ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μηνύματα στον Σαμαρά να ψηφίσει τη συμφωνία

Μήνυμα στον Αντ. Σαμαρά ότι η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν κυβέρνηση και πιστωτές, έστειλε οΚων. Μητσοτάκης,ώστε να διασωθεί η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία από την ασφυξία ρευστότητας και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με διαρροή στα χτεσινά «Νέα», ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε ότι: «Η ΝΔ οφείλει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία με τους πιστωτές. Την ώρα που η πατρίδα μας χαροπαλεύει, κομματικοί και πολύ περισσότερο προσωπικοί υπολογισμοί δεν έχουν θέση. Το άθλιο σύστημα που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια, άλλα να λέμε όταν είμαστε αντιπολίτευση και άλλα να πράττουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση, καιρός είναι να πάρει ένα τέλος».
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε στην ηγεσία της ΝΔ και ο εμφανιζόμενος από διάφορες πλευρές ως υποψήφιος για το αξίωμα του αρχηγού, βουλευτής Ν. Δένδιας. Μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», είπε:«Μπορώ να σας το πω ευθέως και με ήσυχη τη συνείδησή μου: Με τη δική μας ψήφο, η χώρα δεν πρόκειται να πάει στα βράχια. Εάν η κυβέρνηση χρειαστεί τη στήριξή μας για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια, έχουμε εθνική υποχρέωση να της δώσουμε τη στήριξή μας (...) θα ήταν προφανής αντίφαση να λέει κανείς σε μια κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες να κάνει τη συμφωνία κι αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσει. Αν υπάρχουν διαφωνίες, έστω και για ένα άρθρο, να επιλεγεί το "ναι" ή "παρών επί της αρχής" και το "όχι επί των άρθρων". Αλλά να πάει κανείς αντίθετα επί της αρχής στην επίτευξη συμφωνίας, δεν το θεωρώ εφικτό να γίνει».
Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, επέμεινε: «Πιστεύω ότι πρέπεινα υπάρξει βαθύτατη αυτοκριτική γιατί φτάσαμε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να το παραδεχτώ ως φυσιολογικό ή έστω πως υπό συνθήκες κρίσης, η Κεντροδεξιά διαθέτει "οροφή" στο 27% κι όταν το πετυχαίνει να λέμε "ωραία πήγαμε, κρατήσαμε" (...) Αυτή τη στιγμή, έχουμε συρρικνώσει το μήνυμά μας προς την κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε ένα πολύ μειωμένο ακροατήριο, ίσως από το ύφος της έκφρασής μας ή τις διατυπώσεις των ανακοινώσεών μας (...) Το κόμμα έχει στρίψει απολύτως σε ένα πολύ μικρό και πιο δεξιό ακροατήριο. Δεν κατέχουμε το χώρο του Κέντρου και δεν πείθουμε και τη Δεξιά! Η Δεξιά στην Ελλάδα δεν είναι 15%, επομένως ούτε εκεί είμαστε πειστικοί. Σιγά - σιγά συρρικνωνόμαστε, ενώ οι όροι με τους οποίους απευθυνόμαστε στην κοινωνία -οι οποίοι είναι όροι δικαίωσής μας- είναι ιστορικοί και όχι πολιτικοί (...) Πρέπει να υπάρξει σαφής κριτική και αυτοκριτική για τους λόγους που μας οδήγησαν εκεί, ανάλογος καταλογισμός ευθυνών κι εφόσον επαναδιατυπωθεί η πρόταση, πρέπει να συζητηθεί ποιος θα εκπροσωπήσει αυτήν την πρόταση».
Πρόσθεσε: «Πρέπει να μπούμε σε φάση ανοιχτών συζητήσεων και επαναδιατύπωσης της πρότασής μας (...) Παλιά λέγαμε ότι σημασία έχει ο αρχηγός να διατυπώνει την πρόταση. Το αξίωμα αυτό έχει αλλάξει. Η κοινωνία απαιτεί πλέον σαφή ατζέντα την οποία θα πρέπει να καταθέσει. Αλλιώς, θα πάθουμε αυτά που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Αντ. Σαμαράς στη Ρίγα
Ο δε Αντ. Σαμαράς βρέθηκε χτες στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και χωρών της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» της ΕΕ. Σύμφωνα με δήλωσή του, στο ΕΛΚ «διαπιστώσαμε τη θέληση και την αγωνία διαφόρων χωρών -Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία- να συνδεθούν κι εκείνες με την Ευρώπη. Να αποκτήσουν, δηλαδή, όλα εκείνα τα αγαθά της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της ευημερίας». Σχετικά με την Ελλάδα, είπε ότι: «Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη που έχουμε ήδη πετύχει και που δε θα οδηγεί σε ύφεση. Μια συμφωνία, δηλαδή, που διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις»,χρεώνοντας στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την καθυστέρηση να ανακάμψει το κεφάλαιο. Γι' αυτό νοιάζεται και όχι για το λαό. Αλλωστε, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους που γονατίζουν την οικονομία. Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη». Και αναφέρεται στους φόρους, επειδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες απαιτούν νέες φοροαπαλλαγές (είναι μέσα στις απαιτήσεις του ΣΕΒ), ως έναν από τους παράγοντες για να επενδύσουν, να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget