«Εποικοδομητικός διάλογος» για τα αντιλαϊκά μέτρα

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα», λέει το ΔΝΤ...
Σε «εποικοδομητικό κλίμα» εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, σύμφωνα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την ίδια ώρα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπκυριάρχησαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που εκδηλώνονται στην Ευρωζώνη, καθώς και η συμπλήρωση του κρατικού προϋπολογισμού της Πορτογαλίας με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που προσδιορίζονται στο «Σύμφωνο Σταθερότητας».
«Καλούμε την Ελλάδα και τους θεσμούς να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τοσυνταξιοδοτικό, στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμούκαι για το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίασης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα της«αποπολιτικοποίησης» της ελληνικής κρατικής διοίκησης καθώς και του τραπεζικού τομέα, βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων, στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι «εταίροι», επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη γγ Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ιδιαίτερα δύσκολες μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικό επίπεδο, αναφέροντας συγκεκριμένα το Ασφαλιστικό. Δήλωσε, επίσης, πως εάν συνεχιστεί η πρόοδος - συγκεκριμένα στο Ασφαλιστικό και στα Δημοσιονομικά -οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν «μέσα στις επόμενες μέρες», με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενδεχομένως πριν από το Πάσχα των Καθολικών (τέλη Μάρτη).
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Στο περιθώριο του Γιούρογκρουπ, o υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, και τον Επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών «και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση».
Σε άρθρο του Π. Τόμσεν, που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του ΔΝΤ τονίζει ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ακόμη ότι η χώρα δεν μπορεί να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.
Χωρίς περιστροφές, μάλιστα, τονίζει: «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ, (δηλαδή δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως «οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό»...
Κλυδωνισμοί με άξονα τον τραπεζικό κλάδο
Την ίδια ώρα, με επίκεντρο τους κλυδωνισμούς στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μονοπωλίων του χρηματοπιστωτικού κλάδου (Deutsche Bank κ.ά.) και τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στην Ιταλία, συνεχίστηκε και χτες η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, οι χτεσινές απώλειες στις τράπεζες, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, διαμορφώθηκαν στο 4,9%. Με κατρακύλα έκλεισαν χτες και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη 2,9%, Λονδίνο 2,4%, Παρίσι 4% κ.ά.).
Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, τόνισε: «Στο βαθμό κατά τον οποίο οι πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις αντανακλούν την επιδείνωση των προοπτικών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η υποχώρηση αυτή είναι πράγματι μια ανησυχία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη παραμένει ασθενική, ενώ απαραίτητη είναι η ύπαρξη ισχυρού τραπεζικού τομέα προκειμένου να την υποστηρίξει. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ να προχωρήσουν σε μέτρα «εξυγίανσης» των τραπεζών, πρώτα και κύρια με τη «διευθέτηση» των προβληματικών δανείων, τη βελτίωση των ρυθμιστικών κανόνων, την ανάπτυξη αγορών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντείναι η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του και είναι συνεπώς ουσιαστικά βέβαιο ότι η θητεία της θα ανανεωθεί τον Ιούλη.
«Καθησυχαστικός»... αλλά με επιφυλάξεις, επιχείρησε να εμφανισθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, για το ζήτημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως είπε«δε θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος χτες στο Γιούρογκρουπ, σημείωσε πως οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια «οφείλονται εν μέρει στην υπερβολική αντίδραση των αγορών», ομολογώντας ότι υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα. Παράλληλα, αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό της Πορτογαλίας (το ζήτημα ήταν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ) τόνισε: «Η Πορτογαλία θα έκανε καλά (...) να μη συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, αφήνοντας να υποτεθεί ότι θα κάνει βήματα πίσω στο δρόμο που είχε πάρει».
Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι προχτεσινές επισημάνσεις από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με την οποία η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και οι κίνδυνοι από την Κίνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ. «Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ύφεσης σε οποιαδήποτε χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι
Αναφερόμενος στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «τρέχει» τις διαδικασίες σχετικά με την πρόσληψη «συμβούλου διεθνούς κύρους», που θα αναλάβει να αξιολογεί τις διοικήσεις των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ο σχετικός διαγωνισμός, που προκηρύχτηκε χτες, προβλέπει ότι «ο σύμβουλος πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι επιτροπές των τραπεζών μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, όχι μόνο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και κάτω από τις ειδικές συνθήκες του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ποσοστό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».

Τεχνικός σύμβουλος του ΤΧΣ στο έργο της αξιολόγησης των τραπεζών αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget