12/01/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με την «προβιά» των ...«βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ», το υπουργείο Εργασίας προωθεί τις βαθιά αντεργατικές αντιλαϊκές ανατροπές στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Ουσιαστικά δηλαδή το υπουργείο Εργασίας βάζει το «λύκο να φυλάξει τα πρόβατα», κάνοντας λόγο για «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» που ουσιαστικά αποτελούν τη «μήτρα» των αντεργατικών πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας υπέρ του κεφαλαίου.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση μεταξύ των εκπροσώπων των «θεσμών» - ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ ΕΚΤ, ESM) και της ελληνικής κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις.
Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να αναδείξει τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως τους «βασικούς στυλοβάτες της προσπάθειάς μας να έχουμε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος». Και μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει μια μόνιμη συμμετοχή στα θέματα της διαπραγμάτευσής μας». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τόμας Χάντελμεταξύ άλλων στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «εμείς είμαστε πιο κατάλληλοι ώστε να δώσουμε καλύτερες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τα προβλήματα της ανεργίας, της ανέχειας κλπ.».
Ουσιαστικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προαναγγέλλει νέα σκληρά μέτρα σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό στη χώρα μας στο όνομα της εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων, της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα με συντάξεις-φιλοδωρήματα.

Η προώθηση όλων των συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
«Η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει μ' αυτά τα τρία πρώτα βήματα του οδικού χάρτη για να παρουσιάσουμε μια επενδυτική στρατηγική που μπορεί να αλλάξει το φαύλο κύκλο σ' έναν ενάρετο κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Για το Ασφαλιστικό και στη ρητορική ερώτηση εάν «ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις το καλοκαίρι», απάντησε «σωστό ήταν», ενώ για το ζήτημα της ανεργίας, τόνισε ότι «δεν είναι πρόβλημα του Ασφαλιστικού», αλλά της «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης», όπως δηλαδή με την εφαρμογή προγραμμάτων για την ανακύκλωση της επίσημης ανεργίας.
Για το Φορολογικό ανέφερε ότι «πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ότι όλοι συμμετέχουμε στις θυσίες και όλοι θα επωφεληθούμε στις καλύτερες ημέρες», ζητώντας ο λαός να πληρώνει έχοντας την αίσθηση του δικαίου, ενώ διέγνωσε «μία κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Παρέμβαση των ΗΠΑ για το χρέος
«Η ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας και παροτρύνουμε τους Ευρωπαίους να μπουν σε μια σοβαρή συζήτηση», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς που μίλησε στο συνέδριο.
Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας ότι «για να προσελκυστούν επενδύσεις, βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έχει δείξει ότι «στέκεται αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται», κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και αναμένει να «συνεχιστούν οι προσπάθειες με τους θεσμούς».

Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στο πρώην Δημαρχείο Καλλονής. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έξι αγροτικών συλλόγων, της Αγιάσου, της Αργένου, της Ερεσού, της Θερμής, της Κάπης και του Μανταμάδου. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν αγρότες από τα γύρω χωριά. Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στο συνέδριο εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου ο Μπάμπης Ντηνενής, από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου μέλος της ΟΓΕ η Νίκη Τσιριγώτη και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών η Ζωή Αντωνιάδου.
Στο συνέδριο συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα το καταστατικό της Ομοσπονδίας, Ακολούθησε η εισήγηση από την οργανωτική επιτροπή προετοιμασίας του Συνεδρίου.
Στην εισήγηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
«Το ιδρυτικό μας Συνέδριο αποκτά μεγάλη σημασία αφού γίνεται σε μία περίοδο όπου η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να φοβίσει και να τρομοκρατήσει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, καλώντας συναδέλφους να δώσουν κατάθεση στην Αστυνομία με σκοπό να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον αγροτών και αγροτοσυνδικαλιστών. Επειδή …"τόλμησαν" να πάρουν μέρος στο περσινό συλλαλητήριο για τον καταρροϊκό πυρετό που διοργάνωσε η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ στη Λάρσο, διεκδικώντας να αποζημιωθούν για τα κοπάδια τους, που αποδεκατίστηκαν εξαιτίας της νόσου.
Με το σημερινό μας συνέδριο τους δίνουμε την καλύτερη απάντηση. Τους απαντάμε ότι η μικρομεσαία αγροτιά όχι μόνο δεν φοβάται και δεν συμβιβάζεται με αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά οργανώνει την πάλη της ώστε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που επιδιώκουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις,.
Παράλληλα, το καταστατικό μας, που πριν λίγο ψηφίσαμε, ξεκαθαρίζει με τον καλύτερο τρόπο πώς πρέπει να είναι και πώς να λειτουργεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καθορίζει τους στόχους πάλης, δείχνει τη διέξοδο και ανταποκρίνεται στο σύνολο των αιτημάτων και των απαιτήσεων της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς για μια καλύτερη ζωή. Και φυσικά έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο Σκανδαλίδη ο οποίος επιδιώκει να χειραγωγήσει, να βάλει μέσα σε καλούπια το αγροτικό κίνημα, αφού προβλέπει τρεις μόνο Αγροτικούς Συλλόγους ανά νομό. Ένα ζωικής παραγωγής, ένα φυτικής και έναν αλιευτικό και με καταστατικό το οποίο θα καθορίζεται από το ίδιο το κράτος. Το κράτος δηλαδή θα καθορίζει πώς θα οργανώνονται οι αγρότες, πώς θα αγωνίζονται και πώς θα διεκδικούν από το ίδιο το κράτος. Και φυσικά σαν αντάλλαγμα θα έχουν την κρατική επιχορήγηση και την κρατική νομιμοποίηση.
Οι αγροτικοί μας σύλλογοι, η Ομοσπονδία και το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχουν ανάγκη, δεν χρειάζονται αυτή την κρατική επιχορήγηση και πολύ περισσότερο την κρατική νομιμοποίηση.
Επιδίωξή μας, στόχος μας να νομιμοποιηθούμε και να καθιερωθούμε με τους αγώνες και την καθημερινή μας δράση στη συνείδηση των μικρών, των μεσαίων και των φτωχών αγροτών.
Συνάδελφοι,
Ιδιαίτερα από την έναρξη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης μέχρι και σήμερα, η ΕΕ μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει μια ανελέητη επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά με σκοπό να υλοποιηθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ο στρατηγικός τους στόχος, που δεν είναι άλλος από το να ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά, να καταστραφεί η εγχώρια παραγωγή, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Εκεί αποσκοπούν και τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει και το 3ο μνημόνιο. Όπως είναι η φορολόγηση των αγροτών με 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, την ώρα που το 38% των αγροτών δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις εισφορές που ισχύουν σήμερα και είναι ανασφάλιστοι.
Η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ από τα νησιά και η επιβολή ΦΠΑ που φτάνει μέχρι το 23% κλπ.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη σκληρά μέτρα που πάρθηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Όπως το χαράτσι για τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, την αδειοδότηση των γεωτρήσεων. Στον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων βοσκήσιμης γης ως μη επιλέξιμα. Τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την επιβολή κτηνιάτρου εκτροφής κλπ.
Παράλληλα, βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά και από τη νέα ΚΑΠ, αφού εκτός από τους νέους περιορισμούς που θα επιφέρει στην αγροτική παραγωγή, θα προβλέπει και τη μείωση των επιδοτήσεων μέχρι και 50% έως το 2019. Και ήδη αναμένεται οι φετινές επιδοτήσεις που ακόμα δεν πήραμε να είναι μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
Οι ήδη καταχρεωμένοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών που αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Ενώ οι τιμές των προϊόντων τους, το γάλα και το κρέας παραμένουν για αρκετά χρόνια στα ίδια επίπεδα.
Με τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκίνησε και η φετινή ελαιοκομική περίοδος, με τη μη αδειοδότηση των ελαιοτριβείων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο και να κλείσουν το επόμενο διάστημα τα ελαιοτριβεία και να μην μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να αλέσουν τον καρπό. Αλλά και να χαθούν επιδοτήσεις όπως βιολογικά, ποιοτικό παρακράτημα και άλλες. Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, αντί για τα ισοδύναμα που τόσο καιρό καλά μας έταζε, έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του έτσι ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία και μάλιστα χωρίς δασμούς. Και έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα η τιμή του λαδιού από 3 ευρώ το κιλό να πέσει στα 2,50 ευρώ και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο.
Το ίδιο ισχύει και στην αλιεία όπου οι παράκτιοι φτωχοί ψαράδες φυτοζωούν και ενισχύονται οι επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών και οι μεγάλοι αλιευτικοί στόλοι από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού και η σημερινή δημοτική αρχή ακολουθεί την ίδια εγκληματική πολιτική της ΕΕ των μνημονίων.
Το ήδη εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο αγροτικό δίκτυο αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερο αφού ο νέος προϋπολογισμός του δήμου προβλέπει ακόμη μικρότερα κονδύλια για την αγροτική οδοποιία. Τα δημοτικά σφαγεία, αντί να εκσυγχρονιστούν, κλείνουν και νοικιάζονται σε ιδιώτες.
Υποβαθμίζεται συνεχώς η Υγεία, η Παιδεία στην ύπαιθρο. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, τα αγροτικά ιατρεία παραμένουν κλειστά., τα σχολεία συγχωνεύονται, λειτουργούν χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές, χωρίς βιβλία.
Χρέος της Ομοσπονδίας μας, των Αγροτικών Συλλόγων, των αγροτών του νησιού μας, να αναδεικνύουν καθημερινά τις αιτίες που γεννούν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Να αγωνιστούν για τη δημιουργία υποδομών στο νησί που θα κάνει ανθρώπινη τη διαβίωση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων για όσες μέρες μένουν στο νησί μας. Αλλά και να απομονώσουμε την εγκληματική συμμορία της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που πατώντας πάνω στο πρόβλημα επιδιώκει να μπολιάσει με το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού τους κατοίκους του νησιού μας.
Συνάδελφοι,
Όλα τα παραπάνω προβλήματα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα δημιουργίας Ομοσπονδίας στο νησί, αλλά και την ανάγκη για άμεση δράση.
Από αύριο η Ομοσπονδία να πρωταγωνιστήσει έτσι ώστε να μαζικοποιηθούν και ισχυροποιηθούν οι αγροτικοί σύλλογοι. Να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, να μπορούν να αναδεικνύουν τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα που απασχολούν το χώρο ευθύνης τους και να παλεύουν για τη λύση τους. Να φτιαχτούν αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό, να είμαστε τουλάχιστον διπλάσιοι στο επόμενο συνέδριο.
Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να ενισχύσουμε την λαϊκή συμμαχία με πρώτο βήμα την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη στην πλατεία Σαπφούς.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας στην πρώτη του συνεδρίαση να καθορίσει ημερομηνία και τόπο για το πρώτο μεγάλο παναγροτικό, παλλεσβιακό συλλαλητήριο που θα οργανωθεί».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις αντιπροσώπων και ψηφοφορία για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Από την ψηφοφορία αναδείχθηκαν για το ΔΣ οι: Καραγιάννης ΔημήτρηςΚόμβος Στρατής, Χειροπέδης Στέφανος, Στεφανής Δημήτρης και Αναγνωστής Χρήστος.
Αναπληρωματικά μέλη: Καρακούση Χρυσαφένια και Δεληθεοδώρου Γρηγόρης.
Για την Ελεγκτική Επιτροπή οι: Σταμάτης Παναγιώτης, Δρακούλης Γιώργος και Δελάγας Γιώργος.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από νεοπλασματική νόσο. Μόνο το 2012 στην Ελλάδα αναφέρθηκαν 4.934 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Το ίδιο έτος παρατηρείται αύξηση κατά 20% στον αριθμό των νέων περιστατικών και κατά 14% στη θνησιμότητα έναντι του 2008. 
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη από επιστήμονες ερευνητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και από το σύλλογο γυναικών με καρκίνου του μαστού «Άλμα Ζωής». Στη συνέντευξη αναδείχτηκαν επίσης η έλλειψη οργανωμένων δημόσιων και δωρεάν δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, που έχει ως αποτέλεσμα και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται όσες νοσούν. 
Πρόληψη: Το 35,7% του δείγματος δήλωσε ότι δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία, το 53% δεν είχε κάνει ποτέ υπέρηχο μαστών και το 33,3% δεν είχε επισκεφτεί ποτέ γιατρό για ψηλάφηση μαστών. «Δεν κάνω μαστογραφία καθόλου, γιατί την ψηφιακή πρέπει να την πληρώσεις παραπάνω, το ΙΚΑ χορηγεί μόνο συμβατική», δήλωσε μία γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα.
Το 60,7% των ερωτηθέντων γυναικών μετά τον εντοπισμό «ύποπτου ευρήματος» απευθύνθηκαν σε ιδιωτικό ιατρείο. Ως εμπόδια που συνάντησαν για να επισκεφτούν γιατρό αναφέρουν το 17% τη λίστα αναμονής για ραντεβού, το 14,7% ότι δεν υπήρχε η αντίστοιχη ειδικότητα στον τόπο διαμονής και το 12,3% ότι η υπηρεσία Υγείας ήταν σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.
Η ανάγκη για οργανωμένες δημόσιες και δωρεάν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης αναδείχθηκε και από το εξής εύρημα: Οι γυναίκες που εντόπισαν μόνες τους κάποιο σύμπτωμα, κυρίως ψηλαφίζοντας τον όγκο, επισκέφτηκαν το γιατρό σε 35 μέρες, ενώ οι γυναίκες που τον εντόπισαν μέσα από τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, σε 4 μέρες, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα! Αξίζει δε να σημειωθεί πως από την επίσκεψη στον πρώτο γιατρό, μέχρι την παραπομπή για διερεύνηση της πιθανότητας καρκίνου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 18 ημέρες. Η γύμνια των δημόσιων Μονάδων ΠΦΥ φανερώνεται και από το γεγονός ότι μόλις στο 0,8% των περιπτώσεων η λήψη της βιοψίας έγινε σε πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις έγινε σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομείο, σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και σε ιδιωτικό ιατρείο. Τα αποτελέσματα της βιοψίας βγήκαν κατά μέσο όρο σε 6 μέρες.
«Όλη αυτή η διαδικασία των εξετάσεων εμένα μου πήρε ενάμιση μήνα», δηλώνει μια γυναίκα που νόσησε με καρκίνο του μαστού.
Κόστος: Το 76,6% των γυναικών αναφέρει πως κάλυψε μέρος του κόστους είτε το σύνολο του με απευθείας πληρωμές. Αυτές οι πληρωμές των ασθενών σε κάθε στάδιο θεραπείας ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ. Κατά μέσο οι γυναίκες πλήρωσαν 2.156 ευρώ για χειρουργείο, 789 ευρώ για χημειοθεραπεία, 265 ευρώ για θεραπεία με ενδοφλέβιες εγχύσεις/βιολογικό παράγοντα, 707 ευρώ για ακτινοθεραπείες και 572 ευρώ ανά έτος για παρακολούθηση, ορμονοθεραπεία κλπ. Να σημειωθεί δε πως η ορμονοθεραπεία διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια, όπως ειπώθηκε.
Πάνω από το 20% αυτών των γυναικών απαντούν ότι δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους, βοήθησαν οικονομικά οι γονείς τους ή πούλησαν περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της νόσου, ενώ το 35,8% πήρε χρήματα από τις αποταμιεύσεις του.
Η οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία της οικογένειας έχει πολλές ακόμη πλευρές. Έτσι, το 39% των γυναικών αναγκάστηκε να πληρώσει άτομο για τις δουλειές του σπιτιού, το 9,1% για τη φύλαξη των παιδιών, ενώ πριν την ασθένεια δεν χρειαζόταν. Το 30,2% των εργαζόμενων γυναικών χρειάστηκε να σταματήσει να δουλεύει για κάποιο διάστημα ή να πάρει άδεια άνευ αποδοχών και το 10,7% να παραιτηθεί από τη δουλειά του. Μάλιστα, σε ποσοστό 35% δήλωσαν ότι μέλη της οικογένειας σταμάτησαν προσωρινά τη δουλειά τους και28,5% μετακόμισαν προσωρινά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να βοηθήσουν την ασθενή.


«Στις 3 Δεκέμβρη να νεκρώσουν τα αμαξοστάσια, τα δημαρχεία, όλοι οι χώροι δουλειάς» τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στο κάλεσμά του και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην Ομόνοια.
Καλεί επίσης τα Σωματεία των Δήμων «με εξορμήσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους, να μην μείνει κανένας που να δηλώνει ανενημέρωτος. Να μην υπάρξει αμαξοστάσιο ή δημαρχείο που να μην έχει στην είσοδο του απεργιακή φρουρά. Να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. Να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις τους εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις διοικήσεις των δήμων να την υπονομεύσουν»
Όπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει και νέο ξεζούμισμα των εργαζομένων και νέα λεηλασία στο εισόδημα μας. Στον προϋπολογισμό προσθέτει και νέες μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς μας. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και νέα λαιμητόμο θα έρθει στα κεφάλια μας.
Ξαναβάζει στο τραπέζι του Προκρούστη το ασφαλιστικό, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές, τις εισφορές του κράτους, πετσοκόβει τις παροχές υγείας. Το θέμα των ΒΑΕ εξακολουθεί να είναι στα προαπαιτούμενα παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Να μην αφήσουμε την ασφάλιση στα χέρια των αρπακτικών! Θέλουν να είναι καθορισμένα τα ποσά που θα πληρώνουμε, αλλά να μη γνωρίζουμε τι συντάξεις και τι παροχές θα έχουμε! Η επίθεση στη κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους! Τόσο όσους βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια, όσο και τους νέους που θα έχουν τους χειρότερους όρους ασφάλισης.
Αφήνουν ελεύθερους τους πλειστηριασμούς, θέλοντας να υφαρπάξουν ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχει απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!
Μιλάνε για συναίνεση και πολιτική σταθερότητα για να μας φτάσουν στον πάτο. Να σπάσουμε το κλίμα της "κοινωνικής συνοχής" και του "εθνικού διαλόγου" που προβάλει η κυβέρνηση, για να ισοπεδώσει τα δικαιώματα μας. Μας κοροϊδεύει. Για το μόνο που νοιάζεται είναι το πώς θα εξασφαλίσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή υπηρετεί! Η ανάπτυξη που επιδιώκει να φέρει θα στηριχθεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Δεν θα έχουμε κανένα όφελος από αυτήν την ανάπτυξη!
Κάθε μέρα και ένα ψέμα! Πρώτα η κατάργηση με ένα νόμο των μνημονίων, μετά η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η εγγύηση της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα - φάντασμα της Θεσσαλονίκης, τα ισοδύναμα της ντροπής, τώρα η σωτηρία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που είναι δήθεν εθνική υπόθεση. Δεν έχουν τσίπα! Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία! Μαζεύουν όλο το πλούτο από το λαό για να τον παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο! Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, να αρκεστούμε στα ελάχιστα!»  

Οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και τα τάγματα θανάτου των εθνικιστών και φασιστών) συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, εξαπολύθηκε σφοδρός βομβαρδισμός στους οικισμούς Οκτιάμπρσκι και Βεσίλογιε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντονέτσκ, που έπληξε έναν αγωγό φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα ένα σπίτι να τυλιχτεί στις φλόγες και να προκληθούν μεγάλες ζημιές και διακοπή της παροχής σε πολλά σπίτια. Επίσης, στους οικισμούςΖαΐτσεβο και Πέσκι και την πόλη Γκορλόφκα έγιναν μάχες όπου χρησιμοποιήθηκαν όλμοι και μικρότερα πυροβόλα όπλα. Απ' όλες αυτές τις ενέργειες, μέχρι στιγμής δεν είχαν αναφερθεί απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του φετινού Σεπτέμβρη, που το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει από την πλευρά του στρατού και των φασιστικών ταγμάτων που δρουν και μέσα από τη λεγόμενη γραμμή αντιπαράθεσης που προέβλεπε η συμφωνία.

Συνεχίζεται η κόντρα για την Ενέργεια

Tην ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την Ενέργεια. Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει δηλώσει ότι δε θα πάρει άλλο αέριο από τη Ρωσία, η οποία δε δίνει αν δεν προπληρωθεί, όπως είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες με τη διαμεσολάβηση και της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό ανοίγει και πάλι θέμα για την τροφοδοσία μέσω των ουκρανικών αγωγών της ΕΕ, γι' αυτό και η Ρωσία ήδη προχωρά στο σχεδιασμό για δεύτερο αγωγό αερίου από το Βορρά προς τη Γερμανία, το λεγόμενο «Νord Stream 2», για να παρακάμψει την Ουκρανία.  

Τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι έτσι θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε η επόμενη κοινή Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.
Όπως είπε, με αυτή τη λογική «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της», αν και αυτό το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Μάλιστα, η ιδέα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο έχει καλλιεργηθεί με τη βούλα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, άσχετα αν μετά υπήρξε μια φραστική αναδίπλωση. 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία είναι η επίλυση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο οποίος βασίζεται σε μια παραλλαγή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχει ξανά σήμερα μετά από δέκα χρόνια η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν τη βούληση για θετικά βήματα.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήματα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», σημείωσε για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να του είπε «ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους». Ο Αλ. Τσίπρας δημοσιοποίησε την επίμαχη φράση στον ελληνικό και στον ξενόγλωσσο λογαριασμό του στο Twitter. Στη συνέχεια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, του έγραψε στο Twitter ότι τα σχόλιά του δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός διέγραψε τη συγκεκριμένη φράση από τον ξενόγλωσσο λογαριασμό και τη διατήρησε μόνο στον ελληνικό λογαριασμό.


Κυκλοφόρησε το σποτ του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 3 Δεκέμβρη.
Μέσα από χιουμοριστικές σκηνές της ελληνικής τηλεόρασης το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα «επειδή το Ασφαλιστικό δεν είναι χιούμορ αλλά η ζωή μας» για «να μην περάσουν οι νέες ανατροπές, για αποκατάσταση απωλειών που είχαμε, για να μη γίνει η ασφάλιση εμπόρευμα στα νύχια των ιδιωτικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της Υγείας. Γιατί η ασφάλιση είναι δικαίωμα».
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις του.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η 21η Σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, αποτελεί ένα νέο βήμα για τη διαχείριση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Η ευαισθησία των λαών μπροστά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως οι διάφορες λύσεις που εμφανίζονται ως αναγκαίες, αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών που διαθέτουν την ανάλογη “πράσινη” τεχνολογία. Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη αποτελεί κερδοφόρα απόπειρα τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την κλιματική αλλαγή για να μετατρέψουν την πρωτοκαθεδρία τους στην “πράσινη” τεχνογνωσία σε όπλο στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα αξιοποιούνται επίσης ως μηχανισμοί χειραγώγησης των λαών, διείσδυσης του ιμπεριαλισμού με τη μορφή ΜΚΟ σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Σε αυτό το έδαφος εκδηλώνονται και οι διαφωνίες των ιμπεριαλιστικών κέντρων στις σχετικές διεθνείς διασκέψεις, που αντανακλούν την όξυνση των ανταγωνισμών, των αντιθέσεών τους για τον έλεγχο των αγορών και εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και στην κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή αξιοποιείται για την περαιτέρω απελευθέρωση της Ενέργειας και για να επιταχυνθεί η διείσδυση των ομίλων στον κλάδο, για να εμφανιστούν ως μονόδρομος οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, που εκτινάσσουν την κερδοφορία των ιδιωτών επενδυτών στην Ενέργεια. Στο όνομα της μείωσης των εκπομπών CO2 της ΔΕΗ επιδιώκεται η αντικατάσταση του φθηνού, εγχώριου λιγνίτη από το πολύ ακριβότερο, εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, αυξάνοντας την εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα.
Συγχρόνως, στην Ελλάδα, η λεγόμενη προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιείται για την παραπέρα προώθηση των κλάδων της οικονομίας που προκρίνει το μεγάλο κεφάλαιο. Προκρίνονται κλάδοι όπως η “αειφόρος” τουριστική βιομηχανία, που "έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα", καθώς εκεί βλέπουν οι όμιλοι επενδυτικές ευκαιρίες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα πρωτοστατούν στην υιοθέτηση όλου του πλαισίου της “πράσινης” οικονομίας των μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και η άρχουσα τάξη συμμετέχουν ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους καταστρέφουν βίαια το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το κίνητρο της παραγωγής, του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθεί κάθε κοινωνία.
Ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αντικατάσταση του κινήτρου του κέρδους από τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μαζί με τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, καθώς και την ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών, την αναλογική ανάπτυξη εγχώριων βιομηχανικών κλάδων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και της εξάρτησης σε πρώτες και ενδιάμεσες ύλες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον».  

Σε σχόλιο για τα σενάρια αναμόρφωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕτονίζει:
«Τόσο η συζήτηση περί συναίνεσης όσο και τα σενάρια αναμόρφωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν στόχο τη χειραγώγηση του λαού και την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ο τσακωμός ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο δεν σχετίζεται με την προστασία των λαϊκών συμφερόντων, αλλά με το ποιοι και πώς θ’ αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που όλοι μαζί από κοινού έχουν ψηφίσει».  

Η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην έδρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στις Βρυξέλλες.
«Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να απολογηθούμε, διότι κάναμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι τέτοια περιστατικά εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, όσο η Ρωσία και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός συνεχίζουν να βομβαρδίζουν χωριστά το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία. «Κανένας Τούρκος πρωθυπουργός, κανένας πρόεδρος, καμία αρχή δεν θα ζητήσει συγγνώμη ...για το γεγονός ότι κάναμε το καθήκον μας», είπε ο Νταβούτογλου.
«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις, διότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο μας», πρόσθεσε.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Από την Κυριακή 29 Νοέμβρη, όπως ήταν αποφασισμένο στην πρόσφατη πανθεσσαλική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, άρχισαν να βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σημειώνει:
«Τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στις πλατείες του Παλαμά, του Προαστίου, του Καλλιφωνίου, της Ματαράγκας, καθώς και σε άλλα σημεία της καρδιτσιώτικης υπαίθρου.
Συγχρόνως οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας στήνουν το πρώτο μπλόκο στον κόμβο "Δέλτα" την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική απεργία ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση σε βάρος του αγροτικού κόσμου». 

Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές κυρίως αγροτικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων, από την Τουρκία και μπορεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της, αν χρειασθεί, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης.
Η Μόσχα μπορεί να καθυστερήσει για μερικές εβδομάδες την επιβολή των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων ώστε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα αποφύγει προς το παρόν να απαγορεύσει εισαγωγές τουρκικών βιομηχανικών προϊόντων.

Με τη συμμετοχή ηγετών από 151 χώρες ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι η 21η Σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που αποτελεί ένα νέο βήμα για τη διαχείριση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, από τη σκοπιά όμως των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκονται οι διάφορες λύσεις που προτείνονται, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, ένα όριο που οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες.
Λύσεις που εστιάζονται κυρίως στην «ενεργειακή μετάβαση» δηλαδή στην αντικατάσταση των σημερινών ρυπογόνων μορφών Ενέργειας με εφαρμογές της λεγόμενης πράσινης τεχνολογίας. Η κατεύθυνση αυτή ευνοείται από ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα που βλέπουν στην «πράσινη ανάπτυξη» ένα πεδίο κερδοφόρας τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Συμφωνία μέχρι τις 12 Δεκέμβρη ζητά ο Ολάντ

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε δραματικές εκφράσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο θα αποφασιστεί «το μέλλον του πλανήτη», ενώ ζήτησε στο τέλος της διάσκεψης (στις 12 Δεκέμβρη) να έχει εξευρεθεί μια συμφωνία που θα είναι «ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον Ολάντ, μια «καλή συμφωνία» θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, να σχεδιαστούν συγκεκριμένα βήματα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό». Δεύτερον, η συμφωνία να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη, λαμβανομένων υπόψη των αποκλίσεων όσον αφορά την ανάπτυξη και, τρίτον, «όλες οι εταιρείες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή» τη διαδικασία.

Οξύτατοι ανταγωνισμοί

Στη Σύνοδο αναμένεται να εκφραστεί ο οξύτατος ανταγωνισμός των μεγάλων καπιταλιστικών οικονομιών, τόσο για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της «πράσινης ανάπτυξης», όσο και για το ποιος θα επιβαρυνθεί περισσότερο από τα βάρη που θα προκύψουν από μία συμφωνία. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη.
Στις δηλώσεις του ο Ομπάμα δήλωσε ότι «ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», ωστόσο αργότερα ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι πάγια θέση της Κίνας είναι πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.

Ως πολύ πιθανό να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της δίνοντας τροφή στα σχετικά σενάρια που διακινούνται πριν και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
«Εκτιμώ ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη στο «Real.gr» και έκανε λόγο για «153 βουλευτές που, συνεπείς στα όσα δημόσια και ξεκάθαρα συμφωνήσαμε -όλοι μας- με το λαό στις εκλογές του Σεπτέμβρη, στηρίζουν τη μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Έκανε λόγο για «φαντασίωση περί “αριστερής παρένθεσης”, στην οποία επιμένουν ορισμένοι παρότι τόσες φορές προσπάθησαν να την υλοποιήσουν και άλλες τόσες απέτυχαν» και ανέφερε ότι υπάρχει «συστηματική παραπληροφόρηση από μερίδα των media».
Προτίμηση στο ΠΑΣΟΚ για κυβερνητική συνεργασία εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε ανάρτησή του στο twitter γράφει: «Στην Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές συνεργάζονται με την Αριστερά σε κυβερνητικό επίπεδο. Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ παραμένει δυστυχώς "ουρά" της ΝΔ».
Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και με φόντο δημοσιεύματα και δηλώσεις πως υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν θέλουν να ψηφίσουν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Για 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα δεχτούν μειώσεις συντάξεων έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι «τους ξέρει και ο κ. Τσίπρας», ενώ για τυχόν κυβερνητική συνεργασία απάντησε ότι έχει προτείνει οικουμενική κυβέρνηση και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός τού ζήτησε να συναντηθούν.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε στο «Real Fm 97,8» ότι «δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν τη συμφωνία και είχαν εικόνα πώς θα πορευτεί η χώρα» και πως «κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να κάνει άλλες επιλογές. Θα τιμήσουν την προσπάθεια που γίνεται και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».  

Την πολιτική της κυβέρνησης που καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε διάλογο την ώρα που τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). 
Συγκεκριμένα, η ΑΣΜΓΕ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει παρωδία τον «εθνικό διάλογο» για την παιδεία στον οποίο καλεί η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά επιζητά την ανοχή-συνενοχή γονιών, εκπαιδευτικών στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται.
«Η απάντηση του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος πρέπει να είναι άμεση, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους. Οργανώνουμε τη δράση μας, σηκώνουμε τείχος αλληλεγγύης, παίρνουμε μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ.
Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή PDF.


Τη συμφωνία με την πολιτική αξιοποίησης των περιβαλλοντικών προβλημάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσω της ανάπτυξης της «πράσινης οικονομίας» με αδρή χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι.
«Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα,  βιώσιμη κοινωνία. Είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ συντασσόμενος με τη στόχευση της ΕΕ στη Σύνοδο ζήτησε «η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωσης που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη», προκειμένου να ελέγχεται ποιος πληρώνει και ποιος καρπώνεται τα ιλιγγιώδη ποσά.
Με μπόλικη υποκρισία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον αυτού του πλανήτη, με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τη ζωή μας στις αγορές και τις πολυεθνικές εταιρείες», όταν τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως 63 δισ. δολάρια το 2014 κατευθύνθηκαν στις πολυεθνικές στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και στόχος είναι τα φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Άλλωστε και στην Ελλάδα το ίδιο συμβαίνει με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ από ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει ότι «περίπου το 20% των διαρθρωτικών πόρων που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται με τρόπους που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».
Υποστήριξε ακόμα ότι «οι έντονες φυσικές καταστροφές, η απερήμωση και η ακραία φτώχεια θα επηρεάσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές», αλλά η φτώχεια και οι φυσικές καταστροφές δεν οφείλονται γενικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά στην εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων από τους καπιταλιστές.

Συνάντηση με Μανουέλ Βαλς και Ταγίπ Ερντογάν

Στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς και του εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Στο επίκεντρο ήταν και οι μπίζνες, καθώς σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση κατά τη συνομιλία τους «οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η επιτυχία του ταξιδιού του προέδρου Ολάντ στην Αθήνα δημιουργεί θετικό έδαφος και για μια επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς, με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων». Συζήτησαν, επίσης, το Προσφυγικό και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκτιμήθηκαν «ως θετικά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία».  

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget