07/18/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το ζήτημα του «μέλλοντος της Ευρωζώνης» επαναφέρει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel».
Στη συνέντευξή του, ο Β. Σόιμπλε σημειώνει ότι «βλέπουμε ότι μια νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς περιπλοκές. Συνεπώς, πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης μιας πολιτικής ένωσης, για παράδειγμα ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, αυτό σημαίνει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να απολέσουν ακόμα περισσότερη κυριαρχία. Έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, αλλά είναι προετοιμασμένα να μεταβιβάσουν δικαιώματα οικονομικής πολιτικής, για παράδειγμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πολλά κράτη - μέλη έχουν πρόβλημα με αυτό». 
Αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων 
Ο Β. Σόιμπλε επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση που υπάρχει από την ίδρυση ακόμα της Ευρωζώνης και η οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχει φουντώσει και αποτελεί πεδίο ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, με εμφάνιση αποσχιστικών τάσεων σε Ευρωζώνη και ΕΕ (χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της συζήτησης περί Grexit εκ μέρους της Γερμανίας, καθώς και συζητήσεων στη Μεγ. Βρετανία και προσφυγής σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ). Εξάλλου, στο θέμα του Grexit, ο Β. Σόιμπλε λέει ότι επρόκειτο για πρόταση προς την Ελλάδα για να μπορεί να επιλέξει αν θέλει να «κάνει ένα διάλειμμα», σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν δημιούργησε χάσμα στην Ευρωζώνη, καθώς κατά της πρότασης τάχθηκαν μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, ενώ 15 κράτη - μέλη συμφώνησαν...
Είναι, εξάλλου, ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο μιλάει ο Β. Σόιμπλε για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών: «Πρέπει να ξαναπαράξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ευρώ, όχι μόνο στις οικονομικές αγορές, αλλά επίσης και στο ευρύ κοινό. Επίσης, πρέπει να ενισχύσουμε τους κανονισμούς που άπτονται των υγιών δημοσιονομικών των κρατών - μελών και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται κατά γράμμα. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες μεσοπρόθεσμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο. Πολλοί αποφεύγουν να το κάνουν επειδή φοβούνται ότι περαιτέρω βήματα στην ενοποίηση θα απορριφθούν από τους λαούς ή τα κοινοβούλιά τους». Βέβαια, υπάρχει και μια ουσιαστικότερη πλευρά για την οποία ορισμένα κράτη - μέλη «αποφεύγουν» να προχωρήσουν με τον τρόπο αυτό, καθώς αυστηρότεροι κανόνες, ειδικά στα δημοσιονομικά, θα έθεταν «κάτω από τη βάση» πολλά εκ των σημερινών κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία -πέραν της Ελλάδας. 
Το νέο μνημόνιο περιέχει και τις «εκκρεμότητες» των προηγούμενων
Στα της Ελλάδας, ο Β. Σόιμπλε  υπερασπιζόμενος το μείγμα σκληρής λιτότητας, ισχυρίστηκε ότι αυτό λειτούργησε «σε όλες τις χώρες που ήταν σε κρίση, απλά όχι στην Ελλάδα», σημειώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις που δίστασαν να εφαρμόσουν ορισμένες πολιτικές, λέγοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι ότι το «φάρμακο δεν λαμβανόταν στις συνταγογραφούμενες δόσεις. Γι' αυτό είναι σημαντικό τα μέτρα που συμφωνήθηκαν εδώ και καιρό, να εφαρμοστούν τώρα. Τον Δεκέμβρη η τρόικα ξεκαθάρισε στην Ελλάδα ότι έχει δεν έχει προχωρήσει σε 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις (...) κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, τα στοιχεία του νέου προγράμματος συμφωνήθηκαν το 2010. Απλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», σημειώνοντας ότι αυτό που έχει αλλάξει δραματικά, είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης. 
Πάντως, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Η πραγματική ερώτηση είναι: Πώς μπορώ να βρω μια λύση που να είναι σταθερή σε μακροπρόθεσμη βάση. Πρέπει να προστατέψουμε και να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την ΟΝΕ».

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει ο Αγγ. Χάγιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με συνέντευξή του στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών». Υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ «ρίχνει άκυρο σε στόχους ρήξης σήμερα», προχωρά σε λαθροχειρία, προκειμένου να δικαιώσει τη στάση του δικού του πολιτικού χώρου, που στήριξε την κυβερνητική πολιτική, προσφέροντας απλόχερα το άλλοθι που ήθελε η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, στηρίζοντας με φανατισμό το «όχι», ενώ ήξεραν πολύ καλά πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αύριο το «όχι» για να πει «ναι» σε ένα νέο αντιλαϊκό μνημόνιο. Το ζήτημα δεν είναι εάν ένα κομμάτι του κόσμου που ψήφισε «όχι» το ψήφισε έχοντας την εντύπωση ότι έτσι απορρίπτει την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια, τη λιτότητα, ακόμα - ακόμα και την ίδια την ΕΕ, το ευρώ. Το ζήτημα είναι τι στάση κρατούν οι πολιτικές δυνάμεις στο προσκλητήριο της κυβέρνησης. Έκαναν ή όχι πλάτη στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις και εντυπώσεις στο λαό; Πρόσφεραν ή όχι τη σημαία τους στο «σόου» που έστησε ο Τσίπρας; Εδώ μέχρι και κοινούς εκλογικούς αντιπροσώπους είχαν στα εκλογικά κέντρα. Να θυμηθούμε πως δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες φορές με την αρωγή Χρυσαυγιτών με πολιτικά προπηλάκιζαν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, που προπαγάνδιζαν τη θέση του Κόμματος.
Το τριπλό «όχι» εξέφρασε μόνο η πολιτική στάση του ΚΚΕ, το οποίο και έδωσε μια άνιση μάχη ενάντια και στα κόμματα του «ναι» και στα κόμματα του κυβερνητικού «όχι».
Ο πολιτικός χώρος που αντιπροσωπεύει ο Αγγ. Χάγιος σύρθηκε πίσω από το κυβερνητικό «όχι», δεν αντιπάλεψε τον ωμό εκβιασμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους εργαζόμενους, η οποία πήρε αυτό το «όχι» και το μετέτρεψε σε ένα νέο «περήφανο» μνημόνιο. Όσο για την εκτίμηση του Αγγ. Χάγιου πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κορμό ενός μνημονιακού "εθνικού" τόξου», αλήθεια αυτό πότε έγινε; Την Κυριακή το βράδυ, μετά το δημοψήφισμα; Δηλαδή, την Κυριακή το πρωί, που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν το «όχι» που οδήγησε στο μνημόνιο, τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Ριζοσπαστικό και αριστερό κόμμα; Πολύ όψιμα βρήκαν το φως τους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γιατί, μέχρι τώρα, πήγαιναν χέρι-χέρι με τη σημερινή κυβέρνηση σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της, συμβάλλοντας και αυτοί στον αποπροσανατολισμό και στον αφοπλισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Βέβαια, ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρήκε το φως της, ούτε η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά χαρακτήρα και πολιτική. Απλά ορισμένοι, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, επιχειρούν να απαγκιστρωθούν από τη μέχρι τώρα πολιτική τους και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, συνεχίζοντας από νέες θέσεις να παίζουν το ρόλο του αναχώματος προς την πραγματική ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.

«Το ζήτημα δεν είναι το νόμισμα αλλά το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σχολιάζοντας την έντονη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το νόμισμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «και η υποταγή στα μνημόνια και η ψευδεπίγραφη ρήξη της “επιστροφής στη δραχμή” στοχεύουν στην προάσπιση του καπιταλιστικού συστήματος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση, από τη στιγμή που είχε δηλώσει την πίστη και την υποταγή της στην ΕΕ και το ευρώ, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να φέρει ένα νέο μνημόνιο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη λύση προς όφελος του λαού, είναι η έξοδος από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Λήγει τη Δευτέρα 20 Ιούλη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία που είχε επιβληθεί στις 28 Ιούνη. Πρακτικά, από τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα καταστήματα των τραπεζών ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των τραπεζικών εργασιών που επιτρέπονται στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control), ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί στο Υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για αιτήματα συναλλαγών πέραν όσων επιτρέπονται από την ΠΝΠ.
Σε ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής                 βεβαιωμένων οφειλών.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εξακολουθεί να υπάρχει ο περιορισμός αναλήψεων στα 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ εβδομαδιαίως. Παράλληλα, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί μεταφοράς κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό ή για διασυνοριακές πληρωμές. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πιστωτικών κ.ά. καρτών στο εξωτερικό για αγορές εμπορευμάτων ή υπηρεσιών. 
Λογαριασμός - εγγύηση για το δάνειο των 7 δισ. ευρώ
Στο πλαίσιο του δανείου των 7 δισ. από τον EFSF -και τις εγγυήσεις που με απόφαση και του Γιούρογκρουπ παρέχονται προς τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ- στη νέα ΠΝΠ προβλέπεται η δημιουργία διακριτού λογαριασμού του κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος «χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Κατ' εξαίρεση η χρήση τού ως άνω λογαριασμού είναι επιτρεπτή για τη διευκόλυνση της δημιουργίας και εξυπηρέτησης χρηματικών εξασφαλίσεων με την ΕΚΤ για χρηματοδοτήσεις που παρέχονται μέσω του EFSM. Από τον λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων, και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση την εν γένει διαχείριση του δημόσιου χρέους». Τα έσοδά του προέρχονται από τις εισροές από το EFSF, τον ESM, τον EFSM, καθώς και το τίμημα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων (αφού αφαιρεθούν ποσά για λειτουργικά και διοικητικά έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ).
Τέλος, με την ΠΝΠ ορίζεται ως προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2014 η 26η Αυγούστου 2015 και η προθεσμία για την υποβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Αυγούστου, ενώ καθορίζεται επίσης ο συντελεστής 6% για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. 

Ο ανασχηματισμός όποια πρόσωπα και να έχει μέσα, δεν αλλάζει την ουσία της πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην πλάτη του λαού. Το 3ο μνημόνιο θα εφαρμοστεί και θα είναι βαρύτατο με σκληρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, φέρνει καταιγίδα μέτρων που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Αυτό τόνισε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας την Παρασκευή 17 Ιούλη στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel».
Όπως τόνισε, ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου με την οργάνωση του αγώνα του να προστατέψει τα δικαιώματά του, καθώς θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Κυριακή 19 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β - Μητροπόλεως).
Στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων θα πραγματοποιήσει μαζική εξόρμηση στα καταστήματα.
Στη Χαλκίδα, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας δίνει αγωνιστικό ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην Αβάντων, πίσω από τον Άγιο Νικόλαο. 
Στην Πάτρα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, καλεί σε πανεξόρμηση στις 11 το πρωί, με σημείο συνάντησης την πλατεία Γεωργίου.
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν επίσης το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, ο Κερκυραικός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Εμπορουπαλλήλων Εορδαίας.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει:
«Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Όχι στο νέο μνημόνιο. Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στο νέο μνημόνιο αποτυπώνονται μέτρα που θα φέρουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα.
Ένα από αυτά τα μέτρα που αφορούν ''μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας'' είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και ''τολμηρή αναθεώρηση'' για συλλογικές διαπραγματεύσεις δηλαδή κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την ''παραγωγικότητα'' του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις.
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στο εμπόριο σας καλούμε
Να μην υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς, να μην κάνουμε πίσω από τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας.
Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά και το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργίας έπεσαν. Αποδείχτηκε ότι όσα προεκλογικά έλεγε για Νομοθετική κατοχύρωση ήταν στάχτη στα μάτια των εμποροϋπαλλήλων για να υφαρπάξει την ψήφο μας.
Τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι κάτι καλό θα προκύψει από την ''αριστερή'' συγκυβέρνηση βάζοντας στο γύψο την όποια αγωνιστική διάθεση υπάρχει. Σε αυτή τη γραμμή της υποταγής των εργαζομένων και της καλλιέργειας της μοιρολατρίας απαξίωσε και απαξιώνει κάθε μορφή αγώνα και οργάνωσης της πάλης. Προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις στο παρά πέντε υπονομεύοντας τες από την προκήρυξη τους αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία τους. Δεν κάνει τίποτα για να κινητοποιήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στη δύναμη της σε δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς. Αντίθετα σε πλήρη ταύτιση και συνεργασία με εργοδοτικά σωματεία στον κλάδο (super market, πολυκαταστήματα) εξυπηρετούν ξένα προς τους εργαζόμενους συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι για όλη αυτή την επίθεση που δέχονται οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την ενημέρωση, την οργάνωση της πάλης και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στην πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. H πάλη των εργαζομένων με αίτημα ''Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο'' είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για απόρριψη στην πράξη όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του 3ου Μνημονίου.
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση, η ενότητα μας με βάση τα αιτήματα μας σε κάθε χώρο εργασία. Οργάνωση παντού, να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Απαντάμε άμεσα σε καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, σε απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα.
Απαιτείται ετοιμότητα, επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης μας, συσπείρωση στο κλαδικό μας σωματείο.
Είναι ανάγκη κάθε εργαζόμενος , άνεργος στον κλάδο να έρθει σε επαφή με το κλαδικό του σωματείο. Να μπει μπροστά στην οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς , στον κλάδο, μέσα από τη δημιουργία επιτροπών αγώνα.  Αυτό είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης , αξιοποιώντας μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που οι προηγούμενες αλλά και η τωρινή συγκυβέρνηση απλόχερα χάρισαν στο κεφάλαιο. .
Απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τα δικά τους συμφέροντα.
Κανένας μόνος του!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν παραιτούμαστε!
Απαιτούμε:
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την Κυβέρνηση.
  • Άμεση πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, των επιδομάτων ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων.
  • Εξασφάλιση παροχής υγείας και φαρμάκων, χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
  • Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων.
Η Κυριακή ανήκει σε μας και τις οικογένειές μας.
Την Κυριακή 19 Ιούλη 2015 δίνουμε ραντεβού στα γραφεία του σωματείου στις 10.30 π.μ.».

1610 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.
1918 Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα (πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ το 1994).
1922 Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν.
1925 Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών - αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.
1925 Ο Α. Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του «Ο Αγών μου».
1941 Πεθαίνει ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.
1950 Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη, για παράβαση του ΑΝ 509, 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας.
1955 Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Βρετανία – Γαλλία, με βασικό θέμα την ειρήνη.
1956 Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων Ματίας Ράκοσι αντικαθίσταται από τον Έρνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και την εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης.
1961 Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της ΟΔ Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα.
1962 Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο πρόεδρος Μ. Πράδο ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ.
1966 Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαιη καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 Αφροαμερικανών.
1983 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ορίζεται επικεφαλής της δικομματικής Εθνικής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Λατινικής Αμερικής.

Σε ανακοίνωσή του για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ, τοΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναφέρει:
«Η θέση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΔΟΕ είναι πάγια,παρουσιάστηκε και στις τρεις ως τώρα συνεδριάσεις του και αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση της ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στις 2/7/2015, που είναι "κρεμασμένη" στην ιστοσελίδα μας edupame.gr.
Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότειναν αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, με βάση τη δύναμη κάθε παράταξης, για να εκφραστεί η βούληση της βάσης και να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις ευθύνης στο προεδρείο πρέπει να διατεθούν ως εξής: η πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη το γραμματέα και ούτω καθεξής. Τόνισαν την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα το προεδρείο γιατί έρχεται αντιλαϊκή καταιγίδα και άρα επιβάλλεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Η πρότασή μας είναι η μόνη που μπορούσε να συγκροτήσει το προεδρείο από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση και να μην παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο του 2013 όπου επί 2 μήνες ασχολούμασταν με τη συγκρότηση και την ίδια ώρα οι συνάδελφοι καίγονταν!
Η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή από καμία από τις υπόλοιπες δυνάμεις με αποτέλεσμα να μη συγκροτηθεί το προεδρείο, παρά μόνο να εκλεγεί πρόεδρος από ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ.
Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιδίδονται σε ανακοινώσεις για το ποιος κυβερνητικός συνδικαλισμός (!) είναι καλύτερος και ζητούν να γίνει η συγκρότηση με το δικό του ο καθένας τρόπο!
ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ), αν και πρότειναν διαπαραταξιακό, αναλογικό προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, στην πράξη προχώρησαν σε εκλογή προέδρου με δεδομένη τη μη συμμετοχή των άλλων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία συγκρότησης. Ιδιαίτερα η ΔΗΣΥ, αφού εξέλεξε μαζί με τη ΔΑΚΕ τον πρόεδρο, μετά θυμήθηκε ότι, αν δε συμμετέχουν οι άλλες δυνάμεις δε θα προχωρήσει σε συγκρότηση μόνο με τη ΔΑΚΕ και μπλόκαρε την παραπέρα συγκρότηση! Απαίτησε δηλαδή και πρόεδρο με τη ΔΑΚΕ και προεδρείο με όλους!
Η κυβερνητική και μνημονιακή πλέον ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) καλεί το ΠΑΜΕ να κάνει μαζί της προγραμματικό, αριστερό προεδρείο! Το θράσος και ο τυχοδιωκτισμός έχουν όρια!
Προκλητική είναι βέβαια η ηγεσία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, που, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, έφτασε στο σημείο να δηλώσει στο ΔΣ ότι, αφού δεν πέρασε η πρότασή της για προγραμματικό προεδρείο, δε φέρει από δω και πέρα καμία ευθύνη για τη συγκρότησή του!
Πάει πολύ όμως οι χειροκροτητές του Τσίπρα, που φέρνει το 3ο μνημόνιο-καταιγίδα για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, να εγκαλούν το ΠΑΜΕ! Πάει πολύ να ζητούν από το ΠΑΜΕ να κάνει προγραμματικό προεδρείο με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΕΡΑ και τους συνοδοιπόρους της, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΑΕΚΕ! Δηλαδή να ζητούν από το ΠΑΜΕ να στηρίξει το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που στηρίζει τη συγκυβέρνηση του 3ου μνημονίου!
Η ηγεσία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ λοιπόν, αφού στήριξαν και ψήφισαν οι περισσότεροι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αφού στήριξαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο καιρό, αφού συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στήριξης της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στην παράταση των προηγούμενων μνημονίων στις 20/2 (αυτών που θα έσχιζε ο ΣΥΡΙΖΑ!), αφού με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια μαζί με την ΕΡΑ και τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν και την παρούσα διαπραγμάτευση που οδεύει στο 3ο μνημόνιο, αφού κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσει ό,τι ζητούσε η κυβέρνηση, δηλαδή το "ΟΧΙ" που αμέσως έγινε ΝΑΙ στα μνημόνια, και αποτέλεσαν ακροατήριο του Τσίπρα στο Σύνταγμα αλλά και χόρεψαν μαζί του στα επινίκια, αφού είναι ".... και βρακί" με την κυβερνητική ΕΡΑ (κατεβαίνουν μαζί σε 100 σχεδόν ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και ΕΛΜΕ) κι αφού έκαναν όλα αυτά, τώρα εγκαλούν το ΠΑΜΕ που δε συμφωνεί να κάνει προεδρείο μαζί τους και μαζί με τους συνοδοιπόρους τους! Μάλλον οι συνάδελφοι της ηγεσίας των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ μπερδεύτηκαν, γιατί κρίνουν "εξ ιδίων τα αλότρια", που πηγαίνουν πότε με τον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό πότε με τον καινούριο και πότε και με τους δυο (όπως έκαναν πέρυσι με το κείμενό τους για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας)!
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η ΑΕΚΕ, που χρόνια τα πρωτοκλασάτα στελέχη της στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, μήνες τώρα έβγαζε ανακοινώσεις στήριξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις εξελίξεις πίνει νερό στο όνομα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όπως κάνει και η συνυποψήφιά της κυβερνητική ΕΡΑ σε διάφορα ψηφοδέλτια (στα υπηρεσιακά συμβούλια, στα ΔΣ και στους αντιπροσώπους για τη ΔΟΕ). Έχουν το θράσος να ζητούν από το ΠΑΜΕ να κάνει μαζί τους προγραμματικό προεδρείο! Για να στηρίζουμε μαζί τι; Την κυβέρνηση; Την ΕΕ; Το "νέο σχολείο", τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών; Το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό; Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε!
Το ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά. Το ΠΑΜΕ δεν πάει ούτε με τον παλιό ούτε με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το ΠΑΜΕ δε διαλέγει μνημόνιο! Το ΠΑΜΕ έχει επιλέξει πλευρά: αταλάντευτα με τους εργάτες, με το λαό ενάντια σε ΕΕ-κεφάλαιο και κυβερνήσεις του, για να διαγραφεί το χρέος και να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του και να διαφεντέψει το μέλλον του.
Άρα, ή θα γίνει αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο όπου όλες οι δυνάμεις θα αναλάβουμε ό,τι οι συνάδελφοι μας ανέθεσαν, ανάλογα και με βάση τη δύναμη κάθε παράταξης, διαφορετικά το ΠΑΜΕ δε θα θέσει καμία υποψηφιότητα και θα ψηφίσει ΚΑΤΑ σε κάθε διαφορετική πρόταση, όπως έκανε πάντα!
Τέλος, και σημαντικότερο: το ΠΑΜΕ καλεί τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση των δυνάμεων παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ενώ οι εργαζόμενοι καίγονται από τη λαίλαπα του 3ου μνημονίου αυτοί μαλώνουν για το ποιος θα πάρει το προεδρείο, την καρέκλα!
Το ΠΑΜΕ δε θα τους ακολουθήσει σ' αυτόν τον κατήφορο. Θα συνεχίσει τη δράση του καθημερινά για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς και να περάσουν στην αντεπίθεση για να γκρεμίσουν όλα τα μνημόνια και τα αφεντικά αλλά και τα κολαούζα τους! Το κρίσιμο σήμερα είναι η οργάνωση σε κάθε σύλλογο, στα σωματεία, η προετοιμασία των εργαζόμενων για να μην περάσει το 3ο μνημόνιο.»

Στο θέμα των πυρκαγιών, με αφορμή τον πύρινο κλοιό στον οποίο βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε οΔημήτρης Ξεκαλάκης, στέλεχος του ΚΚΕ, σε τηλεοπτική συζήτηση στην ΕΡΤ1.
Ο Δ. Ξεκαλάκης είπε ότι το σημαντικό είναι να δούμε ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τις αιτίες του προβλήματος, που είναι η εμπορευματοποίηση της γης, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτική γης που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.
Αφού εξήρε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πρόληψης, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα, ήδη από την άνοιξη, με επισκέψεις και στην περιφέρεια και στην πυροσβεστική έθεσε το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, ανέδειξε την έλλειψη μέσων και συντήρησης.

Στη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΟΛΜΕ, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η παράταξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών,που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός συγκρότησαν το προεδρείο του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Την Πέμπτη 16 Ιούλη 2015, συνεδρίασε το ΔΣ που προέκυψε από το 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ με θέμα τη συγκρότηση του. Θυμίζουμε ότι οι συσχετισμοί όπως αποτυπώθηκαν στο συνέδριο είναι οι εξής: ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ 4 έδρες, ΔΑΚΕ 3 έδρες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2 έδρες, ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 2 έδρες.
Είχαν προηγηθεί δύο άκαρπες συνεδριάσεις. Για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ και στις τρεις συνεδριάσεις προτείναμε την πάγια θέση που έχουμε για αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης. Με αυτό τον τρόπο εκφράζεται η βούληση των συναδέλφων και μπορεί να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις ευθύνης στο προεδρείο πρέπει να διατεθούν ως εξής: η πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη το γραμματέα και ούτω καθεξής.
Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ αναφέρθηκαν στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα τη στιγμή που υπογράφεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ το 3ο μνημόνιο. Γι’ αυτό και από τώρα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας και οι διεκδικήσεις τους στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Τόνισαν την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό και αναλογικό προεδρείο, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η Ομοσπονδία.
Η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Οι ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ και η ΔΑΚΕ κατέθεσαν κείμενα σχεδόν πανομοιότυπα στα οποία αποτυπώνονταν η συμφωνία τους σε βασικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις και για τον προσανατολισμό του κινήματος, όπως "ο εκβιασμός της κυβέρνησης για την υπογραφή του 3ου μνημονίου". Βγάζουν λάδι δηλαδή τη συγκυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε για το κεφάλαιο και όχι για το λαό, όπως αποδεικνύεται και απο τις δικές της προτάσεις προς τους θεσμούς που ήταν κι αυτές μνημόνιο.
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ πρότειναν να σχηματιστεί "αγωνιστικό - προγραμματικό" προεδρείο απευθυνόμενοι προφανώς και στον κυβερνητικό - μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να ξεπλύνουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την έως τώρα σύμπλευση τους με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Έδιναν το αριστερό, ριζοσπαστικό προφίλ στα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΟΟΣΑ, με τη στήριξη τους στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, με τις αυταπάτες που έσπερναν εδώ και ένα 6μηνο για τον ρόλο και το χαρακτήρα της "πρώτη φορά αριστερής" κυβέρνησης. Έριχναν στάχτη στα μάτια, υπονόμευαν την αντίσταση και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.
Μετά από ανούσιες αντιπαραθέσεις τελικά οι ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ και η ΔΑΚΕ πρότειναν αντιπροσωπευτικό προεδρείο με τουλάχιστον τρεις παρατάξεις. Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μοιράσουν μεταξύ τους τις βασικές θέσεις του προεδρείου (πρόεδρος ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ, γραμματέας και ταμίας ΔΑΚΕ) και ν’ αφήσουν κενές τις υπόλοιπες.
Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν επιλέγουμε, ούτε τον παλιό, ούτε το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, έχουμε επιλέξει πλευρά: αταλάντευτα με το λαό ενάντια σε ΕΕ - κεφάλαιο και κυβερνήσεις του, για να διαγραφεί το χρέος και να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του και να διαφεντέψει το μέλλον του. Μέσα από το ΠΑΜΕ καθημερινά θα παλέψουμε για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς και να περάσουν στην αντεπίθεση, για να γκρεμίσουν όλα τα μνημόνια και τα αφεντικά! Αρκετά ματώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και μνημόνια διαρκείας». 

Να απαντήσει αγωνιστικά, μαζικά, μαχητικά με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, την μέρα ψήφισης στη Βουλή της 2ης δέσμης μέτρων του μνημονίου της βαρβαρότητας και της ντροπής, καλεί το ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες.
«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει:
«Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νέα μέτρα φωτιά για την λαϊκή οικογένεια.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες, όλο το λαό:
Να απαντήσει αγωνιστικά, μαζικά, μαχητικά με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, την μέρα ψήφισης στη Βουλή της 2ης δέσμης μέτρων του μνημονίου της βαρβαρότητας και της ντροπής.
Αρκετά με τις απάτες τους, τις υποκρισίες τους, τα ψέματα τους. Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Η συγκυβέρνηση επιταχύνει το αντεργατικό, αντιλαϊκό της έργο.
Όλοι και όλες στον αγώνα!
Σχεδιάζουμε την απάντησή μας σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δεν δεχόμαστε μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργατικά δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε, για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». 

Εγκύκλιο για τους συντελεστές ΦΠΑ με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτούς εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.
Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το νόμο με τον οποίο υιοθετήθηκαν τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα, διαμορφώνονται τρεις συντελεστές: Ο βασικός συντελεστής αυξάνεται στο 23%, ενώ ορισμένα προϊόντα επιβαρύνονται με συντελεστές 13% και 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα διαπιστώσουν από Δευτέρα στην «τσέπη» τους τις επιπτώσεις της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% σε μια σειρά είδη λαϊκής κατανάλωσης
Συγκεκριμένα: 
  • Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:
- κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,
- μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα,
- λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο),
- αλάτι και θαλασσινό νερό,
- καφές, τσάϊ, ματέ και μπαχαρικά,
- μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις,
- παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων,
- ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης,
- κακάο και παρασκευάσματα κακάου,
- παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα,
- παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων,
- διάφορα παρασκευάσματα διατροφής,
- ξύδια και υποκατάστατα αυτών,
- ορισμένα ζωντανά ζώα,
- άνθη,
- καυσόξυλα,
- λιπάσματα,
- εντομοκτόνα,
- προφυλακτικά,
- σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας,
- κτηνοτροφικά προϊόντα,
- ορισμένα είδη για αναπήρους.
Ακόμα, στον συντελεστή 23% μετατάσσονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:
- Εστίαση
- Εισιτήρια εκδηλώσεων
- Φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών (προηγουμένως είχαν μηδενικό συντελεστή).
- Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών
- Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών
- Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή
- Υπηρεσίες γραφείων κηδειών
- Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες
- απορρίματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων,
- ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα
  • Στον συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:
- κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,
- ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),
- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
- φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια,
- λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα,
- δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας,
- ελαιόλαδο,
- παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών,
- ψωμί
- ζυμαρικά,
- νερά φυσικά,
- φαρμακευτικά προϊόντα,
- καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,
- ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου,
- είδη για αναπήρους.
  • Ο συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η έναρξη εφαρμογής της κοστολόγησης με βάση τους νέους συντελεστές είναι η ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4334/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ωστόσο σημειώνει ότι «προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».


MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget