07/20/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ), πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην Αθήνα, στον γνωστό χώρο του πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη.
Δίνουμε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα που θα έχουν οι τρεις μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή και Μαθητική Σκηνή). Γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες συναντιούνται και στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ μαζί με νέους δημιουργούς, σε αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια.
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Παντελής Θαλασσινός.
23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος.
  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 Αφιέρωμα σε νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Εδεσσα από την ομάδα παραδοσιακών χορών της ΚΝΕ και το παραδοσιακό συγκρότημα της ΚΝΕ.
21.30 «Από τα μπουντρούμια και την εξορία του νέου κόσμου ξεκινά η ιστορία». Μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».
22.45 Νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οκονομίδη και Κυριακή Σπανού.
  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.
21.30 Συναυλία hip hop με τους «Rebellion Connexion + Frank» («Manifesto the label»).
23.30 Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...». Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Δημήτρης Μπάσης.
23.00 «Με τα φώτα στη διαπασών». Συναυλία με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελο.
  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους «Encardia».
23.15 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.
  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».
21.00 Συζήτηση: «"Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του" (βιβλίο Πολιτικής Παιδείας, Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο;».
22.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
22.30 Ροκ συναυλία με τους «Sober».
22.45 Ροκ συναυλία με τους «KollektivA».
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με τίτλο «Λύπησε αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος, ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου και Μίλτος Πασχαλίδης.
23.30 Μεγάλη συναυλία.
  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 Παραδοσιακό γλέντι με τη Γιώτα Βέη.
23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
21.30 Βράβευση νικητριών ομάδων του 2ου Πανελλαδικού μαθητικού διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
22.30 Συναυλία με τη «Strofi band».
23.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
23.45 Συναυλία με τους «Imam Baildi».

Στην Αθήνα θα βρίσκεται και πάλι από τη Δευτέρα 20 Ιούλη ητρόικα, καθώς με τη συμφωνία που υπέγραψε στις 12 του Ιούλη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έδωσε την έγκρισή της για επιτόπιους ελέγχους από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Στην πραγματικότητα η εποπτεία από τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έχει σταματήσει καθόλου το προηγούμενο διάστημα, μια και η μόνη διαφορά ήταν η μετονομασία της τρόικας σε «Brussels Group» και η μεταφορά των συνεδριάσεών της στις Βρυξέλλες. Πλέον όμως, με τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, ακόμη και αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της συγκυβέρνησης καταρρέουν.
Έτσι τη Δευτέρα θα καταφτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα επισκεφθούν υπουργεία και υπηρεσίες για μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα κάνουν και τις εισηγήσεις για τα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο τριετές πρόγραμμα.
Τα πρόσωπα που συγκροτούν την αντιλαϊκή τριάδα, είναι ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ, που τον Μάρτη αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ στη θέση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ), ο Ρίσι Γκογιάλ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη θέση του Πολ Τόμσεν, ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν θα είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο, που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάη τον Ματίας Μορς. Μαζί τους θα είναι και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν με αρκετούς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έφεραν ξανά στο προσκήνιο την αντιπαράθεση σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η κυβερνητική διαπραγμάτευση άνοιξε το δρόμο για υπογραφή του τρίτου «θανατηφόρου» μνημονίου για τα λαϊκά συμφέροντα.
Στο έδαφος αυτό επιταχύνθηκαν οι διεργασίες στο εγχώριο πολιτικό σύστημα για ανοιχτή εμφάνιση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος που τάσσεται υπέρ της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής. Σ' αυτό το ρεύμα συνωστίζονται αστοί ακαδημαϊκοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας που στεγάζει σε διάφορους ρόλους ο ΣΥΡΙΖΑ, σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, παλαιοί «αστέρες» των πλατειών «αγανακτισμένων». Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, στην προοπτική αυτή συντάσσεται ανοιχτά η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες προσέγγισης με «συνοδοιπόρους» στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σχέδιο Β' του Αλαβάνου κ.λπ.). Οι διαδικασίες αυτές εξυπηρετούν και την ανάγκη της άρχουσας τάξης για την κατασκευή νέου αναχώματος μετά τη «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελληνική πρωτοτυπία;
Η αστική αντιπαράθεση για το νόμισμα έχει αντικειμενική βάση και δεν περιορίζεται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εκδηλώνεται ήδη στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία. Εδράζεται στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εντείνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ. Τροφοδοτείται από την ανισομετρία των οικονομιών της Ευρωζώνης και από τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών. Αντανακλάται στην αντιπαράθεση για τις αλλαγές που προωθούνται από τις κυρίαρχες δυνάμεις του πυρήνα της ΕΕ για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης, με εμβάθυνση των μηχανισμών ενιαίας οικονομικής πολιτικής, αλλά και πιο αυστηρούς κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών. Η κατεύθυνση αυτή περιγράφεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση των «πέντε Προέδρων» (Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ) για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με αφετηρία την 1η Ιούλη και τερματισμό «το αργότερο» ως το 2025. Αντίστοιχα η «στήριξη» ΗΠΑ - ΔΝΤ του αιτήματος για ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντανακλά την πίεση που ασκείται στη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερα βάρη για λογαριασμό των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Τα παραπάνω ερμηνεύουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκε τόσο άμεσα το ενδεχόμενο αποχώρησης μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Στην τελική φάση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - Ευρωζώνης, στη συζήτηση μπήκε το«σχέδιο Σόιμπλε - Κομισιόν», που παρουσίασε ο Γιούνκερ αμέσως μετά το δημοψήφισμα στον Αλ. Τσίπρα, με τη μορφή «δύο τόμων» ή «διακοσίων ερωταπαντήσεων», όπου περιγράφονταν ο τρόπος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωζώνη. Το σχέδιο αυτό αντλεί «επιστημονική τεκμηρίωση» από σχετικές μελέτες του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου των Βιομηχάνων, IFO (βλ. Χανς Βέρνερ Ζιν «Η ελληνική Τραγωδία», Ιούνης 2015) που τοποθετούνται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με βασικό επιχείρημα ότι η μόνη διέξοδος για την επάνοδο στην καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η εξωτερική υποτίμηση που μπορεί να επιτευχθεί με την επάνοδο της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα. Στη δημοσιότητα έχουν έρθει τα βασικά στοιχεία της «πρότασης Σόιμπλε - Κομισιόν»: Αρχική ισοτιμία ευρώ - δραχμής 1:1 με προοπτική άμεσης (εντός δεκαπενθημέρου) υποτίμησης κατά 40% και περαιτέρω υποτίμηση στη συνέχεια. Παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας». Επιπλέον στήριξη της ΕΚΤ έναντι των πιέσεων υποτίμησης του νομίσματος με διάθεση έως 25 δισ. ευρώ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. Χρηματοδότηση ύψους 25 δισ. ευρώ με τη μορφή συναλλαγματικών αποθεμάτων καθώς και «κούρεμα» του χρέους προς τον «επίσημο» τομέα (μηχανισμός EFSF και κράτη Ευρωζώνης) με ρύθμιση αποπληρωμής του υπολοίπου χρέους σε ευρώ.
Το ανέκδοτο του «μεταβατικού προγράμματος»
Την ίδια ώρα ένα μέρος του οπορτουνιστικού ρεύματος στην Ελλάδα προβάλλει ως φιλολαϊκή διέξοδο το Grexit. Επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εγκλωβίσει τη λαϊκή αγανάκτηση για το μνημόνιο Τσίπρα, να εκτρέψει τη δυνατότητα χειραφέτησης από την αστική πολιτική στα μονοπάτια της αστικής διαχείρισης με εθνικό νόμισμα, να θέσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα για μια ακόμη φορά κάτω από ξένη σημαία. Οι «αριστεροί» απολογητές του Grexit από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης και την έλευση των μνημονίων, προβάλλουν το «άμεσο» αίτημα εξόδου από την Ευρωζώνη, είτε ως στάδιο μιας διαδικασίας «ανασυγκρότησης» της οικονομίας και βελτίωσης της ζωής του λαού είτε ως στοιχείο ενός αντικαπιταλιστικού δρόμου, ως κρίκο συσπείρωσης για τη ρήξη.
Σ' αυτή την κατεύθυνση συντάσσονται από κοινού η «Αριστερή Πλατφόρμα» Λαφαζάνη και όψιμα ορισμένες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΝΑΡ. Το Grexit αποτελεί το πρώτο στάδιο στη διαδικασία «ρήξεων και ανατροπών» με «άμεση πρόταξη του τρίπτυχου κρατικοποίηση τραπεζών - εθνικό νόμισμα - άρνηση πληρωμής δόσεων χρέους» για τη βελτίωση της ζωής του λαού, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εφαρμογή «φιλολαϊκής πολιτικής» εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Θεωρούν ότι «η φιλολαϊκή απάντηση συνίσταται σε άμεσες κρατικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας...» («ΠΡΙΝ» Κυριακή 12/7/2015: «Πρόγραμμα Εξόδου από Ευρώ και ΕΕ»). Βαφτίζουν δηλαδή τις κρατικές επενδύσεις στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας ως«τη βασική αρχή ενός μεταβατικού προγράμματος, με την έννοια ότι δεν θέτει προϋπόθεση το μετασχηματισμό των σχέσεων παραγωγής, η εφαρμογή του αμφισβητεί στην πράξη την ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος...». Ταυτόχρονα «οι κρατικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας» σε τομείς όπου δεν δραστηριοποιούνται οι ιδιώτες θα φέρει, όπως λένε, ταχύτερα την καπιταλιστική ανάπτυξη καθώς «η κατανάλωση των εισοδημάτων που θα δημιουργηθούν από την αύξηση της απασχόλησης θα διαχυθεί σε ολόκληρη την οικονομία αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κρίσης». Κρύβουν το γεγονός ότι η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία δεν είναι λαϊκή περιουσία που ανήκει σε όλους, ότι το αστικό κράτος είναι το κράτος του κεφαλαίου, ότι οι κρατικές επιχειρήσεις είναι ιδιοκτησία του αστικού κράτους ως συλλογικού καπιταλιστή.
Στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» καπιταλιστικής αγοράς, κάθε επιχείρηση (ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στη μετοχική της σύνθεση) είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει με γνώμονα το ποσοστό κέρδους της. Γι' αυτό και όμιλοι όπως η ΔΕΗ ΑΕ (που το κράτος διατηρεί τον έλεγχο της μετοχικής σύνθεσης) αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους και την επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, πωλούν φθηνότερο ρεύμα στα μονοπώλια.
Στην ουσία προτείνουν ένα κεϋνσιανό μείγμα αστικής διαχείρισης, με τόνωση της «ενεργούς ζήτησης». Κανένα μείγμα αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση της καπιταλιστική κρίσης, ούτε να καταργήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Εξαπατούν συνειδητά το πιο ριζοσπαστικό ακροατήριο, βαφτίζοντας την εναλλακτική διαχείριση ως «μεταβατικό πρόγραμμα» που δήθεν «δεν αποτελεί κεϋνσιανή πολιτική που ενισχύει τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες».
Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις περιγράφουν λεπτομερώς πως η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση διπλού νομίσματος μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία του αστικού κράτους, να εξασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα καθώς και την επάνοδο της καπιταλιστικής οικονομίας σε φάση ανάπτυξης: «Η ύπαρξη αποθεματικών (νόμισμα σε ευρώ που βρίσκεται εντός της χώρας) μπορεί να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας μιας και ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (1,7 περίπου) μπορεί να εξασφαλίσει τη διατήρηση σημαντικών διαθεσίμων και άρα νομισματική σταθερότητα». Παραπλήσια επιχειρήματα, χωρίς βεβαίως την επαγγελία «αναδιανομής του πλούτου», για τη βιωσιμότητα της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής χρησιμοποιεί ο Χανς Βέρνερ Ζιν στη σχετική μελέτη του IFO που προαναφέρθηκε.
Η «αριστερή» απολογητική θεωρεί την ανισόμετρη ανάπτυξη ως αποτέλεσμα του νομίσματος και όχι του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Λαϊκή αντεπίθεση
Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Ακόμα και αν ορισμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι και ορισμένοι κλάδοι επιτύχουν την ανάκαμψη των κερδών τους και την ενίσχυση των εξαγωγών τους, αυτή η πορεία θα συνοδευθεί με νέες θυσίες του λαού, φθηνή εργατική δύναμη για να θωρακισθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Παράλληλα ο λαός θα πληρώσει την αύξηση του πληθωρισμού, τη μαύρη αγορά, τις πανάκριβες εισαγωγές εμπορευμάτων.
Η αυταπάτη ότι αλλάζοντας νόμισμα και ιμπεριαλιστική συμμαχία μπορεί μια καπιταλιστική χώρα να γίνει πιο φιλολαϊκή, οδηγεί στην ύπνωση, στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος. Ο εγκλωβισμός του λαού να επιλέξει τον τρόπο χρεοκοπίας του, δεν οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίησή του αλλά στην ισχυροποίηση της άρχουσας τάξης.
Η ανασύνταξη του κινήματος μπορεί να γίνει μόνο με γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Απαιτεί να ηττηθούν, τόσο οι σημαιοφόροι του ευρώ όσο και οι σημαιοφόροι της δραχμής που συσκοτίζουν τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, της εργατικής τάξης.
Απαιτεί να προβληθεί πλατιά ο άλλος δρόμος που έγκαιρα, με σαφήνεια προσδιόρισε το ΚΚΕ με το Πρόγραμμά του. Ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αυτό το δρόμο της επαναστατικής ρήξης ανοίγουμε σήμερα αποφασιστικά, δυναμώνοντας τις εστίες αντίστασης, αλληλεγγύης και μαχητικής διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε γειτονιά.

Την... οριοθέτηση του «χώρου» του επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφεται στην ομιλία που έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το μεσημέρι. 
Όπως είπε η Φ. Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη προχωρούν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός «Τρίτου Πόλου», «με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτοδύναμο ρόλο», ο οποίος θα αυτοπροσδιορίζεται στον «ζωτικό χώρο ενός Πατριωτικού και Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Προοδευτικού Ρεύματος με αναφορές στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντρο-Αριστερά και τη Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».
Βασικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα εμφανιστεί να έχει «αυτόνομο πολιτικό λόγο», καθώς η συνεργασία του με τη ΝΔ (και τον ΛΑ.Ο.Σ.) στις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, του έχουν αφήσει τη «ρετσινιά» της «τσόντας» στις αστικές κυβερνήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Φ. Γεννηματά σημείωσε πως η συμβίωση με τη ΝΔ στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά ήταν «για εθνικούς μόνο λόγους», σημείωσε ότι το μέλλον δεν βρίσκεται «στη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει ουρά κανενός κόμματος», δεν αποτελεί «συμπληρωματική δύναμη» ούτε «πρόκειται πια να δώσει πολιτικό άλλοθι ούτε λευκή επιταγή σε καθηλωμένα και παράταιρα κυβερνητικά σχήματα».
Επίσης, η Φ. Γεννηματά απηύθυνε «κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, συμμετοχής στην προσπάθειά μας προς όλους τους πολίτες, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας, όλους όσοι προέρχονται από τις τάξεις μας».
Ακόμα, επανέλαβε ότι η στήριξη στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή συμφωνία δεν συνιστά «λευκή επιταγή», και σχολίασε τον πρόσφατο ανασχηματισμό σημειώνοντας ότι «η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των Υπουργών που άδειασαν τον Πρωθυπουργό, δεν πείθει ότι θέλουν και μπορούν. Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του».
«Κλείνοντας» το μάτι στο κεφάλαιο και ειδικά σε μερίδες του που αισθάνονται μεν ικανοποίηση για την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά «γκρινιάζουν» καθώς πλήττονται από την εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων, διαβεβαίωσε ότι «παράλληλα με την εφαρμογή της "συμφωνίας" και τα δύσκολα μέτρα της, εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξουμε ότι η πορεία μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη, συνδέεται άρρηκτα με νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχους, χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέπει τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας».

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή 19 Ιούλη οι εργαζόμενοι στοεμπόριο, αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Οι ταξικές δυνάμεις στον χώρο του εμπορίου, στα πλαίσια της απεργίας, πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα, μαγαζιά και εμπορικές επιχειρήσεις σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε άλλες πόλεις.
Στην Αθήνα, μέλη του Συλλόγου Εμπορουπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν εξορμήσεις στους εμπορικούς δρόμους από την Ερμού μέχρι και την Ομόνοια, μοιράζοντας σε περαστικούς και εργαζόμενους την ανακοίνωση του συλλόγου. Κλιμάκια του συλλόγου βρέθηκαν έξω από το «Αttika», «Νotos», «Ηondos», «Marks&Spencer» και άλλα πολυκαταστήματα ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις με την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, προβάλλοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο αιτημάτων τους. Πριν από τις εξορμήσεις παραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του συλλόγου.
Στην Θεσσαλονίκη, μέλη της Ένωσης Εμπορουπαλλήλων Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε ανάλογες εξορμήσεις στα καταστήματα της πόλης, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.
Στον Πειραιά, μέλη του συλλόγου εμπορουπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων έκαναν περιοδεία - εξόρμηση στα «Notos», όπου με πανό, ντουντούκες και ανακοινώσεις ενημέρωναν τον κόσμο για το περιεχόμενο και την σημασία του αγώνα τους. Το σύνθημα που κυριάρχησε στην εξόρμηση ήταν:«Πρώτη φορά Αριστερά - 52 Κυριακές δουλειά», ενώ στο πανό αναγραφόταν:«Κάτω τα χέρια από την Κυριακή Αργία».
Ανάλογες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ΠάτραΧαλκίδα, Ξάνθη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Σήμερα ο τσακωμός που γίνεται και οι αλλαγές που έρχονται δεν έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα για τα οποία κόπτονται για να εφαρμοστούν, είναι μέτρα που κάνουν τον εργαζόμενο πιο φτηνό, και κατ' επέκταση διασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, στις παρεμβάσεις της στην ΕΡΤ. 
Για τις εκλογές, όποτε κι αν έρθουν, σημείωσε ότι το κριτήριο για το λαό θα πρέπει να είναι να ενισχύσει το ΚΚΕ, τη δύναμη που είναι δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη, για την προοπτική του και τη δυνατότητά του να ζήσει καλύτερα. Όταν μπει μπροστά του αυτό το δίλημμα, ο λαός πρέπει να αφήσει πίσω του όλα τα κόμματα που τον κορόιδεψαν, ότι δε θα φέρουν μνημόνια και τον οδηγούν ξανά στη σφαγή, υπογράμμισε η Αλ. Μπαλού.
Τέλος, τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να απογοητευτεί από τα τόσα ψέματα που του είπε η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, ούτε να μπει στη φάκα ότι τάχα «έχει θετικά σημεία το μνημόνιο», αλλά «από σήμερα, αν όχι από χτες, να οργανώσει τη δράση του για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και σ' αυτόν τον αγώνα μπορεί να συστρατευτεί με εμπιστοσύνη με το ΚΚΕ». 

Πρέπει άμεσα το εργατικό - λαϊκό κίνημα να κλιμακώσει την αντεπίθεσή του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα σκληρά μέτρα που έρχονται, σημείωσε οΜάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ την Κυριακή 19 Ιούλη. Όπως τόνισε η κλιμάκωση του αγώνα είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, για να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να εμποδιστούν τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα. Παράλληλα κάλεσε σε νέα απόρριψη του κάλπικου διλήμματος ευρώ ή grexit καθώς και της αντίληψης ότι με την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων θα δουν καλύτερη ημέρα οι εργαζόμενοι. Τέλος στάθηκε στην ανάγκη η πάλη να στρέφεται στην προοπτική ριζικής αλλαγής πορείας που το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα αφαιρέσει τα κλειδιά της οικονομίας από τους μονοπωλιακούς ομίλους και θα κινηθεί στην Ελλάδα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Παράλληλα σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό σημείωσε πως έχουμε στην χώρα το πιο σύντομο ανέκδοτο που είναι η κυβερνώσα αριστερά. Και εξηγώντας την τοποθέτησή του, τόνισε, πως έχουμε από την μια ένα πρωθυπουργό που ο ίδιος δηλώνει ότι είναι θύμα εκβιασμού καλώντας να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα του εκβιασμού, δηλαδή να επιταχύνουμε σε ένα μνημόνιο που θα οδηγήσει το λαό στην χρεοκοπία με βασικό επιχείρημα να μην πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, την οποία αυτή την στιγμή στην Βουλή στηρίζουν οι ηγέτες του «ΝΑΙ», ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι. Από την άλλη έχουμε έξω από την κυβέρνηση ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δηλώνει ότι κάνει αντιμνημονιακό αγώνα, αλλά ταυτόχρονα στηρίζει την κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο σφαγής του λαού.  

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget