05/03/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Μπροστά στην 9η Μάη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν πλατύ άνοιγμα για να φτάσει σε χιλιάδες νέους η αλήθεια για την 9η Μάη, για τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού, τους ηρωικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή με μπροστάρη το ΚΚΕ στη χώρα μας, γιατί αυτός ο τιτάνιος αγώνας των λαών προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για το σημερινό αγώνα.
 Πολύτιμο όπλο στο άνοιγμα των Οργανώσεων της ΚΝΕ είναι ο Οδηγητής που κυκλοφορεί με ειδικό ένθετο - αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ακόμα, η ΚΝΕ έχει κυκλοφορήσει ειδική ανακοίνωση για τους μαθητές [ link : http://www.kne.gr/press/623-9 ] ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει site αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
 Επιπλέον, τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν ώστε και μέσα στα σχολεία οι μαθητές να γνωρίσουν την πραγματική ιστορία που τους κρύβουν τα σχολικά βιβλία, να τιμήσουν όσους έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Σε δεκάδες τάξεις, σχολεία και σχολικά συγκροτήματα διοργανώνονται αντιφασιστικές συναυλίες, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, αντιφασιστικά αφιερώματα με φωτογραφίες, προβολή ταινιών αλλά και θεατρικές παραστάσεις. Για παράδειγμα, με πρωτοβουλία του 15μελού του Ζάννειου Σχολείου στις 7 Μάη θα πραγματοποιηθεί συναυλία και γκράφιτι. Στη Σιβιτανίδειο με πρωτοβουλία του 15μελούς του 2ου ΕΠΑΛ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση στις 8 Μάη. Την ίδια μέρα, το 15ο ΓΕΛ Κυψέλης θα πραγματοποιήσει συναυλία και έκθεση φωτογραφίας.
 Σε κάθε πόλη και γειτονιά οι Οργανώσεις της ΚΝΕ οργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, ιστορικούς περιπάτους και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες. Επιπλέον στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ οι οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν εκθέσεις φωτογραφικού υλικού, προβολές βίντεο.
 Η δραστηριότητα της ΟΠ Αττικής
 Η δραστηριότητα της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ θα κορυφωθεί στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, το Σάββατο 9 Μάη στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, όπου θα μιλήσει ο ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ είναι στις 19:00 στην πλατεία της Καισαριανής.
Παράλληλα Τομεακές Οργανώσεις της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ προγραμματίζουν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στις μεγάλες εκθέσεις αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων τέχνης που διοργανώνει το ΚΚΕ στα δημαρχεία του Χαϊδαρίου και της Καισαριανής. Το πρόγραμμα επισκέψεων - ξεναγήσεων για την έκθεση στο δήμο Καισαριανής έχει ως εξής:
 -Στις 3/5, η ΤΟ Πολυτεχνείου.
-Στις 4/5, η ΤΟ Φυσικομαθηματικής. 
- Στις 5/5, η ΤΟ της Παντείου.
-Στις 6/5, η ΤΟ Φιλοσοφικής.
-Στις 7/5, οι ΤΟ της ΥΓΕΙΑΣ και της Γεωπονικής.
-Στις 9/5, η ΤΟ της ΑΣΟΕΕ.
Το πρόγραμμα επισκέψεων - ξεναγήσεων για την έκθεση στο δήμο Χαϊδαρίου έχει ως εξής:
-Στις 3/5, οι ΤΟ των ΣΕΥΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ και οι Οργανώσεις Βάσεις μαθητών Λόφου, εδαφική και μαθητών Αγίας Βαρβάρας, μαθητών Αιγάλεω, μαθητών ολυμπιακού χωριού, μαθητών Μενιδίου της Περιφερειακής Οργάνωσης του Δυτικού Τομέα.
-Στις 4/5, η εδαφική Οργάνωση Βάσης Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Οργάνωσης του Δυτικού Τομέα.
-Στις 6/5, η ΤΟ του ΠΑΠΕΙ και οι εδαφικές Οργανώσεις Βάσεις Πετρούπολη, Λόφου και Νέας Ζωής της Περιφερειακής Οργάνωσης του Δυτικού Τομέα.
-Στις 8/5, οι εδαφικές Οργανώσεις Βάσεις Μενιδίου, Αιγάλεω και Ιλίου της Περιφερειακής Οργάνωσης του Δυτικού Τομέα.
-Στις 9/5, οι Οργανώσεις Βάσεις μαθητών Πετρούπολης, μαθητών Ιλίου και η εδαφική Κέντρου - Μπουρνάζι της Περιφερειακής Οργάνωσης του Δυτικού Τομέα.
Επιπλέον, οργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις από την ΟΠ Αττικής:
Στις 3 Μάη:
-Οι Οργανώσεις Βάσης της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας θα πραγματοποιήσουν ιστορικό περίπατο στην περιοχή "μπαρουταποθήκης " στη Βούλα.
- Οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσεις του Μπραχαμίου και του Αλίμου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Μουσείο Μακρονήσου.
- Οι  μαθητικές Οργανώσεις Βάσεις της Καλλιθέας θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο "κάστρο"  της οδού Μπιζανίου όπου θα γίνει συζήτηση για τα ιστορικά γεγονότα της μάχης της Καλλιθέας.
- Οι Οργανώσεις Βάσης του Θριασίου θα συμμετάσχουν στον 2ο ιστορικό περίπατο που διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ στα κατατόπια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της ΕΑΜικής Αντίστασης.
- Η Τομεακή Οργάνωση Κέντρου θα πραγματοποιήσει ιστορικό περίπατο στα Πετράλωνα, στην περιοχή των σφαγείων.
-Οι Οργανώσεις Βάσης της Δάφνης και του Υμηττού θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο κάστρο του Υμηττού.
- Η Τομεακή Οργάνωση του Βόρειου Τομέα θα πραγματοποιήσει ιστορικό περίπατο στη Ν. Φιλαδέλφεια με αφετηρία το πνευματικό κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας.
- Οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσεις του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας θα προβάλλουν το βίντεο του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
- Οι Οργανώσεις Βάσης Ρέντη και Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν ιστορικό περίπατο στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ που έγινε η μάχη τις περιστρεφόμενης πλάκας.
- Η μαθητική Οργάνωση Βάσης της Νίκαιας θα προβάλλει το βίντεο του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Στις 10 Μάη:
- Η μαθητική Οργάνωση Βάσης του Ταύρου θα πραγματοποιήσει παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με θέμα την 9η Μάη "Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών" στην πλ. Παναγίτσας.
- Οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσης της Ν.  Σμύρνης θα κάνουν ιστορικό περίπατο από την πλ. Αντίστασης στην πλ. Τζέμου.
- Η Τομεακή Οργάνωση του Θριασίου θα διοργανώσει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Ήρωες του Μπλόκου της Ελευσίνας στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης( Αγ. Κωνσταντίνος).
- Η Τομεακή Οργάνωση Κέντρου θα πραγματοποιήσει ιστορικό περίπατο στην Κυψέλη, σε σημεία μαχών του 1944.
- Οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Κέντρου Πειραιά θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στην οποία θα προβληθεί το βίντεο του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
- Οι Οργανώσεις Βάσης του Περάματος θα πραγματοποιήσουν ιστορικό περίπατο σε μέρη της περιοχής συνδεδεμένα με την αντικατοχική πάλη.
Η δραστηριότητα της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιήσουν:
Στη Θεσσαλονίκη:
- Στις 9/5, ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης στο Γεντί Κουλέ και κατάθεση στεφάνου στον τάφο της ΕΠΟΝίτισσας Κούλας Ελευθεριάδου.
- Στις 9/5, ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων σε μνημείο εκτελεσμένων κομμουνιστών στη Ν. Ιωνία, στο Δήμο Δέλτα.
- Στις 12/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 70 χρόνια απ’ την Αντιφασιστική νίκη των λαών, στη Θεσσαλονίκη στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
Στο Χορτιάτη:
-Στις 9/5, ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη,
Στη Χαλκιδική:
-Στις 9/5, ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων για το ολοκαύτωμα στο χωριό Μαραθούσα.
Στην Ημαθία:
-Στις 9/5, ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων τη Νάουσα.
Στο Κιλκίς:
-Στις 9/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων για τη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κιλκίς.
Στην Πιερία: 
-Στις 10/5,εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων στο Λιτόχωρο σε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Στις Σέρρες:
-Στις 10/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ιστορικό περίπατο των μαθητικών οργανώσεων για το ολοκαύτωμα στο χωριό Κερδίλια.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν :
Στη Λάρισα:
- Στις 3/5, ιστορικό περίπατο για μαθητές στο Κέντρο της Λάρισας.
- Στις 9/5, ιστορικό περίπατο στην Τσαριτσάνη.
- Στις 9/5, ιστορικό περίπατο στα Φάρσαλα.
- Στις 10/5 εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγιά στο πολιτιστικό κέντρο «Χρυσαλίδα».
- Στις 11/5 , πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.
Στο Βόλο:
-Στις 3/5, ιστορικό περίπατο στο Κέντρο του Βόλου.
- Στις 8/5, προβολή της ταινίας «η μάχη του Στάλινγκραντ».
Στα Τρίκαλα:
-Στις 7/5, εκδήλωση - συγκέντρωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Στην Καρδίτσα:
-Στις 8/5, εκδήλωση - συγκέντρωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Δυτική Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν :
-Στις 3/5, ιστορικό περίπατο της μαθητικής Οργάνωσης Βάσης Κοζάνης στην Παναγιά Κοζάνης (Νταμάρια).
-Στις 8/5, σύσκεψη της Οργάνωσης Βάσης Πόλης Κοζάνης στα γραφεία της ΚΝΕ (Μουράτη 4) όπου θα γίνει και προβολή βίντεο.
-Στις 9/5, στην Πτολεμαϊδα, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Μεσόβουνο Πτολεμαϊδας.
- Στις 9/5, στα Γρεβενά, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Κηπουρείο.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα πραγματοποιήσουν :
- Στις 8/5, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κομοτηνή
- Στις 8/5, ιστορικό περίπατο μαθητών στον Έβρο, στην Παναγιά.
-Στις 9/5, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καβάλα στην πλατεία Καπνεργάτη.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Ανατολικής Στερεάς- Εύβοιας θα πραγματοποιήσουν :
Στη Χαλκίδα:
-Στις 7/5 αντιφασιστική συναυλία στο ΤΕΙ.
-Στις 9/5 ιστορικό περίπατο στα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης της Χαλκίδας.
- Στις 10/5, στην Ιστιαία, πολιτικό μνημόσυνο για τη μάχη της Ιστιαίας 1/4/1944, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.
-Στις 14/5 εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Εργατικό Κέντρο με προβολή βίντεο, ομιλία και αφιέρωμα στο αντιφασιστικό τραγούδι.
Στη Φθιώτιδα:
-Στις 9/5, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαμίας εκδήλωση τιμής στους 106 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Κούρνοβο.
Στη Φωκίδα :
-Στις 9/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Άμφισσα με προβολή βίντεο, ομιλία και έκθεση φωτογραφίας.
- Στις 2/5, προβολή της ταινίας «Αληθινός Φασισμός» (ΚΟΒ Ιτέας)
Στη Λιβαδειά :
-Στις 10/5, εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Διστόμου στον προαύλιο χώρο του μουσείου του Διστόμου με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.
Στη Θήβα :
-Στις 15/5 εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θήβα.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν :
-Στις 8/5, εκδήλωση - συγκέντρωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πάτρα
-Στις 10/5, στην Πάτρα εκδήλωση για τις φυλακές στην περιοχή των Προσφυγικών.
-Στις 8/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αγρίνιο.
-Στις 9/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Μεσολόγγι.
-Στις 7/5, εκδήλωση - συγκέντρωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αίγιο.
- Στις 7/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ηλεία.
- Στις 10/5, στην Ηλεία, ιστορικός περίπατος και εκδήλωση στα «Φονικά».
-Στις 8/5, στην Αμφιλοχία, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μάχη της Αμφιλοχίας.
-Στις 7/5 εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κεφαλονιά.
-Στις 9/5, στη Ζάκυνθο, ιστορικό περίπατο.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Ηπείρου θα πραγματοποιήσουν :
-Στις 9/5, στα Ιωάννινα, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα και κατάθεση στεφάνων στο χωριό Λιγκιάδες.
-Στις 10/5, στα Ιωάννινα, ιστορικός περίπατος.
-Στις 3/5, στην Πρέβεζα, ιστορικός περίπατος.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα νησιά του Αιγαίου θα πραγματοποιήσουν :
-Στην Ικαρία, στις 3/5, προβολή βίντεο στο Καραβόσταμο.
-Στη Χίο, στις 8/5,, προβολή της ταινίας «Αληθινός φασισμός» στο πανεπιστήμιο της Χίου.
-Στη Σάμο, στις 9/5, ιστορικό περίπατο για μαθητές στο μέγαρο Καρλοβασίου, θα μιλήσει μέλος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
-Στην Ικαρία, στις 9/5, βιβλιοπαρουσίαση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» στον Αγ. Κήρυκο.
-Στην Ικαρία, στις 9/5, ιστορικό περίπατο στις Ράχες.
-Στην Κω, στις 10/5 εκδήλωση - αφιέρωμα των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
-Στην Κω, στις 16/5 βιβλιοπαρουσίαση της Μπροσούρα του ΚΣ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό. Μέρος 3 : για την παραχάραξη της ιστορίας».
  Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν:
 -Στις 5/5, στους Αγ. Θεόδωρους, προβολή ταινίας "Το παιδί πίσω από το Συρματόπλεγμα".
-Στις 7/5 στην Κόρινθο, προβολή ταινίας "Στάλινγκραντ".
-Στις 8/5, στη Σπάρτη, προβολή της ταινίας "Στάλινγκραντ".
-Στις 8/5, στην Τρίπολη,Συζήτηση με τίτλο "Μαθαίνουμε την αλήθεια για το Β ΠΠ" και προβολή βίντεο για τα 70 χρονιά από την αντιφασιστική νίκη.
-Στις 9/5, στην Καλαμάτα, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ιστορικό περίπατο.
-Στις 9/5, στην Αρκαδία, προβολή της ταινίας “Στάλινγκραντ”.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ της ΟΠ Κρήτης θα πραγματοποιήσουν:
Στο Ρέθυμνο:
-Στις 9/5, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ .
-Στις 19/5, στο Ρέθυμνο βιβλιοπαρουσίαση «Φασισμός και κοινωνικέ επανάσταση».
Στο Ηράκλειο:
- στις 2/5, Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 71 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Σουκατζίδη.
-Στις 7/5, στα ΑΕΙ Ηρακλείου, προβολή της ταινίας “Στάλινγκραντ”.
-Στις 9/5, στο Ηράκλειο εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη συμβολή των κομμουνιστών στη Μάχη της Κρήτης και την απελευθέρωση του Ηρακλείου.
-Στις 9/5, στην Ιεράπετρα εκδήλωση και ιστορικό περίπατο.
Στα Χανιά:
- Στις 8/5, στο Πολυτεχνείο, έκθεση - αφιέρωμα για την 9η Μάη.
-Στις 10/5, στο Θέρισο, εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την αντιφασιστική νίκη, το ρόλο των συμμάχων στη Μάχη της Κρήτης και την απελευθέρωση των Χανίων.

Θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα -σύμφωνα με πληροφορίες- τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές στο λεγόμενο Brussels Group.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τον εαυτό της να επιμένει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και το ΔΝΤ να ζητάει «πάγωμα» του σχετικού νομοσχεδίου, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ διατηρεί «ψηλά» στην ατζέντα και τα θέματα του ασφαλιστικού.
Για την πορεία της διαπραγμάτευσης, υπήρξε συνάντηση το Σάββατο το απόγευμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και τα ζητήματα που ενδεχόμενα να απαλειφθούν από την τωρινή συμφωνία, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, θα μετατεθούν για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, παραμένουν υπό την αίρεση της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Ηδη, υποσχέσεις όπως το 12.000 αφορολόγητο, ή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άλλα, έχουν παραπεμφθεί στις Καλένδες.
Η «σκόνη» των «κόκκινων γραμμών»
Αυτό το νόημα έχουν οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, αφορούν περισσότερο την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές, που θα είναι αντιλαϊκή και θα ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου στις 6 Μάη η ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα προς την Ελλάδα. Ακολούθως, ο όποιος συμβιβασμός επιτευχθεί, θα «περάσει» από το Euro Working Group και το Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με στελέχη της που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που συνδιαμορφώνει με τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη ρευστότητα.
«Επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νομοσχέδιο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Συντηρούν τη συζήτηση για δημοψήφισμα
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει συνένοχο το λαό στα σχέδια της για έναν νέο αντιλαϊκό συμβιβασμό με τους δανειστές, καλώντας τον να γίνει αυτός θεματοφύλακας των λεγόμενων «κόκκινων γραμμών» της.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, συντηρεί τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλώνει σε συνέντευξή του αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά αν δεν υπάρξει, «προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών».
Συντηρεί κι αυτός τη συζήτηση για το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από τον χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα. Να αποφασίσει δηλαδή αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης»
Διαβάστε και στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»:

Μονά - ζυγά δικά τους
Προσέξτε: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί αυτούσιο το νόμο 4177/2013 της προηγούμενης κυβέρνησης, με τον οποίο τα καταστήματα θα ανοίξουν σήμερα για μια ακόμα Κυριακή. Η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να ρίξει σήμερα μια ακόμα ντουφεκιά στον αέρα, κηρύσσοντας απεργία στο Εμπόριο, χωρίς να έχει πάρει και χωρίς να σκοπεύει να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την επιτυχία της. Στο καπάκι, έρχεται το Τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι «η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων», ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας (...) απετέλεσε πάγια θέση και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του νόμου 4177/2013». Ποιον κοροϊδεύουν όλοι μαζί; «Τα δικά σας δικά μας, και τα δικά μας πάλι δικά μας», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με τρεις διαφορετικές γλώσσες (κυβέρνηση, κόμμα, συνδικαλιστικό κίνημα) για να θολώσει τα νερά, να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και, τελικά, να κάνει αυτό που εξαρχής έχει υποσχεθεί στο κεφάλαιο: Να του δώσει μέσα από διάφορα κανάλια τη δυνατότητα να προσαρμόζει το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις στις ανάγκες της κερδοφορίας του, ακόμα κι αν τυπικά αλλάξει κάποιους από τους ισχύοντες νόμους...
Πρωτομαγιά ... πνιγμένη σε Ποτάμι
«Ελληνική Πρωτομαγιά είναι το δικαίωμα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία», μας πληροφορεί το Ποτάμι με ανακοίνωσή του για την 1η Μάη. Μα λέει ακόμα ότι η εξέγερση του Σικάγου ήταν το «πολύχρωμο εθνικά και γλωσσικά πλήθος των "κολασμένων" που δεν ζήτησαν να γίνουν ήρωες αλλά ισότιμοι πολίτες» και ότι «σήμερα πλήθη "κολασμένων" ζητούν ακριβώς το ίδιο (...) Ανεργοι, άστεγοι, μετανάστες, εργάτες των 350 ευρώ ή υπάλληλοι των 500 ευρώ. Γυναίκες που μένουν σπίτι αρκεί να δουλεύει ο άνδρας, νέοι στα 30 τους και στα 40 τους που ζουν με την πενιχρή σύνταξη των γονέων τους. Αυτή είναι η ελληνική Πρωτομαγιά. Είναι το δικαίωμα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία». Το Σικάγο ήταν μια σκληρή ταξική αναμέτρηση, με βασικό αίτημα την κατοχύρωση του οκτάωρου, που στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, στον κόσμο που υπερασπίζεται το Ποτάμι, έχει καταργηθεί, επειδή έτσι βολεύει τα πολυεθνικά μεγαθήρια. Οσο για την «ισοτιμία», για την οποία ...παλεύει το Ποτάμι, είναι γνωστή και δοκιμασμένη σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο: Ολοι οι εργαζόμενοι «ισότιμα» να αμείβονται με μισθούς πείνας και «ισότιμα» να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, για να κονομάει το κεφάλαιο...
«Ούτε βήμα πίσω»
Οσο πλησιάζει η ώρα να πέσουν οι υπογραφές στη νέα συμφωνία με την τρόικα - θεσμούς, τόσο αυξάνονται τα κείμενα μελών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που καλούν την κυβέρνηση «να μην κάνει πίσω». Αυτό το καλαμπούρι, να κάνει δηλαδή η κυβέρνηση αντιπολίτευση στον εαυτό της, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Οσο κι αν νομίζουν ορισμένοι ότι κερδίζουν στις εντυπώσεις, τα δεδομένα είναι απλά: Για να δοθεί το χρήμα που ζητάει η αστική τάξη από τους δανειστές, πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα που θα βεβαιώνουν ότι το χρήμα θα πιάσει τόπο. Κι αυτά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι σε βάρος της εργατικής τάξης. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε τελικά το πολυνομοσχέδιο, οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν: Η επαναφορά της 13ης σύνταξης παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον, θολό το τοπίο για το Ασφαλιστικό, διατήρηση και ενίσχυση φόρων και χαρατσιών κ.ά. Αυτό που στην πραγματικότητα ζυμώνουν με αυτά τα πήγαινε - έλα είναι οι εργαζόμενοι να κάνουν και άλλο πίσω από διεκδικήσεις και προσδοκίες για αποκατάσταση δικαιωμάτων και αναπλήρωση απωλειών.
Θα τρίζουν κόκαλα!
Ο αστικός Τύπος κατέγραψε απίθανα στιγμιότυπα από την παρουσία των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη συγκέντρωση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. Δεν είναι βεβαίως πρώτη φορά που οι υπουργοί φιγουράρουν σε εργατικές κινητοποιήσεις οργανωμένες από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οπως αναφέρουν, μάλιστα, τα ΜΜΕ, οι υπουργοί έγιναν δεκτοί με εκδηλώσεις αγάπης σαν σταρ! Αλήθεια, αποτελούν τιμή στους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων, σε κορυφαίες ταξικές μάχες, όπως αυτή της Πρωτομαγιάς του Σικάγου, οι «κοινωνικοί διάλογοι» με την εργοδοσία, η διατήρηση όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, τα ψίχουλα που υπόσχονται, που ούτε αυτά δεν έρχονται; Οι μειωμένες απαιτήσεις που καλλιεργούν στους εργαζόμενους, η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη που αναγορεύεται σε «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης; Τα νέα μνημόνια που ετοιμάζουν; Ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου που διακηρύσσουν; Θα τρίζουν κόκαλα!

Η βδομάδα που πέρασε άρχισε μ' ένα εντατικό μασάζ στις λαϊκές συνειδήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για να γίνει αποδεκτή η νέα συμφωνία που έχει στα σκαριά με τους εταίρους της.
Μετά τα εμπιστευτικά παζάρια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση έδειξε μια εξαιρετική βιασύνη για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Εξήγγειλε πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες «μεταρρυθμίσεις» κι έκανε καθαρό πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένουν για «συζήτηση» μέτρα που αφορούν στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στην αύξηση του ΦΠΑ, και το παζάρι να αφορά κύρια το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής τους. Μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όσα είναι ήδη σε ισχύ με τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα οποία η σημερινή όχι μόνο δεν θίγει, αλλά δηλώνει καθαρά ότι θα τα εφαρμόσει πιστά (ο ΕΝΦΙΑ είναι τρανταχτό παράδειγμα).
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», προωθείται η αναστολή κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τα επικουρικά ταμεία αναστέλλεται προσωρινά και δεν καταργείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, για να πετύχει το στόχο της, η κυβέρνηση αναπτύσσει φιλολογία διαχωρισμού των συνταξιούχων σε «ρετιρέ» και «μη προνομιούχους», χύνοντας δηλητήριο.
Ολοταχώς για λιτότητα διαρκείας
Το πολυνομοσχέδιο φέρεται, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει μηχανισμούς εξασφάλισης των περικοπών και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «κουρεμένα» κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.ά. Ενώ σχεδιάζονται νέα μέτρα φορολογικής αμνηστίας για το κεφάλαιο, τα αντιλαϊκά χαράτσια παραμένουν και ενδεχομένως να ενισχυθούν.
Στην «τελική ευθεία προς τη συμφωνία», όπως λέει η κυβέρνηση, ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά για να κλέψει την ψήφο του λαού, μπαίνουν στο ψυγείο, η υλοποίησή τους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, διαλύοντας κάθε προσδοκία. Με άλλα λόγια, αυτό που φαίνεται ότι «ξεμπλοκάρει» τελικά τη διαπραγμάτευση είναι η αναδίπλωση της κυβέρνησης ακόμα και από τα ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό.
Κατά τα λοιπά, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, η βδομάδα κύλησε στο ρυθμό του «η τρόικα έγινε αρνάκι και δέχτηκε την ήπια λιτότητα» που προτείνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση καταφεύγει σ' έναν όρο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όταν έφερναν τα προγράμματα σταθερότητας με τις μειώσεις μισθών και τα μνημόνια. Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχειρεί να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλο περιτύλιγμα και με άλλες δόσεις στην εφαρμογή της.
Αυτό που κρύβει είναι ότι η λιτότητα (ήπια ή μη) αφορά τους εργαζόμενους και όχι το κεφάλαιο, για το οποίο σκίζεται προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη των κερδών του. Αυτό που επίσης κρύβει και έκρυψε και προεκλογικά απ' το λαό, όταν του υποσχόταν ψίχουλα, είναι ότι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει λιτότητα διαρκείας για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.
Η «ήπια λιτότητα» περιέχει ήδη όλα όσα περιλαμβάνονται στους έως τώρα μνημονιακούς νόμους, που παραμένουν άθιχτοι και στους οποίους προστέθηκε επίσης, με την προηγούμενη ΠΝΠ, το χάρισμα προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο. Κι όλα αυτά με τη βούλα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Η κουβέντα για ήπια ή άγρια λιτότητα κρύβει το συνολικό πακέτο κι αυτό περιέχει ιδιωτικοποιήσεις, άγριο φοροκυνηγητό για το λαό, που μάλιστα βαφτίζεται «πατριωτικό» καθήκον.
Συμμετοχή στις επεμβάσεις
Κινητικότητα εμφάνισε η κυβέρνηση και στο διεθνή στίβο διεκδικώντας ρόλο πρόθυμου συνεργάτη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε όλα τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Ευρασία, εμφανίζοντάς τους ως συμμάχους του ελληνικού λαού στις υποτιθέμενες πατριωτικές διαπραγματεύσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό έγινε τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία. Η προώθηση ζητημάτων που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τριών χωρών και άπτονται της συνεργασίας για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές κ.ά. ήταν στο τραπέζι της συνάντησης. Το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι τρεις παραπέμπει σε νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ανησυχητική την επιδεινούμενη κατάσταση σε Λιβύη, Δυτική Αφρική, Συρία, Ιράκ και Υεμένη, τη στασιμότητα στο Παλαιστινιακό και την «εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού». «Συμφωνήσαμε - είπε - να εντείνουμε αυτήν τη συνεργασία (...) για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κύπριος Πρόεδρος προέτρεψε «όλα τα κράτη» για «ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση της απειλής» των «εξτρεμιστικών ομάδων» και ιδιαίτερα για την κατάσταση σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη, υποστήριξε ότι «καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα όποια εθνικά σύνορα».
Η Πρωτομαγιά των εργατών
Με αυτά τα δεδομένα δικαίως η εργατική τάξη κατέβηκε δυναμικά στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, έχοντας στα πανό της ένα προς ένα τα αιτήματά της, που δεν χωράνε στο μνημονιακό κορσέ. Τίμησε έτσι τις καλύτερες των αγωνιστικών παραδόσεών της κόντρα στην επιδίωξη του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού να μετατρέψει τη φετινή Πρωτομαγιά σε μέρα υπεράσπισης της κυβέρνησης.
Οπως σημείωνε το ΠΑΜΕ στη σχετική προκήρυξή του, «αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μία ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δε θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια, όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων. Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία. Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευταίους μήνες είναι το χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο "κοινό σπίτι" της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο "διηνεκές". Για το λαό υπάρχει ο "λιτός βίος" και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών».

Αποσπάσματα της παρέμβασης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα της παρέμβασης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, ειδικού αγορητή στη συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Αν και πρόκειται για έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα και άλλων οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στον επαγγελματικό αθλητισμό, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως είναι τα "στημένα", θεωρούμε ότι δεν είναι περιττό να μιλήσουμε για μια ακόμη φορά για τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα. Γιατί, αν δεν εντοπιστούν και δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες, τα όποια έκτακτα μέτρα παίρνονται θα έχουν όριο και θα ερχόμαστε κάθε φορά να συζητάμε τι πήγε στραβά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, με όχι αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, μέτρα αυστηροποίησης ποινών, υπήρχαν και σε προηγούμενα νομοσχέδια, τα οποία, φυσικά, άλλα είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ή άλλα ακόμη και εάν εφαρμόστηκαν δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς και άλλα ακυρώθηκαν.
Μιλάμε για βία και "στημένα" παιχνίδια, σε ένα κοινωνικό φαινόμενο, όπως είναι ο αθλητισμός, που από τη φύση του προάγει το ακριβώς αντίθετο. Προάγει την ευγενή άμιλλα, προάγει το συναγωνισμό, σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που κατεξοχήν είναι εχθρός της βίας. Αυτά τα φαινόμενα, όμως, δημιουργούνται από τη στιγμή που ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές άθλημα, γίνονται πεδίο κερδοφορίας, γίνονται πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμού. Πότε ξεκίνησαν ή πότε οξύνθηκαν τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια;
Δεν υπήρχαν από πάντα. Και αν υπήρχαν περιπτώσεις βίας κ.λπ., σίγουρα δεν είχαν τον χαρακτήρα του οργανωμένου, ουσιαστικά, εγκλήματος που έχουν σήμερα. Λοιπόν, πότε ξεκίνησαν; Ξεκίνησαν όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταλλάσσεται σε επαγγελματικό, όταν άρχισε η είσοδος των μεγάλων επιχειρηματιών, όταν άρχισαν να "πέφτουν" τα χοντρά λεφτά από την UEFA, από τις διεθνείς διοργανώσεις, όταν μπήκε στη ζωή μας το στοίχημα. Από τότε άρχισαν αυτά τα φαινόμενα να αναπτύσσονται, να γιγαντώνονται και πραγματικά σήμερα να υπάρχει μία κατάσταση η οποία να έχει φτάσει στο απροχώρητο και η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων να έχει γυρίσει την πλάτη της με αηδία σε όλα αυτά τα φαινόμενα».
Αποφεύγεται η συνολική ρήξη με τις αιτίες
«Κατά τη γνώμη μας, το νομοσχέδιο δε δίνει ριζικές λύσεις σ' αυτές τις αιτίες που ουσιαστικά συμπυκνώνονται στην εξής μία. Είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας "μαύρο" χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς. Κατά τη γνώμη μας, το νομοσχέδιο δε δίνει ριζική λύση σε αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως, παίρνει ορισμένα μέτρα για την αυστηροποίηση ποινών, έλεγχο, καταστολή, για θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι αυτές που αφορούν την ΕΠΟ, τη Δικαιοσύνη, τη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας. Αρκετά από αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία και εμείς ως ΚΚΕ δηλώνουμε ότι θα τα ψηφίσουμε.
Για να το ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής: Η στάση μας αυτή δεν καθορίζεται από την όποια στάση κρατάει η όποια UEFA και η όποια FIFA. Δε θα αναγορεύσουμε την UEFA και την FIFA σε τιμητές και κριτές των όποιων αναγκαίων μέτρων πρέπει να παρθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η βία και όλα τ' άλλα φαινόμενα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Κατ' αυτήν την έννοια, δε θεωρούμε βασικό ζήτημα ποια στάση κρατάνε η UEFA και η FIFA σε όλη αυτήν τη συζήτηση που σέρνεται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δέντρο και όχι το δάσος, προσπαθεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα και όχι να θεραπεύσει την αρρώστια. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων. Μάλιστα, όταν ορισμένες φορές το κράτος και οι κυβερνήσεις καταφεύγουν και σε πάρα πολύ αυστηρά - επιφανειακού χαρακτήρα - μέτρα και ορισμένα είναι ίσως και δύσκολο να εφαρμοστούν, τότε αυτό αντικειμενικά προδίδει και μία αδυναμία για το αν μπορεί ή όχι να αντιμετωπίσει ριζικά μία κατάσταση».
Να παρθούν ριζικά μέτρα για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ
«Κύριε υπουργέ, εμείς θα αναφέρουμε το εξής, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητάμε και πιο ριζικά μέτρα. Ζητάμε κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, σε πάσης φύσεως στοίχημα, όχι μόνο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σε κάθε νόμιμο παιχνίδι στοιχήματος είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Βέβαια, θα μου πείτε, υπάρχει και το παράνομο στοίχημα. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό θα ήταν ένα ριζικό μέτρο. Ασχετα εάν και σε αυτό μπορούν να βρουν τρόπους να το ξεπεράσουν τα διάφορα κυκλώματα. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα "στημένα". Τα τελευταία χρόνια - και όχι μόνο, αλλά από υπάρξεως επαγγελματικού ποδοσφαίρου - υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για ομάδες, δορυφόρους άλλων ομάδων. Υπάρχει ένα ζήτημα, πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό; Ενα μέσο που αξιοποιούν είναι ο δανεισμός παικτών. Θα μπορούσε να υπάρξει απαγόρευση του δανεισμού παικτών σε ομάδες ίδιας κατηγορίας.
Το τρίτο μέτρο που θα μπορούσε να θεσπισθεί, είναι Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, ΠΑΕ, ΚΑΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί να γίνεται ο έλεγχος για τα οικονομικά τους, για τα περιουσιακά τους, για τη βιωσιμότητά τους κ.λπ. Βεβαίως, θα έχει και λόγο το υπουργείο Αθλητισμού για τα αγωνιστικά ζητήματα, αλλά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα - εφόσον μιλάμε για επιχειρήσεις, μιλάμε για εταιρείες που ανήκουν σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, δηλαδή σε όλους αυτούς που ευθύνονται και για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και στα άλλα ζητήματα - να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο Αθλητισμού να είναι υπεύθυνο για τον πραγματικό αθλητισμό, για το μαζικό, ερασιτεχνικό αθλητισμό, για το αν υπάρχουν σωματεία, γήπεδα κ.λπ.
Επομένως, θα ήταν μια σειρά μέτρων, ακόμη πιο ριζικής αντιμετώπισης, στα σημερινά πλαίσια, που ούτε αυτά αντιμετωπίζουν συνολικά την κατάσταση, όμως αποτελούν ένα περαιτέρω εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση όλων αυτών των κυκλωμάτων, που όμως ούτε καν αυτά δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο».
Το ίδιο το «προϊόν» καλλιεργεί τη βία
«Θέλουμε να θέσουμε το εξής ερώτημα, που απευθύνεται πολλές φορές καλοπροαίρετα και αφορά το εξής: Η επιχειρηματική δράση δεν υπάρχει και στις άλλες χώρες; Καπιταλισμό έχει και η Ελλάδα, καπιταλισμό έχουν και άλλες χώρες. Γιατί είναι διαφορετική η κατάσταση, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία κ.α., λένε ορισμένοι; Υπάρχει το ερώτημα που τίθεται συχνά, ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες, είναι στενοκέφαλοι, δεν καταλαβαίνουν ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να υπάρχει ένα "υγιές" προϊόν;
Κατά τη γνώμη μας, αυτά τα ερωτήματα, που, όπως είπα, μπορεί να τίθενται καλοπροαίρετα, παραβλέπουν τα εξής δεδομένα:
Πρώτον, τέτοια φαινόμενα, στημένων αγώνων και βίας, υπάρχουν και στις άλλες χώρες, ακόμη και στις χώρες εκείνες που αποτελούν τη βιτρίνα του ποδοσφαίρου. Τι έχει γίνει στις άλλες χώρες; Απλά έβγαλαν τη βία έξω από το γήπεδο. Υπάρχει στις πλατείες, υπάρχει στις παμπ, στην Ισπανία και στην Ιταλία, πρόσφατα, σε συγκρούσεις οπαδών, ιδιωτικών στρατών επί της ουσίας, δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Ελεγχοι για στημένα παιχνίδια υπάρχουν σε όλες τις χώρες, σκάνδαλα υπάρχουν σε όλες τις χώρες, Ταπί, Καλτσιόπολις, στη Γαλλία, στην Ισπανία κ.λπ.
Αρα, λοιπόν, δεν είναι ειδυλλιακή η κατάσταση που υπάρχει στις άλλες χώρες. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της βίας, απλά την έχουν βγάλει έξω από το γήπεδο κι όχι πάντα. Ενδεχομένως, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ. Για παράδειγμα, εάν θα δείτε, τα τελευταία χρόνια, βίαιες συγκρούσεις οπαδών δε γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο, γίνονται και σε ερασιτεχνικούς αγώνες, στο βόλεϊ, στο χάντμπολ, έξω από τα γήπεδα. Κι εκεί γίνονται βίαιες συγκρούσεις οπαδών, και με θύματα.
Παρ' όλα αυτά, στο ερώτημα που έθεσαν ορισμένοι βουλευτές, "οι δικοί μας επιχειρηματίες είναι στενοκέφαλοι, δεν καταλαβαίνουν ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον;" Να σας πω το εξής και επιτρέψτε μου και έναν προβληματισμό. Δεν τους ενδιαφέρει, γιατί τα κέρδη από την "παραοικονομία", ας πούμε, του ποδοσφαίρου είναι πολύ περισσότερα από τα κέρδη που θα είχαν αν ήταν γεμάτα τα γήπεδα, αν πήγαινε ο κόσμος στα γήπεδα, αν υπήρχαν πολλά εισιτήρια κ.λπ.
Επειδή ακριβώς η αγορά στην Ελλάδα, η καπιταλιστική αγορά του ποδοσφαίρου είναι μικρή, δεν έχει καμία σχέση με την αγορά της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, είναι περισσότερα τα κέρδη από την παραοικονομία του ποδοσφαίρου, από το στοίχημα, από τα
"στημένα" ή από τα ποσά που δίνει η UEFA, παρά από το να υπήρχε στην Ελλάδα, έστω σε αυτά τα πλαίσια, ένα προϊόν που θα ήταν πιο ελκυστικό. Επομένως, η απάντηση είναι ότι δεν τους νοιάζει και έχει να κάνει και με τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς. Να γιατί λέμε ότι για να ξεριζώσεις το κακό από τη ρίζα, πρέπει να ξεριζώσεις την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget