02/13/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε σχόλιό του για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕεπισημαίνει:
«Η κυβέρνηση, με επικοινωνιακά παιχνίδια, προσπαθεί να κρύψει από το λαό ότι η νέα συμφωνία, που διαπραγματεύεται με την ΕΕ και τους δανειστές, θα περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου, ότι το υπόλοιπο θα αντικατασταθεί από άλλα αντιλαϊκά διαρθρωτικά μέτρα ''τύπου ΟΟΣΑ'' και ότι η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστεί με άλλον τρόπο.
Πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν επιτυχία την πιθανή συμφωνία και να πείσει το λαό ότι πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων και της ανάκτησης των απωλειών και να συμβιβαστεί με ψίχουλα.
Ο λαός, με την πάλη του και σε ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια, μπορεί να επιβάλει φιλολαϊκές λύσεις. Αυτός είναι ο δρόμος μιας αγωνιστικής και πραγματικά περήφανης στάσης, για να υπάρχει πραγματική νίκη του λαού».
902.gr Κατηγορία: 

Σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας ανακαλύφθηκε μεταξύ των ευρημάτων ανασκαφής στο Διρό σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί μία διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών, στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα στο Διρό Λακωνίας. 
Οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο και πολύ περισσότερο συχνό αρχαιολογικό εύρημα. Επιπλέον, οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα. Έχει χρονολογηθεί στο 3800 π.Χ., ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4200 ως το 3800 π.Χ. αποκαλύφθηκαν επίσης: Διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο, καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.
Νέες χρονολογήσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις διεύρυναν σημαντικά την περίοδο χρήσης του σπηλαίου από την Αρχαιότερη ως την Τελική Νεολιθική (6000-3200 π.Χ.) και επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια λειτουργία του ως οικιστικού και ταφικού χώρου.
Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κατασκευή για την προσχεδιασμένη μεταφορά και δευτερογενή ταφή δεκάδων ατόμων αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Μυκηναϊκή εποχή.
Στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί κατάλοιπα οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής, παρά τη συστηματική επιφανειακή έρευνα. Η πλησιέστερη θέση αυτής της εποχής βρίσκεται στον Άγιο Βασίλειο, σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από την Αλεπότρυπα. Η συνέχιση της έρευνας θα συμβάλει στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων. Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι η περιοχή του σπηλαίου λειτούργησε επί χιλιετίες στη συλλογική μνήμη των ομάδων ως χώρος απόθεσης των νεκρών τους.
1 / 2
902.gr Κατηγορία: 

«Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια» απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, θεωρεί ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο που είναι πάγιο αίτημά του, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται που οδηγεί ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση να φύγουν για παράδειγμα τα διόδια από το Μοσχοχώρι και να πάνε κάπου παραπέρα ή να υπάρξει μια μικρή μείωση της τιμής.
Όσες τοπικές αρχές, κόμματα και βουλευτές προβάλουν τέτοια αιτήματα, στην πράξη αποδέχονται την παράδοση του οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους, άρα και την ύπαρξη των διοδίων, με καλύτερη όπως λέγεται κατανομή, ζητώντας απλά χαμηλότερο τίμημα!
Το εθνικό οδικό δίκτυο και όλες τις υποδομές, τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός μας με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια, επομένως πρέπει αμέσως να σταματήσει να πληρώνει διόδια και άλλα χαράτσια.
Το ΕΚΝΛ αξιώνει, να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια για να μπορούν να κινούνται όλοι ελεύθερα στο οδικό δίκτυο. Να καταργηθεί κάθε σύμβαση παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να σταματήσουν αμέσως όλες οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ, του ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων που παλεύουν ενάντια στα διόδια.
Το αίτημα αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, αφού στο Ν. Λάρισας, αλλά και σε άλλες περιοχές, μετράμε όχι μονάχα τροχαία ατυχήματα, αλλά και τροχαία εγκλήματα στους παράδρομους της ΠΑΘΕ, αφού η πλειοψηφία αυτών που κινούνται, το κάνουν πλέον μέσω των παράδρομων ή άλλων δρόμων για καθαρά οικονομικούς λόγους».   
902.gr Κατηγορία: 

To δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας έστρωσαν η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της, με τα παζάρια που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν ότι από σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, προκειμένου να προετοιμάσουν το περιεχόμενο του προγράμματος.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και μέλος του Euro Working Group Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης θα μείνουν στις Βρυξέλλες για αυτές τις διαβουλεύσεις. Ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί το μεταβατικό αυτό πρόγραμμα (συμφωνία-«γέφυρα» ή τεχνική παράταση), η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι θα παραμείνει το 70% των μέτρων του μνημονίου και το άλλο 30% θα αντικατασταθεί από αναδιαρθρώσεις, προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
«Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας πως «αποδείχθηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε για ένα πρόγραμμα-«γέφυρα», που θα οδηγήσει σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους εταίρους, μετά από έξι μήνες. «Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα ψίχουλα για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν πρόκειται να θίξουν ούτε στο ελάχιστο τους κανόνες της ΕΕ. Όπως είπε, ανέλυσε στους εταίρους του ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. «Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό περί κατάργησης της τρόικας, ισχυρίστηκε ότι «η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια» και ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όμως ακριβώς αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί συνιστούν την τρόικα.
Ισοδύναμη βαρβαρότητα
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα αποσυρθούν, θα αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα.
Η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι «αντικοινωνικά», μπορεί πράγματι να είναι αντικοινωνικά, όμως, ένα μέτρο που θα ακυρωθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα ότι πάνω σε αυτήν τη βάση προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
Επίσης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και επομένως θα πρέπει να δούμε τι αφορά αυτό το 70% και τι αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησαν από τους «θεσμούς» να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι τα παζάρια γίνονται στη βάση του υφιστάμενου προγράμματος. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι σε ισχύ και νομίζω πως πρέπει να επεκταθεί ή να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα. Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Υπάρχει το Eurogrοup για αυτό και η τρόικα. Οι αντίστοιχοι θεσμοί περιμένουν», δήλωσε.
902.gr Κατηγορία: 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίζοντας με τις λέξεις, παίζει με τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού ότι θα τον απαλλάξει από τα βάσανα και τα βάρη που του φορτώθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Ουσιαστικά, μια διάθεση οργής και αγανάκτησης, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων - που εκφράστηκε και στις εκλογές - συστηματικά, αλλά σταθερά, τόσο την προεκλογική όσο κυρίως τη μετεκλογική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοποιεί στην κατεύθυνση στήριξης μιας πολιτικής που ουσιαστικά θα παρατείνει όλα όσα ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός, αλλάζοντάς τους απλώς το όνομα.
Η διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται εντός του αντιλαϊκού πλαισίου της ΕΕ και για λογαριασμό των θέσεων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που ζητούν χρήμα από το κράτος και τις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αναγορεύεται στο άπαν. Οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» μπαίνουν με κριτήριο ακριβώς αυτά τα συμφέροντα. Με το ίδιο κριτήριο επιδιώκονται και οι όποιοι συμβιβασμοί και αντιπαραθέσεις. Στο όνομα της διαπραγμάτευσης, καλλιεργούν στο λαό την υποχώρηση απ' τις προσδοκίες του, το συμβιβασμό. Τον προετοιμάζουν να δεχτεί με χαρές και πανηγύρια μια νέα συμφωνία, που, αν ερχόταν πριν από 5 χρόνια μπορεί και να διαδήλωνε εναντίον της.
Μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες, η νέα συγκυβέρνηση έδειξε ποια είναι τα στενά, για το λαό, όρια μιας αστικής διαχείρισης. Μιας πολιτικής που έρχεται εντός του αντιλαϊκού πλαισίου της ΕΕ να υπηρετήσει με άλλον τρόπο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Παράταση της δανειακής σύμβασης, προφανώς με τους αντιλαϊκούς όρους που τη συνοδεύουν, νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το 70% των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και ένα 30% με νέες αναδιαρθρώσεις με βάση τις συνταγές του ΟΟΣΑ, αναζήτηση στήριξης σε γνωστές ιμπεριαλιστικές πλάτες όπως των ΗΠΑ, παραπομπή στις ελληνικές καλένδες των περισσότερων μέτρων - ψίχουλων προς την ακραία φτώχεια, με όρους και προϋποθέσεις που αφορούν τη συμφωνία με τους εταίρους, τις αντοχές της «οικονομίας» και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η διέξοδος για το λαό είναι άλλη.
Η άμεση κατάργηση όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, όλων των αντιλαϊκών νόμων, η άμεση ανάκτηση όλων των εργατικών - λαϊκών απωλειών και όχι ψίχουλα στα όρια των στόχων της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των δεσμεύσεων στην ΕΕ.
Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, και όχι το ξαναμοίρασμα της πίτας των ιδιωτικοποιήσεων και την αναζήτηση νέων μορφών συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και προσέλκυση επενδύσεων.
Η αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, η ακύρωση όλων των δεσμεύσεων της χώρας και όχι η διαπραγμάτευση εντός αυτών των δεσμεύσεων.
Η μονομερής διαγραφή όλου του χρέους και όχι η διαπραγμάτευση για τον τρόπο που θα το πληρώσει ο λαός.
Η σύναψη διμερών σχέσεων αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη και όχι η διεκδίκηση ρόλου «γεφυροποιού» μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Η αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό και όχι να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στο εσωτερικό τους.
Αυτός είναι ο πραγματικός δρόμος υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας για το λαό και τους εργαζόμενους, η πραγματική σύγκρουση και ρήξη. Δρόμος που καμιά κυβέρνηση στο έδαφος της αστικής εξουσίας δεν μπορεί να ακολουθήσει.
Δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει μόνο μια κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, μιας εξουσίας αποτέλεσμα της ανατρεπτικής πάλης της λαϊκής συμμαχίας, στηριγμένης σε εργατικούς - λαϊκούς θεσμούς και όχι στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Δρόμος που ο λαός μας θα τον επιβάλει - δεν θα τον διαπραγματευτεί - κατακτώντας τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή του μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Η προσπάθεια της συγκυβέρνησης - και όχι μόνο - να περάσει μαζικά στο λαό ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης, στήριξης της διαπραγμάτευσης αποτελεί κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την οργάνωση άμεσα της λαϊκής πάλης με στόχο την ανάκτηση των απωλειών, το ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

«Με ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και των εταίρων μας, επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα λιτότητας που γνωρίζαμε ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει όχι σε μια παροδική ύφεση, αλλά σε μια μακροχρόνια βλάβη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και σε μια πρωτοφανή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως και έγινε.
Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια ακραίας λιτότητας, χάσαμε περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας έχασαν τις δουλειές τους, ενώ πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αναγκάστηκαν να διαβιώνουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας (...)
Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για τον άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας και για αλλαγή πολιτικής».
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, για την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας και τις αιτίες της βαρβαρότητας που ζει η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, βάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Ετσι, προβάλλοντας ως αιτία το αποτέλεσμα, πασχίζει να πείσει ότι η «πολιτική λιτότητας» δημιούργησε την κρίση και ότι αυτή ευθύνεται τόσο για τη δυσκολία ανάκαμψης όσο και για τα λαϊκά βάσανα. Κρύβει μ' αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας, όπως και της Ευρωζώνης, της ΕΕ, των ΗΠΑ και πολλών άλλων καπιταλιστικών κρατών βρέθηκε σε βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης.
Αναδιαρθρώσεις για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας δεν έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης. Ολες οι έως τώρα κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ εφάρμοσαν τη λεγόμενη περιοριστική πολιτική, προκειμένου να διαχειριστούν την κρίση και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας πρώτα απ' όλα το μεγάλο κρατικό χρέος και τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα. Αυτά τα δύο έγιναν αφορμή για την εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να εξοικονομούνται κρατικά χρήματα για αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν στο ελληνικό κράτος για την αποπληρωμή των χρεών.
Η ανεργία είναι βασική συνέπεια της κρίσης, αφού κάποιες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν λόγω κρίσης ή να απολύσουν προσωπικό, αφού μειώνουν την παραγωγή τους, ενώ επίσης νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας δεν μπορούν να απορροφηθούν. Επίσης, για να μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη χρειάζεται να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, (εργατικό κόστος το λένε οι αστοί αλλά δεν είναι τέτοιο γιατί η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο), να ανοίξουν νέα πεδία δράσης του κεφαλαίου, να διευκολυνθεί η συγκέντρωση, να προστατευθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Ετσι, λοιπόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα επιταχύνθηκε η εφαρμογή μιας σειράς αναδιαρθρώσεων που είχαν καθυστερήσει στο παρελθόν και αποτελούσαν στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από την περίοδο της ανάκαμψης. Αυτά νομοθέτησαν με την πλειοψηφία των εφαρμοστικών νόμων.
Ολες σχεδόν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούσαν όχι στην αποπληρωμή του χρέους και στη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου και να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την κρίση. Πρόκειται λοιπόν για πολιτική μετακύλισης των βαρών της κρίσης στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη διαχωρίζει το 70% αυτών των μεταρρυθμίσεων, των αντεργατικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θεωρεί θετικές από το υπόλοιπο 30% που θεωρεί «τοξικές».
Πολιτική ενάντια στη λιτότητα για ποιον;
Για όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Γιατί η ανάδειξη αυτής της πραγματικότητας αποκαλύπτει ότι η αιτία των βασάνων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου και όχι μια μορφή διαχείρισής της. Επίσης, αποκαλύπτει ότι η αιτία της κρίσης βρίσκεται στο γεγονός πως η οικονομία στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής λειτουργεί με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.
Οπως έχει αποδειχτεί από την Ιστορία, κάποια στιγμή η περιοριστική πολιτική πρέπει κάπως να χαλαρώσει, γιατί πάντα οι καπιταλιστικές επενδύσεις έχουν ανάγκη την κρατική ενίσχυση και με πόρους. Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να ρυθμιστεί η αποπληρωμή του χρέους και να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί όροι της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Δε θα ξαναθυμίσουμε ότι την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφάρμοσε ο Ομπάμα στις ΗΠΑ, αλλά η ζωή των εργαζομένων, παρά την έξοδο από την κρίση, δε βελτιώθηκε, ούτε βεβαίως ότι τα ίδια έχουμε και στην Ιαπωνία.
Αυτήν τη χαλάρωση ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος της λιτότητας, αυτή την αλλαγή μείγματος επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, πρόκειται για τέλος της λιτότητας για το κεφάλαιο.
Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα εφαρμόσει πολιτική ενάντια στη λιτότητα; Εχει καμιά σχέση με την ανάγκη να καλύψουν οι εργαζόμενοι όλες τις απώλειες της περιόδου της κρίσης, να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες; Αυτό απαιτεί την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το 70% αυτών και ετοιμάζει και νέες μεταρρυθμίσεις με τον ΟΟΣΑ.
Αυτό, λοιπόν, που εννοούν με την αντίθετη στη λιτότητα πολιτική, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, για να διοχετευθεί χρήμα στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών και του κράτους, ώστε να γίνουν επενδύσεις, που στις σημερινές συνθήκες δυσκολεύονται να πραγματοποιηθούν. Και αυτό το επισημαίνουν ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη και την ΕΕ, όπου σημειώνονται δυσκολίες στην ανάκαμψη και φόβοι για νέα ύφεση. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμφωνούν και ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, όπως έχουν εκφραστεί μέσω και των ενώσεών τους, π.χ., ο ΣΕΒ. Λένε, επίσης, ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων, θα δώσει τη δυνατότητα ώστε να σημειωθεί και κάποια βελτίωση στη ζωή των εργαζομένων, να αντιμετωπισθεί η ανεργία. Βεβαίως, η όποια βελτίωση δε θα σημάνει αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων, όλων όσα έχασαν την περίοδο της κρίσης.
Υπάρχει και ο άλλος δρόμος, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της
Η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι η αντίθετη στην περιοριστική πολιτική δεν πρόκειται να καταργήσει τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, άρα δεν πρόκειται να συμβάλει καν στην ανάκτηση των απωλειών τους. Οτι η λιτότητα γι' αυτούς θα συνεχίζεται. Δεν πρέπει, λοιπόν, να συνταχτούν με τη σημαία του κεφαλαίου. Με τις όποιες παροχές - ψίχουλα δώσουν διαχειρίζονται την ακραία φτώχεια. Οι λαϊκές ανάγκες δεν αντιμετωπίζονται. Πρωταρχικό ζήτημα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή πολιτικής υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων για τη διευρυμένη αναπαραγωγή των κερδών, για την ανταγωνιστικότητα. «Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας»,είπε στην ίδια ομιλία ο Αλ. Τσίπρας, ενώ μίλησε και για εφαρμογή «παρεμβάσεων που υπακούν στην ανάγκη εξασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας και του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δηλαδή πλεονάσματα.
Για το λαό, ο δικός του δρόμος είναι η διεκδίκηση κάλυψης όλων των απωλειών με κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, διεκδίκηση κάλυψης όλων των αναγκών του σε ρότα αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, αποδέσμευσης από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους, κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Ενα πρωτότυπο κουίζ έκανε συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Κρύβοντας τον τίτλο της εφημερίδας «Αυγή» της 10.2.2015 έδειχνε σε συναδέλφους το λεγόμενο «Ζωνάρι» της 1ης σελίδας που έλεγε: «ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΡΚΕΛ: Συνεργαστείτε για να επανέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», και ρωτούσε ποια, κατά τη γνώμη τους, εφημερίδα είχε αυτήν την προτροπή.
Μετά το γκάλοπ που έκανε ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και επαναλαμβάνοντας - με κρυμμένο τον τίτλο της εφημερίδας - το ερώτημα είπε ότι οι απαντήσεις που πήρε ήταν ότι θα είναι εφημερίδα κάποιου γνωστού εκδοτικού συγκροτήματος. «Ε, όχι είναι η "Αυγή"», είπε δείχνοντας και τον τίτλο.
Εως τώρα, συνέχισε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εξασφαλίσει τη συμπαράσταση του ΣΕΒ, του Μπαλτάκου, του τέως βασιλιά, του Αμβρόσιου, του Ομπάμα κ.λπ. Ε, όχι και τα συνδικάτα σε μια τέτοια συμπαράταξη, τόνισε ο ομιλητής για να επιδοκιμαστούν τα λόγια του με χειροκροτήματα από μεγάλη μερίδα των συνέδρων.

«Αλλοι πολιτικοί ηγέτες συμβουλεύονται αστρολόγους, για να δουν προς τα πού θα κινηθούν, ορισμένοι εμπιστεύονται μόνο τη γνώμη του ολιγοπρόσωπου στενότατου περιβάλλοντός τους, κάποιοι ακούνε σεβαστικά τον πνευματικό ή τον γέροντά τους και αρκετοί αποφασίζουν συνεκτιμώντας τα πορίσματα μυστικών δημοσκοπήσεων. Στην τέταρτη κατηγορία ανήκει η κ. Μέρκελ. Οπως έχει γραφτεί, παραγγέλνει συχνά - πυκνά απόρρητες έρευνες της κοινής γνώμης της χώρας της. Ωστε να συντονίζεται μαζί της, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ή να επιχειρεί την ανακατασκευή της. Εχει το γούστο του: Εγώ, με την πολιτική μου, με το κύρος μου, τους πολλούς μηχανισμούς που διαθέτω, τα μίντια που με ακολουθούν με υπηρετικό ενθουσιασμό ... διαμορφώνω την κοινή γνώμη. Επειτα αναθέτω σε δημοσκόπους να τη μετρήσουν, να την ποσοτικοποιήσουν, ώστε να συμμορφωθώ στις επιλογές της, που όμως στην πλειονότητά τους συναρτώνται με τις δικές μου διαθέσεις... Τα λαϊκά αισθήματα δεν γεννιούνται στο κενό. Δεν εκδηλώνονται σε συνθήκες πολιτικής ασηψίας - αντισηψίας. Και φενακισμένη να μην είναι η συνείδηση των πολιτών μιας χώρας, δε γίνεται να μη συμπεριλάβει κατά τη διαμόρφωσή της όσα εισάγονται στην αγορά σαν ακλόνητες αλήθειες, όσα υποστηρίζονται από τους κυβερνήτες τους και προβάλλονται συστηματικά από τον Τύπο.
Οι οκτώ στους δέκα Γερμανούς λοιπόν, που, σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Frankfurter Αllgemeine Zeitung», τάχθηκαν υπέρ της εξόδου (ή της αποπομπής) της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν έφτασαν στην απόφαση αυτή σαν στοχαστές κλειστού χώρου, ανεπηρέαστοι από τα δόγματα που διακινεί μεγάλο τμήμα των μέσων ενημέρωσης και η επίσημη πολιτική. Αν για τη γερμανική ηγεσία και για πολλούς καθοδηγητές της κοινής γνώμης η Ελλάδα είναι το πιο δύστροπο και το πιο παρασιτικό από τα κακόφημα PIIGS, το ίδιο πάνω-κάτω θα πιστέψουν και οι περισσότεροι Γερμανοί...».
***
Αυτά, μεταξύ άλλων, έγραφε λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη η «Καθημερινή». Με λίγες αλλαγές το ίδιο αυτό κείμενο θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που η αστική τάξη, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που έχει στη διάθεσή της προσπαθούν να διαμορφώσουν στην Ελλάδα για να αποσπάσουν τη συναίνεση, την ενεργητική στήριξη του λαού σε στόχους ξένους, σε μεγάλο βαθμό εχθρικούς προς τα δικά του συμφέροντα. Δημοσκοπήσεις επικαλέστηκε προχτές στη Βουλή και ο Αλ. Τσίπρας, για να ισχυριστεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνησή του στις διαπραγματεύσεις.
Αφού «ζύμωσαν» επί μακρόν την ιδέα ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ μπορεί να ωφελήσει σε κάτι το λαό αν έχει αίσια έκβαση, αφού έπεισαν ένα τμήμα του λαού ότι του αναλογεί κομμάτι απ' τα κέρδη που επιδιώκεται να ανακάμψουν με μέτρα που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διαπραγμάτευσης, τώρα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της παρέμβασής τους σαν τη θέληση του λαού και τον σπρώχνουν να την εκφράσει και εμπράκτως, διαδηλώνοντας με τις σημαίες όσων τον τσακίζουν στο εργοστάσιο, στο γραφείο, όσων τον απειλούν στο μικρομάγαζο, στο χωράφι...
Ετσι, αυτές τις μέρες στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι καλούνται σε κινητοποιήσεις στήριξης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις στα ευρωενωσιακά διαβούλια. Κανένας απ' τους καλούντες δεν κάνει τον κόπο να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες», που αφορούν στο περιεχόμενο αυτής της διαπραγμάτευσης κι αποκαλύπτουν όλες τις αντιλαϊκές πτυχές του. Η προσπάθεια να συρθούν οι εργαζόμενοι κάτω απ' τις σημαίες του κεφαλαίου συνεπικουρείται από πολλούς, παλιούς και νέους, ... «φίλους» του λαού.
***
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία και στις άλλες χώρες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της διελκυστίνδας για το μείγμα διαχείρισης, τη διευθέτηση χρεών κ.λπ., επιχειρείται ακριβώς το ίδιο: Να συρθούν οι εκεί εργαζόμενοι κάτω απ' τις σημαίες της αστικής τάξης της χώρας τους. Τη λαϊκή εντολή επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη λαϊκή εντολή επικαλούνται οι της άλλης πλευράς. Στο όνομα των λαών και ενδεχομένως με τη στήριξή τους, στο βαθμό που κατορθώσουν να την αποσπάσουν, κονταροχτυπιούνται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για λογαριασμό των οποίων τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα.
Κάτω απ' όποια ξένη σημαία και αν βρεθούν οι εργαζόμενοι, από όποια πλευρά της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε «μερκελιστές» και «ομπαμιστές» θα βγουν χαμένοι. Δεν πρόκειται να βρουν λύση χέρι - χέρι με ένα τμήμα του πραγματικού τους αντιπάλου, με ένα τμήμα των επιχειρηματικών ομίλων, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενάντια στα άλλα. Αυτό που πρέπει είναι να στρατευτούν κάτω από τις δικές τους σημαίες, των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, της πάλης για την ανάκτηση απωλειών για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Από τα ξημερώματα της Κυριακής γενική κατάπαυση του πυρός
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 16 ωρών, το παζάρι ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ, ΗΠΑ και τη Ρωσία για την Ουκρανία, ητετραμερής συνάντηση στο Μινσκ ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, κατέληξε σε μια νέα προσωρινή συμφωνία - συμβιβασμό κατάπαυσης του πυρός από τα ξημερώματα της Κυριακής, 15 Φλεβάρη. Η συμφωνία αυτή εμφανίζεται ως «παράθυρο ειρήνης», αλλά επί της ουσίας δεν αναιρεί τις αιτίες που ο ουκρανικός λαός βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Ο ανταγωνισμός για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, το φυσικό της πλούτο, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου», δεν αλλάζουν και στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας ο συμβιβασμός μπορεί να εναλλάσσεται με την αντιπαράθεση ακόμα και τον πόλεμο.
Το κείμενο της συμφωνίας που ονομάζεται Μινσκ 2 (η πρώτη συμφωνία που έμεινε στα χαρτιά είχε υπογραφεί επίσης στο Μινσκ τον Σεπτέμβρη του 2014), συμφωνήθηκε αρχικά από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, δηλαδή της εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάιντι Ταλιαβίνι, των εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Α. Ζακχαρτσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, του πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκορωσία, Μ. Ζουράμποφ και του απεσταλμένου της κυβέρνησης του Κιέβου, πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα. Στη συνέχεια, η συμφωνία αυτή μεταφέρθηκε στην τετραμερή και συνεχίστηκε το παζάρι. Χτες, επίσης, η συμφωνία παρουσιάστηκε από τους Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δες στη σελίδα 4), όπου όμως σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία όπου και χτες συνεχίστηκαν οι μάχες. Την ίδια ώρα της διαπραγμάτευσης στο Μινσκ τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Ντονέτσκ χτυπήθηκαν στόχοι σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και ένα νοσοκομείο όπου από οβίδα σκοτώθηκε 1 άμαχος και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Επίσης, συνεχίστηκαν οι αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών για χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε ότι χτες πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα 50 ρωσικά άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα, πληροφορία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
O Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε συνάντηση μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να «περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία του Μινσκ που υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη δεν «τηρήθηκε», χωρίς βεβαίως να αναφερθεί στις ευθύνες της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συγκροτείται από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Επίσης, τη συμφωνία χαιρέτισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, μαθαίνοντας τη συμφωνία ανέφερε ότι το θέμα περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία για την κατάσταση την Ουκρανία, δεν αναμενόταν να συζητηθεί στη Σύνοδο της ΕΕ.
Η συμφωνία του Μινσκ
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία - συμβιβασμός στα 13 σημεία της.
1. Την άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με έναρξη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 15/2.
2. Την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων από τις δύο πλευρές σε ίσες αποστάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για τα συστήματα πυροβολικού διαμετρήματος 100 mm, 70 χιλιόμετρα για εκτοξευτήρες ρουκετών, και 140 χιλιομέτρων για βαρύ πυροβολικό. Η απόσυρση θα αρχίσει τη δεύτερη μέρα μετά την κατάπαυση πυρός και θα ολοκληρωθεί σε 14 μέρες.
3. Θα επιβλέπει την απόσυρση ο ΟΑΣΕ, με χρήση όλων των αναγκαίων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα ραντάρ κ.λπ.
4. Την πρώτη μέρα μετά την αποχώρηση, θα ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τις λεπτομέρειες της διενέργειας τοπικών εκλογών, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και το νόμο της Ουκρανίας «σχετικά με την προσωρινή διαταγή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», καθώς και τη μελλοντική λειτουργία των εν λόγω περιοχών.
5. Την παροχή χάριτος και αμνηστίας με την ψήφιση ενός νόμου που απαγορεύει τη δίωξη και την τιμωρία των προσώπων σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
6. Την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων.
7. Την παροχή ασφαλούς πρόσβασης, παράδοση, αποθήκευση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους απόρους βάσει ενός διεθνούς μηχανισμού.
8. Τον καθορισμό των λεπτομερειών για την πλήρη αποκατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μεταβιβάσεων, όπως οι συντάξεις και άλλες πληρωμές (εισπράξεις και έσοδα, η έγκαιρη πληρωμή όλων των λογαριασμών κοινής ωφελείας, η ανανέωση της φορολογίας εντός του νομικού πλαισίου της Ουκρανίας). Για το σκοπό αυτό, η Ουκρανία θα επανακτήσει τον έλεγχο σε τμήμα του τραπεζικού συστήματός της στις περιοχές, που πλήττονται από συγκρούσεις, και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει διεθνής μηχανισμός για τη διευκόλυνση αυτών των μεταφορών.
9. Μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών, με βάση τον ουκρανικό νόμο και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, έως το τέλος του 2015 το ουκρανικό κράτος επανακτά τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα σε ολόκληρη τη ζώνη των συγκρούσεων.
10. Την αποχώρηση όλων των ξένων ενόπλων δυνάμεων, στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και μισθοφόρων από το έδαφος της Ουκρανίας υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ. Ο αφοπλισμός όλων των παράνομων ομάδων.
11. Συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2015. Ενα νέο σύνταγμα, που ως βασικό στοιχείο θα έχει την αποκέντρωση (λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των επιμέρους περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών, καθώς και την έγκριση του νόμου για το ειδικό καθεστώς τους και των σχέσεων με τη Ρωσία.
12. Βάσει του νόμου της Ουκρανίας «σχετικά με την προσωρινή διαταγή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» όσον αφορά τις τοπικές εκλογές, θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τις επιμέρους περιοχές του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στο πλαίσιο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα του ΟΑΣΕ.
13. Να υπάρξει περαιτέρω επαφή για σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας για την εφαρμογή των σχετικών πτυχών της συμφωνίας.
Σε αυτά τα 13 σημεία που βέβαια είναι φανερό ότι επιδέχονται πολλών ερμηνειών (π.χ. ποιες ακριβώς είναι οι «ένοπλες παράνομες ομάδες») υπάρχει και μια σημείωση που αναφέρει ότι ο νόμος για την «τοπική αυτοδιοίκηση σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» εξασφαλίζει: Απαλλαγή από την τιμωρία, την παρενόχληση και τις διακρίσεις των ατόμων που συνδέονται με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις περιοχές, το δικαίωμα της γλώσσας, συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία στο διορισμό των επικεφαλής των εισαγγελέων και των δικαστηρίων, δυνατότητα των κεντρικών εκτελεστικών αρχών να συνάπτουν με τις αρμόδιες τοπικές αρχές μια συμφωνία σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, το κράτος θα στηρίξει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των επιμέρους περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση για διασυνοριακή συνεργασία σε επιλεγμένες περιοχές και τη Ρώσικη Ομοσπονδία, δημιουργία των μονάδων πολιτοφυλακής των πολιτών για τη διατήρηση της δημόσια τάξης, δηλαδή ένα είδος τοπικής αστυνομίας.


Παραμένουν ενεργές οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και την ένοπλη αντιπαράθεση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συμφωνία ειρήνευσης στη Νοτιοανατολική Ουκρανία:
«Η συμφωνία ειρήνευσης για τη Νοτιοανατολική Ουκρανία, στην οποία κατέληξαν μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Βίκτορ Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, περιέχει το στοιχείο ενός προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των δυνάμεων που συγκρούστηκαν με αιματηρό τρόπο στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης αυτής της συμφωνίας (και του σχετικού συμβιβασμού). Υπάρχουν, επίσης, πολλά κρίσιμα σημεία που δεν διευκρινίζονται από το πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παραμένουν ενεργές, στον έναν ή άλλο βαθμό, όλες εκείνες οι αιτίες, που οδήγησαν στην κρίση και στην ένοπλη αντιπαράθεση, όπως είναι η διαπάλη για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών, για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου και των δρόμων της Ενέργειας. Παραμένουν τα αποτελέσματα της απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, όπως είναι η ύπαρξη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που έχει και τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων.
Είναι, λοιπόν, πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Οι συμβιβασμοί και οι συμφωνίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στους λαούς, όσο παραμένει το ίδιο το σύστημα που γεννάει τους ανταγωνισμούς, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget