02/17/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κατά τη συνηθισμένη πλέον πρακτική, σε όλα τα αντίστοιχα παζάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους «εταίρους», έτσι και τώρα, στις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» και τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, άρχισε να αναπαράγεται το γνωστό γαϊτανάκι των «κόκκινων γραμμών», με τον υπουργό Οικονομικών, μάλιστα, να υπογραμμίζει σε άρθρο του σε αμερικανική εφημερίδα ότι αυτές «δε θα παραβιαστούν».
Για να δούμε όμως: Ποιες είναι οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και για λογαριασμό τίνος τις βάζει;
Ας ξεκινήσουμε «ανάποδα»: «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση δεν αποτελεί η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, όπως αυτή αποτυπώνεται στους «ιδρυτικούς κανόνες των Συνθηκών της», τους οποίους ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε».
«Κόκκινη γραμμή» δεν αποτελεί ούτε το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονίων, που εξειδίκευσαν ακριβώς αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Πίσω από τη δήλωση ότι «η κυβέρνηση δε συζητά την ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ επιβάρυνση των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων ή ΠΑΡΑΠΕΡΑ περικοπές στο κοινωνικό κράτος», κρύβεται η παραδοχή ότι αυτό το πλαίσιο θα μείνει απείραχτο.
Και, φυσικά, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση δεν αποτελεί ούτε και το 70% των «εκκρεμοτήτων» και των δεσμεύσεων του τρέχοντος μνημονίου, ίσα ίσα δηλώνει ότι αυτό θα αποτελέσει τον «κοινό τόπο» για το πέρασμα στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους «δανειστές»...
Τι μένει λοιπόν; Τι θέτει ως «κόκκινη γραμμή» η κυβέρνηση; Με ποσοστά Βαρουφάκη μένει ο προσδιορισμός του υπόλοιπου 30% μιας δεδομένα αντιλαϊκής πολιτικής: Στην πραγματικότητα, η προσαρμογή του ασκούμενου μείγματος διαχείρισης στις σημερινές ανάγκες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές προκύπτουν από τις επιπτώσεις της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και από την πορεία της αβέβαιης καπιταλιστικής ανάκαμψης, στην Ελλάδα και συνολικότερα στην Ευρωζώνη.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινούνται οι «κόκκινες γραμμές» που εμφανίζει η κυβέρνηση σε Εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα: Οσο και αν επιχειρείται να ντυθούν με φιλολαϊκό μανδύα, πρόκειται για «κόκκινες γραμμές» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιδρά σε μέτρα όπως, π.χ., η παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όταν στην πραγματικότητα αφήνει ανέγγιχτο το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου με τοποθετήσεις τους καθιστούν σαφές ότι, σε αυτή τη φάση, τους αρκεί το σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο και ιεραρχούν άλλες «αναδιαρθρώσεις», όπως, π.χ., το περιβόητο «μη μισθολογικό κόστος», που βέβαια πάλι θα βαρύνουν τις πλάτες των εργαζομένων.
Αντίστοιχα, στις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν αμφισβητεί την ευρωενωσιακή στρατηγική της «απελευθέρωσης» των αγορών και της δημιουργίας νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Η συζήτηση περί «επανεξέτασης κατά περίπτωση» ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων (και όχι για ακύρωσή τους), αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν με τους όρους εκείνους που προτιμούν τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου στην παρούσα φάση (π.χ. με συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, παραχώρηση επιμέρους χρήσεων και όχι ολοκληρωτικές πωλήσεις στον έναν ή στον άλλον όμιλο).
Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα: Η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τη διατήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των πρωτογενών πλεονασμάτων που ματώνουν το λαό. Αυτό που παζαρεύει είναι το ύψος των πλεονασμάτων, όχι για να ελαφρύνει το λαό, αλλά για να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους για την πολύμορφη κρατική προσπάθεια στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Οι «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης αφορούν τις προτεραιότητες των εγχώριων μονοπωλίων. Το κατά πόσο τελικά θα «παραβιαστούν» ή όχι, το πού θα «κλειδώσει» ο συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις, δεδομένης και της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ΕΕ, εξαρτάται στην πραγματικότητα από την εξέλιξη των συνολικότερων ενδοαστικών παζαριών και αντιθέσεων μέσα στη λυκοσυμμαχία.


«Θέλω να αποσαφηνίσω ότι μετά τις 25 του Γενάρη το μνημόνιο στην ουσία έχει σταματήσει να υφίσταται για μας. Εχει σταματήσει να υφίσταται για τον ελληνικό λαό, οπότε δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συνέχισης της προηγούμενης πολιτικής». Αυτόν τον απίστευτο ισχυρισμό διατύπωσε προχτές σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης! Οταν η πραγματικότητα δεν τους συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Επαψε, λέει, να υφίσταται το μνημόνιο για το λαό, ενώ δεν έχει αρθεί ούτε μισό απ' τα βάρη που αυτό φόρτωσε στην πλάτη του; Δεν μπαίνει, λέει, η κυβέρνηση στη διαδικασία συνέχισης της προηγούμενης πολιτικής, ενώ μια χαρά τη συνεχίζει, απορρίπτοντας το δίκαιο αίτημα του λαού για ανάκτηση των απωλειών και έχοντας ταυτόχρονα δεσμευτεί στην ΕΕ ότι θα υλοποιήσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέτρα που προέβλεπαν τα μνημόνια εμπλουτισμένα με άλλα, made in ΟΟΣΑ. Μανούλες στην εξαπάτηση και στο να κάνουν το μαύρο άσπρο, αλλά κάποιες φορές υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.
Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Κ. Λαπαβίτσας, παραδέχονται («Αθήνα 9,84»): «Η σύγκριση όμως πρέπει να γίνει με αυτά που εμείς επιδιώκαμε (...) Καλύτεροι όροι δεν σημαίνουν από μόνοι τους δομική αλλαγή ή αλλαγή κατεύθυνσης. Διότι 1,5% πλεόνασμα είναι ένα είδος λιτότητας. Πρόκειται για σκληρούς όρους...».

«...Σας υπόσχομαι η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα»! Δεν είναι τυχαία η αοριστία αυτής της δέσμευσης του Αλ. Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό «Stern». Την ακούει η Ευρωπαϊκή Ενωση και την ερμηνεύει ως δέσμευση υλοποίησης της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής της, δικαίως, αφού η ελληνική κυβέρνηση καθημερινά ομνύει στους κανόνες της. Την ακούει το κεφάλαιο και την ερμηνεύει αυτομάτως σαν δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τα κέρδη του και την ανταγωνιστικότητά του, όχι άδικα, αφού αυτή η κυβέρνηση ιεραρχεί σε νούμερο 1 στόχο της την ανάκαμψη κερδών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Την ακούει, όμως, και ο λαός και την ερμηνεύει σαν ανάγκη να δείξει ανοχή, να περιμένει, να βάλει πλάτη αυτούς τους έξι δύσκολους μήνες για να ανασάνει μετά. Μετά από έξι μήνες η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» θα βρει κάτι άλλο να επικαλεστεί, για να αναβάλει για άλλους τόσους και πάει λέγοντας, μια ιστορία τόσο προβλέψιμη που θα στοιχημάτιζε κανείς το δεξί του χέρι.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Για την επαναφορά του κατώτερου μισθού ρωτήθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης. Ιδού τι απάντησε:
«...Κατόπιν συνεννόησης με τους τριτοβάθμιους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς φορείς, θα εξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα - στα πλαίσια ενδεχομένως μιας τριμερούς διαδικασίας διαβούλευσης - όλες οι προληπτικές ή συμπληρωματικές ρυθμίσεις που τυχόν απαιτούνται για την απορρόφηση των κραδασμών που πιθανολογείται τεκμηριωμένα ότι θα προκληθούν στην πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας από την αυτόματη αύξηση των κατώτατων ορίων αποδοχών.
Το καταστροφικό πέρασμα του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού τυφώνα και η βίαιη αποδόμηση του εργατικού δικαίου καθιστούν, πράγματι, απαραίτητη μια τέτοια προσέγγιση, άρα και τη συζήτηση για την υπό όρους διαμόρφωση ενός συνοδευτικού πακέτου προσωρινών μέτρων, όπου αυτό απαιτείται και αποκλειστικά για τη διασφάλιση της ομαλής ή σταδιακής μετάβασης στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον διακηρυγμένο στόχο των 751 ευρώ το συντομότερο δυνατόν. Ηδη δρομολογούνται μια σειρά τέτοια μέτρα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες».
Με βάση αυτά που λέει ο ίδιος ο υπουργός, τελικά, από την εξαγγελία για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ το μόνο δεδομένο είναι οι συμφωνίες για ενίσχυση των επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται για κωλοτούμπα, αλλά για καθαρή ταξική επιλογή.

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με λειψή σίτιση και σοβαρά προβλήματα καθαριότητας, εξακολουθούν να κρατούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Αυτά διαπίστωσε, για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης - παράστασης διαμαρτυρίας, κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, και τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ζήτησε να κλείσουν αυτά τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στην Αμυγδαλέζα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με αφορμή τους δύο θανάτους μεταναστών που κρατούνταν εκεί, μέσα σε μία βδομάδα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ έχει επισκεφτεί επανειλημμένως το χώρο αυτό στο πλαίσιο της απαίτησής του να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να συγκροτηθούν ανθρώπινα, ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπου θα παρέχεται μιαν άμεση, πρώτη αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των όποιων προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν.
Κατά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη διοίκηση του στρατοπέδου επιβεβαιώθηκαν, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες ελλείψεις. Στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχει γιατρός, ενώ ελλείψεις υπάρχουν συνολικότερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση, την καθαριότητα. Σοβαρά είναι τα προβλήματα διαβίωσης στα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία επιβαρύνονται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, με σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους, τόσο για τους κρατούμενους μετανάστες, όσο και για το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο. Να σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα είχαν διαπιστωθεί και στην προηγούμενη ανάλογη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε, επίσης, στους χώρους κράτησης, όπου και συνομίλησε με μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Συρία. Στην πτέρυγα ανηλίκων, διαπιστώθηκαν τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι που κρατούνται σε αυτήν, όπως ότι έχει διακοπεί η λειτουργία του σχολείου για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Το ΚΚΕ σταθερά έχει καταδικάσει τα σύγχρονα κολαστήρια σαν την Αμυγδαλέζα. Ηρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη κατάσταση με τους νέους νεκρούς που είχαμε εδώ. Ταυτόχρονα το Κόμμα μας σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζε όλα τα αντιμεταναστευτικά προγράμματα της ΕΕ, την Frontex, το νέο πρόγραμμα «Τρίτων», το «Δουβλίνο 2» και «3» που είναι στην ουσία συνθήκες που καταδικάζουν σε μαζικό πνιγμό μετανάστες στη Μεσόγειο και καταδικάζουν να ζουν πίσω από κάγκελα μετανάστες, οι οποίοι περισσεύουν από τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους ή πρόσφυγες που αναγκάζονται να ξεριζωθούν ακριβώς γιατί βρέθηκαν σε συνθήκες πολέμου, φτώχειας, εκμετάλλευσης και, επίσης, παρεμβάσεων από τους ιμπεριαλιστές, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα χρόνια και άλλαξαν χώρα με την ελπίδα να ζήσουν καλύτερα.
«Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες κάναμε μια συνάντηση με τη διοίκηση. Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα συνθηκών διαβίωσης, ουσιαστικής ανακούφισης αυτών των ανθρώπων και αυτό που απαιτούμε και από την ΕΕ και από την κυβέρνηση είναι να κλείσουν εδώ και τώρα χωρίς κωλυσιεργίες αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια και βεβαίως ανοίγουμε ένα ζήτημα, ότι όσο ισχύουν οι συνθήκες της ΕΕ, όσο ισχύουν όλα αυτά τα αντιμεταναστευτικά προγράμματα, θα αντιμετωπίζονται οι μετανάστες, οι πρόσφυγες σαν εγκληματίες επειδή δεν έχουν χαρτιά, θα αντιμετωπίζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι.
Και ακριβώς το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει η μορφή, η ταμπέλα, να αποκτήσουν μια εύηχη επωνυμία τα κέντρα κράτησης, αλλά επί της ουσίας να αρθούν όλες αυτές οι συνθήκες που ορίζουν ότι ο μετανάστης είναι περιορισμένος με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Χρειάζεται σήμερα να ενισχυθεί η πάλη Ελλήνων και μεταναστών και προσφύγων, ακριβώς να κλείσουν αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να υπάρχει ουσιαστική ανακούφιση, ανοιχτά κέντρα υποδοχής αυτών των ανθρώπων, για να μπορούν να δουν την υγεία τους, τα χαρτιά τους, όλες τις αιτήσεις τους και να κατευθυνθούν σε χώρες που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δε θέλουν κιόλας να μείνουν στην Ελλάδα.
Το κύριο είναι το επόμενο διάστημα να οργανωθεί η πάλη ακριβώς ενάντια στην ΕΕ, στις συνθήκες της, να υπάρξει σύγκρουση με αυτές. Και θα παρακολουθούμε με αυστηρό κριτήριο τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, με το κριτήριο των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων, που το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών από όλη την Ελλάδα, από κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Βασικό αντικείμενο ήταν να καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, να αποφασιστούν οι κατευθύνσεις για τα μέτωπα πάλης και τους κεντρικούς σταθμούς μέχρι την Πρωτομαγιά.
Στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να συζητηθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εμπλουτιστεί και να εξειδικευτεί ανά κλάδο, περιοχή και τόπο δουλειάς, με κεντρικό σύνθημα: «Τέρμα πια στην κοροϊδία. Να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία. Κάτω τα μνημόνια παλιά και νέα». Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, να διοργανώσει το ΠΑΜΕ οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυσή του, από τον Μάρτη έως και το Μάη.
Στη συνεδρίαση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Γιώργος Γκιγκόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Γιώργος Κοκολάρας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ και η Μαιρίνη Στεφανίδη, πρόεδρος της ΟΓΕ. Τους αδελφικούς χαιρετισμούς της Γραμματείας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας εξέφρασε εκ μέρους της ο αναπληρωτής γγ, Βαλεντίν Πάντσο.
Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε στη συνεδρίαση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσει ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών.

Σχέδιο δράσης με απαιτητικότητα και ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων
Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε στη συνεδρίαση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Συζητάμε σήμερα λίγες μέρες μετά την κυβερνητική εναλλαγή για τον προγραμματισμό και το σχέδιο της δράσης μας για το επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει κατανοητός ο χαρακτήρας της νέας κατάστασης των εξελίξεων, έτσι ώστε να μην υποτιμηθεί η κυβερνητική εναλλαγή και η γραμμή για κοινωνική συνοχή, δηλαδή ταξική συνεργασία.
Εχει ξεκινήσει μια καλά προετοιμασμένη προπαγανδιστική εκστρατεία από την κυβέρνηση που επιδιώκει να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Χρειάζεται καλή παρακολούθηση της γενικής πολιτικής της κυβέρνησης και των ελιγμών της, των εξελίξεων στους κλάδους.
Δεν πρέπει να χάνεται το κύριο, που είναι, ποιος είναι ο βασικός χαρακτήρας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή ήρθε για να διευκολύνει, να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη χειραγώγηση των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση, πατώντας πάνω σε ελπίδες και προσδοκίες εργαζομένων προσπαθεί να περάσει ευκολότερα τα σχέδιά της, προωθώντας νέα συμφωνία με τους «εταίρους», βαφτίζοντας το νέο μνημόνιο συμφωνία και την τρόικα θεσμικό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας.
Δεν διαπραγματεύονται για το λαό
Η συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση νέου προγράμματος, που με διάφορες παραλλαγές φαίνεται ότι θα καταλήξει σε συμβιβασμό που αυτό θα σημάνει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, συνέχιση του Γολγοθά.
Το προεδρείο της συνεδρίασης. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Αυτήν τη στιγμή, η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση είναι ενταγμένη μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ΕΕ, μέσα σε ένα γενικότερο πόλεμο ανταγωνιστικών συμφερόντων, που υπάρχει και στην Ευρωζώνη, και στην ΕΕ, και με την άμεση και ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι δηλώσεις Ομπάμα, αυτοί που έχουν μακελέψει όλο τον πλανήτη, τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας πόλεμος συμφερόντων κρατών, επιχειρηματικών ομίλων, ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση και από την όποια ανάκαμψη υπάρξει ή λιγότερο χαμένος. Και αυτή η αντιπαράθεση αφορά και τη διαχείριση του χρέους, αφορά και το μείγμα διαχειριστικής πολιτικής.
Βεβαίως, υπάρχουν δυνάμεις όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ που ζητούν χαλάρωση της λιτότητας μέσω περιοριστικής πολιτικής, όπως ονομάζεται. Αυτή η χαλάρωση είναι για να εξοικονομηθούν πόροι, οι οποίοι θα δοθούν ως ενισχύσεις στο κεφάλαιο για επενδύσεις, για να ενισχύσουν την κερδοφορία του, την ανταγωνιστικότητά του.
Γιατί τι συζητάνε; Για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Για να βελτιωθούν οι κοινωνικές παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στους εργαζόμενους;
Αυτό πρέπει να είναι σαφές και φυσικά σ' αυτήν την αντιπαράθεση συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση στοιχιζόμενη με τη μία πλευρά. Η ουσία είναι ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό αν ονομαστεί κάπως αλλιώς και όχι μνημόνιο ή αν επιτηρείται όχι από τους υπαλλήλους της τρόικας αλλά από μηχανισμούς εποπτείας που έχει φτιάξει η ΕΕ, δε συνιστά αλλαγή υπέρ του λαού.
Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι
Στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση προσπάθησε με τις συνεχείς αναφορές της για υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια να κρύψει τα διαπιστευτήριά της στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, το συμβιβασμό με τη φτώχεια και τα ψίχουλα που υπόσχεσαι στους εργαζόμενους που έχασαν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων τους.
Χρειάζεται, επομένως, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία και το κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν τον δρόμο με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής τάξης, για το λαό.
Η εργατική τάξη, το κίνημά της οφείλει αποφασιστικά να αποκρούσει τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής ούτε χειροκροτητής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των αφεντικών, να μην εγκλωβίζεται στα σχέδια του κεφαλαίου για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, πρέπει να είναι πρωταγωνιστής - αγωνιστής για τα δικαιώματά του, για την κάλυψη των απωλειών και των σύγχρονων διεκδικήσεων, για αλλαγές και ανατροπές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Η εργατική τάξη και το κίνημά της δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική για τα νέα «μνημόνια» που θα τους φέρει έστω κι αν τα ονομάζει περηφάνια. Χωρίς διεκδικητική πίεση, ταξική πάλη δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει ελπίδα.
Η γραμμή αντιπαράθεσης, λοιπόν, εξειδικεύεται στα βασικά - γενικά αιτήματα: Κάλυψη απωλειών και δικαιωμάτων, πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, ανάπτυξη για το λαό. Δε μας φτάνουν κάποια ψίχουλα ούτε η ελεημοσύνη. Απαιτούμε, διεκδικούμε όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα δικαιούμαστε.
Να προβληματιστούμε με μεγαλύτερη ανησυχία
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αντιπαλέψουμε και με φανερές αδυναμίες που έχουμε και μας δυσκολεύουν στη δουλειά μας.
Είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα πώς επεξεργαζόμαστε τη γραμμή, το πλαίσιο πάλης σε κάθε χώρο και κλάδο. Δεν είναι λίγες οι φορές που το γενικό πλαίσιο πάλης και σχεδιασμού βοηθά στην ενιαία πάλη, στη συσπείρωση δυνάμεων, στην ενιαία κατεύθυνση, προϋποθέσεις που προωθούν την ανασύνταξη, να χάνεται ή να προβάλλεται ως ένα σύνθημα και να συνεχίζουμε να δουλεύουμε στην πεπατημένη με τα επιμέρους κλαδικά προβλήματα ή με επιμέρους προβλήματα που ξεσπάνε, ξεκόβοντάς τα, απομονώνοντάς τα, από τα γενικότερα ζητήματα που επιδρούν και δημιουργούν επιμέρους προβλήματα ανά κλάδο.
Με μεγαλύτερη ανησυχία να προβληματιστούμε: Πώς συνδέουμε τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη με τον κλάδο και τις ιδιαιτερότητές του, ώστε να ανεβαίνει το επίπεδο συμμετοχής, να προωθείται η ανασύνταξη. Πώς ξεδοντιάζουμε τη γραμμή των άλλων δυνάμεων. Πώς αποκαλύπτουμε τη γραμμή και την τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πώς σε τελική ανάλυση συσπειρώνουμε στην ταξική γραμμή.
Για αυτό το γενικό ζήτημα έχει υποχρέωση να βοηθήσει κάθε Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε κλάδο ή περιοχή, να εξειδικεύεται, να σχεδιάζει την παρέμβαση των δυνάμεών μας, να ελέγχει την πορεία της δουλειάς.
Ενα κεντρικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι να γίνεται συζήτηση, να γενικεύεται η πείρα πώς πρέπει να προετοιμάζονται οι γενικές συνελεύσεις, οι συγκεντρώσεις, οι συσκέψεις κατά Σωματείο και στον τόπο δουλειάς. Οι εργατικές συνελεύσεις είναι σχολείο όπου εκπαιδεύονται δυνάμεις, δυναμώνουν οι δεσμοί με τους εργαζόμενους, ατσαλώνονται, αποτελεί μέσο για την αλλαγή συσχετισμών. Για αυτό τις πολεμούν οι άλλες δυνάμεις.
Ενα άλλο ζήτημα που πρέπει να διορθώσουμε είναι η οργανωμένη συζήτηση, η σύσκεψη, για να εκφράζουν γνώμη οι εργαζόμενοι, όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, στις συλλογικές διαδικασίες. Τι φταίει και δε γίνεται; Οπου γίνεται υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Δείχνει εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη.
Πρέπει, επίσης, να βελτιώσουμε τις σχέσεις κλαδικού σωματείου και τόπου δουλειάς. Είναι μεγάλη υπόθεση το ΔΣ μιας Ομοσπονδίας να γνωρίζει, να έχει μπροστά του, το σύνολο του κλάδου και έτσι να μπορεί να οργανώσει, να διατάξει δυνάμεις, ιδιαίτερα στους μονοπωλιακούς ομίλους.
Καλύτερη οργάνωση παντού
Να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες, απόψεις, αντιλήψεις που δυσκολεύουν τη δουλειά μας. Υπάρχουν σωματεία που δεν λειτουργούν, που τα ΔΣ δεν συνεδριάζουν, οι ανακοινώσεις βγαίνουν διά περιφοράς, που αναπαράγουν τις κεντρικές ανακοινώσεις, που οι γενικές συνελεύσεις είναι απροετοίμαστες, τυπικές χωρίς να γίνεται ουσιαστική συζήτηση.
Να μας απασχολήσει με μεγαλύτερη ανησυχία η κατάσταση του κινήματος σε κάθε νομό. Εδώ υπάρχει ευθύνη και κεντρικά αλλά και στις τοπικές Γραμματείες. Υπάρχουν ολόκληροι νομοί όπου απουσιάζουν κλαδικά συνδικάτα σε βασικούς τομείς και από την άλλη οργιάζει ο συντεχνιασμός με σωματεία κατά χώρο δουλειάς, που στις περισσότερες φορές η σχέση τους με την εργοδοσία βγάζει μάτι.
Σε όλες σχεδόν τις πόλεις υπάρχουν ΒΙΠΕ με χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, με προβλήματα, άθλιες συνθήκες εργασίας, με μεροκάματα πείνας. Η παρέμβασή μας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από ελλιπής έως ελάχιστη. Αυτό το σοβαρό ζήτημα δε λύνεται με ευχολόγια ούτε με από μηχανής θεούς. Απαιτείται εξειδικευμένη δράση, επιμονή και επίπονη δουλειά και παρέμβαση για να μπει το νερό στο αυλάκι. Κυρίως απαιτείται πάλη με τη ρουτινιάρικη δουλειά και τις υποχωρήσεις μπροστά στις δυσκολίες.
Ζήτημα που επίσης πρέπει να μας απασχολήσει είναι η πολυδιάσπαση του εργατικού κινήματος. Υπάρχουν νομοί με 2-3 Εργατικά Κέντρα και ανάλογη κατάσταση και σε πρωτοβάθμια σωματεία. Υπάρχουν μαϊμού σωματεία και μαϊμού εκλογές που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής αντιπροσώπων.
Είναι καραμπινάτο το παράδειγμα του Πύργου που ψήφιζαν 600 εργαζόμενοι στο σωματείο ξενοδ/λων και μετά την παρέμβαση των δυνάμεών μας ψήφισαν 29. Πώς παρεμβαίνουμε εδώ, λοιπόν; Πώς αποτρέπουμε τα εκφυλιστικά φαινόμενα; Δε μας βγάζει, συνάδελφοι, από την ευθύνη η συνήθης φράση ότι «δεν πήραμε έγκαιρα είδηση τις αρχαιρεσίες».
Για το σχεδιασμό της δράσης
Οι εξελίξεις και η ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος επιβάλλουν δυναμικές παρεμβάσεις. Οι ανάγκες μας, οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών είναι πάνω απ' όλα και στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να μπαίνουν κάθε φορά στο κρεβάτι του Προκρούστη της εκάστοτε συγκυρίας και των κυβερνητικών εναλλαγών. Είναι πάγιες, μόνιμες και συνεχώς εξελισσόμενες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνικής, του πολιτισμού και του πλούτου που παράγεται από τη δική μας δουλειά και έχουν όνομα.
Είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και πριν απ' όλα για τα παιδιά μας και σήμερα και αύριο. Δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με αποκατάσταση των σταθερών συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, με κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Ελάχιστη βάση: 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο. Ικανοποιητικούς μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας, θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και θα κατοχυρώνονται με ΣΣΕ. Κάλυψη με κοινωνική ευθύνη των βασικών αναγκών των οικογενειών μας σε Υγεία, Εκπαίδευση, κατοικία, φροντίδα για τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, τις γυναίκες και για τους ηλικιωμένους. Εξασφάλιση του απαραίτητου ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση, αναψυχή, διακοπές με τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού που οι ίδιοι με τη δουλειά μας δημιουργούμε.
Οι βασικές αυτές ανάγκες δε χωράνε στους κανόνες και τις συμφωνίες της ΕΕ, σε παλιά και νέα μνημόνια. Αυτές είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Δεν είναι δικό μας σπίτι. Είναι των μονοπωλίων.
Οι ανάγκες μας απαιτούν άλλο δρόμο ανάπτυξης για φιλολαϊκή πολιτική, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για αυτές τις ανατροπές οργανώνουμε τις δυνάμεις μας και τη συμμαχία μας. Τέτοιο κίνημα παλεύουμε να οργανώσουμε.
Χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή.
Ο πραγματικός αντίπαλος είναι εδώ
Σήμερα είναι παρόντα και απέναντι από το λαό τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της νέας ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού και δεν μπορούν να λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο και προσπαθούν να τον εξωραΐσουν στα μάτια του λαού.
Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική εναλλαγή. Αυτό για εμάς σημαίνει ένταση των προσπαθειών για ανασύνταξη του κινήματος.
Η εργατική τάξη δε χρωστά καμιά ανοχή και αναμονή σε καμιά κυβέρνηση, αφού έχουμε γνωρίσει στο πετσί μας πως οι ανοχές και αναμονές μας έχουν οδηγήσει μόνο σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου για την εργατική τάξη και σε κέρδισα χρόνου για τη μεγαλοεργοδοσία, το κεφαλαίο, τα μονοπώλια.
Αντιθέτως, πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για άμεση απάντηση με μαζικές κινητοποιήσεις, με εναλλαγή μορφών πάλης, ακόμα και απεργία, μπροστά στο φόντο νέας συμφωνίας και νέων μνημονίων όπως αυτά κι αν ονομαστούν. Να επικαιροποιήσουμε το σύνθημα: «Τέρμα πια η κοροϊδία. Να πληρώσει η πλουτοκρατία».
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που βγήκε βάζει τη βασική κατεύθυνσή μας και το πλαίσιο πάλης για το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί καλά και να ανοίξει η συζήτηση με οργανωμένο τρόπο από πάνω έως κάτω, στους χώρους δουλειάς, παντού. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις πλατιές και μαζικές και να γίνει ουσιαστική συζήτηση στα ΔΣ με πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων γενικευμένο.
Να δουλέψουμε με το πλαίσιο διεκδικήσεων που είχαμε στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, βεβαίως μαζί με τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου. Ο αντίπαλός μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και απέναντι σ' αυτούς πρέπει να ανοίξουμε σχεδιασμένο πόλεμο. Να κατανοείται ότι η εργοδοσία έχει την κυβέρνησή της και εμείς το πρόγραμμά μας, τις διεκδικήσεις μας.
Αποφασιστικά για την ανασύνταξη του κινήματος
Η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη όπως και η επίθεση απέναντί μας. Γι' αυτό και χρειάζεται η παρουσία μας και στις διοικήσεις των σωματείων όπου είμαστε μειοψηφία, στις Γενικές Συνελεύσεις να είναι καλά μελετημένη, προσεκτική, με επιχειρήματα που να αποκαλύπτουν τη στάση τους και να προβάλλεται η δική μας κατεύθυνση με ολοκληρωμένο τρόπο.
Εμείς πρέπει να καλλιεργούμε την άνοδο των διεκδικήσεων και απαιτήσεων της εργατικής τάξης. Να μην αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα όποια νέα μέτραν να ζουν με τα ψίχουλα. Να μην περάσει κλίμα απογοήτευσης που μπορεί να οδηγεί σε συντηρητικοποίηση.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλες τις δυσκολίες και κυρίως με όλους εκείνους τους μηχανισμούς που στέκονται εμπόδιο και να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Μέσα από τις καθημερινές μάχες για όλα τα επείγοντα προβλήματα, εργοστάσιο το εργοστάσιο, κλάδο τον κλάδο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, καράβι το καράβι, γειτονιά τη γειτονιά, χωριό το χωριό, μέσα από τη λειτουργία των Σωματείων και Συλλόγων μας, μέσα από τις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, μέσα από τις αρχαιρεσίες θα δώσουμε το δικό μας «παρών» στις εξελίξεις.
Για την ανάκαμψη του κινήματος και όχι των καπιταλιστικών κερδών. Πληρώσαμε ακριβά την κρίση τους, τα χρέη τους, δε θα πληρώσουμε ξανά και τη νέα κερδοφορία τους. Δεν ανεχόμαστε πια να ζούμε με την ανεργία, με τα ψίχουλα και τη συνεχή κοροϊδία. Θα επιβάλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Δεν αποδεχόμαστε να καταστρατηγούνται και να λεηλατούνται οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας που αρκούν για μια σύγχρονη αξιοπρεπή ζωή.
Με αυτές τις διακηρύξεις και διεκδικήσεις να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που θα πάρουμε για να βάλουμε σε καθημερινή κίνηση νέες δυνάμεις κατά κλάδο, κατά νομό, κατά γειτονιά, κατά χωριό.
Βασικοί σταθμοί στην οργάνωση της δουλειάς
Στη συνεδρίαση καθορίστηκαν οι παρακάτω βασικοί σταθμοί της δράσης των συνδικάτων για το επόμενο δίμηνο, μέχρι την Πρωτομαγιά:
  • 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τα συνδικάτα, τους γυναικείους συλλόγους και να γίνουν κοινές περιοδείες. Ιδιαίτερα να δώσουμε βάρος σε κλάδους με μεγάλο ποσοστό απασχόλησης γυναικών και μάλιστα νέων».
  • 1η Μάη. Στην εισήγηση σημειωνόταν: «Η Πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελέσει κορύφωση δραστηριότητας του επομένου διμήνου, βήμα για την ανασύνταξη του κινήματος. Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες για την επιτυχία και τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας πρέπει να αποτελέσουν σταθμό για την προετοιμασία του κινήματος στο δρόμο της αντεπίθεσης.
Ιδιαίτερη δουλειά και προσοχή στις σχολές του ΟΑΕΔ, στη μαθητεία, στους πρακτικάριους. Να θέσουμε αιτήματα που θα βοηθούν στη συσπείρωση, στη μαζική συμμετοχή, στην οργάνωσή τους. Να συνδεθούν οι εκδηλώσεις και το ιστορικό περιεχόμενο της 1ης Μάη με την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και να αναδείχνουν τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη, τις δυνατότητες να ζήσουν καλύτερα οι εργαζόμενοι, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους, στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης.
Κεντρικές πρωτοβουλίες
Στο πλαίσιο της Πρωτομαγιάς να προχωρήσουμε στις παρακάτω κεντρικές πρωτοβουλίες.
-- Να ξεκινήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες για το εργατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έδειξε ότι συσπειρώνει ιδιαίτερα νεολαία και να ασχοληθούν τα συνδικάτα. Να αξιοποιηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλες τις περιοχές. Να μπουν στόχοι για συμμετοχή ομάδων από τους τόπους δουλειάς και τους κλάδους. Είναι μια προσπάθεια που κάθε χρόνο συσπειρώνει εκατοντάδες εργάτες, σπουδαστές στην κατάρτιση, βοηθά στην επαφή των εργαζομένων με τα σωματεία τους, πιάνει πλευρές της ζωής της εργατικής νεολαίας.
-- Για τα 16 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ και μπροστά στην 1η Μάη, να διοργανώσουμε μεγάλη συναυλία για το διεθνές εργατικό τραγούδι στις 26 Απρίλη. Η ανάπτυξη μορφωτικής και πολιτιστικής δουλειάς από τα συνδικάτα αποτελεί σημαντική πλευρά της ιδεολογικής παρέμβασης. Δεν πρέπει να υποτιμούνται τέτοιες δραστηριότητες που βοηθούν στην ενίσχυση των δεσμών με τους εργαζόμενους, ανεβάζουν τη συνείδησή τους».
Κορύφωση μετά την Πρωτομαγιά
Για τη δράση του ταξικού κινήματος μετά την Πρωτομαγιά, η εισήγηση έβαζε τους εξής άξονες: «Προετοιμαζόμαστε αμέσως μετά την 1η Μάη για την οργάνωση πλατιάς μαζικής δραστηριότητας και πρωτοβουλιών, με στόχο την πανελλαδική απάντηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της απέναντι στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιούμε τη θετική παρέμβαση και την πείρα που αποκτήσαμε από τη διοργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη.
Να ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση και τις διεκδικήσεις μας σε αυτήν την προοπτική. Να οργανώσουμε ένα τέτοιο κίνημα και τέτοια συμμαχία για μεγάλους και νικηφόρους ταξικούς αγώνες».
Για την οικονομική εξόρμηση Μάρτη - Μάη
Στην εισήγηση που αφορά στη διοργάνωση της οικονομικής εξόρμησης, σημειώνονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για να μπορέσει το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης, της οργάνωσης των αγώνων, απαιτούνται αυξημένα οικονομικά μέσα. Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβει ο κάθε ένας μας τις ευθύνες του, να έχει τη δική του συμβολή. Είναι μια πολιτική μάχη που πρέπει να τη δώσουν όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οργανωμένα και με σχέδιο. Η μη ύπαρξη οικονομικών βάζει εμπόδια στις προσπάθειές μας.
Πρέπει να οργανωθεί καλά η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης. Να πάρουμε υπόψη μας ότι η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων δυσκολεύει συνεχώς και μπαίνουν μεγαλύτερα εμπόδια. Επομένως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Να οργανωθεί καλά η συζήτηση στις Τοπικές Γραμματείες, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς. Καλή αξιοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων, συγκεντρώσεων, συσκέψεων».

Μετά την παραπομπή της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ στις ελληνικές καλένδες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ των υποσχέσεων και για την απόδοση της 13ης σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε κάνει «σημαία» του την προεκλογική περίοδο, μπαίνουν στις μυλόπετρες των προσαρμογών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα περισσότερο από λίγα ψίχουλα, και αυτά με το σταγονόμετρο.
Μιλώντας το Σάββατο σε τηλεοπτικό σταθμό ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, άφησε να εννοηθεί ότι το όριο των 700 ευρώ μεικτά, κάτω από το οποίο θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων, δεν αφορά μόνο το ποσό των κύριων συντάξεων, αλλά σε αυτό θα συνυπολογισθεί και η επικουρική σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό το πραγματικό όριο για τους συνταξιούχους κύριας σύνταξης θα είναι ακόμα μικρότερο και το δικαίωμα στη 13η σύνταξη περιορίζεται σε δικαιούχους ακόμα μικρότερων συντάξεων. Ομως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός περιορισμός, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει και εισοδηματικά κριτήρια, όπως ενοίκια ή κάποιο άλλο εισόδημα από άλλη πηγή που μπορεί να έχει ο χαμηλοσυνταξιούχος και με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων. Επιπλέον, δεν αποκλείεται στα εισοδήματα αυτά να συνυπολογιστεί και το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε μια τέτοια περίπτωση μέρος της δαπάνης του ΕΚΑΣ μπορεί να συγχωνευτεί και να καλύψει ένα μέρος από τη συνολική δαπάνη για την απόδοση του δώρου των Χριστουγέννων.
Οι συντάξεις πείνας
Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τρόπο και το εύρος που θα έχει η απόδοση της 13ης σύνταξης, η κατάσταση των συνταξιούχων θα παραμείνει ζοφερή, καθώς οι μεγάλες περικοπές που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως και το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα με τις βασικές παραμέτρους του.
Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, για τις συντάξεις του Φλεβάρη. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) για τους 2.657.649 συνταξιούχους είναι μόλις 882 ευρώ μεικτά, δηλαδή το ποσό αυτό είναι προ φόρων και κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, που αποδίδει 1.215.697 κύριες συντάξεις, ο μέσος όρος της σύνταξης για το μήνα Φλεβάρη, διαμορφώθηκε στα 708 ευρώ μεικτά!
Ακόμα χειρότερα, μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων βρίσκεται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς από το σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, 121.752 συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις μέχρι 300 ευρώ μεικτά. Ακόμα, 239.112 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από 300 έως 400 ευρώ μεικτά, 281.341 συνταξιούχοι από 400 έως 500 ευρώ, 269.590 συνταξιούχοι από 500 έως 600 ευρώ και 284.798 συνταξιούχοι από 600 έως 700 ευρώ μεικτά. Συνολικά, ο αριθμός αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατομμύρια και βέβαια η θέση τους αυτή δεν θα αλλάξει επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους αποδώσει μία σύνταξη στη διάρκεια του έτους, τη στιγμή μάλιστα που καθ' όλο τον εργάσιμο βίο τους κατέβαλλαν εισφορές για 14 συντάξεις ετησίως.
Επικίνδυνη πρόταση από την ΕΣΕΕ
Στο μεταξύ, χτες, υπήρξε συνάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου η πλειοψηφία παρουσίασε τις θέσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση των εμπόρων. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη βέβαια μείωση των συντάξεων(!), ως μέτρο δήθεν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσπραγία των εμπόρων, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αυτό μάλιστα προτείνεται τη στιγμή που οι σημερινές συντάξεις των συνταξιούχων εμπόρων είναι μόλις 683 ευρώ μεικτά (μέση σύνταξη). Επιπλέον, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την επικίνδυνη πρότασή της για παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων και τη δημιουργία τριών Ταμείων κύριας ασφάλισης, όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενοποιήσεις που διαχρονικά έγιναν συνοδεύονταν πάντα με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε από τη θέση μας στην αντιπολίτευση. Δεν φερόμαστε όπως μας φέρθηκαν τα πέντε προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Πρέπει όμως να ξέρουμε την οριστική και ολοκληρωμένη θέση της κυβέρνησης που εκφράζει διεθνώς όλους τους Ελληνες ό,τι και να ψήφισαν». Αυτή είναι η ουσία της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση με κορμό τονΣΥΡΙΖΑ, όπως την αποτύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Realnews», με τίτλο «Γέφυρα προς το εθνικό συμφέρον».
Ρίχνοντας ο Ευ. Βενιζέλος τέτοιες γέφυρες στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει ζήτημα στην κυβέρνηση να πει καθαρά με ποιες θέσεις πάει στα παζάρια για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους πιστωτές. Και επιμένει στα ανοίγματά του, που οπωσδήποτε αντανακλούν και την πρεμούρα των ντόπιων μονοπωλίων να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική - κοινωνική συναίνεση ώστε η διαπραγμάτευση να κλείσει γρήγορα, να απελευθερωθούν τάχιστα νέα κονδύλια για παραπέρα ενίσχυσή τους, να μη διακινδυνεύσει η στρατηγική στόχευση της ντόπιας αστικής τάξης για πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, με συνέχιση εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται στον ευρωμονόδρομο:
«Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Βέβαια, έτσι θα έχει γίνει ευρύτατα δεκτή η εθνική στρατηγική για την οποία πληρώσαμε τεράστιο πολιτικό κόστος. Δεν πειράζει. Ας γίνει το εθνικά και κοινωνικά σωστό. Και ας ονομαστεί "γέφυρα", "αλλαγή", "ανάσα", "θρίαμβος", "υπερηφάνεια" . Μια τέτοια εξέλιξη αξίζει πολλές λέξεις. Οι κρίσιμες όμως είναι μόνον δυο: "εθνικό συμφέρον"», καταλήγει ο Ευ. Βενιζέλος, βαφτίζοντας «εθνικό» το συμφέρον των αστών, το οποίο υπηρετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρωτοβουλίες» με το βλέμμα σε Μ. Ανατολή - Β. Αφρική, στο φόντο των νέων κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης
Η νέα λίστα με Ρώσους αξιωματούχους στους οποίους η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις με πρόσχημα το Ουκρανικό, και στην οποία έχει βάλει «φαρδιά - πλατιά» την υπογραφή της και η ελληνική κυβέρνηση, σηματοδοτεί και τα όρια της «πολυδιάστατης και ενεργητικής» εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όρια που βάζουν οι στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα, στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στη συνεδρίασή του στις 9 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, «υιοθέτησε ομόφωνα πρόσθετες καταχωρίσεις (σ.σ.: στη λίστα με αυτούς στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις) σχετικά με αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και υποστηρικτές τους στη Ρωσία. Αυτές (σ.σ.: οι καταχωρίσεις) αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών (σ.σ.: εντός ΕΕγια 19 άτομα και 9 οντότητες που συμμετέχουν στη δράση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Για να δώσουμε χώρο για τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες και τις επερχόμενες συνομιλίες στο Μινσκ, το Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη ισχύος των μέτρων αυτών μέχρι τη Δευτέρα16 Φλεβάρη του 2015». Ετσι, με βάση αυτήν την απόφαση και παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στο μεταξύ στο Μινσκ, χτες τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις σε βάρος περισσότερων ατόμων και οργανισμών που κατά την ΕΕ εμπλέκονται στο Ουκρανικό.
Αλλωστε, την επέκταση των ισχυουσών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προεξοφλούσε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του ΣΕΥ στις 9/2. Ελεγε: «Το δεύτερο ζήτημα που εξετάσαμε είναι η Ουκρανία. Στο θέμα αυτό θα εξετάζαμε μόνο την εφαρμογή της απόφασης που υπήρχε για επέκταση της λίστας. Υπήρχε ένας κατάλογος ενενήντα ονομάτων αποσχιστών, τα οποία τελικά κατέληξαν σε δεκαεννέαΕμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Στον κατάλογοπεριλαμβάνονται και τα ονόματα πέντε Ρώσων, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αρχικοί υπουργοί. Εμείς, αν και το διαπραγματευτήκαμε μόνοι μας, περάσαμε από τα ενενήντα ονόματα στα πέντε. Επίσης, συμφωνήσαμε να μην υλοποιηθεί αυτή η λίστα, να περιμένουμε τη διαπραγμάτευση της Τετραμερούς - Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία - προκειμένου να δούμε αν δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή όχι. Δηλαδή, η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να δώσουμε ανάσα για την προώθηση της ειρήνης, να δώσουμε ανάσα στη διαπραγμάτευση. Οπως ξέρετε, αυτή η λίστα είναι από το προηγούμενο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, κατά το οποίο το κύριο πρόβλημα για εμάς ήταν να αποτρέψουμε τις λεγόμενες τομεακές κυρώσεις. Συνεπώς, σήμερα είχαμε μια συνέχεια του συμβιβασμού που επετεύχθη την προηγούμενη φορά». Οπου «τομεακές» κυρώσεις εννοούν κυρώσεις σε βάρος τομέων της ρωσικής οικονομίας που, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, θα της προκαλέσουν στραγγαλισμό, αλλά και νέα αντίμετρα από μέρους της Μόσχας σε βάρος των κρατών - μελών της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, επί του πρακτέου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλε την υπογραφή της στις ίδιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τις οποίες είχε συμφωνήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιπλέον υπερψήφισε την παραπέρα κλιμάκωσή τους.
Σημειωτέον, το Ουκρανικό και οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Ν. Κοτζιάς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο. Τα ίδια θέματα αναμένεται να συζητήσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ στο ταξίδι που θα κάνει στο Κίεβο αύριο, Τετάρτη, ή το πιθανότερο μεθαύριο, Πέμπτη.
Πρόσχημα νέων επεμβάσεων;
Την ίδια στιγμή, με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών (που σε προηγούμενα στάδια ενισχύθηκαν από τους ιμπεριαλιστές, ενώ αξιοποιούνται και τώρα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και θέσεων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή), η κυβέρνηση προσβλέπει στην «υλοποίηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, η οποία παρουσιάστηκε κατά το πρόσφατο ΣΕΥ της ΕΕ στις Βρυξέλλες (9/2/2015) από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και υποστηρίζεται και από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Θέση που, κατά ελληνικές πηγές, υποστηρίχτηκε «ένθερμα» από την Φεντερίκα Μογκερίνι,ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, αρμόδια για την υλοποίηση της περιλάλητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση γεννώνται ερωτήματα αν η Ελλάδα, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών, θα γίνει για άλλη μια φορά ορμητήριο στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αν θα βαθύνει η εμπλοκή της χώρας και με παραπέρα στρατιωτικά μέσα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και σε ενδεχόμενες αντίστοιχες επεμβάσεις στη βόρεια Αφρική.
«Μεγάλο ενδιαφέρον» της Κίνας για τις ιδιωτικοποιήσεις
Τέλος, πάντα σε εφαρμογή της αναζήτησης μιας «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής, για τα συμφέροντα βέβαια της άρχουσας τάξης, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Κίνας,Xiaoli Zou.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «εξαιρετικό κλίμα». Αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όφελος των επιχειρηματικών τους ομίλων, διαχέεται ότι «συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα». Κατατέθηκαν δε και ιδέες για «εμβάθυνση της συνεργασίας» σε τομείς όπως ο Πολιτισμός και η Ερευνα.
Οπως σημειώνεται από στελέχη του ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των νέων οικονομικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο». Στο ίδιο πλαίσιο βεβαιώνουν ότι υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις». Σε αυτή τη βάση, διαχέεται ότι ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε την «ιδιαίτερη ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα εργασιακών σχέσεων», επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προτίθεται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, με διαφοροποιήσεις σε ορισμένους όρους υλοποίησής τους και βάζοντας «φερετζέδες» δήθεν «ιδιαίτερης ευαισθησίας» για τους εργαζόμενους...

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστούν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1.
Το κόμμα του βάζει πλάτη στη συγκυβέρνηση με την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, με ταυτόχρονη διασφάλιση της πορείας της χώρας εντός ΕΕ με ευρώ. Σε αυτή τη βάση άλλωστε το Ποτάμι προσφέρει και κοινοβουλευτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ αθροίζοντας τις ψήφους του σε αυτές της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα αυτά με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως ζητούν μια σειρά από κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. Εξάλλου, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Στ. Θεοδωράκης, καλώντας την κυβέρνηση να μη φοβηθεί να προχωρήσει στα μέτρα αυτά, ο Αλ. Τσίπραςείναι ένας «ισχυρός πρωθυπουργός» και δε θα πρέπει να «απολογείται» στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην «ιστορία» της χώρας.
Λίγο αργότερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού συζητήθηκε το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν μας αρέσει η πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την ψηφίσουμε, διαφορετικά θα φέρουμε δική μας πρόταση», είπε ο επικεφαλής του.
Οπως αποφασίστηκε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για ΠτΔ, θα συνεννοηθούν τα μέλη του Ποταμιού ηλεκτρονικά για να την εγκρίνουν ή όχι. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί, δεν αποκλείεται - όπως είπαν - να κατεβάσουν δική τους πρόταση, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα περάσει ή όχι. «Δεν πρέπει να είναι κατ' ανάγκη πολιτικός, έχουμε καταξιωμένους επιστήμονες και ανθρώπους που έχουν προσφέρει που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πρότασή μας», ειπώθηκε στη συνεδρίαση, χωρίς όμως να αναφερθούν ονόματα.

Με το βλέμμα στα παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους» και στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου θα συζητηθούν οι λόγοι της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η εν λόγω συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι χτες μια σειρά στελέχη της ΝΔ (Ν. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Πλακιωτάκης και Μ. Σπυράκη) ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά την αναβολή της.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και τις πολιτικές εξελίξεις, συνεχίζοντας να αναφέρουν ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος» - εξόδου της χώρας από το ευρώ, στη ΝΔ επιμένουν στην εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλονται παντού στην ΕΕ, και τα οποία βέβαια δεν αμφισβητεί ούτε η τωρινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, διαφημίζουν στα μονοπώλια την ικανότητα της παράταξης, ως «δύναμης ευθύνης» και «υπεύθυνης αντιπολίτευση», να στηρίξει και από αυτήν τη θέση τη λήψη εκείνων των μέτρων που χρειάζεται το κεφάλαιο.
Βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ποια ηγεσία μπορεί να εξασφαλίσει το ρόλο αυτό για τη ΝΔ. Αλλωστε, καθώς ουσιαστικά όλα τα εγχώρια αστικά επιτελεία θέλουν αλλαγές στο έως τώρα μείγμα διαχείρισης, το οποίο εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μπαίνει ζήτημα αλλαγών και στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτό το άλλο μείγμα που προκρίνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σε μια σειρά από δείπνα και συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ κορυφαίων στελεχών έχει μπει ζήτημα αντικατάστασης του Αντ. Σαμαρά και στροφής του κόμματος προς το «κέντρο» (σε αντιδιαστολή με τη «δεξιά» ρητορεία που ανέπτυξε προεκλογικά και προηγουμένως ακόμα), ώστε να εγκολπωθούν ξανά κρίσιμες γι' αυτούς μάζες ψηφοφόρων.
Στελέχη απευθύνονται και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ζητώντας του να αναλάβει «πρωτοβουλίες». Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένος να ξαναβγεί μπροστά για να πάρει το κόμμα στις πλάτες του. Ωστόσο, εκτιμάται πως με το κύρος που έχει ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, δίνοντας στήριξη σε κάποιον από τους «δελφίνους», θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του, εμποδίζοντας το κόμμα να πέσει σε δίνη εσωστρέφειας. Πάντως, πολλές από τις κινήσεις που έκανε ο Αντ. Σαμαράς το προηγούμενο διάστημα (επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση Στ. Δήμα για τη θέση, επίσπευση πρόωρων εκλογών) λέγεται ότι έγιναν κατόπιν συνεννόησης με τον Κ. Καραμανλή και ότι οι δυο τους έχουν ανοιχτή επικοινωνία. Αλλωστε, Καραμανλής και Σαμαράς φέρεται να είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία και αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν η «κοινή εκτίμησή» τους ότι «προέχει το καλό της χώρας» και η «ενότητα της παράταξης».
Στον αντίποδα, εξάλλου, των δείπνων αμφισβήτησης του Σαμαρά, ο Ν. Μηταράκης,υφυπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, ετοιμάζει για σήμερα, Τρίτη, δείπνο με 25 βουλευτές που είναι «κοντά» στον Σαμαρά, ενώ οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης ετοιμάζονται για σύγκρουση με όσους αμφισβητήσουν τον Σαμαρά στην ΚΟ. Ο δε Α. Γεωργιάδης, που χρίστηκε από τον Σαμαρά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γράφεται ότι σχεδιάζει και αυτός δείπνο, υποστηρικτικό στο νυν πρόεδρο.
Υποστηρικτικά στον Σαμαρά βγήκε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης. Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα να ακολουθήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά (αντιδράσεις, π.χ., και της Ντόρας Μπακογιάννη), ο Κεφαλογιάννης τόνισε: «Κάποιοι για να "γρατζουνίσουν" τον Σαμαρά διακινδυνεύουν να τραυματίσουν τις σχέσεις της ΝΔ με το ΕΛΚ και να οδηγήσουν την παράταξή μας στην εσωστρέφεια».

Σήμερα η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης από τον Αλ. Τσίπρα
Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη - και ενδεχομένως μοναδική - ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), θέμα για το οποίο συνεδριάζουν σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Γύρω από το ζήτημα του υποψηφίου έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι σεναρίων, τα οποία αναζωπυρώθηκαν μετά την αναβολή του προγραμματισμένου για το βράδυ της Κυριακής πρωθυπουργικού διαγγέλματος. Ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να ανακοινώσει την πρότασή του για την ΠτΔ, κάτι που δεν έγινε τελικά. Πληροφορίες λένε πως οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν, έπειτα απ' τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας πρώτα με τον Π. Καμμένο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ, και αργότερα με τον Π. Λαφαζάνη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα. Αλλά και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Η υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου, που παραμένει φαβορί, δεν αναμένεται να προσκρούσει σε αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ. Αλλωστε, ο Π. Καμμένος εξερχόμενος από το Μαξίμου, το βράδυ της Κυριακής, σε ερώτηση για την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε:«Θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός σε λίγο». Οταν ρωτήθηκε αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «δεν νομίζω», και πρόσθεσε: «Ολα θα πάνε καλά, θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός».
Η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ και επιτρόπου στην Κομισιόν φαίνεται να σκοντάφτει σε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε αντιδράσεις από πλευράς Κομισιόν. Μάλιστα, δημοσιεύματα στον Τύπο έφεραν τον Αλ. Τσίπρα ως διατεθειμένο να υπαναχωρήσει και να επιλέξει άλλον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν η ΕΕ δεχτεί ορισμένες ευνοϊκές - για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα - ρυθμίσεις. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, το βράδυ της Κυριακής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις απ' τον πρωθυπουργό θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα.
Οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τουλάχιστον τρεις βουλευτές και ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού δεν φαίνεται να προβληματίζουν την κυβέρνηση. Στους διαφωνούντες βουλευτές (Δ. Κοδέλας και Ι. Γαϊτάνη) προστέθηκε και ο Κ. Λαπαβίτσας, που ζήτησε χτες «Πρόεδρο από την αριστερά», λέγοντας πως αυτή είναι επιθυμία και του Π. Λαφαζάνη και πολλών μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» εξέφρασε την ελπίδα «η πρόταση που θα φτάσει αύριο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» να είναι μια τέτοια πρόταση. Εντούτοις, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», υποστήριξε πως δεν είχε προγραμματιστεί για χτες η ανακοίνωση του υποψηφίου και ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι φήμες ότι ο Π. Λαφαζάνης έβαλε βέτο στο όνομα του ΠτΔ.
Να θυμίσουμε ότι η εκλογή του ΠτΔ θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία και με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε μέρες (και όχι μετά από πέντε μέρες) και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους). Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά ύστερα από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Διακόπηκε χωρίς επίσημη συμφωνία η χτεσινή συνεδρίαση - Μες στις επόμενες 48 ώρες «θα τα βρούμε», διαβεβαιώνει ο Γ. Βαρουφάκης...
Η διαφωνία που εκδηλώθηκε στο χθεσινό Γιούρογκρουπ σχετικά με την αναφορά για «παράταση του σημερινού προγράμματος» στο κείμενο που προτάθηκε δεν μπορεί να κρύψει την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως αυτή εκφράστηκε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών για την καταρχήν 4μηνη παράταση της «δανειακής σύμβασης», ουσιαστικά δηλαδή του μνημονίου στη σημερινή του μορφή, σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, μετά τη συνεδρίαση : «Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες»
Χρειάζεται πάντως να σημειώσουμε ότι από πλευράς Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ ως όρος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και με ενδεχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Παρασκευή τίθεται το θέμα της υποβολής αίτησης για παράταση του σημερινού προγράμματος από τη συγκυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παρά και τις εμφανιζόμενες «τρίπλες», κατά κύριο λόγο επικοινωνιακού χαρακτήρα, τα μνημόνια της «επόμενης μέρας» είναι έτοιμα προς υπογραφή.
«Δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς ενέργειες ή κινήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης. Υποστήριξε παράλληλα ότι πριν από τη συνεδρίαση, του παρουσιάστηκε από τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, κείμενο το οποίο θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική. Ωστόσο, το κείμενο αυτό - πάντα σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη - αντικαταστάθηκε τελικά με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση και «μας γύριζε πίσω», όπως ανέφερε. Οι δηλώσεις περί εγγράφου Μοσκοβισί διαψεύστηκαν στη συνέχεια από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Παραπέρα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τις «επόμενες 48 ώρες θα βρεθούμε με τους Ευρωπαίους και θα βρούμε τις λέξεις που είναι κατάλληλες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη»...
«Δείχνουν» την παράταση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανέφερε:«Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Γι' αυτό υπάρχει "ισχυρή γνώμη" στο Γιούρογκρουπ ότι τώρα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Γιούρογκρουπ την Παρασκευή», και μόνο μετά την υποβολή αιτήματος γα παράταση, υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν αιτηθεί παράταση και το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ επανέλαβε ότι «χρειάζεται μιαβραχυπρόθεσμη λύση, που δεν με ενδιαφέρει πώς θα λέγεται, αλλά ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι μέσω της παράτασης».
Αναφορικά με την «ευελιξία» του νέου «προγράμματος» και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι εξαρτάται από τους «θεσμούς» (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ) που εξετάζουν αν το πρόγραμμα κινείται ευρύτερα εντός στόχου. «Δεν είχαμε χρόνο τις τελευταίες ημέρες να δούμε το θέμα με λεπτομέρειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο στίγμα έδωσε και ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση κάποια άλλη επιλογή από την παράταση», επισημαίνοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της αξιολόγησης από την πλευρά του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκπροσωπεί: «Ετσι όπως έχει η κατάσταση, εκκρεμεί η αξιολόγηση, αλλά μπορεί να συνεχιστεί. Αν ζητηθεί παράταση και συνδυαστεί με την πρόθεση να προχωρήσει η Αθήνα, θα συνεχίσουμε από κοινού την αξιολόγηση», σημείωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε, αν αυτό δεν γίνει, η αξιολόγηση του ΔΝΤ θα συνεχιστεί, και αυτό θα απαιτήσει κάποιες βδομάδες. Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση, ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.
Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, K. Ρέκλινγκ, ανέφερε ότι για την Ελλάδα υπάρχουν η τελευταία δόση, καθώς και τα κεφάλαια ύψους1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών, καθώς και τα αποθέματα (11,4 δισ. ευρώ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στη βάση συγκεκριμένου αντιλαϊκού «προγράμματος». Αν το πρόγραμμα λήξει τα χρήματα επιστρέφουν στο μηχανισμό σταθερότητας και στην ΕΚΤ, σημείωσαν οι παράγοντες της Ευρωζώνης.
Μνημόνια διαρκείας
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί με νέα μέτρα. Χαρακτηριστικά, στο έγγραφο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, που παραμένει μετέωρο προς υπογραφή (με τις όποιες διαφορές να περιορίζονται στην πραγματικότητα σε φραστικά και όχι ουσιαστικά ζητήματα), αναφέρονται τα παρακάτω:
-- «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και πως θα εργαστούν σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους,ειδικά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, τωνιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στιςσυντάξεις».
-- «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη κατάλληλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί ηβιωσιμότητα του χρέους σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση και να μην διακινδυνεύσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
-- «Στη βάση αυτή, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν τεχνική παράταση έξι μηνών του τρέχοντος προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα».
-- «Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Γιούρογκρουπ να εργαστούν σε μια νέα συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του στη νέα αυτή συμφωνία».
Μανούβρες στην Αθήνα και στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Τη δήθεν «εμπλοκή της διαπραγμάτευσης», στο πλαίσιο του χτεσινού συμβουλίου Γιούρογκρουπ, προανήγγειλαν από το απόγευμα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, αποδίδοντας την εξέλιξη στην «επιμονή ορισμένων κύκλων» να εφαρμοστεί το σημερινό μνημόνιο.
Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, παρουσιάστηκε ως «βάση συζήτησης» κείμενο που αποτελεί «ριζική υπαναχώρηση» από την κοινή ανακοίνωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι με τα χτεσινά δεδομένα δε θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Την «ενόχλησή» τους σχετικά με τις διαρροές εμφανίστηκαν να εκδηλώνουν τα επιτελεία του Γιούρογκρουπ.
Σε ό,τι αφορά τους «εταίρους», το κλίμα για τις εξελίξεις που ακολούθησαν καλλιεργήθηκε και πριν από τη συνεδρίαση, μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων από την πλευρά υψηλόβαθμων παραγόντων του Γιούρογκρουπ.
«Λυπάμαι για τους Ελληνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης δεν ήταν η επίτευξη ενός συμβιβασμού, αλλά το πώς «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών στην ΕΕ αναφέρουν ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά «αναπτυξιακά προγράμματα», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου». Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο Β. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων.
Τα θέματα που διακυβεύονταν στο Γιούρογκρουπ, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, ο οποίος ωστόσο εμμέσως ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, «εκμυστηρεύθηκε» ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι, επισημαίνοντας ότι πριν από μερικά χρόνια ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε συμπαρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
«Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία (...) μόνο η δραχμή θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα», επανέλαβε χτες ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IfO, Χ. Β. Ζιν, εκτιμώντας πως «εφόσον ανακτήσει τις δυνάμεις της, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο ευρώ».
«Οι Γερμανοί είναι σωστοί από κάποια άποψη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβασθούν αυτές τις συμφωνίες ανεξαρτήτως της αλλαγής κυβέρνησης».
Οι ελληνικές τράπεζες
Στο μεταξύ, συντονισμένες πιέσεις εκδηλώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί και γύρω από τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Π. Πράετσημείωσε πως ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης (ELA) έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφορά μόνο στη χρηματοδότηση των «φερέγγυων τραπεζών» και όχι στη χρηματοδότηση κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μια συστημική χρήση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».
Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κεντρική τράπεζα(Μπούντεσμπανκ), σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», καλεί τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να απόσχουν από αγορές εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.


MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget