ΠΓΔΜ - ΒΟΣΝΙΑ Συνεχείς παρεμβάσεις με διάφορες σκοπιμότητες

Πιέσεις στην Ελλάδα για άμεση «επίλυση» της διένεξης με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας, ώστε να ανοίξει το «μονοπάτι» ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να εξομαλυνθεί τάχα η ενδοαστική πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, άσκησε χτες ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και αρχηγός της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ALDE, Γκι Φέρχοφστατ.
Ο Φέρχοστατ ζήτησε «να αρχίσει η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Μακεδονία», καλώντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ και την Ελλάδα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια»...
Δεν ήταν ο μόνος δυτικός αξιωματούχος που παρενέβη στην κρίση που μαστίζει εδώ και καιρό τα Σκόπια. Αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις Αλβανών ενόπλων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στο Κουμάνοβο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από τα Τίρανα όπου βρέθηκε την Τρίτη σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του ότι θα πρέπει να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής έρευνα στο Κουμάνοβο». Στη συνέχεια, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κατάσταση στη Μακεδονία μπορεί να σταθεροποιηθεί» στο πλαίσιο «συνέχισης της πορείας προς την ΕΕ», τονίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα «δεν είναι μόνον ανησυχία της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αφού κάθε βήμα προς τα πίσω έχει αντανάκλαση στην ευρύτερη περιοχή».
Το ίδιο διάστημα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υποδαύλισε εκ νέου, με τις προχτεσινές δηλώσεις του σε διάσκεψη στα Τίρανα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. «Μόνο μια Μακεδονία που θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές ομάδες μπορεί να είναι μέρος του NATO» είπε, καλώντας τη γειτονική χώρα «να εγγυηθεί και να εφαρμόσει πλήρως το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας της Αχρίδας».
Ο Ράμα χαρακτήρισε τις πρόσφατες συγκρούσεις Αλβανών ενόπλων και στρατιωτών της ΠΓΔΜ στο Κουμάνοβο «τραγωδία και σαφές σημάδι δημοκρατικής αποδόμησης μιας χώρας», σημειώνοντας, από την άλλη, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η σύνδεση του όρου «τρομοκρατία» με τον όρο «Αλβανοί», γιατί «είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να δοθεί στην τρομοκρατία χροιά εθνοτικού χαρακτήρα».
Επιπλέον, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Μίτοβ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προχτεσινές δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να καταλήξει στο διαμελισμό της και στην προσάρτηση εδαφών της από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Είπε ότι η Σόφια «εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας» ότι ήταν η πρώτη που την αναγνώρισε ως ανεξάρτητη.
Σε «επιφυλακή» οι Σερβοβόσνιοι...
Στο μεταξύ, η παράταση της κρίσης στην ΠΓΔΜ προκαλεί αναστάτωση και συναγερμό στη γειτονική Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Ο Σερβοβόσνιος υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατςπαρατήρησε χτες πως η κατάσταση στον τομέα ασφάλειας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι τεταμένη μετά την τρομοκρατική επίθεση του Απρίλη στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ζβόρνικ και τις ένοπλες συγκρούσεις στις αρχές τρέχοντος μηνός στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Διαπίστωσε ότι αμέσως μετά αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων, ότι σε αυτό συνέβαλαν «πολιτικοί με την εμπρηστική ρητορική τους και συγκεκριμένα ΜΜΕ». «Οι τρομοκράτες βλέπουν τις διαταραγμένες σχέσεις ως ευκαιρία για δράση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν έχει σύνορα και μπορεί να δημιουργήσει πυρήνες σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, στο οποίο υπάρχουν οπαδοί των ιδεών του και ότι η Βοσνία και η ΠΓΔΜ, χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός εθελοντών της οργάνωσης, λειτουργούν ως πόλος έλξης.
  • Το κυβερνητικό αεροσκάφος της ΠΓΔΜ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, από το Στρασβούργο στα Σκόπια έκανε χτες βράδυ αναγκαστική προσγείωση στη Ζυρίχη, λόγω προβλήματος αποσυμπίεσης που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget