ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ξεκίνησε το απόγευμα το Σαββάτου η Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Η Ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής.
Το Σάββατο, πρώτη μέρα της Ημερίδας, εκατοντάδες εργαζόμενοι, κομμουνιστές εργάτες και υπάλληλοι, πρωτοπόροι συνδικαλιστές στους κλάδους τους, άλλοι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους στους αγώνες, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, των γραμμάτων και των τεχνών, μαζί και πολλοί νεολαίοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση που έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».
Νωρίτερα, τα μάτια και το μυαλό όλων περιηγήθηκαν στην έκθεση που λειτουργεί στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων, με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870-1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες». Πρόκειται για μια σημαντική και καλαίσθητη έκθεση, που παρουσιάζει βήμα βήμα την ανάπτυξη τους εργατικού κινήματος στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, μετά την ίδρυσή του το 1918.
«Έχουμε συνείδηση ότι το θέμα είναι μεγάλο και ότι έχει πολλές πλευρές», σημείωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά, καλωσορίζοντας όσους βρέθηκαν στην έναρξη της Ημερίδας. «Δεν φιλοδοξούμε -συνέχισε- να το εξαντλήσουμε αυτές τις δυο μέρες. Επιδίωξή μας είναι να προβληματίσουμε και να δώσουμε τροφή για μεγαλύτερη μελέτη και εμβάθυνση στα ζητήματα της στρατηγικής μας. Η κεντρική εισήγηση, οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις επιδιώκουν να φωτίσουν πλευρές ενός ευρύτερου συνόλου που είναι το θέμα των εργασιών μας».
Η παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη
Μετά την κεντρική εισήγηση, την πρώτη μέρα της Ημερίδας, ακολούθησε παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνου του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη». 
 Η Παρέμβαση της Λουΐζας Ράζου
Ακολούθησε η παρέμβαση της Λουίζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του».
Η παρέμβαση του Γιώργου Πέρρου
Οι παρεμβάσεις έκλεισαν με αυτήν του Γιώργου Πέρρου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος».
Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που ταξίδεψε όσους το παρακολούθησαν στην εποχή του μεσοπολέμου, με εργατικά - επαναστατικά τραγούδια της περιόδου 1918-1935.
 Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…», περιλάμβανε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου (1918-1935). Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, που τα περισσότερα αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος: Του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ («Κόκκινα Τραγούδια», 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου («Επαναστατικά Τραγούδια», 1928) και του «Ριζοσπάστη» («Κόκκινο Ημερολόγιο», 1935).
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, ερμήνευσε οΠάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.
Ενορχήστρωση, διασκευή των τραγουδιών και διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Διδασκαλία χορωδίας: Ανθή Γουρουντή. Αφηγητές: οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.
Οι εργασίες της ημερίδας την Κυριακή - Η ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου
Το πρωί της Κυριακής οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν μέσα στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».
Η ομιλία του Γρ. Λιονή
Ακολούθησε η παρέμβαση του Γρηγόρη Λιονή μέλους του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης».
Η ομιλία του Ν. Αμπατιέλου
Στη συνέχεια παρέμβαση έκανε ο Νίκος Αμπατιέλος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία». 
Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία εδώ σε μορφή PDF.
Έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφίας
Στα πλαίσια της ημερίδας, στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται σημαντικές στιγμές από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα. Η έκθεση με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες» αφορά στην περίοδο 1870 - 1935.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κεντρίζουν τόσο τα θεματικά ταμπλό, όσο και οι προθήκες με τα πρωτότυπα ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Έντυπα από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος, όπως για παράδειγμα «η φωνή του εργάτου» (σοσιαλιστική εργατική εφημερίδα των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ) στην οποία διαβάζουμε ρεπορτάζ του 1923 για την «απεργία των εργατών θαλάσσης». Ή, το περίφημο «Κόκκινο Ημερολόγιο» έκδοση του «Ριζοσπάστη», στην οποία περιλαμβάνονται κείμενα διανοουμένων της δεκαετίας του '30. Προκηρύξεις της περιόδου που το εργατικό κίνημα ήταν στα σπάργανα αλλά και εκδόσεις όπως του Φρειδερίκου Έγκελς για τον Ουτοπικό και Επιστημονικό Σοσιαλισμό, του 1920. Ντοκουμέντα ενδεικτικά της διαπάλης της εποχής, όπως ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λάρισας που ενημερώνει τους σιδηροδρομικούς για ένα σωματείο που έστησε ο κρατικός μηχανισμός με σκοπό την «καταπολέμηση των κομμουνιστών»! Ξεχωρίζει ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» του 1908, πριν δηλαδή δεθεί οργανικά με το ΚΚΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά για την έκθεση 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget