01/13/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Καταδικάζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) την πρόταση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνουν οι γονείς την αύξηση των διδακτικών ωρών στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι δεν διατυπώνεται τυχαία, αλλά «εκφράζει βαθύτερες σκέψεις που μπορούν να τεθούν προς συζήτηση».
Αναφερόμενη η ΑΣΓΜΕ στο άρθρο στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος «θέλοντας να βάλει το λιθαράκι του στον "Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία" προτείνει αυτό που δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν ούτε κυβερνήσεις, βιομήχανοι, εργατοπατέρες και άλλοι "μεταρρυθμιστές" της εκπαίδευσης», επισημαίνει:  
«Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν διατυπώνεται τυχαία, ούτε αποτυπώνει προσωπικές απόψεις, αλλά εκφράζει βαθύτερες σκέψεις που μπορεί να τεθούν προς συζήτηση και στο λεγόμενο διάλογο για την Παιδεία. Εξάλλου πολλές φορές ακούσαμε από επίσημα χείλη, γιατί να μη βοηθήσουν οι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα στα οικονομικά του σχολείου. Τώρα μας καλούν, αν θέλουμε να έχουμε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, να καλύψουμε το κόστος».
Η ΑΣΓΜΕ καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να καταδικάσουν αυτά τα σχέδια του υπουργείου και να μη δεχτούν την οριστική διάλυση του δωρεάν και δημόσιου σχολείου.

Την πρόταση για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, που διατύπωσε στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Όπως τονίζει, ο συγκεκριμένος βουλευτής αναλαμβάνει το ρόλο του λαγού για την κυβέρνηση. Ανοίγει ένα ζήτημα, στο πλαίσιο ενός διαλόγου, καλλιεργώντας στην ουσία το έδαφος ώστε σε άλλη φάση να υλοποιηθούν στην πράξη τέτοιες πρακτικές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι συμβατές και φιλικές προς το σχολείο της αγοράς και των επιχειρηματιών, με το οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
«Τέρμα πια στην κυβερνητική κοροϊδία και τον εμπαιγμό», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σημειώνει ότι «μονόδρομος» είναι ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στην Ασφάλιση και την Πρόνοια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ο κυβερνητικός λαγός, οι προσωπικές απόψεις και τα άλλα κυβερνητικά παραμύθια!
Ο διάλογος για την Παιδεία "φουντώνει" και ορισμένοι απ΄ ό,τι φαίνεται “απελευθερώνονται" και λένε και "καμία κουβέντα παραπάνω".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με άρθρο του στην "Αυγή" στις 9 Γενάρη, προτείνει να θεσπιστούν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία, τα οποία ο ίδιος κοστολογεί σε 60 ευρώ το μήνα!
Κάνει λόγο για ένα "νέο ευέλικτο - αποτελεσματικό δημόσιο σχολείο", όπου: "Κεντρικός στόχος είναι οι μαθητές να καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες και όχι μόνο, μέσα στο σχολείο, στη διάρκεια του πρωινού τους ωραρίου και να αποδεσμευτούν πλήρως από κάθε επιπλέον δράση που σχετίζεται με το σχολικό έργο και κοστίζει στους ίδιους και στην οικογένειά τους τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα".
"Αναλυτικότερα, τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου διευρύνονται στις 40 διδακτικές ώρες (5 μέρες x 8 ώρες για τους μαθητές) και οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν, χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους, θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μέσα από μια διαδικασία δίκαιης - αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση. Για παράδειγμα, κάθε τμήμα των 25 μαθητών x 60 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη - άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ το χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή/οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ x 10 μήνες = 600 ευρώ το χρόνο. Οι δύο καθηγητές αριστείς που αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν τις 40 ώρες λαμβάνουν το bonus των 600 ευρώ το μήνα ο καθένας, ήτοι 6.000 ευρώ το χρόνο. Τα εναπομείναντα 3.000 ευρώ αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κ.λπ.".
Οι "αριστείς εκπαιδευτικοί" που θα λαμβάνουν τα μπόνους, θα έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικές σχολές. Συγκεκριμένα, προτείνει: "Ίδρυση και λειτουργία 13 περιφερειακών σχολών δημιουργίας και ανάδειξης εκπαιδευτικών, με συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας τους από τους ίδιους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς. Το διδακτικό προσωπικό των 13 περιφερειακών σχολών ανάδειξης εκπαιδευτικών θα προέλθει από έμπειρους εν ενεργεία ή συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, εγνωσμένου κύρους των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων".
Θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε κάτι παραπάνω γιατί μιλάνε από μόνες τους αυτές οι αντιδραστικές απόψεις. Από την άλλη κάποιος θα μπορούσε να πει ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις ενός βουλευτή (παρόλο που φιλοξενούνται στην επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ).
Η αλήθεια είναι ότι ο Τριανταφυλλίδης αναλαμβάνει το ρόλο του λαγού για την κυβέρνηση. Ανοίγει ένα ζήτημα, στα πλαίσια ενός διαλόγου, καλλιεργώντας στην ουσία το έδαφος ώστε σε άλλη φάση, να υλοποιηθούν στην πράξη τέτοιες πρακτικές οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι συμβατές και φιλικές προς το σχολείο της αγοράς και των επιχειρηματιών που περιγράφεται μέσα από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και με το οποίο συμφωνεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας στην έναρξη του "εθνικού διαλόγου", με άλλον τρόπο άνοιξε ουσιαστικά το ίδιο ζήτημα δηλώνοντας: "Γνωρίζουμε ότι η μεταρρύθμιση επηρεάζεται, αλλά δεν πρέπει να ασφυκτιά από τις χρηματοδοτικές προϋποθέσεις. Η μεταρρύθμιση είναι συνώνυμη με το διαρκή αγώνα για την αλλαγή νοοτροπιών, διαδικασία σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη από την οικονομική δυσπραγία".
Μήπως με την πρόταση του Αλ. Τριανταφυλλίδη, αν αλλάξουμε νοοτροπία και αποδεχτούμε τα δίδακτρα σε όλο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης, θα ξεπεράσουμε και την οικονομική δυσπραγία;
Μήπως αν δεν υλοποιηθεί τελικά η πρόταση Τριανταφυλλίδη άμεσα, πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι, με το ότι θα παίρνουμε σύνταξη στα 67, με το ότι τσακίζονται οι μισθοί και τα εργασιακά μας δικαιώματα, με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, τη μόνιμη αδιοριστία, τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών;
Τέρμα πια στην κυβερνητική κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε άλλο να τσακίζουν τις ζωές μας και την ίδια στιγμή να μας παραμυθιάζουν δήθεν ότι "διαβουλεύονται", "συζητούν" και "συνθέτουν απόψεις". Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα στόχο υπηρετεί και αυτό κάνει με μεγάλη προσήλωση:Την εφαρμογή μέχρι κεραίας του 3ου Μνημονίου, των αντιδραστικών κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για την Εκπαίδευση. Στόχος τους ένας: Η ανάκαμψη των κερδών της πλουτοκρατίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Για τα δικά τους συμφέροντα άλλωστε διαλύουν και την Κοινωνική Ασφάλιση.
Μονόδρομος για μας: Ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στην Ασφάλιση και την Πρόνοια.
Όλοι στο δρόμο του αγώνα, δούλοι δεν θα γίνουμε τον 21ο αιώνα».

Mε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, θα συναντηθεί σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado» Πολ Ράιτ, μετά την απόφαση της πολυεθνικής να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση και η πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε, αντανακλούν τους οξυμένους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου για το ποιος και με τι όρους θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό και το φυσικό πλούτο της χώρας.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, το πρωί της Τετάρτης, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, ενώ κατηγόρησε την «Eldorado» ότι στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα». Θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, είπε ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον Πολ Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, και όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία». Ο υπουργός ανέφερε ότι από το 2007 η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς εμφανίζεται ζημιογόνα, παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα, προσθέτοντας ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, υποστήριξε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι την τελευταία τετραετία η «Ελληνικός Χρυσός» έχει πληρώσει περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ τις οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ.

Αναστολή επενδύσεων και απολύσεις

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado», Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων της πολυεθνικής στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ενδεχόμενη αναστολή των επενδύσεων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (αν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 δε δοθεί η εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται) και μαζικές απολύσεις, περίπου 1.000 εργαζομένων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος ανάπτυξης γεωτρήσεων στο Μεταλλείο Στρατωνίου που απαιτούνται για να έχει παράταση ζωής πέραν των τριών ετών, ενώ για τις επενδύσεις στο Πέραμα και τις Σάπες της Θράκης είπε ότι θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της. Ο Π. Ράιτ ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με κόμματα και φορείς, και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η σύγκρουση αυτή αποτυπώνει την αντιπαράθεση τμημάτων του κεφαλαίου, και υποκρύπτει τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος είναι ασυμβίβαστος με την προστασία του περιβάλλοντος και την λαϊκή ευημερία. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση είναι που πρωτοστατεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στο λαό ότι θα βελτιωθεί η ζωή του από την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μονοπωλίων, που θυσιάζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής μπορούν να δουν όφελος μόνο μέσα από έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική, κρατική περιουσία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τη συνεχή επέκταση των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, αλλά και την... εξαφάνιση της ανεργίας σε ό,τι αφορά τη μισθωτή εργασία, καταγράφουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τη μισθωτή απασχόληση κατά το Δεκέμβρη 2015 και συνολικά κατά το 2015 που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις αλχημείες για την ανεργία, που συνεχίζει και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην ίδια ρότα της προηγούμενης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα στοιχεία εμφανίζουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων και για το 2015 ήταν όχι μόνο θετικό, αλλά οι νέες επιπλέον θέσεις εργασίας έφτασαν τις 99.700. Αν μάλιστα σε αυτές προστεθούν και οι επιπλέον θέσεις που δημιουργήθηκαν το 2013 -2014, σύμφωνα με τη στατιστική Βρούτση, που επίσης έχουν καταγραφεί στα στοιχεία του «Εργάνη», προκύπτει ότι συνολικά την τελευταία τριετία, με τις συγκυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν δημιουργηθεί 332.310παραπάνω θέσεις απασχόλησης σε σχέση με τις απολύσεις!
Όμως, σύμφωνα πάλι με το σύστημα «Εργάνη», προκύπτει ότι την τετραετία 2009 - 2012 χάθηκαν 380.729θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Αν στην τριετία 2013 - 2015 δημιουργήθηκαν 332.310 θέσεις εργασίας, τότε από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί μόλις 48.419 θέσεις μισθωτής απασχόλησης! Ομως, η επίσημη ανεργία εκτοξεύτηκε από το 8% το 2008, στο 25% σήμερα. Προκύπτει δηλαδή το εξωπραγματικό συμπέρασμα ότι ο υπερτριπλασιασμός της ανεργίας επιβάρυνε ελάχιστα τη μισθωτή απασχόληση και ότι όλες σχεδόν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν αυτά τα χρόνια προέρχονται από τον αγροτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους.
Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο απολύσεων - προσλήψεων κατά το 2015, τα στοιχεία του «Εργάνη» αναφέρουν ότι «οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.809.552 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις1.709.852, εκ των οποίων οι 1.004.705 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 705.147 οικειοθελείς αποχωρήσεις».
Πάντως, από τις 1.809.552 αναγγελίες προσλήψεων μόνο οι 805.064 ήταν πλήρους απασχόλησης (44,49%), ενώ οι προσλήψεις με καθεστώς μερικής απασχόλησης ήταν 677.521 (37,44%) και με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ήταν 326.967 (18,07%).


Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού».
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι «οι εξοπλισμοί καθορίζονται και από το αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως από τις συμμαχίες που είναι ενταγμένη η Ελλάδα δηλαδή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τις δεσμεύσεις που απορρέουν».
Πρόσθεσε ότι και τα περισσότερα ρωσικά οπλικά συστήματα «είναι κωδικοποιημένα από το ΝΑΤΟ και μπορούν κατά κανόνα να συνεργάζονται αρμονικά με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ».  

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει αύριο Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αίτημα να γίνουν άμεσα όλες οι μετεγγραφές.
Όπως τονίζει στο κάλεσμά του το ΜΑΣ, «πέρασαν οι γιορτές και ο κύριος όγκος των μαθημάτων και των εργαστηρίων μας έχουν ολοκληρωθεί. Ο νέος χρόνος μας βρίσκει σε μια παρατεταμένη αγωνία για το αν θα μπορέσουμε επιτέλους να σπουδάσουμε στη σχολή που επιλέξαμε!
Πολλοί ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους καθώς εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας απροκάλυπτα ομολογούν ότι το πρώτο εξάμηνο σίγουρα θα χαθεί! Την ίδια στιγμή το υπουργείο ανακοινώνει ότι τα αποτελέσματα των αιτήσεων θα ανακοινωθούν στις 14 Γενάρη! Ελάχιστες μέρες δηλαδή πριν την εξεταστική! Κάτι που ισοδυναμεί με το να χάσουμε στα σίγουρα το εξάμηνό μας!
Δεν το ανεχόμαστε! Δεν πρόκειται να μας πετάξετε έξω από τις σχολές μας! Δεν πρόκειται να χάσουμε το εξάμηνό μας! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις αγωνίες χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους!»
Το ΜΑΣ απαιτεί:
- Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του!
- Να γίνουν αναπληρώσεις των εργαστηρίων που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές.
- Να ανοίξουν τα απαραίτητα συστήματα ώστε να γίνουν οι δηλώσεις μαθημάτων.
- Να πάρουν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή τις φοιτητικές παροχές που δικαιούνται με τη λήψη κωδικών και πάσο, όπως δωρεάν σίτιση - συγγράμματα - αναλώσιμα!
- Να υπάρξουν επιπλέον ημερομηνίες μετά το τέλος της εξεταστικής ώστε να διευκολυνθούν οι μετεγγραφέντες που θα λάβουν τώρα τα βιβλία τους για να περάσουν τα μαθήματα!


Υποκρισία είναι ο «Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης» καθώς η ΕΕ στραγγαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Κύρωση Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».
Τόνισε ότι ο χαρακτήρας του «Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη» είναι καθαρά διακηρυκτικός, υποκριτικός και προπαγανδιστικός και δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει υπέρ.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δεν δεσμεύεται για την καθιέρωση και τη χρήση μηχανισμών διαιτησίας για την επίλυση εργασιακών διαφορών και ειδικά για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη επιλογή» και πως «επιμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους εργαζόμενους π.χ. με γιατρό Εργασίας.

Σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου και συζήτηση με θέμα «Παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΜΕ για το νέο σχέδιο νόμου - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και κάλεσμα δράσης και αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό, για την αποτροπή του», καλεί το ΠΑΜΕ αύριο Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 12 μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). 
Το ΠΑΜΕ καλεί να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες, Σωματεία και Σύλλογοι εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών και φορείς νεολαίας. «Για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα! Να βγούμε στο δρόμο, να πάρουν πίσω το νέο σχέδιο νόμου - λαιμητόμο!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σήμερα Τρίτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συζήτησε τον προγραμματισμό δράσης και το σχέδιο κλιμάκωσης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας», δηλαδή του μνημονίου, δηλώνει ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και γι' αυτό το λόγο θεωρεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση.
Υποστηρίζει ότι υπάρχει «ένα θετικό αποτύπωμα» από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση, λέγοντας ότι «η διατήρηση του μηχανισμού των 100 δόσεων για τα χρέη στο Δημόσιο, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το ανοιχτό ζήτημα το οποίο διαγράφεται με θετικές προοπτικές για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων… όλα αυτά βάζουν ένα θετικό αποτύπωμα».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εισπράττει με τις 100 δόσεις τα μνημονιακά χαράτσια που διακηρύττεται ότι θα καταργήσει, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ενώ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και ήδη το καλοκαίρι του 2015 μείωσε κυρίες και επικουρικές συντάξεις και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πάντως, για το Ασφαλιστικό ο Νίκος Παππάς δηλώνει πως η κυβέρνηση ζητά συναίνεση προσφέροντας αμνησία για την καταλήστευση των Ασφαλιστικών Ταμείων που έγινε στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «έχουμε βάλει στο τραπέζι μια πρόταση η οποία έχει όλες τις δυνατότητες να διαμορφώσει ευρύτερες συναινέσεις. Θα ήμασταν εμείς οι πρώτοι που θα παραμερίζαμε ή θα βάζαμε σε δεύτερο πλάνο μια κουβέντα για το παρελθόν».
Επαναφέρει τα ίδια επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων περί βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, λέγοντας ότι κληρονομήσαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα σας έλεγα δεν ήταν απλά σε κακή κατάσταση. Ήταν και σε μια επιδεινούμενη καθοδική πορεία».
Επιπλέον, εμφανίζει το επιχείρημα της ίσης κατανομής των βαρών για τη «στήριξη» του συστήματος, λέγοντας πως «εάν δεν βάλουμε όλοι τον οβολό μας -και οι μισθωτοί και οι εργοδότες- για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα, ο μόνος δρόμος είναι οι περικοπές», ενώ μόνο οι εργαζόμενοι πλήρωναν και πληρώνουν αφού και η εργοδοτική εισφορά είναι μέρος των κερδών που παράγουν οι ίδιοι και καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες.
Για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, αναφέρει πως έχει «ένα πολιτικό φορτίο ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο τον κατατάσσει σε αυτό που θα λέγαμε νεοφιλελεύθερη σκληρή δεξιά» και ότι «διαμορφώνεται και μία εσωτερική γεωγραφία υποστήριξής του με ακροδεξιά μείγματα».
Για τις τηλεοπτικές άδειες εκτιμά πως «εντός των επόμενων ημερών πιστεύω ότι θα υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η πρώτη του δουλειά, όπως καταλαβαίνετε, θα είναι να προκηρύξει τις τηλεοπτικές άδειες».
Σε ερώτηση «περίπου, κάτω από πέντε άδειες; Κάπου εκεί σε πανελλαδικό επίπεδο;» απάντησε «νομίζω ότι δεν μπορώ να διαψεύσω αυτό που μόλις είπατε, διότι θα πρέπει -επαναλαμβάνω- αυτό να το θελήσουν και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την τηλεόραση, να μπούμε σε ένα πεδίο το οποίο να διαμορφώνεται σε ένα πολύ σταθερό οικονομικό υπόβαθρο».  

«Έκρηξη στο Σουλτάναχμετ: Αυτοί που υποφέρουν είναι ο λαός μας, υπεύθυνη η κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία.
Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Είναι πάντα ο λαός αυτός που υποφέρει στο τέλος, ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών. Οι κυβερνήσεις είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε σχεδιάζουν οι ίδιες τέτοιες ενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοια μακελειά οργανώνονται μέσα από τους διακρατικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς». 
Υπογραμμίζει ότι «η μόνη δυνατότητα να συντριβεί το σκοτάδι είναι η εργατική - λαϊκή οργάνωση γύρω από την ειλικρινή και επαναστατική πολιτική μας γραμμή» και προσθέτει ότι «βασικός υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Σουλτάναχμετ είναι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που έχει οδηγήσει την Τουρκία σ’ αυτό το σημείο. Οι εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της δεσποτικής και μη νόμιμης κυβέρνησης του AKP, που είναι ο ηθικός αυτουργός για το συνεχιζόμενο μακελειό, έχει αποδειχθεί ότι είναι η βάση για μακελειά σαν αυτό».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία -τονίζει- ότι μετά από αυτό το περιστατικό, αυτή η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά θα εντείνει τις προσπάθειές της και θα ανακοινώσει ότι "είχε δίκιο". Δεν θα το αφήσουμε να γίνει! Η κυβέρνηση του AKP έχει τα χέρια της βαμμένα με αίμα και θα πληρώσει γι’ αυτό».

Μετά από πρόταση των δυνάμεων της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» - ΠΑΜΕ, συνεδρίασε την Τρίτη 12 Γενάρη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ που αποφάσισε 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις6 π.μ. της 20ής Γενάρη έως τις 6 π.μ. της 22ας Γενάρη. Αποφάσισε επίσης νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία μετά τις 25 Γενάρη και κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού τονίζουν:
«Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, διαλύει το ΝΑΤ, τα Ταμεία Προνοίας, την ΕΛΟΕΝ, λεηλατείται η κινητή και ακίνητη περιουσία όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που εντάσσονται στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ψέματα, εκφοβισμό και καταστολή επιδιώκει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!
Τώρα γενικός ξεσηκωμός παντού!
Να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο-λαιμητόμο!
Καμιά υποταγή, κανένα συμβιβασμό στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Στην κλίνη του Προκρούστη της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το σύνολο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι. Απομονώνουμε τις δυνάμεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπηρέτησαν και υπηρετούν τον κοινωνικό εταιρισμό, το συντεχνιασμό, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της για να υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δεν προωθεί την πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων που είναι ενάντια στη ''μαύρη'' ανασφάλιστη εργασία και είναι: "Το σύνολο των πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία".
Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο-έκτρωμα περιλαμβάνει:
  • Νέα μείωση των συντάξεων, μέσω του υπολογισμού τους με ακόμα πιο δυσμενείς όρους.
  • Επέκταση των μειώσεων και στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού τους.
  • Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και για τις επικουρικές συντάξεις.
  • Νέες ενοποιήσεις Ταμείων. Στο νέο φορέα, που θα ονομάζεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα ενταχθούν σταδιακά από την 1/1/2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ), με παραπέρα συρρίκνωση των παροχών για όλους.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ, εξαΰλωση των εφάπαξ που απέμειναν.
  • Θεσπίζεται Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, καθώς και Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών, με σκοπό τη λεηλασία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργήθηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων τους.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, οργανώνουμε, προετοιμάζουμε τον απεργιακό αγώνα, ούτε ώρα χαμένη, να γίνει υπόθεση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση - δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Πλατιά ενημερωτική εξόρμηση στην παραλία του Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους για την καλύτερη ενημέρωση των συνταξιούχων σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποτελεί την ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Ανάλογες εξορμήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στο κέντρο της πόλης, στα ΚΑΠΗ, στις συνοικίες. «Για να ανατρέψουμε στις συνειδήσεις των συνταξιούχων τη βρόμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, τα ψέματά τους ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές των συντάξεων και να είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους μαζί με τα παιδιά τους που είναι άνεργοι, εργαζόμενοι την ημέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων. 

«Μια από τα ίδια ήταν εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, στην επίσκεψή του στο Νοσοκομείο του νομού μας», γιατί «η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνησή του και στον τομέα της Υγείας, δεν έχει σαν στόχο την ανακούφιση των λαϊκών αναγκών αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Νομού Χανίων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Χανίων την Τρίτη 5 Γενάρη και επιχείρησε να ωραιοποιήσει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον τομέα της Υγείας, επαναλαμβάνοντας τα περί «μαζικής ένεσης προσωπικού» και «οικονομικής στήριξης» του συστήματος Υγείας.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Νομού Χανίων προσθέτει ακόμη:
«Μια από τα ίδια, αφού οι εξαγγελθείσες προσλήψεις, κινούμενες στις παραπάνω κατευθύνσεις, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Για παράδειγμα, μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό που θα προσληφθεί πανελλαδικά, γύρω στους 550 εργαζόμενους, καλύπτει τις ανάγκες του ΠΑΓΝΗ.
Μια από τα ίδια, αφού δεν βρέθηκε ούτε μια θέση ΔΕ Νοσηλευτή για τα Χανιά, όταν οι απόφοιτοι, τόσο της σχολής του Νοσοκομείου, όσο και των ΕΠΑΛ Νοσηλευτικής, ημερήσιων και νυχτερινών του νομού μας, παραμένουν άνεργοι επί σειρά ετών.
Μια από τα ίδια, γιατί τα προβλήματα υγείας του νομού δεν σταματάνε μόνο στη υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας και από αυτή την κυβέρνηση όπως και από όλες τις προηγούμενες, συνεχίζονται με το κόψιμο εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ και με τις υπέρογκες συμμετοχές στις υπόλοιπες εξετάσεις, στην αγορά φαρμάκων που αν πρέπει να πάρεις το πρότυπο και όχι το γενόσημο η συμμετοχή του "ασφαλισμένου" φτάνει στο 75% της αξίας του. Άλλωστε και οι όποιες προσλήψεις δεν αφορούν μόνο μόνιμο προσωπικό αλλά και επικουρικών.
Δηλαδή αφορά θέσεις που καλύπτονται από τα έσοδα του νοσοκομείου ανοίγοντας έτσι το δρόμο περαιτέρω για επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.
Δεν πείθει κανένα ο υπουργός για τις τάχα μου καλές προθέσεις, τόσο τις δικές του, όσο και της κυβέρνησης που είναι μέλος. Άλλωστε τις είδαμε τις προθέσεις τους, την Παρασκευή 8 Γενάρη, με τη διαμαρτυρία συνταξιούχων και άλλων εργαζόμενων, για το Ασφαλιστικό, στην Αθήνα, πόσο στοργικά τους αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ.
Ένας είναι ο δρόμος, συνάδελφοι, αυτός της ρήξης και της ανατροπής. Τη δύναμη την έχουμε στα χέρια μας, φτάνει να το πιστέψουμε».

Η Ρωσία θα δημιουργήσει τρεις νέες στρατιωτικές μεραρχίες στο δυτικό μέρος της χώρας το 2016, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν εξήγησε ποιο ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία των νέων Μεραρχιών, αλλά είπε πως θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του υπουργείου του φέτος. Είπε πως κάθε στρατιωτικός τομέας θα περάσει φέτος από επιτόπιους ελέγχους. «Η κύρια προσπάθειά μας θα πρέπει να κατευθυνθεί στο δυναμικό των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών μας και στην ολοκλήρωση του προγράμματος διαστημικής άμυνας», δήλωσε σε μία συνάντηση ο Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».
«Πέντε μονάδες εκτόξευσης ρουκετών, με σύγχρονο εξοπλισμό, θα εισέλθουν στην ενεργό υπηρεσία το 2016». Είναι επίσης απαραίτητο να βελτιώσουμε σταθερά τις υποδομές που υποστηρίζουν τις πυρηνικές δυνάμεις μας, είπε αναφερόμενος ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα εξοπλισμένα με πυρηνικά υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης που είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα

Σημαντικά ταχύτερες διαδικασίες απέλασης αλλοδαπών που καταδικάζονται σε φυλάκιση από τα δικαστήρια αποφάσισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, υπό την πίεση των επιθέσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, στο εξής θα απελαύνεται όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης, ανεξαρτήτως του ύψους της ποινής ή του εάν η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ή όχι.
«Είναι μια σκληρή αλλά δίκαιη απάντηση του κράτους σε όποιον πιστεύει ότι παρά το γεγονός ότι αναζητεί εδώ προστασία, μπορεί να διαπράττει εγκλήματα χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στην παρουσία του εδώ στη Γερμανία», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ και ανέφερε τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στην Κολωνία ως αιτία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. «Οι εγκληματίες πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου. Και για τους αλλοδαπούς είναι και η απέλαση μια από αυτές τις συνέπειες», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάας.
Η νέα νομοθεσία αφορά κυρίως επιθέσεις κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης και της περιουσίας, καθώς και τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.


O αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στο σύνολό της είναι ο μόνος δρόμος που έχει ο λαός, τόνισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ERT Open.
Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απογοήτευση που φαίνεται ότι υπάρχει σε μεγάλα λαϊκά στρώματα ως αποτέλεσμα της διάψευσης των προσδοκιών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε εδώ και χρόνια ότι με την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε περίπτωση να ληφθούν μέτρα υπέρ του λαού.
Παράλληλα καυτηρίασε την επίθεση που δέχθηκε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ από την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι όσο εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση τόσο θα εντείνεται και η κρατική καταστολή. Ταυτόχρονα, ο Γ. Δελής κάλεσε το λαό να μην παγιδευτεί από το «ρετουσάρισμα» της ΝΔ, με την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία.
Εξάλλου, ο κομμουνιστής βουλευτής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν σκληροί αγώνες, οι οποίοι θα πρέπει να ενώνουν -στη βάση της κοινωνικής συμμαχίας- εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες.
Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ δεν αποκλείει καμία μορφή αγώνα, αρκεί αυτή να επιλέγεται από τον ίδιο το λαό, ενώ υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο του αγώνα θα πρέπει να βρεθεί το αίτημα για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η διεκδίκηση να γίνουν τα μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία.

«Αφού ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο τώρα θέλετε και "διάλογο"» έγραφε το πανό με την υπογραφή του ΜΑΣ στη δυναμική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία από φοιτητές και σπουδαστές από Συλλόγους της Αθήνας.
Έστειλαν το μήνυμα πως ο δρόμος για να γίνουν πράξη τα όνειρα και οι ανάγκες των φοιτητών δεν περνά μέσα από διαλόγους σαν αυτόν που στήνει η κυβέρνηση για την Παιδεία και πως θα δώσουν τη μάχη για να είναι αποφασιστική και μαζική η απάντηση των φοιτητών απέναντι στα μέτρα που έρχονται.
Μίλησαν για την πραγματικότητα της υποβάθμισης που βιώνουν, για το 60% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθήνας που παρατούν τις σπουδές τους, για το 50% των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλέψουν από το πρώτο έτος, για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με 1.500 συνταξιοδοτήσεις και καμιά πρόσληψη, για το τεράστιο κόστος που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της.
Κατήγγειλαν τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Επιτροπής που σε συνέντευξή του έκανε λόγο για δημιουργία ζώνης καταστημάτων και χώρων αναψυχής, δηλαδή έναν παράδεισο για τις επιχειρήσεις, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, για Πανεπιστήμια που θα ελέγχουν τα οικονομικά τους, τα οποία -όπως δήλωσαν οι φοιτητές- έχουν περικοπεί κατά 80% τα τελευταία χρόνια.
«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες από τις σχολές», «Οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι, τώρα με το ΜΑΣ επίθεση και πάλη» ήταν από τα συνθήματα που ακούγονταν στην αίθουσα, ενώ την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών φωνάζοντας συνθήματα.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είναι ένα από τα όργανα στα οποία διεξάγεται ο διάλογος της κυβέρνησης για την Παιδεία και η χτεσινή ήταν η πρώτη μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το Μάρτη και είχε σαν αντικείμενο «τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».
Ο κύκλος συζητήσεων περιλαμβάνει ακόμα τα οικονομικά της εκπαίδευσης, την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, την «ανασυγκρότηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη λογική ενιαίου χώρου εκπαίδευσης - έρευνας» κ.ά. Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις, η συζήτηση της Επιτροπής τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ανακοίνωση του ΜΑΣ

«Σήμερα Τρίτη 12/1/2016 πραγματοποιήσαμε συμβολική διαμαρτυρία στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ στην πρώτη δημόσια συζήτηση για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές αποχωρώντας από το χώρο κάναμε σαφές ότι:
Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Δεν πάει πολύς καιρός που ψήφισε το 3ο μνημόνιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αντιεκπαιδευτικά μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ μείωσε ξανά τον προϋπολογισμό για τις σχολές μας και προχώρησε σε δεύτερη αρπαγή των αποθεματικών των σχολών μας.
Αυτοί που σήμερα στήνουν τον εθνικό διάλογο αποδεικνύεται ότι συνεχίζουν την πολιτική της ΕΕ, με σκοπό τη μετατροπή της μόρφωσής μας σε πανάκριβο εμπόρευμα, για λίγους και εκλεκτούς.
Η επίθεση στις σπουδές και στο μέλλον μας δεν καμουφλάρεται με στημένους διαλόγους. Οργανώνουμε την αντεπίθεση σε κάθε σχολή, τμήμα, έτος για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζί με όλο το λαό».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget