03/23/18
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Τις ξόβεργες της πολιτικής εξαπάτησης ενόψει της «μεταμνημονιακής εποχής» στήνουν τα κόμματα του κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσουν το λαό και τους εργαζόμενους στο νέο αφήγημα της «ανάπτυξης», που όπου να 'ναι φτάνει, πάνω στο άρμα της «εξόδου στις αγορές» και των καπιταλιστικών επενδύσεων που η πολιτική τους θα φέρει. Στο πλαίσιο αυτής της «αφήγησης», στη βάση και του ανταγωνισμού για το ποιος θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας, κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση συνεχίζουν να χαράσσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Αυτήν τη φορά, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αναφορές τους για τους μισθούς των εργαζομένων και ιδιαίτερα για το αίσχος του «υπο-κατώτερου» μισθού. Το έναυσμα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο της ΔΑΠ, αφού υποσχέθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο «σοβαρή μείωση φόρων και εισφορών, όπως και νέες επενδύσεις», «δεσμεύτηκε» για την κατάργηση του «υπο-κατώτατου» μισθού σε βάθος χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η ανεργία θα μειωθεί κατά 7 μονάδες και την επόμενη τριετία θα δημιουργηθούν 600.000 θέσεις εργασίας!
***
Από κοντά, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως «είναι ώρα για ουσιαστικά μέτρα (...) με την αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και με πλήρη επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους». Εννοείται ότι σε αυτό το προκλητικό γαϊτανάκι των υποσχέσεων πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει μέρα που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην επαναλάβει το γνωστό τροπάρι ότι «η επεκτασιμότητα των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, μαζί με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο». Ενώ, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη συνέντευξή της, επικαλούμενη το παράδειγμα της Πορτογαλίας, «μπορούμε και στη χώρα μας να σχεδιάσουμε τεκμηριωμένα και να εφαρμόσουμε, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, μία συγκεκριμένη πορεία αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά το τέλος της επιτροπείας».
***
Το πρώτο που «βγάζει μάτι» σε όλη αυτήν τη φιλολογία, είναι η προσπάθεια των κομμάτων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να καλλιεργήσουν προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, είτε με το «τέλος των μνημονίων», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είτε με το δικό της «σχέδιο», αν εκλεγεί κυβέρνηση, όπως λέει η ΝΔ. Ολοι τους, όμως, βάζουν ως κοινή προϋπόθεση την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης: Τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας βάζει ως όρο το κόμμα της ΝΔ. Για «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» και «δίκαιη ανάπτυξη» κάνει λόγο η κυβέρνηση. Στην πράξη, επιχειρούν και οι δύο να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους στόχους τους κεφαλαίου, με τη θολή προσδοκία ότι η ευόδωσή τους θα μεταφραστεί τουλάχιστον σε μια μικρή αύξηση στον κατώτερο και στους άλλους μισθούς. Καλούν το λαό να θεωρήσει «περασμένα ξεχασμένα» όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, και να εναποθέσει τις ελπίδες για βελτίωση της ζωής του στις σκόπιμα αόριστες διακηρύξεις για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, πάντα υπό προϋποθέσεις, σε συνεννόηση με τους «θεσμούς» και βέβαια σε βάθος χρόνου. Τον καλούν, μάλιστα, να διαλέξει από το ράφι την «καλύτερη» πρόταση, όταν η ΝΔ ήταν αυτή που μαζί με το ΠΑΣΟΚ επέβαλαν το αίσχος των 586 και 511 ευρώ μεικτά κατώτερο μισθό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν αυτή που το διατήρησε.
***
Να, λοιπόν, ποιοι μιλάνε για αυξήσεις στους μισθούς! Αυτοί που με τα τρία διαδοχικά μνημόνια «έσφαξαν στο γόνατο» τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που διέλυσαν τις ζωές των εργαζομένων, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην παίρνουν ούτε τα ψίχουλα του σημερινού κατώτερου μισθού, λόγω της υποαπασχόλησης και της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας. Ομως, δεν είναι μόνο τα πεπραγμένα τους. Εξίσου ενοχοποιητικά είναι και αυτά που διακηρύσσουν ότι θα κάνουν. Για ποια αύξηση των μισθών μπορεί να γίνεται λόγος, όταν με τη μείωση του αφορολόγητου, που θα εφαρμοστεί ενδεχομένως και από του χρόνου, περιμένουν νέες επώδυνες μειώσεις τους μισθωτούς; Για ποιες αυξήσεις μιλάνε, όταν ο ένας υπόσχεται παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών και ο άλλος δεσμεύτηκε για επώδυνα δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία και τα δύο θα τα πληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί; Οσο για το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι του πάει «γάντι». Γιατί στην Πορτογαλία οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων κατά 8,3%, ενώ το δίχρονο της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1%. Να, λοιπόν, ποια είναι τα όρια της ...ελπίδας που σερβίρουν προκλητικά στο λαό και πρέπει να την απορρίψει.


Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν προστατεύουν τα ελληνικά σύνορα από την τουρκική προκλητικότητα, τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», το βράδυ της Πέμπτης 22 Μάρτη.
«Το ΝΑΤΟ είναι στο Αιγαίο δήθεν για τους πρόσφυγες, όμως δεν βλέπει την τουρκική προκλητικότητα»,σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, ο Ερντογάν δεν τα κάνει αυτά γιατί είναι τρελός, αλλά γιατί διεκδικεί για την αστική τάξη της Τουρκίας μεγάλο κομμάτι από τους ενεργειακούς πόρους. Επίσης, ανέδειξε τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που «έχει πάρει τις σημαίες του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και δίνει νέες βάσεις».
Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις με θέμα τις εξελίξεις, πρέπει να αφυπνίζεται ο λαός», σημείωσε.
Με αφορμή την τυπική κατάργηση του μνημονίου από το καλοκαίρι, επισήμανε ότι οι 800 μνημονιακοί νόμοι μένουν ακλόνητοι, ενώ έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για το 2019 και το 2020. «Ο λαός θα συνεχίσει να υποφέρει, όμως είναι παρήγορο ότι υπάρχουν και κινητοποιήσεις σωματείων, συνδικάτων, εργατικών κέντρων», είπε, προσθέτοντας πως αυτό το σύστημα «φέρνει ανεργία, φτώχεια, βάσανα, πολέμους και προσφυγιά».


«Το νομοσχέδιο για τις μεταφορές συμβάλλει στη συγκέντρωση του τομέα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ανταποκριθεί στη στρατηγική που έχει η κυβέρνηση -σύμφωνη με εκείνη της αστικής τάξης- να κάνει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο και να υπηρετήσει τον “υψηλό” τουρισμό με ανάλογες υπηρεσίες». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Με το γράμμα του νόμου», στο Κανάλι της Βουλής, την Πέμπτη 22 Μάρτη, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. 
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων στο ταξί, αντίθετα εισάγει όλο το απαραίτητο πλαίσιο που απελευθερώνει γρήγορα αυτό τον τομέα με την ατομική εμπορευματική μεταφορά, υποβαθμίζοντας παραπέρα την ανάγκη του λαού για σύγχρονες, γρήγορες, ασφαλείς και φτηνές μεταφορές. Ερωτηθείς για τη φορολογία των μεγάλων εταιρειών που υποτίθεται πως αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, επισήμανε πως αυτό δεν ισχύει καθώς ήδη υπάρχει συζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ!
Για τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται με το νομοσχέδιο στα πρόστιμα του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), επισήμανε ότι ένα σημαντικό στοιχείο που δεν αντιμετωπίζεται είναι η οδική αγωγή, που σήμερα είναι πολύ πίσω από αυτό που πρέπει. Σημείωσε επίσης την ανεπάρκεια των υποδομών, την κακή κατάσταση των δρόμων, την ελλιπή σήμανση κ.ά.
Για τους ποδηλατοδρόμους σημείωσε πως το νομοσχέδιο επιβάλλει την ανάγκη των πινακίδων, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης ποδηλατοδρόμων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ποδήλατα σε αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας με κίνδυνο της ζωής τους.
Για τις «γουρούνες» υπάρχει πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων ενοικιάσεων αυτοκινήτων με αυτούς που έχουν τις «γουρούνες», τις οποίες απαγορεύει σε ασφαλτόδρομους, ουσιαστικά τους κλείνει.
Υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των επαγγελματιών οδηγών που δουλεύουν ατελείωτες ώρες.
Για τους γιατρούς Εργασίας και τα ζητήματα με τους επαγγελματίες οδηγούς του ΟΑΣΑ, υπάρχει ένας κώδικας υγείας και ασφάλειας. Εισάγονται νέα ζητήματα στο νομοσχέδιο με βάση τα οποία οι αρμοδιότητες των γιατρών Εργασίας που είναι εξειδικευμένοι, αναιρούνται από το νομοσχέδιο, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» συνολικά για όλο τον ιδιωτικό τομέα.


Την ανησυχία του ΚΚΕ για τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, όπου υπάρχει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, την Παρασκευή 23 Μάρτη. Όπως εξήγησε, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν πρέπει να απομονωθεί από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην τουρκική και την ελληνική αστική τάξη είναι κομμάτι των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων που έχουμε αυτή την περίοδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, σημείωσε πως το ΚΚΕ κρατάει μικρό καλάθι απέναντι σε τέτοιες φραστικές καταδίκες, που πολλές φορές καταλήγουν να μην έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους καταδίκες είναι και αυτές μέρος του συνολικότερου γεωπολιτικού παζαριού και παιχνιδιού που παίζεται αυτή την περίοδο στις πλάτες των λαών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ ότι μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αλλά τα θεωρεί ως κοινό επιχειρησιακό χώρο.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο λαός πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι για τις συνέπειες που θα έχει στα ελληνοτουρκικά η κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Αυτά μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι συμμαχίες αλλάζουν και αναδιατάσσονται εν ριπή οφθαλμού, και από εκεί που μιλάγαμε για τους ''στιβαρούς συμμάχους'', αυτοί γίνανε πηγή δεινών», είπε, προστρέχοντας στο παράδειγμα της μικρασιατικής εκστρατείας και σε άλλα πιο σύγχρονα παραδείγματα. «Στις συνθήκες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο ορυκτός πλούτος, από ευλογία που θα έπρεπε να είναι, γίνεται πηγή δεινών», συνέχισε, θυμίζοντας την περίπτωση της Ουκρανίας που ήταν κόμβος μεταφοράς Ενέργειας. 
«Η πολιτική που εμπλέκει την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, σε ΝΑΤΟΙκές αποστολές εκτός συνόρων είναι μια πολιτική που εκθέτει το λαό μας σε πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους», προειδοποίησε ο Γ. Γκιόκας. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση, «ακολουθεί αυτή την πολιτική για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου», το οποίο θέλει να πάρει μερίδιο από τη λεία και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στην περιοχή, «όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό, ίσα - ίσα τον εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους». Όπως είπε, δίπλα στον αγώνα που δίνει ο λαός για το μεροκάματο και τις συντάξεις, «είναι πραγματικά αναγκαίο» να δυναμώσει ο αγώνας και γύρω από τέτοια ζητήματα όπως η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών που βρίσκονται εκτός συνόρων ή το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.
Με αφορμή τα επεισόδια που προκάλεσαν χθες οι χρυσαυγίτες βουλευτές, τόνισε πως η στάση της ναζιστικής οργάνωσης «ρίχνει νερό στο μύλο του Ερντογάν», γιατί δυναμώνει τις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή συνόρων.

Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας δεν μπορούν να ειδωθούν έξω από το όλο και πιο σύνθετο πλέγμα των ανταγωνισμών στην περιοχή, βασικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, για το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας και εμπορευμάτων.
Για να ερμηνευτούν σωστά πρέπει να συσχετιστούν με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ειδικό βάρος στο συσχετισμό δυνάμεων του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, σε συνθήκες στις οποίες οι αντιθέσεις οξύνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία, αλλά αφορούν και το Ιράκ, το Ιράν και όλα τα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής.
Το βέβαιο είναι ότι το παζάρι στην περιοχή «χοντραίνει» ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους «περιφερειακούς» τους συμμάχους, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα, πάνω σε ανταγωνιστικά σχέδια, με τη διαμόρφωση αξόνων και αντιαξόνων. Και απ' αυτό το παζάρι, που γίνεται για λογαριασμό των μονοπωλίων, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν ο ελληνικός, ο τουρκικός και οι άλλοι λαοί.
Σε αυτό το παζάρι, λόγω της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής της ισχύος, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο. Διεκδικεί να θωρακίσει και να διευρύνει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης. Αυτός είναι ο λόγος της επέμβασης στο Αφρίν, των απειλών για επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, των αμφισβητήσεων που διατρέχουν ολόκληρο το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Το «κλειδί», για να κατανοηθούν οι εξελίξεις, είναι τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, και πώς επιδρούν αντιφατικά στις σχέσεις με τη σύμμαχο Τουρκία. Αποκαλυπτική για όλα αυτά είναι η συνέντευξη που έδωσε χτες σε διαδικτυακό μέσο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (βλέπε και σελ. 7).
Αναφερόμενος στο «τρίγωνο» Ελλάδα - Τουρκία - ΗΠΑ, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατάμε υπόψη είναι ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν παρόμοια συμφέροντα σχετικά με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρέθηκε στην Ουάσιγκτον (...) ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας, που είναι το ίδιο με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Είναι φανερό επομένως ότι, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, επιλογή των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν την Τουρκία στο «δυτικό», ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη στρατηγικής συμμαχίας με τη Ρωσία, που θα σήμαινε σοβαρή μετατόπιση, με συνέπειες στο συσχετισμό δυνάμεων ΗΠΑ - Ρωσίας, σε βάρος της πρώτης.
Γι' αυτό οι ΗΠΑ επιμένουν να αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τη σημασία της για την «ασφάλεια» στην περιοχή, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι με την ανοχή τους η Τουρκία κατέλαβε το Αφρίν. Βέβαια, μένει να αποδειχτεί μέχρι ποιου σημείου τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και οι οξυμένες αντιθέσεις, θα διευθετούνται με συμβιβασμούς.
Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αναπτύσσονται σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η ελληνική αστική τάξη συνδέει άμεσα τα συμφέροντά της με την προώθηση της «ατζέντας» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, έναντι των ανταγωνιστών τους, κυρίως απέναντι στη Ρωσία. Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει ενεργά στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και, ταυτόχρονα, καλλιεργεί εφησυχασμό σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα, αναγορεύοντας το ΝΑΤΟ σε εγγυητή της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.
Γι' αυτό, άλλωστε, ο Πάιατ «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση στη συνέντευξή του, απαντώντας στην κριτική ότι οι ΗΠΑ «νίπτουν τας χείρας τους» για την τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας. Οπως είπε, «υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Τσίπρα και την έμφαση στο να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα (...) έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενής επικοινωνίας μεταξύ μας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όσο αναπτύσσουμε τις αντίστοιχες ατζέντες μας σε σχέση με την Τουρκία (...) Γιατί όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για εσάς, και όσο δύσκολο και αν είναι για εμάς, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική»...
  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 23 Μάρτη 2018.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) σε βάρος του Ευάγγελου Μυτιληναίου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη.
Η υπόθεση αφορά μίζα ύψους 250.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε -μέσω εμβάσματος- στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, προκειμένου την περίοδο 2002-2003, η εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Ευαγγ. Μυτιληναίου να πάρει έργο (μονάδα της ΔΕΗ) στο Λαύριο.

Ολοκληρώθηκε χθές στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η ανάγνωση του εγγράφου που περιλαμβάνει τις κλήσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σε προηγούμενη δικάσιμο είχε επιδειχθεί το σχεδιάγραμμα που αποτυπώνει τα τηλεφωνήματα μεταξύ των χρυσαυγιτών του τάγματος εφόδου, πριν και μετά τη δολοφονία, που αποκαλύπτει τη λειτουργία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Επιβεβαιώθηκε και με αυτό το έγγραφο ότι μέχρι τις 22.50 καταγράφονται π.χ. κλήσεις μεταξύ Καζαντζόγλου - Πατέλη (πυρηνάρχης Νίκαιας), Ρουπακιά - Καζαντζόγλου, Ρουπακιά - Δήμου, Δήμου - Πατέλη, Πατέλη - Λαγού (περιφερειάρχης Πειραιά), ενώ ο Πατέλης δέχεται κλήσεις και από άλλους κατηγορούμενους που συγκρότησαν το τάγμα εφόδου.
Αμέσως μετά και μέχρι τις 00.15 σταματούν όλες οι επικοινωνίες (είναι το διάστημα της δολοφονικής επίθεσης) και λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία και τη σύλληψή του, ο Ρουπακιάς καλεί τον Πατέλη.
Τα επόμενα λεπτά έχουμε επικοινωνία Πατέλη - Λαγού και Ρουπακιά - Πατέλη.
Στο έγγραφο παρουσιάζονται και οι κλήσεις που έγιναν τις επόμενες ώρες και φαίνεται ότι ο χρυσαυγίτης δολοφόνος Ρουπακιάς στο τμήμα και τη ΓΑΔΑ χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του μέχρι σχεδόν τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας.
Το πρωί της ίδιας μέρας (την επομένη της δολοφονίας) το σταθερό του Πατέλη δέχεται κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο των κεντρικών γραφείων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στη Μεσογείων στο όνομα «Νικόλαος Μιχαλολιάκος».
Επιπρόσθετα, το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα παρατηρείται μια ευρύτερη «κινητικότητα» στα τηλέφωνα των χρυσαυγιτών, π.χ. ο Πανταζής συνομιλεί και με χρυσαυγίτες που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα diktiospartakos.blogspot.gr, των παραδοσιακά διαστρεβλωτών των θέσεων του ΚΚΕ, του ΝΑΡ - Σπάρτακος, με θέμα «Το ΚΚΕ και τα κυριαρχικά δικαιώματα», συνεχίζουν τη βρώμικη δουλειά, με ταχυδακτυλουργικά κόλπα, αλλοίωσης των θέσεων του ΚΚΕ. Προσπαθούν να συγκαλύψουν με αυτό τον τρόπο τα αδιέξοδα της πολιτικής τους, που ως νέοι πασιφιστές έχουν το σύνθημα: «Δεν πολεμάμε».
Θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε στη μοναχική διαδρομή τους και τις κολακείες από τους ομογάλακτους, τους σημαιοφόρους της πολιτικής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για μια ακόμα φορά όμως θα αποκαλύψουμε τον βρώμικο και προβοκατόρικο ρόλο των παρατρεχάμενων του υπουργείου Άμυνας.
Οι επαγγελματίες ψεύτες και ταχυδακτυλουργοί γράφουν: «Το ΚΚΕ αποσυνδέει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και γενικά τις ολοκληρώσεις του δυτικού καπιταλισμού, με τις προθέσεις και τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης». Πού το βρήκαν κάτι τέτοιο; Πουθενά φυσικά. Οι θέσεις, οι διαδηλώσεις, τα συνθήματά μας τους αποστομώνουν.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του 22 Μάρτη στην Κάλυμνο ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Όλοι μας είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της χώρας, στον αέρα, στη στεριά και τη θάλασσα και πουθενά αλλού! Ταυτόχρονα είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας στη χώρα μας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών στη γειτονιά μας, σε όλο τον κόσμο.
Οι κομμουνιστές όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη Ιστορία μας θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να αποκρουστεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν και όποτε τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουμε από τώρα ότι δεν δείχνουμε και καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που κάνει τον πόλεμο. Καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που υποκινεί ή συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του.
Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού, έτσι ώστε επιστέγασμα και έπαθλο αυτής της πάλης να είναι η εργατική εξουσία, η ανάπτυξη και ευημερία για το λαό, με ειρήνη και ευτυχία για όλους και όλες, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται.
Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών».
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γι' αυτό κάποιοι νέοι άνθρωποι, που ακολουθούν το ΝΑΡ, να βγάζουν συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς τους κύριους που το έβαλαν στα πόδια τρέχοντας και εγκαταλείποντας την ταξική πάλη, φωνάζοντας ψευτιές για το ΚΚΕ και κραυγάζοντας το σύνθημα «Δεν πολεμάμε».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget