Με νέα ΠΝΠ ανοίγουν οι τράπεζες και δημιουργείται λογαριασμός - εγγύηση για το δάνειο των 7 δισ.

Λήγει τη Δευτέρα 20 Ιούλη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία που είχε επιβληθεί στις 28 Ιούνη. Πρακτικά, από τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα καταστήματα των τραπεζών ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των τραπεζικών εργασιών που επιτρέπονται στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control), ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί στο Υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για αιτήματα συναλλαγών πέραν όσων επιτρέπονται από την ΠΝΠ.
Σε ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής                 βεβαιωμένων οφειλών.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εξακολουθεί να υπάρχει ο περιορισμός αναλήψεων στα 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ εβδομαδιαίως. Παράλληλα, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί μεταφοράς κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό ή για διασυνοριακές πληρωμές. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πιστωτικών κ.ά. καρτών στο εξωτερικό για αγορές εμπορευμάτων ή υπηρεσιών. 
Λογαριασμός - εγγύηση για το δάνειο των 7 δισ. ευρώ
Στο πλαίσιο του δανείου των 7 δισ. από τον EFSF -και τις εγγυήσεις που με απόφαση και του Γιούρογκρουπ παρέχονται προς τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ- στη νέα ΠΝΠ προβλέπεται η δημιουργία διακριτού λογαριασμού του κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος «χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Κατ' εξαίρεση η χρήση τού ως άνω λογαριασμού είναι επιτρεπτή για τη διευκόλυνση της δημιουργίας και εξυπηρέτησης χρηματικών εξασφαλίσεων με την ΕΚΤ για χρηματοδοτήσεις που παρέχονται μέσω του EFSM. Από τον λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων, και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση την εν γένει διαχείριση του δημόσιου χρέους». Τα έσοδά του προέρχονται από τις εισροές από το EFSF, τον ESM, τον EFSM, καθώς και το τίμημα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων (αφού αφαιρεθούν ποσά για λειτουργικά και διοικητικά έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ).
Τέλος, με την ΠΝΠ ορίζεται ως προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2014 η 26η Αυγούστου 2015 και η προθεσμία για την υποβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Αυγούστου, ενώ καθορίζεται επίσης ο συντελεστής 6% για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget