Σαν σήμερα... 18 Ιούλη

1610 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.
1918 Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα (πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ το 1994).
1922 Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν.
1925 Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών - αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.
1925 Ο Α. Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του «Ο Αγών μου».
1941 Πεθαίνει ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.
1950 Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη, για παράβαση του ΑΝ 509, 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας.
1955 Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Βρετανία – Γαλλία, με βασικό θέμα την ειρήνη.
1956 Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων Ματίας Ράκοσι αντικαθίσταται από τον Έρνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και την εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης.
1961 Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της ΟΔ Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα.
1962 Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο πρόεδρος Μ. Πράδο ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ.
1966 Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαιη καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 Αφροαμερικανών.
1983 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ορίζεται επικεφαλής της δικομματικής Εθνικής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Λατινικής Αμερικής.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget