05/23/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.
1825 Πεθαίνει (δολοφονείται από Έλληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του Γαλλικού Ρομαντισμού.
1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνις Έλλη Αλεξίου. Η Ε. Αλεξίου ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα το 1911 για ανώτατες σπουδές. Θέλει να γίνει δασκάλα του απλού λαού. Παράλληλα, αρχίζει να την απασχολεί η λογοτεχνική γραφή. Οι λαϊκοί αγώνες που δυναμώνουν, οι διώξεις όσων πρωτοστάτησαν στη μεταρρύθμιση, οδηγούν την Έλλη Αλεξίου όλο και πιο κοντά στις κομμουνιστικές ιδέες. Στα 1928 δίνει το βιογραφικό της και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Παράλληλα, το λογοτεχνικό της έργο προκαλεί αίσθηση και επαινείται. Το 1934 γίνεται μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Στην περίοδο της Κατοχής, παίρνει μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του «ΕΑΜ Λογοτεχνών». Το 1945 φεύγει για σπουδές στη Σορβόννη, αλλά της έχει αφαιρεθεί ήδη η ελληνική ιθαγένεια και της απαγορεύεται η επιστροφή στην πατρίδα. Στη συνέχεια μετέχει στην Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) που είχε συγκροτηθεί από το Μάη του 1948 από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση και είχε επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη. Η Επιτροπή αυτή συντέλεσε σημαντικότατο μορφωτικό έργο στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες φιλοξενίας. Το 1966 επιστρέφει στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται, δικάζεται, αλλά απαλλάσσεται. Από τη μεταπολίτευση και μετά συμμετέχει ενεργά ως μέλος του ΚΚΕ σε όλες τις πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις του Κόμματος. Η Έλλη Αλεξίου πέθανε στις 28 Σεπτέμβρη του 1988. Το πολύπλευρο έργο της - μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά δοκίμια και ανθολογίες για την ποίηση της Αντίστασης - πρέπει να παραμείνει «σύντροφος» και «δάσκαλος» των νέων γενιών.
«Όταν βλέπω να γίνεται δίπλα μου μια αδικία, πονάω κι αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω γι' αυτήν. Μόνο γι' αυτό γράφω. Για να καταγγείλω την αδικία», τόνιζε η Ε. Αλεξίου. Ένιωθε τη στράτευσή της συνυφασμένη με τη ζωή της: «Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι στο Κόμμα». Σε συνέντευξή της το 1988 είχε πει: «Ευγνωμονώ σας σπουδές, ευγνωμονώ σε δασκαλίκι, ευγνωμονώ σε ιδεολογία μου, ευγνωμονώ σας διωγμοί και κυνηγητά της Αντίστασης... Γεμίσατε περιεχόμενο τη ζωή μου»...
1939 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για στρατιωτική συνεργασία («Χαλύβδινο Σύμφωνο»).
1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς. H διάλυση της KΔ, παρά τα προβλήματα ενότητας που αυτή είχε και ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορούσε να διατηρηθεί ή όχι, στέρησε από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα το κέντρο και τη δυνατότητα συντονισμένα να επεξεργαστεί την επαναστατική στρατηγική για τη μετατροπή του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή στην ξένη κατοχή σε αγώνα για την εξουσία, ως ενιαίο καθήκον που αφορούσε το κάθε KK στις συνθήκες της δικής του χώρας.
1947 Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν). Σύμφωνα με το «Δόγμα Τρούμαν», η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αντίστοιχες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και γενικά παρείχε κάθε βοήθεια, προκειμένου να χτυπηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ) στην Ελλάδα και να καταστούν οι δύο χώρες σταθερά αγκυροβόλια και ορμητήρια του ιμπεριαλισμού. Ήταν η περίοδος που οι Βρετανοί αδυνατούσαν πια να σηκώσουν το αντίστοιχο βάρος και λίγο - λίγο παραχωρούσαν τη θέση τους στις ΗΠΑ.
1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Καρφίτσα», την οποία καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Η επίθεση με το τρίκυκλο έγινε αμέσως μετά από τη συγκέντρωση που είχε οργανώσει στην πόλη η τοπική οργάνωση της ΕΕΔΥΕ, στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Λίγα μέτρα μακρύτερα, στη διάρκεια αντισυγκέντρωσης, χτυπήθηκε επίσης από τραμπούκους ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργης Τσαρουχάς, που στη διάρκεια της χούντας δολοφονήθηκε στην Ασφάλεια μετά από βασανιστήρια. Ο ίδιος ο Λαμπράκης θα χάσει τη μάχη με τη ζωή στις 27/5 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση μετά την επίθεση.
1966 Πραγματοποιείται η 4η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.
1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.
1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι Κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη». Επίσης επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε σε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.
1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.
1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.
1986 Την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για την επανάληψη παραγωγής χημικών όπλων, που είχε διακοπεί πριν από 17 χρόνια, αποφασίζουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
2005 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Γεννήθηκε στις 21 του Ιούλη στο χωριό Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Άγραφα της Καρδίτσας. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 μπαίνει στη Σχολή Τηλεγραφητών των ΤΤΤ (Τηλεγραφίας - Ταχυδρομείων - Τηλεφωνίας). 'Οντας σπουδαστής κηρύσσεται η μεγάλη απεργία των «Τριατατικών». Οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα. Αργότερα, θα συγκροτηθεί Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΤΤ, στον οποίο εκλέγεται και γραμματέας. Το 1934 προσλαμβάνεται ως τηλεγραφητής στην ΤΤΤ. Αρχίζει μια απίστευτη περιπλάνηση «μεταθέσεων» από πόλη σε πόλη, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Σε όποια πόλη και αν βρεθεί, θα επιδιώξει και θα έχει σύνδεση με πυρήνες παράνομων κομμουνιστών.
Μετά την κήρυξη του πολέμου ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Τη νύχτα της 27ης προς 28η του Οκτώβρη είναι βάρδια στο κεντρικό τηλεγραφείο. Από τις μηχανές που δούλευε πέρασαν τα πρώτα τηλεγραφήματα για την κήρυξη του πολέμου. Την επομένη το πρωί κατατάχτηκε μαζί με τα δύο του αδέλφια. Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, το Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και το Δεκέμβρη του ίδιου έτους ανεβαίνει στο βουνό. Το 1943-1945 αναλαμβάνει, διαδοχικά, λοχαγός και ταγματάρχης του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος στο Δεκέμβρη του 1944 και τον Οκτώβρη του 1945 συλλαμβάνεται.
Το Γενάρη του 1946 αμνηστεύεται από την κυβέρνηση Σοφούλη και το Δεκέμβρη ανεβαίνει στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Συμμετέχει σε δεκάδες μάχες, επικεφαλής στρατιωτικών ομάδων του Δημοκρατικού Στρατού. Ορίζεται στην αρχή αντισυνταγματάρχης και το Νοέμβρη του '48 συνταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού. Την άνοιξη του 1949 αναδεικνύεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς περνάει στην ΕΣΣΔ, όπου φοιτά και ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Στρατιωτική Ακαδημία Φρούνζε.
Στις 5 του Απρίλη του 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεται στις 27 του Ιούλη, ενώ το Μάη του 1960 ξεκινά έπειτα από αρκετές αναβολές η μεγάλη δίκη του στο στρατοδικείο. Στις 20 του Απρίλη 1966 αποφυλακίζεται με όρους. Συλλαμβάνεται και πάλι ανήμερα του Απριλιανού πραξικοπήματος και εξορίζεται μέχρι και την άνοιξη του 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, ο Χαρίλαος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη, εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.
Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος το 1973 επανεκλέγεται Α΄ Γραμματέας της ΚΕ. Τον Αύγουστο του 1974, πριν τη νομιμοποίηση του Κόμματος, ο Χ. Φλωράκης έρχεται στην Ελλάδα. Στην πρώτη μεταπολιτευτική συνέντευξή του, απαντώντας στις - συνήθεις τότε - προβοκάτσιες περί «ΚΚΕ εξωτερικού» είπε στον Κρις Γουντχάουζ: «Κύριε Γουντχάουζ, εγώ είμαι του ...εσωτερικού του εσωτερικού. Όταν έγινε η διάσπαση του ΚΚΕ, από την οποία προέκυψε το λεγόμενο ΚΚΕ (Εσωτερικού), εγώ προσωπικά βρισκόμουν στο ...εσωτερικό του εσωτερικού - δηλαδή εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου. Όπως και εκατοντάδες άλλοι σύντροφοι που βρίσκονται σήμερα στο ΚΚΕ, που εσείς το χαρακτηρίζετε ως ΚΚΕ εξωτερικού».
Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Το 1989, μια χρονιά γεμάτη από γεγονότα και σημαντικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, υπό το βάρος των πολιτικοοικονομικών σκανδάλων εκείνης της εποχής και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα δύο εκλογικών αναμετρήσεων, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ορκίζονται διαδοχικά η κυβέρνηση Τζαννετάκη και η κυβέρνηση Ζολώτα. Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στις σοσιαλιστικές χώρες αποκτούν δραματικό χαρακτήρα, αφού τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των ανατροπών. Το καλοκαίρι (11 του Ιούλη) σε Ολομέλεια της ΚΕ ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το Φλεβάρη του 1991 πραγματοποιείται το 13ο Συνέδριο του Κόμματος, που οδήγησε στη διάσπαση του Κόμματος, που προκάλεσε η φραξιονιστική ομάδα στελεχών, η οποία έφυγε από το ΚΚΕ προς το ΣΥΝ. Το 14ο Συνέδριο (Δεκέμβρης) είναι το Συνέδριο της Ανασυγκρότησης. Το Κόμμα πάλεψε και κατάφερε να σταθεί όρθιο. Στο 14ο Συνέδριο, το ΚΚΕ επαναεπιβεβαιώνει τις αρχές του: Το σεβασμό του Καταστατικού του, τη διεθνιστική αλληλεγγύη του, τον επαναστατικό χαρακτήρα του, τη στρατηγική των συμμαχιών και των ανοιγμάτων, τον ταξικό χαρακτήρα του και γενικά την προσήλωσή του στις αγωνιστικές παραδόσεις του και στα ιδανικά του. Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη και στη διάσωση του ΚΚΕ και στην ανασυγκρότησή του και στην επιστροφή στις αρχές του υπήρξε αποφασιστικός.
Όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Με το κύρος που διέθετε στην ελληνική κοινωνία και την πείρα του, με το πείσμα του και το σοφό του λόγο, παρέμεινε πάντοτε στήριγμα για ολόκληρο το Κόμμα και σε κάθε του επιλογή. Δεκάδες και εκατοντάδες ήταν οι συναντήσεις που είχε με φορείς, με κατοίκους περιοχών, με οργανώσεις εργαζομένων, με νέους και με νέες. Ο λόγος του, πάντα μεστός και ουσιαστικός, αποτέλεσε σε όλες τις περιπτώσεις παρέμβαση - ύμνο για την πίστη στο Κόμμα, στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού.

Την επιτάχυνση των παζαριών για την αντιλαϊκή συμφωνία σηματοδοτεί το «εποικοδομητικό κλίμα» μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι «μετά τη συνάντηση είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, «οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα». 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός «έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία. 
Πριν από τη συνάντηση ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιούνη».
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε «χαμήλωσε» τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν στηρίζει την αισιοδοξία των ανακοινώσεων από την Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει ουσία στην ανακοίνωση πως είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία» είπε.
Τα παζάρια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συνεχίζονται. Σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι αυτό που συζητά δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αλλά μια «μακροπρόθεσμη» συμφωνία, δηλαδή μια συμφωνία - πακέτο που θα δίνει λύση στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της ουσίας «φωτογραφίζει» τα νέα δάνεια που θα φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός, ενώ τα παζάρια για τη μείωση του κρατικού χρέους αποσκοπούν στην εξασφάλιση επιπλέον ρευστότητας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για ενδεχόμενη παράταση του ισχύοντος προγράμματος και τμηματική εφαρμογή των μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.  Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν έρθουν τα μέτρα, τμηματικά ή πακέτο, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι το λογαριασμό.  

«Κορυφή του παγόβουνου» για τη στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι τουρκικές (και άλλες...) μυστικές υπηρεσίες στους τζιχαντιστές της Συρίαςείναι τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη το πρακτορείο Ρόιτερς, που επικαλούμενο ένορκες καταθέσεις Τούρκων αξιωματικών της χωροφυλακής και της αστυνομίας, επιβεβαιώνει τη μαζική μεταφορά βαρέων όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη διάρκεια ελέγχων που έγιναν το Δεκέμβρη του 2013 και το Γενάρη του 2014.
Τα στοιχεία του Ρόιτερς αναφέρουν τις περιπτώσεις τουλάχιστον τεσσάρων μεγάλων φορτηγών που μετέφεραν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και χιλιάδες πολεμοφόδια συνοδεία πρακτόρων της ΜΙΤ, οι οποίοι, μολονότι «σταμάτησαν» σε ελέγχους, συνέχισαν τελικά την «αποστολή» τους στη Συρία απειλώντας με σωματική βία Τούρκους αξιωματικούς της χωροφυλακής και της αστυνομίας που έκαναν τις έρευνες ύστερα από εισαγγελική εντολή. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η κυβέρνηση Ερντογάν συνέχισε μαζικά τις αποστολές όπλων γνωρίζοντας ότι γίνονται σε περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους «πάνω στη λαχτάρα της» να πετύχει, με κάθε μέσο και τρόπο, την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ρόιτερς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου από τη σημαντική οικονομική, στρατιωτική και άλλη βοήθεια που πρόσφεραν, και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να προσφέρουν, δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες που επιδιώκουν τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος του συριακού λαού προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Στις αρχές τρέχοντος μηνός, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Press είχε αναφερθεί στην «άτυπη» συμμαχία που έχει συνάψει από τον περασμένο Μάρτη η Τουρκία με τη Σαουδική Αραβία προκείμενου να ενισχύσουν τη δράση των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» (που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα) με όπλα και χρήμα, μεταμφιέζοντάς τους σε «Στρατό Κατάκτησης» με πρώτες επιτυχίες την κατάληψη της βορειοανατολικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, την πόλη Τισρ αλ Σουγκούρ και περιοχές τηςΝταράα. Οι αποκαλύψεις του Αssociated Press, είχαν γίνει τότε έχοντας ως πηγή «ανώνυμους Αμερικάνους αξιωματούχους» που εξέφραζαν την «έντονη ανησυχία» ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει στο «τιμόνι» της Συρίας τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ή του «Ισλαμικού Κράτους», κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται πως επιθυμεί η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, φωτογραφίες του Αμερικανού γερουσιαστή πρώην υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008, Τζον Μακέιν, με πρωτοκλασάτα στελέχη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Ο Μακέιν φαίνεται πως τουλάχιστον από το 2010 έπαιζε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της «Αραβικής Άνοιξης» και ότι το Φλεβάρη του 2011 είχε προεδρεύσει σε μυστική συνάντηση ΝΑΤΟικών στο Κάιρο για να πυροδοτήσει «Αραβική άνοιξη» σε Λιβύη και Συρία...
Παιδιά - θύματα των βομβαρδισμών των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια βομβαρδισμών, που υποτίθεται πως κάνει έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, στις 5 και 6 Νοέμβρη κοντά στην πόλη Χάριμ, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν άμαχοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Σε αυτό το πλαίσιο και η συγκρότηση «συντονιστικής επιτροπής για την κρουαζιέρα», που προανήγγειλε ο Θ. Δρίτσας
Η διαμόρφωση ενός ακόμη ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα εντάσσεται στις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης, σύμφωνα και με όσα επισήμανε την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας,μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του 3ου «Posidonia Sea Tourism Forum», που θα διεξαχθεί στις 26 - 27 Μάη στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος είπε πως είναι έτοιμη για υπογραφή υπουργική απόφαση «για τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την κρουαζιέρα(...) και από εκεί και πέρα θα χρειαστούν διαβουλεύσεις για τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία της ώστε να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα και συνεισφορά της».
Να σημειωθεί ότι η εικόνα που ήδη κυριαρχεί στην κρουαζιέρα είναι ότι με την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών (άρση του καμποτάζ, σύμφωνα με τον κανονισμό 3577/92), που σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το 2010, στα κρουαζιερόπλοια δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ναυτεργάτης Ελληνας ή αλλοδαπός που να έχει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ολοι είναι ανασφάλιστοι, θύματα του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος που παίρνει κεφαλιάτικο για να τους βρει δουλειά. Συγκροτούνται πληρώματα «βαβέλ», που όπως απέδειξε και το τραγικό ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «ΚΟΣΤΑ ΚΟΝΚΟΡΝΤΙΑ» πριν από δύο χρόνια στην Ιταλία, με απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων γιατί είχε και ανασφάλιστους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, των ναυτεργατών και της ναυσιπλοΐας.
Επιπρόσθετα, στην κρουαζιέρα κουμάντο κάνουν και οι λεγόμενοι «tour operators», που εφαρμόζουν στους επιβάτες - τουρίστες το σύστημα με το «βραχιολάκι», ελέγχοντας έτσι ακόμα και από πού θα αγοραστεί το... μπουκαλάκι του νερού από τους τουρίστες.
Παρ' όλα αυτά ο Θ. Δρίτσας αφού επιδόθηκε σε αοριστολογίες του τύπου «η προβολή και η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού μπορεί να συμβάλει απολύτως θετικά και όχι μονοσήμαντα στην ανάπτυξη και κυρίως με ένα σωστό και κατάλληλο σχεδιασμό να συμβάλει σε μια ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος», στη συνέχεια έδωσε το στίγμα, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ζήτημα καλύτερης προετοιμασίας και οργάνωσης των τόπων υποδοχής ώστε ο περιηγητής το χρόνο που διαθέτει να μπορεί να απολαύσει την περιήγηση, βελτίωσης των υποδομών», προσθέτοντας ότι «είναι προτεραιότητες αυτά για έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, σε συνεργασία βέβαια με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς λιμένων, τις επιχειρηματικές ενώσεις κ.ά. Είναι κρίσιμος ο ρόλος του Δημοσίου σε αυτή την κατεύθυνση και οι συνέργειες και ο συντονισμός απολύτως απαραίτητα».

Οσο πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αντιλαϊκή έκβαση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των παζαριών με την ΕΕ, τόσο πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό του που επικρίνουν την εγκατάλειψη του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και καλούν το λαό στους δρόμους να το υπερασπιστεί με τους αγώνες του. Η απάντηση κυβέρνησης και εσωκομματικής πλειοψηφίας είναι πως το Πρόγραμμα αυτό δεν εγκαταλείφθηκε, ισχύει και είναι πρόγραμμα τετραετίας. Με τη σειρά της απευθύνει κάλεσμα στο λαό να στηρίξει, ει δυνατόν και αγωνιστικά, την προσπάθειά της να κλείσει μια συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα, ώστε έπειτα με λυμένα τα χέρια να δρομολογήσει την υλοποίηση του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης»...
Η όλη συζήτηση, μάλιστα, τοποθετεί σε δεύτερο πλάνο δύο σημαντικές παραμέτρους της πραγματικότητας:Πρώτον, ότι κανένα απ' τα μέτρα που γονάτισαν το λαό δεν παίρνεται πίσω και τίποτα απ' όσα έχασε δεν του αποδίδεται ξανά. Δεύτερον, ότι η συμφωνία που «σιγοψήνεται» περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Οι διατυπώσεις κι απ' τις δύο πλευρές είναι σκόπιμα θολές και αόριστες, ώστε να συντηρείται η ψευδαίσθηση πως είναι δυνατή φιλολαϊκή πολιτική εντός της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, μέσω της εφαρμογής του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης»! Το «σχήμα» είναι βολικό: Αντί οι εργαζόμενοι να παλέψουν για την ανάκτηση των απωλειών τους, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να κρεμάνε όλες τους τις ελπίδες στα ψίχουλα του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης (τα οποία ψίχουλα μάλιστα, είτε «κουρεύονται», είτε μεταθέτονται διαρκώς... σε βάθος τετραετίας), την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη τις σοβαρές δεσμεύσεις του εν λόγω Προγράμματος προς το κεφάλαιο!


Μπροστά σ' αυτήν την αμείλικτη πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν με «ακάλυπτες επιταγές» να εξαγοράσουν την ανοχή, τη συναίνεση, ακόμα ακόμα και την έμπρακτη στήριξη του λαού. Γνωρίζουν, άλλωστε, καλά ότι οι επιδόσεις τους στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αξιολογούνται απ' την αστική τάξη κι ότι απ' την ικανότητα που θα επιδείξουν στο ζήτημα αυτό πολλά κρίνονται το επόμενο διάστημα.
Ετσι, τις προάλλες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, αφού ισχυρίζεται, κόντρα στην πραγματικότητα που τη διαψεύδει ηχηρά, ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας», προσθέτει: «Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου (...) Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς (...) οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (...) σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για τη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στη μάχη. Θα νικήσουμε».
Τι είναι αυτό που καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ το λαό; Να στριμωχτεί κάτω απ' το λάβαρο μιας αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης που γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, να τον κάνει συνένοχο στην έκβαση των παζαριών κι άρα ανήμπορο να την αντιπαλέψει αύριο, όταν θα φανεί τίνος τα συμφέροντα αυτή υπηρετεί.
Οταν η Πολιτική Γραμματεία σημειώνει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται κόντρα στην «επιμονή των δανειστών» που «εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα», δεν αναφέρεται στην «ήπια λιτότητα» ούτε στο «λιτό βίο», που άλλωστε με ρητορική δεινότητα κηρύττουν στο λαό τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στη «λιτότητα» που στερεί απ' τους επιχειρηματικούς ομίλους πόρους για να ενισχύσουν την ανάκαμψη των κερδών τους. Οταν ο λαός διαπιστώσει ότι όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά απεναντίας συνεχίζει να αιμορραγεί για την επίτευξη και εδραίωσή της, θα είναι για μια ακόμα φορά αργά.
Η προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού διαφαίνεται και στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκη, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως ο λαός φταίει για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση, επειδή... δεν κινητοποιείται εναντίον τους!
Δήλωσε προ ολίγων ημερών: «Χωρίς γεμάτες πλατείες τίποτε δεν μπορεί να γίνει (...) Ενώ ακούγεται ότι ο ΟΛΠ πουλιέται πότε περιμένουν να αντιδράσουν και να στηρίξουν την κυβέρνηση να μείνει συνεπής στις αρχές της; Οι δανειστές θέλουν να πωληθούν οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Ερωτώ, οι εργαζόμενοι πότε περιμένουν να αντιδράσουν; Πότε θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παλέψει για την θέση του ότι δεν πρέπει να πωληθούν; Αεροδρόμια. Οι εργαζόμενοι γιατί δεν αντιδρούν στηρίζοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ...; Ενιαίος Φόρος Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). Τα κινήματα δεν πληρώνω, τα κινήματα δεν έχω να πληρώσω, οι προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη γιατί δεν βγαίνουν μπροστά στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την θέση του για κατάργησή του; Τα κινήματα για τους άδικους φόρους π.χ. την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ πού είναι; Γιατί δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι συνταξιούχοι στον κίνδυνο να χαθεί η 13 σύνταξη, το ΕΚΑΣ και το εφάπαξ γιατί δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ;»...
Μονά - ζυγά δικά τους, δηλαδή, κι ο λαός χαμένος, όποια επιλογή κι αν κάνει απ' αυτές που του προτείνει το κυβερνών κόμμα, τις οποίες παρουσιάζει και σαν τις μοναδικές, κρύβοντας ότι υπάρχει κι άλλη. Αυτή που υπακούει στα λαϊκά συμφέροντα και υποδεικνύει στο λαό να υψώσει τη σημαία του δίκιου του στον αγώνα του για ανάκτηση απωλειών, για ικανοποίηση των αναγκών του, αγώνας που θα είναι αποτελεσματικός στο βαθμό που προσανατολίζεται στη ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο, με την εξουσία τους στην Ελλάδα.

Στο φόντο της επικίνδυνης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων γύρω από το «προβάδισμα» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες
Ολοκληρώνεται σήμερα, στη Ρίγα της Λετονίας, η συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής), με αντικείμενο την «Ανατολική Εταιρική Σχέση». Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν ακόμα οι αρχηγοί των ακόλουθων κρατών: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία καιΟυκρανία.
Οι εργασίες άρχισαν αργά χτες το βράδυ με δείπνο εργασίας, ενώ σήμερα το πρωί θα λάβει χώρα το «κυρίως πιάτο» της Συνόδου.
Σε ό,τι αφορά καθαυτό το αντικείμενό της, η ίδια η ΕΕ δεν κρύβει ότι αποσκοπεί στη διεύρυνση των πεδίων δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση με τα αντίστοιχα σχέδια των ρωσικών μονοπωλίων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, όπως δείχνει και η περίπτωση της Ουκρανίας. Σε αυτό το φόντο, το Ουκρανικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως και η κατάσταση στηνΥπερδνειστερία, στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.
Αλλωστε, στην ανακοίνωση της ΕΕ για τη Σύνοδο, είναι προφανής η προσπάθεια να καθησυχαστούν ανησυχίες της Ρωσίας, που βλέπει ως απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα των μονοπωλίων της την προσπάθεια διείσδυσης της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Ετσι, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η συνεργασία στο πλαίσιο της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» «δε στρέφεται εναντίον κανενός» και ότι οι συμμετέχοντες ελεύθερα καθορίζουν τους στόχους που προσδοκούν να υπηρετήσουν μέσω της σχέσης τους με την ΕΕ. Μεταξύ αυτών, σημειώνεται ότι για τις μεν Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, προτεραιότητα έχει τα επόμενα χρόνια η εφαρμογή συμφωνιών σύνδεσης, ενώ για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία, έμφαση αναμένεται να δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη εξατομικευμένων σχέσεων με την ΕΕ. Σε όλα τα παραπάνω κράτη, οι συστάσεις της ΕΕ αφορούν στην επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις «μπίζνες» και την κερδοφόρα δράση των ευρωενωσιακών ομίλων.
Δηλωτικό των στοχεύσεων της ΕΕ είναι και το σημείο της ανακοίνωσης όπου ομολογείται η επιδίωξη να υπάρξει συμφωνία «στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής διάστασης της "Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", μεταξύ άλλων και μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (...) Η ΕΕ και οι χώρες - εταίροι συμμερίζονται το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τηςβιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και την ενίσχυση της διαφοροποίησης του εφοδιασμού».
Και παρακάτω: «Στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος Κορυφής είναι πιθανό να υπογραμμίσει τη σημασία τηςενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να χαιρετίσει την πρόοδο που σημειώθηκε για τα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών και τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας (...) Αναμένεται να τονίσει τη σημασία της συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και των χωρών - εταίρων, της ασφάλειάς της και να απευθύνει κάλεσμα για αύξηση των επενδύσεων».

Στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο τηςΣυνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς και σε επίπεδο «Brussels Group»(συνολικά με τους «θεσμούς» της τρόικας) συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τη διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.
Με «διαρροές» και «ελιγμούς» «ψήνεται» η νέα αφαίμαξη μέσω ΦΠΑ
Σύμφωνα με «διαρροές» από κυβερνητικές πηγές, στο «τραπέζι» έπεσε και νέα πρόταση από την πλευρά των «εταίρων» για την ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαού μέσω του ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι διαρροές αυτές αποτελούν επικοινωνιακού χαρακτήρα ελιγμούς, ενόψει των συγκλίσεων και της αναβάθμισης της φοροληστείας του λαού που διαφαίνεται πλέον και για το ζήτημα του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από τις όποιες αιτιάσεις και τους χειρισμούς όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποδείχνεται με ξεκάθαρο τρόπο ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης, που διενεργείται «εντός των τειχών» για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, τη διαμόρφωση δύο συντελεστών ΦΠΑ (στο 23% και στο 11%) φέρεται να έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι «θεσμοί» της τρόικας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση σε επίπεδο «Brussels Group», αναφέρεται σε τρεις συντελεστές, με τον υψηλότερο στο 22% (με... «παραλλαγή» στο 23%, δηλ. όσο και σήμερα), το μεσαίο στο 14%και το «χαμηλό» στο 7%. Είναι φανερό ότι η διαδικασία σύγκλισης συνεχίζεται και βέβαια στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φοροαφαίμαξης απέναντι στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών...
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα προς ένα, όλα μαζί τα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής έρχονται να αλληλοσυμπληρώσουν τα δημοσιονομικά και τα χρηματοδοτικά κενά του κεφαλαίου και της πολιτικής του. Σε αυτό το πλαίσιο, το όποιο «χαμήλωμα» του πήχη σε ένα αντιλαϊκό μέτρο σηματοδοτεί την εφαρμογή άλλου ή άλλων μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης».
Τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» των μνημονίων
Την ίδια ώρα, διακινούνται και σενάρια, πιθανόν και από κέντρα εκτός Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση, η τρίτη στη σειρά, στο μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή, μέχρι το φθινόπωρο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τις απαιτούμενες αντιλαϊκές μανούβρες και συγκλίσεις.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εργαζόμαστε θεωρώντας ότι το καλύτερο σενάριο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», που συνεπάγεται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του σημερινού μνημονίου, προκειμένου να κλειδώσει η επόμενη αντιλαϊκή συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, σημείωσε ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται τα σενάρια για την παράταση «δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τα σχολιάσει...
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της για την παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν υποστηρίζεται από τις διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταστεί αφερέγγυα. Σχετικά με τις εικασίες για «πολιτική λύση» τόνισε ότι «τίποτα επί της ουσίας δεν τις δικαιολογεί». Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη τον επόμενο μήνα, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα.
Το «τρέχον πρόγραμμα» (δηλ. το μνημόνιο) για την Ελλάδα θα μπορούσε να παραταθεί έως το φθινόπωρο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αποδεσμευτεί μέρος της τελευταίας δόσης, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση.
Πρωτοβουλία, εξάλλου, φέρεται, σύμφωνα με «διαρροές», να ανέλαβαν οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, για να προσκαλέσουν τον Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε συνάντηση την επόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σταλεί σχετικό αίτημα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα γινόταν αποδεκτό.
Στη Ρίγα η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση πως, βάσει της μέχρι τώρα «προόδου» στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα, έκαναν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ. Η τριμερής συνάντηση, που χαρακτηριζόταν «άτυπη», ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), μετά τη λήξη των χτεσινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που συνεχίζεται και σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει και το ζήτημα της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, καθώς και των τραπεζικών ομίλων.
Η συγκυβέρνηση αναμένει τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε, μέχρι το τέλος Μάη, να υπάρξει η αντιλαϊκή συμφωνία, και στη συνέχεια η επικύρωσή της από έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).
Ενα έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες βδομάδες εκτίμησε, άλλωστε, πως θα πραγματοποιηθεί και ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως«δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μια συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

«Εισοδηματικό χάσμα» με διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα τμήματα του πληθυσμού των κρατών - μελών του, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό το φαινόμενο για την «οικονομική ανάπτυξη». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική έκθεση, η αύξηση των ανισοτήτων (στις 19 χώρες που εξετάστηκαν) περιόρισε την ανάπτυξη κατά 4,7% στην περίοδο 1990 - 2010.
«Εχουμε φθάσει σ' ένα κρίσιμο σημείο. Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ ουδέποτε ήταν τόσο υψηλές από τότε που τις μετράμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Α. Γκουρία. Σήμερα, στη ζώνη του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει 34 χώρες,το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έχει εισόδημα 9,6 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, ενώ η αναλογία αυτή ήταν 7,1 φορές στη δεκαετία του 1980 και 9,1 φορές στη δεκαετία του 2000, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει την «αναδιανομή εισοδήματος» μέσω της φορολογίας, ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση των ανισοτήτων και για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης (υποδείξεις που αναδεικνύουν μια πλευρά από τις αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού, αφού η ίδια η τόνωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου περνά μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων...).
Επί της ουσίας, πρόκειται για τις γνωστές συνταγές τόνωσης του συνολικού επιπέδου της κατανάλωσης, μέσω της οποίας προσδοκούν ότι θα αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται ότι η «μεταβίβαση εισοδήματος», δηλαδή τα όποια ψίχουλα δοθούν στο φτωχότερο κομμάτι του εργατικού - λαϊκού πληθυσμού, θα κατευθυνθεί στη συνέχεια στην κατανάλωση προκειμένου να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το εισοδηματικό χάσμα που περιγράφουν αφορά μόνο στα εισοδήματα φυσικών προσώπων, χωρίς βέβαια να περιλαμβάνονται τα επιχειρηματικά κέρδη.
Σύμφωνα με την έκθεση, τέλος, «η υψηλή και συχνά ανοδικά κινούμενη ανισότητα δημιουργεί σοβαρές οικονομικές ανησυχίες, όχι μόνο για αυτούς που κερδίζουν λίγα, αλλά και στη γενικότερη ευρωστία και βιωσιμότητα των οικονομιών μας. Με άλλα λόγια, η αυξανόμενη ανισότητα είναι κακή μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη».

Μήνυμα στον Αντ. Σαμαρά ότι η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν κυβέρνηση και πιστωτές, έστειλε οΚων. Μητσοτάκης,ώστε να διασωθεί η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία από την ασφυξία ρευστότητας και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με διαρροή στα χτεσινά «Νέα», ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε ότι: «Η ΝΔ οφείλει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία με τους πιστωτές. Την ώρα που η πατρίδα μας χαροπαλεύει, κομματικοί και πολύ περισσότερο προσωπικοί υπολογισμοί δεν έχουν θέση. Το άθλιο σύστημα που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια, άλλα να λέμε όταν είμαστε αντιπολίτευση και άλλα να πράττουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση, καιρός είναι να πάρει ένα τέλος».
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε στην ηγεσία της ΝΔ και ο εμφανιζόμενος από διάφορες πλευρές ως υποψήφιος για το αξίωμα του αρχηγού, βουλευτής Ν. Δένδιας. Μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», είπε:«Μπορώ να σας το πω ευθέως και με ήσυχη τη συνείδησή μου: Με τη δική μας ψήφο, η χώρα δεν πρόκειται να πάει στα βράχια. Εάν η κυβέρνηση χρειαστεί τη στήριξή μας για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια, έχουμε εθνική υποχρέωση να της δώσουμε τη στήριξή μας (...) θα ήταν προφανής αντίφαση να λέει κανείς σε μια κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες να κάνει τη συμφωνία κι αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσει. Αν υπάρχουν διαφωνίες, έστω και για ένα άρθρο, να επιλεγεί το "ναι" ή "παρών επί της αρχής" και το "όχι επί των άρθρων". Αλλά να πάει κανείς αντίθετα επί της αρχής στην επίτευξη συμφωνίας, δεν το θεωρώ εφικτό να γίνει».
Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, επέμεινε: «Πιστεύω ότι πρέπεινα υπάρξει βαθύτατη αυτοκριτική γιατί φτάσαμε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να το παραδεχτώ ως φυσιολογικό ή έστω πως υπό συνθήκες κρίσης, η Κεντροδεξιά διαθέτει "οροφή" στο 27% κι όταν το πετυχαίνει να λέμε "ωραία πήγαμε, κρατήσαμε" (...) Αυτή τη στιγμή, έχουμε συρρικνώσει το μήνυμά μας προς την κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε ένα πολύ μειωμένο ακροατήριο, ίσως από το ύφος της έκφρασής μας ή τις διατυπώσεις των ανακοινώσεών μας (...) Το κόμμα έχει στρίψει απολύτως σε ένα πολύ μικρό και πιο δεξιό ακροατήριο. Δεν κατέχουμε το χώρο του Κέντρου και δεν πείθουμε και τη Δεξιά! Η Δεξιά στην Ελλάδα δεν είναι 15%, επομένως ούτε εκεί είμαστε πειστικοί. Σιγά - σιγά συρρικνωνόμαστε, ενώ οι όροι με τους οποίους απευθυνόμαστε στην κοινωνία -οι οποίοι είναι όροι δικαίωσής μας- είναι ιστορικοί και όχι πολιτικοί (...) Πρέπει να υπάρξει σαφής κριτική και αυτοκριτική για τους λόγους που μας οδήγησαν εκεί, ανάλογος καταλογισμός ευθυνών κι εφόσον επαναδιατυπωθεί η πρόταση, πρέπει να συζητηθεί ποιος θα εκπροσωπήσει αυτήν την πρόταση».
Πρόσθεσε: «Πρέπει να μπούμε σε φάση ανοιχτών συζητήσεων και επαναδιατύπωσης της πρότασής μας (...) Παλιά λέγαμε ότι σημασία έχει ο αρχηγός να διατυπώνει την πρόταση. Το αξίωμα αυτό έχει αλλάξει. Η κοινωνία απαιτεί πλέον σαφή ατζέντα την οποία θα πρέπει να καταθέσει. Αλλιώς, θα πάθουμε αυτά που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Αντ. Σαμαράς στη Ρίγα
Ο δε Αντ. Σαμαράς βρέθηκε χτες στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και χωρών της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» της ΕΕ. Σύμφωνα με δήλωσή του, στο ΕΛΚ «διαπιστώσαμε τη θέληση και την αγωνία διαφόρων χωρών -Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία- να συνδεθούν κι εκείνες με την Ευρώπη. Να αποκτήσουν, δηλαδή, όλα εκείνα τα αγαθά της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της ευημερίας». Σχετικά με την Ελλάδα, είπε ότι: «Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη που έχουμε ήδη πετύχει και που δε θα οδηγεί σε ύφεση. Μια συμφωνία, δηλαδή, που διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις»,χρεώνοντας στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την καθυστέρηση να ανακάμψει το κεφάλαιο. Γι' αυτό νοιάζεται και όχι για το λαό. Αλλωστε, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους που γονατίζουν την οικονομία. Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη». Και αναφέρεται στους φόρους, επειδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες απαιτούν νέες φοροαπαλλαγές (είναι μέσα στις απαιτήσεις του ΣΕΒ), ως έναν από τους παράγοντες για να επενδύσουν, να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Στήριξη στον πρωθυπουργό, εφόσον προχωρήσει άμεσα σε μια συμφωνία με τους δανειστές και διασφαλίσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, έταξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης μιλώντας προχτές βράδυ στο «Mega».
«Δεν θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση», υποστήριξε, αλλά πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση να λύσει τώρα το πρόβλημα με τη συμφωνία (...) Εμείς λέμε ότι πρέπει να έρθει η συμφωνία. Αν έρθει μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και δεν θα την οδηγήσει στον γκρεμό θα τη στηρίξουμε. Μετά μπορούμε να απαιτήσουμε μια άλλη κυβέρνηση γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν πάει τον τόπο μπροστά. Κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό που έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός, αλλά όχι κυβέρνηση με αυτές τις αριστερίστικες και ακροδεξιές εκφράσεις. Μια κυβέρνηση λογικής», πρόσθεσε περιγράφονταςσχέδια που γίνονται όχι μόνο στο Ποτάμι αλλά και σε μια σειρά επιτελεία για άλλης σύνθεσης κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα - που όπως λέγεται χαρακτηριστικά έχει το «πολιτικό κεφάλαιο» να περάσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - στηριζόμενο από μια άλλη, ίσως και πιο διευρυμένη κομματικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλωστε, ο Θεοδωράκης δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να καταφερθεί εναντίον των ΑΝΕΛ και του Π. Καμμένου.
Δίνουμε χρόνο στον πρωθυπουργό...
Στην ίδια βάση ...παροχής εμπιστοσύνης προσωπικά στον Τσίπρα, ο Θεοδωράκης είπε: «Δίνουμε χρόνο στον πρωθυπουργό που έχει την εντολή να καταλάβει και να γυρίσει λίγο τα πράγματα. Ας συμφωνήσουμε με την Ευρώπη να μας φύγει αυτός ο βραχνάς και να αποφασίσει μετά να κάνει μία άλλη κυβέρνηση».
Ο Θεοδωράκης λίγο - πολύ περιέγραψε και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, όπως νέες περικοπές στις συντάξεις και καθήλωση μισθών: «Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να πειράξουμε τις κατώτατες συντάξεις.Λέμε όμως όχι στις πρόωρες συντάξεις και λέμε ότι πρέπει να υπάρχει όριο. Οι επικουρικές δεν μπορούν να αντλούν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να βγαίνουν από τις εισφορές. Προστατεύουμε τις κατώτατες συντάξεις, αλλάμειώνουμε τις πολύ μεγάλες συντάξεις και λέμε όχι στις πρόωρες. Το Ποτάμι, πριν από τις εκλογές είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ο μισθός να πάει στα 750 ευρώ την επόμενη μέρα των εκλογών (...) Εμείς λέμε ότι ο μισθός θα πρέπει να έχει μια σταδιακή αύξηση ανάλογη με τη δύναμη της Οικονομίας»,συμπλήρωσε.

«Υπεραισιόδοξο, επιφανειακό και επιπόλαιο» χαρακτηρίζουν το «άνοιγμα της βεντάλιας» και σε άλλα κέντρα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για τις εξελίξεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ζήτησαν ο συντονιστής και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κ. Τασούλας και Γ. Κουμουτσάκος αντίστοιχα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έγινε χτες στα κεντρικά της ΝΔ. Ταυτόχρονα, εκφράζοντας, ως γνήσιος αστικός πυλώνας, τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της ντόπιας αστικής τάξης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίζεται σταθερά τη στοίχιση της χώρας στον ευρωατλαντικό άξονα.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, μίλησαν για το «δυτικό προσανατολισμό» που «πάγια» έχει η εξωτερική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Οτι μόνο με «οικονομική και κοινωνική σταθερότητα», συν την παραμονή της στην ΕΕ και στο ευρώ, μπορεί η χώρα (βλ. η εγχώρια αστική τάξη) να πραγματοποιήσει τους «εθνικούς της στόχους». Οτι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «άνοιξε τη βεντάλια» των επαφών της με μια σειρά κέντρα (βλ. επαφές με Μόσχα και BRICS), με τρόπο «υπεραισιόδοξο, επιφανειακό και επιπόλαιο»,φέρνοντας σε «αμηχανία» τους «φίλους μας».
Παρακάτω, τα στελέχη της ΝΔ ανέφεραν ότι εξωτερική πολιτική δε γίνεται με «δείγματα μικρομεγαλισμού, λυγμούς και παράπονα ότι η ΕΕ δε μας βοηθά, εξ ου και στρεφόμαστε σε άλλα κέντρα». Οτι η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις «παραδοσιακές μας σχέσεις».
Ανησυχία για απώλεια εδάφους στους ανταγωνισμούς από την εγχώρια αστική τάξη
Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι λόγω δηλώσεων και κινήσεων της κυβέρνησης, συν την οικονομική αστάθεια,επιδεινώνεται η «θέση της χώρας» διεθνώς, αναφερόμενοι προφανώς στη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Επιμένουν, δε, να κινδυνολογούν ότι μια «ρήξη» με την ΕΕ θα ήταν καταστροφική και για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σημειωτέον, στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις οποίες χαρακτηρίζουν έως και επικίνδυνες. Στη ΝΔ, εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα εξής: Τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την προώθηση ΜΟΕ και των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ως υπόμνηση φυσικά των διεκδικήσεων των τουρκικών μονοπωλίων στην περιοχή. Την καλλιεργούμενη ένταση σε ΠΓΔΜκαι Κόσοβο, τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, που πυροδοτούν εθνικιστική ένταση. Τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η αλβανική κυβέρνηση στην ελληνική, αμφισβητώντας το δικαίωμα της τελευταίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο βόρειο Ιόνιο. Την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΜΟΕ και με την ΠΓΔΜ, διερωτώμενη η ΝΔ τι υποχωρήσεις σε πνεύμα «καλής θέλησης» θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τα περιλάλητα «ανοίγματα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε άλλα κέντρα, π.χ. τη Μόσχα, από τη ΝΔ επιμένουν ότι «η χώρα ανήκει σε κάποιες κεντρικές στρατηγικές συμμαχίες. Αυτό δεν περιορίζει το δικαίωμά της να διευρύνει τις συμμαχίες της και με άλλες χώρες, ίσα - ίσα η πρόσθετη ιδιότητά της να είναι μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, της προσδίδει πρόσθετη ισχύ» στην οικοδόμηση τέτοιων σχέσεων.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι το διαβόητο «ρωσικό άνοιγμα» της κυβέρνησης ήταν περισσότερο για «αντιπερισπασμό». Οτι «εργαλειοποιήθηκε» η Μόσχα, για να πιεστούν τάχα οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς φυσικά η Μόσχα να «ακολουθήσει» τους τέτοιους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Επέμειναν, εξάλλου, ότι βασικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας να λυθεί με αυτούς που έχουν τα χρήματα να το λύσουν, δηλαδή με την ΕΕ και το ΔΝΤ, άρα τον ευρωατλαντικό άξονα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη ΝΔ δεν εμφανίζονται αντίθετοι η Ελλάδα να συνεργαστεί με τη Μόσχα για τη συνέχιση του αγωγού «Turkish Stream» μέσω του ελληνικού εδάφους, «αρκεί να καθίσταται έτσι η χώρα διεθνής κόμβος, που να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπηςκαι αυτό να είναι ανεκτό από τους εταίρους μας»...
Τέλος, υποστήριξαν πως ό,τι πάει καλά σήμερα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, είναι ό,τι είχε ξεκινήσει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην οικοδόμηση αξόνων με τις αστικές τάξεις Αιγύπτου και Ισραήλ.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget