12/02/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε σχόλιο του, για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας αποδεικνύονται οι καλύτεροι εκφραστές και υπηρέτες του “συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας”, που υποτίθεται τους πολεμά, αφού όλα τα μέτρα που υλοποιούν (ανακεφαλαιοποίηση, πλειστηριασμοί κ.ά), αλλά και αυτά που σχεδιάζουν, όπως η πλήρης διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, υπηρετούν τις απαιτήσεις αυτού ακριβώς του συστήματος. Κάνουν με αυτό τον τρόπο τη “βρώμικη δουλειά” που δεν ολοκλήρωσαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό το λόγο, όταν η κυβέρνηση μιλά για κοινωνική συναίνεση και σταθερότητα, εννοεί την ανοχή του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, αφού τη στήριξη των άλλων κομμάτων ουσιαστικά την έχει, άσχετα αν τσακώνονται για τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, θα δώσουν την απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη. Κι ας αφήσει ο κ. Τσίπρας τα γνωστά παλιά κόλπα της σοσιαλδημοκρατίας ότι δήθεν η κυβέρνηση στηρίζει την απεργία και τις κινητοποιήσεις, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις υπονομεύσει».

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, με θέμα την «οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας», έγινε σήμερα στην Αθήνα.
Απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, ο μεν υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε από το βήμα της συνέλευσης ανέξοδες υποσχέσεις για τα έσοδα των δήμων, λέγοντας πως μέχρι τις 21 Δεκέμβρη αναμένεται να έχουν εξοφληθεί όλα τα παρακρατηθέντα.  Η δε πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που συνέβαλε και συμβάλλει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, επιχείρησε «αγωνιστικά» να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Αποφάσισε συμβολικό κλείσιμο των Δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, να παραδώσει τα 24 αιτήματά της στην κυβέρνηση, να στείλει επιστολή στους βουλευτές, να ενημερωθεί η «κοινή γνώμη» αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα όργανα της ΕΕ! 
Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση ο δήμαρχος Πάτρας και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Πελετίδης, αναφέρθηκε στις τεράστιες λαϊκές ανάγκες και στη πλήρη οικονομική ανεπάρκεια των Δήμων να τις ικανοποιήσουν.
Όπως είπε ο Κ. Πελετίδης η αιτία βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, η οποία υλοποιείται διαχρονικά και αδιατάρακτα από όλες τις κυβερνήσεις και φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι αυτή η πολιτική προχωράει σε περικοπές στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και όχι μόνο στους ΟΤΑ.
Σημείωσε ακόμα ότι η ΚΕΔΕ είναι στυλοβάτης αυτών των πολιτικών και συμβάλλει για να υλοποιηθούν, ενώ αναφερόμενος στα περί κινητοποιήσεων των δημάρχων ενάντια στις περικοπές που ειπώθηκαν στη συνέλευση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ποιοι θα κινητοποιηθούν; Αυτοί που υποστηρίζουν τα μνημόνιο; Αυτοί που στα κόμματα τους πρωτοστατούν και λένε να εφαρμοστούν τα μέτρα;»
Τόνισε επίσης την ανάγκη για πλήρη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα για τις προσλήψεις σημείωσε ότι δήμος χωρίς προσωπικό σημαίνει ανάπτυξη υπέρ των εργολάβων και γι' αυτό η κυβέρνηση είναι απέναντι σε αυτό το αίτημα.
Σ. Κωνσταντάς: Τεράστιες οι ευθύνες των δημάρχων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής
Τις τεράστιες ευθύνες των δημάρχων για την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων επισήμανε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής μιλώντας στην συνέλευση.
Τόνισε ότι οι δήμοι υπολειτουργούν από την έλλειψη προσωπικού και τα κενά καλύπτονται με 5μηνίτες, υλοποιώντας έτσι τις επιδιώξεις μεγάλου κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ για μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους και υποβάθμιση των υπηρεσιών ώστε να χαριστούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Τόνισε ακόμη την αντίθεση του Συνδικάτου σε αυτά τα προγράμματα καθώς επίσης και σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης υπηρεσιών των δήμων αλλά και στη λεγόμενη «αυτοδιαχείριση» η οποία όπως είπε θα οδηγήσει σε νέα φορομπηχτική επέλαση και λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», είπε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να καταδείξει ότι η κυβέρνηση του μπορεί να υλοποιήσει όλα εκείνα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τη μετάβαση στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του, διαβεβαίωσε την αστική τάξη για τη σταθερότητα που διαθέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 
«Σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «όσο προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της διαψεύδει και ακυρώνει ένα προς ένα, τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών». Προσπαθώντας να κάνει ακόμα πιο σαφή αυτή τη διαβεβαίωση, προς το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αντιπαρέβαλε την εικόνα που παρουσιάζει ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος, η ΝΔ. Έτσι, αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μέσα σε λίγους μήνες τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και «είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου», υπογράμμισε ότι «αν λοιπόν υπάρχει πράγματι αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, αυτή βρίσκεται στην άλλη πλευρά» σε μια «αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες δε μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη νέου αρχηγού».
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «θα αντέξουμε» και οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019. Βέβαια, προκειμένου να κρύψει από το λαό ότι ο πραγματικός αποδέκτης του μηνύματος περί «σταθερότητας» είναι η αστική τάξη, κατέφυγε στο γνωστό «αφήγημα» για τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από το «σύστημα εξουσίας» και τις «δυνάμεις της διαπλοκής», τη στιγμή που διάφορα κέντρα και παράκεντρα έχουν αναγνωρίσει την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί το λαό. 
Επίσης, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς», που «δεν μπορεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που αλλάζει». Στα πλαίσια αυτού του «φλερτ» με τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της ΕΕ, «πούλησε» το παραμύθι της αλλαγής των συσχετισμών στο Νότο της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τερατώδη ψέματα για τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και αυτά που θα ψηφίσει στη συνέχεια, βαφτίζοντας «εξορθολογισμό του συστήματος» τα αντιασφαλιστικά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές» είπε, όταν ήδη έχουν αποφασιστεί δραματικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις». Παράλληλα, διεμήνυσε ότι τα μέτρα στο ασφαλιστικό θα προχωρήσουν, λέγοντας πως «θα επιχειρήσουμε να μην αποφύγουμε το πρόβλημα και θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά».
Θέλοντας να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση σε αυτά τα μέτρα, ακολούθησε την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξαγγέλλοντας «κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό με την ΟΚΕ και με τα κόμματα στη Βουλή. Αφού επέκρινε τα άλλα αστικά κόμματα με το επιχείρημα ότι η «αντιπολίτευση αρνείται πεισματικά να αναλάβει μέρος της εθνικής ευθύνης», υπέδειξε στους βουλευτές του ότι το κύριο είναι να εξασφαλίσουν την αποδοχή του λαού στο σχέδιο της εξόδου από την κρίση. «Η στήριξη της κοινωνίας και του λαού μας είναι το ζητούμενο, αυτή τη στήριξη και αυτή τη συναίνεση πρέπει να εξασφαλίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Με προκλητικό τρόπο προσπάθησε να φέρει στα μέτρα των αντιλαϊκών παζαριών με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» ακόμα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι «οι απεργίες πρέπει να στηριχθούν γιατί είναι δύναμη για μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται». 

Προ των πυλών τα κατασχετήρια για τις λαϊκές οικογένειες που εμφανίζονται με κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία για τα μνημονιακά χαράτσια που έχουν επιβληθεί.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, υπενθυμίζει πως, μετά και τη λήξη της πρόσκαιρης αναστολής του μέτρου που προβλέπει ο σχετικός εφαρμοστικός του 3ου μνημονίου νόμος, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα, «από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο», όπως με την υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής «διευκόλυνσης». Στόχος είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, όσο και των αντιλαϊκών φόρων που θα «τρέξουν» στη συνέχεια.
Με τη σχετική ρύθμιση προβλέπεται η καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
Για τις καταθέσεις, το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι «οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν, δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως».
Η συγκυβέρνηση, προχώρησε στο σφίξιμο της θηλιάς των κατασχέσεων για τυχόν νέα χρέη. Υπενθυμίζεται, ότι για το διάστημα από 15/12/2015 μέχρι 30/6/2016 προβλέπεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται αν οποιαδήποτε νέα οφειλή δεν εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας. Μετά τις 30/6/2015 οι προθεσμίες ολοένα και θα περιορίζονται σταδιακά, μέχρις ότου από το 2018, η καθυστέρηση πληρωμής μιας νέας οφειλής έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Απαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών για πλαστά τιμολόγια!

Την ίδια ώρα, με τροπολογία της συγκυβέρνησης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, από την 1η Φλεβάρη 2016 (αντί 1/12/2015, που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση) θα ισχύσουν τα ακόλουθα :
Καταργείται προηγούμενη νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, του 50% του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών, του 50% του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων και του συνόλου του μη χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 300.000 ευρώ!
Τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί σε όσους επιχειρηματίες έχουν εντοπιστεί να εκδίδουν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, να εκδίδουν ή να αποδέχονται εικονικά τιμολόγια, ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί πριν από το 2014, μπορούν να καταβληθούν εφάπαξ από τους παραβάτες με εκπτώσεις από 20% μέχρι και 90%, ανάλογα με την «περίπτωση».

Νέο «πόθεν έσχες» από το 2016

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ε. Τσακαλώτου και Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, προσδιορίζονται τα στοιχεία και η διαδικασίες για την υποβολή της δήλωσης «περιουσιακής κατάστασης (λεγόμενο «πόθεν έσχες») για όσους υπάγονται σε αυτή όσοι είναι υπόχρεοι για αυτήν.
Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.
Ειδικότερα:
Θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που διακρατώνται από τον υπόχρεο εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό.
-Οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος
Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1/1/2016.





Πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ για το 2016 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που συζητείται από την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει το Σάββατο τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσθέτει νέα βάρη στο λαό διότι προβλέπει αύξηση των εσόδων από φόρους και χαράτσια κατά 3,2 δισ. ευρώ και μείωση των δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία. Επιπλέον για το Ασφαλιστικό αφαιρεί δαπάνες ύψους 1,7 δισ. ευρώ από συνταξιούχους και ασφαλισμένους. 
Ν. Καραθανασόπουλος: Το 92% των βαρών στο λαό, το 8% στο κεφάλαιο αν πληρώσει
«Βαθύ ταξικό το αποτέλεσμα» του νέου προϋπολογισμού καθώς το 92% των βαρών που επιβαρύνει το λαό και μόλις το 8% το κεφάλαιο με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσει, ανέφερε στην τοποθέτηση του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτηρίζοντας «ανέκδοτο» τα περί δίκαιης κατανομής των βαρών.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2015 και 2016, ανέφερε ότι προβλέπει συνολικά 7,3 δισ. ευρώ μέτρα από τα οποία τα 4,2 δισ. ευρώ είναι επιπλέον φόροι με 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ στην κατανάλωση που είναι ο πιο άδικος φόρος, 160 εκατ. ευρώ φόρος στους αγρότες και 114 εκατ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τις δαπάνες σημείωσε ότι προβλέπεται μείωση κατά 2,6 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις, Ασφαλιστικά Ταμία και περίθαλψη και πρόσθεσε ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους η επιβάρυνση είναι μόνο 589 εκατ. ευρώ αν πληρώσουν.
Τόνισε οτι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει «τη βρώμικη δουλειά που δεν ολοκλήρωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και για αυτό «απαιτεί τη συναίνεση των άλλων κομμάτων». Αναφερόμενος στην Ένωση Κεντρώων την χαρακτήρισε «λαγό» και γνήσιο εκφραστή του κεφαλαίου, ενώ για τη Χρυσή Αυγή σημείωσε ότι δεν είναι λύση για το λαό.
Ο Νίκος Καθαρανασόπουλος υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν και συμπληρωματικά μέτρα μέσω του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής που όταν καταγράφονται αποκλίσεις από τους στόχους προτείνει οριζόντιες μειώσεις δαπανών.
Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και στο δολοφονικό χτύπημα στο Παρίσι, σημείωσε ότι ο λαός να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να μην υπάρξει καμία διευκόλυνσή των φονιάδων των λαών, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να προκύψουν ρατσιστικά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Τόνισε πως δεν υπάρχει εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική πρόταση στο πλαίσιο του συστήματος, της πολιτικής και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. 
Σ. Βαρδαλής: Ο λαός δεν έχει να περιμένει από τη ψευδεπίγραφη συναίνεση
Στη μείωση των δαπανών για υγεία, παιδεία και τοπική διοίκηση ,που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας που θα ενταθεί και το 2016, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.
Ανέφερε πως για την υγεία οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 19 εκατ. ευρώ και κατά 10 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι δαπάνες στα νοσοκομεία που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και με αναλώσιμα υλικά.
Πρόσθεσε ότι οι περικοπές στις δαπάνες είναι θέμα επιλογής δρόμου ανάπτυξης, εξοικονομούνται δαπάνες για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό το σκοπό, όπως είπε, εξυπηρετούν και οι ιδιωτικοποιήσεις που για το 2016 προβλέπεται να είναι ύψους 2 δισ. Ευρώ.
Υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση της λαϊκής πάλης» και πως «ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης». Κάλεσε το λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

 Τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων 

ΣΥΡΙΖΑ: Βάφτισε τα πρόσθετα μέτρα «κοινωνική δικαιοσύνη»
Τα πάνω κάτω παρουσίασε για τον προϋπολογισμό του 2016 ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Έκανε λόγο για «δημοσιονομική ισορροπία» για «κοινωνικό προϋπολογισμό» και που «για πρώτη φορά δίνει έμφαση στο στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης» αποφεύγοντας να αναφερθεί στα 5,7 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών σε μισθούς και συντάξεις που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός. Ισχυρίστηκε οτι η κυβέρνηση απέτρεψε το κούρεμα των καταθέσεων και «το Grexit έχει καταστεί αδύνατο», ενώ υπερασπιζόμενος τις αντιλαϊκές πολιτικές ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουν «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα» και πως πρέπει να αφαιρεθεί ότι «είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη» την καπιταλιστική και τάχθηκε υπέρ της παροχής κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις και επιδοτούμενη φτηνή εργασία στο όνομα της ανεργίας.  
ΝΔ: Διαβεβαίωσε ότι «ωφέλιμες πολιτικές» θα τις στηρίζει
Για τις ίδιες αντιλαϊκές επιλογές που εφάρμοσε η ΝΔ κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο γενικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός έχει νέους φόρους και περικοπές συντάξεων.
Ανέφερε ότι επέστρεψε η ύφεση και πως το 2016 θα είναι χειρότερο από το 2015 και έκανε λόγο για «πρόσθετα κρυφά μέτρα», εκφράζοντας την ανησυχία της ΝΔ για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει «μέτρα που διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα» και για αυτό το λόγο ανέφερε πως τις «ωφέλιμες πολιτικές θα τις στηρίζουμε».  
Χρυσή Αυγή: Θέλει «ειδικό φορολογικό καθεστώς» για τις επιχειρήσεις
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ανάδειξε ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Με το κλαψούρισμα ότι «οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη» και μετακομίζουν σε χώρες των Βαλκανίων διότι υπάρχει «σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον» κατέδειξε ότι πρόκειται για μια Οργάνωση του συστήματος, υπηρέτης των κεφαλαιοκρατών, που ευθέως υιοθετεί τις απαιτήσεις του όπως την δημιουργία «ειδικού φορολογικού καθεστώτος» για τις επιχειρήσεις -όπως ισχύει σε Βουλγαρία και Ρουμανία με 10% φορολογικό συντελεστή- προκειμένου να κερδοφορούν στην Ελλάδα από την εκμετάλλευση των εργατών και του πλούτου που παράγουν.  
ΠΑΣΟΚ: Αναζητά δικαίωση στην αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
Να δικαιώσει τις αντιλαϊκές επιλογές της προηγούμενης συγκυβέρνησης σε σχέση με αυτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική επιχείρησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. Ανέφερε πως η τωρινή συγκυβέρνηση «ανέτρεψε τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» και την κατηγόρησε ότι επιστρέφει στη λογική των «ανεκτέλεστων προϋπολογισμών». Ανέφερε πως η κυβέρνηση «αναζητά συνενόχους» για τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για τις μειώσεις που έγιναν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.  
Το Ποτάμι: Ζήτησε προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων
Ο νέος προϋπολογισμός είναι «μέτρα και μόνο μέτρα» που σημαίνουν φόροι, ανέφερε ο γενικός εισηγητής από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης,. Αμφισβήτησε ότι θα εισπραχθούν τα ποσά που προβλέπονται από τις ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδεολογική απέχθεια προς τις ιδιωτικοποιήσεις».  
ΑΝΕΛ: Στηρίζει τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Ο Γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήρης Καμμένος εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του στον νέο προϋπολογισμό αφού συμμετέχει στην κυβέρνηση και κατ' επέκταση και στην εφαρμογή του. Υποστήριξε ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία αν και η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. 
Ένωση Κεντρώων: Πρότεινε Οικουμενική κυβέρνηση
«Οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες» ζήτησε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης και ανέφερε προς την κυβέρνηση ότι «πλανάσθε πλάνην οικτρά» αν θεωρεί ότι το κόμμα του θα είναι άλλο ένα δεκανίκι. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι πανικόβλητος και ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι «μία από τα ίδια».

 25/11/2015 14:39

Ένας διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ για το ΠΑΣΟΚ που διέρρευσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ως πραγματικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη που εξαπέλυσε πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως μετάδωσε το «MEGA» στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι έγινε ο εξής διάλογος:
Ολάντ: Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ; Πήγε πάλι με τη ΝΔ;
Τσίπρας: Συμβαίνουν αυτά στην πολιτική.
Ολάντ: Δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω με αυτή την κατάσταση.
Tσίπρας: Δεν θέλω βοήθεια με αυτή την κατάσταση. Θέλω να με βοηθήσεις να αποφύγω τα εμπόδια του Σόιμπλε.
Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Και στο ψέμα είναι αδίστακτος. Ο εταίρος του ακροδεξιού Καμμένου συνεχίζει στον κατήφορο και στο εξωτερικό», ενώ πηγές από τη Χαριλάου Τσικούπη έλεγαν πως «σήμερα είναι 1η Δεκεμβρίου και όχι 1η Απριλίου».
Ανεξάρτητα από το αν ο διάλογος έγινε ή όχι, κατά τον τρόπο που διέρρευσε, το βέβαιο είναι πως ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λόγω της ολοφάνερης προσέγγισης του κυβερνώντος κόμματος με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες.   

Η άμεση αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που διεξάγεται Τρίτη και Τετάρτη 1 και 2 Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που δρομολογούν τη γενίκευση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή, ο ίδιος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της Συνόδου, ισχυρίστηκε ότι «από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ του να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα όσον αφορά τις σχέσεις της Δύσης και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία....»

«Περισσότερες δεσμεύσεις και από άλλους συμμάχους»

«Θα εργασθούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας», την κατάρριψη δηλαδή του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία.
Το 2012 το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους και πλέον παραμένει σε λειτουργία μόνο μία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία). Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και «η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη» επίσης, διευκρίνισε.
Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι «θα συζητήσουμε στη διάρκεια της συνόδου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και να παρέχουμε διαφόρων ειδών μέτρα ασφάλειας».
Μάλιστα έκανε ξεκάθαρο ότι θα ζητήσει μεγαλύτερη και ενεργότερη εμπλοκή των χωρών-μελών της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή και της Ελλάδας. «Περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ως προς το τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι «περισσότερες δεσμεύσεις» είναι χαρακτηριστική η δήλωση ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο για τη δυνατότητα αποστολής από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης AWACS: «Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους», δήλωσε.
Υπενθυμίζουμε ότι την ετοιμότητά της να συμβάλει στον τομέα των «πληροφοριών», στοιχείο απαραίτητο για τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχει δηλώσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις της συγκυβέρνησης, άλλωστε, ήταν η ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης P-3 Orion για τις «ανάγκες εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», με την περιβόητη απευθείας ανάθεση στην αμερικανική «Lockheed Martin» συμβολαίου ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ξεχωριστό θέμα η Ρωσία 

Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ «έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, με το πρόσχημα της «απάντησης» σε κινήσεις ενίσχυσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα των «σχέσεων με τη Ρωσία», άλλωστε, αποτελεί ξεχωριστό θέμα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να αναφέρει ότι θα συζητηθούν τρόποι «αποκατάστασης της προβλεψιμότητας στη σχέση μας» και «αποφυγής περιστατικών και ατυχημάτων που μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου».

Αφγανιστάν και «προκλήσεις από το Νότο»

Εξάλλου, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποφάσισε τη διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης «Resolute Support Mission» στο Αφγανιστάν, μεγέθους περίπου 12.000 ανδρών, τουλάχιστον για όλο το 2016. Αποφασίστηκε, επίσης, να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2020 (μέχρι τώρα προβλεπόταν η χρηματοδότησή τους μέχρι το 2017), καθώς και η ενίσχυση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με το Αφγανιστάν, με την εγκατάσταση μιας «παρουσίας υπό πολιτική διοίκηση» (civilan-led presence) και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της «Resolute Support Mission» (η χρονική στιγμή της οποίας δεν προσδιορίζεται...).
Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση, όπου θα αποφασιστεί η πρόσκληση στο Μαυροβούνιο για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, καθώς και η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην «ασφάλεια στην Ανατολική Ουκρανία» και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.

Με τα μπούνια στην «ενεργητική εξωτερική πολιτική»

Μέσα σε αυτό το φόντο των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η συγκυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου να ξεδιπλώσει την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» της, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο δραστήριο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και οικοδομώντας παράλληλα άξονες με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε για την πρόσφατη παρουσία του στην Τεχεράνη ότι «το ταξίδι στο Ιράν ήταν ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό» και πρόσθεσε:«Σας θυμίζω ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και στις 8 Δεκέμβρη περιμένουμε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στην Αθήνα».
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, η συγκυβέρνηση θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Το μήνυμα πως έχει τη θέληση αλλά και την κοινοβουλευτική δύναμη να υλοποιήσει το 3ο μνημόνιο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Στην ομιλία του απέδωσε σε «ενορχηστρωμένη επίθεση» τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν σε κάτι κάνει κακό αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες στη κυβέρνηση, είναι ότι τσακίζουν τη ψυχολογία του κόσμου, φορτώνοντάς τον με υπερβολές και καταστροφολογία» και διαβεβαίωσε τους παρεβρισκόμενους και όχι μόνο, ότι «έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».
Ζήτησε να υπάρξει «σεβασμός στη νωπή λαϊκή ετυμηγορία» διότι είναι «απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα», προκειμένου να προχωρήσουν «τρεις στρατηγικές επιλογές: Το χρέος, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», που είναι και τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταξύ αυτών είναι το φορολογικό για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτό που ετοιμάζει θα είναι «φιλικό προς τον πολίτη και τον επενδυτή» διότι «ανάπτυξη χωρίς άμεσες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει» δηλαδή δίχως την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους σε κερδοφόρα πεδία μιας και «εντός του 2016, θα λειτουργήσει το νέο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Είναι ένας θεσμός που αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και στη προσέλκυση επενδύσεων, μέσω σχημάτων σύμπραξης, ενώ μέρος των εσόδων του θα επαναεπενδύεται».
Για το Ασφαλιστικό ανακύκλωσε τα περί βιωσιμότητας στο όνομα της οποίας έχουν ληφθεί όλα τα ανστιασφαλιστικά μέτρα αλλά απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις θέμα για το οποίο ζήτησε συναίνεση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ανέφερε πως «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι η μεταρρύθμιση που οφείλουμε εμείς οι ίδιοι στις επόμενες γενιές. Και αυτό ανεξάρτητα από εξωτερικές δεσμεύσεις, για να έχουν και οι επόμενες γενιές αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες διεύρυνσης της χρηματοδοτικής βάσης του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι ώστε, το νέο ασφαλιστικό σύστημα να είναι πραγματικά βιώσιμο».
Προανήγγειλε ένα «νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων» και για μια ακόμα φορά παραποίησε την πραγματικότητα λέγοντας πως ο προϋπολογισμός του 2016 «για πρώτη φορά έχει το στοιχείο της αναδιανομής υπέρ των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων» όταν φορτώνει στο λαό πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ.

Εκδήλωση με θέμα «Η απεργία των οικοδόμων στη 1/12/1960. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους αγώνες της εργατικής τάξης. Βαδίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης και του σοσιαλισμού», πραγματοποίησε ηΤομεακή Οργάνωση Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, το βράδυ της Τρίτης 1η Δεκέμβρη, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου. 
Η εκδήλωση  ήταν ενταγμένη στον εορτασμό των 97 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Η αίθουσα του ΚΥΒΕ γέμισε από κόσμο. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί οικοδόμοι, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε εκείνη την απεργία.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Μπότσης, γραμματέας της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. (Δείτε εδώ το βίντεο). Προηγήθηκε η προβολή video - αφιέρωμα στην μεγάλη απεργία των οικοδόμων, με την αναφορά «Την μέρα που κάναμε πέρα τον φόβο, ξηλώσαμε τα πεζοδρόμια» να δεσπόζει στην οθόνη.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε μουσικο - θεατρική παράσταση από εργαζόμενους του κλάδου των κατασκευών. Περιελάμβανε επίσης αφήγηση των γεγονότων της απεργίας και τραγούδια όπως το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Τα χέρια του εργάτη», «Στην δουλειά και στον αγώνα», «Το δέντρο», καθώς και απαγγελίες ποιημάτων του Μ. Μπρέχτ. Παράλληλα στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού και ντοκουμέντων για τις συνθήκες εργασίας στην οικοδομή την δεκαετία του 1950, για την κατάσταση του εργατικού κινήματος και πως αντιμετώπισαν την μεγάλη απεργία των οικοδόμων οι αστικές εφημερίδες της εποχής, μέσα από πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ. Επίσης λειτούργησε και έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».
Στην ομιλία του ο Γιάννης Τασιούλας μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από την ημέρα της μεγάλης απεργίας των οικοδόμων, την 1η Δεκέμβρη 1960, που πέρασε στην Ιστορία σαν η μέρα που οι οικοδόμοι ξήλωσαν τα πεζοδρόμια, σαν σημείο αναφοράς για την πάλη όλων των εργατών, σταθμός του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των απεργών οικοδόμων, που έγιναν σύμβολο και εμπροσθοφυλακή του εργατικού κινήματος εκείνη την εποχή, αλλά και αργότερα.
Αυτός ο αγώνας, όπως όλες οι μικρές και μεγάλες μάχες των εργαζομένων στην ιστορική διαδρομή της ταξικής πάλης, φέρνει τη σφραγίδα της πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, που εκφράζει τα συμφέροντά της. Που προσανατολίζει και καθοδηγεί τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, απέναντι στην πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου, με επίκεντρο τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Που προβάλλει το δρόμο και τις προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική προοπτική, ώστε να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις στα προβλήματα που γεννάει η καπιταλιστική εξουσία. Για να περάσει τη ζωή της σε ανώτερο επίπεδο ευημερίας, κάνοντας ιδιοκτησία του λαού τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αποδεσμεύοντας τη χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και με όπλο την επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν προς όφελος του λαού.
Σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης δεν είναι να καταγράψουμε απλά τα ιστορικά γεγονότα της μεγάλης απεργίας του 1960. Θέλουμε να φωτίσουμε την πορεία που διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να οξυνθεί η ταξική πάλη, να αναδείξουμε τον αναντικατάστατο ρόλο του Κόμματος ως πολιτική πρωτοπορία, τη δράση των κομμουνιστών σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες.
Να αναδείξουμε τα συμπεράσματα ως χρήσιμο όπλο στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης σήμερα, στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου.
Να προβάλουμε την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που θα αντικαταστήσει τον καπιταλισμό, δίνοντας λύση στη βασική αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας».

Ερωτηματικά προκαλούν δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από κοινού και σε συνεργασία με τους γείτονες.
Όπως δήλωσε στο αυστριακό υπουργικό συμβούλιο «κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, συμφωνήσαμε ότι τα μήκους 14.000 χιλιομέτρων σύνορα ακτών προς την Ελλάδα θα διασφαλιστούν από κοινού». Πρόσθεσε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ γίνεται σίγουρα απλούστερη σε συνεργασία με τους γείτονες.
Προκαλεί ερωτηματικά η τοποθέτηση του για το αν εννοεί κοινές περιπολίες των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, ή, αν η απόφαση της Συνόδου δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς με μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κοινές περιπολίες των ακτοφυλακών.
Σε ότι αφορά τις αποφάσεις για την Τουρκία ανάφερε ότι εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε να τους παρασχεθεί κοντά στην πατρίδα τους μια στέγη, επαρκής διατροφή, όπως επίσης σχολεία και μέριμνα.

Το Γενάρη βλέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο και ανέφερε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα.
«Θα επανέλθουμε στις αρχές Ιανουαρίου», ανέφερε στο συνέδριο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ξεκαθάρισε ότι οι δανειστές αναμένουν να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στη διασφάλιση πλεονασμάτων, στα Εργασιακά και για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Ειδικά για το Ασφαλιστικό ο Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε ότι αναμένει τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει πει στους δανειστές ότι θα τις καταθέσει εντός του Δεκέμβρη. Εμφάνισε ως πρόβλημα ότι η δαπάνη για τις συντάξεις αποτελεί πολύ υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ και πως το Συνταξιοδοτικό δεν δίνει τα σωστά κίνητρα για την παραμονή ενός ασφαλισμένου στην εργασία, δηλαδή εργασία και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ανέφερε πως πολλές συντάξεις δεν συνδέονται με τους πραγματικούς μισθούς, αλλά με επιδόματα και άλλες μη μισθολογικές παροχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται νέος υπολογισμός που θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξιμες αποδοχές. Όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκε κατά της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, με το επιχείρημα ότι δεν βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Για το κρατικό χρέος ανέφερε ότι η συζήτηση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου, την αξιολόγηση, προαναγγέλλοντας αναδιάρθρωση με μία επιπλέον παράταση στη λήξη χρεών καθώς μετά το 2020 υπάρχει μεγάλη ροή χρεών.

Ρέγκλινγκ: Όχι κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα και μπορούμε να κάνουμε και κάτι ακόμα, αλλά όχι κούρεμα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε φινλανδική εφημερίδα και πρόσθεσε ότι «στην αρχή αυτού του έτους η ελληνική κυβέρνηση είχε μη ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς την ελάφρυνση του χρέους. Επιθυμούσαν ένα ονομαστικό κούρεμα. Τώρα καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι και αναγκαίο. Τώρα οι προσδοκίες τους είναι πιο ρεαλιστικές, γεγονός που θα διευκολύνει τις συνομιλίες».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget