Σε φάση εξειδίκευσης το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο» μέτρων

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και Ενεργειακά βρέθηκαν χτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Τα ζητήματα της Ενέργειας, οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», όπως βαφτίζουν τα προγράμματα για την ανακύκλωση της ανεργίας, με την παροχή πρόσθετου κρατικού χρήματος, επιδοτήσεων και προνομίων στις επιχειρήσεις, καθώς και το νέο πλαίσιο για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», που αφορά στην προσπάθεια ταχείας και αποτελεσματικής εξωδικαστικής ρύθμισης του συνολικού χρέους, αποκλειστικά για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις (βλέπε και στήλη «Αποκαλυπτικά»), βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο.
Παράλληλα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από τον «υπολογισμό» των «δημοσιονομικών κενών», προκειμένου να καλυφθούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ισόποσα μοιρασμένα από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) και την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (ακόμη 1,8 δισ.). Σήμερα Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο περιθώριο της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού Μπ. Καζνέβ, στην Αθήνα, θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν.
Σε ό,τι αφορά τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παζάρια επικεντρώνονται στο ζήτημα της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων και συγκεκριμένα με την ανάπτυξη ειδικής «ηλεκτρονικής πλατφόρμας», στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων. Στη συνάντηση με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της διαγραφής μέρους των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Διεύρυνση της ευελιξίας για φτηνότερη εργασία
Στο μεταξύ, η ανακύκλωση της ανεργίας, που προβλέπεται να μείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα για πολλά ακόμα χρόνια και η αξιοποίησή της για το χαμήλωμα των απαιτήσεων εργαζομένων και ανέργων, αλλά και για την επέκταση της προνομιακής πρόσβασης των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνή, επιδοτούμενη από το κράτος εργατική δύναμη, αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Ετσι, ενώ από τη μια η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις (βλέπε «ποινολόγιο») για την καταβολή του πενιχρού επιδόματος του ΟΑΕΔ σε ένα μικρό μόνο μέρος των ανέργων, από την άλλη συζητάει με το κουαρτέτο ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από 100.000 έως 150.000 θέσεων απασχόλησης (προσθέτοντας ακόμα 50.000 θέσεις από την αρχική διαρροή που είχε κάνει το Μαξίμου την προηγούμενη Τρίτη...), με συνολική χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ και με την εμπλοκή και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των «θεσμών», στο κεφάλαιο «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση». Πρόκειται για χρήματα, που αν τελικά βρεθούν (πιθανότατα με τη μορφή δανείων που θα κληθούν να αποπληρώσουν ξανά εργαζόμενοι και άνεργοι), θα κατευθυνθούν στους καπιταλιστικούς ομίλους, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους με ευέλικτο εργατικό δυναμικό, όπως ήταν η στόχευση όλων των μέχρι τώρα προγραμμάτων τέτοιου τύπου.
Παράλληλος στόχος είναι η επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, με την προώθηση των πάσης φύσεως μορφών και τύπων «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 50.000 έως 75.000 θέσεων εργασίας στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», με ημερομηνία λήξης και ακόμα 50.000 έως 75.000 θέσεις για ειδικές ομάδες ανέργων, όπως νέοι 22 -29 ετών με υψηλή εξειδίκευση και μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών.
Το παζάρι γύρω από τη ΔΕΗ ΑΕ
Δίχως συμφωνία έληξε και η χτεσινή δεύτερη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της επιχείρησης για τη σύσταση των δυο θυγατρικών εταιρειών και πώλησής τους σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η διαδικασία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού κάτω του 50% μέχρι το 2020, με τους εκπρόσωπους των δανειστών να εμφανίζονται «δυσαρεστημένοι» για τους αργούς ρυθμούς μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική, τα οποία παραμένουν «κολλημένα» κοντά στο 90%. Ετσι, ζητούν είτε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών τύπου «ΝΟΜΕ» προς τους ιδιώτες παρόχους, είτε ακόμη - σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο - και απευθείας πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι τα «ΝΟΜΕ» θα οδηγήσουν τελικά στο στόχο που τίθεται για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών από τη ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνουν πελατολόγιο όλων των κατηγοριών - χαμηλή, μέση, υψηλή τάση - και θα πωληθούν απευθείας σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Πάνω σ' αυτό το σχέδιο θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Παναγιωτάκης υποστήριξε προς το τεχνικό κλιμάκιο των «θεσμών» πως η ΔΕΗ δεν θα είχε αντίρρηση ακόμη και να συνεργαστεί με τους ανταγωνιστές της για την από κοινού διαμόρφωση του πελατολογίου των δύο θυγατρικών εταιρειών, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη, με τη «συμβολή» της PWC, η οποία επιλέχθηκε ως σύμβουλος γι' αυτόν το σκοπό.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget