02/04/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Την ενίσχυση των μέτρων καταστολής για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απ' την Αφρική, αλλά και την αξιοποίησή τους προκειμένου η ΕΕ να «πατήσει πόδι» στην περιοχή, όπου διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα των μονοπωλίων της, επιβεβαίωσε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής χτες στη Μάλτα.
Στην κοινή Δήλωση του πρώτου μέρους των εργασιών που αφορούσε στο συγκεκριμένο θέμα - οι απογευματινές εργασίες αφορούσαν το «κυρίως μενού» της «νέας γεωπολιτικής κατάστασης» που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τον αντίκτυπό τους στη συνοχή της ΕΕ - σημειώνεται η ανάγκη διασφάλισης αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, με λήψη πρόσθετων μέτρων, αυτή τη φορά επικεντρωμένα στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Η Δήλωση θέτει ως προτεραιότητα μια σειρά δράσεων που προϋποθέτουν την ενεργή παρουσία των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική, όπως την εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής, την ανάπτυξη συμπληρωματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης από την ΕΕ, με αφετηρία όσα ήδη ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης SOPHIA, την αυξημένη παρουσία και ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης μηχανισμών όπως η Europol, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ, την ενίσχυση των μέτρων εγκλωβισμού μεταναστών σε τοπικές κοινότητες της περιοχής και των προγραμμάτων «οικειοθελούς επιστροφής», την παρακολούθηση των εναλλακτικών διαδρομών και της πιθανής εκτροπής των δραστηριοτήτων των διακινητών. Οι στόχοι αυτοί μάλιστα θα υποστηριχτούν από τους απαραίτητους πόρους, από την επίσημη «αναπτυξιακή βοήθεια» της ΕΕ προς την Αφρική, που ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο και άλλους πόρους.
Με το βλέμμα στη Ρωσία
Τα όσα αποφασίστηκαν είναι αποκαλυπτικά για το πώς η ΕΕ επιχειρεί να αξιοποιήσει το ζήτημα του Προσφυγικού, που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν προκαλέσει, για να πατήσει ακόμα πιο γερά «πόδι» στη Λιβύη αλλά και συνολικά στη Β. Αφρική, όπου τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων συγκρούονται με αυτά άλλων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι και τα όσα δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik, που σημείωνε χτες ότι «οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την επέκταση των συμφερόντων της Μόσχας στη Λιβύη (...) στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ», επεσήμανε η πηγή.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με έδρα την Τρίπολη, διορίζοντας στρατιωτικούς κυβερνήτες και επεκτείνοντας τον έλεγχό του στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της Λιβύης, είχε πρόσφατα επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Απαισιόδοξος» ο Αλ. Τσίπρας
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσπαθούσε να αξιοποιήσει τις ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ για να προωθήσει τους στόχους της αστικής τάξης, ξανασερβίροντας στο λαό το παραμύθι της «καλής» και της «κακής» ΕΕ, ανάλογα με το μείγμα διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά. Εχοντας προηγηθεί οι συναντήσεις του με Μέρκελ και Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ΕΕ «συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα», καθώς «δεν μπορεί να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις απ' όσες μπορεί να καταναλώσει, να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη ως έννοια και ως όραμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπέδειξε τη Σύνοδο της Ρώμης σαν μια ευκαιρία «επαναπροσδιορισμού» της ΕΕ, συγκαλύπτοντας ότι η ταξική της φύση δεν αλλάζει, και ζήτησε αλλαγή πορείας, δηλαδή αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης προκειμένου να στηριχτεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη του κεφαλαίου στην Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «αν η ΕΕ δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής ατζέντας και πορείας, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι παρατηρείται τελευταία αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και ότι πρόκειται για «δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά», μίλησε για Ελλάδα «αποφασισμένη» να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα «στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου». Απεφάνθη δε ότι «γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο», την ίδια ώρα που το «γκριζάρισμα» προχωράει κανονικά εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενώ επανέλαβε τα γνωστά ψέματα ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις διασφαλίζουν τάχα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας χτες στη Βουλή ισχυρίστηκε πως με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές των αγροτών στο νέο ΕΦΚΑ, «μπαίνει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση», καθώς σύμφωνα με αυτά προκύπτει μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΟΓΑ και μάλιστα αυτό συμβαίνει στο 90% των αγροτών.
Η παρέμβαση αυτή, βέβαια, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι δυναμώνει η δυσαρέσκεια και τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, η οποία μεταξύ άλλων παλεύει για τα ασφαλιστικά της δικαιώματα.
Ο υπουργός υποστηρίζει ότι το 90% των αγροτών θα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά 87 ευρώ, ποσό μικρότερο σε σύγκριση με τις εισφορές που πλήρωσαν το 2016 (π.χ. 100 ευρώ και 113 ευρώ στη β' και γ' κλάση αντίστοιχα). Αν όμως κάτι επιβεβαιώνεται, είναι ότι οι αλχημείες και η παραπληροφόρηση παραμένουν μόνιμο στοιχείο στην κυβερνητική προπαγάνδα.
***
Ο υφυπουργός πλαστογραφεί και αξιοποιεί επιλεκτικά τα στοιχεία, συγκρίνοντας τα σημερινά ποσά εισφορών των αγροτών στον ΕΦΚΑ, όχι με τις εισφορές που ίσχυαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά με τις νέες αυξημένες εισφορές του 2016, οι οποίες ήταν το προανάκρουσμα για τις παραπέρα αυξήσεις και στους αγρότες με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ.
Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2015 (α' εξάμηνο), οι αγρότες πλήρωναν μηνιαία εισφορά στην γ' ασφαλιστική κλάση όχι 113 ευρώ - που ισχυρίζεται ο υπουργός - αλλά 79,5 ευρώ, δηλαδή ποσό μικρότερο και από την κατώτερη εισφορά των 87 ευρώ που τους επιβάλλεται σήμερα. Μάλιστα, στη β' κλάση πλήρωναν το μήνα 70,9 ευρώ και στην πρώτη 62,75 ευρώ. Κατά συνέπεια, ακόμα και η κατώτερη σημερινή εισφορά είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εισφορές.
Δεύτερον και σημαντικό: Η εισφορά των 87 ευρώ, που σε ετήσια βάση μεταφράζεται σε 1.044 ευρώ, είναι μόνο για το 2017. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και το 2022 θα διαμορφωθεί ετησίως στα 1.339 ευρώ, δηλαδή στο 27,2% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι με την πλήρη ωρίμανση του συστήματος και μέχρι να τερματίσει τον εργάσιμο βίο του, ο αγρότης θα πληρώνει τουλάχιστον 111,6 ευρώ μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ. Κι αυτό αφορά, μάλιστα, το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, μέχρι τα 4.923 ευρώ το χρόνο, που σημαίνει ότι οι εισφορές αυξάνονται παραπέρα όταν πρόκειται για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Ακόμα κι αν ένας αγρότης δεν έχει εισόδημα ή έχει μικρότερο των 4.923 ευρώ, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να καταβάλει τα 1.339 ευρώ ετησίως (μετά το 2022). Μάλιστα, στην περίπτωση ενός ζευγαριού το ποσό αυτό διπλασιάζεται! Αντίστοιχα, αυξάνονται οι εισφορές στα αγροτικά νοικοκυριά που έχουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 4.923 ευρώ το χρόνο.
***
Αν κάτι, πάντως, αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός - και στο βαθμό που αυτά ισχύουν - είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχουν εισόδημα στα όρια της επίσημης φτώχειας, παρά το γεγονός ότι εργάζονται σκληρά. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι η αγωνία της επιβίωσης είναι αυτή που οδηγεί τη φτωχή και μεσαία αγροτιά στα μπλόκα και είναι κόλαφος για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Επιπλέον, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, αλλάζει και ο τρόπος καταβολής της εισφοράς, καθώς γίνεται μηνιαίος και από την αρχή του χρόνου. Δηλαδή, ο αγρότης εξαναγκάζεται να προπληρώνει τις εισφορές του στον ΕΦΚΑ, πριν ακόμα έχει εισόδημα, δυσκολεύοντας ακόμα παραπέρα τις συνθήκες παραγωγής. Και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα μπορεί να καταβάλει από την αρχή του χρόνου τις εισφορές - τη στιγμή που εξαναγκάζεται να δανείζεται για τα καλλιεργητικά εφόδια - θα πληρώνει και τόκους εξαιτίας της καθυστέρησης.

Μάλιστα, ειδικά για το 2017, πέραν των μηνιαίων αυξημένων καταβολών από την αρχή του χρόνου, οι αγρότες θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να πληρώσουν και τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2016. Αυτή είναι η αλήθεια για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, την οποία συσκοτίζει η κυβέρνηση για να ξεγελάσει τους ίδιους και να παρουσιάσει αδικαιολόγητο τον αγώνα τους στα μάτια των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget