ΛΕΣΒΟΣ Ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στο πρώην Δημαρχείο Καλλονής. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έξι αγροτικών συλλόγων, της Αγιάσου, της Αργένου, της Ερεσού, της Θερμής, της Κάπης και του Μανταμάδου. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν αγρότες από τα γύρω χωριά. Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στο συνέδριο εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου ο Μπάμπης Ντηνενής, από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου μέλος της ΟΓΕ η Νίκη Τσιριγώτη και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών η Ζωή Αντωνιάδου.
Στο συνέδριο συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα το καταστατικό της Ομοσπονδίας, Ακολούθησε η εισήγηση από την οργανωτική επιτροπή προετοιμασίας του Συνεδρίου.
Στην εισήγηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
«Το ιδρυτικό μας Συνέδριο αποκτά μεγάλη σημασία αφού γίνεται σε μία περίοδο όπου η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να φοβίσει και να τρομοκρατήσει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, καλώντας συναδέλφους να δώσουν κατάθεση στην Αστυνομία με σκοπό να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον αγροτών και αγροτοσυνδικαλιστών. Επειδή …"τόλμησαν" να πάρουν μέρος στο περσινό συλλαλητήριο για τον καταρροϊκό πυρετό που διοργάνωσε η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ στη Λάρσο, διεκδικώντας να αποζημιωθούν για τα κοπάδια τους, που αποδεκατίστηκαν εξαιτίας της νόσου.
Με το σημερινό μας συνέδριο τους δίνουμε την καλύτερη απάντηση. Τους απαντάμε ότι η μικρομεσαία αγροτιά όχι μόνο δεν φοβάται και δεν συμβιβάζεται με αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά οργανώνει την πάλη της ώστε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που επιδιώκουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις,.
Παράλληλα, το καταστατικό μας, που πριν λίγο ψηφίσαμε, ξεκαθαρίζει με τον καλύτερο τρόπο πώς πρέπει να είναι και πώς να λειτουργεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καθορίζει τους στόχους πάλης, δείχνει τη διέξοδο και ανταποκρίνεται στο σύνολο των αιτημάτων και των απαιτήσεων της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς για μια καλύτερη ζωή. Και φυσικά έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο Σκανδαλίδη ο οποίος επιδιώκει να χειραγωγήσει, να βάλει μέσα σε καλούπια το αγροτικό κίνημα, αφού προβλέπει τρεις μόνο Αγροτικούς Συλλόγους ανά νομό. Ένα ζωικής παραγωγής, ένα φυτικής και έναν αλιευτικό και με καταστατικό το οποίο θα καθορίζεται από το ίδιο το κράτος. Το κράτος δηλαδή θα καθορίζει πώς θα οργανώνονται οι αγρότες, πώς θα αγωνίζονται και πώς θα διεκδικούν από το ίδιο το κράτος. Και φυσικά σαν αντάλλαγμα θα έχουν την κρατική επιχορήγηση και την κρατική νομιμοποίηση.
Οι αγροτικοί μας σύλλογοι, η Ομοσπονδία και το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχουν ανάγκη, δεν χρειάζονται αυτή την κρατική επιχορήγηση και πολύ περισσότερο την κρατική νομιμοποίηση.
Επιδίωξή μας, στόχος μας να νομιμοποιηθούμε και να καθιερωθούμε με τους αγώνες και την καθημερινή μας δράση στη συνείδηση των μικρών, των μεσαίων και των φτωχών αγροτών.
Συνάδελφοι,
Ιδιαίτερα από την έναρξη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης μέχρι και σήμερα, η ΕΕ μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει μια ανελέητη επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά με σκοπό να υλοποιηθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ο στρατηγικός τους στόχος, που δεν είναι άλλος από το να ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά, να καταστραφεί η εγχώρια παραγωγή, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Εκεί αποσκοπούν και τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει και το 3ο μνημόνιο. Όπως είναι η φορολόγηση των αγροτών με 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, την ώρα που το 38% των αγροτών δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις εισφορές που ισχύουν σήμερα και είναι ανασφάλιστοι.
Η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ από τα νησιά και η επιβολή ΦΠΑ που φτάνει μέχρι το 23% κλπ.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη σκληρά μέτρα που πάρθηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Όπως το χαράτσι για τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, την αδειοδότηση των γεωτρήσεων. Στον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων βοσκήσιμης γης ως μη επιλέξιμα. Τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την επιβολή κτηνιάτρου εκτροφής κλπ.
Παράλληλα, βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά και από τη νέα ΚΑΠ, αφού εκτός από τους νέους περιορισμούς που θα επιφέρει στην αγροτική παραγωγή, θα προβλέπει και τη μείωση των επιδοτήσεων μέχρι και 50% έως το 2019. Και ήδη αναμένεται οι φετινές επιδοτήσεις που ακόμα δεν πήραμε να είναι μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
Οι ήδη καταχρεωμένοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών που αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Ενώ οι τιμές των προϊόντων τους, το γάλα και το κρέας παραμένουν για αρκετά χρόνια στα ίδια επίπεδα.
Με τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκίνησε και η φετινή ελαιοκομική περίοδος, με τη μη αδειοδότηση των ελαιοτριβείων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο και να κλείσουν το επόμενο διάστημα τα ελαιοτριβεία και να μην μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να αλέσουν τον καρπό. Αλλά και να χαθούν επιδοτήσεις όπως βιολογικά, ποιοτικό παρακράτημα και άλλες. Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, αντί για τα ισοδύναμα που τόσο καιρό καλά μας έταζε, έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του έτσι ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία και μάλιστα χωρίς δασμούς. Και έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα η τιμή του λαδιού από 3 ευρώ το κιλό να πέσει στα 2,50 ευρώ και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο.
Το ίδιο ισχύει και στην αλιεία όπου οι παράκτιοι φτωχοί ψαράδες φυτοζωούν και ενισχύονται οι επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών και οι μεγάλοι αλιευτικοί στόλοι από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού και η σημερινή δημοτική αρχή ακολουθεί την ίδια εγκληματική πολιτική της ΕΕ των μνημονίων.
Το ήδη εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο αγροτικό δίκτυο αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερο αφού ο νέος προϋπολογισμός του δήμου προβλέπει ακόμη μικρότερα κονδύλια για την αγροτική οδοποιία. Τα δημοτικά σφαγεία, αντί να εκσυγχρονιστούν, κλείνουν και νοικιάζονται σε ιδιώτες.
Υποβαθμίζεται συνεχώς η Υγεία, η Παιδεία στην ύπαιθρο. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, τα αγροτικά ιατρεία παραμένουν κλειστά., τα σχολεία συγχωνεύονται, λειτουργούν χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές, χωρίς βιβλία.
Χρέος της Ομοσπονδίας μας, των Αγροτικών Συλλόγων, των αγροτών του νησιού μας, να αναδεικνύουν καθημερινά τις αιτίες που γεννούν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Να αγωνιστούν για τη δημιουργία υποδομών στο νησί που θα κάνει ανθρώπινη τη διαβίωση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων για όσες μέρες μένουν στο νησί μας. Αλλά και να απομονώσουμε την εγκληματική συμμορία της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που πατώντας πάνω στο πρόβλημα επιδιώκει να μπολιάσει με το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού τους κατοίκους του νησιού μας.
Συνάδελφοι,
Όλα τα παραπάνω προβλήματα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα δημιουργίας Ομοσπονδίας στο νησί, αλλά και την ανάγκη για άμεση δράση.
Από αύριο η Ομοσπονδία να πρωταγωνιστήσει έτσι ώστε να μαζικοποιηθούν και ισχυροποιηθούν οι αγροτικοί σύλλογοι. Να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, να μπορούν να αναδεικνύουν τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα που απασχολούν το χώρο ευθύνης τους και να παλεύουν για τη λύση τους. Να φτιαχτούν αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό, να είμαστε τουλάχιστον διπλάσιοι στο επόμενο συνέδριο.
Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να ενισχύσουμε την λαϊκή συμμαχία με πρώτο βήμα την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη στην πλατεία Σαπφούς.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας στην πρώτη του συνεδρίαση να καθορίσει ημερομηνία και τόπο για το πρώτο μεγάλο παναγροτικό, παλλεσβιακό συλλαλητήριο που θα οργανωθεί».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις αντιπροσώπων και ψηφοφορία για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Από την ψηφοφορία αναδείχθηκαν για το ΔΣ οι: Καραγιάννης ΔημήτρηςΚόμβος Στρατής, Χειροπέδης Στέφανος, Στεφανής Δημήτρης και Αναγνωστής Χρήστος.
Αναπληρωματικά μέλη: Καρακούση Χρυσαφένια και Δεληθεοδώρου Γρηγόρης.
Για την Ελεγκτική Επιτροπή οι: Σταμάτης Παναγιώτης, Δρακούλης Γιώργος και Δελάγας Γιώργος.
Ετικέτες
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget