02/12/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Υποδεχόμαστε την αγωνιζόμενη αγροτιά. Καλούμε τους εργαζόμενους της Αττικής σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης». Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν σωματεία της Αττικής, που διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγρότες, σήμερα Παρασκευή 12 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στην  πλατεία Κάνιγγος.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τα σωματεία αναφέρουν: 
«Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο,
Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.
Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς και τα κάλπικα διλήμματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας. Δεν υποχωρούμε. Με τον αγώνα μας, εργάτες και φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, διεκδικούμε: «Να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος».
Υποδεχόμαστε την αγωνιζόμενη αγροτιά. Καλούμε τους εργαζόμενους της Αττικής σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης.
Δίνουμε ραντεβού, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη και ώρα 5 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος»
Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία:
- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
- Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας
- Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αττικής
- Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής
- Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
- Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής
- Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων
- Σωματείο Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
- Σωματείο Χαρτεργατών Αττικής
- Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
- Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά
- Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων
- Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής
- Συνδικάτου Τουρισμού - Επισιτισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής
- Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων
- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων ταχυδρομείων ταχυμεταφορών Αττικής
- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών πληροφορικής
- Συνδικάτο ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού Αττικής
- Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα
- Ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
- Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Σε ένα είδος συμφωνίας με στόχο την προσωρινή παύση των εχθροπραξιών σε περίπου μία βδομάδα και διευκόλυνση των ανθρωπιστικών αποστολών σε περιοχές της Συρίας που τελούν υπό πολιορκία από τις αρχές της επόμενης βδομάδας κατέληξαν σήμερα τα χαράματα μετά από εξάωρες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μονάχου οι υπουργοί Εξωτερικών της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας».
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ - Τάσς αναφέρουν πως η ακριβής ημερομηνία έναρξης της προσωρινής παύσης εχθροπραξιών σε δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή αλλά στο τραπέζι έπεσαν δύο ημερομηνίες: η 15η Φλεβάρη και η 23η Φλεβάρη, εκτός από την ημερομηνία της 1η Μάρτη που είχε προτείνει αρχικά η ρωσική διπλωματική αποστολή... Το πρακτορείο Ασσοσιέιτετ Πρες και το BBC, από την άλλη, σημείωσαν ότι κατά τα φαινόμενα δεν ξεπεράστηκαν ούτε στις συνομιλίες του Μονάχου οι διαφορές που υπάρχουν σχετικά με το ποιες οργανώσεις θεωρούνται τρομοκρατικές και ποιες όχι, μεταξύ των μελών της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» και στις οποίες συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν, μοναρχίες του Περσικού Κόλπου με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, χώρες της ΕΕ κ.α. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και άλλων χωρών φέρεται να σημείωσαν ότι υπάρχουν ομάδες που εξακολουθούν να θεωρούν ως τρομοκρατικές όπως ο λεγόμενος «Στρατός του Ισλάμ» που στηρίζεται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης που είναι γνωστή στις συνομιλίες της Γενεύης ως «Ύπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή»....
Επιπλέον, άλλες διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η «παύση των εχθροπραξιών» σε πεδία συγκρούσεων της Συρίας θα είναι «προσωρινή» και θα αφορά τις περιοχές συγκρούσεων στρατού - αντικαθεστωτικών ομάδων, και όχι τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίες και θα συνεχιστούν τόσο στην βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, όσο και αλλού...
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, για παράδειγμα, δήλωσε τα ξημερώματα ότι «η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών, εάν επιτευχθεί, θα κριθεί από την εφαρμογή της στα πεδία των συγκρούσεων και θα είναι μόνον προσωρινή αναστολή...» Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά» για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας. Επιπλέον, ο Κέρι τόνισε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο Μόναχο συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό.
Σε κάθε περίπτωση, τα συμφωνηθέντα στις μαραθώνιες συνομιλίες του Μονάχου, που κατά τα φαινόμενα δίνουν νέα πνοή στις προσπάθειες για επανέναρξη των έμμεσων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στις 25 Φλεβάρη στη Γενεύη, αναμένεται να καταγραφούν αργότερα σε κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Μία μέρα πριν η κυβέρνηση βάλει και επισήμως, χτες, στις Βρυξέλλες την τζίφρα της στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας «διαφήμισε» για πολλοστή φορά την«πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, με την οποία, όπως είπε, «αναβαθμίζεται ο ενεργειακός, παραγωγικός, διαμετακομιστικός και γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας».
Πραγματικά, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω γεγονότων δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστικός: Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της ελληνικής αστικής τάξης - μέσω της περιβόητης μετατροπής της χώρας σε «χώρα-γέφυρα» και «χώρα-κόμβο για τις εξελίξεις στην κρίσιμη και εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», όπως είπε ο Τσίπρας στην ομιλία του - περνάει μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς τους με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα.
***
Ακόμα και μια ματιά σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της «πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ενδεικτική:
-- Στην ίδια Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου προσυπέγραψε μαζί με Τουρκία και Γερμανία το αίτημα για την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η κυβέρνησηπροσυπέγραψε μια σειρά από στρατιωτικές κινήσεις έντασης της κόντρας της λυκοσυμμαχίας με τη Ρωσία, σε όλο το τόξο από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Μεταξύ άλλων στην ατζέντα της Συνόδου ήταν η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, η προώθηση οχημάτων μάχης και εφοδίων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, καθώς και η αποστολή αεροπλάνων εναέριας επιτήρησης AWΑCS στη Συρία, για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μαχητικά» και η «ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας» από την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, όπως υποστήριξε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
-- Η ίδια η ενεργός στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από την υπόθεση της συνδιαχείρισήςτου υπό ΝΑΤΟικό καπέλο, εξυπηρετεί παράλληλα αυτήν ακριβώς την επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας σε όλο αυτό το τόξο, στην κόντρα της κατά κύριο λόγο με τη Ρωσία. Πρόσφατο είναι - για να γίνει κατανοητό για ποια περιοχή μιλάμε - το χαρακτηριστικό επεισόδιο ανάμεσα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο και τουρκικό αλιευτικό στα διεθνή ύδατα πολύ κοντά στη Λήμνο...
-- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συνεχίζει, αλλά αναβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, με το γνωστό ρόλο που αυτό παίζει στην περιοχή, με το συνεχιζόμενο έγκλημά του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και τη συνολικότερη στάση του κατά των λαών της περιοχής (από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, μέχρι τις επεμβάσεις στο Λίβανο, το ρόλο του στη Συρία κ.ο.κ.)... Με πληροφορίες, μάλιστα, να αναφέρουν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύεται στα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-300» που διαθέτει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αντίστοιχα του Ιράν. Ενώ πάντα ως στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, η κυβέρνηση όχι μόνο κάνει «γαργάρα» πλέον το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, αλλά φροντίζει να υπερασπίζεται αναλόγως τον «εταίρο» της στα διαβούλια της ΕΕ.
-- Σε αυτό το φόντο, ο Αλ. Τσίπρας καμαρώνει γιατί τη μία βδομάδα δηλώνει «στρατηγικός εταίρος» τουΙσραήλ και την επόμενη βδομάδα «στρατηγικός εταίρος» του Ιράν, πάντα βέβαια ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όταν οι λαοί της ευρύτερης περιοχής μόνο πικρή πείρα έχουν από τέτοιου είδους «παιχνίδια» σε διαφορετικά και ανταγωνιστικά ταμπλό...
-- Συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμβαθύνει τα «τρίγωνα συνεργασίας» Ελλάδας - Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, επιδιώκοντας να αυξήσει το κομμάτι της πίτας για την ελληνική αστική τάξη από τον πλούτο της ευρύτερης περιοχής, πότε «ανεβάζοντας» και πότε «κατεβάζοντας» τις κόντρες με την τουρκική αστική τάξη, που έχει φυσικά αντίστοιχες επιδιώξεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, στις 26/1, ότι η Τουρκία υποστηρίζει την τρομοκρατία, η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επόμενη μέρα, το κατέβασμα των τόνων από τον Αλ. Τσίπρα τη μεθεπόμενη και τελικά... το ελληνο-τουρκικό αίτημα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που κατατέθηκε και εγκρίθηκε στη χτεσινή ΝΑΤΟική Σύνοδο στις Βρυξέλλες!
-- Ταυτόχρονα, την ώρα που υπό τις έντονες πιέσεις ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων προχωρούν οιδιαπραγματεύσεις για μια «λύση» του Κυπριακού, στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «σχεδίου Ανάν», ο Αλ. Τσίπρας στην προχτεσινή ομιλία του ισχυρίστηκε ότι «έχει ανοίξει ξανά παράθυρο ελπίδας»...
-- Στα Βαλκάνια, η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις «ντε φάκτο αναγνώρισης» του Κοσσόβου - του μορφώματος δηλαδή που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999 - μεταξύ άλλων εκφράζοντας δημόσια «την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς», κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην «τεχνογνωσία» της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...
-- Τέλος - «last but not least» που λένε οι Αγγλοσάξονες - γνωστές είναι οι αλλεπάλληλες προσφορές της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων και ενίσχυση όσων υπάρχουν ήδη, ησυμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, η συμφωνία της κυβέρνησης στην ενεργοποίηση της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» - και στρατιωτικής - της ΕΕ, στο όνομα της «τρομοκρατίας» κ.ο.κ...
***
Οι αλλεπάλληλες αναφορές της κυβέρνησης στην «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» σε ένα «περιβάλλον αστάθειας» κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι: Παρέχουν διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι δίνουν τα ρέστα τους για να μη χάσει θέσεις στους διεθνείς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και - στο βαθμό που το επιτρέπει η «βαρύτητά» του σε αυτούς - να πετύχει κιόλας την αναβάθμισή του.

Μόνο που, όπως αποδεικνύεται και από όλα τα παραπάνω, η πολιτική αυτή μόνο νέους κινδύνους συνεπάγεται για το λαό. Επιβεβαιώνεται έμπρακτα ότι η ενίσχυση της λαϊκής επαγρύπνησης και πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, όπως ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σε αυτά, αποτελεί μονόδρομο!

Πληρωμένη απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στις ψευτιές χρυσαυγίτη βουλευτή
Από το βήμα της Βουλής συνεχίστηκε χτες η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του δίκαιου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με δύναμη κρούσης τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε ότι η χυδαιολογία και τα ψέματα που αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες διάφορα παπαγαλάκια και ιστοσελίδες του διαδικτύου, είναι χρυσαυγίτικης κοπής και στόχο έχουν να χειραγωγήσουν τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Συγκεκριμένα, χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής: «Σε ό,τι αφορά το αγροτικό, περιμένουμε αύριο τους αγρότες. Kαι τονίζω: Τους Ελληνες αγρότες. Οι αγρότες δεν είναι Χρυσαυγίτες, Νεοδημοκράτες, Πασοκτζήδες, Κουκουέδες. Και κακώς κάποιος κ. Μπούτας, ο αιώνιος μεγαλοτσιφλικάς του θεσσαλικού κάμπου, που παριστάνει τον αριστερό και τον κομμουνιστή - ο μεγαλοτσιφλικάς πραγματικά - βάζει στο στόμα του τη Χρυσή Αυγή και θέλει να οικειοποιηθεί τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αγροτών».
«Πληρωμένη» απάντηση στον χρυσαυγίτη βουλευτή έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης: «Τώρα βγήκε και η Χρυσή Αυγή να μιλήσει και μάλιστα έβαλε και στο σημάδι τον Μπούτα. Βέβαια, όταν έχεις μάθει με κουκούλα από τους πολιτικούς προγόνους, με κουκούλα θα δουλεύεις και μέσα στη Βουλή», είπε.
Η Χρυσή Αυγή «μιλάει για τα προβλήματα των αγροτών και προσπαθεί να εισχωρήσει, να μπει, όμως οι αγρότες τούς έχουν απομονώσει. Σε ελάχιστα σημεία έχουν μπει», πρόσθεσε και παρατήρησε ότι «ξέρουν οι αγρότες τι ρόλο παίζουν» οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι «στην αναμπουμπούλα προσπαθούν να εμφανιστούν». Ανέφερε, επίσης, ότι πλέον ακόμα «και οι αστυνομικοί τους διώχνουν», τους οποίους η Χρυσή Αυγή «θεωρούσε προνομιακό πεδίο» και οι χρυσαυγίτες πήγαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους «για να πουλήσουν φιγούρα».
«Τι κάνουν τώρα; Αυτό που κάνουν πάντα. Οχι την ΚΑΠ, όχι τις πολυεθνικές, όχι το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά το ΚΚΕ. Ο Μπούτας τους φταίει. Φυσικά, τον βλέπουν στον ύπνο τους. Είναι συκοφάντες, λειτουργούν με λογική υπόκοσμου, γιατί τέτοιοι είναι, εκεί είναι κρυμμένοι και αυτά τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Και καλά θα κάνουν να τα μαζέψουν και να μην ξαναπιάσουν το ΚΚΕ στο στόμα τους», κατέληξε ο Θανάσης Παφίλης.


Με τρακτέρ, πούλμαν, τρένα, αυτοκίνητα και καράβια, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες κατευθύνονται στην Αθήνα
Ισχυρό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική, που απειλεί να τους ξεκληρίσει, στήνουνσήμερα στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με εργαζόμενους κι ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με απόφαση 68 μπλόκων απ' όλη τη χώρα.
Από τα χαράματα, οι αγρότες ξεκίνησαν από τα χωριά τους για την Αθήνα, με όλα τα μεταφορικά μέσα: Με τρακτέρ που θα κινηθούν από τα μπλόκα, κυρίως από αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα. Με λεωφορεία που ναυλώνονται. Με τρένα και ΙΧ αυτοκίνητα. Πρώτοι στην Αθήνα έφτασαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Κρήτης, με πλοία που απέπλευσαν χτες από τα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.
Τα ραντεβού έχουν κλειστεί. Τα λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα αναμένεται να αφιχθούν μετά τις 3.30 μ.μ. στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κι από εκεί οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Ομόνοια. Τα λεωφορεία από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, αναμένονται στις 4 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη κι από κει οι αγρότες θα πάνε συγκροτημένα στην Ομόνοια για να ενωθούν με τους άλλους συναδέλφους τους.
Στις 5 μ.μ. περίπου θα ξεκινήσει η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου οι μικρομεσαίοι αγρότες σκοπεύουν να παραμείνουν. Στο Σύνταγμα, εκτός από τις ομιλίες αγροτών και τους χαιρετισμούς από εργατικά σωματεία, προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό ανέλαβαν επιτόπου να προετοιμάσουν ζεστό φαΐ. Θα στηθεί επίσης υποδομή για την παραμονή των αγροτών στην πλατεία το βράδυ.
Αγωνιστική υποδοχή
Νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, τους μικρομεσαίους αγρότες θα υποδεχτούν εργατικά σωματεία της Αττικής, που καλούν σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ.στην πλατεία Κάνιγγος.
Το κάλεσμα υπογράφουν τα ΣυνδικάταΟικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Χαρτεργατών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, ΟΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
Συγκέντρωση για την υποδοχή των αγροτών που θα καταφτάσουν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, θα γίνει και στο Χαϊδάρι, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στις 2.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου.
Πυρετώδεις προετοιμασίες
Χτες, παραμονές του πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου, σ' όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, ο αγροτικός κόσμος προετοιμαζόταν για τη μαζική και οργανωμένη μετάβαση στην Αθήνα.
Στα μπλόκα, τα οποία παραμένουν στις θέσεις τους και θα ενισχυθούν, οι αγωνιστές της αγροτιάς συνεδρίασαν κατά χωριό και επαρχία για τη λήψη και των τελευταίων οργανωτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, η συγκροτημένη μετακίνηση στην Αθήνα και η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος. Πυρετός προετοιμασίας επικρατούσε στα χωριά, αλλά και σε πόλεις της επαρχίας.

Στη Θεσσαλία, μέχρι αργά χτες το βράδυ, κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων της Νίκαιας, του Γερακαρίου στην Αγιά, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου στον Τύρναβο, της Τσαριτσάνης, του Ελευθεροχωρίου και του Μεσοχωρίου στην Ελασσόνα, του Αερινού στο Βελεστίνο, καθώς και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής, βρίσκονταν στα χωριά και προετοίμαζαν τη μετάβαση στην Αθήνα.
Λαέ της Αθήνας!
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που διοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, απευθύνεται στο λαό του Λεκανοπεδίου και τον καλεί να διαδηλώσει μαζί της. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει:
«ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών
Ελάτε όλοι στο Σύνταγμα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο, την πολιτική που μας καταστρέφει. Εχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα. Να στήσουμε ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο. Η συμμαχία θα μας κάνει πολύ πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς, θα δώσει προοπτική νίκης στον κοινό αγώνα μας.
Κλείστε τ' αυτιά σας στην κυβέρνηση και τα κάθε είδους "παπαγαλάκια" της που μας συκοφαντούν και θέλουν να σας τρομοκρατήσουν για να μην έλθετε να μας συμπαρασταθείτε.
Δεν είμαστε οι χωριάτες που κατεβαίνουν στην Αθήνα "για βόλτα και επίδειξη". Δεν είμαστε "μπαχαλάκηδες" και "τρομοκράτες" που έρχονται να κάνουν φασαρίες. Δεν είμαστε πονηροί μεγαλοαγρότες που φοροδιαφεύγουμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν και για τίποτα.
Είμαστε δουλευτάδες του χωραφιού, της στάνης, της θάλασσας. Εμείς παράγουμε τα προϊόντα που τρώνε τα παιδιά σας, οι οικογένειές σας. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυσή σας. Για να μην είναι οι λαϊκές οικογένειες έρμαιο των πολυεθνικών των τροφίμων, με τα διατροφικά σκάνδαλα και τα μεταλλαγμένα.
Δουλεύουμε πολύ σκληρά, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να εξασφαλίζουμε το καθημερινό ψωμί της δικής μας οικογένειας. Πότε στο κρύο που "τρυπάει τα κόκαλα" και πότε στο λιοπύρι που "φλογίζει την ανάσα". Κι απολαβή καμιά. Οι περισσότεροι είμαστε όλοι χρεωμένοι "ως τα μπούνια" και τα χωράφια μας, η περιουσία μας είναι υποθηκευμένα στην τράπεζα.
Βρισκόμαστε πάνω από 20 μερόνυχτα στα μπλόκα και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά μας κοροϊδεύει κι από πάνω.
Ο πρωθυπουργός μάς καλεί σε διάλογο, χωρίς, όμως, να συζητάει τα δικά μας αιτήματα. Τότε τι να συζητήσουμε; Για το πώς θα μας σφάξουν και πόσο βαθιά στο λαιμό θα μας μπει το μαχαίρι;
Κι εμείς, όπως οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες του ζητάμε το απλό και το αυτονόητο: Να αποσύρει τα κυβερνητικά σχέδια εξόντωσής μας που έχει προαναγγείλει και μετά να κάνουμε διάλογο. Κι όχι διάλογο "γενικώς και αορίστως", αλλά επί του συγκεκριμένου πλαισίου των αιτημάτων που έχουμε.
Μ' αυτά τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν ζητάμε κάτι να μας δώσει, αλλά να μην μας πάρει κι άλλα. Δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνει πια.
ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών,
Με το πανελλαδικό - παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνουμε μια ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει στον ίδιο "ντορό" που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είμαστε όλοι μαζί και δεν πρόκειται να μας διαιρέσουν, σπέρνοντας τη διχόνοια και την αντιπαράθεση ανάμεσά μας.
Δεν φοβηθήκαμε τόσα χρόνια στους αγώνες τους άλλους, δεν μας σκιάζουν ούτε οι τωρινοί. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε κι από το μόχθο μας, να ζουν, με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν. Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε - θα νικήσουμε!».

Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Ξέρουμε ότι με ορισμένα σωματεία που είναι σήμερα εδώ, δε συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα. Θέλουμε, όμως, να μοιραστούμε τον προβληματισμό, να ακουστούν απόψεις, να μεταφερθεί εμπειρία, να φωτιστούν καλύτερα δυνατότητες και προϋποθέσεις, στην κατεύθυνση της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα μας.
Να βγούμε πιο δυνατοί. Να ενισχυθεί το κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Μέσα από τη μάχη που δίνουμε, να μετρήσουμε αποτελέσματα στο επίπεδο οργάνωσης στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης μας επίκεντρο για την είσοδο στον αγώνα ακόμη περισσότερων. Σημείο αναφοράς και προετοιμασίας πιο δυναμικών αγώνων. Κριτήριο, για να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι στο πλευρό μας και ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας, να μην ξεγελαστούμε από κόλπα και ψέματα που καλλιεργούνται με έντεχνο τρόπο.
Να ξεχωρίσουμε τι κρύβεται πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις που και τούτη την ώρα δε λείπουν. Να μην ξεχάσουμε αυτό που ζούμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Για παράδειγμα: Μπορούμε να δεχτούμε ότι μας «σώζουν» και την ίδια ώρα να αρνούνται να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό και τις ΣΣΕ, να δώσουν επίδομα στον άνεργο; Να αρνούνται να επαναφέρουν τη 13η και 14η σύνταξη και να μας λένε ότι ενδιαφέρονται πώς τα φέρνουμε βόλτα κόβοντας συντάξεις και παροχές;
Μπορούμε να δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς για να βγει λάδι ο βιομήχανος, ο τραπεζίτης, ο εφοπλιστής, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγαλοαγρότες;
Μπορούμε να δεχτούμε να κινδυνεύσει να πέσει το σπίτι που αποκτήσαμε με χίλιες δυο στερήσεις στα χέρια της τράπεζας; Να μας διαβεβαιώνουν ότι προστατεύεται και να βρίσκουμε στην πόρτα το χαρτί της κατάσχεσης; Το ίδιο να γίνεται με το μαγαζί του μικροεπαγγελματία, την οικογενειακή επιχείρηση του βιοτέχνη;
Το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα είναι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας για το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Παιδεία. Με δόλο η κυβέρνηση λέει πως όσοι είμαστε στο δρόμο δεν έχουμε προτάσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κάνουμε «επαναστατική γυμναστική». Προτάσεις έχουμε και για να γίνουν πράξη, πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο. Αυτό είναι το σημείο της σύγκρουσης που η κυβέρνηση έχει αναλάβει να υλοποιήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Η απεργία δίνει εφόδια για νέα ώθηση
Το κύριο είναι να συζητήσουμε μαχητικά, αγωνιστικά, για τη συνέχεια του αγώνα μας. Η μεγάλη απεργιακή μάχη που δώσαμε στις 4 Φλεβάρη, μας δίνει εφόδια και νέα ώθηση για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, για να γίνει το κίνημά μας, η συμμαχία μας, αποφασιστικός παράγοντας στις εξελίξεις. Σήμερα, θέλουμε να γίνει όσο γίνεται πιο ουσιαστική και υπεύθυνη συζήτηση πάνω στα καίρια αυτά ζητήματα.
Στόχος μας, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και ΕΕ, με ψέματα, αυταπάτες και βρώμικες μεθόδους, να χτυπήσουν και να υπονομεύσουν τη μεγάλη παρακαταθήκη της απεργίας, να περάσουν τα μέτρα. Πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά το σχέδιο της κυβέρνησης, που προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, νέων και λαϊκών στρωμάτων που έχουν ξεσηκωθεί για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Πατώντας πάνω στις μεγάλες δυνατότητες που φανέρωσε η απεργία, να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση του λαού μας κάτω από το αίτημα: «Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο - λαιμητόμο». Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παραμείνουμε αμετακίνητοι.
Η επιτυχία της γενικής απεργίας είναι από μόνη της βήμα κλιμάκωσης. Εδειξε τη δύναμη των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Ολους αυτούς τους μήνες, συνδικάτα, Ομοσπονδίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάναμε μεγάλη προσπάθεια να βγουν στο δρόμο όλοι αυτοί που βιώνουν τη βαρβαρότητα των μνημονίων, της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής που «κόβει και ράβει» για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνθλίβοντας δικαιώματα, κατακτήσεις των εργαζομένων, μετατρέποντας τις ανάγκες τους σε καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Εδώ και καιρό, τονίζαμε ότι το Ασφαλιστικό είναι και πρέπει να γίνει για όλα τα λαϊκά στρώματα αιτία πολέμου. Είναι πολύ θετικό ότι με τη γενική απεργία μετρήσαμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι ακόμη πιο θετικό και ελπιδοφόρο ότι δίπλα στην εργατική τάξη, την αγροτιά, βγήκαν στους δρόμους επαγγελματίες, επιστήμονες. Οτι έκλεισαν την ημέρα της απεργίας μαγαζιά, υπηρεσίες, εργοτάξια, εργοστάσια. Οτι έγιναν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις. Στη Λάρισα, για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα συζητάνε για τη μεγάλη συγκέντρωση, την καθολική συμμετοχή.
Η γενική απεργία έβγαλε στο δρόμο τα τμήματα του λαού που μπορούν να συγκροτήσουν μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, που θα σταθεί απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ. Είναι μία από τις μεγάλες δυνατότητες που φανερώθηκαν. Σήμερα, φαίνεται πιο καθαρά η δύναμη μιας τέτοιας συμμαχίας. Μια τέτοια συμμαχία θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες.
Δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω
Σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν αυτή η δυναμική είχε φανερωθεί νωρίτερα. Αν δεν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το επισημαίνουμε αυτό χωρίς καμιά διάθεση να γκρινιάξουμε ή να δείξουμε την ορθότητα αυτής της θέσης, που έτσι κι αλλιώς επιβεβαιώνει η ίδια η πείρα των αγώνων, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε τούτη τη στιγμή ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, για ταλαντεύσεις και αυταπάτες για το χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποσχέσεις και προσδοκίες ότι θα βελτιωθεί η ζωή μας, ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες που είχαμε όταν θωρακιστεί η οικονομία, ότι θα γλιτώσουμε τα χειρότερα γιατί δίπλα στο αντιλαϊκό πακέτο θα εφαρμοστεί και ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα αντισταθμίζει δήθεν τις βαριές συνέπειες.
Οτι μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, που ανεξάρτητα τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους, συγκλίνουν στο βασικό, στο να γίνουν οι εργαζόμενοι πάμφθηνοι, χωρίς δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία και να ριχτούν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας χιλιάδες αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.
Αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους έφτιαξαν, διατήρησαν και ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, την περίοδο της ανάπτυξης, στην κρίση, με την ίδια επιχειρηματολογία και τα τρομοκρατικά διλήμματα. Ως εδώ, δεν πάει άλλο. Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω.
Η κυβέρνηση προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να ανακόψει, να χειραγωγήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, του φτωχού λαού. Θα χρησιμοποιήσουν τις πιο βρώμικες μεθόδους για να διασπάσουν, να συκοφαντήσουν. Θα αξιοποιήσουν γνωστούς θύλακες υπονόμευσης, ακόμα και με την προβοκάτσια, όπως είναι η ΧΑ. Γνωρίζονται πολύ καλά από τη συνύπαρξή τους στις πλατείες.
Τους απαντάμε: Δε φοβόμαστε, δεν κουραζόμαστε. Δεν ξεγελιόμαστε. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΕΕ, του ΔΝΤ, των βιομηχάνων, του κεφαλαίου, για να υλοποιήσει τα αντεργατικά μέτρα. Ξέρουμε ότι αυτό που θα έρθει ως νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα είναι πιθανότατα χειρότερο από το προσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση. Το πρόβλημά τους είναι η αντίσταση του λαού.
Η πολιτική σταθερότητα που θέλουν, είναι σταθερότητα για να τσακίζουν δικαιώματα και ανάγκες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία στους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν έχει κανένα συμφέρον ο εργαζόμενος λαός από μια ισχυρή και σταθερή αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Οσο πιο αδύναμη είναι η σταθερότητά τους, τόσο το καλύτερο για το λαό.
Οσο πιο αδύναμοι είναι στην υλοποίηση των μέτρων, τόσο περισσότερο δημιουργούμε προϋποθέσεις να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα και χτίζουμε τις βάσεις για βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ώστε η ζωή μας να περάσει σε ανώτερο επίπεδο ευημερίας, με βάση τον πλούτο που παράγουμε. Κανένας να μην κουραστεί, κανείς να μην υποχωρήσει. Οσο χρειαστεί θα είμαστε στους δρόμους.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης
Από το βήμα της σημερινής σύσκεψης, θέλουμε να καλέσουμε τις οργανώσεις, τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, σε αποφασισμένο αγώνα, πιο δυνατά, πιο μαζικά. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε εργαζόμενους, ανέργους, φτωχούς αγρότες, στη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο - έκτρωμα.
Να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας, την αναπλήρωση των απωλειών. Τους καλούμε να συμπορευτούμε, για να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση, για να νικήσουμε. Μπορούμε. Γνωρίζουμε ότι η νίκη δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Πρέπει να ξεπεραστούν παλιές αντιλήψεις. Να μην παραμένουν ελπίδες και προσδοκίες που διαψεύστηκαν από τη ζωή, αλλά αναγεννιούνται κάτω από την επίδραση των «κατά συρροή» ψεύτικων κυβερνητικών υποσχέσεων ότι κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον θα υπάρξει φως στο τούνελ.
Να κλείσει η πόρτα της επιστροφής σε απατηλές ελπίδες, ότι χωρίς ρήξη, με μια κυβερνητική εναλλαγή στο σύστημα της εκμετάλλευσης, μπορεί να υπάρξει αληθινή αλλαγή. Πόσες φορές δεν έκαναν την πλάτη του αγωνιζόμενου λαού σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις;
  • Είναι επείγουσα ανάγκη να ξεπεραστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες που εκφράζουν τη γραμμή και τα επιχειρήματα του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που δουλεύουν για τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και θα ψηφίσουν και νέα. Να παραμεριστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που πασχίζουν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και δε θέλουν να οργανώσουν, ούτε μπορούν, τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί είναι στην απέναντι όχθη.
Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τη στάση τους στις 4 Φλεβάρη; Η απεργία στις τράπεζες είχε μονοψήφια ποσοστά. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ, όμως, εξασφαλίζει μερικές δεκάδες αντιπροσώπων για να διατηρήσει τους συσχετισμούς δύναμης υπέρ του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι εμφανίζονται με δύναμη στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, αλλά στην απεργία είναι αδύναμοι; Το ερώτημα ρητορικό και η απάντηση γνωστή.
Το ίδιο στα σούπερ μάρκετ, που αρκετά στην απεργία έμειναν ανοιχτά, ως παραφωνία στο γενικό κλίμα. Εκεί, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια της εργοδοσίας, είναι μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης και του επιπέδου οργάνωσης των εργαζομένων.
Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, αλλά να προσθέσουμε μόνο ένα: Το επερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με απόφαση της πλειοψηφίας, θα γίνει μακριά από την εργατική τάξη, στη Ρόδο. Γιατί; Για να μη δει κανείς τον εκφυλισμό τους, ότι συζητάνε έξω από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργατών. Δεν μπορεί να παραμείνουν έτσι τα πράγματα. Είναι εμπόδιο αυτή η κατάσταση. Ενισχύει τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα», της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας.
Το περιεχόμενο και το πλαίσιο πάλης που θέτουν αυτές οι ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι επιζήμιο. Δίνει χέρι βοηθείας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, για να στήσει ένα νέο κοινωνικό διάλογο, που έχουμε γνωρίσει τα αποτελέσματά του. Πολλαπλασιάζει τη θολούρα για τις αιτίες των προβλημάτων, για να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού και όλων των προβλημάτων. Να κρύψει πως μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν για το Ασφαλιστικό, άμεσα με τις εισφορές τους και έμμεσα με την απλήρωτη δουλειά που παρακρατούν οι μεγαλοεργοδότες.
Θέλουν να κρύψουν ότι με τα δικά μας λεφτά, με δικές μας εισφορές, στηρίζουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πληρώνουν τις δόσεις στους θεσμούς και εμείς μετράμε κάθε μέρα απώλειες. Θέλουν να κρύψουν ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της Υγείας, της Ασφάλισης. Να κρύψουν ότι το κράτος, με το κόψιμο συντάξεων, παροχών, επιδομάτων προς τους ασφαλισμένους, αποκτάει μεγαλύτερες προϋποθέσεις να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ώστε να εδραιώσει και να μεγαλώσει την κερδοφορία τους.
Μαζί με το αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος - λαιμητόμος, όλοι εμείς απαιτούμε και δείχνουμε τη μόνη λύση που υπάρχει, να πληρώσουν κράτος και μεγαλοεργοδοσία. Τέρμα στις θυσίες για την πλουτοκρατία. Να πληρώσουν τα μονοπώλια, όχι ο λαός. Να μη ριζώσει η δουλειά χωρίς δικαιώματα. Δε συμβιβαζόμαστε με την επιστροφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους δημόσια και υποχρεωτική. ΣΣΕ κανένας κάτω από 751 ευρώ. Προστασία των ανέργων, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές. Να αναζωογονηθεί η λειτουργία των σωματείων με τη μεγάλη μάζα της νεολαίας που δουλεύει σε εργασιακές συνθήκες - λάστιχο. Να γίνουμε πιο ικανοί να οργανώνουμε τον αγώνα, να ξεπερνάμε δυσκολίες, να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Απαντάμε με 48ωρη απεργία αν φέρουν το νομοσχέδιο στη Βουλή
Η πρόταση για τη συνέχεια που κατέθεσε στη σύσκεψη ο Γ. Τασιούλας, εκ μέρους των οκτώ Ομοσπονδιών, ήταν η εξής: «Είναι ήδη γνωστό ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το Σάββατο (σ.σ. αύριο) θα γίνει συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Αυτό το διήμερο πρέπει να είναι διήμερο λαϊκού ξεσηκωμού. Να κυριαρχήσει το σύνθημα: "Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας. Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο".
Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους νεολαίας, οργανώσεις γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, να ενώσουμε τη δύναμή μας στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση των αγροτών και να στείλουμε μήνυμα πως αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, απαντάμε με 48ωρη γενική απεργία. Από τώρα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να γίνει ενημέρωση, να υπάρξει μαχητική προετοιμασία. Κάθε μέρα, κάθε ώρα στο δρόμο, με ανεβασμένες μορφές, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να ενταθούν, να πολλαπλασιαστούν οι παρεμβάσεις στους κλάδους. Να ενισχύεται ο προσανατολισμός της κλιμάκωσης του αγώνα, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μορφές πάλης που θα αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε.

Η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και αποφασισμένη να προχωρήσει, έχει πλάτες από τον ΣΕΒ και την ΕΕ. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε, αξιοποιώντας όλα τα όπλα του αγώνα. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού και από εκεί πηγάζει η αντοχή μας για να φτάσουμε μέχρι την τελική νίκη».

Απορρίφθηκαν ασυζητητί χτες από την κυβέρνηση οι τρεις τροπολογίες, για την ελάχιστη έστω ανακούφιση του λαού, που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη. Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η πρώτη τροπολογία προβλέπει ότι σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως στο σχολείο με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Ηδεύτερη, την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Η τρίτη τροπολογία αφορά στη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας,«όπως αυτή ορίζεται». Επίσης, αναφέρεται στη διαγραφή του συνόλου των οφειλών προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για «όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας γίνεται άμεση και ατελής επανασύνδεση του ρεύματος με διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άτοκη καταβολή των υπόλοιπων σε 100 μηνιαίες δόσεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ,Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης επισήμανε: «Λέτε ότι βάζετε ταξικό πρόσημο στην πολιτική σας. Αυτό είναι ειρωνεία. Να υπηρετείς το καπιταλιστικό σύστημα, να το υπηρετείς σε συνθήκες κρίσης που γίνεται βάρβαρο και επιθετικό, να εφαρμόζεις αυτά που σου υπαγορεύουν τα μονοπώλια και να λες ότι έχουν και ταξικό πρόσημο, έλεος! Ερώτημα. Γιατί κανένας υπουργός δεν απαντάει, γιατί δε δέχεστε τις τρεις τροπολογίες του ΚΚΕ, είναι ανατροπή του συστήματος; Είναι σοσιαλισμός; Τι είναι αυτές οι τροπολογίες; Μέτρα στοιχειώδη για να ζήσουν κάποιοι άνθρωποι, γιατί με αυτά που φέρνετε δεν ζουν. Απαντήστε, ούτε μία για δείγμα;

Λέμε, λοιπόν, εμείς ότι έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική σας, είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, συντρίβει τα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό η απάντηση είναι μία. Οργάνωση των αγώνων των εργατών, των φτωχομεσαίων αγροτών. Μονόδρομος είναι: Αγώνας, λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ, για να σταματήσουν τα βάρβαρα μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για μια γενικότερη ανατροπή».

...και προσπαθούν να πείσουν ότι το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό «προστατεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»
Να ντύσει με φιλολαϊκό «μανδύα» την αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ για το ποιος είναι ικανότερος στη διαχείριση των υποθέσεων της αστικής τάξης επιχειρεί η κυβέρνηση, μία μέρα μετά το προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να τηρήσει «κατά γράμμα» τις αντιλαϊκές επιταγές του κεφαλαίου και του 3ου μνημονίου.
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση διακηρύττει υποκριτικά την έγνοια της για τα θύματα της πολιτικής της...
«Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (Παράλληλο πρόγραμμα), στοχεύει στην ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση», ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του. Σ' αυτό επικρίνονται «δυνάμεις της αντιπολίτευσης» ότι «προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε μέσον την κοινωνική πολιτική και την θεσμοθέτηση μέτρων ανακούφισης, προς όφελος της δικής τους πολιτικής τακτικής».
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι ο αντιπερισπασμός που στήνει η κυβέρνηση με το «ξεπάγωμα» του «παράλληλου προγράμματος», για να αποστρέψει την προσοχή από τον Αρμαγεδδώνα του Ασφαλιστικού, δεν αποσκοπεί στην ανακούφιση του λαού, τον οποίο άλλωστε συνεχίζει να φορτώνει με νέα μέτρα. Το εν λόγω νομοσχέδιο, την ώρα που επιχειρεί μια ορισμένη διαχείριση φαινομένων ακραίας φτώχειας που διευρύνει η κυβερνητική πολιτική, με μια σειρά ρυθμίσεων ανοίγει ταυτόχρονα δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί τώρα να στήσει νέο γύρο δικομματικού καβγά με τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση εναντιώνεται σε φιλολαϊκά μέτρα που τάχα προσπαθεί να πάρει. «Για να ενισχύσουν μάλιστα την προσπάθειά τους, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν από την επιτροπή της Βουλής. Η αχαρακτήριστη αυτή τακτική της αντιπολίτευσης κατάφερε να καθυστερήσει την επίλυση σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων για ενάμιση μήνα», υποστηρίζει και προσφεύγει σε κομπασμούς, όπως ότι «η κυβέρνηση υλοποίησε την ρητή δέσμευσή της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται (...) Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμποδίσει με αθέμιτους τρόπους και μέσω των δανειστών την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, έπεσε στο κενό».
Παλεύει για το κεφάλαιο, αλλά... την πολεμάνε τα συμφέροντα
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, επανέφερε τα μυθεύματα περί «κόκκινων» γραμμών και επιχείρησε να εξωραΐσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «παρουσιάζουμε μια πρόταση για το Ασφαλιστικό η οποία έχει στον πυρήνα της την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες αναπαρήγαγε την κοροϊδία, ισχυριζόμενη ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δίκαιες λύσεις για τους αγρότες».

Υπηρετώντας, εξάλλου, την προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως θύμα... συμφερόντων, υποστήριξε ότι «με αποφασιστικότητα πολεμούμε και τα συμφέροντα - αυτό δείχνει και ο νόμος για τα ΜΜΕ και η τροπολογία που έρχεται σήμερα για την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Πολεμούμε τα συμφέροντα, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών στο Δημόσιο, όπως είχε αυτό δομηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (...) Και τους πολίτες θεωρώ ότι τους έχουμε δίπλα μας στο βαθμό που και εμείς παλεύουμε για τα συμφέροντά τους».

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα», λέει το ΔΝΤ...
Σε «εποικοδομητικό κλίμα» εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, σύμφωνα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την ίδια ώρα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπκυριάρχησαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που εκδηλώνονται στην Ευρωζώνη, καθώς και η συμπλήρωση του κρατικού προϋπολογισμού της Πορτογαλίας με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που προσδιορίζονται στο «Σύμφωνο Σταθερότητας».
«Καλούμε την Ελλάδα και τους θεσμούς να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τοσυνταξιοδοτικό, στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμούκαι για το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίασης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα της«αποπολιτικοποίησης» της ελληνικής κρατικής διοίκησης καθώς και του τραπεζικού τομέα, βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων, στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι «εταίροι», επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη γγ Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ιδιαίτερα δύσκολες μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικό επίπεδο, αναφέροντας συγκεκριμένα το Ασφαλιστικό. Δήλωσε, επίσης, πως εάν συνεχιστεί η πρόοδος - συγκεκριμένα στο Ασφαλιστικό και στα Δημοσιονομικά -οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν «μέσα στις επόμενες μέρες», με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενδεχομένως πριν από το Πάσχα των Καθολικών (τέλη Μάρτη).
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Στο περιθώριο του Γιούρογκρουπ, o υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, και τον Επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών «και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση».
Σε άρθρο του Π. Τόμσεν, που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του ΔΝΤ τονίζει ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ακόμη ότι η χώρα δεν μπορεί να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.
Χωρίς περιστροφές, μάλιστα, τονίζει: «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ, (δηλαδή δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως «οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό»...
Κλυδωνισμοί με άξονα τον τραπεζικό κλάδο
Την ίδια ώρα, με επίκεντρο τους κλυδωνισμούς στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μονοπωλίων του χρηματοπιστωτικού κλάδου (Deutsche Bank κ.ά.) και τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στην Ιταλία, συνεχίστηκε και χτες η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, οι χτεσινές απώλειες στις τράπεζες, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, διαμορφώθηκαν στο 4,9%. Με κατρακύλα έκλεισαν χτες και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη 2,9%, Λονδίνο 2,4%, Παρίσι 4% κ.ά.).
Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, τόνισε: «Στο βαθμό κατά τον οποίο οι πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις αντανακλούν την επιδείνωση των προοπτικών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η υποχώρηση αυτή είναι πράγματι μια ανησυχία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη παραμένει ασθενική, ενώ απαραίτητη είναι η ύπαρξη ισχυρού τραπεζικού τομέα προκειμένου να την υποστηρίξει. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ να προχωρήσουν σε μέτρα «εξυγίανσης» των τραπεζών, πρώτα και κύρια με τη «διευθέτηση» των προβληματικών δανείων, τη βελτίωση των ρυθμιστικών κανόνων, την ανάπτυξη αγορών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντείναι η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του και είναι συνεπώς ουσιαστικά βέβαιο ότι η θητεία της θα ανανεωθεί τον Ιούλη.
«Καθησυχαστικός»... αλλά με επιφυλάξεις, επιχείρησε να εμφανισθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, για το ζήτημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως είπε«δε θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος χτες στο Γιούρογκρουπ, σημείωσε πως οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια «οφείλονται εν μέρει στην υπερβολική αντίδραση των αγορών», ομολογώντας ότι υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα. Παράλληλα, αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό της Πορτογαλίας (το ζήτημα ήταν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ) τόνισε: «Η Πορτογαλία θα έκανε καλά (...) να μη συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, αφήνοντας να υποτεθεί ότι θα κάνει βήματα πίσω στο δρόμο που είχε πάρει».
Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι προχτεσινές επισημάνσεις από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με την οποία η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και οι κίνδυνοι από την Κίνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ. «Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ύφεσης σε οποιαδήποτε χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι
Αναφερόμενος στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «τρέχει» τις διαδικασίες σχετικά με την πρόσληψη «συμβούλου διεθνούς κύρους», που θα αναλάβει να αξιολογεί τις διοικήσεις των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ο σχετικός διαγωνισμός, που προκηρύχτηκε χτες, προβλέπει ότι «ο σύμβουλος πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι επιτροπές των τραπεζών μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, όχι μόνο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και κάτω από τις ειδικές συνθήκες του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ποσοστό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».

Τεχνικός σύμβουλος του ΤΧΣ στο έργο της αξιολόγησης των τραπεζών αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, στα λαϊκά στρώματα είναι ύπουλη, επικίνδυνη και προκλητική. Προκειμένου να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και να ικανοποιήσει τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνικές εξαπάτησης του λαού. Εσχάτως, λοιπόν, η κυβέρνηση έφερε ξανά στη Βουλή το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» που - όπως ισχυρίζονται - «θα ανακουφίσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Πόσο θράσος, αλήθεια, χρειάζεται για να ισχυρίζεσαι ότι «ανακουφίζεις» το λαό, την ίδια στιγμή που τον τσακίζεις, μέσω του Ασφαλιστικού, αλλά και όλου του πλέγματος των αντιλαϊκών μέτρων που έχεις επιβάλει στις λαϊκές οικογένειες; Πόσο θράσος χρειάζεται να έχεις για να μιλάς υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, όταν τα έχεις κάνει πλακάκια με το μεγάλο κεφάλαιο; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει το θράσος να κάνει ακριβώς αυτό.
Για να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της και να «χρυσώσει το χάπι» εμφανίζεται να παίρνει ορισμένα μέτρα, που κυρίως αφορούν στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας, που όχι μόνο δεν αποτελούν αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά, αντίθετα, ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως αποκάλυψε το ΚΚΕ με τις χτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή.
Είναι φανερό ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν χαρακτήρα επικοινωνιακού αντιπερισπασμού. Αυτό ακριβώς εξέπεμψε και η εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και το «παράλληλο πρόγραμμα» και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Θέλουν να στρέψουν αλλού το βλέμμα όσων βιώνουν τις τραγικές επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης, όσων έχουν μπει στο δρόμο του αγώνα και βλέπουν ότι η προοπτική βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση. Βέβαια, η πλευρά του αντιπερισπασμού είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί η άλλη είναι αυτή του αυταρχισμού, της συκοφαντίας και της απειλής για καταστολή. Το πώς εξελίσσεται αυτή η άθλια κυβερνητική πρακτική το βλέπουμε με αφορμή τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς. Από τη μια, καλεί σε προσχηματικό διάλογο - απάτη για να διαπραγματευτούν το πώς θα πεθάνουν και, από την άλλη, κατηγορεί τους φτωχούς αγρότες σαν κλέφτες, φοροφυγάδες και χουντικούς.

Οσους αντιπερισπασμούς και να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσα παλιά και νέα κόλπα κι αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική αποστολή της. Που είναι: Χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και αβάντα στο μεγάλο κεφάλαιο. Η λογική της αναμονής, του «περίμενε», του «ας δώσουμε άλλη μία ευκαιρία» δεν έχει θέση μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γιατί οδηγεί στην καταστροφή τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Μπορεί κάποιοι από τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές να είναι «μανούλες» σε κάτι τέτοια κόλπα, όπως, για παράδειγμα, εκείνος που χτες έγραφε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ότι είναι εκτροπή το να απαιτούν οι φτωχοί αγρότες να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό. Ομως, ό,τι και να κάνουν, ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις τούς έχουν πάρει χαμπάρι και συντονίζονται για την κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget