδος είναι μεν ελεύθερη, αλλά μετά το βραδινό γεύμα οι πόρτες κλείνουν, ενώ υπάρχουν και ειδικοί κατάλογοι καταγραφής. Αυστηρά είναι επίσης τα μέτρα της Αστυνομίας.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατέδειξε το χώρο ως «υπόδειγμα». Μάλιστα, δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κι άλλους τέτοιους, επιβεβαιώνοντας ότι η διαχείριση του ζητήματος, με τις ευλογίες της ΕΕ, βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
«Νομίζω ότι αυτός ο χώρος θα μείνει σαν παράδειγμα και σαν υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενούν πρόσφυγες» ανέφερε από τον Ελαιώνα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των μεταναστών.

Από τις κινητοποιήσεις των κλωστοϋφαντουργών στη Νάουσα,
την περίοδο που ο Λαναράς έβαζε λουκέτο στο ένα
εργοστάσιο μετά το άλλο
Παλιά και νέα δημοσιεύματα, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης για «επαναλειτουργία» τριών κλωστηρίων της ΕΝ-ΚΛΩ («Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία») με 350 εργαζόμενους σε Κομοτηνή και Νάουσα. Τον περασμένο Ιούλη, ο τότε γγ Βιομηχανίας, Γιάννης Τόλιος, είχε προαναγγείλει από την Κομοτηνή ένα σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝ-ΚΛΩ.
Στην «Καθημερινή της Κυριακής» 9/8/2015, ο Κ. Λαπαβίτσας από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ημαθίας, μαζί με τον Γ. Μουσουλίδη, τελευταίο πρόεδρο της ΕΝ-ΚΛΩ, στη θητεία του οποίου η εταιρεία πτώχευσε και έμειναν άνεργοι - απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:
«...Θα προκύψει ένα μετοχικό σχήμα, όπου την κύρια ιδιοκτησία θα έχουν το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες και ως ένα βαθμό οι παλιοί μέτοχοι... τον πρώτο λόγο θα έχει το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, αλλά θα υπάρξει και η διακριτική παρουσία ιδιωτών με προοπτική περεταίρω συμμετοχής... τέτοιες ακριβώς προσπάθειες σφράγισαν την τεράστια επιτυχία της Ασίας...».
Βάσει αυτού του σχεδίου, τα χρέη, δηλαδή τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, θα μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο! Επιπλέον, θα υπάρχει νέο δάνειο και η περιουσία του ομίλου, εκτός των τριών εργοστασίων, θα δοθεί σε Δημόσιο και τράπεζες, έναντι των απαιτήσεών τους προς την ΕΝ-ΚΛΩ. Την κύρια ιδιοκτησία του θα έχουν το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες και σε ένα βαθμό οι παλιοί μέτοχοι.
Γυρνάνε στον τόπο του εγκλήματος
Με αφορμή τα παραπάνω, το κλαδικό Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας «ΚΛΩΘΩ», τοΕργατικό Κέντρο Νάουσας και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) αποκαλύπτουν με κοινή τους ανακοίνωση το βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των κλωστοϋφαντουργών και τους καλούν να γυρίσουν την πλάτη στη νέα κοροϊδία και τις αυταπάτες που σπέρνει η κυβέρνηση και τα στελέχη της.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Αυτοί που πρωτοστάτησαν για τη στήριξη του Λαναρά με σύνθημα: "Δώστε λεφτά για να σωθούν οι επιχειρήσεις" και έσυραν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με χορηγό την εργοδοσία, υπονομεύοντας τον αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα που καλούσε η "ΚΛΩΘΩ", το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και η ΟΕΚΙΔΕ, έρχονται τώρα μετά από χρόνια και λένε "ξεχάστε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις" και διαβουλεύονται πίσω από την πλάτη των εργαζομένων.
Ως αντιπολίτευση έδωσαν μάχες στήριξης και εξετάσεις στη μεγαλοεργοδοσία και μετά τα τραγικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, τους επαναφέρουν από την πίσω πόρτα στον τόπο τους εγκλήματος. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με απολυμένους και δεδουλευμένα, με τα αιτήματά μας για ουσιαστική προστασία των ανέργων. Εκμεταλλεύονται και πάλι την αυξημένη ανεργία, την κατάσταση που μας οδήγησε η εργοδοσία - τράπεζες - ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να μας κάνουν συνένοχους, θέλουν να συνδιαχειριστούμε τη φτώχεια.
Θέλουν εργαζόμενους στα ίδια πλαίσια του άγριου ανταγωνισμού, με σκοπό και πάλι το καπιταλιστικό κέρδος, εγκλωβισμένους σε απέλπιδες προσπάθειες επαναλειτουργίας ενός εργοστασίου στη Νάουσα (από τα 7 που υπήρχαν), αφήνοντας και πάλι στο απυρόβλητο την εργοδοσία που έκλεισε όλα τα εργοστάσια, άφησε χιλιάδες εργαζόμενους - στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - άνεργους και βρήκε κερδοφόρα διέξοδο για τα κεφάλαιά της σε άλλους κλάδους και άλλες χώρες.
Αφού πρώτα εξοικονόμησε άπειρα κέρδη από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, το χρηματιστήριο και 125 εκατ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις που ποτέ δεν επέστρεψε. Επιδιώκουν οι ίδιοι σήμερα ως κυβέρνηση με παλιούς και νέους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές και κάθε λογής Λαναράδες (παλιούς μετόχους) να θολώσουν τα νερά στο βάλτο της εξαθλίωσης που μας ρίχνουν. Αυτή είναι η ενθαρρυντική εξέλιξη στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας, όπως διατυμπανίζουν.
Σέρνουν τους εργαζόμενους σε νέα αδιέξοδα
Εάν και για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα τρία εργοστάσια, θα είναι ενταγμένα στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο κατηφορικό δρόμο ανάπτυξης για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δε θα είναι σε γυάλα. Θα είναι αντιμέτωποι με άλλες επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές, απαλλαγμένες από κλαδικές συμβάσεις, οπλισμένες με όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, που θα επιβάλλουν μεροκάματα εξαθλίωσης με άθλιες εργασιακές σχέσεις.
Οι εργαζόμενοι (μέτοχοι), αφού χάσουν αυτά που δικαιούνται, μπλεγμένοι και παγιδευμένοι, θα προχωράνε μόνοι τους σε μείωση αμοιβών, άδειες άνευ αποδοχών κ.λπ., θα τους βαφτίσουν αφεντικά και θα δουλεύουν για ένα πιάτο ρύζι, για να ανταγωνιστούν τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου που παράγουν σε Κίνα και Ινδία.
Το κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι η κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, θα παραμείνει η αναζήτηση του κέρδους, ο ίδιος δρόμος που ποτίζεται από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Αυτό θα κληθούν να αναπαράγουν και να διαιωνίσουν οι εργαζόμενοι. Αυτό είναι το πιο ύπουλο και συγκαλυμμένο. Θα κυριαρχούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, που θα συναποφασίζουν από κοινού με τραπεζίτες, παλιούς μετόχους, κράτος και νέους ιδιώτες να επιβάλουν οι ίδιοι στον εαυτό τους.
Οταν οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται και ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες, από αυτούς που θα "βάζουν το δάχτυλο στο μέλι", να ξέρουν ότι στο τέλος θα βρεθούν πάλι στο δρόμο και απλήρωτοι. Θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και να πουν στο τέλος "σας δώσαμε την ευκαιρία, αλλά εσείς δεν μπορείτε χωρίς αφεντικά".

Δε γίνεται αυτό το εγχείρημα να συμφέρει και τις τράπεζες και τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι που κάποτε κατηγορούσαν τις τράπεζες που δεν έδιναν "τζάμπα" χρήμα στην εργοδοσία (Λαφαζάνης, Χαραλαμπίδου), σήμερα επιχειρούν και πάλι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, τέτοιες προτάσεις προωθούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κυβερνήσεις και τραπεζίτες, γιατί όχι μόνο δεν αποτελεί λύση προς όφελος των εργαζομένων, αλλά αυξάνει τις αυταπάτες, τον εκφυλισμό, τον αποπροσανατολισμό και οδηγεί σε νέα αδιέξοδα».

Στην επικύρωση του τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου (2015-2018) προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), μετά και την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της πρώτης δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει μπαράζ εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, ενόψει των εκταμιεύσεων κατ' αρχήν από την Ευρωζώνη και στη συνέχεια και από το ΔΝΤ, που αναμένεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, μετά τη διευθέτηση του ζητήματος για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ:
Η νέα δανειακή σύμβαση διαμορφώνεται μέχρι 86 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται μέχρι 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων.
-- Ως πρώτη δόση προβλέπονται 26 δισ. ευρώ. Αμεσα θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή για τις τράπεζες. Για τη συνέχεια προβλέπεται η εκταμίευση ποσού ύψους 13 δισ. ευρώ, το σύνολο του οποίου θα διοχετευτεί για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, ενώ ακόμη 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο, με προϋπόθεση την ανάληψη των δεσμεύσεων για την επόμενη δέσμη με τα επόμενα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα.
-- Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν μετά τους διαγνωστικούς ελέγχους και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοέμβρη. Να σημειωθεί το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικεντρώνει την επικοινωνιακή τακτική της στην απόφαση του Γιούρογκρουπ να μην εφαρμοστεί το «κούρεμα» των καταθέσεων. Την ίδια ώρα, γίνεται φανερό το γεγονός ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση τμήματος της διαδικασίας της προβλεπόμενης «διάσωσης με ίδια μέσα» (bail in). Αυτό σημαίνει «κούρεμα» των μεγαλομετόχων, πρώτα και κύρια του ελληνικού κρατικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει εισφέρει στις τράπεζες ποσά ύψους 38,5 δισ. ευρώ, μέσω των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης, για μια ακόμη φορά, φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
-- «Κλείδωσε» η συμφωνία για την ίδρυση νέου «ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», που αφορά στην κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτώβρη, προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Οπως αποκαλύπτεται και επίσημα πλέον, στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα περιέλθει και η κρατική συμμετοχή στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ίδρυσης «κακής τράπεζας» (bad bank). Είναι φανερό ότι στο πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, συζητείται το σενάριο της μεταφοράς «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων σ' ένα νέο οργανισμό που θ' αναλάβει τη διαχείρισή τους, προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαγούν από τα «βαρίδια».
Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων
Σύμφωνα με το έγγραφο που συζητήθηκε στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού αστικού κράτους φτάνουν σε 47,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2015.
Οι εκταμιεύσεις των δόσεων για το 2015, κατ' αντιστοιχία με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, διαμορφώνονται ως εξής:
Αύγουστος: 23 δισ. ευρώ (από την Ευρωζώνη - ESM)
Σεπτέμβρης: 2 δισ. ευρώ (από τον ESM)
Οκτώβρης: 16 δισ. ευρώ, από τα οποία έως 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από τον ESM)
Νοέμβρης: 3,7 δισ. ευρώ (μένει να διευκρινιστούν οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος)
Δεκέμβρης: 2 δισ. ευρώ (μένει να διευκρινιστούν οι πηγές χρηματοδότησης)
Ταυτόχρονα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του 2015 προβλέπονται κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Παζάρια για τη διαχείριση του κρατικού χρέους
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο επανέρχεται η ενδοαστική διαπάλη γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, άσκησε εκ νέου πιέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε «σημαντική» ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Σε σχετική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Γιούρογκρουπ, επισημαίνει: «Είναι κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να προχωρήσουν σε σαφείς δεσμεύσεις, προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι εξεταζόταν έως σήμερα». Πρόκειται για το πάγιο αίτημα που προβάλλει το ΔΝΤ, το οποίο αφορά την ελάφρυνση του χρέους αποκλειστικά και μόνο από την πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η «βιωσιμότητα» του χρέους, δηλαδή η ικανότητα του ελληνικού κράτους να το εξυπηρετεί στο «ακέραιο και εγκαίρως», αποτελεί όρο και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σημείωσε ότι περιμένει από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης προϋποθέτει τη σύναψη και ειδικού μνημονίου συνεννόησης και με την πλευρά του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
Παράλληλα, η Αγκ. Μέρκελ υπερασπίστηκε τη διαπραγματευτική τακτική και τη συμβολή της γερμανικής κυβέρνησης: «Δε βοηθά αν είμαστε όλοι καλοί μεταξύ μας και σε τρία ή τέσσερα χρόνια είναι όλα χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Η κρίση του ευρώ έχει ήδη διαρκέσει πάρα πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι άλλαξε την προσέγγισή της «χάρη στη σκληρή στάση πολλών χωρών, αλλά και του Β. Σόιμπλε και της γερμανικής κυβέρνησης». Η Αθήνα «βλέπει τώρα ότι η χώρα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της, μόνο εάν πραγματικά μεταρρυθμιστεί» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι «εταίροι» της Ευρωζώνης θα παρακολουθούν «εάν συνεχίζεται η ένταση αυτής της δουλειάς»,τονίζοντας ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα «αν θέλουμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Παράλληλα, απέκλεισε το «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να υπάρξει χαλάρωση, με την παράταση των ωριμάνσεων του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να δώσεις επιπλέον χρήματα. Και αυτό που θα κάνουμε, είναι πρώτα με τα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβρη θα δούμε αν θα είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα. Καταστήσαμε σαφές ότι μια άφεση χρέους δεν μπορεί να γίνει καθόλου, βάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου. Αλλά υπάρχει βεβαίως ακόμη κάποιο περιθώριο στην περαιτέρω επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής. Το περιθώριο δεν είναι πολύ μεγάλο». Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, δηλώνει: «Απλώς αντελήφθη ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της Ευρωζώνης μόνο αν καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει»...
Να σημειωθεί ότι για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, σχετικά με την έγκριση του προγράμματος στήριξης προς το ελληνικό κράτος.«Μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ της έγκρισης του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό Κοινοβούλιοχωρίς κανένα δισταγμό», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, τόνισε: «Τον Οκτώβρη θα έχουμε μια σημαντική συνάντηση για να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του ώστε να καταστεί βιώσιμο. Αυτό είναι τεχνικά εφικτό χωρίς να απομειωθεί η (ονομαστική) αξία του χρέους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «χάθηκε πολύς χρόνος επί μακρόν», αλλά μέσα σε μερικές βδομάδες, «ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και η Βουλή της Ελλάδας ανέλαβαν τις ευθύνες τους»...

Το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι το πρωί της 14ης Αυγούστου, περιέχει μέτρα - φωτιά για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Με το μνημόνιο προωθούνται στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές, παραπέρα απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση τομέων της παραγωγής, συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στα μέτρα που συμφώνησε με τους «θεσμούς» υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική, κοροϊδεύοντας το λαό ότι από αυτή μπορεί να ωφεληθεί και ο ίδιος. Παράλληλα, το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει και τη δέσμευση να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονταν από τα προηγούμενα μνημόνια και τα οποία δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν μέχρι τώρα. Ο «Ριζοσπάστης» κωδικοποιεί στον παρακάτω πίνακα βασικές ανατροπές με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο λαός από την εφαρμογή ενός ακόμα μνημονίου.

Τα σενάρια περί ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο διάστημα, όπως και για πιθανές εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, πυροδοτήθηκαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο και τις απώλειες που είχε η κυβερνητική πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, σε δεύτερη μοίρα περνούν όσα προβλέπει το μνημόνιο, που ανοίγει έναν νέο κύκλο επίθεσης σε εργαζόμενους, λαϊκές οικογένειες, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους.Αλλωστε η εκλογολογία γι' αυτό χρησιμοποιείται, είναι αποπροσανατολιστική προπαγάνδα, για να καλλιεργεί τάσεις αναμονής, όταν με δεδομένη την έναρξη εφαρμογής του νέου βάρβαρου μνημονίου χρειάζεται η μέγιστη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα του μνημονίου το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους που υπηρετούν, για την κάλυψη των απωλειών του λαού, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο και από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Εν αναμονή, λοιπόν, των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην «Αριστερή Πλατφόρμα» εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το «παρών» ή η αποχή απ' τη διαδικασία στη Βουλή σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ενώ την Κυριακή, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ναι», «όχι» ή «παρών» στη Βουλή για το μνημόνιο, δημοσιοποίησαν κοινή δήλωσή τους, στην οποία αναφέρουν ότι «αρνούνται να δεχθούν τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός» και επισημαίνουν την ανάγκη «ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στο συνέδριο ενωμένος».
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που κάνουν λόγο για εκλογές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι «η πορεία ανάκαμψης της χώρας περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή». Ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, προσδιόρισε χτες ως το όριο που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου για να μην πέσει η κυβέρνηση και να μη γίνουν πρόωρες εκλογές τους 162 βουλευτές στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Θα είναι αδικία - είπε - να πέσει η κυβέρνηση από τους βουλευτές της (...) Ολη η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και σίγουρα κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να καταψηφίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει κάποια μέτρα». Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι εκλογές εφόσον κερδηθούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τον επίλογο και του εσωκομματικού προβλήματος, καθώς κανείς πλέον δεν θα αμφισβητεί τον Αλ. Τσίπρα και την πολιτική του απ' το εσωτερικό του κόμματος, ενώ θα διαμορφωθεί και μια πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα.
«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής. «Είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Βήμα 99,5». Με τη σειρά του ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις εκλογές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, καθώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν. Χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία. Οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στις διαφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ενοποίησής του. Αν πάμε σε εκλογές θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν και οι λίστες».
Εξωραΐζει το αντιλαϊκό μνημόνιο
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», αναπαράγει αυταπάτες ως προς τη δυνατότητα άμβλυνσης των συνεπειών του τρίτου μνημονίου, κρύβοντας ότι πολλές απ' αυτές απορρέουν απ' την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ, όπως π.χ. το ξεκλήρισμα των αγροτών, υποστηρίζοντας: «Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες. Χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και πολιτική (...) Χρειάζεται μια θετική, δημόσια παρέμβαση, για να επιβιώσει ο κλάδος, να μείνουν οι άνθρωποι στο επάγγελμα και να μην ρημάξουν τα χωράφια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα διάσπασης, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει: «Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕσημειώνει για το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης:
«Μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής 14 Αυγούστου, να έχει χάσει την "εμπιστοσύνη" της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση, έχει όμως την "εμπιστοσύνη" της πλειοψηφίας της Βουλής, με βάση τη θετική ψήφο που έδωσαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι.
Το ζήτημα είναι ο λαός να άρει συνολικά την "εμπιστοσύνη" του στα κόμματα των μνημονίων, της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου, που μας έφεραν στη σημερινή βαρβαρότητα και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που παλεύει με συνέπεια και σταθερότητα για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού».

Εραβαν το κοστούμι
Θυμάστε εκείνο τον ανεκδιήγητο υπουργό Εργασίας, τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος κάθε βδομάδα παρουσίαζε και ένα σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ; Θυμάστε με τι σθένος υπερασπιζόταν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο συγκεκριμένο νομοθέτημα και δικαιολογούσε την όποια καθυστέρηση με το επιχείρημα ότι διαβουλεύεται με τους «κοινωνικούς εταίρους»; Μόνο ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε σταθερά ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν ήταν να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα 751 ευρώ και ότι ακόμα κι αν το έκανε, αυτό θα συνοδευόταν από ισχυρά αντίδωρα στους εργοδότες. Ο Σκουρλέτης, όμως, παραμύθιαζε συνειδητά το λαό, μέχρι που καταλήχθηκε το 3ο μνημόνιο. Το οποίο ορθά - κοφτά λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νομοθεσία στο μέλλον, που θα προβλέπει την επαναφορά σε προηγούμενα καθεστώτα, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τους μισθούς. Θεομπαίχτης, λοιπόν, ο πρώην υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση, που κορόιδευαν το λαό, για να τον κρατάνε σε στάση αναμονής και ανοχής, μέχρι να του φορέσουν το κοστούμι του νέου μνημονίου. 
Εχουν ευθύνη
Μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες, έπαιρναν σβάρνα τα κανάλια και διαβεβαίωναν τον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνια και ότι αυτό που θα συμφωνήσει με τους δανειστές είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός», ο οποίος μάλιστα δεν αναιρεί τα ελάχιστα ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλέψει ψήφους. Ο λόγος για ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βγαίνουν στα κανάλια και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραβίασε το πρόγραμμά της. Βέβαια, όταν και οι ίδιοι έλεγαν αυτά που έλεγαν, η κυβέρνηση είχε ήδη υπογράψει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, που αποτέλεσαν προάγγελους του σημερινού 3ου μνημονίου. Η αποστολή τους, όμως, τότε ήταν να «κοιμίζουν» τον κόσμο ότι όλα πάνε καλά και πως τα πάντα είναι θέμα χειρισμών που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιστρέψει τάχα την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από τους προηγούμενους σε βάρος του λαού. Εχουν μεγάλη ευθύνη όλοι αυτοί που τώρα το παίζουν αθώοι, επειδή ανέλαβαν ρόλο να σπείρουν αυταπάτες, εφησυχασμό και να καλλιεργήσουν στάση αναμονής στο λαό. Αλλά και τώρα, το τροπάρι τους είναι ότι «μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες», όπως έλεγε χτες σε συνέντευξη ο Στ. Λεουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να πάρει αποστάσεις από αυτό που υπέγραψε»! Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε ένα μικρό «μνημονιακό» συνάχι και ο λαός δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει, παρά να περιμένει την ανάρρωσή του...
Ο λαός θα πληρώσει το χρέος των αστών
Ενα από τα επιχειρήματα με τα οποία η «Αυγή» 15 - 16/8/2015 πασχίζει να «χρυσώσει το χάπι» για να αποδεχτεί ο λαός το βάρβαρο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ότι μπήκε η αντιμετώπιση του κρατικού χρέους στη «διεθνή», λένε, ημερήσια διάταξη, ότι, δηλαδή, θα γίνει συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του. Δε θα ξαναπούμε εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη διαγραφή μέρους του χρέους έφτασε να συζητά την πληρωμή ολόκληρου του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Αλλωστε, και το ΔΝΤ το ζητά επιμόνως. Η ουσία είναι ότι βάζουν το λαό να πληρώσει το χρέος, που δεν είναι δικό του, δεν το δημιούργησε ο ίδιος, αλλά οι αστικές κυβερνήσεις για να ενισχύουν τους καπιταλιστές, άρα είναι των καπιταλιστών. Στο λαό χρωστάνε και είναι καιρός να διεκδικήσει όλα όσα του χρωστάνε και τον πτωχεύουν, βάζοντας πλώρη χειραφέτησης από την αστική πολιτική και οργανώνοντας την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και την εξουσία τους, έως την ανατροπή της.
Να μην τους κάνει τη χάρη
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» 15 - 16/8/2015, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά και της υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμιστικών δράσεων μπορεί να απορροφήσει τις πολιτικές εντάσεις και να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τεχνογνωσία, δικτύωση, στοιχεία και εμπειρία από την αγορά και την εργασία». Τι ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ; Δημιουργία συνθηκών τέτοιων που να εμποδίζουν τις εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί ξέρει ότι τα μέτρα για τη δική τους ανάπτυξη, απαιτούν τσάκισμα και των όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, όπως κάνει το μνημόνιο. Να σταματήσουν οι ταξικοί αγώνες, απαιτεί ο ΣΕΒ. Και η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει αυτή τους την απαίτηση αφού ήδη έχει βάλει πλώρη για νέο συνδικαλιστικό νόμο, που θα εμποδίζει ουσιαστικά τις αποφάσεις για απεργίες και γενικότερα τις εργατικές κινητοποιήσεις. Είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα του μνημονίου που θα ληφθούν τον Οκτώβρη, με εργαλεία τις μελέτες του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), οργάνου του κεφαλαίου. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να μην τους κάνει τη χάρη.

«Η αντιστροφή πορείας για τη χώρα είναι ακόμη εφικτή εφόσον η κυβέρνηση της Αριστεράς προχωρήσει σταθερά σε έργα. Το καθήκον όλων μας είναι βαρύ, και παρά την επώδυνη συμφωνία, ας μην "πυροβολήσουμε" την ελπίδα του κόσμου...».
Αυτά γράφει η προχτεσινή «Αυγή» στο κύριο άρθρο της, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει όρια το θράσος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό.
Ακόμα και τώρα, που μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, φόρτωσαν στην πλάτη του λαού ένα ακόμα μνημόνιο, πουλάνε ελπίδες ότι είναι εφικτή η αντιστροφή της κατάστασης προς μια δικαιότερη κατανομή των βαρών του μνημονίου, όπως λένε, δηλαδή προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, αρκεί βέβαια ο λαός να συνεχίσει να τους στηρίζει, να μην αντιδρά στα βάρβαρα μέτρα και να βάλει πλάτη στην εφαρμογή τους.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την «Αυγή», προϋπόθεση της σωτηρίας του λαού είναι να προσυπογράψει τη χρεοκοπία του, μέσα από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, επιπλέον, δρομολογεί ό,τι δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί από τα άλλα δύο.
Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε στο ψέμα και την πλάνη, για να κλέψει την ψήφο του λαού. Το ίδιο κάνει και τώρα για να αποσπάσει την ανοχή του, ώστε να εφαρμοστούν ευκολότερα τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Τι λέει στην πραγματικότητα; Οτι μπορεί να ψηφίστηκε το μνημόνιο, αλλά πρέπει να μείνει ζωντανή η αυταπάτη που καλλιεργούν στο λαό ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απαλύνει τις αντιλαϊκές συνέπειες.
Η χειραγώγηση του λαού, ύστερα από πέντε χρόνια άγριας φοροεπιδρομής και απανωτών ανατροπών σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό, είναι από τα κεντρικά καθήκοντα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο.
Ξέρουν καλά ότι δεν αρκεί να ψηφιστεί το μνημόνιο. Το κύριο είναι να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα μέτρα που αυτό προβλέπει. Και προκειμένου να ενσωματώσουν τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, πουλάνε ελπίδα ότι η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να εφαρμόσει το μνημόνιο και ταυτόχρονα να δουλεύει για την αντιστροφή της πορείας υπέρ του λαού.
Είναι αδίσταχτοι. Πρώτα κάλεσαν το λαό να διαδηλώσει υπέρ της κυβέρνησης, για να ενισχυθεί τάχα η διαπραγματευτική της ισχύς απέναντι στους «θεσμούς». Μετά καλούσαν το λαό να δείξει κατανόηση στις «αναγκαίες υποχωρήσεις», βαφτίζοντας «τακτικούς ελιγμούς» τις αντιλαϊκές συμφωνίες στα Γιούρογκρουπ που προηγήθηκαν.
Οταν δρομολογήθηκε το τρίτο μνημόνιο, μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν το ρόλο στον καταμερισμό, καλούσε το λαό να διαδηλώσει για να διορθώσει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του.
Τώρα, αφού έσταξαν το δηλητήριο της ανοχής και της αναμονής, λένε στο λαό να συνεχίσει να πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος προς όφελός του μέσα απ' αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο, που οριοθετούν παλιά και νέα μνημόνια, η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η επιδίωξη του κεφαλαίου να υπάρξει ανάκαμψη.
Το κλίμα αναμονής συντηρούν και οι σχεδιασμοί για ανακάτεμα της τράπουλας μέσα από εκλογές.
Η ελπίδα που «πούλησε» προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε λεπίδα για τα εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Αυτό θα συνεχιστεί, όσο ο λαός δεν δοκιμάζει τη δύναμή του, όσο δεν παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Κι αυτό προϋποθέτει οργάνωση για το αντιπάλεμα των μνημονίων και των μέτρων, πάλη για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, προετοιμασία για σκληρούς ταξικούς αγώνες, που θα στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Σημαίνει συμπόρευση με το ΚΚΕ και δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, που παλεύει σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους.



Συχνά - πυκνά, στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επαναλαμβάνουν, υπερασπιζόμενα το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, ότι ένα σημαντικό «κέρδος» σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο είναι ότι «άνοιξε η συζήτηση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ για το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και του ελληνικού χρέους». Το όλο ζήτημα παρουσιάζεται ως «η μάχη που έδωσε η κυβέρνηση για τα λαϊκά συμφέροντα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολ. Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, λέει χαρακτηριστικά:
«Στην Ελλάδα και την Ευρώπη τίποτε δεν είναι το ίδιο, μετά τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία. Η λιτότητα, ο αυταρχισμός, η αντίληψη της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας που επιβλήθηκαν ως ευρωπαϊκή στρατηγική από τους γνωστούς κύκλους, δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Γι' αυτό και εξακολουθούν να επιμένουν. Γιατί είμαστε το "κακό" παράδειγμα. Γιατί ήθελαν να συνθηκολογήσουμε άνευ όρων και εμείς δεν το κάναμε.
Αντίθετα, φτάσαμε σε μια οριστική συμφωνία με τριετή ορίζοντα. Επιδιώξαμε μια καθαρή λύση και την πετύχαμε. Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος. Ξέρουμε ότι οι γνωστοί κύκλοι θέτουν εμπόδια και προβάλλουν αντιστάσεις, οι συσχετισμοί όμως έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η συζήτηση άνοιξε πλατιά, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Ηταν νίκη της κυβέρνησης να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του χρέους και της αναγκαίας αναδιάρθρωσης. Εχουμε ήδη αποσπάσει τη δέσμευση ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα αρχίσει και η συζήτηση επί της ουσίας».
***
Ας δούμε, όμως, τι υπάρχει πίσω από τον αποπροσανατολιστικό καπνό που σηκώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Περί ποιων «αλλαγών συσχετισμών δύναμης», περί ποιων «καθαρών λύσεων». Και ποιος ωφελείται. Πρώτα - πρώτα, αν κάτι επιβεβαίωσε η διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση, είναι ότι στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, της ΕΕ, διεκδίκησε καλύτερους όρους για τους Ελληνες καπιταλιστές, με δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες. Στον πυρήνα των υπαρκτών αντιθέσεων και ανταγωνισμών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, όπως και ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και τις ανερχόμενες δυνάμεις όπως οι ΒRICS (είναι χαρακτηριστική η συζήτηση για το ρόλο του ΔΝΤ), βρίσκεται το βασικό ζητούμενο πώς θα ξεπεραστεί πιο ανώδυνα για το κεφάλαιο η καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό κάθε αστική τάξη, ανάλογα με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμή της - η ανισομετρία είναι σύμφυτη με το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα - υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντά της. Από εκεί προκύπτουν για παράδειγμα οι διαφοροποιήσεις από τη γαλλική και ιταλική αστική τάξη για το ζήτημα της λεγόμενης χαλάρωσης στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, σε σχέση με τη γερμανική.
***
Ανεξάρτητα, όμως, από το ποσοστό της χαλάρωσης, τις διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, κοινή είναι η στρατηγική στο τσάκισμα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, στην προσπάθεια να γίνει η εργατική δύναμη ακόμη πιο φτηνή απ' ό,τι την είχαν κάνει ως τώρα, να καταργηθούν κοινωνικά δικαιώματα, να παραταθεί ο εργάσιμος βίος, να ιδιωτικοποιηθούν τομείς κρατικής ιδιοκτησίας για να επενδύσουν οι ιδιώτες καπιταλιστές, να εξασφαλιστούν τελικά μέσα από το ξεζούμισμα του λαού μεγαλύτερα κέρδη για τους καπιταλιστές.
Αυτή την πραγματικότητα, που δε μερεμετίζεται παρά μόνο ανατρέπεται, κάνει ό,τι μπορεί για να την εξωραΐσει η σημερινή συγκυβέρνηση, προσπαθώντας να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στο μονόδρομο της συμμετοχής στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ. Το παραμύθιασμα που ξεκίνησε ως «αντιμνημονιακός αγώνας», ως λύση εντός της λυκοσυμμαχίας, ως «συμφέρον παραμονής στο ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και κατέληξε σε νέο αλυσόδεμα του λαού με νέα βάρβαρα μέτρα, τώρα οι φωστήρες της κυβέρνησης προσπαθούν να πλασάρουν ως δήθεν «διαρκή πάλη για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες», με δήθεν «νίκη» γιατί η «προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους θα ανακουφίσει και τους εργαζόμενους». Για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν. Προσπαθούν να μαντρώσουν το λαό στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που δήθεν θα ...αλλάξουν από τα μέσα. Στον ίδιο λάκκο από άλλο μονοπάτι οδηγούν τους εργάτες και όσοι τους τάζουν ευημερία με την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής. Επιβεβαιώνεται περίτρανα από την εμπειρία όλων των μορφών αστικής διαχείρισης, με όποιο πρόσημο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες - και σε άλλες εποχές, όταν και Κομμουνιστικά Κόμματα συμμετείχαν σε αστικές κυβερνήσεις με σοσιαλδημοκράτες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) με μεταβατικά προγράμματα - ότι χωρίς πάλη για να χτυπηθεί η εξουσία των μονοπωλίων, χωρίς να ανατραπούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να ελπίζουν σε ουσιαστική βελτίωση της θέσης τους.
***

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της πάλης κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους. Αυτή την προτείνει στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ, καλώντας τα να συμπορευτούν μαζί του, να την κάνουν δική τους υπόθεση. Για τη λαϊκή συμμαχία που θα επιβάλλει τη λαϊκή εξουσία και οικονομία και θα απαλλάξει τους εργαζόμενους από τις κρίσεις, την εκμετάλλευση και την αδικία. Και αυτός ο δρόμος, της ταξικής πάλης, χτίζεται καθημερινά με το δυνάμωμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, για τη διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των αναγκών του λαού, αλλά με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στους δυνάστες του.

Το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα είναι σκληρότατο μνημόνιο και με αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε να καλύψει τα κενά που είχαν αφήσει το πρώτο και το δεύτερο, ενώ έφερε και νέα άγρια μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάϊ», το πρωί της Δευτέρας 17 Αυγούστου 2015.
Κατήγγειλε την υποκρισία της «Αριστερής Πλατφόρμας» που έχει σοβαρές ευθύνες γιατί έδωσε το αριστερό άλλοθι στη συγκυβέρνηση, συμφώνησε με τους βασικούς άξονες του μνημονίου όταν εκτιμούσε από τις 20 Φλεβάρη ακόμα ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, ενώ και τώρα συνεχίζει να κοροϊδεύει τον λαό ότι με αλλαγή νομίσματος μπορεί να έρθει λαϊκή ευημερία εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας  μόνο αντιλαϊκές αποφάσεις θα έρχονται. 
Ο στόχος του είναι να χειραγωγήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, παίζει το ρόλο που διαδραμάτιζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να γίνει κυβέρνηση. «Τον καπιταλισμό στηρίζει και το ''αριστερό ρεύμα'', απλά με άλλο νόμισμα. Ο λαός να μην την πατήσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου. 
Υπογράμμισε ότι η μοναδική αντιπολίτευση υπέρ του λαού μέσα στη Βουλή ήταν το ΚΚΕ. Κάλεσε εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα, ανθρώπους που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ να συμπορευτούν μαζί του για να εμποδίσουν τα αγριότερα μέτρα, αλλά και για να βάλουν μία προοπτική ανατροπής και ρήξης με την ΕΕ και το εκμεταλλευτικό σύστημα. 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget