ΚΙΝΑ - ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Το χάος επικρατεί ακόμα στον αποθηκευτικό χώρο
 όπου σημειώθηκε το μεγάλο δυστύχημα
Σε εξαιρετικά σοβαρή εξελίσσεται η κατάσταση στην πόλη - λιμάνι Τιαντζίν στην ανατολική Κίνα, μετά τις εκρήξεις της περασμένης Τετάρτης σε αποθηκευτικό χώρο, όπου φυλάσσονταν ανάμεσα στα πολλά εμπορευματοκιβώτια κάθε είδους και πολλά με τοξικές ουσίες (εκρηκτικές ύλες και χημικά όπως το τοξικό κυανούχο νάτριο), με αποτέλεσμα να αυξάνει η ανησυχία για ενδεχόμενο εκτεταμένης ρύπανσης. Ως χτες, ο αριθμός των νεκρών που ανακαλύπτονται στα ερείπια είχε φτάσει τους 117, ανάμεσά τους και 39 πυροσβέστες, ενώ ακόμη 64 πυροσβέστες αγνοούνται. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, ενώ 59 είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, πέντε μέρες μετά τις πρώτες εκρήξεις, σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη μικρότερης ισχύος, σε αποθήκη επίσης με επικίνδυνα χημικά υλικά.
Το δυστύχημα σε αυτό το εμπορικό λιμάνι εγείρει εκ νέου πολλά ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι επιχειρήσεις για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, που επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή, δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια στην εργασία. Οπως είπε, όλοι οι φορείς «θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια της παραγωγής, καθώς και της κοινωνικής σταθερότητας και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν σε συνθήκες ειρήνης. Οι εκρήξεις στην Τιαντζίν και άλλα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας». Επίσης, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ζήτησε από τις επιχειρήσεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγχουν τα μέτρα ασφαλείας τους». Είπε ότι «οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική σταθερότητα περιλαμβάνουν την ασφάλεια της παραγωγής. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι τα επικίνδυνα χημικά και εύφλεκτα προϊόντα αποθηκεύονται σωστά. Πρέπει να παρθούν μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων». Ωστόσο, όσο αναπτύσσονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αποδεικνύεται ότι πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα (πιο συχνές αναφορές γίνονται στα ορυχεία) και χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των εργατών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την καταστροφή στην Τιαντζίν έχουν πληγεί 17.000 νοικοκυριά1.700 επιχειρήσεις, ενώ 6.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Σε ό,τι αφορά τα τοξικά υλικά που υπάρχουν στην περιοχή, γίνεται λόγος για 700 τόνους κυανούχου νατρίου, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μείνει ανέπαφοι, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί πόση ποσότητα έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Οι αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές δηλώνουν ότι παρατηρούν και καταγράφουν τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και σε τρεις περιπτώσεις καταγράφτηκε ότι το κυανούχο νάτριο ξεπερνάει κατά 27,4 φορές τα επιτρεπτά όρια. Επίσης, επιτόπου βρίσκονται 4.000 υγειονομικοί και έχουν στηθεί καταυλισμοί για τους πληγέντες.

Ηδη οι συγγενείς θυμάτων και αγνοούμενων, ειδικά των πυροσβεστών που κάνουν ηρωική προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά και κάτοικοι της πληγείσας περιοχής, έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες τόσο για το γεγονός της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας, όσο και για τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση για το δυστύχημα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget