07/01/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το απαράδεκτο κείμενο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για το δημοψήφισμα δεν έχει καμιά ισχύ, καθώς δεν έγινε καμία ψηφοφορία ενώ από τη συζήτηση δεν προέκυψε πλειοψηφία με τέτοιο περιεχόμενο, τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της συνομοσπονδίας.
Με το κείμενο αυτό που προωθείται ως ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ ζητά την απόσυρση του δημοψηφίσματος, γιατί «ο χρόνος διενέργειάς του, η ποιότητα και το περιεχόμενό του "καίγεται" μέσα σε ένα πλαίσιο "τεχνητών διλημμάτων" και "χρονικών ασφυξιών", που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διχασμού της κοινωνίας». Αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτη», προκαλεί με ωμό τρόπο την εργατική τάξη, δηλώνοντας ότι είναι  «αδιαπραγμάτευτα αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του ελληνικού λαού, είτε πρόκειται για μνημόνιο των πιστωτών, είτε της κυβέρνησης», αλλά, «αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο Ευρώ» και γι' αυτό «λέμε "ναι" στην Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης, "ναι" στην ομόσπονδη Ευρώπη»!
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Πριν καν τελειώσει η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, έσπευσε να βγάλει Δελτίο Τύπου για το δημοψήφισμα και τις εξελίξεις δείχνοντας έτσι το ζήλο τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αφεντικών τους.
Το απαράδεκτο αυτό κείμενο της πλειοψηφίας δεν έχει καμιά ισχύ. Όχι μόνο γιατί δεν έγινε καμία ψηφοφορία αλλά και γιατί από τη συζήτηση δεν προέκυψε πλειοψηφία με τέτοιο περιεχόμενο.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλα αυτά τα χρόνια έβαλε πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια και δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν.
Από τη μια λέει όχι στα μνημόνια από την άλλη στηρίζει με νύχια και με δόντια την πολιτική που γεννά τα μνημόνια. Ορκίζεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Αναμασά τα ίδια τα εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ.
Με τη θέση της ουσιαστικά καλεί την εργατική τάξη να αποδεχτεί ως μονόδρομο την στρατηγική της ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Ενισχύει τη γραμμή της υποταγής της εργατικής τάξης στο φόβο και τον εκβιασμό.
Ενισχύει την άποψη ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Εργατικής τάξης μπορεί να είναι υπόθεση διαπραγματευτών μέσα στους κανόνες και τις δεσμεύσεις της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ταυτίστηκε για ακόμα μια φορά με τα μέτρα της ΕΕ της ΕΚΤ του ΔΝΤ. Για άλλη μια φορά βάζει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα.
Το ΠΑΜΕ ανέδειξε στη συνεδρίαση την επιθετικότητα των εργοδοτών που οξύνεται σε κάθε χώρο δουλειά αξιοποιώντας τις εξελίξεις. Απαίτησε να παρθούν μέτρα παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλειάς. Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών , καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες.
Η εργατική τάξη να ξεπεράσει τις παγίδες του φόβου των εκβιασμών και των αυταπατών. Να συγκρουστεί με τον πραγματικό αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του.
Να ξεπεράσει και να γυρίσει την πλάτη της στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελούν τροχοπέδη για τη δυνατότητά της να προετοιμαστεί να οργανωθεί να αντεπιτεθεί απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική και τελικά να ανοίξει τη δική της προοπτική.
Να μη γίνει συνένοχη στην αντεργατική πολιτική τους. Να μην επιλέξει μόνη της το μνημόνιο που θα την καταδικάσει σε διαρκή φτώχεια και εξαθλίωση για την ανάκαμψη των κερδών.
Αυτή η στάση να εκφραστεί την Κυριακή με μαχητικό ρεύμα αντίθεσης στα μνημόνια και την ΕΕ που τα επιβάλλει για λογαριασμό των εκμεταλλευτών μας. Ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων».

Νέα αντιλαϊκή πρόταση, με την οποία δέχεται ακόμη περισσότερους από τους όρους των δανειστών, περιλαμβάνει το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς» για ένα τρίτο δάνειο-μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί την τελευταία πρόταση που παρουσίασε ο Γιούνκερ με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας με non paper πως «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν». Προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Στο ΦΠΑ η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ζητάει να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και αποδέχεται όλα τα άλλα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Η μείωση για τα νησιά θα εφαρμοστεί επί των νέων συντελεστών. 
Στο Ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει νέα «βήματα» προς τις θέσεις των «θεσμών», αποδεχόμενη σχεδόν το σύνολο των προτάσεών τους, αλλά και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων. Για το νόμο του 2010 επισημαίνει ότι θα εφαρμοστεί «πλήρως», ενώ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα ανασταλεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, οπότε και θα γίνει νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι τέλος του 2019, χωρίς καμία ενδιάμεση δράση για το 20% των υψηλότερων δικαιούχων. Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν στο τέλος του 2017, ξεκινώντας από την 31η Οκτωβρίου του 2015.
Για τις εργασιακές σχέσεις η επιστολή αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο, αλλά δεν δίνει καμία άλλη λεπτομέρεια, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες έχουν πάει στις ελληνικές καλένδες.
Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σε μια σειρά κλάδους, όπως οι μεταφορές, τα ποτά και τα τρόφιμα και για επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι. Το non paper της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι θα εξαιρεθούν τα φαρμακεία.
Επίσης προβλέπεται σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης για τους αγρότες (συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο) έως το τέλος του 2017.
Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο. 
Η δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε από τους «Financial Times» και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το Μαξίμου. Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι «οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του πρωθυπουργού στα Αγγλικά. 

Σε δήλωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε:  
«Η νέα πρόταση Τσίπρα προς την τρόικα είναι ακόμα χειρότερο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα.
Κοροϊδεύουν αισχρά τον ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται ότι τα «όχι» τους είναι «ναι» σε νέες δανειακές συμβάσεις – αντιλαϊκές συμφωνίες – ΝΑΙ στις λυκοσυμμαχίες τους.
Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ τα ακυρώνουμε όλα αυτά. Λέμε : ΟΧΙ στα μνημόνια, ΝΑΙ στην αντίσταση».

Ο κόσμος που περιμένει στις ουρές των ATM να μη δεχθεί νέα μνημόνια στη λογική του μικρότερου κακού. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το πρωί της Τετάρτης 1 Ιούλη στον «ΑΝΤ1».
Παράλληλα, κάλεσε το λαό να μη φοβηθεί και να συμπορευθεί με την πρόταση του ΚΚΕ. Να ακυρώσει με την ψήφο του τα μνημόνια και να στείλει ένα καθαρό και σαφές μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ.
Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους στην ολότητά τους, καθώς όπως είπε δεν είναι κεφάλαια για να τους κάνουν capital control και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

Εκτός από την ταλαιπωρία και αγωνία που υφίστανται οι χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, έρχονται και αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.
«Η καταβολή συντάξεων εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα ανοικτά υποκαταστήματα των τραπεζών», ισχυρίστηκε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.
Επί τρεις μέρες οι συνταξιούχοι συνωστίζονται έξω από τα υποκαταστήματα με αγωνία για το αν πήραν και πώς θα πάρουν τις συντάξεις τους και η Λ. Κατσέλη δηλώνει: «Στα λίγα υποκαταστήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάστηκε αθρόα προσέλευση συνταξιούχων το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά».
Ενημέρωσε ωστόσο ότι για αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών προβλέπεται παράταση ωραρίου μέχρι τις 19.00. Αν χρειαστεί, οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανοίξουν πρόσθετα υποκαταστήματα.
Στην ομολογία ότι «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στις τράπεζες», προχώρησε από την άλλη πλευρά ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM» όπου παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και ανά πάσα στιγμή που περνάει το πρόβλημα αυτό διαπιστώνεται ακόμη περισσότερο». Ο Γ. Ρωμανιάς, μη μπορώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, περιορίστηκε σε ευχολόγια για να λυθούν τα  προβλήματα την επόμενη εβδομάδα. 

Οι διαφορές των δύο μνημονίων όσον αφορά το λαό είναι απειροελάχιστες, επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Star» το πρωί της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αντιθέσεις των μεγάλων παικτών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, όμως το αποτέλεσμα και στη μία και στην άλλη περίπτωση για το λαό είναι το ίδιο αντιλαϊκό. 
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ακυρώσει το ψευδεπίγραφο δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να ρίξει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ με το διπλό «όχι», την αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό κυρίαρχο.  

Ο λαός πρέπει να πει το γνήσιο λαϊκό «όχι» απέναντι στον εκβιασμό των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Να πει «όχι» απέναντι στον εκβιασμό της κυβέρνησης που αξιοποιεί τον εκβιασμό των δανειστών και τον πάει σε νέο μνημόνιο. Αυτό επισήμανε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega» το πρωί της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015.
Οπως πρόσθεσε και η χθεσινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλουν μέσα στην ΕΕ, που είναι των μονοπωλίων, που έχει 120 εκατομμύρια φτωχούς και 27 εκατομμύρια ανέργους. 
Η Λ. Ράζου υπογράμμισε ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις δεν αφορά το ΕΚΑΣ και το ΦΠΑ, αυτά είναι ελάχιστες διαφορές μπροστά στον καυγά που κάνουν για τα επενδυτικά πακέτα, τους όρους που θα διευθετηθεί το χρέος προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και να κινηθεί η ρόδα της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι μαύρες μέρες που ξημερώνουν, είτε γίνει το δημοψήφισμα είτε όχι, είτε πάει κάποιος να ψηφίσει «ναι» ή «όχι», μόνο αν τις πάρουμε στα χέρια μας θα γίνουν άσπρες, τόνισε ηΛιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο «Κontra».
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει καλέσει την κυβέρνηση να υπάρξει αναστολή χρεών, δωρεάν συγκοινωνία, ηλεκτρικό, νερό, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η επικείμενη και ορατή δυσκολία.
Τη Δευτέρα, σημείωσε η Λ. Κανέλλη, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα ξημερώσουμε και θα υπάρχει κόσμος που θα είναι σε δυσκολία και άνευ οδηγιών επιβίωσης.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού οι εξελίξεις είναι αρνητικές, επισήμανε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1, το πρωί της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015. 
Στο δημοψήφισμα είτε με «ναι», είτε με «όχι», ψηφίζεις για τρίτο μνημόνιο, πρόσθεσε ο Θοδωρής Χιώνης καθώς σήμερα ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στο Γιούρογκρουπ με πακέτο νέων μέτρων. 
Ο λαός πρέπει να σταθεί με το διπλό όχι του ΚΚΕ, σε κάθε συμφωνία που περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα και έρχονται να προστεθούν σε εκείνα των προηγούμενων ετών.  

Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του έχουν στήσει μπροστά στο δημοψήφισμα και να βγάλει συμπεράσματα από όλη αυτή την κατάσταση, επισήμανε οΓιώργος Λαμπρούληςβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρωί της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015.
Το δημοψήφισμα είναι ψευδεπίγραφο καθώς ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση της ΕΕ που προβλέπει μέτρα ύψους  10 δισ. ευρώ ή στην πρόταση της κυβέρνησης που περιλαμβάνει μέτρα ύψους  8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο λαός καλείται να αποφασίσει με ποιο μνημόνιο θα συνεχιστεί η σφαγή του. 
Να πει όχι και στα δύο, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης και την επόμενη του δημοψηφίσματος να οργανώσει την πάλη του στην κατεύθυνση της ρήξης με την ΕΕ του κεφαλαίου.  

Ξεδιπλώνεται προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού από δύο πλευρές, που δεν πρέπει να τη δεχθεί. Αυτό επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega» το βράδυ της Τρίτης 30 Ιούνη 2015.
Όπως διευκρίνισε, από τη μία, τρόικα, ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι εκβιάζουν το λαό ότι αν δεν ψηφίσει «ναι» θα έρθει η καταστροφή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι βιομήχανοι και οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, προχωρούν σε αναγκαστικές άδειες, ενώ δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. 
Από την άλλη  πλευρά, συνέχισε, το κυβερνητικό μπλοκ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή εκβιάζουν το λαό για να δεχθεί την κυβερνητική πρόταση. Μάλιστα, επισήμανε ότι η συγκυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για 3ο μνημόνιο, με 30 δισ. ευρώ νέο δάνειο. 
Αυτή η κατάσταση δεν θα σταματήσει όσο παραμένουμε στην ΕΕ και κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία ο λαός να πει «όχι» και στις δύο προτάσεις και στην αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και με την πάλη του να διεκδικήσει τη βελτίωση της θέσης του. 

Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά, προχτές το βράδυ, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα θα μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα, για το πού πάει το πράγμα, για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά κυρίως για το τι πραγματικά λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, όχι μόνο ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά γενικότερα. Ακούσαμε λοιπόν τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι «λογικές» - όπως τις χαρακτήρισε - προτάσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, η αντιλαϊκή πρόταση - μνημόνιο που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και φέρει την υπογραφή του, στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στις 22 Ιούνη, είναι μια «λογική» πρόταση, που εάν οι εταίροι της συγκυβέρνησης την κάνουν δεκτή, τότε θα υπάρξει συμφωνία.
Χτες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε έναν αποκαλυπτικό συγκριτικό πίνακα. Σε αυτόν υπήρχε αναλυτικά η πρόταση της συγκυβέρνησης και ακριβώς δίπλα η πρόταση των εταίρων της. Ο τίτλος του πίνακα θα μπορούσε να ήταν «Βρείτε τις διαφορές». Ένα κουίζ που κάνουν τα μικρά παιδιά για να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, μιας και πάντοτε οι διαφορές είναι ελάχιστες και καλά κρυμμένες. Πράγματι, η μία πρόταση είναι σχεδόν «καθρέφτης» της άλλης. Και οι ομοιότητες συνιστούν ένα εκρηκτικό αντιλαϊκό - αντεργατικό κοκτέιλ.
Ποια είναι η «λογική» πρόταση που λέει ο πρωθυπουργός και την οποία καλεί το λαό να στηρίξει στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή; Θεωρεί «λογική» τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσα στην επόμενη πενταετία. Θεωρεί «λογική» την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση εισφορών Υγείας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων. Θεωρεί «λογική» την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής που καταναλώνουν οι φτωχές εργατικές οικογένειες. «Λογική» τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μα, θα πει κανείς, τα περισσότερα από αυτά δε ζητάνε και η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ; Βεβαίως. Αυτά τα «λογικά» ζητάνε και οι «θεσμοί», που εκβιάζουν ωμά το λαό, προκειμένου να υποκύψει και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα του ετοιμάζουν. Μα, θα πει κάποιος άλλος, εάν το ΝΑΙ καταλήξει στη μείωση της σύνταξης και του μισθού μου και το ΟΧΙ καταλήξει επίσης στη μείωση του μισθού και της σύνταξης, ποιες είναι οι διαφορές;
Διαφορές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Θα πρέπει να αναζητηθούν σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, σε σχέση με επενδυτικά πακέτα, χρηματοδότηση, την πορεία της Ευρωζώνης, το ζήτημα της «ρύθμισης» του χρέους κ.λπ. Αντιθέσεις που δεν αφορούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα που του βάζουν και με το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Και πρέπει να πει ΟΧΙ και στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τετάρτη 1 Ιούλη 2015.

Η υπόθεση με το δημοψήφισμα, ανέδειξε νέα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού με την τρομοκρατία να κλιμακώνεται από τα επιτελεία τόσο των υποστηρικτών του «ναι» όσο και αυτών του «όχι». Τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού μετώπου» και ανοιχτά πλέον ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας, προπαγανδίζουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, καλώντας σε υπερψήφιση του «ναι», αξιοποιώντας και τον εκφοβισμό. Η ίδια η κατάσταση σε κλάδους και τόπους δουλειάς, με φαινόμενα lock out απ' όταν ανακοινώθηκε η «αργία» των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων, η απληρωσιά που μεγαλώνει, η πίεση να κατέβει κι άλλο η απαιτητικότητα των εργαζομένων, συνηγορεί στη δημιουργία κλίματος φόβου, για να βάλει ο λαός την υπογραφή του στο μνημόνιο που προτείνουν ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Αξιοποιούν, επίσης, τις συνθήκες που διαμορφώνονται με τον κεφαλαιακό έλεγχο, προκειμένου να επιβάλουν πιο σκληρές μισθολογικές εργασιακές συνθήκες.
***
Η άλλη έχει να κάνει με την προπαγάνδα και τα ψέματα της κυβέρνησης, την κοροϊδία που εξαπολύει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, τη θολούρα που σκόπιμα καλλιεργούν γύρω από το πραγματικό δίλημμα μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο «στρατόπεδο» του «όχι», χωρίς να ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί, χωρίς να έχουν ενιαία αντίληψη για το «όχι», καλλιεργούν την ψεύτικη εικόνα ότι η επικράτησή του στο δημοψήφισμα θα σώσει το λαό. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη σύνταξή τους υπέρ του «όχι», διευκολύνουν αντικειμενικά την κυβέρνηση να κατοχυρώσει τα ψευτοδιλήμματά της. Ο νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός θεωρεί την επικράτηση του «όχι» σαν συνέχεια της κυβερνητικής εναλλαγής τον περασμένο Γενάρη και σαν δικαίωση του «αντιμνημονιακού αγώνα».
***
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές όσων συντάσσονται με το «ναι» ή με το «όχι», αυτό που κρύβεται απ' όλες τις πλευρές είναι το πραγματικό δίλημμα που έχει μπροστά του ο λαός. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το αν θα αποδεχτεί την πολιτική που φέρνει τα μνημόνια, είτε με τη σφραγίδα της κυβέρνησης, είτε με αυτή των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, είτε με αυτή των ιμπεριαλιστικών «θεσμών», ή θα την απορρίψει. Τόσο το «ναι», όσο και το «όχι» οδηγούν σε νέο μνημόνιο. Το «ναι» σημαίνει έγκριση της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, που περιέχει βαριά μέτρα σε βάρος του λαού. Το «όχι» σημαίνει αποδοχή του σχεδίου της κυβέρνησης για συμφωνία, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ίδιο με την πρόταση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως παραστατικά απέδειξε ο «Ριζοσπάστης» με τον συγκριτικό πίνακα που δημοσίευσε χτες. Στον πυρήνα και των δύο προτάσεων βρίσκεται η αποδοχή των μέτρων που περιέχονταν στα προηγούμενα μνημόνια και η συμπλήρωσή τους με άλλα μέτρα, που διαλύουν ό,τι απέμεινε όρθιο από τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ κλιμακώνονται η φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και οι ιδιωτικοποιήσεις.
***
Επομένως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και από το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία πριν ή μετά από το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα ακόμα και από το αν θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα, αυτό που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για το λαό είναι η στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου αντιλαϊκή ταύτιση των δύο προτάσεων. Από πού προκύπτει αυτή η ταύτιση; Από το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ΕΕ και τη στρατηγική της, που είναι στρατηγική και της ντόπιας αστικής τάξης. Τα μέτρα που προτείνει στόχο έχουν να οδηγήσουν στην καπιταλιστική ανάκαμψη και αυτό επιδιώκει επίσης η πλευρά των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Δανειστές και δανειζόμενοι στέκονται στην ίδια όχθη, ανεξάρτητα από τους γενικότερους ανταγωνισμούς που επιδρούν καθοριστικά στις μεταξύ τους σχέσεις, που είναι ούτως ή άλλως σχέσεις ανισοτιμίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η θέση που απαντάει στα συμφέροντα του λαού, τόσο σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση του στο κίνημα είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Γιατί το ΚΚΕ βάζει τώρα στο δημοψήφισμα το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, αφού το ζήτημα είναι να τοποθετηθούμε για τις αντιλαϊκές προτάσεις των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ;
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη αποδέσμευσης απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις που συμμετέχει η Ελλάδα (ΝΑΤΟ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ - ΠΟΕ κ.ά.) Ο λαός έχει πλέον πολύ μεγάλη πείρα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Η ΕΕ αυτή ήταν πάντα, μια ένωση του κεφαλαίου, δηλαδή μια ιμπεριαλιστική ένωση, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων χαράζει πολιτικές κατευθύνσεις και τώρα γίνεται ακόμη χειρότερη. Για το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου εντάχθηκε η Ελλάδα σε αυτήν, αυτό βγήκε κερδισμένο από τη συμμετοχή της χώρας. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτή ήταν πάντα και δεν αλλάζει, όπως κορόιδευε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να κοροϊδεύει, λέγοντας ότι πρέπει η ΕΕ να γυρίσει στις ιδρυτικές αξίες των ιδρυτών της, αξίες βαθιά αντιλαϊκές και αντιδραστικές.
Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που εκφράστηκαν και στην πολιτική των μνημονίων, περιέχονται και στα δύο νέα σχέδια συμφωνίας και των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και της κυβέρνησης είναι στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αρα σε όσα αντιλαϊκά σχέδια και προτάσεις και αν πει «όχι» ο λαός αν δεν απορρίψει τις αιτίες που τα δημιουργούν αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται.
Να γιατί καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Οχι για να πάμε σε μια άλλη παρόμοια συμμαχία, για να ενταχθεί η Ελλάδα σε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, αλλά για να μπορεί ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.
Να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για τη λαϊκή ευημερία, που σήμερα εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αυτές είτε μένουν ανεκμετάλλευτες είτε υποτάσσονται στα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Ορυκτός πλούτος, Βιομηχανία, Ναυπηγεία, Αγροτική Οικονομία κ.λπ., όλ' αυτά μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ.
Να αναπτύξει η χώρα σχέσεις επωφελείς με άλλες χώρες για ό,τι δεν μπορεί να παράγει η ίδια.
Να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να απορριφθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να καταργηθούν τα μνημόνια.
Δεν είναι ο δρόμος της απομόνωσης, όπως προσπαθούν να πουν όλα τ' άλλα κόμματα. Σήμερα, στην πραγματικότητα, ο λαός είναι απομονωμένος απ' τον πλούτο που παράγει και τις δυνατότητες της χώρας.
Η αποδέσμευση απ' την ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις. Χρειάζεται ένας λαός αποφασισμένος, οργανωμένος, ενημερωμένος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του. Διαφορετικά θα μετρήσουμε νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες, θα επιλέγουμε κάθε φορά το μικρότερο κακό που οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό.
Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ. Αυτό προκύπτει και από δημοσκοπήσεις. Τους καλούμε να ολοκληρώσουν το βήμα και τη σκέψη τους. Στο πρόσωπο της ΕΕ ν' απορρίψουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που πάει χέρι χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε τέτοιες ή άλλες συμμαχίες που υπηρετούν το κεφάλαιο και όχι το λαό.

Κοινή συνισταμένη η αναζήτηση «βιώσιμης λύσης» για την εγχώρια αστική τάξη...
Πυκνώνουν στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ οι επικριτές της επιλογής για δημοψήφισμα, που διατυπώνουν ενστάσεις από τη σκοπιά των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης. Οι ενστάσεις αυτές μάλιστα εκδηλώνονται στο φόντο των εντεινόμενων αντιδράσεων των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου απέναντι στο ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική επιλογή τους για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό γίνονται γνωστές διαφοροποιήσεις υπουργών, όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Γ. Δραγασάκης, απειλές για παραίτηση, όπως π.χ. αυτή του γγ της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιά, ή δηλώσεις όπως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, ο οποίος είπε ότι δική του «κόκκινη γραμμή» είναι η παραμονή στο ευρώ κι αν αυτό αμφισβητηθεί θα υποβάλει την παραίτησή του.
Οι Δραγασάκης, Σταθάκης, Πανούσης, Παρασκευόπουλος κ.ά. φέρεται να εισηγήθηκαν στον Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών.
Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σε συνέντευξή του χτες στην ΕΡΤ, που αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος: «Είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά», σημείωσε σχετικά.
«Υπάρχουν κέντρα που θέλουν να βγούμε απ' το ευρώ, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο, άλλες που θέλουν χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ», υποστήριξε, και κάλεσε όσους τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ να πάρουν θέση, μιας και, όπως είπε, η επιλογή τους δεν κινδυνεύει απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, άφησε ανοιχτή την προοπτική σύγκλισης και συνεννόησης με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σοβαρό, υπερβαίνει τα κόμματα και χρήζει διαλόγου ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπεραστεί.
Αντίστοιχες αντιδράσεις προέκυψαν και στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός των Δ. Παπαδημούλη και Κ. Χρυσόγονου, και ο Στ. Κούλογλου προέτρεψε χτες τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συμφωνία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», ότι «το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο», καθώς «αν το "ναι" υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση», αλλά «και στην περίπτωση που το "όχι" υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία (...) Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».
«Διαπραγματευτική ενίσχυση» στα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, από την πλευρά των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος, ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται η προσπάθειά τους να αποσπάσουν απ' το λαό μια βολική για τους σχεδιασμούς τους απάντηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, προχτές το βράδυ, ισχυρίστηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό υπέρ του «όχι» θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, η οποία βέβαια αφορά στους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα και είναι εξαρχής ναρκοθετημένο πεδίο για τα δικαιώματα του λαού.
Η Αθήνα προσδοκά σε μεγαλύτερη ευελιξία από τους «θεσμούς» τις προσεχείς μέρες, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων και όχι υποκατάστατο αυτών και ακόμα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είχε βελτιωθεί με βάση τις προτάσεις των διεθνών δανειστών.
«Ας μην ονειρεύονται. Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό "όχι", επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και καλή συμφωνία», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.
Τη δική του παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, θέτοντας ως όρο για να αποδεχτεί μια συμφωνία ότι «δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας (...) και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για τον ΦΠΑ στα νησιά».
Στο μεταξύ, κοινή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα απηύθυναν χτες οι Κ. Βεργόπουλος, οικονομολόγος, Σ. Ρομπόλης, σύμβουλος της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, και Κ. Μελάς, επίσης οικονομολόγος. Και οι τρεις συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κατά καιρούς προσφέρει και τις υπηρεσίες τους σε αυτόν στο πλαίσιο των επιστημονικών τους πεδίων. Με την επιστολή τους ζητούν απ' τον Αλ. Τσίπρα να αναλάβει «πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επανεξέτασης του δημοψηφίσματος, το οποίο εκτιμούμε ότι, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο».

Επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση και για τρίτο μνημόνιο κατέθεσε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας
Νέο αίτημα για τη «σύντομη παράταση» του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η νέα δανειακή σύμβαση και βέβαια το επόμενο μνημόνιο, υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός,Αλ. Τσίπρας, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης σημείωναν πως εάν υπάρξει συμφωνία πάνω σε νέες προτάσεις, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα προχωρήσει σε ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Η νέα δανειακή σύμβαση φτάνει στα 29,1 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2015 - 2016, ενώ, όπως ρητά αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας στην επιστολή του, τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, δηλαδή χωρίς να δοθεί ούτε 1 ευρώ για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.
Το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνει και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, με βάση τις προτάσεις που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με στόχο να γίνει «εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος του δανείου ή και νωρίτερα».
Η συγκυβέρνηση, ευθύς εξαρχής ομολογεί τα παρακάτω:
-- Οτι η νέα δανειακή σύμβαση αφορά, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, την αποπληρωμή του χρέους.
-- Οτι δεν πρόκειται από τα νέα δάνεια να επιστραφούν ταδιαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέωνστους δικαιούχους τους, που η συγκυβέρνηση έβαλε στο χέρι με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
-- Οτι δεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα προκειμένου να ανακυκλωθούν οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις εντόκων γραμματίων προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, για την εξυπηρέτηση των οποίων επίσης θα αξιοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Στο αίτημα της συγκυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά ως προς τον τρόπο της «αναδιάρθρωσης». Ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι στη νέα δανειακή σύμβαση θα μεταφερθούν τα αδιάθετα ποσά από το προηγούμενο μνημόνιο, με τα οποία θα αποπληρωθούν οι μεγαλοπιστωτές του ελληνικού αστικού κράτους. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να μεταφερθούν στον ESM και τα δάνεια που διακατέχει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εξάλειψη των δανείων προς την ΕΚΤ (που θα μεταφερθούν στον ESM) αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης». Αλλωστε, κεντρικό ζητούμενο της αντιλαϊκής διαβούλευσης με τους «θεσμούς» της τρόικας αποτελεί η ενίσχυση τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου...
Ανεξάρτητα από τον όποιο τρόπο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, η σύναψη νέας δανεικής σύμβασης συνδέεται αναπόσπαστα με το νέο μνημόνιο, το τρίτο στη σειρά. Το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ESM προβλέπει ως προϋπόθεση τη λεπτομερή καταγραφή της οικονομικής πολιτικής, με τη διαμόρφωση «μνημονίου κατανόησης»(βλ. αναλυτικά τι προβλέπεται σχετικά από τον ESM στη διπλανή σελίδα).
Το νέο μνημόνιο θα περιέχει όλα ανεξαιρέτως τα τυπικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων και βέβαια την ομοβροντία με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», που ξεπροβάλλει κατάμαυρη για το λαό. Αλλωστε, η συμφωνία ως προς το εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής φτάνει στα 8 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2016. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα έχει την ίδια ακριβώς χρονική διάρκεια με το νέο μνημόνιο (Β' εξάμηνο 2015 και 2016).
Τρίτο μνημόνιο, ενώ αυγαταίνουν τα αντιλαϊκά μέτρα
Μετά την υποβολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση, συνεδρίασε εκτάκτως χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, τοΓιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του οποίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δήλωσε: «Είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα». Είπε ακόμη ότι η διαμόρφωση της νέας συμφωνίας ενδέχεται να απαιτήσειακόμη σκληρότερους όρους (προφανώς για το λαό...), δηλαδή πάνω από τα ήδη προβλεπόμενα 8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ λήγει το Μάρτη του 2016.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη συγκαλείται νέα τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, δεσμεύτηκε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα προσκομίσει επιστολή με τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, και τα οποία θα βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών.
Χαρακτηριστική ως προς τις συντελούμενες διεργασίες είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο «τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Αθήνα είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποτελέσματα που δεν ταιριάζουν με την ιστορία που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα»...
Στο μεταξύ, την επίσημη λήξη του σημερινού μνημονίου ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν ο Αλ. Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα "ναι" στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Η ΕΚΤ
Ολιγοήμερη παράταση, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιούλη, έδωσε η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA).
Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ενδέχεται να δρομολογήσει μέτρα, όπως το μεγαλύτερο «κούρεμα» των εγγυήσεων ή ακόμη και την επιστροφή της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι«Ελλάδα και ΕΚΤ συμφώνησαν να διατηρηθεί αμετάβλητος στα σημερινά του όρια ο ELA». Ο ίδιος ανέφερε πως η απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει το ΔΝΤ δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά μια ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Παρέμβαση Μπ. Ομπάμα
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπ. Ομπάμα, επισήμανε ότι έχει ενθαρρύνει όλες τις πλευρές, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους διεθνείς πιστωτές, να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση. Παράλληλα, τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν σχέδια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης δυσμενούς εξέλιξης, λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ οδυνηρή για τον ελληνικό λαό και με ενδεχόμενο σημαντικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Ο Μπ. Ομπάμα επισήμανε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας με σοβαρότητα, αλλά δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «υπερβολικές αντιδράσεις», λέγοντας ότι οι αγορές έχουν έως τώρα αξιολογήσει κατάλληλα τους κινδύνους που διαβλέπουν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας «η επίτευξη λύσης, η οποία θα βάλει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης».
Στο ύψος τους οι πολεμικές δαπάνες
Αποκαλυπτική των αντιθέσεων πίσω από τα αντιλαϊκά παζάρια είναι και η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ,σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος τόνισε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF: «Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ»...

Υπάρχει στο τραπέζι...
Ρωτήθηκε προχτές ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ εάν η πρόταση που είχε στείλει ο ίδιος σε ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία συνεχίζει να ισχύει. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις αυτές, όπως απέδειξε και ο «Ριζοσπάστης» χτες με σχετικό πίνακα (υπάρχει δημοσιευμένος στο διαδίκτυο:http://www.902.gr/sites/default/files/protash-sygkybernhs-komision-ekt-dnt.pdf), είναι πάνω - κάτω οι ίδιες με αυτές που πρότειναν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, με απειροελάχιστες διαφορές. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Βεβαίως και παραμένει στο τραπέζι η πρότασή μας. Αφού παραμένει στο τραπέζι η πρότασή τους γιατί δεν την έβαλαν και αυτή στο δημοψήφισμα αφού είναι τόσο δημοκράτες; Απάντηση καμία. Είναι προφανές ότι σκοπός του διλήμματος που έθεσαν στο δημοψήφισμα είναι να παγιδεύσουν το λαό. Να πιστεύει ότι ψηφίζοντας «όχι» διώχνει από την πόρτα τη λιτότητα, την αντιλαϊκή πολιτική, την επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, που όμως θα του έρθουν από το παράθυρο. Είτε με μία συμφωνία αλά ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη χρεοκοπία!

Αμνησία ή απάτη;
Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έσκιζε τα ρούχα του σε τηλεοπτικό σταθμό προχτές, διαμαρτυρόμενος γιατί στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ υπήρχε η επισήμανση ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους μισθούς χωρίς την έγκριση των «δανειστών».
Ομως, τι λέει το κείμενο που κατέθεσε σε ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ στις 22 Ιούνη ο πρωθυπουργός;
«Νομοθετικές ή άλλες ενέργειες που αναφέρονται παρακάτω, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης, θα γίνουν μετά από διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα, σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της 20ής Φλεβάρη».
Τι λέει η δήλωση της 20ής Φλεβάρη (δηλαδή, η απόφαση επέκτασης του μνημονίου); «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».
Αμνησία ή απάτη;

Μυθιστορήματα...
Για τη δυσκολία των ΣΥΡΙΖΑίων να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας στην πρόταση του ΚΚΕ στο προσεχές δημοψήφισμα έχουμε ξαναγράψει. Πρέπει, πάντως, να παραδεχτούμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια σκαρφίζονται φανταστικές ιστορίες, που όμως καταντούν κοινοτοπία. Πότε είναι ένας «μπαρμπα - Κώστας», παλιός κομμουνιστής, πότε μια «θεια - Φωτούλα», αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, πότε μια μάνα παλιά Μακρονησιώτισσα, που όλοι απογοητεύονται με τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα. Πολύ ωραία όλα αυτά. Τέτοιες ιστορίες σκαρφίζονται σε εφημερίδες και το διαδίκτυο. Δεν μας λένε όμως τίποτα για τους εκατοντάδες πραγματικούς και όχι φανταστικούς ανθρώπους μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας, συνταξιούχους και ανέργους που πίστεψαν ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η ελπίδα, η ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων ότι θα έμπαινε φρένο σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ολοι αυτοί που βλέπουν σήμερα επιδείνωση του εισοδήματός τους, που βλέπουν πως δεν πρόκειται να ανακτήσουν δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, που βλέπουν την κυβέρνηση να φτιάχνει νέο μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά μέτρα και που ταυτόχρονα βλέπουν την κυβέρνηση να στήνει ένα δημοψήφισμα για να τους παγιδεύσει σε ένα ψεύτικο δίλημμα ποιο μνημόνιο θέλουν να διαλέξουν: το δικό της ή των εταίρων της. Ολα αυτά οι μυθιστορηματογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ τα αγνοούν!

Το «αντικαπιταλιστικό» ντεκόρ...
Την Κυριακή έκαιγαν 5ευρω έξω από τα γραφεία της ΕΕ και τη Δευτέρα έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση υποστήριξης του «όχι» στο Σύνταγμα. Ο λόγος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που με πανό συμμετείχε στη συγκέντρωση - συναυλία «αξιοπρέπειας και δημοκρατίας», που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Εκεί βεβαίως ξεκαθαριζόταν σε όλους τους συμμετέχοντες πως το «όχι» δε σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αλλά νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις! Ανάμεσα σε άλλα ακουγόταν από τα μεγάφωνα:«Απαντάμε στην επίθεση που δεχόμαστε ότι το "όχι" είναι επιλογή σύγκρουσης με την ΕΕ. Το αντίθετο: Με το περήφανο "όχι" ο ελληνικός λαός θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με το περήφανο "όχι" ο ελληνικός λαός θα δώσει φωνή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης...». Στη συγκέντρωση αυτή επέλεξαν να γίνουν ντεκόρ, για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

1849 Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.
1876 H Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί και το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878. Έως τότε ήταν υποτελείς της.
1899 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της λεγόμενης μεταπολίτευσης (1975), υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.
1921 Αρχίζει το 1ο –ιδρυτικό- Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Σαγκάη (1-5/7/1921).
1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.
1925 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης και πιανίστας Έρικ Σατί.
1925 Η κυβέρνηση της Καντώνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας. Ταυτόχρονα, ανακηρύσσεται επίσημα και η δημιουργία του εθνικού επαναστατικού στρατού, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.
1941 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941). Ήταν μια Ολομέλεια καθοριστικής σημασίας, καθώς συγκλήθηκε λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή και έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, το οποίο είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
1942 Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Τον Φλεβάρη του 1942 είχαν ανατινάξει οχήματα του γερμανικού στρατού στη βάση Ντεπώ.
1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται ενάντια στους Γερμανούς, στην Άμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές ήταν και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, κ.α.). Την ίδια μέρα το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών που είχε διεισδύσει στη Στυμφαλία προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.
1944 Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν τον κυβερνητικό στρατό που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.
1961 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός αθλητής του στίβου Καρλ Λιούις.
1962 Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η πρώην Γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.
1967 Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΟΚ.
1968 Υπογράφεται, μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, Σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
1972 Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Στόλο.
1974 Πεθαίνει ο Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός Χουάν Περόν, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της χώρας του το 1946-1955 και 1973-1974.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget