03/03/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με φόντο τις κόντρες και τις αντιθέσεις, τόσο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους, εξελίσσονται τα παζάρια για το «κλείσιμο» της δεύτερης «αξιολόγησης». Κεντρικό ζητούμενο, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα «δημοσιονομικού χαρακτήρα», είναι η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική της ανάκαμψης, με την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί σε ζητήματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και ο τρόπος συγκρότησης, λειτουργίας και «προικοδότησης» του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός» που προωθείται για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις, αποτελούν πτυχή της «ελεγχόμενης απαξίωσης» υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.
***
Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα «κόκκινα» δάνεια (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) φτάνουν σήμερα τα 108,4 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στο 50,5% επί της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού και στο 60% και πλέον του παραγόμενου ΑΕΠ. Το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, τα ποσά αυτά διαμορφώνονταν σε 14,5 δισ. ευρώ (5,5% των δανείων), που σημαίνει ότι την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης εκτινάχτηκαν κατά περίπου 94 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική απαξίωση κεφαλαίων, που έχει ήδη συντελεστεί και συνδέεται μεταξύ άλλων με τα χιλιάδες «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, δεν στάθηκε αρκετή για την επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας σε φάση εντατικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν «βαρίδι» για την ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι όσο περισσότερες φύγουν από τη μέση, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κομμάτι της πίτας που θα διεκδικήσουν οι υπόλοιπες.
***
Σε αυτό το επίπεδο εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τους τρόπους που θα γίνει το «ξεσκαρτάρισμα», για το ποιες επιχειρήσεις θα αποβληθούν οριστικά από το «κάδρο», για το ποιες θα διασωθούν με βάση και τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας του κλάδου στον οποίο εντάσσονται κ.ά. Ταυτόχρονα, η διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σχετίζεται με τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας, την απαλλαγή των τραπεζών από τα δάνεια των λεγόμενων «επιχειρήσεων - ζόμπι» και τη διοχέτευση της χρηματοδότησης προς ισχυρούς και βιώσιμους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η απομείωση των προβληματικών δανείων «θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας».
***
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες και οι νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, μέσω της «μετοχοποίησης» των εταιρικών χρεών, μπορούν να συμμετάσχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες των αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το επίπεδο, προδιαγράφονται εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά. Είναι αυτονόητο ότι το ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά επεκτείνεται σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη που προσβλέπουν σε συμπράξεις με ελληνικά κεφάλαια και επενδύσεις σε κλάδους που, μετά το ξεσκαρτάρισμα, θα μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις στα επενδεδυμένα κεφάλαια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τη «σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα και «κουμπώνει» με το σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.
***

Ισχυροί ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και γύρω από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Και δεν πρόκειται μόνο για τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο που θα περάσουν σε ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και για το νευραλγικό ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης βασικών υποδομών (λιμανιών, σιδηροδρομικού δικτύου, μεγάλων οδικών αξόνων κ.ά.). Το «ποιος» και με ποιους νέους «παίχτες» θα έχει το «κουμάντο» στα ζητήματα αυτά, βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα των αντιλαϊκών παζαριών. Για παράδειγμα, το ζήτημα της ΔΕΗ δεν σχετίζεται μόνο με το μετοχικό πακέτο που θα περάσει στο υπερταμείο, αλλά και με τις επιχειρηματικές συμπράξεις που δρομολογούνται με ενδιαφερόμενους «επενδυτές» και νέους «παίχτες» που αναζητούν διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους στον τομέα της Ενέργειας, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή. Είναι επομένως φανερό ότι τα δύο αυτά κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη «αξιολόγηση» έχουν μεγάλη «ουρά» από πίσω τους, εντάσσονται σε ένα πλέγμα ανταγωνισμών και αντιθέσεων με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις και βέβαια γίνονται στις πλάτες του λαού και ενάντια στα πραγματικά του συμφέροντα.

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και Ενεργειακά βρέθηκαν χτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Τα ζητήματα της Ενέργειας, οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», όπως βαφτίζουν τα προγράμματα για την ανακύκλωση της ανεργίας, με την παροχή πρόσθετου κρατικού χρήματος, επιδοτήσεων και προνομίων στις επιχειρήσεις, καθώς και το νέο πλαίσιο για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», που αφορά στην προσπάθεια ταχείας και αποτελεσματικής εξωδικαστικής ρύθμισης του συνολικού χρέους, αποκλειστικά για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις (βλέπε και στήλη «Αποκαλυπτικά»), βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο.
Παράλληλα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από τον «υπολογισμό» των «δημοσιονομικών κενών», προκειμένου να καλυφθούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ισόποσα μοιρασμένα από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) και την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (ακόμη 1,8 δισ.). Σήμερα Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο περιθώριο της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού Μπ. Καζνέβ, στην Αθήνα, θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν.
Σε ό,τι αφορά τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παζάρια επικεντρώνονται στο ζήτημα της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων και συγκεκριμένα με την ανάπτυξη ειδικής «ηλεκτρονικής πλατφόρμας», στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων. Στη συνάντηση με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της διαγραφής μέρους των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Διεύρυνση της ευελιξίας για φτηνότερη εργασία
Στο μεταξύ, η ανακύκλωση της ανεργίας, που προβλέπεται να μείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα για πολλά ακόμα χρόνια και η αξιοποίησή της για το χαμήλωμα των απαιτήσεων εργαζομένων και ανέργων, αλλά και για την επέκταση της προνομιακής πρόσβασης των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνή, επιδοτούμενη από το κράτος εργατική δύναμη, αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Ετσι, ενώ από τη μια η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις (βλέπε «ποινολόγιο») για την καταβολή του πενιχρού επιδόματος του ΟΑΕΔ σε ένα μικρό μόνο μέρος των ανέργων, από την άλλη συζητάει με το κουαρτέτο ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από 100.000 έως 150.000 θέσεων απασχόλησης (προσθέτοντας ακόμα 50.000 θέσεις από την αρχική διαρροή που είχε κάνει το Μαξίμου την προηγούμενη Τρίτη...), με συνολική χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ και με την εμπλοκή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των «θεσμών», στο κεφάλαιο «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση». Πρόκειται για χρήματα, που αν τελικά βρεθούν (πιθανότατα με τη μορφή δανείων που θα κληθούν να αποπληρώσουν ξανά εργαζόμενοι και άνεργοι), θα κατευθυνθούν στους καπιταλιστικούς ομίλους, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους με ευέλικτο εργατικό δυναμικό, όπως ήταν η στόχευση όλων των μέχρι τώρα προγραμμάτων τέτοιου τύπου.
Παράλληλος στόχος είναι η επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, με την προώθηση των πάσης φύσεως μορφών και τύπων «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 50.000 έως 75.000 θέσεων εργασίας στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», με ημερομηνία λήξης και ακόμα 50.000 έως 75.000 θέσεις για ειδικές ομάδες ανέργων, όπως νέοι 22 -29 ετών με υψηλή εξειδίκευση και μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών.
Το παζάρι γύρω από τη ΔΕΗ ΑΕ
Δίχως συμφωνία έληξε και η χτεσινή δεύτερη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της επιχείρησης για τη σύσταση των δυο θυγατρικών εταιρειών και πώλησής τους σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η διαδικασία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού κάτω του 50% μέχρι το 2020, με τους εκπρόσωπους των δανειστών να εμφανίζονται «δυσαρεστημένοι» για τους αργούς ρυθμούς μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική, τα οποία παραμένουν «κολλημένα» κοντά στο 90%. Ετσι, ζητούν είτε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών τύπου «ΝΟΜΕ» προς τους ιδιώτες παρόχους, είτε ακόμη - σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο - και απευθείας πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι τα «ΝΟΜΕ» θα οδηγήσουν τελικά στο στόχο που τίθεται για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών από τη ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνουν πελατολόγιο όλων των κατηγοριών - χαμηλή, μέση, υψηλή τάση - και θα πωληθούν απευθείας σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Πάνω σ' αυτό το σχέδιο θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Παναγιωτάκης υποστήριξε προς το τεχνικό κλιμάκιο των «θεσμών» πως η ΔΕΗ δεν θα είχε αντίρρηση ακόμη και να συνεργαστεί με τους ανταγωνιστές της για την από κοινού διαμόρφωση του πελατολογίου των δύο θυγατρικών εταιρειών, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη, με τη «συμβολή» της PWC, η οποία επιλέχθηκε ως σύμβουλος γι' αυτόν το σκοπό.

Παραθέτουμε ασχολίαστα: Δημοσίευμα 1ο: «Η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 902.gr. Δεν αναρτήθηκε, όμως, ολόκληρη, αλλά "λογοκριμένη". Ο 902.gr, ενώ δημοσίευσε όλες τις ερωταπαντήσεις, παρέλειψε, προφανώς με εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ και μάλλον του ιδίου του Δ. Κουτσούμπα, πέντε κρίσιμες ερωταπαντήσεις. Κι αυτές οι "λογοκριμένες" ερωταπαντήσεις, όλως τυχαίως, αφορούσαν το κρίσιμο δίλημμα του νομίσματος, ευρώ ή εθνικό νόμισμα, για το οποίο διεξάγεται σήμερα μεγάλη διαμάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Δημοσίευμα 2ο: «Γιατί άραγε ο 902 λογόκρινε τον Κουτσούμπα; Συνέντευξη στην εκπομπή "Επτά", της ΕΡΤ, έδωσε τις προηγούμενες μέρες ο αρχικουκουές Κουτσούμπας και ως είθισται, η συνέντευξη αναρτήθηκε στο επίσημο κουκουέδικο ιστολόγιο. Οχι όμως ολόκληρη, αλλά... λογοκριμένη! Πώς τόλμησαν απλοί υπάλληλοι του Γραφείου Τύπου να λογοκρίνουν τα λεγόμενα του αρχικουκουέ - και πιο συγκεκριμένα πέντε ερωταποκρίσεις; Προφανώς, με την συναίνεσή του! Γιατί άραγε; Διότι, οι ερωτήσεις αφορούσαν τη θέση του... τιμημένου για το ευρώ και το εθνικό νόμισμα (...) αποφεύγοντας επιμελώς να πάρει θέση κατά της τυραννίας του ευρώ (...)».
Δημοσίευμα 3ο: «Ο Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (...) προσπαθεί να εμφανίσει την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ ως μια αντιδραστική πολιτική (...) συμβάλλοντας στην Ευρωτρομοκρατία (...) Χαρακτηριστική της αστοχίας αυτών των τοποθετήσεων, είναι η "λογοκριμένη" δημοσίευση της συνέντευξης στον "Ριζοσπάστη" (...)».
Το πρώτο απόσπασμα είναι από δημοσίευμα της ιστοσελίδας της ΛΑΕ «Ισκρα» στις 20 Φλεβάρη, το δεύτερο είναι από δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Χρυσής Αυγής «Εθνικισμός.net» στις 24 Φλεβάρη, το τρίτο από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΙΝ» στις 25 Φλεβάρη. Οι ομοιότητες είναι προφανείς και γεννάνε προβληματισμούς. Παρατήρηση 1η: Οποιος θέλει να δει ολόκληρη την κατά τ' άλλα «λογοκριμένη» συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ, δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ, μπορεί να την δει στον «902.gr»! Παρατήρηση 2η: Αυτή η συνάντηση «μεγάλων πνευμάτων» στην αντι-ΚΚΕ επίθεση και διαστρέβλωση των θέσεών του για το ζήτημα της πάλης ενάντια στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν (ακούς εκεί, φιλο-ΕΕ δύναμη το ΚΚΕ... Θα γελάνε και οι πέτρες!), επιβεβαιώνει τελικά την κριτική του ΚΚΕ ότι η υιοθέτηση των θέσεων του αστικού ευρωσκεπτικισμού, της θέσης για επιστροφή στο «εθνικό νόμισμα» εντός του καπιταλισμού, από δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές ή αντικαπιταλιστικές, οδηγεί σε περίεργους «εναγκαλισμούς», υπό τη σκέπη τμημάτων του κεφαλαίου...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget