Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα αρμόδια υπουργεία που συνεχίζουν να αρνούνται να καταβάλουν το σύνολο των 90.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤ στις συντάξεις Μάρτη και τις παροχές Υγείας - Πρόνοιας καταγγέλλουν η ΠΕΜΕΝ, οΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού.
Με νέο σημερινό έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας επιμένει στο πετσόκομα της χρηματοδότησης, κάνοντας γνωστό ότι θα καταβληθούν μόνο 70 εκατ. ευρώ από τα 90 εκατ. που απαιτούνται για να μπορέσει το ΝΑΤ να πληρώσει τις συντάξεις και τα επιδόματα του Μάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Φλεβάρη το υπουργείο είχε ενημερώσει ότι θα καταβάλει  50 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΝΑΤ ζήτησαν έκτακτη σύγκλιση της διοίκησης του Ταμείου που είχε προαγραμματιστεί για σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει την κάλυψη  καλυφθεί το κενό των 40 εκατομμυρίων με εκταμίευση από τα αποθεματικά του ΝΑΤ. Ομως, όταν όλα αυτά έγιναν γνωστά, οι ναυτεργάτες ξεσηκώθηκαν. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία έγινε σήμερα και στην οποία αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων και να διεκδικηθεί ολόκληρο το ποσό των 90 εκατ. ευρώ.
Μετά την απόφαση της ΠΝΟ ακυρώθηκε η συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, ενώ λίγες ώρες αργότερα σήμερα το υπουργείο Εργασίας επανήλθε με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και μετά από συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσαη κρατική επιχορήγηση για το ΝΑΤ μήνα Φεβρουαρίου -προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις (...) Μαρτίου στις 27 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή- θα ανέλθει στο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και είχε αρχικά προγραμματιστεί». 
Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν:
«Αυτό θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, σηματοδοτώντας την επίθεση της κυβέρνησης σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών.
Η προώθηση του σχετικού εγγράφου έγινε μεθοδευμένα για να καλλιεργηθεί ο εφησυχασμός στον κλάδο των ναυτεργατών, ενώ είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όπου αποφασίστηκε να καταβληθεί το συνολικό ποσό για την κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤ. Επίσης, να μη συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ.
Απαιτούμε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, σε οργάνωση, ετοιμότητα για ανάπτυξη αγώνα, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».