03/16/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με εξώδικα και αγωγές αντιδρούν στελέχη του κόμματος Ένωση Κεντρώων στην απόφαση του Βασίλη Λεβέντη να μην αντικατασταθούν οι βουλευτές στους έξι μήνες, όπως είχε ανακοινωθεί προεκλογικά, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν πυροτεχνήματα τα περί ρήξης με το «νοσηρό παρελθόν», την αντιλαϊκή πολιτική του οποίου πάντως η Ένωση Κεντρώων στηρίζει με συνέπεια, διεκδικώντας με κάθε ευκαιρία τη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση μέσω οικουμενικής. 
Η κοινοβουλευτική θητεία των πρώτων οκτώ βουλευτών θα έληγε ανήμερα της 25ης Μάρτη.
Το θέμα φέρεται να έχει ανακινήσει ο υποψήφιος της Ένωσης Κεντρώων στη Λάρισα Δαμιανός Ζώκας, ο οποίος μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» δήλωσε: «Έχω δώσει εντολή στο δικηγόρο μου να στείλει εξώδικο στον πρόεδρο, στο κόμμα και στο βουλευτή του νομού μας, με το οποίο θα ζητώ να μας παραδώσουν τα έγγραφα που υπογράψαμε προεκλογικά». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το καλοκαίρι καιγόταν να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια και μας έβαλε να μαζέψουμε κόσμο με τη δέσμευση ότι κάθε έξι μήνες της κοινοβουλευτικής περιόδου οι βουλευτές θα παραιτούνται και θα τους αντικαθιστούν οι επόμενοι. Με αυτή τη δέσμευση έπεισα έναν ανιψιό μου να κατέβει στην Ημαθία για να κλείσουμε το ψηφοδέλτιο. Μετά ο πρόεδρος εξαφανίστηκε».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοιος ξεσηκωμός. Δηλαδή εάν δεν υπήρχε ο κ. Δαμιανός Ζώκας, δεν θα έκλεινα τα ψηφοδέλτιά μου; Αυτό υπονοεί;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στο πόρταλ «news 247». Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Focus fm» ισχυρίστηκε ότι αυτή η δέσμευση έγινε μόνο και μόνο επειδή οι εκλογές έγιναν με λίστα, διαφορετικά δεν θα γινόταν, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχε τέτοια γραπτή δέσμευση, παρά μόνο υπόσχεση του ίδιου προς τους υποψηφίους με το κόμμα του. Σε άλλη συνέντευξη, στον «ΑΝΤ1», ισχυρίστηκε ότι ήταν μια υπόσχεση που δόθηκε προεκλογικά γιατί «αγαπούσαμε όλους τους υποψηφίους» και ότι ήταν μια «εσωτερική υπόσχεση» και όχι «υπόσχεση προς την κοινωνία». Στην ίδια συνέντευξη, κάλεσε τους υποψηφίους του κόμματός του που αντιδρούν «να ηρεμήσουν», διαφορετικά θα τεθούν εκτός κόμματος, νουθετώντας τους «να αγωνιστούν για να βγουν βουλευτές την επόμενη φορά»... 
«Έκανα λάθος και αναλαμβάνω το κόστος της λάθος προεκλογικά απόφασής μου. Αλλά δεν θα μετατρέψω το κόμμα σε παράταξη με άπειρους βουλευτές. Λογοδοτώ στην κοινωνία, όχι στους υποψηφίους. Και αυτοί με την σειρά τους, οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό απέναντι στο κόμμα που τους ανέδειξε, κάτι που δεν θα γινόταν ούτε στα όνειρά τους. Και μάλιστα, χωρίς να δώσουν ούτε φράγκο. Τα περισσότερα παράβολα των 150 ευρώ, τα κατέβαλα από την τσέπη μου για όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, οπότε η προβολή τους έγινε πρακτικά, τσάμπα», είπε ο Β. Λεβέντης στο «news 247».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, παρότι η υπόθεση αφορά το κόμμα του, δεν παραλείπει να επιτεθεί - ξανά - στο ΚΚΕ, λέγοντας (στη συνέντευξη στο «news 247») «δεν βλέπετε τι κάνει το ΚΚΕ; Εκλέγεται μόνο ένας για χρόνια και οι υπόλοιποι στα ψηφοδέλτια είναι απλά στο γύψο;» (!), αποδεικνύοντας ότι έχει αναλάβει ρόλο «λαγού» του κεφαλαίου, που μαζί με τη διατύπωση αντιλαϊκών προτάσεων, με κάθε ευκαιρία επιχειρεί τη συκοφάντηση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος. 

Αποκαλυπτικός ο αντιλαϊκός κυβερνητικός απολογισμός ενώπιον των οικονομικών και εμπορικών ακολούθων του ξένου διπλωματικού σώματος...
Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η «αξιολόγηση» θα ολοκληρωθεί σύντομα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Real News» ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι η όποια «διευθέτηση» του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Πολύ περισσότερο, σε μια μάταιη προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, αντιστρέφει την πραγματικότητα, δηλώνοντας πως «οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ελαφρύνουν τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα» και κατηγορώντας όσους αντιδρούν πως ζητούν «αφορολόγητα όρια τα οποία καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν απολαμβάνει», και άρα ζητούν «να θεσμοθετήσουμε κάτι πολύ άδικο»...
Με γνώμονα τις στρατηγικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, ο υπουργός Επικρατείας επαίρεται επίσης ότι, «επιτέλους, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η εθνική συνεννόηση - ως έννοια - μπήκε στην πολιτική συζήτηση. Η κυβέρνησή μας την επιδιώκει σε εθνικά θέματα και η απομείωση του χρέους ασφαλώς και είναι τέτοιο», και προσθέτει πως «επιδίωξή μας είναι να πάμε στην Ευρώπη με κοινή γραμμή, τέτοια που να ενισχύει την εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, που θα δώσει αντίστοιχη ανάσα στην ελληνική οικονομία».
Εκφράζει τη βεβαιότητα, πάντως, ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει» και ότι «θέμα οικουμενικής δεν υπάρχει», αν και, όπως αναφέρει, «ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι θεμιτός, συνεχής και εφικτός».
Κομπάζει για την προσήλωση στην πολιτική υπέρ των μονοπωλίων
Προ ολίγων ημερών, εξάλλου, ο Ν. Παππάς είχε συνάντηση με τουςοικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους του ξένου διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Κομπάζοντας μάλιστα για τα επιτεύγματα και τους στόχους της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου, η υλοποίηση των οποίων περνά μέσα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ο υπουργός Επικρατείας τούς προέτρεψε να μεταφέρουν στις χώρες τους την εικόνα ότι «η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο».

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, απαρίθμησε τα εξής: «Τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική ύφεση, επίτευγμα που προέκυψε από το σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το 2015 τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ (...) Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις συνεχιζόμενες και συστηματικές προσπάθειες (...) Ηαπορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε το 97,5%. Η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση. Η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουλίου και κανείς δεν θέτει σήμερα θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών Αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, ησυζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Υλοποιείται μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα (...) Καθιερώνεται 5ετής θητεία των γενικών γραμματέων ώστε να διασφαλίζεται η θεσμική "μνήμη" του κράτους και να αποκλείονται οι κομματικού χαρακτήρα επιλογές (...) Προχωρά μια εξαιρετικά σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι σήμερα το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο (...) Στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο (...) Εχουν προχωρήσει οι συμφωνίες σχετικά με τααεροδρόμια, τον ΟΛΘ και τον Αστέρα».

Οταν την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωνε με κυνισμό πως «σφραγίστηκαν» τα σύνορα από τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου με κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια το κλείσιμο συνόρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση είπε ευθέως ότι κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα, αφού και η ίδια συναίνεσε και υπέγραψε το σφράγισμα των συνόρων, που οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν το λαό. Και το παίζουν δήθεν «απατημένοι σύζυγοι», επειδή - όπως ισχυρίζονται - οι «εταίροι» τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τηρούν συμφωνίες και συνθήκες. Ομως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «εταίροι» της τηρούν κατά γράμμα τις αντιλαϊκές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα... Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα.
* * *
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, πριν περίπου δέκα μέρες, συντάχθηκε κοινή Δήλωση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Στο σημείο «2» της κοινής ανακοίνωσης αναφέρεται: «Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει».
Κρατήστε αυτό το «...κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν», που το έχουν υπογράψει όλοι μηδενός εξαιρουμένου - και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλαδή - και πάμε να δούμε αναλυτικά τι γράφει αυτός ο Κώδικας, στην ενότητα «Τα εσωτερικά σύνορα». Λέει λοιπόν:
«Οταν υφίσταται σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, οι εν λόγω χώρες μπορούν εκτάκτως να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες (με δυνατότητα παράτασης βάσει προϋποθέσεων που καθορίζονται από τον κώδικα) ή για την προβλέψιμη διάρκεια της σοβαρής απειλής. Η εν λόγω ενέργεια πρέπει να θεωρείται έσχατη λύση. Οταν προτίθενται να επαναφέρουν τον έλεγχο αυτό, ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τις άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο χώρο Σένγκεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενημερωθεί αμελλητί, ενόψει πιθανών διαβουλεύσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ενημερωθεί σχετικά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
(...) Κατ' εξαίρεση και όταν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια σε μια χώρα της ΕΕ απαιτεί άμεση δράση, αυτή η τελευταία μπορεί να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της αμέσως. Κοινοποιεί στη συνέχεια την απόφασή της στις άλλες χώρες της ΕΕ και στην Επιτροπή».
* * *
Με απλά λόγια, δηλαδή, αυτό που κάνουν η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες όχι μόνο προβλέπεται από τις συνθήκες που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του ζητούν να εφαρμοστούν, αλλά επικυρώθηκε κιόλας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και από τον Ελληνα πρωθυπουργό! Εχουν απίστευτο θράσος. Οχι γιατί λένε ωμά ψέματα. Οχι γιατί προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αλλά γιατί την ίδια στιγμή, επιχειρούν να πείσουν το λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και όσες συμφωνίες απορρέουν από αυτή, εάν τηρηθούν κατά γράμμα, μπορούν να ωφελήσουν τους λαούς. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά τόσο στις αιτίες του Προσφυγικού όσο και στις επιπτώσεις από αυτό.
Οι αντιδράσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που συναίνεσαν στην πρόσφατη, μάλιστα, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό, είναι υποκριτικές. Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι οι αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και βεβαίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ενσωματώνοντας στις διεκδικήσεις και προτάσεις που άμεσα μπορούν να απαντήσουν στις επιπτώσεις του προβλήματος, στοχεύοντας πάντα σταθερά στις αιτίες του.

Από τις αλλεπάλληλες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων χαρακτηρίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και στα υπόλοιπα ζητήματα, στην κατεύθυνση κάλυψης των δημοσιονομικών κενών. Δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συνταξιούχους, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το ύψος της καρατόμησης του άτυπου αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με το μείγμα της φοροαφαίμαξης που θα προκύψει από τους νέους συντελεστές και τις άλλες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα.
Στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων βρέθηκαν, επίσης, το ζήτημα των «απελευθερώσεων» στην αγορά της Ενέργειας, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η συγκρότηση και λειτουργικότητα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ειδικότερα:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου, για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου, αλλά με... διαφορετικούς συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, η διόγκωση της φοροαφαίμαξης μισθωτών και συνταξιούχων ξεκινά από τα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με αντίστοιχη λογική καταρτίζεται και ο τρόπος φορολόγησης για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας, ίδιας με αυτή που θα ισχύσει για μισθωτούς - συνταξιούχους, αλλά σε κάθε περίπτωση με φόρους που θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Οι τελικές ρυθμίσεις φαίνεται να κλειδώνουν ανάλογα και σε συνδυασμό με το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Κτηματολόγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη.Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Εφόσον κριθεί ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο, θα προχωρήσει η απόσχιση. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη «επενδυτή».
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τη διοίκηση του Κτηματολογίου, για να εξεταστούν τα δεδομένα αναφορικά με το νέο διαγωνισμό.
ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων». Στα παζάρια παραμένει το ζήτημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου.
ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Στις αιτιάσεις από την πλευρά του κουαρτέτου φαίνεται να «σκόνταψε» η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Αιτία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κυβερνητική πηγή, ήταν ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετά φιλόδοξες». Οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών αφορούσαν σε τρανταχτές εκπτώσεις φόρου, ακόμη και πάνω 60%, καθώς και διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται πλέον η επιβολή φόρου της τάξης του 40%-45%, αλλά και μειώσεις χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικά προβλεπόμενες.
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Μεταξύ άλλων, συζητείται η «βελτίωση» του πρόσφατου νόμου για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταβίβασης σε αυτές των «κόκκινων» δανείων για στεγαστικά δάνεια, αλλά και δανείων σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Κλιμάκωση με φόντο το κρατικό χρέος
Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής της Ομαδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ», ενώ είναι απαραίτητες «οι πολύ δύσκολες αποφάσεις». Ο Τ. Βίζερ τόνισε ότι «αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit, καθώς κανένας δεν εύχεται - ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο - μια τέτοια αστάθεια».
Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕMS),Κλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους τόνισε: «Εφόσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Οre», σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τονώσουμε τη δυναμική της ανάπτυξης»...

Τις τεχνικές της λεγόμενης απομείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, τάχα ως «αντιστάθμισμα στις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ», προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή», σε ανάλογη ρότα με την επιχείρηση διαστρέβλωσης και συγκάλυψης της πραγματικότητας, τόσο από τη συγκυβέρνηση όσο και από άλλα αστικά επιτελεία. Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση του χρέους σε επίπεδα τέτοια που θα το καταστήσουν «βιώσιμο» και «διαχειρίσιμο» έχει ως όρο και προϋπόθεση το κλείσιμο της «αξιολόγησης», την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, την παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Και, βέβαια, η όποια «ελάφρυνση», είτε με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμών είτε με άλλους τρόπους, όχι μόνο δεν αποτελεί «αντιστάθμισμα» στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά, αντίθετα, έρχεται να την υποθάλψει και να τη συμπληρώσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους θα κριθεί από τον όγκο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (μεταρρυθμίσεων), από την απογείωση της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, από την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συντάξεων, των κρατικών κονδυλίων για πρόνοια - προστασία κ.ά., όπως άλλωστε διδάσκει και η εμπειρία από το «κούρεμα» του 2012, που βέβαια συνδυάστηκε με μπαράζ κάθε είδους μόνιμων παρεμβάσεων.
Ταυτόχρονα, το κρατικό χρέος είναι υπόθεση ξένη και εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα. Στη σημερινή φάση, η αποκατάσταση της «βιωσιμότητάς» του αποτελεί το «διαβατήριο» του εγχώριου κεφαλαίου και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και την επίτευξη υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η υπόθεση της «ελάφρυνσης» διευκολύνει την ανακατανομή πόρων, προκειμένου να αποδοθούν ξανά στο κεφάλαιο με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών, νέων προνομίων. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα μοναδικά «ανοιχτά» ζητήματα της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, τα οποία ήδη έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι εγχώριοι βιομήχανοι και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Σε αυτήν τη βεντάλια εκδηλώνονται οι κόντρες και οι αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με αντικείμενο τον επιμερισμό της χασούρας, σε συνδυασμό βέβαια με τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και την «αβεβαιότητα» που αφορά στους αδύναμους κρίκους της, όπως η ελληνική οικονομία, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κλίμακα της ανταγωνιστικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί το πρόκριμα για την επάνοδο του αστικού κράτους στις διεθνείς χρηματαγορές προς αναζήτηση φρέσκων δανείων (τα οποία φυσικά θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες του λαού), χωρίς τα οποία οι καπιταλιστικές οικονομίες, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην πυραμίδα της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε ρούπι.

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα θα στενάζουν κάτω από το βάρος και των νέων μέτρων, που με τη σειρά τους έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά που ήδη ισχύουν. Ταυτόχρονα, η ρήτρα της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονίων, προκειμένου η «ελάφρυνση» να διατηρείται σε βάθος χρόνου, σημαίνει ότι ο λαός θα πληρώνει διπλά και τριπλά ένα χρέος που προκάλεσαν οι αστικές κυβερνήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενισχύοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι τα αιματοβαμμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς για όλα τα επόμενα χρόνια θα διαμορφώνονται στο 3,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων. Ολα τα παραπάνω φανερώνουν το γιατί οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να «φάνε» το τυράκι της ελάφρυνσης του χρέους για να αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα που προτάσσει η κυβέρνηση.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget