12/08/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κάθε φορά που νέα, σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, η κυβέρνηση ανασύρει το μύθευμα περί της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που διεξάγει, στην προσπάθειά της να αποκοιμίσει το λαό με αυταπάτες, να κερδίσει χρόνο και να τον φέρει προ τετελεσμένων, όταν τελικά αποδειχτεί υπέρ ποιου διαπραγματευόταν και ποιων τα συμφέροντα είχε τοποθετήσει στην προκρούστεια κλίνη.
Η μέθοδος δοκιμάστηκε με το «καλημέρα» της συγκυβέρνησης, που ενώ συνομολογούσε μνημόνιο, ορκιζόταν ότι διεξάγει σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση κι ότι αυτό τη διαφοροποιεί απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις που σήκωναν τάχα λευκή σημαία δίχως μάχη. Μέχρι που στα μέσα του καλοκαιριού, ο πρώτος γύρος «σκληρής διαπραγμάτευσης» έληξε με το λαό στο «κανναβάτσο», πλακωμένο από ένα ακόμα, τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο, υπαγορευμένο κι αυτό απ' τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Έκτοτε η κυβέρνηση όλο και κάτι διαπραγματεύεται, αλλά ο λαός όλο και επιβαρύνεται με μέτρα που εξανεμίζουν το όποιο εισόδημά του και τα όποια δικαιώματα του έχουν απομείνει. Το τελευταίο διάστημα κι ενώ ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» νέα καυτά μέτρα που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, τους αγρότες κ.λπ., επιχειρεί και πάλι να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και προσδοκίες ότι τάχα πασχίζει για το... «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων!
Η κυβέρνηση πράγματι πασχίζει για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για το κεφάλαιο. Τα δικά του συμφέροντα εκπροσωπεί στην «αρένα» όπου ανταγωνίζεται, με τη δύναμη που έχει, τα κεφάλαια άλλων κρατών. Ακριβώς γι' αυτό δεν πείραξε ούτε «τρίχα» απ' το αντιλαϊκό - αντεργατικό οικοδόμημα που «έχτισαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής φιλομονοπωλιακής στρατηγικής και των μνημονίων που την εξειδίκευσαν, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας. Για λογαριασμό αυτών των συμφερόντων μπαίνουν τα λαϊκά δικαιώματα στην προκρούστεια κλίνη. Για λογαριασμό αυτών των συμφερόντων το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο στόχαστρο. Γι' αυτά τα συμφέροντα δίνονται φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που χαρατσώνονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Εξάλλου, είναι καθαρό ότι στη συμφωνία της κυβέρνησης - δανειστών που πέρασε fast track κατακαλόκαιρο, με τη στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, περιλαμβάνονται χαρτί και καλαμάρι οι δεσμεύσεις για το νέο μαχαίρι στο συνταξιοδοτικό, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την απογείωση της φοροληστείας σε βάρος των αγροτών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ. Αυτές τις κατευθύνσεις, άλλωστε, τις έχει κάνει «λιανές» και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, που με αλλεπάλληλες διαρροές και δηλώσεις έχει στρώσει το έδαφος για την αντιλαϊκή επίθεση στο Ασφαλιστικό.
Σήμερα, το γνωστό αυτό έργο επαναλαμβάνεται. Ξανά «σκληρή διαπραγμάτευση», ξανά κουρνιαχτός που αποπροσανατολίζει το λαό για να μη δει για λογαριασμό ποιων διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, να μη δει ότι οι κόντρες αφορούν στο ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα ευνοηθούν έναντι άλλων, σε ποιους θα μοιραστεί εκ νέου η πίτα, ζήτημα όπου είναι λογικό να εκδηλώνονται διαφωνίες και μάλιστα μεγάλες.
Να μην αντιληφθεί τελικά πως αν ο ίδιος δεν υπερασπίσει τα συμφέροντά του, θα μετράει ύστερα από κάθε διαπραγμάτευση απώλειες και μάλιστα οδυνηρές. Οι εργάτες στους χώρους δουλειάς, οι αγρότες στα χωράφια, οι αυτοαπασχολούμενοι στα μικρομάγαζα, έχουν πείρα πια. Αν μπορούν κάπου να εναποθέσουν ελπίδες και προσδοκίες δεν είναι στα παζάρια των αντιπάλων τους, αλλά στη δική τους συμμαχία, στη δική τους απόφαση για οργάνωση της πάλης τους ενάντια στις αιτίες των βασάνων τους. Να αρνηθούν τη συναίνεση ή την ανοχή στην πολιτική που τους τσακίζει για τα κέρδη του κεφαλαίου, να μην ξεγελαστούν από τα παραμύθια περί «σκληρής διαπραγμάτευσης».

Από σήμερα, Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, διεξάγεται η συζήτηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM για την αποτύπωση των 13 προαπαιτούμενων μέτρων σε σχέδια νόμου προκειμένου να ψηφιστούν εντός του Δεκέμβρη.
Το μήνυμα του Eurogroup της Δευτέρας ήταν σαφές ως προς το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των μέτρων με τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, να δηλώνει ότι «περιμένουμε να υιοθετηθούν και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το κάνει το συντομότερο, ελπίζουμε έως τα μέσα Δεκεμβρίου». Κι έπειτα έρχονται τα δύσκολα για το ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτές στον δημοσιονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό». Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να πάρει αναγκαίες αποφάσεις προς το συμφέρον της και είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτές οι αποφάσεις»...
Η κυβέρνηση επιδιώκει και τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα να έχουν ψηφιστεί έως τις 18 Δεκέμβρη όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που στην κρατική τηλεόραση προσπάθησε να καταδείξει ότι έχει την διάθεση και την κοινοβουλευτική δύναμη να περάσει τα μέτρα. 

Αντιπαραθέσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας θα έχουν έντονο το στοιχείο των αντιπαραθέσεων επιχειρηματικών ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας για τον έλεγχο κερδοφόρων δραστηριοτήτων μέσω των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και της πώλησης τους σε distress funds αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τις ενδεχόμενες ζημιές που θα προκληθούν στους μετόχους της ΔΕΗ.
Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» επικαλείται αρμόδια κυβερνητική πηγή που αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων όπως για παράδειγμα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και διερωτάται «τι θα σήμαινε για τις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις πολιτών από και προς τις νησιωτικές περιοχές της χώρας ενδεχόμενη πώληση των “κόκκινων” δανείων μιας ναυτιλιακής εταιρείας, κίνηση που θα οδηγούσε ενδεχομένως και στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης ή στη μεταβίβαση περιουσιακών της στοιχείων;»
Συνεπώς, η «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης θα είναι για την προστασία των «βιώσιμων» επιχειρηματικών ομίλων καθώς - σύμφωνα με το δημοσίευμα - η ίδια κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «προσπαθούμε να εξαιρέσουμε από τη διαδικασία της πώλησης τα δάνεια των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες επιχειρηματικά». Για δάνεια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας καθώς και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών, το πλαίσιο εφαρμογής θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Καυγάς για τη μοιρασιά των φιλέτων προς ιδιωτικοποίηση

Για τον ΑΔΜΗΕ το Eurogroup επανέλαβε την πρόβλεψη του 3ου μνημονίου πως «Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν μη αναστρέψιμα βήματα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την πλήρη αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ». Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να εισέλθουν στον ΑΔΜΗΕ επιχειρηματικοί όμιλοι για να αποκομίσουν κέρδη και ο ΑΔΜΗΕ να αποδεσμευτεί πλήρως από την ΔΕΗ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ ΑΕ και οι μέτοχοι επενδυτές σε αυτή, να έχουν απώλεια εσόδων. Συνεπώς, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό», έτσι ώστε όλοι οι επενδυτές - νυν και επόμενοι - να μείνουν ικανοποιημένοι.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης φαίνεται να είναι ο καυγάς για τα φιλέτα προς ιδιωτικοποίηση μέσω του νέου υπερταμείου των ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο οι πιέσεις - από το Βερολίνο και όχι μόνο - είναι μεγάλες. Στο Eurogroup η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι οι ελληνικές αρχές «θα εγκρίνουν το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ούτως ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις αρχές του 2016» και πως «θα ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς κυβερνητικές δράσεις που έχουν καθοριστεί από τους θεσμούς για το τέταρτο τρίμηνο του 2015».

Ενιαίο μισθολόγιο και μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

Η μείωση των δαπανών στην Υγεία είναι σε πρώτο πλάνο στα 13 προαπαιτούμενα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει με υπουργική απόφαση να εφαρμόσει το clawback στα νοσοκομεία για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή να ορισθεί πλαφόν δαπανών που δεν θα πρέπει να ξεπερασθεί. Επίσης, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμοσθεί από την 1η Γενάρη του 2016 που θα υπακούει στον κανόνα της μείωσης των μισθολογικών δαπανών με βασικές παραμέτρους «συμβατές με τους στόχους δαπανών μισθολογίου που έχουν συμφωνηθεί και με αποτελεσματική εφαρμογή σε όλο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της κατανομής μισθών σε όλο το φάσμα μισθών σε συνδυασμό με προσόντα, απόδοση, ευθύνη και θέση του προσωπικού». Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη μείωση του προσωπικού με τη «συνέχιση του κανόνα προσλήψεων του 2016, ενώ η αναλογία για τα έτη 2017-2019 θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2016-19».
Διαφωνία με το κουαρτέτο φαίνεται πως έχει προκύψει για την ψήφιση τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας για τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», υπήρξε αίτημα απόσυρσης της τροπολογίας με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο Κουαρτέτο,Ντέκλαν Κοστέλο, να αναφέρει ότι «η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM».

Άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων

Εντός του Δεκέμβρη η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκδόσει σε συμφωνία με τους δανειστές υπουργική απόφαση «για την επανασύγκληση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα» και όπως έχει συμφωνηθεί με τον ΟΟΣΑ θα πρέπει να «υιοθετήσουν 10 ακόμη συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα».

Η ετήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» που αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.
Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 
Ακολουθεί η ομιλία του Γ. Μαρίνου: 
«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε χθεςσυζητήσαμε για τα σημαντικότερα ζητήματα των διεθνών εξελίξεων, την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης και τη δράση των ΚΚ σε πολλές χώρες.
Η συνάντηση αυτή είναι πολύτιμη, δίνει εφόδια σε όλους μας για να δούμε όσο γίνεται πιο σφαιρικά τις εξελίξεις, να εκτιμήσουμε αντικειμενικά την πορεία της ταξικής πάλης, να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας στην ιδεολογική - πολιτική διαπάλη με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για την ισχυροποίηση των κομμάτων μας και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη.
Σήμερα, στη συνεδρίαση της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» μπορούμε να έχουμε μια δημιουργική συνέχεια, να εξετάσουμε βασικά πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει αυτή την περίοδο, να δούμε τον απολογισμό της δουλειάς μας και να καθορίσουμε το πρόγραμμα δράσης, για την επόμενη περίοδο.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ακόλουθα ζητήματα:
Πρώτο, η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται σε αρκετά κράτη και παράλληλα εκφράζεται ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ/Ευρωζώνης, την επιβράδυνση στην Κίνα, τα προβλήματα σε χώρες των BRICS, πχ. στη Βραζιλία, σε πολλές αναλύσεις γίνεται λόγος για εκδήλωση νέας κρίσης.
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την συντονισμένη, ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που εκφράζουν τα συμφέροντά του.
Οι συνέπειες είναι οδυνηρές.
Η υψηλή ανεργία και φτώχεια, η κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το χτύπημα των ΣΣΕ, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, οι ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση κλάδων και τομέων της οικονομίας σημαδεύουν τον καπιταλισμό. Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εκδηλώνεται η επίθεση κατά της νεολαίας και των γυναικών.
Τα προβλήματα οξύνονται τόσο στη φάση της κρίσης, που βεβαίως δυναμώνει η επιθετικότητα του κεφαλαίου, όσο και στη φάση της ανόδου της οικονομίας, αφού κριτήριο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το κέρδος.
Δεύτερο, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ έχουν εξαπολύσει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, με τη συμμετοχή δεκάδων καπιταλιστικών κρατών, όπως δείχνουν τα παραδείγματα των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ουκρανία.
Οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης πηγάζουν από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αύξηση των κερδών και την ισχυροποίηση της θέσης των μονοπωλίων.
Σ’ αυτό το πεδίο, ανταγωνίζονται, οι ΗΠΑ, κράτη μέλη της ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, ένα πλέγμα άλλων κρατών που κατέχουν υψηλότερη η χαμηλότερη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Στη βάση αυτή πληθαίνουν οι θερμές εστίες και τα εν δυνάμει πολεμικά πεδία, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Οι πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων επιχειρείται να καλυφθούν πίσω από τα προσχήματα περί "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", την "ενεργειακή ασφάλεια" κ.α.
Η προπαγανδιστική μηχανή των καπιταλιστικών κρατών χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης, των λαών, για να μη μπορούν να διακρίνουν, να συνειδητοποιούν τα δικά τους συμφέροντα και να οδηγούνται στον πολύ επικίνδυνο δρόμο στήριξης της μιας ή της άλλης ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμη ή ένωσης.
Με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα συνδέεται επίσης, η δημιουργία προβοκατόρικων και εγκληματικών μηχανισμών, όπως η Αλ Κάιντα, το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και άλλοι σχηματισμοί που αποκτούν οικονομική δύναμη και μαζική βάση, αυτονομούνται στη συνέχεια, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μέρος των ενδοϊμπεριαλιστικών επιθετικών σχεδίων κατά των λαών.
Οι εγκληματικές επιθέσεις αυτής της περιόδου, στην Τουρκία, το Λίβανο, τη Γαλλία, με δεκάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες χρησιμοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την ένταση της καταστολής, την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Τρίτο σοβαρό ζήτημα. Παράλληλα, κλιμακώνεται ο αντικομουνισμός, διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια και γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο ρόλος του σοσιαλισμού στην κοινωνική πρόοδο, ο ρόλος του κομμουνιστικού κινήματος για τα δικαιώματα των λαών. Αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις σε σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα και τον κρατικό μηχανισμό, σηκώνουν κεφάλι, τρομοκρατούν, δολοφονούν, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τους λαούς με το ρατσιστικό - φασιστικό δηλητήριο.
Στις συνθήκες αυτές φαίνεται καθαρά η σημασία της δράση των ΚΚ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», οι παρεμβάσεις των 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετέχουν σ' αυτή τη συνεργασία.
Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» μέσα στο 2015 έκανε παρεμβάσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως:
Την καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων στη Γαλλία το Γενάρη του 2015.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Το δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των ανέργων.
Την Εργατική Πρωτομαγιά.
Τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία, την άνοδο του αντικομουνισμού και την αλληλεγγύη στους κομμουνιστές της Ουκρανίας.
Την 70η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Την καταδίκη της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, στις 13 Νοέμβρη.
Την αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων – TTIP.
Την ανάδειξη των προβλημάτων των μαθητών/φοιτητών και νέων εργαζομένων.
Τη στήριξη της πάλης του ΚΚΕ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας στις εκλογικές μάχες που έδωσαν.
Τα κόμματά μας οργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων στον τόπο τους και πρέπει να δούμε την επόμενη περίοδο την ενίσχυση της αλληλοενημέρωσης και τη συμμετοχή των κομμάτων μας σε εκδηλώσεις άλλων κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων, ζήτημα το οποίο απαιτείται να μελετήσουμε καλύτερα.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, γεννούν για τα Κομμουνιστικά Κόμματα πολύ σοβαρά πολιτικά καθήκοντα ώστε να ανταποκριθούμε στην σύνθετη κατάσταση, στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ, τη διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό.
Γνωρίζουμε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, στην πάλη μας, τα κενά στο συντονισμό της δράσης της και έχουμε όλοι μας υποχρέωση να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να τα ξεπεράσουμε.
Η ισχυροποίηση των ΚΚ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» στην κάθε χώρα, η ενίσχυση της ιδεολογικής - πολιτικής και μαζικής πάλης, η οικοδόμηση των κομμάτων ιδιαίτερα στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, η επιμονή στη δουλειά στην εργατική τάξη και τη νεολαία, η ένταση των προσπαθειών για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή μας την επόμενη περίοδο.
Αντικειμενικά, δυναμώνει η ιδεολογική - πολιτική διαπάλη για την πορεία των εξελίξεων και θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Πρώτο, αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) αναφέρονται (γενικά) στην αναγκαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης ως μέσο επίλυσης των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων και αντιμετώπισης της μάστιγας της ανεργίας, καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες στους λαούς.
Η « ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» έχει πολύ σοβαρό καθήκον να επιτελέσει, αποκαλύπτοντας ότι η ανάπτυξη που βασίζεται στην καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, το κριτήριο του κέρδους και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, είναι ανάπτυξη για τους λίγους, τους καπιταλιστές.
Η ανάπτυξη που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, να εξασφαλίσει πχ. δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες απαιτεί βαθιές, ριζικές αλλαγές που συνδέονται με την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Δεύτερο, oι αστικές δυνάμεις προσαρμόζονται, ενισχύουν την παρέμβαση για τη χειραγώγηση των εργαζομένων, η σοσιαλδημοκρατία αλλάζει μάσκες για να γίνεται κάθε φορά πιο χρήσιμη για το σύστημα.
Το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό. Καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες, εγκλώβισε σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη με τη στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία) και διαχειρίζεται αποφασιστικά τον καπιταλισμό.
Αυτή την περίοδο υλοποιεί το 3ο μνημόνιο που αποφάσισε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, επιβάλλει πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, καταφεύγει στον αυταρχισμό και την καταστολή ενάντια σε εργαζόμενους που απεργούν, που αγωνίζονται και εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ , της ΕΕ στην περιοχή.
Στην ίδια γραμμή διαχείρισης του καπιταλισμού κινείται π.χ. και το κόμμα Ποδέμος στην Ισπανία αλλά και τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά σχήματα σε άλλες χώρες.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η στάση των ΚΚ καθοριστικής σημασίας γιατί μόνο τα ΚΚ που έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους απέναντι στους κάθε λογής διαχειριστές του συστήματος έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις αυταπάτες που καλλιεργεί η σοσιαλδημοκρατία που είναι κι αυτή βασικός πυλώνας του καπιταλισμού και εναλλάσσεται με τα φιλελεύθερα κόμματα στην διαιώνιση του συστήματος.
Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι λεγόμενες "αριστερές", "προοδευτικές" κυβερνήσεις κι εκεί που τις στήριξαν ή συμμετείχαν ΚΚ, εφάρμοσαν αντιλαϊκή πολιτική, σκληρά μέτρα κατά της εργατικής τάξης, κινήθηκαν με γνώμονα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Οι κυβερνήσεις αυτές οδήγησαν το εργατικό κίνημα σε υποχώρηση, σε ενσωμάτωση στις επιδιώξεις της αστικής τάξης. Στην πορεία του χρόνου η αντιλαϊκή πολιτική αυτών των κυβερνήσεων προκάλεσε μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και στην κυβέρνηση επανήλθαν συντηρητικά, δεξιά κόμματα.
Τα παραδείγματα στη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Δανία, και πρόσφατα στην Αργεντινή είναι χαρακτηριστικά.
Αγαπητοί σύντροφοι, αξιοποιώντας την πείρα που συγκεντρώσαμε αυτό διάστημα μπορούμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη περίοδο τις εξής παρεμβάσεις:
1. Να συνεχίσουμε συστηματικά την προσπάθεια των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης σε κάθε χώρα και παράλληλα να δυναμώσουμε τη στήριξη, την αλληλεγγύη των κομμάτων μας στους αγώνες της εργατικής τάξης, των λαών σε κάθε χώρα, ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως πχ. η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
2. Να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση, την καταπολέμηση του αντικομμουνισμού και της συκοφαντίας κατά του σοσιαλισμού, αναδεικνύοντας την προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες) στην κοινωνική πρόοδο. Να απαιτήσουμε, με πολύμορφες δράσεις την αποτροπή κάθε είδους διώξεων και την κατάργηση των απαγορεύσεων στη δράση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, όπως παραδείγματος χάριν στην Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής , στην Ανατολική –κεντρική Ευρώπη.
3. Να δυναμώσουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία, ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος στην αποκάλυψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων, απαιτώντας την απεμπλοκή των χωρών μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ισχυροποιώντας το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διεκδικώντας την απομάκρυνση στρατιωτικών Βάσεων και υποδομών. Να ορίσουμε μέρα κοινής δράσης, στην οποία θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις ενάντια στις αμερικανό-νατοϊκές βάσεις σε κάθε χώρα.
4. Να εγκρίνουμε, εφόσον υπάρχει συμφωνία, το κείμενο κοινής προσέγγισης των Κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.
5. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, να οργανώσουμε εκδηλώσεις για την παρουσίαση του άρθρου του Λένιν "Για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" και να προετοιμαζόμαστε για την προβολή του σημαντικού έργου του Λένιν "Ιμπεριαλισμός Ανώτατο Στάδιο του Καπιταλισμού", που θα είναι στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο.
6. Να πρωτοστατήσουμε στις εκδηλώσεις για τις 8 Μάρτη, μέρα πάλης των γυναικών, για την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 9 Μάη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και να εκδώσουμε κοινές ανακοινώσεις.
7. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και να εξετάσουμε την αποστολή αντιπροσωπείας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» στα Παλαιστινιακά εδάφη.
8. Να μελετήσουμε καλύτερα το θέμα της κλιματικής αλλαγής και να κάνουμε παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτιμούμε ότι με βάση την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα την επόμενη περίοδο. Ευχαριστούμε πολύ. Σήμερα μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και να καταλήξουμε στο πρόγραμμα δράσης της επόμενης περιόδου».

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού αναφέρει:
«Στη χθεσινή συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε δωρεάν μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης.
Εμφάνισε ως "προστασία των αδυνάμων" μέτρα όπως το άνοιγμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ακόμη και για τις πιο φτωχές λαϊκές οικογένειες.
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα πάρει μέτρα, τα οποία όμως έχει ήδη υπογράψει και ψηφίσει στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.
Όσο για την υπόσχεση ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις, είναι "αέρας κοπανιστός", όχι μόνο γιατί αποτελεί έμμεση παραδοχή για μεγάλο τσεκούρι στις επικουρικές, αλλά και γιατί οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και η πλήρης διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη δρομολογηθεί με τις μεγάλες μειώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφαρμογή των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα θα παίξει ενεργό ρόλο στον εξελισσόμενο πόλεμο στη Συρία, υιοθετώντας πλήρως το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών για την αντιμετώπιση δήθεν των τζιχαντιστών.
Ο λαός έχει πλέον πείρα, για να αντιληφθεί ότι όποτε ακούει κορόνες για "σκληρές διαπραγματεύσεις" πρέπει να περιμένει νέα αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου».

Την κήρυξης 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο την ημέρα που θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση τα προαπαιτούμενα και το νέο μισθολόγιο, το οποίο μειώνει παραπέρα τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.
Η πλειοψηφία, ωστόσο, αρνήθηκε την απεργιακή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και ανάλογη απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση μαζί με τη δόση των δεύτερων προαπαιτούμενων φέρνει και το “νέο μισθολόγιο” των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα παραπέρα μειώσεις των ήδη πετσοκομμένων μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται η μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά 18,3 εκατ. ευρώ.
  • Το μεσοπρόθεσμο του 2015 και το 3ο Μνημόνιο ρητά αναφέρουν την παραπέρα μείωση του “μισθολογικού κόστους”.
  • Με τη χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε 3 χρόνια αντί για 2 που ήταν μέχρι τώρα, για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ, οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών.
  • Η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (6,67%) για παροχές Υγείας - Ασφάλιση, η κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (επίδομα 150 ευρώ) επίσης θα οδηγήσει απευθείας σε ονομαστική μείωση των μισθών.
Στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 8 Δεκέμβρη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν 24ωρη απεργία την ημέρα που θα έρθουν τα προαπαιτούμενα και το νέο μισθολόγιο για ψήφιση στη Βουλή. Η πλειοψηφία της ΕΕ αρνήθηκε την απεργιακή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και ανάλογη απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις, συζητήσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις να κλιμακώσουν τη πάλη τους, να αποτρέψουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος τους». 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget