11/23/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Tην τυπική έγκρισή του για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να δώσει σήμερα το Eurogroup, μετά το πράσινο φως που άναψε το Σάββατο το EuroWorking Group.
Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει και το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση των χρημάτων.
Σειρά θα πάρουν τώρα τα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης και του «κουαρτέτου» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) για το επόμενο κύμα προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που συνδέεται με την εκταμίευση υποδόσης 1 δισ. ευρώ.  

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι σώος μετά την επίθεση που δέχθηκε το θωρακισμένο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Μία σφαίρα χτύπησε το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος.
Ο Ντεμιρτάς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ ότι είδαν τη σφαίρα όταν βγήκαν από το αυτοκίνητο. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία πήρε το αυτοκίνητο αλλά ότι δεν βρέθηκε κάλυκας σφαίρας σ' αυτό.
Ο Ντεμιρτάς οδήγησε το HDP στις εκλογές τον Ιούνη με μεγάλη επιτυχία, καθώς το κόμμα του μπήκε πρώτη φορά στο κοινοβούλιο ως κόμμα, αφαιρώντας την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
Το ΑΚ ανέκτησε την πλειοψηφία του σε δεύτερο γύρο εκλογών αυτό το μήνα, αλλά το HDP έχει κρατήσει ποσοστό μεγαλύτερο από το αναγκαίο 10% για να παραμείνει στη βουλή.

Οι υποστηρικτές του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών έχουν υποστεί τρεις επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Σε μια από αυτές, που φέρεται ότι έγινε από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κόμματος, σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα.

Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, που η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να αναπτύξει στη Συρία, θα φθάσουν «πολύ σύντομα» στον προορισμό τους και αποστολή τους θα είναι να οργανώσουν τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Πρόεδρου, στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε στο τέλος του Οκτώβρη άδεια για την ανάπτυξη 50 περίπου στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία σε ρόλο συμβουλευτικό και μη μάχιμο.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα συνδράμουν τον αραβο-κουρδικό συνασπισμό δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, που απαρτίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού και από αραβικές και συριακές χριστιανικές ένοπλες οργανώσεις.
Οι τοπικές αυτές κουρδικές και αραβικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει μία «πολύ επιτυχημένη επιχείρηση» κατορθώνοντας να ανακαταλάβουν έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το Ισλαμικό Κράτος και να σκοτώσουν περί τους 300 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Στόχος των πολεμικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία θα είναι η απομόνωση της Ράκα, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είπε. Γενικότερα, στόχος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού είναι «η ασφυξία στην καρδιά» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, μέσω πολλαπλών συντονισμένων χερσαίων επιθέσεων, εξήγησε ο Μακ Γκαρκ προσθέτοντας ότι, εκτός της επίθεσης κατά της Ράκα, στόχος είναι να κοπεί η επικοινωνία ανάμεσα στη Ράκα με τη Μοσούλη και η ανακατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατιωτικός στόχος στη Συρία και στο Ιράκ είναι η πρόκληση της «μεγαλύτερης δυνατής βλάβης» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τις αεροπορικές της επιδρομές στις δύο χώρες.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οφείλουμε να συνεχίζουμε να πλήττουμε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Θα ενισχύσουμε τα πλήγματα, θα επιλέξουμε στόχους που θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή βλάβη σε αυτόν το στρατό των τρομοκρατών», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τις συνομιλίες τους στο προεδρικό μέγαρο, αναφερόμενος «στις κοινές υποχρεώσεις» που το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πεπεισμένος ότι η Βρετανία οφείλει να πραγματοποιήσει μαζί με τη Γαλλία και άλλους εταίρους αεροπορικές επιδρομές στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους. «Τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσω στο κοινοβούλιο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε.
«Υποστηρίζω τις ενέργειες του προέδρου Ολάντ για να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι και η Βρετανία πρέπει να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσθεσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Γαλλία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους.  

Την «εργοδοτική τρομοκρατία στο "STAR CHANNEL" κατά των εργαζόμενων τεχνικών που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να μην περάσουν νέες μειώσεις μισθών», και «την υπαναχώρηση της εργοδοσίας στον "ΑΝΤ1", σε ό,τι αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Με ανακοίνωσή του απευθύνει «κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλους τους εργαζόμενους (τεχνικούς, δημοσιογράφους και διοικητικούς) σε κάθε τόπο δουλειάς», επισημαίνοντας:
«Η επίθεση των καναλαρχών στα κατακτημένα με αγώνες δικαιώματά μας, δεν θα αποκρουστεί με νομικές παρεμβάσεις. Έχουν φροντίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξοπλίσουν την εργοδοσία με το πιο σκληρό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.
Χρειάζεται οργάνωση, συσπείρωση και κλιμάκωση των αγώνων μας. Τώρα, με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, ενημέρωση και συζήτηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να αποκρουστεί η βάρβαρη επίθεση στις ζωές μας. Τώρα είναι η ώρα να στρέψουμε όλη μας τη δύναμη στον πραγματικό εχθρό, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, απαιτούμε:
- Να μην περάσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
- Την υπογραφή ΣΣΕ που θα προβλέπουν την αποκατάσταση των απωλειών και θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών μας.

- Προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας».

Σχόλιο σχετικά με το κάλεσμα του πρωθυπουργού για «Εθνικό διάλογο», εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το σχόλιο αναφέρει:
«Το κάλεσμα συναίνεσης που απευθύνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αφορά μόνο τα κόμματα, τα οποία έχουν ψηφίσει το μνημόνιο, στηρίζουν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης και συνεπώς υπάρχει αντικειμενική βάση για συνεργασία. Απευθύνεται και στο λαό, ο οποίος καλείται, στο όνομα των δήθεν "εθνικών στόχων" της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της ψευδεπίγραφης σταθερότητας, να συναινέσει σε παλιά και νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων του».


Την επιβολή προστίμων για ανάρτηση προπαγανδιστικού υλικού από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σε επικοινωνία εκπροσώπου της ΕΓ του ΠΑΜΕ με το δήμαρχο της Καλαμάτας για τα πρόστιμα που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλλει για την ανάρτηση των προπαγανδιστικών υλικών του, ο δήμαρχος ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και θράσους. Δήλωσε ότι εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το νόμο. Καταγγέλλουμε το δήμαρχο Καλαμάτας για την στάση του αυτή και δηλώνουμε ότι για το ΠΑΜΕ νόμος είναι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει την προπαγάνδα για τα αιτήματα των εργαζομένων, κλιμακώνοντας τη δράση του για τη σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου που και ο ίδιος ο δήμαρχος στηρίζει και εφαρμόζει».   

Η περίοδος που διανύουμε, είναι για τα ταξικά συνδικάτα περίοδος προετοιμασίας της νέας πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, με στόχο να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και όχι μόνο.
Ο κρατικός προϋπολογισμός και αυτά που προβλέπει για την Κοινωνική Ασφάλιση, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής την ερχόμενη Τρίτη, για να καταλήξει τα μέτρα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και κυρίως οι προβλέψεις του 3ου μνημονίου για συγκεκριμένες ανατροπές στο Ασφαλιστικό που θα ισχύσουν από την 1/1/2016, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες και εφησυχασμό.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σαρωτικά μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο χαρακτήρας των μέτρων ούτε εφήμερος είναι, ούτε βέβαια η μεταρρύθμιση έχει στόχο τη «βιωσιμότητα» του συστήματος, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση, η σημερινή και οι προηγούμενες. Στόχος τους είναι να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού υποβοηθητικά στην καπιταλιστική ανάκαμψη, απαλλάσσοντας την εργοδοσία και το κράτος της από το βάρος των υποχρεώσεών τους προς την Κοινωνική Ασφάλιση.
Με τον τρόπο αυτό, από τη μια μειώνεται το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη συρρικνώνεται κι άλλο η κρατική συμμετοχή στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε τα χρήματα που εξοικονομούνται να γίνουν φοροαπαλλαγές, άμεσες και έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.
Με άλλα λόγια, στόχος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει έως τώρα, είναι να γίνει φτηνότερη για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Γι' αυτό η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί στα μέτρα που φέρνει. Είναι μέτρα που περιγράφονται με σαφήνεια στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις και τα οποία εφαρμόζονται απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και παντού, με ιδιαίτερη ένταση μετά το 1990 και βέβαια στα χρόνια της κρίσης.
Οσοι κρύβουν αυτή την πραγματικότητα, όσοι παρουσιάζουν την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αποκλειστικά σαν παράγωγο των μνημονίων και αφήνουν στο απυρόβλητο είτε την κυβέρνηση είτε την εργοδοσία και την ΕΕ, συγκαλύπτουν συνειδητά τον ταξικό χαρακτήρα της μάχης για το Ασφαλιστικό και συμβάλουν στην αποδυνάμωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να αντιτάξουν κίνημα μαζικό, χωρίς εξαρτήσεις από την εργοδοσία και τα κόμματά της, ταξικά προσανατολισμένο, με γερά ποδάρια στους τόπους δουλειάς μέσα από τα συνδικάτα, που θα αξιοποιεί και θα εναλλάσσει όλες τις μορφές πάλης. Ενα κίνημα που θα συνενώνει κάτω από το ίδιο πλαίσιο και απέναντι στον ίδιο εχθρό την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Στην οργάνωση, λοιπόν, της νέας απεργίας οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους δεν ξεκινάνε από το μηδέν. Εχουν παρακαταθήκη την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη και τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε περισσότερες από 70 πόλεις. Εχουν στήριγμα τους μικρομεσαίους αγρότες, που βγαίνουν στο δρόμο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με πανελλαδικό συντονισμό στις αρχές Δεκέμβρη.
Εχουν επίσης τους μικρούς ΕΒΕ, που συντονίζονται απέναντι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως έκαναν και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Εχουν τη νεολαία, που κάνει αισθητή την παρουσία της με τις κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών και μαθητών, με τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 12 Νοέμβρη.
Στη διατήρηση και το δυνάμωμα του αγωνιστικού κλίματος μπροστά στην απεργία, συμβάλλουν καθοριστικά και ορισμένες εστίες αγώνα σε κλάδους και τόπους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν πραγματικά μάχη με την εργοδοσία, τους μηχανισμούς της, με τη στήριξη που της παρέχει η πολιτική της κυβέρνησης.
Αυτές οι εστίες χρειάζεται να στηριχτούν, να πολλαπλασιαστούν, να συντονιστούν σε επίπεδο κλάδου και περιοχής, να εκφραστεί απλόχερα και με κάθε τρόπο η ταξική αλληλεγγύη. Να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορεί να ανοίξουν ρωγμές στο κλίμα της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, για την ανάγκη να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός ψηλά το κεφάλι, να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία.
Να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές εστίες
Τέτοιο αγώνα έδωσαν οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» των Ιωαννίνων, υποχρεώνοντας μετά από 17 μέρες απεργίας την εργοδοσία να πάρει πίσω την εξαγγελία των απολύσεων και να δεσμευτεί ότι δε θα καταργήσει καμιά από τις σημερινές θέσεις εργασίας. Η τρομοκρατία, η ωμή κρατική καταστολή δεν τους έκαμψε και με την αλληλεγγύη σωματείων και φορέων της περιοχής πέτυχαν αυτό που στην αρχή της απεργίας φαινόταν δύσκολο.
Τέτοιο αγώνα έδωσαν το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς στην Αρτα, μέχρι να πετύχουν την ανάκληση των 6 απολύσεων από την Εφορία Αρχαιοτήτων.
Τέτοιο αγώνα συνεχίζουν να δίνουν οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» του Ηρακλείου Κρήτης, που η εργοδοσία δεν κατάφερε να τους σκορπίσει από την πύλη του εργοστασίου, παρά τη μανία της και τη συνδρομή των δικαστηρίων και της Αστυνομίας, παρά την προσπάθεια να στοιχίσει παλιούς και νέους εργαζόμενους πίσω από τα δικά της συμφέροντα.
Τέτοιο αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΣ, ενάντια στις απολύσεις των 31 χαρτεργατών στο εργοστάσιο που λειτουργεί ο όμιλος Φιλίππου στο Βόλο. Αλλά και οι συνάδελφοί τους από το γειτονικό εργοστάσιο της «Coca Cola», που αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει τη συγκεκριμένη μονάδα και να τους βάλει το μαχαίρι στο λαιμό πως αν θέλουν το μεροκάματο, θα πρέπει να ξεσπιτωθούν, να αφήσουν τις οικογένειες και την πόλη τους και να μεταφερθούν στο Σχηματάρι, όπου μεταφέρει όλη της τη δραστηριότητα!
Τέτοιο αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Ζούρα, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται στην ώρα τους και παράλληλα να σταματήσουν οι απολύσεις. Απέναντί τους η εργοδοσία παρατάσσει μέχρι και οπλοφόρους μπιστικούς της και το κράτος τη συνδράμει με το μηχανισμό της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Τέτοιο αγώνα δίνουν και οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», κυρίως νέοι, που δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο στους δήμους. Με οργανωτή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, κατάφεραν τουλάχιστον να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους τους σε ό,τι αφορά τις άδειες και τα ωράρια, για όσο διάστημα διαρκεί το διάλειμμα από την ανεργία. Και ενώ υποχρεώνουν την κυβέρνηση να τους αναγνωρίσει τα ελάχιστα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ τους τα αρνείται, αφού δεν τους δέχεται για μέλη στα σωματεία της δύναμής της, όπως και τους άλλους εργαζόμενους των ΟΤΑ που απασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας.
Κι άλλοι εργαζόμενοι, όμως, βρίσκονται σε αναβρασμό, όπως στην Υγεία, στις Μεταφορές και αλλού, ενώ το δικό τους αγωνιστικό πρόγραμμα υλοποιούν ήδη οι συνταξιούχοι.
Να μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους
Μπροστά στη νέα απεργία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις περισσότεροι εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις να μπουν στη μάχη, να αναλάβουν ευθύνη στην οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης και στην παραπέρα κλιμάκωση. Τα μέτωπα είναι όλα ορθάνοιχτα: Απειλές για πλειστηριασμούς, φορολογία και χαράτσια, Υγεία μόνο για όποιον έχει να πληρώσει, ανεργία, απληρωσιά και στο βάθος νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως αυτές που ήδη συζητάει η κυβέρνηση με τους «θεσμούς», προχωρώντας τις ανατροπές που συμφώνησαν στο μνημόνιο.

Γι' αυτό χρειάζεται αυτές τις μέρες τα πόδια όλων μας να πάρουν «φωτιά». Να πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές που δρουν στα συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, στους άλλους φορείς του κινήματος στην οργάνωση του αγώνα, στον ταξικό προσανατολισμό της εργατικής - λαϊκής πάλης. Στα αντιλαϊκά τους σχέδια, η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και ο «θεσμοί» να βρουν απέναντί τους ένα ισχυρό λαϊκό τείχος, που από μάχη σε μάχη θα γίνεται πιο μαζικό, πιο ικανό να απαντήσει στην επίθεση και τελικά να αντεπιτεθεί.



Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ξεκίνησε το απόγευμα το Σαββάτου η Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Η Ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής.
Το Σάββατο, πρώτη μέρα της Ημερίδας, εκατοντάδες εργαζόμενοι, κομμουνιστές εργάτες και υπάλληλοι, πρωτοπόροι συνδικαλιστές στους κλάδους τους, άλλοι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους στους αγώνες, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, των γραμμάτων και των τεχνών, μαζί και πολλοί νεολαίοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση που έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».
Νωρίτερα, τα μάτια και το μυαλό όλων περιηγήθηκαν στην έκθεση που λειτουργεί στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων, με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870-1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες». Πρόκειται για μια σημαντική και καλαίσθητη έκθεση, που παρουσιάζει βήμα βήμα την ανάπτυξη τους εργατικού κινήματος στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, μετά την ίδρυσή του το 1918.
«Έχουμε συνείδηση ότι το θέμα είναι μεγάλο και ότι έχει πολλές πλευρές», σημείωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά, καλωσορίζοντας όσους βρέθηκαν στην έναρξη της Ημερίδας. «Δεν φιλοδοξούμε -συνέχισε- να το εξαντλήσουμε αυτές τις δυο μέρες. Επιδίωξή μας είναι να προβληματίσουμε και να δώσουμε τροφή για μεγαλύτερη μελέτη και εμβάθυνση στα ζητήματα της στρατηγικής μας. Η κεντρική εισήγηση, οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις επιδιώκουν να φωτίσουν πλευρές ενός ευρύτερου συνόλου που είναι το θέμα των εργασιών μας».
Η παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη
Μετά την κεντρική εισήγηση, την πρώτη μέρα της Ημερίδας, ακολούθησε παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνου του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη». 
 Η Παρέμβαση της Λουΐζας Ράζου
Ακολούθησε η παρέμβαση της Λουίζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του».
Η παρέμβαση του Γιώργου Πέρρου
Οι παρεμβάσεις έκλεισαν με αυτήν του Γιώργου Πέρρου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος».
Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που ταξίδεψε όσους το παρακολούθησαν στην εποχή του μεσοπολέμου, με εργατικά - επαναστατικά τραγούδια της περιόδου 1918-1935.
 Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…», περιλάμβανε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου (1918-1935). Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, που τα περισσότερα αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος: Του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ («Κόκκινα Τραγούδια», 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου («Επαναστατικά Τραγούδια», 1928) και του «Ριζοσπάστη» («Κόκκινο Ημερολόγιο», 1935).
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, ερμήνευσε οΠάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.
Ενορχήστρωση, διασκευή των τραγουδιών και διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Διδασκαλία χορωδίας: Ανθή Γουρουντή. Αφηγητές: οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.
Οι εργασίες της ημερίδας την Κυριακή - Η ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου
Το πρωί της Κυριακής οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν μέσα στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».
Η ομιλία του Γρ. Λιονή
Ακολούθησε η παρέμβαση του Γρηγόρη Λιονή μέλους του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης».
Η ομιλία του Ν. Αμπατιέλου
Στη συνέχεια παρέμβαση έκανε ο Νίκος Αμπατιέλος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία». 
Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία εδώ σε μορφή PDF.
Έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφίας
Στα πλαίσια της ημερίδας, στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται σημαντικές στιγμές από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα. Η έκθεση με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες» αφορά στην περίοδο 1870 - 1935.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κεντρίζουν τόσο τα θεματικά ταμπλό, όσο και οι προθήκες με τα πρωτότυπα ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Έντυπα από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος, όπως για παράδειγμα «η φωνή του εργάτου» (σοσιαλιστική εργατική εφημερίδα των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ) στην οποία διαβάζουμε ρεπορτάζ του 1923 για την «απεργία των εργατών θαλάσσης». Ή, το περίφημο «Κόκκινο Ημερολόγιο» έκδοση του «Ριζοσπάστη», στην οποία περιλαμβάνονται κείμενα διανοουμένων της δεκαετίας του '30. Προκηρύξεις της περιόδου που το εργατικό κίνημα ήταν στα σπάργανα αλλά και εκδόσεις όπως του Φρειδερίκου Έγκελς για τον Ουτοπικό και Επιστημονικό Σοσιαλισμό, του 1920. Ντοκουμέντα ενδεικτικά της διαπάλης της εποχής, όπως ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λάρισας που ενημερώνει τους σιδηροδρομικούς για ένα σωματείο που έστησε ο κρατικός μηχανισμός με σκοπό την «καταπολέμηση των κομμουνιστών»! Ξεχωρίζει ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» του 1908, πριν δηλαδή δεθεί οργανικά με το ΚΚΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά για την έκθεση 

Για να συζητήσει την κλιμάκωση και οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, με στόχο νέα γενική απεργία, συνεδριάζει αύριο Τρίτη 24 Νοέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του ΠΑΜΕ στις 11 π.μ.
«Εμπρός για κλιμάκωση της πάλης με νέα πανελλαδική απεργιακή απεργία» τονίζει το ΠΑΜΕ. «Προετοιμάζουμε γερά το επόμενο βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης. Να απαντήσουμε με νέα γενική απεργία ενάντια στην επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας».

Σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στις 15/11/2015, ανάμεσα σε άλλα, γράφονται και τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να τυπώσει περισσότερο χρήμα. Ο Μ. Ντράγκι, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει και νέα μέτρα για να ενισχύσει τον πληθωρισμό στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων που εφαρμόζει από τον Μάρτιο. Τα σχόλια του Ντράγκι όσον αφορά τις απειλές προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό υποδηλώνουν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναλάβει δράση τον Δεκέμβριο». Και το ρεπορτάζ συνεχίζει λέγοντας ότι ή θα συνεχιστεί - επεκταθεί η αγορά ομολόγων ή θα μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια καταθέσεων, ή και τα δύο μαζί.
Τι δείχνουν οι δηλώσεις Ντράγκι; Οτι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι εύθραυστη. Το γεγονός ότι είναι έτοιμη η ΕΚΤ να τυπώσει κι άλλο χρήμα σημαίνει ότι δεν δανειοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι για επενδύσεις. Αυτό υποδηλώνει και ο χαμηλός πληθωρισμός, που σημαίνει χαμηλές τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, άρα χαμηλή εσωτερική ζήτηση, μειωμένες εξαγωγές. Δύο εκδοχές υπάρχουν ως προς αυτό. Είτε οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν παρότι έχουν πουλήσει ομόλογα στην ΕΚΤ, που σημαίνει ότι δεν έχουν επάρκεια κεφαλαίων για δανεισμό, ή οι επιχειρηματικοί όμιλοι δε ρισκάρουν να δανειστούν για επενδύσεις. Υπάρχει βεβαίως και ο κίνδυνος «κόκκινων» δανείων, άρα οι τράπεζες είναι φειδωλές στο δανεισμό. Με δεδομένη δε την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχουμε ανασταλτική διαδικασία στην οικονομική εξέλιξη της Ευρωζώνης. Φαίνεται λοιπόν ότι ισχύουν όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί.
Υπάρχουν όμως εδώ δύο ζητήματα. Η στρατηγική των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων αυξάνει το κέρδος αφού μειώνει τους μισθούς, αλλά μειώνει και τη ζήτηση, άρα δυσκολεύει τη διευρυμένη αναπαραγωγή κερδών και κεφαλαίου, άρα δυσκολεύει τις επενδύσεις. Είναι αξεπέραστη αντίφαση του καπιταλισμού. Επίσης, η τάση για στήριξη στις εξαγωγές, όταν η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει, πάλι εμποδίζει τις επενδύσεις.
Φαίνεται λοιπόν ότι η δημοσιονομική πολιτική της ΕΚΤ, με τα πάμφθηνα επιτόκια και το πρόγραμμα ευρείας αγοράς ομολόγων προκειμένου να υπάρξει φτηνό χρήμα για δανεισμό επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις, δεν έφερε έως τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Αλλωστε, ο Μ. Ντράγκι είχε πει ότι η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να συνοδευτεί με αναδιαρθρώσεις. Οπως έδειξε όμως η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν με τις προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, ούτε με αυτές έρχονται επιθυμητά αποτελέσματα ανάκαμψης.
Υπάρχει επίσης η αρνητική εμπειρία της Ιαπωνίας. Σε πρόσφατο άρθρο του «Ρόιτερς» με τίτλο «Φθάνει στα όριά της η πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας» αναφερόταν: «Το πρόβλημα για την Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πως δεν μπορεί να αγοράσει άλλα ομόλογα. Εχει ήδη στην κατοχή της περίπου το μισό όλων των ιαπωνικών ομολόγων που λήγουν το 2018.
Σε ύφεση με αρνητικούς ρυθμούς στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα βρέθηκε η Ιαπωνία για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία. Τα "Abenomics", δηλαδή ο συνδυασμός επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχουν κατορθώσει να βγάλουν τη χώρα από τη στασιμότητα. Την περίοδο Ιούνη - Σεπτέμβρη, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση, μετά από μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο».
Αυτή η εξέλιξη φανερώνει και το τι πιθανόν να προμηνύεται και για την Ευρωζώνη. Αλλωστε, έως τώρα δεν υπάρχει δυναμική ανάκαμψη.
Ασταθείς οι παράγοντες ανάκαμψης
Η έκθεση της Κομισιόν με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της καταγράφει ουσιαστικά ανησυχίες ως προς την πορεία της οικονομίας τόσο της Ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ. Για την Ευρωζώνη, προβλέπει ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, για το 2015 στο 1,6%, για το 2016 στο 1,8% και για το2017 στο 1,9%.
Για την ΕΕ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ 1,9% το 2015, 2% το 20162,1% το 2017.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι η ανάκαμψη ευνοείται από «προσωρινούς παράγοντες» (χαμηλές τιμές πετρελαίου, πτώση συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ, χαλάρωση νομισματικής πολιτικής). Αυτά σημαίνουν ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν σ' αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν είναι σταθεροί. Αρα, μια αρνητική μεταβολή τους, π.χ. αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, θα επιδράσει αρνητικά μειώνοντας παραπέρα την εσωτερική ζήτηση αφού θα αυξηθούν οι τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, αλλά θα μειώσει και τις εξαγωγές. Υπάρχει επίσης ένας παράγοντας που επισημαίνεται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο οποίος επιδρά αρνητικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη της Ευρωζώνης: Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και άλλων, των λεγόμενων αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών, όπως της Ασίας, αλλά και της Βραζιλίας, της Ρωσίας κ.λπ.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και το ΔΝΤ αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του, στις 9/11/2015, εκτιμά ότι η μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2015 θα διαμορφωθεί σε 2,9%, από 3% που εκτιμούσε το Σεπτέμβρη. Για το 2016 το εκτιμά στο 3,3% από 3,6% προηγουμένως. Εκτιμά επίσης ότι οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου έχουν μειωθεί επικίνδυνα, κοντά σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με την εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επίσης, στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015 στο 3,1%, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιούλη. Για το 2016 προβλέπει ανάπτυξη στο 3,6%. Ωστόσο, σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων προοπτικών ανάπτυξης, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μετά και απ' αυτές τις επισημάνσεις δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ότι πρέπει να προχωρήσουν «η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, η τόνωση των επενδύσεων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ιδιαίτερα εν μέσω της «επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία, των συνεχιζόμενων εντάσεων στις γειτονικές χώρες και της ανάγκης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».
Η «υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, η τόνωση των επενδύσεων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή, προώθηση της πολιτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σημαίνουν μέτρα για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, απελευθερώσεις τομέων οικονομίας, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., για να τονωθούν οι επενδύσεις. Αλλά στην υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνυπολογίζουμε και ολοένα και περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα για την εξοικονόμηση κρατικού χρήματος για επενδύσεις, που σημαίνουν περικοπές κρατικών παροχών σε βάρος της κάλυψης λαϊκών αναγκών.
Κόντρες και μεταξύ ΕΚΤ - SSM
Πρόσφατα επίσης προέκυψε ένα ακόμη πρόβλημα στην ΕΚΤ. Παρουσιάστηκαν αντιθέσεις μεταξύ του ΔΣ της ΕΚΤ και του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ SSM για τον έλεγχο τραπεζών της Ευρωζώνης. Αφορμή είναι οι εκτιμήσεις και η σκληρή στάση του SSM για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης και την ανάγκη αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε μια νέα κρίση. Πίσω απ' αυτό βρίσκονται η απροθυμία των κρατών - μελών να παραχωρήσουν εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και η προσπάθεια της ΕΚΤ να συμβιβάσει την επεκτατική της νομισματική πολιτική με τις απαιτήσεις του SSM για περιορισμό των κρατικών ομολόγων που θα μπορεί να κατέχει κάθε τράπεζα. Αυτό πράγματι εμποδίζει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αφού μειώνονται τα ομόλογα που θα μπορούσαν να πουλήσουν οι τράπεζες, άρα και η ρευστότητα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν, άρα κοντράρεται η πολιτική της ΕΚΤ, που προσδοκά, με αυτήν την πολιτική, να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Βεβαίως, ο αντίλογος του SSM είναι οι ισχυρές τράπεζες. Οι αντιθέσεις αυτές δείχνουν ότι αφενός προσπαθούν να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα από νέα οικονομική κρίση, άρα χρειάζονται πιο αυστηρά κριτήρια στα τεστ δοκιμασίας σε ό,τι έχει σχέση με τα κεφάλαιά τους, αφετέρου πασχίζουν να αμβλύνουν αντιθέσεις για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος κάθε κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, πιο σωστά, για την ολοκλήρωση της συγκρότησης της Τραπεζικής Ενωσης (βλέπε «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», 15/11/2015), αλλά και αντιθέσεις στην πολιτική χαλάρωσης. Η Γερμανία ήδη αντιδρά και για το ποιος ελέγχει το τραπεζικό της σύστημα (ψήφισε νόμο με τον οποίο το θεωρεί δικό της ζήτημα και όχι της ΕΚΤ και του SSM), αλλά και για το ταμείο διάσωσης των τραπεζών και ποιος πληρώνει, όπως και για την προστασία «κουρέματος» των καταθέσεων. Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο Μ. Ντράγκι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που η ΕΚΤ ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, μίλησε ξανά για ενιαίο μηχανισμό ασφάλισης καταθέσεων ασκώντας πίεση στη Γερμανία, που επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη για ζημίες τραπεζών άλλων χωρών και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχετικές συνομιλίες. Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν θεσπισθεί ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, θα πρόκειται για επανάληψη του λάθους που έγινε κατά τη γέννηση του ευρώ και το κατέστησε ευάλωτο, όπως φάνηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Βεβαίως, η γερμανική κυβέρνηση διαμέσου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, αντιδρά και στην πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ, προβάλλοντας την άποψη ότι υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και την ίδια την ΕΚΤ. Πρόσφατα επίσης οι πέντε ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διακόψει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χτυπώντας την επεκτατική νομισματική πολιτική της και ιδιαίτερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τι λένε; «Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μεσοπρόθεσμα υπονομεύουν το επιχειρηματικό μοντέλο τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών» και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν από μόνες τους αυτή την απειλή. Τι εκτιμούν; Οτι τα χαμηλά επιτόκια δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους. Επίσης, τα ομόλογα δεν είναι σίγουρο ότι θα αποπληρωθούν όταν λήξουν. Βεβαίως, πίσω απ' αυτές τις κόντρες και με δεδομένο ότι η οικονομία της Γερμανίας έχει πλεονάσματα, διακρίνεται η προσπάθεια παρεμπόδισης κυκλοφορίας φτηνού χρήματος για επενδύσεις στις άλλες, ιδιαίτερα τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης αφού είναι ανταγωνίστριες.
Να σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι

Βεβαίως με όλ' αυτά επανέρχεται η εκτίμηση περί αμφιβολιών για ξεπέρασμα της κρίσης οριστικά και δυναμικής ανάπτυξης, τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ. Την ίδια ώρα οι αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται αμείωτες, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η ζωή των οποίων γίνεται κόλαση. «Να σηκώσουν κεφάλι», λοιπόν, με οργανωμένο ταξικό, αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα. Μονόδρομος είναι η πάλη για διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των αναγκών τους σε σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους, για την εργατική, λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα βάλει την οικονομία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Πραγματικοί υπόλογοι δεν είναι ο δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο αλλά η Χρυσή Αυγή με την αποκρουστική ναζιστική θεωρία της, την εγκληματική της δράση και όσοι τη στηρίζουν
«Οι πραγματικοί υπόλογοι, δεν είναι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας που πράττουν το καθήκον τους απέναντι στο λαό και την ιστορία των αγώνων και των θυσιών του. Είναι η Χρυσή Αυγή με την αποκρουστική ναζιστική θεωρία της, την εγκληματική της δράση, που έχει και το θράσος των φασιστών να εμφανίζεται ως τιμητής και κατήγορος, καθώς και όσοι άμεσα ή έμμεσα τη στηρίζουν και την ανέχονται». Αυτό επισημαίνει στο υπόμνημα που κατέθεσε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, προς την Δ’ Πταισματοδίκη Πατρών, για την υπόθεση με τη Χρυσή Αυγή.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βουλευτής του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος, Μιχάλης Αρβανίτης, κατέθεσε μήνυση κατά της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, επειδή αποφάσισε να μην παράσχει κανενός είδους διευκόλυνση στη Χρυσή Αυγή.
Στο Υπόμνημα του Κώστα Πελετίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Ως δήμαρχος της Πάτρας και συνολικά ως Δημοτική Αρχή έχουμε σαφή πολιτική θέση για τη Χρυσή Αυγή, εξ ονόματος της οποίας μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υπόδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η θέση μας απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μίας καθαρά ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης.
Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο υπ' αριθμόν 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές - ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των Ταγμάτων Εφόδου που έχει συγκροτήσει.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή διέπραξε πλήθος κακουργημάτων, όπως τη στυγερή δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, των Αιγύπτιων ψαράδων στο Κερατσίνι και δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, οι οποίες εκδικάζονται ή έχουν εκδικαστεί σε διαφορετικές δίκες (π.χ. δολοφονία Πακιστανού Λουκμάν) και οι δράστες - μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν καταδικαστεί. Χαρακτηριστική του τρόπου δράσης, της ενιαίας καθοδήγησης των επιθέσεων από την ηγεσία και του δολοφονικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής είναι η κυνική ομολογία του πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και επίσης κατηγορούμενου Γ. Πατέλη που, εξηγώντας αναλυτικά το σχεδιασμό επικείμενης επίθεσης για "τις 15 του μηνός στην Παναγίτσα" της Νίκαιας, το 2012, ακούγεται να λέει ''(….) Να κάνουμε ότι ψάλλουμε, να αγοράσουμε και τέτοια. Και μόλις δούμε το Ο.Κ. κάτι έχει γίνει, θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα, 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι τούμπανο από όλα (δηλαδή οπλισμένοι στην ορολογία της ΧΑ) και θα καθαρίσουμε την Παναγίτσα. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται''.
Γι’ αυτό ακριβώς και το ίδιο το παραπεμπτικό βούλευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Χρυσή Αυγή ''είναι εγκληματική οργάνωση ντυμένη με το μανδύα κόμματος''.
Ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής απορρέει από τη ναζιστική θεωρία, στην οποία πιστεύει, υπηρετεί και διαδίδει, γεγονός που αποδεικνύεται από πλήθος στοιχείων, όπως: Είναι υμνητές του Χίτλερ - Μουσολίνι - Φράνκο - Παπαδόπουλου κ.λπ. Χρησιμοποιούν τα μισητά ναζιστικά σύμβολα (αγκυλωτό σταυρό, σβάστικα). Καλλιεργούν το ρατσισμό, την ανωτερότητα της φυλής, το μίσος απέναντι στους άλλους λαούς, το χυδαίο αντικομμουνισμό (όπως φαίνεται και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς). Στοχοποιούν μετανάστες, αντιφασίστες, λαϊκούς αγωνιστές. Ιδρύουν δουλεμπορικά γραφεία για να εφοδιάζουν με "φτηνούς" εργαζόμενους συγκεκριμένους εργοδότες, με τους οποίους έχουν κρυφές ή φανερές σχέσεις. Η οργανωτική δομή και η δράση της είναι αντίγραφο της οργάνωσης και του τρόπου δράσης των δολοφονικών χιτλερικών ταγμάτων εφόδου.
Ένα τέτοιο αδιάψευστο στοιχείο είναι η ομολογία του ίδιου του υπόδικου αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου σε δημόσια ομιλία του στις 3-3-2012, όπου είπε -μεταξύ άλλων- επί λέξει τα εξής: ''Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες''.
Ο λαός μας έχει πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος το φασισμό. Οι θηριωδίες των ναζί, των οποίων ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει "σπορά" και συνεχιστής, όπως το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με πάνω από 500, του Διστόμου με 218 εκτελεσμένους, το μπλόκο στα Προσφυγικά της Πάτρας με τα εκτελεσμένα παιδιά μας είναι δίπλα μας και το μαρτυρούν.
Αποτελεί λοιπόν καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στο λαό της Πάτρας, απέναντι στην ιστορία μας, απέναντι στη νέα γενιά, να είμαστε οι πρώτοι που, με τη δράση μας και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, υψώνουμε τοίχο απέναντι στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού, να αποκαλύπτουμε με κάθε τρόπο τον πραγματικό χαρακτήρα και το ρόλο των πολιτικών απογόνων των ναζί, να αναδείχνουμε την επικίνδυνη εγκληματική δράση της. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη διευκολύνουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, τη δράση τους.
Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή και ο μηνυτής κάνουν ότι αγνοούν πως υπάρχουν όχι μία αλλά τρεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, ως ανώτατου συλλογικού οργάνου, που έχει πάρει θέση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου μορφώματος, στις οποίες και αναφερόμαστε (1/2015, 400/2015, 496/2015).
Οι πραγματικοί υπόλογοι, δεν είναι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας που πράττουν το καθήκον τους απέναντι στο λαό και την ιστορία των αγώνων και των θυσιών του. Είναι η Χρυσή Αυγή με την αποκρουστική ναζιστική θεωρία της, την εγκληματική της δράση, που έχει και το θράσος των φασιστών να εμφανίζεται ως τιμητής και κατήγορος, καθώς και όσοι άμεσα ή έμμεσα τη στηρίζουν και την ανέχονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ


Καθένας θεωρεί ότι έχει αντίληψη για το τι είναι βαρύτητα. Την αποκτά αυθόρμητα από την παιδική, αν όχι ήδη από τη βρεφική ηλικία. Η βαρύτητα συμπεραίνει είναι μια δύναμη. Οι επιστήμονες έως τον 20ό αιώνα θα το διατύπωναν καλύτερα ως τη δύναμη με την οποία η Γη έλκει τα σώματα που βρίσκονται πάνω της, ή ακόμα πιο γενικά η δύναμη με την οποία αλληλοέλκονται δύο υλικά σώματα.
Τότε ήρθε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, που με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το 1915 αποκάλυψε ότι η βαρύτητα είναι στην ουσία παρενέργεια της καμπυλότητας του χωροχρόνου, που προκύπτει από την ύπαρξη της ύλης. Τα σώματα απλώς κινούνται στο ανάγλυφο που σχηματίζεται στο χωροχρόνο από κάθε υλικό σώμα, ανάλογα με την τοπική κλίση του σε κάθε σημείο. Ξαφνικά ο χώρος και ο χρόνος έπαψαν να είναι το αμετάβλητο υπόβαθρο όπου συνέβαιναν τα φυσικά φαινόμενα. Ο χωροχρόνος απέκτησε τη δική του γεωμετρία και οι καμπυλώσεις του καθόριζαν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και το γεγονός ότι μπορούμε να στεκόμαστε πάνω στη Γη. Λίγα χρόνια αργότερα, ο αστρονόμος Α. Εντιγκτον εκτόξευσε στα ουράνια την παράξενη θεωρία του Αϊνστάιν, όταν διαπίστωσε ότι, όπως προέβλεπε η γενική σχετικότητα, το φως καμπυλώνεται καθώς περνάει δίπλα από σώματα μεγάλης μάζας, όπως ο Ηλιος.
Αληθινή επανάσταση στη Φυσική
Το επιστημονικό έργο του Αϊνστάιν αποτελεί επανάσταση στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα. Αμφισβήτησε «αιώνιες αλήθειες», για τον απόλυτο χώρο και χρόνο του Νεύτωνα, τόσο αγαπητές στους θεολόγους και τους ιδεαλιστές, που τις ερμήνευαν κατά το δοκούν. Στο αδιέξοδο που είχε οδηγηθεί τότε η Φυσική, ή έπρεπε να υιοθετηθεί η αντίληψη ορισμένων ότι «δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο», ή έπρεπε το όλο οικοδόμημα να μπει σε νέες βάσεις. Αυτό ακριβώς έκανε ο Αϊνστάιν, ξεκινώντας το 1905 με την Ειδική Θεωρία και συνεχίζοντας το 2015 με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Καμία άλλη θεωρία δεν έπαιξε πιο καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Φυσικής τον 20ό αιώνα και κανείς άλλος επιστήμονας δεν άφησε μεγαλύτερη κληρονομιά στον 21ο αιώνα.
Η Θεωρία της Σχετικότητας αποκάλυψε την αδιάρρηκτη ενότητα του χώρου και του χρόνου μέσω της ύλης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Η περίφημη εξίσωση E=mc2 εκφράζει την αλληλομετατροπή των μορφών ύπαρξης της ύλης και της κίνησής της. Με την εργασία του για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και τη χρήση των κβάντων Ενέργειας του Πλανκ, ο Αϊνστάιν συνέβαλε στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής και στη σύγχρονη κατανόηση του φωτός. Επειδή ήταν πεπεισμένος ότι η Φυσική πρέπει να μας περιγράφει τη φύση τέτοια που είναι, ανεξάρτητα από τον παρατηρητή, συμπέρανε ότι η περιγραφή της φυσικής πραγματικότητας που μας δίνει η Κβαντομηχανική δεν μπορεί να θεωρείται πλήρης. Η ομορφιά της γεωμετρικής ερμηνείας της βαρύτητας που δίνει η Γενική Θεωρία δεν έχει τίποτα αντίστοιχο στην Κβαντομηχανική. Ο Αϊνστάιν προσπάθησε επί δεκαετίες να ενοποιήσει τις θεωρίες για το μακρόκοσμο (σχετικότητα) και για το μικρόκοσμο (κβαντομηχανική), αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει ακόμα όσο χρειαζόταν. Αλλωστε, και σήμερα ο στόχος αυτός παραμένει στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Ο Αϊνστάιν πάντα ήξερε ότι η κάθε επιμέρους επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα που ξεπερνούν το γνωστικό της αντικείμενο. Αναγνώριζε ότι μόνη αρμόδια γι' αυτά τα ερωτήματα, για τους πιο γενικούς νόμους κίνησης της φύσης, της κοινωνίας και της νόησης είναι η φιλοσοφία.
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων ανθρώπων
Ο Αϊνστάιν δεν ήταν ο απόμακρος επιστήμονας, ο κλεισμένος σε «φιλντισένιους πύργους», που κάνει την έρευνά του και διατυπώνει τις θεωρίες του μακριά από τον κόσμο και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο Αϊνστάιν έστειλε το 1929 τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση Βενιζέλου για την αποβολή κομμουνιστών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθήνας. Υπέγραψε επιστολή ενάντια στο κύμα τρομοκρατίας της δικτατορίας του Μεταξά ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Απηύθυνε έκκληση το 1952 για να μην εκτελεστεί ο Μπελογιάννης στην Ελλάδα και το ζεύγος επιστημόνων Ρόζενμπεργκ, στις ΗΠΑ. Υποστήριξε τις Διεθνείς Ταξιαρχίες και τον αγώνα του ισπανικού λαού κατά του Φράνκο. Μέσα στον ψυχρό πόλεμο δημοσίευσε, το 1949, άρθρο με τίτλο «Γιατί σοσιαλισμός;». Με το δικό του τρόπο και επηρεασμένα από την επιστήμη του μεθοδολογικά εργαλεία αναγνώριζε ότι «η οικονομική αναρχία της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι η πραγματική αιτία του κακού». Για την επιστήμη έλεγε ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικούς σκοπούς και να τους επιβάλει στους ανθρώπους, αλλά μόνο να προσφέρει τα μέσα για την επίτευξη ορισμένων σκοπών. Οραματιζόταν μια οικονομία όπου «η κοινωνία κατέχει τα μέσα παραγωγής και τα διαχειρίζεται με βάση το σχεδιασμό». Αυτές και άλλες άγνωστες πλευρές της προσωπικότητας και της διαδρομής του μεγάλου επιστήμονα αναλύει εκτενώς το σχετικό άρθρο που υπάρχει στο 5ο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, του θεωρητικού περιοδικού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εχθρότητα και μικρότητα
Η στάση του Αϊνστάιν, τόσο γύρω από τα θέματα της επιστήμης, όσο κυρίως γύρω από τα θέματα της κοινωνικής οργάνωσης, εκτός από το μίσος των ναζί και τον χοντρό φάκελο του FBI, προκαλούσε πάντα εμπάθεια ενάντιά του, τόσο από τους ιδεαλιστές φιλοσόφους και επιστήμονες, όσο και από τα αστικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά είναι πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, με τίτλους όπως: «Μαύρη μέρα για τον Αλμπερτ Αϊνστάιν» και υποτιμητικά σχόλια του είδους: «Δυστυχώς κύριε Αϊνστάιν, το σύμπαν είναι πιο αλλόκοτο απ' ό,τι μπορούσατε να φανταστείτε» συνοδευόμενα από κουβέντες για «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Αϊνστάιν». Αφορμή για το «δηλητήριο» ήταν η δημοσίευση μελέτης του Πανεπιστημίου της Ντελφτ, που υποστηρίζει ότι επιβεβαίωσε οριστικά το ζήτημα της ακαριαίας δράσης από απόσταση μέσω της κβαντικής διεμπλοκής, για το οποίο ο Αϊνστάιν (μαζί με τον Ποντόλσκι και τον Ρόζεν) είχαν διατυπώσει ενστάσεις.
Το συμπέρασμα των δημοσιευμάτων φυσικά ήταν το γνωστό συμπέρασμα της λεγόμενης Σχολής της Κοπεγχάγης, ότι στη φύση δεν υπάρχει αιτιοκρατία, ότι στο βαθύτερο επίπεδο δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι, αλλά όλα συμβαίνουν τυχαία και ότι η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι εσφαλμένη! Κι αν κάποιοι κβαντομηχανικοί, που υιοθετούν με πάθος την ερμηνεία της Σχολής της Κοπεγχάγης, νιώθουν καταπιεσμένοι από τον Αϊνστάιν και τις θεωρίες του και εκφράζονται με εμφανή εχθρότητα, τα αστικά ΜΜΕ αποβλέπουν πιο πέρα, στον κοινωνικό αντίκτυπο της υποτιθέμενης ανυπαρξίας φυσικών νόμων. Απώτερος στόχος τους είναι οι νόμοι της κοινωνικής εξέλιξης που αποκάλυψε ο μαρξισμός και αποτελούν θεμέλιο και εργαλείο για την αλλαγή του κόσμου, από την πρωτοπόρα τάξη της σύγχρονης εποχής, την εργατική τάξη.
Μπροστά σε νέα άλματα

Ούτε η σχετικότητα, ούτε η κβαντομηχανική είναι υπό αμφισβήτηση. Εχουν επιβεβαιωθεί επανειλημμένως. Το πολύ που μπορεί να γίνει είναι να αποδειχτούν ειδικές περιπτώσεις, όπως η νευτώνεια θεωρία αποτελεί ειδική περίπτωση της σχετικότητας. Αν το πείραμα στην Ντελφτ αποδεικνύει κάτι θα το συμπεράνει η επιστημονική κοινότητα, αφού εξετάσει τη μεθοδολογία του, τις συνθήκες και τα μέσα πραγματοποίησής του (π.χ. τη γεννήτρια τυχαίων αριθμών που χρησιμοποιήθηκε), την ερμηνεία των μετρήσεων κ.τ.λ. Δεν έχουν περάσει τέσσερα χρόνια που άλλο εργαστήριο είχε ισχυριστεί ότι τα σωματίδια που χρησιμοποιούσε στο πείραμά του (νετρίνα) κινούνταν πιο γρήγορα από το φως, για να αποδειχτεί λίγο αργότερα ότι το συμπέρασμα οφειλόταν σε λάθος μετρήσεις, επειδή κάποια βύσματα δεν «πατούσαν» καλά στις υποδοχές τους. Πάντως το φως αδιαμφισβήτητα συνεχίζει να καμπυλώνεται καθώς περνάει δίπλα από πηγές ισχυρών βαρυτικών πεδίων και θα συνεχίσει να το κάνει - ανεξαρτήτως του πειράματος της Ντελφτ - ακριβώς όπως πριν 100 χρόνια, τότε που το πρόβλεψε η Γενική Σχετικότητα του Αϊνστάιν... Σήμερα, ίσως βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο, που η Φυσική θα κάνει άλματα, σαν τα άλματα που έκανε στα χρόνια του Αϊνστάιν.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget