ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ «Πράσινο φως» σε συμφωνία με αντιλαϊκή κλιμάκωση

Με «πρώτο πιάτο» στις ορέξεις των μονοπωλίων την ιδιωτικοποίηση των νευραλγικών υποδομών της χώρας(μεγάλα λιμάνια - περιφερειακά αεροδρόμια), συνεχίζονται οι συγκλίσεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Την ίδια ώρα, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μεθοδεύεται το κλείσιμο της συμφωνίας και οι αντιλαϊκές διεργασίες προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς, ενώ σε επίπεδο «Brussels Group» τα παζάρια (αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες μέρες) επικεντρώνονται, πλέον, στο σκληρό πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».
Η Ενέργεια, η φορολογία και δημοσιονομικά ζητήματα(κρατικά έσοδα - δαπάνες) πέρασαν στην αντιλαϊκή διαβούλευση κατά τη «συζήτηση» που έγινε προχτές, Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν και στο κρίσιμο ζήτημα της διαπάλης κρατών και κυβερνήσεων για το μοίρασμα της ενεργειακής αγοράς.
Στο εσωτερικό της χώρας, για λόγους διαχείρισης της κατάστασης ταυτόχρονα και συγκάλυψης της πολιτικής της, η συγκυβέρνηση και στελέχη της εμφανίζονται να επιμένουν γύρω από λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», για ζητήματα που ήδη έχουν νομοθετηθεί με βάση τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Ζητήματα που καίνε τα λαϊκά στρώματα, όπως τα χαράτσια και οι φόροι, η διάλυση μισθών και συντάξεων, τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό κ.ά. θα συνεχίζουν να «στοιχειώνουν» την πραγματικότητα και της «επόμενης μέρας». Επιπλέον, προ των πυλών εμφανίζεται η επόμενη δανειακή σύμβαση και βέβαια η νέα «μορφή» του μνημονίου που θα τη συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα του δοθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, «όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μάη», ενόψει της λήξης του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή και των διεργασιών που θα τρέξουν το αργότερο μέχρι τέλος Ιούνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρονική απόσταση ανάμεσα στη λεγόμενη «ενδιάμεση» και τη «μεγάλη» συμφωνία του Ιούνη, ολοένα και περιορίζεται, ενώ στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της επίτευξης ενιαίας συμφωνίας σε μία φάση...
Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα
Ηδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπέμπει ισχυρά μηνύματα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με την επιβολή νέων μέτρων, όπως μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, παραπέρα μείωση των συντάξεων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κ.ά., τα οποία αποτελούν τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.
Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί με τις «κόκκινες γραμμές», που διαφημίζουν υπουργοί της συγκυβέρνησης σε δημόσιες δηλώσεις προς τηλεοπτική κατανάλωση.
Την ίδια ώρα, η «διαπραγματευτική ομάδα» της συγκυβέρνησης προετοιμάζει την ατζέντα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως οι «θεσμοί» (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) «δεν μας έχουν πει καθαρά ότι θέλουν την εφαρμογή του email Χαρδούβελη», δηλαδή το κλείσιμο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης κατά τους σχεδιασμούς και με βάση τα παζάρια της προκατόχου συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνονται αναφορές σε θέματα όπως:
  • Εργασιακά: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα αποτελέσει τη νέα θέση της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν τους «θεσμούς» ότι «δε θα βγάλουν από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς».
  • ΦΠΑ: Στα σκαριά είναι η διαμόρφωση του «ενιαίου συντελεστή», σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση», είναι το μήνυμα που αποστέλλει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τρόικα.
  • Συντάξεις: Πρώτο βήμα αποτελούν οι παραπέρα περικοπές στα επικουρικά ταμεία. Μάλιστα, ως «παράδειγμα» υψηλών επικουρικών συντάξεων αναφέρονται ποσά της τάξης των300 ευρώ το μήνα.
  • Ασφαλιστικό: Προβλέπονται σαρωτικές παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλικιακών ορίων. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», «με εξαίρεση μόνο για 2 - 3 πολύ δύσκολα επαγγέλματα».
Στις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς της τρόικας, προβλέπονται και τα παρακάτω:
  • Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στόχος, να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.
  • Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε«να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική διάλυσης των κρατικών κονδυλίων.
  • «Κόκκινα» δάνεια: Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης...
  • Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά. Τα ποσά αυτά θα εντοπίζονται προκειμένου στη συνέχεια να προστίθενται στις άλλες δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων και να αποτελούν τεκμήρια φορολόγησης.
  • Λειτουργία του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και απευθείας πρόσβαση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε καταθέσεις και δάνεια.
  • Φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμοι έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με «ευνοϊκό τρόπο» για τις επιχειρήσεις.
  • Καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι. Αυτό ως κίνητρο υποτίθεται για να ζητούνται υποχρεωτικά αποδείξεις και έτσι να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.
  • Αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούνη του 2015.
  • Ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget