ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ Βιομηχανία κατασκευής νόθων αντιπροσώπων ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Μπροστά στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα γίνει το Μάρτη του 2016, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο μια μεγάλη σε έκταση επιχείρηση κατασκευής αντιπροσώπων, μέσα από διάτρητες διαδικασίες, με ευθύνη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου.
Νοθείες σε τακτικά συνέδρια, σωματεία - «σφραγίδες», έκτακτα συνέδρια Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, με διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι μερικά από τα «όπλα» που χρησιμοποιούν αυτές οι δυνάμεις, στην «αρένα» της διατήρησης των συσχετισμών στα όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι βέβαια αρνητικοί για τους εργαζόμενους.
Ορισμένες περιπτώσεις νοθείας βγάζουν κυριολεκτικά μάτι και προκαλούν τους εργαζόμενους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι διάτρητες διαδικασίες αξιοποιούνται και για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στον παλιό και στον ανερχόμενο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού στο κίνημα και η ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που υπηρετούν τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, απέναντι στο στόχο της ανασύνταξης του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, για την οποία παλεύει το ΠΑΜΕ.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα με παραδείγματα ένα μόνο μέρος από τον πολυπλόκαμο μηχανισμό κατασκευής αντιπροσώπων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, για τη διατήρηση του αρνητικού συσχετισμού στα όργανα του κινήματος.
Συνδικάτα - τσιφλίκια της μεγαλοεργοδοσίας
Την ώρα που τα ταξικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων
δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης των
εργαζομένων, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
δίνει «τα ρέστα του» στη νοθεία για τη διατήρηση των
συσχετισμών
Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα για το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί σε μεγάλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις
Ενα από τα βασικά εργαστήρια παραγωγής νόθων αντιπροσώπων σε μεγάλες Ομοσπονδίες, όπως αυτή των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συμβάλλουν στη γενικότερη διαμόρφωση του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι τα σωματεία που στήνονται και ελέγχονται από την εργοδοσία στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Μια τέτοια περίπτωση είναι το επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», που έκανε εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη, αποκλείοντας μάλιστα προκλητικά το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).
Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις αρχαιρεσίες είναι κομμένες και ραμμένες στην προσπάθεια της εργοδοσίας, σε πλήρη συνεννόηση με τον παλιό και νέο κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, να διαμορφώσουν πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς ενόψει του συνεδρίου της ΟΙΥΕ το 2016.
Για παράδειγμα, η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση έγινε σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση, στις 15 Σεπτέμβρη, χωρίς όμως το σωματείο να έχει βγάλει ανακοίνωση ή να έχει αναρτήσει κάλεσμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος.
Η μοναδική ενημέρωση που ακολούθησε, ήταν η ανάρτηση ενός εκτυπωμένου ηλεκτρονικού μηνύματος στον πίνακα ανακοινώσεων ενός καταστήματος, το οποίο απλά γνωστοποιούσε τις ημερομηνίες των εκλογών. Κι αυτό έγινε μόλις την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 17.50! Λίγο αργότερα, τα στελέχη της απερχόμενης διοίκησης ανακοίνωσαν ότι οι ημερομηνίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων είχαν παρέλθει, χωρίς ποτέ να έχει ανακοινωθεί ο τόπος και ο τρόπος υποβολής των υποψηφιοτήτων, ούτε βέβαια οι σχετικές ημερομηνίες.
Στις προηγούμενες εκλογές του 2012, το συγκεκριμένο «σωματείο» είχε «εγγεγραμμένα μέλη» 2.775 εργαζόμενους από τους οποίους «ψήφισαν» 2.208 εργαζόμενοι και εξέλεξαν για τα συνέδρια της ΟΙΥΕ (έγινε το 2013) 22 αντιπροσώπους και 30 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Είναι εμφανής, δηλαδή, ο τρόπος που αξιοποιείται το συγκεκριμένο σωματείο και στη διαμόρφωση των συσχετισμών στο επίπεδο των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οργάνωση - «φάντασμα» με χιλιάδες «μέλη»
Ωστόσο, το επιχειρησιακό του «Σκλαβενίτη» δεν είναι το μόνο σωματείο που αξιοποιείται από την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της γι' αυτό το σκοπό. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το παράδειγμα της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων, που έκανε εκλογές «στα μουλωχτά» το Νοέμβρη του 2014.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωματείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και ταυτόχρονα την πιο πολυπληθή οργάνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τα βασικά σημεία του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που είχε κάνει τότε (Δεκέμβρης 2014), αξιοποιώντας και τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με όσα είχαμε γράψει (24/12/2014):
  • Στις αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου σωματείου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 4.720 άτομα. Στις προηγούμενες εκλογές εμφανίζονταν 4.552 ψηφίσαντες, οι οποίοι εξέλεξαν για τα συνέδρια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (2013) 46 αντιπροσώπους και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας 61 αντιπροσώπους.
  • Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση πριν τις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 153 (!) εργαζόμενοι, σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης. Την πρώτη μέρα των εκλογών, η Εφορευτική Επιτροπή είχε μητρώο με 7.496 εγγεγραμμένους, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα η συνέλευση έγινε με μητρώο 225 μελών «ταμειακά εντάξει». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, σε μια βδομάδα «τακτοποιήθηκαν» οικονομικά 7.271 μέλη, δηλαδή 50 μέλη την ώρα, μέρα - νύχτα (!).
  • Οι διευθυντές των καταστημάτων διακινούσαν αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο και απευθύνονταν σε εργαζομένους μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα του «Σκλαβενίτη». Αλλωστε, η διοίκηση του σωματείου και η εργοδοσία είναι ένα αξεδιάλυτο κουβάρι.
  • Διόλου τυχαία, στις διαδικασίες του εν λόγω σωματείου, τον πρώτο λόγο έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από το συγκεκριμένο σωματείο και τους αντιπροσώπους που εκλέγει, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στην ΟΙΥΕ. Επίσης, στο τελευταίο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, από το ίδιο σωματείο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε 61 αντιπροσώπους (σχεδόν το 1/3 της δύναμής της) και με τον ίδιο τρόπο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν τρεις έδρες στο ΕΚΑ.
Δυο έκτακτα συνέδρια σε ενάμιση χρόνο!
Πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων και στην Πτολεμαΐδα
είναι τα ταξικά σωματεία της περιοχής 
Σε περίοδο απομαζικοποίησης των σωματείων, το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας παρουσιάζει αύξηση αντιπροσώπων κατά 21!
Την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, έγινε το έκτακτο συνέδριο τουΕργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Το προηγούμενο συνέδριο, το οποίο ήταν επίσης έκτακτο (!), είχε γίνει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Τι επέβαλε αυτή την «πρεμούρα» της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) να ζητήσει και να αποφασίσει εκ νέου συνέδριο, πολύ πριν την ημερομηνία που προβλεπόταν το επόμενο εκλογοαπολογιστικό; Η προσπάθεια να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι συσχετισμοί υπέρ του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, μέσα από ένα όργιο παρατυπιών και νοθείας.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία, είναι ότι στη νέα σύνθεση της διοίκησης χρειάζεται να εκπροσωπηθεί καλύτερα ο ιδιωτικός τομέας, ενόψει της κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»! Πρόκειται για αστείο πραγματικά επιχείρημα που «δε χωράει σοβαρό σχολιασμό», όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία», η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και εναντιώθηκε στην απόφαση για έκτακτο συνέδριο.
Η πραγματικότητα και τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι ταξικές δυνάμεις, ξεσκεπάζουν τις πραγματικές προθέσεις της πλειοψηφίας. Σε μια περίοδο απομαζικοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, λόγω της μεγάλης ανεργίας αλλά και της απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, στα σωματεία που εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 8.096 εργαζόμενοι, από 7.234 στο συνέδριο του Φλεβάρη 2014!
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεγάλη αύξηση των ψηφισάντων δείχνει καραμπινάτη νοθεία. Για παράδειγμα, στο Σωματείο Εργαζομένων στον τομέα της Ζαχαροπλαστικής, από 26 στο προηγούμενο συνέδριο τώρα ψήφισαν 189. Στο Σωματείο Χειριστών Βορείου Συστήματος, από 186 ψήφισαν 491.
Επίσης, στο Σωματείο Ηλεκτροοξυγονοσυγκολλητών «Η Αναγέννηση», από 230, ψήφισαν τώρα 587 και στο Σωματείο Εργατών και Εργατοτεχνιτών στο Μέταλλο, από 279 στο προηγούμενο συνέδριο, ψήφισαν τώρα 588. Επίσης, στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου λειτουργούν πέντε σωματεία χειριστών, στα οποία ψηφίζουν 1.662 χειριστές! Συνέπεια όλων αυτών είναι το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας να κάνει συνέδριο με 21 περισσότερους αντιπροσώπους από το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, από τους 120 αυξήθηκαν στους 141, με αύξηση κατά έναν των αντιπροσώπων που εκλέγονται για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κυριολεκτικά μιλάνε από μόνα τους. Αν πάμε παραπέρα, θα βρούμε κι άλλα «μαργαριτάρια». Για παράδειγμα, στις αρχαιρεσίες του Περιφερειακού Συνδικάτου Χειριστών Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας - ΔΕΗ ΑΕ, που έγιναν πρόσφατα, για την ανάδειξη νέου ΔΣ, αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας και στην Ομοσπονδία Χειριστών, καλούνταν να ψηφίσουν συμβασιούχες καθαρίστριες δημοσίων σχολείων.
Το «κίνητρο» με το οποίο προσπάθησαν να τις δελεάσουν, ήταν ότι το σωματείο θα «βοηθήσει στη μονιμοποίησή τους» ή «θα τους εξασφαλίσει δουλειά σε εργολάβους με τους οποίους διατηρεί καλές σχέσεις», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο κλαδικό σωματείο είναι αποκλειστικά για χειριστές...
«Μητρώο» του σωματείου η λίστα της εργοδοσίας
Στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ), που έκανε συνέδριο τον περασμένο Μάη, και στα σωματεία της δύναμής


 του, η παραγωγή νόθων αντιπροσώπων καλά κρατεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αρχαιρεσίες του σωματείου «Ιδιωτικών Υπαλλήλων που εργάζονται στην Καλλιέργεια, Συγκομιδή, Τυποποίηση, Συσκευασία, Μεταποίηση - Επεξεργασία και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων».
Πρόκειται για Σωματείο - σφραγίδα χωρίς καμία απολύτως δράση, σε ένα χώρο που επικρατούν άθλιες συνθήκες εργασίας, κυριαρχεί η εντατικοποίηση με 10ωρα και 12ωρα, με απληρωσιά και κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
στην Καβάλα 
Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες που έγιναν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις των συσκευαστηρίων στην περιοχή Μυρτόφυτο - Ελαιοχώρι, τα μητρώα του σωματείου ήταν πιστά αντίγραφα των καταστάσεων μισθοδοσίας και οι αρχαιρεσίες έγιναν σε συνεργασία με τους εργοδότες.
Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο τον περασμένο Σεπτέμβρη, παραβρέθηκαν 21 εργαζόμενοι για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, οι οποίοι, αν και βρίσκονταν γραμμένοι στη λίστα των μελών, δήλωναν πως καμιά σχέση δεν έχουν με το συγκεκριμένο σωματείο. Από αυτούς τους 21 που ψήφισαν για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής, στις εκλογές του σωματείου ψήφισαν μόνο 3, που ήταν και μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Οι άλλοι εξαφανίστηκαν.
Από τους 13 υποψηφίους που διεκδικούσαν την ψήφο των εργαζομένων στα συσκευαστήρια, στις εκλογές συμμετείχαν μόνο τρεις, ενώ οι υπόλοιποι 10 δε θέλησαν να ψηφίσουν ούτε καν τον εαυτό τους.
Τελικά, η πλειοψηφία των 309 εργαζόμενων που ψήφισαν μέσα στα συσκευαστήρια, ουδέποτε έκαναν αίτηση να είναι μέλη του σωματείου και φυσικά δεν γνώριζαν τίποτα για τη δράση του. Παρ' όλα αυτά, παρουσιάζονταν από την πλειοψηφία ως «οικονομικά τακτοποιημένοι».
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, οι εργοδότες τους σε συνεργασία με την παράταξη της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου τους έγραψαν στους εκλογικούς καταλόγους του σωματείου και τους έδιναν σταυρωμένα ψηφοδέλτια να τα ρίξουν στην κάλπη. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι εργοδότες βεβαίωναν τα στοιχεία των εργαζομένων που δεν είχαν έγγραφα ταυτοποίησης ή δεν καταλάβαιναν ελληνικά...
«Σημεία και τέρατα» σε αρχαιρεσίες
Ορισμένα ακόμα κραυγαλέα παραδείγματα διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθες διαδικασίες από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά:
-- Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης έκανε συνέδριο στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με καταγγελία της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), σε σύνολο 21 σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, δεν υπήρχε πρακτικό εκλογής εφορευτικής σε 11 και ένα ήταν ελλιπές, σε δύο δεν υπήρχε πρακτικό αρχαιρεσιών, σε 17 δεν υπήρχε μητρώο μελών, σε 21 δεν υπήρχε κατάσταση ψηφισάντων εφορευτικής επιτροπής και σε ένα δεν υπήρχε κατάσταση ψηφισάντων για τα όργανα. Δηλαδή, ένα απόλυτο χάος σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων!
-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης «Το Ρόδον» έκανε εκλογές λίγο πριν το πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σωματείο - σφραγίδα, παράρτημα της βιομηχανίας παραγωγής νόθων αντιπροσώπων, που όσο ήταν στα χέρια της ΠΑΣΚΕ, σε συνεννόηση με τους εργοδότες, έπαιρνε λίστα εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης, κατάρτιζε μητρώο μελών και «ψήφιζαν» οι εργαζόμενοι χωρίς να το ξέρουν!
Με αυτόν τον τρόπο, έστελνε τέσσερις αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το σωματείο αυτό, το τελευταίο διάστημα, πέρασε στα χέρια του ΜΕΤΑ (συνδικαλιστικές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) με μετατοπίσεις στελεχών από την ΠΑΣΚΕ. Οπως αποκαλύφθηκε, οι τελευταίες αρχαιρεσίες θα ξεκινούσαν με το ίδιο μητρώο μελών που χρησιμοποιούσε η ΠΑΣΚΕ, το οποίο περιλαμβάνει και εργαζόμενους που παλιότερα είχαν καταγγείλει επώνυμα ότι ουδέποτε γράφτηκαν μέλη και ψήφισαν στο συγκεκριμένο σωματείο.
Για τις εκλογές δεν είχε γίνει εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, ούτε είχε εκλεγεί εφορευτική επιτροπή. Επιπλέον, τα δύο άτομα που είχαν στήσει την κάλπη, παραβάν και ψηφοδέλτια ήταν γνωστά μέλη του εργοδοτικού σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία ISS (που και αυτό πέρασε στα χέρια του ΜΕΤΑ από την ΠΑΣΚΕ) που πρωτοστατούν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στην εργολαβία καθαριότητας, για να μην αντιδρούν στην απληρωσιά και τις περικοπές. Μάλιστα, με την εμφάνιση στελεχών του ΠΑΜΕ και με εμφανές το παραβάν, την κάλπη, τα ψηφοδέλτια και μπροστά στο δικαστικό αντιπρόσωπο, προφασίζονταν ότι δεν διεξάγονταν στο χώρο αρχαιρεσίες !
Τα πέντε στο σύνολο άτομα που παρουσιάστηκαν για να ψηφίσουν, δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο που εκπροσωπεί το σωματείο. Στο ψηφοδέλτιο, υποψήφιος ήταν στέλεχος του ΜΕΤΑ, μέλος της διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, αλλά και εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ, που ως υποψήφιος και εκεί δεν εκλέχτηκε αντιπρόσωπος για το συνέδριο του ΕΚΘ!
-- Σε έκτακτο συνέδριο προχωράει στις 25 Νοέμβρη και τοΕργατικό Κέντρο Φλώρινας. Το προηγούμενο συνέδριο είχε γίνει τον Απρίλη του 2013 και τώρα επισπεύδεται με προφανή σκοπό να αναβαπτίσει τους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που στέλνει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Από 67 αντιπροσώπους που είχε το προηγούμενο συνέδριο, τώρα θα πάρουν μέρος 73...

«Της νοθείας το ανάγνωσμα» στα Φάρσαλα
Στα κρυφά και με όργιο νοθείας, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων,προχώρησαν την περασμένη Ανοιξη σε «εκλογές», από τις οποίες μάλιστα, για μια ακόμη φορά, πέταξαν έξω το Σωματείο Οικοδόμων. Παράλληλα, όμως, έστησαν σωματεία - σφραγίδες, με ανύπαρκτη λειτουργία και δράση, που όμως εμφανίζονται να έχουν εγγεγραμμένα και ψηφίσαντα πολλές εκατοντάδες μέλη το καθένα, σε μια πόλη των 10.000 ανθρώπων, όπως είναι τα Φάρσαλα.
Σύμφωνα με καταγγελία της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, ανάμεσα στα σωματεία - σφραγίδες είναι τα εξής:
  • Το «σωματείο» Εθνική Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρσάλων, το οποίο στις τελευταίες εκλογές (5/11/2012) είχε παρουσιάσει 592 ψηφίσαντες. Οι «εκλογές» κράτησαν από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, που σημαίνει ότι ψήφιζαν 84 άτομα την ώρα, ενώ υπάρχουν γραμμένα στην κατάσταση ψηφοφορίας 8 άτομα τα οποία ξαναψήφισαν μια βδομάδα αργότερα (12 - 13/11/2012), στο σωματείο της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ».
  • Στο «σωματείο» Εργατών και Υπαλλήλων περιοχής Φαρσάλων, που κι αυτό εμφάνισε 502 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη στις «εκλογές» (27/9/2012) και στη Γενική Συνέλευση (25/9/2012), ενώ τα δύο από τα τρία μέλη που εκλέχτηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή δεν ήταν παρόντα και δεν ψήφισαν για την εκλογή τους. Και σ' αυτό το «σωματείο» υπάρχουν 11 άτομα στην κατάσταση ψηφισάντων που ξαναψήφισαν ενάμιση μήνα μετά (12-13/11/2012) και στο σωματείο της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ».
  • Το «σωματείο» Πρακτικών Μηχανικών επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ», που παρουσίασε 129 ψηφίσαντες, από τους οποίους οι εφτά ψήφισαν ένα μήνα μετά και στις εκλογές της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ», ενώ στη Γενική Συνέλευση, στις 8/10/2012, δεν ήταν παρόντες οι τρεις που εκλέχτηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή.
Διαδικασίες - εξπρές για τον έλεγχο των συσχετισμών
Σε συνεδρίασή του τη βδομάδα που μας πέρασε, το ΔΣ τουΕργατικού Κέντρου Ηρακλείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στις 2 Δεκέμβρη, έξι μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Οπως εξηγεί η ΔΑΣ ΕΚΗ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), η απόφαση αυτή έχει καθαρά κομματική σκοπιμότητα: «Οι δήθεν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι (πρώην ΠΑΣΚΕ, νυν ΣΥΡΙΖΑ), διαπιστώνοντας πως το επόμενο διάστημα υπάρχουν εκλογές σε σωματεία που δεν "ελέγχουν" κι υπό το φόβο της αύξησης των αντιπροσώπων, προχωράνε σε πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών.
Τόσο πολύ φοβούνται την ετυμηγορία των εργαζομένων, που με κρυφές διαδικασίες και με τις ευλογίες της πλειοψηφίας του ΕΚΗ, συγκρότησαν διασπαστικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων, το οποίο με ταχύτατες διαδικασίες έκανε εκλογές την Κυριακή 15/11 και το εντάξανε στη δύναμη του ΕΚΗ στη συνεδρίαση της επόμενη μέρας. Ενώ υπάρχουν άλλα σωματεία που κάνουν και ξανακάνουν αιτήσεις για να ανήκουν στο ΕΚΗ και τις απορρίπτουν, όπως για παράδειγμα το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη", που είναι καταξιωμένο και με πλούσια δράση στον κλάδο του.
Επιπλέον, υπάρχουν σωματεία που είναι κυριολεκτικά σφραγίδες, τα οποία δεν έχουν κάνει εκλογές και εμφανίζουν πρακτικά αρχαιρεσιών με αντιπροσώπους, που δεν έχουν καν συνεδριάσει την τριετία, που κάνουν εκλογές με περιπλανώμενους ημέτερους ψηφοφόρους».
Σε ότι αφορά το διασπαστικό σωματείο που εγγράφηκε την περασμένη Δευτέρα στο ΕΚΗ, πρόκειται για «Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις ανατολικής Κρήτης». Το συγκεκριμένο σωματείο εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Ηρακλείου το Δεκέμβρη του 2014. Από τότε δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση, δεν έκανε ούτε μία κινητοποίηση, παρά μόνο κρυφές εκλογές ένα μήνα πριν το συνέδριο του ΕΚΗ, για να βγάλει τους αντιπροσώπους και να εξασφαλίζουν τη θέση τους στο ΔΣ οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας του ΕΚΗ!
Η πρόκληση όμως της πλειοψηφίας δεν σταματάει εκεί. Την Πέμπτη, όταν αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΕΚΗ, για να καταγγείλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, αντί να απολογείται για τις αθλιότητες που διαπράττουν σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά του κινήματος, ήταν θρασύς απέναντι στους συνδικαλιστές.
Μάλιστα, όταν η αντιπροσωπεία αποχώρησε, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και για να σκεπάσει τις πομπές της διοίκησης, διέδιδε μυθεύματα ότι «δεχτήκαμε φασιστική επίθεση από ομάδα 30 συνδικαλιστών του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) (...) επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές που βρίσκονταν στο χώρο προκαλώντας τους σωματικές βλάβες»!
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και προειδοποιεί
Οπως κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη με ανακοίνωσή της ηΕκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, παλιός και νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στήνουν βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων, με στόχο «να νοθεύσουν τη θέληση των εργαζομένων, τους συσχετισμούς σε βάρος του ταξικού κινήματος. Αυτό που τους ενώνει, είναι να υπηρετούν την πολιτική που εξαθλιώνει την εργατική τάξη και φουσκώνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας του κεφαλαίου. Ο μεγάλος καημός τους είναι ο έλεγχος του εργατικού κινήματος, για να ποδηγετήσουν την εργατική τάξη, για να βάλουν στο γύψο το κίνημα, για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να υποτάξουν την εργατική τάξη στη γραμμή του κεφαλαίου.

Αυτή η πρόκληση δε θα περάσει έτσι. Τους προειδοποιούμε: η υπομονή τελείωσε, καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τις ευθύνες τους πρέπει να αναλάβουν και αυτοί που υποτίθεται επιτηρούν τη νομιμότητα και βάζουν την υπογραφή τους σε νόθα πρακτικά αρχαιρεσιών, που κλείνουν τα μάτια στις καραμπινάτες ατιμίες που γίνονται σε διάφορες αρχαιρεσίες σωματείων. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων να μην ανεχτούν αυτήν την κατάσταση, να καταγγείλουν μαζικά τέτοια φαινόμενα, να στηρίξουν και να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που είναι η απαντοχή των εργαζομένων».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget