ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Σε «κινούμενη άμμο» ξανά δικαιώματα και συντάξεις

Σε τοπίο «κινούμενης άμμου», που κινδυνεύει να ρουφήξει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις συντάξεις, έχει μετατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους δανειστές.
Οι διαρροές, τα σενάρια και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών «δίνουν και παίρνουν», τροφοδοτώντας το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας με το οποίο και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους αντιδραστικές αλλαγές.
Ετσι, χτες, τη θέση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προεκλογική δέσμευση του κόμματος για απόδοση μέσα στο 2015 της 13ης σύνταξης μέχρι 700 ευρώ, μετατίθεται για το 2016, ήρθε να επιβεβαιώσει εμμέσως πλην σαφώς και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γ. Ρωμανιάς είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο Τάσος Κορωνάκης έχει μάθει να λέει την αλήθεια. Είναι δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν προβάλει αντίσταση στις δικές μας θέσεις...», για να προσθέσει πως οι δανειστές ζήτησαν η 13η σύνταξη να περιοριστεί και να μην είναι 700 ευρώ, ενώ ύστερα πρότειναν η καταβολή της να εξαρτηθεί από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παζάρι με τις πρόωρες
Παράλληλα, στον Τύπο δημοσιεύτηκε χτες ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες πρότεινε στους δανειστές να καταβάλλουν σαν ποινή τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσοι φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, μέχρι να συμπληρώσουν το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη ή τα 62 με μειωμένη σύνταξη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούληςδιέψευσε από τη Βουλή το δημοσίευμα, αλλά δεν είπε τι πραγματικά συζητά η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ ότι το Ασφαλιστικό, αλλά και τα Εργασιακά είναι στο τραπέζι.
Ετσι, προχτές, ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί δήλωνε στο «Ρόιτερς» ότι «παραμένουν μεγάλα κενά, συγκεκριμένα στους ασφαλιστικούς και εργασιακούς κανονισμούς, αν θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία τις προσεχείς βδομάδες». Ακόμα πιο συγκεκριμένος ήταν ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου «Bruegel», σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, όπου σημείωσε:«Το συνταξιοδοτικό φαίνεται μη βιώσιμο και απαιτεί μεταρρυθμίσεις (...) Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και επιμένουν να ζητούν ελάφρυνση χρέους (σ.σ. η ελληνική πλευρά), στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».
Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα
Κατά συνέπεια, το Ασφαλιστικό είναι βασικό θέμα στην έκβαση της διαπραγμάτευσης και μάλιστα συνδέεται άμεσα με το γενικότερο ζήτημα του χρέους και της χρηματοδότησής του από τους εταίρους. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν η τελική συμφωνία θα γίνει τον επόμενο μήνα ή το Φθινόπωρο, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι θα περιέχει νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνη με δεδομένη την ταμειακή εξάντληση που παρατηρείται σε μια σειρά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, με την κυβέρνηση να αναζητά πόρους για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, όπως στην περίπτωση του ΕΤΕΑ (επικουρικές), ενώ στην περίπτωση των εφάπαξ για τους δημόσιους υπαλλήλους (ΤΠΔΥ), προωθεί μειώσεις μέχρι και 10%, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Σεπτέμβρη του 2013.
Τέλος, αμφιβολίες για το κατά πόσον ο ΟΓΑ θα καταφέρει να καταβάλει τη δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων εξέφρασε χτες ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης,προκαλώντας τη διάψευση του Γ. Ρωμανιά.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget