Αντιλαϊκό ορόσημο η χρηματοδότηση κράτους - τραπεζών

Με άξονα τις συνθήκες ρευστότητας του ελληνικού αστικού κράτους και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, οι αντιλαϊκές διεργασίες προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς. Σε συνθήκες «στενότητας» και αρπαγής μέχρι και της τελευταίας διαθέσιμης δεκάρας από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές «αξιοποιούν» ως ορόσημο την ερχόμενηΤετάρτη, 6 Μάη, ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αντίστοιχα, δεν είναι τυχαία τα σενάρια και οι δηλώσεις γύρω από το ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων που καταβάλλονται από ελληνικές τράπεζες, στη βάση των οποίων τους χορηγείται η ρευστότητα.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ζητάει την αύξηση του πλαφόν που ισχύει για το βραχυπρόθεσμο κρατικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, ενόψει μάλιστα και των αυξημένων πληρωμών για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια (σήμερα 15 δισ. ευρώ) αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα».
Παραπέρα εκροή ύψους 1,9 δισευρώ εμφάνισαν μέσα στο μήνα Μάρτη του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), διαμορφώθηκαν στα 138,5 δισ. ευρώ (από περίπου 140,4 δισ. το Φλεβάρη). Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μάζα των καταθέσεων έχει συρρικνωθεί κατά 21,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του Δεκέμβρη του 2014(160,3 δισ. ευρώ) και σε ποσοστό 13,6%.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους κατά 1,4 δισ. ευρώ. Το όριο του ELA διαμορφώνεται στα 76,9 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget