«ELDORADO GOLD» Ανταγωνισμοί για τον ορυκτό πλούτο

Mε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, θα συναντηθεί σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado» Πολ Ράιτ, μετά την απόφαση της πολυεθνικής να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση και η πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε, αντανακλούν τους οξυμένους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου για το ποιος και με τι όρους θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό και το φυσικό πλούτο της χώρας.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, το πρωί της Τετάρτης, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, ενώ κατηγόρησε την «Eldorado» ότι στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα». Θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, είπε ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον Πολ Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, και όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία». Ο υπουργός ανέφερε ότι από το 2007 η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς εμφανίζεται ζημιογόνα, παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα, προσθέτοντας ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, υποστήριξε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ότι την τελευταία τετραετία η «Ελληνικός Χρυσός» έχει πληρώσει περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ τις οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ.

Αναστολή επενδύσεων και απολύσεις

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado», Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων της πολυεθνικής στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ενδεχόμενη αναστολή των επενδύσεων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (αν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 δε δοθεί η εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται) και μαζικές απολύσεις, περίπου 1.000 εργαζομένων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος ανάπτυξης γεωτρήσεων στο Μεταλλείο Στρατωνίου που απαιτούνται για να έχει παράταση ζωής πέραν των τριών ετών, ενώ για τις επενδύσεις στο Πέραμα και τις Σάπες της Θράκης είπε ότι θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της. Ο Π. Ράιτ ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με κόμματα και φορείς, και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η σύγκρουση αυτή αποτυπώνει την αντιπαράθεση τμημάτων του κεφαλαίου, και υποκρύπτει τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος είναι ασυμβίβαστος με την προστασία του περιβάλλοντος και την λαϊκή ευημερία. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση είναι που πρωτοστατεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στο λαό ότι θα βελτιωθεί η ζωή του από την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μονοπωλίων, που θυσιάζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής μπορούν να δουν όφελος μόνο μέσα από έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική, κρατική περιουσία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget