01/12/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Να αντιδράσουμε αποφασιστικά και να αγωνιστούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των άλλων συνταξιούχων που μάχονται με συνέπεια για το δίκιο όλων μας» καλεί τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η «Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση».
Σε ανακοίνωσή της για το κυβερνητικό σχέδιο Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει: 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνει τα πάνω κάτω στην Κοινωνική Ασφάλιση, με στόχο την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση ή την εγγύηση του συστήματος Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης συνολικά.
Οι προκάτοχοι της κυβέρνησης έφεραν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να "αξιοποιήσουν" τα αποθεματικά τους, δηλαδή τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζόμενων, προς το συμφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών (θαλασσοδάνεια, επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, οφειλές εισφορών). Στη συνέχεια ακολούθησε το "κούρεμα" των αποθεματικών των Ταμείων με το PSI, σε αντίθεση με τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αδιαφορώντας για το τι έφταιξε και ποιος ωφελήθηκε από το πιο πάνω ξεπούλημα των αποθεματικών των Ταμείων, εμφανίζεται ότι δήθεν αναγκαστικά οδηγείται στα μέτρα που προτείνει, χρησιμοποιώντας το ίδιο επιχείρημα με τους προκατόχους της, ότι τάχα παλεύει για "βιωσιμότητα" του συστήματος. Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία! Με την πολιτική αυτή για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα!
Οι μάσκες έπεσαν! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει επιλέξει καθαρά πλέον με τίνος το μέρος είναι! Εμείς πιστεύουμε ότι οι κατακτήσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση που κερδήθηκαν, με αγώνες και θυσίες, δέχονται το νέο σαρωτικό χτύπημα που επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς καθιστά τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα ατομική ευθύνη των ασφαλισμένων, ωθώντας τους προς την ιδιωτική ασφάλιση, για ακόμη πιο πλούσια κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Με την πρότασή της για την Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί τις αιματηρές μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την τελευταία πενταετία, αλλά θα προχωρήσει σε επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που χορηγούνται ήδη, με δυσμενέστερους όρους, κοινούς για παλιούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Το σύνολο των δικαιούχων οδηγείται σε ακόμα μικρότερες αποδοχές αφού αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε κύρια και επικουρική σύνταξη.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση υπόσχεται μέχρι το 2018 να μη μειώσει τις σημερινές συντάξεις, καλύπτοντας τη διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, με το τρικ της "προσωπικής διαφοράς". Αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ισοσκελιστεί από τις αυξήσεις που θεωρεί ότι θα προκύψουν λόγω αύξησης του ΑΕΠ, αποφεύγει όμως να πει ότι στην αντίθετη περίπτωση η "προσωπική διαφορά" θα κοπεί.
Και ενώ για τις κύριες συντάξεις έχουμε υποσχέσεις και καλλιέργεια ελπίδων προκειμένου να αποσπάσουν την ανοχή εργαζόμενων και συνταξιούχων μπροστά στις προδιαγεγραμμένες νέες ανατροπές, το σίγουρο είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις σε μία πορεία θα εξαφανιστούν.
Κανένας εφησυχασμός δεν χωράει για τους απόστρατους!
Κανείς να μην πιστέψει ότι κάτι διαφορετικό θα ισχύσει για τις ΕΔ και τα ΣΑ. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ρητά ότι τα αντίστοιχα ζητήματα για τους στρατιωτικούς και άλλους που εργάζονται στο Δημόσιο θα ρυθμιστούν κατά όμοιο τρόπο. Το τι πρόκειται να ισχύσει τελικά, δείχνει άλλωστε και το διπολικό σύστημα της βασικής, αλλά και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα προέρχεται από τις αποδοχές των εργαζομένων ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας, όπως ισχύει σήμερα για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Επίσης οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με τις οποίες επηρεάζονται άμεσα αστυνομικοί και πυροσβέστες, που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν πού πηγαίνουν τα πράγματα σχετικά και με το εφάπαξ (αλλαγή τρόπου υπολογισμού). Δεν μας διαφεύγει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το ίδιο Ταμείο δεν χορηγεί εφάπαξ.
Δεν είναι όμως αποδεκτό από τη μια το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία να απαλλάσσονται από το "κόστος" της χρηματοδότησης των κοινωνικών παροχών και από την άλλη να έχουμε τους συνάδελφους μας στην Ενέργεια και τους άλλους εργαζόμενους να εκτίθενται πολλαπλά σε επαγγελματικούς κινδύνους, σε ασθένειες, σε εργατικά ατυχήματα χωρίς, τις περισσότερες φορές, τη στοιχειώδη προστασία υγιεινής και ασφάλειας.
Ως εδώ, δεν πάει άλλο!
Εμείς λέμε ότι πρέπει να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση αυτοί που λεηλάτησαν τα Ταμεία, δηλαδή το κράτος και το κεφάλαιο. Οι συνταξιούχοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους έχουν πληρώσει όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και ακόμη καλύτερες συντάξεις.
Όλοι στους δρόμους.
Να αντιδράσουμε αποφασιστικά και να αγωνιστούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των άλλων συνταξιούχων που μάχονται με συνέπεια για το δίκιο όλων μας.
  1. Να αγωνιστούμε για τη διατήρηση και ενίσχυση του συστήματος της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Κοινωνικής μας Ασφάλισης με πλήρη χρηματοδότηση και εγγύηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Να μην επιτρέψουμε καμιά νέα περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις - μερίσματα και να απαιτήσουμε την αποκατάσταση τους στα επίπεδα του 2009, καθώς και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
  3. Να επιστραφούν όλα τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.ά.)».


Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία οδηγία της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών-μελών και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου. Το νομοσχέδιο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής του Κόμματος  Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες «εισάγουν τους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να δημιουργηθεί ένας υπερκρατικό όργανο με στόχο την καταστολή». 
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης και έκανε λόγο για παραπέρα οικοδόμηση του αντιδραστικού κατασταλτικού «χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ» που λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαών.
Επισήμανε επίσης το ενδεχόμενο προσωπικά δεδομένα να διαρρεύσουν και δεν απέκλεισε να γίνει κι άλλη χρήση τους πέραν των όσων προβλέπουν οι οδηγίες της ΕΕ.  
Το νομοσχέδιο αφορά την «ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2011/99/ΕΕ "σχετικά με τη διοργάνωση και το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών - μελών" και της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου "σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)"».

Οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργιακή απάντηση ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο είναι οι εξής:
Εργατικά Κέντρα
  1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου
  2. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας
  3. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας
  4. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλλονιάς – Ιθάκης
  5. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου
  6. Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
  7. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας
  8. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου
  9. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας
  10. Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
  11. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου
  12. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας
  13. Εργατικό Κέντρο Λευκάδας
  14. Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
Ομοσπονδίες
  1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών
  2. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
  3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
  4. Ομοσπονδία Οικοδόμων
  5. Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  6. Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό – Δέρμα
Σωματεία
Τρόφιμα – Ποτά
  1. Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Λάρισας
  2. Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ
  3. Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας
  4. Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΖΑΒΕΛ (ΖΟΥΡΑΣ)
  5. Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας
  6. Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Αττικής
Τύπος – Χαρτί
  1. Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων – Εφημερίδων Αθηνών
  2. Σωματείο ΣΟΦΤΕΞ
  3. Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
  4. Σύνδεσμος Γραφικών Τεχνών Μακεδονίας
Λογιστές
  1. Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής
  2. Σύλλογος Λογιστών Τρικάλων
Οικοδόμοι
  1. Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
  2. Συνδικάτο Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου Αττικής
  3. Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας
  4. Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας
  5. Συνδικάτο Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης
  6. Ένωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Ν. Αιτωλοακαρνανίας
  7. Σωματείο Οικοδόμων Ν. Πρέβεζας
  8. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας
  9. Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Αττικής και Νήσων
  10. Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου
  11. Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής
  12. Σύνδεσμος Οικοδόμων Ν. Ζακύνθου
  13. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων
  14. Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Κοζάνης
  15. Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιγίου
  16. Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας
Φάρμακο
  1. Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο – Καλλυντικά Αττικής
  2. Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Λάρισας
Κλωστοϋφαντουργία
  1. Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο της Εριοβιομηχανίας Fintexport Α.Ε.
  2. Σωματείο Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης “Η ΚΛΩΘΩ”
  3. Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου
  4. Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας – Δέρματος – Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού Κ. Μακεδονίας
  5. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής
  6. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Λάρισας
Τοπικά Διοίκηση
  1. Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
  2. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης
  3. Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Αγίων Αναργύρων Καματερού
  4. Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας – Ασπρόπυργου – Μάνδρας
  5. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
  6. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου
  7. Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νομού Μεσσηνίας (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης)
  8. Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας
  9. Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας
  10. Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Β. Εύβοιας
  11. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
  12. Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αχαΐας
  13. Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα Δήμου Πάτρας
  14. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής
  15. Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας
  16. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων
Καλλιτέχνες
  1. Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
Εκπαίδευση
  1. Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας
  2. Α' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
  3. Γ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
  4. Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
  5. ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης
Τηλεπικοινωνίες
  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ)
  2. Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ForthNet
  3. Σωματείο Εργαζομένων 360 Connect
  4. Σωματείο Νέων Τεχνολογιών Νομού Αχαΐας
  5. Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης
  6. Σωματείο Εργαζομένων Cosmote Θεσσαλονίκης
Ιδ. Ταχυδρομεία
  1. Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών
Χημική Βιομηχανία
  1. Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών
  2. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β.Ε.
Ξενοδοχεία – Επισιτισμός – Τουρισμός
  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Αττικής
  2. Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας
  3. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Μετροπόλιταν
  4. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Χίλτον
  5. Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Μάριοτ
  6. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής
  7. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας
  8. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό Ν. Ζακύνθου
  9. Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ιωαννίνων
  10. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω
Ιδιωτική Υγεία
  1. Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Νομού Λάρισας
  2. Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών – Ιατρειών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας
  3. Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας
  4. Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά
  5. Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοιατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής
Ιδιωτική Εκπαίδευση
  1. Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λάρισας
  2. Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου « Γαλάτεια Καζαντζάκη»
  3. Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Μέταλλο
  1. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
  2. Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας
  3. Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας
  4. Συνδικάτο Μετάλλου Λάρισας
Εμπόριο – Υπηρεσίες
  1. Συνδικάτο Καθαριστών – Καθαριστριών Ν. Αττικής
  2. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αττικής
  3. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά
  4. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής
  5. Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά
  6. Σωματείο Καθαριστών -Καθαριστριών Ν. Θεσσαλονίκης
  7. Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κ. Μακεδονίας
  8. Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης
  9. Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Αρβανιτίδης
  10. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης
  11. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ»
  12. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου
  13. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας
  14. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων
  15. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ηγουμενίτσας
  16. Συνδικάτο Εργ/λων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας
  17. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
  18. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας
  19. Σωματείο Καθαριστριών Βόλου
  20. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας
  21. Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, τα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας
  22. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Άρτας
  23. Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ν. Ζακύνθου
  24. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής
  25. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου
  26. Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου
  27. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας
  28. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας
  29. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων
  30. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης
  31. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
  1. Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς
Μεταφορές
  1. Σωματείο Οδηγών Ν. Πρέβεζας
  2. Σωματείο Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού
  3. Ένωση Χειριστών Βοηθών Λιπαντών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Ν. Αιτωλ/νίας
  4. Παράρτημα Νομού Αχαΐας Σιδηροδρομικών Σ.Σ.Π
Ναυτεργάτες
  1. Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)
Χρηματοπιστωτικό
  1. Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής


Αθώοι κρίθηκαν από τα Δικαστήρια του Πειραιά, την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, οι τέσσερις εν ενεργεία και συνταξιούχοι μεταλλεργάτες, νυν και πρώην συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Ειδικότερα οι Σωτήρης ΠουλικόγιαννηςΙορδάνης ΠουντίδηςΠέτρος Πουντίδης και Γιάννης Τσίντζηρας, ως μέλη της διοίκησης του τότε Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μετά από μήνυση που υπέβαλε επιχείρηση του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) με την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν εργαζόμενους να εργαστούν, στη διάρκεια απεργίας του 2009. 
Ωστόσο, από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατά την ακροαματική διαδικασία, το κατηγορητήριο κατέρρευσε και οι τέσσερις μεταλλεργάτες αθώωθηκαν.
Στο πλευρό των μεταλλεργατών βρέθηκαν συνάδελφοί τους εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους.

Την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς για το 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, ζήτησε από την «Cosco» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για τη διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, την οποία κατέθεσε η εταιρεία "Cosco Group (Hong Kong) Limited". Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα».


Ότι θα σταθούν απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό «βήμα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως είναι και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, διατράνωσαν με τη σημερινή τους κινητοποίηση μεταλλεργάτες, εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και κάτοικοι του Πειραιά μετά από κάλεσμα τουΣυνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και Λαϊκών Επιτροπών του Πειραιά.
Σήμερα άνοιξε η μοναδική προσφορά -αυτή της «Cosco»- που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ  και το συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι. Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας κρατώντας πανό που έγραφε: «Λιμάνια - Ναυπηγεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο».
Μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, ο Ακης Αντωνίου, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου, τόνισε πως το εργατικό κίνημα αντιπαλεύει ενιαία όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αυτή την περιβόητη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, «που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για μας», δηλαδή «ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, σάρωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, προνόμια στους εφοπλιστές, ακριβά πλοία με φθηνούς εργαζόμενους και τα νησιά αποκομμένα». Ιδιαίτερα για την επέκταση της ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ξεκαθάρισε πως οι μεταλλεργάτες θα «σταθούν απέναντι» γιατί «όλα αυτά που έχουν φτιαχτεί από εμάς, τα δίνουν σε επιχειρηματικούς ομίλους να τα δουλέψουν όπως τους συμφέρει». Οι ιδιωτικοποιήσεις «συνδέονται με μεγαλύτερο χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων», είπε και ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν έχουμε σκοπό να δουλεύουμε με ακόμη λιγότερα, όπως οι εργαζόμενοι της "Cosco". Παλεύουμε για να αποσπάσουμε όσα περισσότερα γίνεται, για ΣΣΕ στο ύψος του 2009 και του 2010, ανάλογα την ειδικότητα».


Φωτό από την κινητοποίησηΦωτό από την κινητοποίηση

Συνάντηση με τον Θοδωρή Δρίτσα

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά προσπαθώντας να «εξωρραΐσει» τις συνέπειες για τους εργαζόμενους:
Έκανε λόγο για τήρηση της (αντεργατικής) νομοθεσίας αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα, με ανανέωση των ΣΣΕ των εργαζομένων στον ΟΛΠ για 2 χρόνια. Από 'κει και πέρα, «βλέπουμε». Η κυβέρνηση προετοιμάζει νόμο για την ίδρυση Δημόσιας Αρχής λιμένα Πειραιά για τη ρύθμιση ζητημάτων όπως οι εργασιακές σχέσεις στο λιμάνι. Βέβαια ο ρόλος της περισσότερο τυπικός θα είναι, ενώ παραμένει ακόμη ζητούμενο πώς θα χρηματοδοτηθεί. Ξεκαθάρισε τέλος πως οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες που ανήκουν στον ΟΛΠ (Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Κυνοσούρα) δεν εξαιρούνται από την σύμβαση. «Ο,τι ανήκει στον ΟΛΠ, δεν εξαιρείται, ο επιχειρηματίας τα παίρνει και τα κάνει ότι θέλει», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Καμπάνες» για τα ναυπηγεία

Σχετικά με τα ναυπηγεία της χώρας ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως το θέμα έχει απασχολήσει την συγκυβέρνηση σε διυπουργικές συσκέψεις. Του Σκαραμαγκά έχουν πάρει μια παράταση ζωής μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των υποβρυχίων. Για της Ελευσίνας και της Σύρου συζητιέται είτε μια ακόμα προσωρινή ρύθμιση, όπως στο Σκαραμαγκά, είτε μια ριζικότερη παρέμβαση.
Αναλύοντας το δεύτερο ενδεχόμενο, είπε: «Εχουμε μια ιδιωτική επιχείρηση. Αν ο ιδιώτης δεν είναι σε θέση να συνεχίσει, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργίας...».
Σε δήλωσή του τέλος ο υπουργός τόνισε πως «θα εξαγγέλλουμε πρωτοβουλία για αναζωογόνηση των ναυπηγείων της χώρας»

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τη Δευτέρα για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου οι κυβερνητικοί βουλευτές να «βάλουν πλάτη» στον αντιασφαλιστικό όλεθρο.
Η συζήτηση περιστράφηκε σε «τεχνικά» ζητήματα, προφανώς για να μπορέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προπαγανδίσουν την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Παράλληλα, θέλοντας να δημιουργήσουν αυταπάτες ότι το κυβερνητικό σχέδιο μπορεί να βελτιωθεί, ορισμένοι βουλευτές επέδειξαν σημεία που χρειάζονται «τεχνική επεξεργασία». Ωστόσο, η εμπειρία από τις διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» δείχνει ότι κάθε φορά τα μέτρα όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά γίνονται χειρότερα.
«Η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, θέλοντας να ενισχύσει αυτό το «παραμύθι».

Αποκαλυπτικός ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ομολογεί στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» πως η εξασφάλιση της συναίνεσης του λαού στην πολιτική που υλοποιούν αποτελεί «στοίχημα» το οποίο πρέπει να κερδίσουν, ώστε να υπηρετήσουν με επάρκεια το στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και θωράκισής της, όσο είναι δυνατόν, μπροστά στον κίνδυνο εκδήλωσης νέας κρίσης, που θα απαιτήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οπως αναφέρει, «οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν ότι η κρίση που ζούμε δεν έχει ξεπεραστεί. Αντίθετα, υπάρχουν κίνδυνοι αναζωπύρωσης. Για τον λόγο αυτόν, κεντρικός στόχος για το 2016 είναι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας».
Ο υπουργός σημειώνει ότι η υλοποίηση ανατροπών, όπως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση», «απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλη την πορεία της υλοποίησής της». Συνολικά, η κυβέρνηση αποζητά την πλήρη υποταγή του λαού σε όλα εκείνα τα μέτρα που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο, παρουσιάζοντάς τα ως μέτρα προς όφελος «της κοινωνίας» γενικά, κρύβοντας το ταξικό τους περιεχόμενο.
Ο Γ. Δραγασάκης σημειώνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμμαχία υπό την αιγίδα της αστικής τάξης και για το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «...από μία αντιμνημονιακή κοινωνική συμμαχία, πρέπει να περάσουμε σε μια κοινωνική συμμαχία, με στόχο τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Από συμμαχίες στη βάση της μηχανιστικής συνάθροισης δυσαρεσκειών, πρέπει να διαμορφώνουμε συμμαχίες με βάση την προοπτική που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνία και τη χώρα».
Θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι η στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, των εκπροσώπων του κεφαλαίου, απέναντι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας.
Αυτό, βεβαίως, που δεν λέει ο Γ. Δραγασάκης είναι η απαίτηση οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συμφωνήσουν να δεχτούν τη συνέχιση της σφαγής τους, να υποταχθούν στα συμφέροντα του κεφαλαίου και ανώτερων μεσαίων στρωμάτων που μπορεί να είχαν πλήγματα απ' την κρίση, αλλά τώρα προσδοκούν απ' την καπιταλιστική ανάκαμψη βελτίωση, κάλυψη των απωλειών τους. Ολα αυτά, για τα οποία κομπάζει ο υπουργός π.χ. την «επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την ομαλοποίηση των συνθηκών παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση», τις «εξειδικευμένες δημόσιες πολιτικές» στήριξης των επενδύσεων, στόχο για τον οποίο «έχουν ήδη εξασφαλιστεί, για το 2016, 6,5 δισ. ευρώ, ποσό που δεν αποτελεί οροφή, αλλά τη βάση». Για το «νέο αναπτυξιακό νόμο», τα «ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία», τους πόρους του ΕΣΠΑ «με σκοπό την κάλυψη ειδικών χρηματοδοτικών αναγκών» επιχειρήσεων. Για τα «θεσμικά μέτρα» προς διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων κ.λπ. Ολα αυτά προϋποθέτουν ένα περιβάλλον το οποίο συνθέτουν: Η περαιτέρω μείωση δαπανών που πηγαίνουν για κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση κ.λπ.), φθηνή εργατική δύναμη, ένταση της εκμετάλλευσης, ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά δηλαδή που τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.


Στον τηλεοπτικό σταθμό «Achaia Channel» παραχώρησε συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας 11 Γενάρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συνέντευξη:  
Σας άκουσα σε δημόσια τοποθέτησή σας να λέτε ότι αυτό το Ασφαλιστικό που έρχεται είναι αιτία πολέμου για το λαό και ζητήσατε να αντιδράσει δυναμικά ο λαός, να μην έρθει καν στη Βουλή. Δεν το κάνει όμως ο λαός, βλέπουμε μόνο το ΠΑΜΕ το τελευταίο μεγάλο διάστημα να αντιδρά, δεν φτάνει το ΠΑΜΕ όμως, αυτό το ξέρετε κι εσείς. Γιατί ο λαός δεν αντιδρά και γιατί αυτό το Ασφαλιστικό, κατά την άποψη του ΚΚΕ, είναι αιτία πολέμου;
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσει. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, ούτε τις μισές από τις δυνάμεις που διαθέτει. Κι εμείς πιστεύουμε -και το λέμε ειλικρινά αυτό, όπως πάντα ειλικρινά μιλάμε απέναντι στον ελληνικό λαό- ότι έχει δυνάμεις ανεξάντλητες και αν αυτές τις δυνάμεις τις αξιοποιήσει με τον αγώνα του, τη συσπείρωσή του, την ενότητά του, τη συμμαχία του, θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα, αυτό το ζήτημα είναι καθοριστικό. Και να σας πω το εξής: η άρχουσα τάξη της χώρας μας, αυτό το σάπιο διεφθαρμένο κράτος, αυτό το σύστημα που εκμεταλλεύεται και γεννά συνεχώς κρίσεις, πολέμους και δυστυχία στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς, έχει βρει στο πρόσωπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, με το λιγότερο πολιτικό κόστος και για αυτό τον έχουν επιλέξει».
Θεωρείται ότι δεν είναι τυχαίο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αυτήν την ώρα;
«Καθόλου τυχαίο. Έχω ξαναπεί και το λέω πάλι, αν περνούσαν τέτοια βάρβαρα μέτρα που έρχονται με το τρίτο μνημόνιο και υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή, όπως ένα από αυτά είναι το Ασφαλιστικό, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Άρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη ζημιά που έκανε και συνεχίζει να κάνει για τον ελληνικό λαό, για το εργατικό λαϊκό κίνημα, είναι ότι γέμισε τον κόσμο με ψεύτικες ελπίδες, με ψεύτικες προσδοκίες, στηρίχτηκε πάνω σε μια ελπίδα για κάτι καλύτερο όπως πίστευε ο κόσμος και σήμερα έχει οδηγήσει σε μια παραίτηση. Μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που πριν μερικά χρόνια ήταν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ήταν στους δρόμους, πάλευε για κάτι καλύτερο, πίστευε σε κάτι καλύτερο και σήμερα έχει απογοητευθεί, βλέπει τα πράγματα με μοιρολατρία, λέει "τίποτε δεν γίνεται". Εμείς του λέμε όχι, γίνεται, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα αρκεί και ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι και το κίνημά του να κάνουν τις σωστές επιλογές, με σωστά αιτήματα, με σωστό περιεχόμενο και κυρίως να ξέρουν που στρέφουν τα πυρά τους. Από τη μια μεριά είναι η κυβέρνηση, είναι η ΕΕ, είναι οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας -το κουαρτέτο- που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει ο λαός μας, είναι σε τελευταία ανάλυση η τάξη που έχει πραγματικά την εξουσία. Γιατί την εξουσία δεν την έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ούτε βεβαίως πολύ περισσότερο ο λαός».
Η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το κατέστρεψαν οι προηγούμενοι, παρέλαβαν «καμένη γη» ….τα γνωστά. Είναι βιώσιμο αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, δεν θέλει παρεμβάσεις ή αυτού του είδους οι παρεμβάσεις πιστεύετε ότι θα οδηγήσουν, σε λίγα χρόνια από τώρα, σε μια εκ νέου αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού, ακόμη χειρότερη; Γιατί αν δούμε την ιστορία του Ασφαλιστικού από την Πετραλιά, το οποίο είναι νηπιαγωγείο σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα, φανταζόμαστε ότι αν ξαναπούν σε μερικά χρόνια ότι δεν πέτυχε και χρειάζεται κάτι περισσότερο εκεί θα είναι πλέον η ταφόπλακα. Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και ποιες κατά την άποψη του ΚΚΕ;
«Αλλαγές εκ βάθρων πρέπει να γίνουν στο Ασφαλιστικό, όχι όμως στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι το επιχείρημα της βιωσιμότητας ήταν το μόνιμο επιχείρημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων από το 1992 που ξεκίνησε υποτίθεται η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στο Ασφαλιστικό για να λυθούν προβλήματα και για να το κάνουν βιώσιμο και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ότι έχουμε φτάσει σήμερα εδώ, με όλους τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους. Και βεβαίως με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τις οποίες πολύ καλά και με χειρότερο τρόπο σήμερα, συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή».
Τι προτείνει το ΚΚΕ;
«Το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, αυτές οι δομές που χρειάζονται για να ανακουφίζεται ο εργαζόμενος και κατά τη διάρκεια της εργασίας του, δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι και η περίθαλψη, είναι και η πρόληψη, το φάρμακο που χρειάζεται, ο γιατρός, ό,τι χρειάζεται μια λαϊκή οικογένεια όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Επίσης να περάσει κάποια καλά χρόνια, αφού έχει δώσει τα πάντα όταν εργάζεται, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αυτό που λέμε η τρίτη ηλικία. Να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα, να έχει τη στοιχειώδη περίθαλψη, τα φάρμακά του. Με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, με την αύξηση της παραγωγικότητας, με το ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία, η επιστήμη, συνηγορούν σε αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι όχι μόνο μπορεί να υπάρξει κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με όλες αυτές τις παροχές και τις πρόνοιες, που υπήρχαν και πριν, αλλά ακόμη περισσότερες. Αλλά αυτό χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, άλλη εξουσία, χρειάζεται άλλη τάξη να έχει την εξουσία, είναι αυτό που εμείς περιγράφουμε ως την εξουσία του λαού. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, ο λαός να έχει την εξουσία, να έχει κοινωνικοποιήσει τα μέσα ώστε να μπορεί να σχεδιάζει την οικονομία και βεβαίως να μπορεί να έχει παροχές όπως δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία».
Οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Πως το κρίνετε αυτό;
«Κοιτάξτε, είναι φανερό ότι η τάξη που έχει την εξουσία και αυτοί είναι οι βιομήχανοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη, δεν αναφέρομαι στους μικρούς και τους μεσαίους, είναι κυρίως μια οικονομική ολιγαρχία, το μεγάλο κεφάλαιο -πείτε το όπως θέλετε- που έχουν σκοπό να στηρίξουν πάση θυσία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το αντιασφαλιστικό έργο που έχει».
Βλέπετε ανταλλάγματα δηλαδή;
«Φυσικά. Όλο αυτό το έκτρωμα που φέρνει με το νομοσχέδιο στην ουσία έχει θετικά κυρίως για τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, για όλους αυτούς δηλαδή οι οποίοι ρουφάνε τον ιδρώτα και το αίμα του λαού».
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι εσείς ως ΚΚΕ μιλάτε για μαύρες μέρες που έρχονται, παρόλα αυτά δεν αντιδρά ο λαός. Φαίνεται ότι ένα κομμάτι του λαού που θα πληγεί από αυτά που έρχονται έχει πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι συμβαίνει, έχει ευθύνη και ο ίδιος ο λαός;
«Πάντα έχει ευθύνη ο καθένας από εμάς. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχει ολόκληρο το σύστημα, την έχει το κράτος, την έχουν -ξαναλέω- αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία οι οποίοι μπορούν να καθορίζουν και την πολιτική συμπεριφορά ευρύτερων λαϊκών μαζών. Γιατί το ότι στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη συγκυρία όταν έπεφτε το ΠΑΣΟΚ και έστειλαν όλον αυτόν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στελέχη, μέλη, ολόκληρες οργανώσεις, υπουργούς και πρώην και νυν υπουργούς, ήξεραν γιατί το επέλεγαν. Ήξεραν γιατί αποσιωπούσαν τη στάση και τη δράση του ΚΚΕ, ήξεραν γιατί έπρεπε να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ και να στηρίξουν ένα κόμμα που θα τους έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά, που δε μπορούσαν ικανοποιητικά από ένα σημείο και ύστερα να την κάνουν οι προηγούμενοι…»
Συνειδητά πείθεται ένα κομμάτι του λαού;
«Ήδη κλείνουμε ένα χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της πρώτης και δεύτερης φορά αριστερά, με τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ελληνικός λαός πλέον αποκτά σιγά - σιγά την πείρα, εμείς ως ΚΚΕ τον καλούμε μέσα από τους αγώνες τους, μέσα στους τόπους δουλειάς να δει και να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από αυτήν την πορεία. Να δει γιατί αυτά που έλεγε το ΚΚΕ, όχι ως προφήτης, αλλά γιατί ήξερε ακριβώς και αυτούς τους ανθρώπους που απαρτίζουν σήμερα την ηγεσία και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήξερε κυρίως το πρόγραμμα και τι κρύβεται πίσω από τα προεκλογικά λόγια και τα προεκλογικά μπαλκόνια. Ήξερε τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" και αυτά αποκάλυπτε. Εμείς λέγαμε ότι η πολιτική και η στρατηγική που έχουν κόμματα σαν το ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο να ψηφίσουν νέα μνημόνια και να μην καταργήσουν τα προηγούμενα και να φέρουν νέους αντιλαϊκούς νόμους και να κάνουν όλη αυτήν τη βρώμικη δουλειά που δεν είναι για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Άρα σε αυτήν την πείρα πρέπει να πατήσει ο ελληνικός λαός. Και ιδιαίτερα ο λαός της Πάτρας, ο λαός της Αχαΐας που πλήττεται πιο βάναυσα ακόμη και από άλλες περιοχές της χώρας, με την ανεργία και με μια σειρά άλλα προβλήματα που έχει η κάθε λαϊκή οικογένεια και που οξύνονται συνεχώς και πρέπει να αντιτάξει ένα ισχυρό μέτωπο σε αυτήν την κατάσταση».
Ο πρωθυπουργός έθεσε κόκκινη γραμμή ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, το λένε και τα στελέχη του και ο αρμόδιος υπουργός. Μελετητές του ασφαλιστικού συστήματος λένε ότι θα υπάρξουν μειώσεις από 20-25%, εσείς τι πιστεύετε, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μειώσεις στις κύριες συντάξεις;
«Όπως και αν τις ονομάσει ο καθένας, είτε κύρια είτε εθνική σύνταξη, γιατί η κύρια σύνταξη τώρα αντικαθίσταται από την εθνική και η εθνική σύνταξη θα είναι λιγότερη έτσι κι αλλιώς από την κύρια. Τα υπόλοιπα όπως είναι οι επικουρικές, που τις έπαιρνε ο συνταξιούχος βοηθητικά θα αντικατασταθούν από την ανταποδοτικότητα, από αυτό που με αναλογικό τρόπο θα ρυθμίζεται για να φτάσει στην ουσία σε πολύ χαμηλότερο ποσό. Ο κάθε άνθρωπος που έχει δουλέψει δεκαετίες και παίρνει τη σύνταξή του και έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και πάει στην τράπεζα να πάρει τη σύνταξή του και τη μετράει λιγότερο, δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι από την κύρια σύνταξη ή την επικουρική. Ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ στο σύνολο όταν δει ότι θα είναι μείον 50 ή μείον 80 ευρώ δεν τον ενδιαφέρει καθόλου από πού θα είναι. Άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να κοροϊδεύει και να λέει κιόλας ότι από το 2018 θα γίνεται νέα ρύθμιση και ανάλογα μάλιστα από το ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας. Αν η πορεία της οικονομίας θα είναι χάλια, όπως προβλέπεται ότι θα είναι γιατί δεν θα είναι καλά τα πράγματα, ακόμη και η μικρή ανάκαμψη που λένε ότι θα έρθει φέτος ή του χρόνου θα είναι πάλι ανάκαμψη μόνο για ορισμένους κλάδους και για ορισμένους μονοπωλιακούς ομίλους, θα είναι ανάκαμψη στα κέρδη του κεφαλαίου δεν θα είναι ανάκαμψη στην τσέπη του εργαζόμενου, του άνεργου ή του αγρότη και του επαγγελματία».
Θα περάσει το νομοσχέδιο έτσι όπως ξέρετε το συσχετισμό των δυνάμεων μέσα στη Βουλή;
«Εμείς λέμε ότι θα παλέψουμε να μην περάσει και θα δώσουμε μέχρι τελευταία στιγμή και με κάθε τρόπο αυτήν τη μάχη και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Όμως επειδή ακριβώς εκτός από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη λένε ότι: "κάποια ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών θα τα ψηφίσουμε, κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις ίσως δεν τα ψηφίσουμε και θα δούμε και θα καθορίσουμε τη στάση μας" ...Ξέρουμε επίσης ότι γίνονται πολύ σοβαρές ενέργειες και ασκούνται πιέσεις σε κόμματα και βουλευτές κομμάτων και από την τρόικα και από άλλους "θεσμούς", από τον ίδιο το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, από το σύνδεσμο εφοπλιστών, από τους τραπεζίτες και μια σειρά τμήματα του κεφαλαίου έτσι ώστε να περάσουν αυτά τα μέτρα, διότι τους συμφέρουν γιατί έτσι γεμίζει η τσέπη των λίγων και αδειάζει η τσέπη των πολλών».
Παίζει πάρα πολύ αν θα γίνει οικουμενική, αν θα γίνει κυβέρνηση τεχνοκρατών, αν θα γίνει συνεργασίας κλπ. Έχω την αίσθηση ότι εμφανιστήκατε στις τελευταίες δηλώσεις ανοιχτός σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή να συμμετέχει το ΚΚΕ.
«Που το είδατε αυτό; Σε καμία περίπτωση. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, μέσα σε αυτό το σύστημα έτσι όπως λειτουργεί, αυτό το σύστημα που δημιουργεί μόνο προβλήματα και εκμετάλλευση στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Το ΚΚΕ θα δηλώσει παρών σε μια κυβέρνηση όπου ο λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα βρίσκονται στην εξουσία. Μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει αμέσως σε κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή όλου του πλούτου που υπάρχει στη χώρα και που τον λυμαίνονται, τον εκμεταλλεύονται λίγοι για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του λαού της χώρας. Θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση όπου θα έχει σχέδιο και πρόγραμμα κεντρικά οργανωμένο, επιστημονικά οργανωμένο, με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την κοινωνικοποίηση όσο και για την ανακούφιση του λαού στα ζητήματα της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, της ασφάλισης, της εξάλειψης της ανεργίας, της κατανομής όλου του εργατικού δυναμικού της χώρας, ώστε κανένας να μην είναι άνεργος και κανένας να μη μεταναστεύει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά. Θα είναι δηλαδή ένα σύστημα που θα δουλεύει για τις λαϊκές ανάγκες, για τις ανάγκες των εργαζομένων».
Βλέπετε ισχυρή δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση οικουμενική ή συνεργασίας;
«Βλέπουμε ότι μια εκλογική μάχη, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το προηγούμενο διάστημα, δεν τη θέλει κανένας σήμερα ούτε η κυβέρνηση ούτε αυτοί που βρίσκονται πίσω από την κυβέρνηση ούτε οι "εταίροι" και οι "σύμμαχοι". Οπότε θα βρουν λύσεις είτε με διάφορες φτερούγες είτε με γενικότερα σχήματα, για να δημιουργήσουν μια συναινετική λύση το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο λαός δεν πρέπει να δώσει τη συναίνεσή του στις αντιλαϊκές πολιτικές».
Κύριε Κουτσούμπα έχετε ενημερωθεί πάρα πολλές φορές για το τι συμβαίνει με το παραλιακό μέτωπο, για τις ενέργειες του δήμου, όπου έχει μπει χωρίς να του πει κανένας έλα, μόνος του, στο υπό παραχώρηση κομμάτι το μεγάλο κομμάτι και όχι το μικρό το στενό, στο κέντρο για να σας δώσω την κατεύθυνση της πόλης, κάνει έργα …
«Και αποδείχτηκε ότι πολύ καλά έκανε».
Έτσι όπως το βλέπουμε όλοι στην πόλη που διψάμε να βγούμε στην παραλία, κάνει έργα. Ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός το Γενάρη και στις τελευταίες εκλογές υποσχέθηκε στην πλατεία Γεωργίου από το μπαλκόνι το στητό εκεί το ξύλινο, ότι ο χώρος αυτός θα παραδοθεί, ο μικρός εννοούσε. Ούτε ο μικρός έχει παραδοθεί, ούτε το μεγάλο έχει προχωρήσει. Υπάρχουν πολλές ενοχλήσεις στο δήμο γιατί κάνει τα έργα αυτά, από τον ΟΛΠΑ και το Λιμεναρχείο και στον αντίποδα είδαμε πριν τα Χριστούγεννα με φαμφάρες, με τηλεοπτικές καλύψεις, με παράτες την παράδοση του παραλιακού μετώπου στο Κερατσίνι. Εμείς ζηλεύουμε εδώ. Τι βλέπετε να γίνεται; Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε;
«Καλά μην τους ζηλεύετε και αυτούς, θα έχουν τεράστια προβλήματα. Κοιτάξτε αυτό που δηλώσαμε και χτες στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή με την οποία είχαμε συνάντηση, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας τόσο απέναντι στην κυβέρνηση στην οποία θα θέσουμε το ζήτημα αυτό, όπως και άλλα προβλήματα των εργαζομένων της Πάτρας και του Δήμου της Πάτρας που μας έθεσε ο κ. Πελετίδης. Και το ζήτημα του παραλιακού μετώπου θα τεθεί και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή και βεβαίως με ό,τι άλλο μπορούμε στηρίζοντας το Δήμαρχο. Πολύ καλά έκανε που πήρε το νότιο τμήμα, την ανάπλαση. Εγώ πραγματικά έμεινα έκθαμβος σε σχέση με την εικόνα που είχα στο μυαλό μου, γιατί πρώτη φορά το είδα, όταν ήρθα χτες στην Πάτρα, για το πώς είναι. Πριν ήταν ένας σκουπιδότοπος, όπως πολύ καλύτερα από μένα θυμάστε βέβαια που τον έβλεπα, ουσιαστικά όταν ερχόμουν, ως επισκέπτης. Λοιπόν, έχει γίνει μια τεράστια δουλειά, έτσι μπορεί να αναπτυχθεί και θα είναι σε όφελος των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας, να έχουν δηλαδή κάποιους χώρους ουσιαστικής αναψυχής, να έχουν πρόσβαση οι λαϊκές οικογένειες…»
Θα πιέσετε να δώσει τη χρήση στο δήμο;
«Βεβαίως, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση».
Τι άλλα προβλήματα σας έχει «φορτώσει» ο Δήμαρχος για να τα μεταφέρετε στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο;
«Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάτρα, που ξεκινούν βέβαια, όσον αφορά τα ζητήματα του δήμου και της Δημοτικής Αρχής, από την ίδια την κυβερνητική, την κρατική πολιτική, με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει, με την έλλειψη κονδυλίων, με τις συνεχείς περικοπές. Όπως ξέρετε ο Δήμος της Πάτρας, όπως και άλλοι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε υπηρεσίες, ενώ έχουν ανάγκη για προσωπικό και πρέπει να γίνουν προσλήψεις, για να λύνονται και προβλήματα ανεργίας. Εντούτοις ουσιαστικά κάνουν περικοπές από το κράτος και δεν μπορούν οι δήμοι ουσιαστικά να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους. Μας έθεσε ο Δήμαρχος της Πάτρας και θα μπει επικεφαλής του αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας στην Πάτρα. Είναι τεράστιο το κύμα της ανεργίας, χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά, απελπισμένοι στην ουσία, δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Χρειάζονται καταρχήν εργαζόμενοι στο δήμο. Ο δήμος δεν μπορεί να στελεχώσει υπηρεσίες με κόσμο, αντίθετα μας είπε, μας κατήγγειλε ο Δήμαρχος πολύ σωστά, ότι τέλος του χρόνου, 620 άνθρωποι μειώθηκαν από τις υπηρεσίες που ήταν απαραίτητοι. Το ζήτημα των σκουπιδιών επίσης είναι ανοιχτό, είναι το παράκτιο μέτωπο, είναι τα ζητήματα των εθνικών οδών, είναι η ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, που έχει κάνει βήματα και τον προηγούμενο χρόνο μέσα ουσιαστικά σε 26 - 28 μήνες που βρίσκεται στη δημοτική εξουσία, η παράταξη του Κώστα του Πελετίδη, έχει κατορθώσει να απαλύνει και από ανταποδοτικά τέλη, κατηγορίες συνανθρώπων μας, όπως είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνθρωποι με αναπηρία, άνεργοι….»
Έχει κάνει και αυξήσεις.
«Έχει κάνει αυξήσεις για μεγάλες βιομηχανίες, τα ξέρω όλα αναλυτικά. Και έχει απαλλάξει από ολόκληρες περιοχές, όπως στην Ξερόλακα και στο Βιολογικό Καθαρισμό, από τα τέλη τους κατοίκους. Έχει μειώσει κατά 50% σε όλους τους μόνιμα ανέργους. Και αυτό αποτελεί πραγματικά υπόδειγμα και παράδειγμα για να το ακολουθήσουν και αυτό ξέρετε θέλει αντίσταση, θέλει αντιπαράθεση και με την κυβέρνηση και με την κρατική εξουσία, αλλά και με μεγάλα συμφέροντα. Για παράδειγμα, τον στέλνουν σε Δικαστήριο ή εναντιώνονται κάποιες μεγάλες βιομηχανίες γιατί τους έβαλε στο συντελεστή 4,5%. Μα σε ποιόν, στον κόσμο, θα βάλει; Εναντιώνονται κάποια λέει ξενοδοχεία, αλλά αυτό αφορά -από ότι με ενημέρωσε- τέσσερα μόνο ξενοδοχεία ολόκληρου του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας, τέσσερα ξενοδοχεία αναφέρονται σε αυτήν την κατηγορία, που είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία, που θα πληρώσουν κάτι παραπάνω, όλοι οι υπόλοιποι ουσιαστικά ανακουφίζονται».
Υπάρχουν και περιοχές όπως είναι το Ρίο, όπου δεν απολαμβάνουν των ίδιων προνομίων, όπως στο κέντρο της Πάτρας.
«Ήταν πάρα πολύ χαμηλά όμως. Έχουμε απαντήσει σε αυτό, γιατί πήρα και μια διαμαρτυρία κατοίκων και τους απάντησα και εγγράφως εγώ ο ίδιος και η Κομματική Οργάνωση της Πάτρας με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Καλό θα είναι και το κανάλι σας να τα δημοσιοποιήσει αυτά».

Μόνιμη αμερικανική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με πρόσχημα την παροχή βοήθειας στις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και αιτία την αυξημένη ναυτική κινητικότητα της Ρωσίας στην περιοχή, προανήγγειλε Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που επικαλείται η ανταποκρίτρια της ρωσικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «Σπούτνικ» στην Ουάσιγκτον, Λεάντρα Μπερστάιν.
Σε πρώτη φάση, φαίνεται, πως θα εξυπηρετήσουν αυτόν το σκοπό τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά που έχουν βάση τη Ρότα της Ισπανίας, τα οποία δεν αποκλείεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Το «Σπούτνικ», πάντως, θυμίζει πως οι ΗΠΑ ήδη από πέρσι έχουν αναπτύξει στην περιοχή τέσσερα αντιτορπιλικά τύπου «Αrleigh Burke», στο πλαίσιο της «αντιπυραυλικής» ασπίδας που έχουν αναπτύξει σε περιοχές της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.
Οι πληροφορίες αυτές, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν άμεσα από εκπρόσωπο του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στη στρατηγικής σημασίας τοποθεσία Σάλμα, κύριο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ορεινή περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική χώρα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Sana».
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το «Sana», «Ο στρατός σε συντονισμό με δυνάμεις λαϊκής άμυνας (σ.σ. φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή) συνεχίζει την προέλασή του στη βορειοανατολική πλευρά της επαρχίας Λαττάκειας και ελέγχει το νοτιοανατολικό προάστιο της Σάλμα και επτά γύρω λόφους».
Η παράκτια περιφέρεια της Λαττάκειας είναι προπύργιο της κυβέρνησης και ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πριν από την επιχείρηση είχαν πραγματοποιηθεί 120 επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας στην περιοχή μέσα σε 48 ώρες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες χωριά περιμετρικά της περιοχής αυτής. Η τοποθεσία αυτή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών από τον Ιούλη του 2012.

Στις πλάτες των εργαζομένων μεταφέρει τα βάρη της κρίσης και η BP (British Petroleum),  η οποία σχεδιάζει την περικοπή τουλάχιστον 4.000 θέσεων εργασίας εντός του 2016, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
«Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη δομή μας και να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής, δίχως ωστόσο, να υπάρξουν "συμβιβασμοί" στο επίπεδο της ασφάλειας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας.
Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα, οι περικοπές θα ανέλθουν σε 600.

Με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ότι «το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως ήταν πάντα άλλωστε». Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν τέθηκε το θέμα της στήριξης που παρείχε ο πρώην πρωθυπουργός στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Τα εν οίκω μη εν δήμω».
Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η συνάντηση έγινε σε «πολύ φιλικό κλίμα». 
Επίσης εκκρεμεί να συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Εντός της εβδομάδας (πιθανόν την Πέμπτη) θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Το επόμενο διάστημα θα οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει την εικόνα ενός «νέου ξεκινήματος» για τη ΝΔ, για να την καταστήσει ως μια αξιόπιστη «εναλλακτική λύση» για την αστική διακυβέρνηση.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget