ΤΡΙΕΤΙΑ 2012 - 2014 Χαράτσι 4,6 δισ. ευρώ στα λαϊκά νοικοκυριά για φάρμακα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται στήριξη με νέα προνόμια στους φαρμακοβιομήχανους
Τα λαϊκά νοικοκυριά, όταν πηγαίνουν στα φαρμακεία της γειτονιάς, εξακολουθούν να πληρώνουν «φαρμακερά» χαράτσια για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και εξολοκλήρου το κόστος για τα υπόλοιπα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» και στα «Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα» (ΜΗΣΥΦΑ). Συνολικά, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους το 25,12% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η συμμετοχή αναλύεται ως εξής:
  • Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχές 0%, 10% και 25%, οι οποίες στον Πίνακα που δημοσιεύουμε αναφέρονται ως «θεσμική συμμετοχή» (Στήλη Γ). Η συμμετοχή αυτή μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 14,28% για το 2014.
  • Τα παραπάνω ποσοστά της συμμετοχής κλιμακώνονται προς τα πάνω, αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία και προτιμήσει άλλο με υψηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, όταν ο γιατρός συστήσει ένα πρωτότυπο φάρμακο που δεν έχει αντίγραφο, τότε ο ασθενής πληρώνει το 50% μεταξύ της Λιανικής Τιμής και της Ασφαλιστικής Τιμής. Επίσης, όλοι οι ασθενείς συνεχίζουν να πληρώνουν ένα ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής. Αυτή η επιπλέον επιβάρυνση ήταν για το 2014 το 10,84% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (Γραμμή 5 στον Πίνακα).
Ολα για το κέρδος των φαρμακοβιομηχάνων
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως φαίνεται στον Πίνακα, την τριετία 2012 - 2014 πλήρωσαν συμμετοχή 1,6 δισ. ευρώ (άθροισμα των ποσών στη Γραμμή 5) στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (η συμμετοχή του ασφαλισμένου υπολογίζεται επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή πριν επιστραφούν στον Οργανισμό τα rebates και τα claw backs από τα φαρμακεία και τις φαρμακοβιομηχανίες - βλέπε Στήλες 1, 8, 9 και 10).
Αν σ' αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ προστεθούν και τα ποσά που πλήρωσαν οι ασθενείς στην τριετία 2012 - 2014 για τα μη αποζημιούμενα απ' τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα, το ποσό που έφυγε τελικά από την τσέπη τους αγγίζει τα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και υπολογισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012 1,5 δισ. ευρώ, 2013 1,5 δισ. ευρώ,2014 1,6 δισ. ευρώ και πρόβλεψη για το 2015 1,6 δισ. ευρώ).
Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ - αλλά και όσοι δεν καλύπτονται απ' αυτόν - υποχρεώνονται να πληρώνουν αυτά τα δυσβάσταχτα χαράτσια για να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία καρπώνεται το 75% επί της αξίας των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 2013 οι πωλήσεις - σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων - έφτασαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι φαρμακοβιομηχανίες - ξένες και ντόπιες - καρπώθηκαν κοντά στα 4 δισ. ευρώ...
Πάρτε κι άλλα προνόμια...
Κι ενώ κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανίες «ξετινάζουν» κυριολεκτικά τους ασθενείς, ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στο συνέδριο «Shaping the Future of Healthcare in Greece», που έγινε την Τετάρτη 29.4.2015, υποσχέθηκαν ότι«θα αλλάξουμε εντελώς το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής» και ότι «δεν είμαστε σε περίοδο κανονικότητας».
Το τι σημαίνει αυτό, φάνηκε όταν ο υπουργός κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες «να επιδείξουν λογική και κατανόηση», δηλώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», που σημαίνει νέα προνόμια στις φαρμακοβιομηχανίες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget