04/30/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Εργοδοσία και κυβέρνηση είναι αξεχώριστος αντίπαλος για τους εργαζόμενους
Για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, χρειάζεται τις μέρες που απομένουν να οξυνθεί το μέτωπο απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, να δυναμώσει η συσπείρωση γύρω από το αίτημα «κράτος και εργοδότες να πληρώσουν για το Ασφαλιστικό».
Για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ψήφισε μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης το τρίτο μνημόνιο, όπου περιέχονται οι αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές, που τώρα εξειδικεύονται στο νόμο που συζητάει η Βουλή και αναμένεται να ψηφίσει μετά το Πάσχα.
Επομένως, κυβέρνηση και εργοδοσία είναι αξεχώριστος αντίπαλος για τους εργαζόμενους και το λαό. Την ίδια ώρα που τα συνδικάτα προετοιμάζουν τη μάχη της απεργίας, οι εργοδότες πιέζουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα εξαπολύουν επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από μισθούς και δικαιώματα, χρησιμοποιώντας «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στους εργαζόμενους.
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα καταγράφει πιο κάτω ο «Ριζοσπάστης». Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά θα οξυνθεί, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Γι' αυτό λέμε ότι κανένας αγώνας και πολύ περισσότερο μια απεργία δεν είναι «μια κι έξω» και ότι η αναμέτρηση με την εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της κρίνεται καθημερινά από τα βήματα που γίνονται στην ανασύνταξη του κινήματος, με ευθύνη και σχέδιο από τα συνδικάτα. Τέτοια βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων και στον ταξικό προσανατολισμό του αγώνα τους πρέπει να καταγράψει η προετοιμασία και η μαζική συμμετοχή στην απεργία, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την εργοδοσία και τα συμφέροντά της.
Ενιαίο «πακέτο» Ασφαλιστικό, μισθοί, Εργασιακά
Απαντώντας πριν από λίγες μέρες στις επανειλημμένες προσκλήσεις της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Φάρμακο να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας έστειλε στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) μια επιστολή, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αποτελούμε τον μόνο εργοδότη που σταθερά εφαρμόζει εργασιακές πολιτικές εν μέσω της χειρότερης ιστορικά κρίσης που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η χώρα μας μεταπολεμικά. Θα πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να λειτουργήσουν "εν κενώ". Απαιτείται η ύπαρξη ενός θεσμοθετημένου νομοθετικού πλαισίου, εργασιακού και ασφαλιστικού, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το μισθολογικό κόστος που θέτετε.
Ενόψει των δομικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην εργασιακή νομοθεσία μετά το 2009 και τα μνημόνια, αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή (σ.σ. η επιστολή προηγήθηκε της κατάθεσης, που έγινε την Παρασκευή 22/4), η όποια συζήτηση για το μισθολογικό κόστος μοιάζει εξαιρετικά πρώιμη, δεδομένου ότι στερείται σταθερής βάσης.
Τιμώντας την παράδοση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον κλάδο μας, διατελούμε και δια της παρούσας σε ανοιχτό διάλογο με την Ομοσπονδία, αναμένοντας τις νομοθετικές εξελίξεις».
Πέρα από το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι αναζητούν διαρκώς αφορμές για να αποφύγουν τη συζήτηση για την υπογραφή σύμβασης, «διαφημίζοντας» κατά τ' άλλα την προσήλωσή τους στην εφαρμογή «εργασιακών πολιτικών» εν μέσω κρίσης, η απάντηση που δίνουν στην Ομοσπονδία δείχνει ότι γι' αυτούς, το Ασφαλιστικό, οι μισθοί και τα Εργασιακά είναι ένα ενιαίο «πακέτο», από το οποίο εξαρτάται το λεγόμενο «κόστος εργασίας».
Επομένως, λένε οι βιομήχανοι, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για καθέναν από τους παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό το «κόστος», πριν συζητήσουν για τους νέους μισθούς. Ενας από αυτούς τους παράγοντες είναι βεβαίως το Ασφαλιστικό, για το οποίο αναμένουν «νομοθετικές εξελίξεις», όπως γράφουν στην απαντητική τους επιστολή.
Η στάση των φαρμακοβιομηχάνων φανερώνει την προσδοκία τους να αποσπάσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και τις άλλες ανατροπές. Επιβεβαιώνει όμως και κάτι ακόμα: Οτι για τους εργαζόμενους, ο αγώνας ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο δεν είναι ξέχωρος από τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, για την απόκρουση όσων μεθοδεύει η εργοδοσία.
Οι φαρμακοβιομήχανοι, στην αναμέτρηση με τους εργαζόμενους του κλάδου, ξεδιπλώνουν όλη την ατζέντα των ανατροπών (Ασφαλιστικό, μισθοί, Εργασιακά), με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Ανάλογη, επομένως, πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων, με επόμενο καθοριστικό βήμα την καθολική τους συμμετοχή στη 48ωρη γενική απεργία.
Η απεργία είναι «μάχη για όλα»
Μετά από έναν πετυχημένο γύρο κινητοποιήσεων που οργάνωσε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Αργος» παρέλαβαν τις προάλλες μια πολυσέλιδη ανακοίνωση της εργοδοσίας, με την οποία τους παρότρυνε να αποδεχτούν μειώσεις 12%. Γράφει ανάμεσα σε άλλα η εργοδοσία:
«(...) ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους είναι απολύτως αναγκαίος και θα πρέπει να υλοποιηθεί με τον α' ή τον β' τρόπο. Δεν είναι πολυτέλεια ή επιλογή, είναι μονόδρομος και ανάγκη (...) Επιθυμία μας βεβαίως είναι να επιτύχουμε και τη δική σας σύμφωνη γνώμη και την καλύτερη δυνατή συνεννόηση μαζί σας, αλλά αντιλαμβάνεστε επειδή δίνουμε αγώνα επιβίωσης, εάν δεν εξασφαλίσουμε την συναίνεσή σας, θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη και μόνοι μας για να κάνουμε αυτό που πρέπει.
Αυτά δεν τα λέμε ούτε για να τρομοκρατήσουμε, ούτε για να απειλήσουμε κανέναν. Αποτυπώνουμε την πραγματικότητα και ενημερώνουμε με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας τους εργαζόμενους της εταιρείας (...) Αγωνιζόμαστε να βγάλουμε το καράβι - και το σύνολο των εργαζομένων - από την θύελλα, αλλά μόνο αν όλοι οι εργαζόμενοι πιστέψουν το ίδιο, θα το καταφέρουμε.
Στην φάση που βρίσκεται η εταιρεία και που προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, ο ρόλος όλων έχει σημασία και η υπευθυνότητά μας θα κρίνει το μέλλον μας. Τα συμφέροντα με τον ανταγωνιστή (σ.σ. το πρακτορείο «Ευρώπη» έχει ήδη επιβάλλει μειώσεις στους μισθούς) είναι διαφορετικά.
Κινητοποιήσεις και άσκοπες αντιπαραθέσεις μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων δεν ωφελούν. Μπορεί να εμφανίζονται πιο αγωνιστικές και διεκδικητικές κ.λπ., αλλά στην φάση που βρίσκεται η εταιρεία, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να δουν την "Αργος" να καταρρέει και να κλείνει».
Στην προσπάθειά της να σύρει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς, η εργοδοσία γίνεται ωμή, κυνική, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Εναλλάσσει τρομοκρατία και απειλές για να ταυτιστούν οι εργαζόμενοι με το δικό της συμφέρον και να σώσουν όλοι μαζί την εταιρεία, που κινδυνεύει, για τον επιπλέον λόγο ότι ο «ανταγωνιστής» έχει βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά, εφαρμόζοντας νωρίτερα μέτρα μείωσης του «κόστους εργασίας».
Η στάση του εργοδότη δεν είναι, βέβαια, άσχετη με τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράστηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η εργοδοσία μετράει τις αντιδράσεις και την ικανότητα του σωματείου να συσπειρώνει και να οργανώνει αγώνες και απαντάει ανάλογα. Επιβεβαιώνεται και εδώ ότι η μάχη της απεργίας είναι «μάχη για όλα»: Για το Ασφαλιστικό, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις και την απληρωσιά που σαρώνουν σε άλλους χώρους και κλάδους.
Παρουσιάζουν τους «λύκους» για «πρόβατα»...
Μόλις την περασμένη Τρίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών αποφάσισε την αναστολή της 72ωρης απεργίας που είχε εξαγγείλει με αιχμή το Ασφαλιστικό. Ο αγώνας αυτός περιορίστηκε στο συντεχνιακό αίτημα να μην καταργηθεί το αγγελιόσημο και ούτε λίγο - ούτε πολύ η ΠΟΕΣΥ παρουσίαζε τους εργοδότες σαν σύμμαχους των εργαζομένων στον αγώνα για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Δε δίστασε, μάλιστα, μαζί με την ΕΣΗΕΑ να καλέσει καναλάρχες και εκδότες σε σύσκεψη, για να ...συναποφασίσουν την εξέλιξη της απεργίας (!) μια μέρα πριν την αναστείλει. Οι εργοδότες από τη μια οργάνωσαν απεργοσπαστικό μηχανισμό και από την άλλη δέχτηκαν να προβάλλουν από τα Μέσα τους το προπαγανδιστικό υλικό που ετοίμασε η ΠΟΕΣΥ για τη «διάσωση» του αγγελιόσημου.
Οπως και κάθε μεγαλοεργοδότης, η εργοδοσία στον Τύπο και στα ΜΜΕ είναι κι αυτή πολέμιος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από αυτή την άποψη, κανένας αγώνας δεν μπορεί να δοθεί με αξιώσεις, αν δεν στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια σ' αυτήν.
Ας δούμε, όμως, τι λένε οι καναλάρχες για το Ασφαλιστικό, μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Εργασίας, μαζί με αντιπροσωπεία των ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ. Η ανακοίνωση επικεντρώνει στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ (υγειονομική περίθαλψη - επικούρηση), ο οποίος χρηματοδοτείται από το αγγελιόσημο και τις εισφορές των εργαζομένων. Γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση:
«Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το αγγελιόσημο καταργείται και αυτόματα σταματάει η χρηματοδότηση από αυτή την πηγή στον ΕΔΟΕΑΠ (...) Δίδεται η επιλογή στους εργοδότες και στους εργαζομένους είτε να διατηρηθεί η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, για την επικούρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χρηματοδότηση που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες, είτε το σύνολο του προσωπικού να ασφαλιστεί στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΤΕΑΠ με την προβλεπόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
(...) Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν παρουσιάστηκε κάποια μελέτη βιωσιμότητας ή αναλογιστική μελέτη για το προτεινόμενο νέο "σχήμα" χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ (...) Η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια βιώσιμη λύση που είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των εργαζομένων στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις - μέλη της, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
(...) Να πραγματοποιηθεί σε βάθος έλεγχος στο Ταμείο για να προσδιορισθούν τα οικονομικά μεγέθη και το κόστος λειτουργίας του. Να προσκομισθούν οι αυτονόητες μελέτες (αναλογιστική κ.λπ.) και τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα της όποιας πρότασης χρηματοδότησης. Να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης (...) Να διασφαλιστεί η σωστή διοίκηση και λειτουργία του Ταμείου με συμμετοχή και των εργοδοτών».
Οι εργοδότες δεν κρύβουν λόγια. Συζητάνε την οποιαδήποτε «βιώσιμη» λύση για την υγειονομική περίθαλψη και το επικουρικό των εργαζομένων στον Τύπο, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα τους επιβαρύνει στο ελάχιστο μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου και παράλληλα θα αποκτήσουν λόγο στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, άρα και στην αξιοποίηση της περιουσίας και των όποιων χρημάτων διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Αυτούς τους «λύκους» η ΠΟΕΣΥ και η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ τους παρουσιάζουν για «πρόβατα» στους εργαζόμενους, καλώντας τους να δώσουν από κοινού τον αγώνα για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα...

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που περιέχονται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την τετραετία 2016 - 2019
Αιματηρές περικοπές και αύξηση των εισφορών, πουξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019, είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της περίφημης «μεταρρύθμισης» για το Ασφαλιστικό, την οποία η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή.
Οι περικοπές αρχίζουν άμεσα σε βάρος των σημερινών συνταξιούχων, όσων θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα και κλιμακώνονται για τα επόμενα χρόνια, ενώ ορισμένες απ' αυτές θα εφαρμόζονται στο διηνεκές. Εξίσου επώδυνη είναι η αφαίμαξη των σημερινών ασφαλισμένων μέσα από την αύξηση των εισφορών τους, που σε ορισμένα επαγγέλματα γίνονται εξοντωτικές.
Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τις αριθμητικές αλχημείες της κυβέρνησης, η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, είναι αποκαλυπτική.Εκεί, άρθρο το άρθρο, περιγράφονται οι επιπτώσεις στην τσέπη συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με το λογαριασμό να φτάνει τα 8,234 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες απ' τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μόνο οι περικοπές στιςεπικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αποσπάσει το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ.
Οι περικοπές
Πιο αναλυτικά, στο σκέλος των περικοπών, όπως καταγράφονται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχουμε:
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, κλιμακώνεται από το 2016 μέχρι το 2019. Για φέτος η περικοπή σε βάρος των πρώτων χαμηλοσυνταξιούχων εκτιμάται στα 168 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 στα 569 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 803 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 853 εκατ. ευρώ. Ετσι, οι συνολικές απώλειες των δικαιούχων του ΕΚΑΣ για την επόμενη τετραετία - η Εκθεση τις χαρακτηρίζει «εξοικονόμηση δαπάνης» - θα φτάσουν το ποσό των 2,393 δισ. ευρώ! Για το 2020, που το κράτος δεν θα καταβάλει ούτε 1 ευρώ για ΕΚΑΣ, η «εξοικονόμηση» θα είναι 900 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους: Η Εκθεση εκτιμά την «εξοικονόμηση», και άρα την απώλεια των νέων συνταξιούχων, σε 21 εκατ. ευρώ φέτος, 101 εκατ. το 2017, 222 εκατ. το 2018 και 354 εκατ. ευρώ το 2019. Συνολικά, στην τετραετία, οι απώλειες ανέρχονται στα 689 εκατ. ευρώ. Εννοείται ότι αυτές οι απώλειες θα διογκώνονται κάθε χρόνο, αφού όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα βγαίνουν με μικρότερες κύριες συντάξεις σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα.
  • Μείωση συντάξεων θανάτου (χηρείας), λόγω των νέων αυστηρότερων προϋποθέσεων. Οι περικοπές που θα επιβάλλονται στις νέες συντάξεις λόγω θανάτου εκτιμώνται σε 11 εκατ. ευρώ για φέτος, σε 59 εκατ. ευρώ για το 2017, σε 122 εκατ. ευρώ για το 2018 και σε 177 εκατ. ευρώ για το 2019. Στην τετραετία, οι απώλειες των νέων δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα ανέλθουν στο ποσό των 369 εκατ. ευρώ και αυτές θα μεγαλώνουν με την πάροδο των χρόνων, αφού οι συνέπειες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα αφορούν περισσότερους ασφαλισμένους.
  • Περικοπή συντάξεων λόγω μείωσης του ανώτερου ποσού εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να λάβει κάποιος συνταξιούχος. Η παρέμβαση αυτή αφαιρεί φέτος από συνταξιούχους 22 εκατ. ευρώ και από 38 εκατ. για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Συνολικά, η απώλεια στην τριετία ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Περιέργως, δεν περιλαμβάνεται ποσό απωλειών για το 2019, προφανώς γιατί προεξοφλείται ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού, δεν θα υπάρχουν συντάξεις που θα υπερβαίνουν τα νέα πλαφόν που θέτει ο νόμος.
  • «Πάγωμα» συντάξεων λόγω της μη καταβολής αυξήσεων σε υφιστάμενους συνταξιούχους.Από τη διάταξη αυτή γίνεται «εξοικονόμηση» για τα Ταμεία και άρα απώλεια για τους συνταξιούχους, ποσού 187 εκατ. ευρώ για το 2018, ενώ λόγω του συμψηφισμού αυξήσεων που θα έπρεπε να γίνουν το 2019, με τις αρνητικές «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα χάσουν άλλα 76 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση οικογενειακών παροχών στους νέους συνταξιούχους. Πρόκειται για περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, οι οποίες ξεκινούν από 1 εκατ. ευρώ φέτος και φθάνουν τα 21 εκατ. ευρώ το 2019. Συνολική απώλεια 57 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους. Εδώ η Εκθεση αποκαλύπτει το μέγεθος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που θα επιβληθούν άμεσα. Οι απώλειες για τους σημερινούς συνταξιούχους θα είναι 174 εκατ. ευρώ φέτος, 291 εκατ. ευρώ το 2017, 284 εκατ. ευρώ το 2018 και 277 εκατ. ευρώ το 2019. Οι συνολικές περικοπές για την τετραετία ανέρχονται στα 1,026 δισ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τα 36 εκατ. ευρώ πρόσθετη μείωση το 2019 από τον «αυτόματο μηχανισμό "εξισορρόπησης"» της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις, που μπαίνει σε εφαρμογή επιπλέον για εκείνη τη χρονιά. Εννοείται ότι για τους συνταξιούχους οι μειώσεις αυτές στις επικουρικές, τους αφορούν και όλα τα επόμενα χρόνια, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για επαναφορά των συντάξεων στα πρότερα επίπεδα.
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων στους νέους συνταξιούχους. Η μείωση στους νέους συνταξιούχους επιβάλλεται με το νέο τρόπο υπολογισμού και των επικουρικών συντάξεων και εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για φέτος, 27 εκατ. για το 2017, 43 εκατ. για το 2018 και 48 εκατ. για το 2019. Συνολικά, στην τετραετία, «η εξοικονόμηση» για το σύστημα θα είναι 123 εκατ. ευρώ, ποσό που δείχνει τις απώλειες των νέων συνταξιούχων από το νέο σύστημα που επιβάλλεται.
  • Περικοπές στα εφάπαξ. Πρόκειται για μειώσεις που θα επιβληθούν σε ασφαλισμένους που ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν και θα υπολογιστούν με νέους, μικρότερους συντελεστές. Οι απώλειες για τους δικαιούχους θα είναι 97 εκατ. ευρώ για φέτος, 6 εκατ. για το 2017 - όταν πλέον θα υπάρχει κανονική ροή εξέτασης των αιτήσεων - και από 15 εκατ. ευρώ για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Η συνολική απώλεια στην τετραετία για τους δικαιούχους φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ.
  • Μεγάλη περικοπή στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων. Εδώ οι περικοπές αφορούν τους υφιστάμενους συνταξιούχους και εκτιμώνται σε 207 εκατ. ευρώ φέτος, 208 εκατ. ευρώ για το 2017 και το 2018 και 209 εκατ. ευρώ για το 2019. Στην τετραετία, οι συνολικές απώλειες για τους μερισματούχους του Δημοσίου ανέρχονται στα 832 εκατ. ευρώ και εννοείται ότι οι απώλειες αυτές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Το άθροισμα των παραπάνω περικοπών, όπως περιγράφονται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φτάνουν τα 6,016 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν για τους συνταξιούχους οι απώλειες των επόμενων ετών, μετά το 2019, αλλά και ορισμένες «εξοικονομήσεις» που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν - σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον - να εκτιμήσουν, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) της ηλικίας συνταξιοδότησης των πολιτικών υπαλλήλων και η καταβολή εκ μέρους τους δύο επιπλέον χρόνων εισφορών στο σύστημα.
Οι αυξήσεις στις εισφορές
Εξίσου καταστροφικό όμως είναι το σχέδιο νόμου και για εκατομμύρια ασφαλισμένους και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές. Εδώ το χτύπημα δίνεται μέσα από τη μεγάλη αύξηση στις εισφορές που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από εδώ και πέρα εκατομμύρια εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι. Από την Εκθεση προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
  • Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις στους μισθωτούς και στους άλλους ασφαλισμένους που έχουν επικουρική ασφάλιση. Θα φτάσει στο ποσό των 1,251 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 173 εκατ. ευρώ φέτος, 351 εκατ. ευρώ το 2017, 362 εκατ. ευρώ το 2018 και 365 εκατ. ευρώ το 2019. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φορτώνει σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους το κόστος των ανατροπών, που φτάνει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ. Ετσι προφανώς εννοούσε η κυβέρνηση την περίφημη «διαπραγμάτευση» και το ότι δεν θα εφαρμόσει τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές. Οχι μόνο την εφαρμόζει, αλλά στέλνει το λογαριασμό των 2,5 δισ. σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
  • Αύξηση εισφορών στους αγρότες. Η επιβάρυνση των αγροτών για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 458 εκατ. ευρώ και κατανέμεται σε 94 εκατ. ευρώ φέτος, 95 εκατ. του χρόνου, 112 εκατ. ευρώ το 2018 και 157 εκατ. ευρώ το 2019.
  • Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η επιβάρυνσή τους μόνο για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 411 εκατ. ευρώ. Αυτή κατανέμεται σε 136 εκατ. ευρώ το 2017, 137 εκατ. ευρώ το 2018 και 138 εκατ. ευρώ το 2019. Εννοείται ότι η αιμορραγία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Αύξηση ορίου ασφαλιστέων αποδοχών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση σε έναν αριθμό ασφαλισμένων, που εκτιμάται στο ποσό των 98 εκατ. μόνο για την επόμενη τετραετία.

Ετσι, η συνολική αφαίμαξη των ασφαλισμένων μέσα από την αύξηση των εισφορών τους και μόνο για την επόμενη τετραετία φτάνει τα 2,218 δισ. ευρώ. Που σημαίνει μια ετήσια επιβάρυνση 550 και πλέον εκατ. ευρώ στο διηνεκές. Αυτό είναι το νέο σύστημα και στο σκέλος των εισφορών, που αποκαλύπτεται μέσα από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget