«Ο κύβος ερρίφθη» για τις νέες ανατροπές στην Ασφάλιση

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι «ακτινογραφία» των μέτρων που έρχονται σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων
Οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για την Ασφάλιση το 2016 είναι μια ξεκάθαρη «ακτινογραφία» για τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και τη σφοδρότητα της επίθεσης που θα εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες.
Οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή και τους ρυθμούς εφαρμογής, αλλά όχι για την ουσία των μέτρων, αναμένεται να ληφθούν μεθαύριο Τρίτη, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και θα κινούνται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Στις νέες περικοπές που ετοιμάζονται μέσα από τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων και στη διαμόρφωση του νέου «ασφαλιστικού μοντέλου», της «νέας αρχιτεκτονικής» του συστήματος, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Πάντως, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει το ασφαλιστικό σύστημα, το βέβαιο είναι ότι αυτό διαμορφώνεται βήμα το βήμα στη βάση των στόχων και των στρατηγικών κατευθύνσεων που επιτάσσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτά υπηρετεί το 3ο μνημόνιο, όπως και το πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών» που συνέστησε η κυβέρνηση.
Απ' αυτή την άποψη, τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι εξόχως αποκαλυπτικά για το βάθος και το εύρος των ανατροπών, αφού το σύνολο των μέτρων στην Ασφάλιση μόνο για το 2016 η ίδια η κυβέρνηση το αποτιμά στο 1,8 δισ. ευρώ.
Ακόμα χειρότερα, τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται και που θα καθορίζουν το νέο «μοντέλο» Ασφάλισης, αποτιμώνται στο δεκαπλάσιο από το κόστος που είχαν για ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι διατάξεις που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται για παραμετρικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας, η διαμόρφωση νέων χαμηλότερων κατώτερων ορίων στις συντάξεις, η μη απόδοση ολόκληρης της κατώτερης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και άλλα.
Η νέες περικοπές βαφτίζονται «δικαιοσύνη»
Τώρα σχεδιάζονται νέες αιματηρές περικοπές, μέσα από τον αυθαίρετο επανυπολογισμό των συντάξεων, στον οποίο, εκτός των άλλων συντελεστών που έτσι κι αλλιώς θα αλλάξουν προς το χειρότερο (συντάξιμος μισθός, έτη Ασφάλισης, ποσοστό αναπλήρωσης), θα προστεθεί και ο συντελεστής της ηλικίας συνταξιοδότησης του κάθε συνταξιούχου, σαν μια επιπλέον τιμωρία για το γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκαν με τα ειδικά ηλικιακά όρια που πρόβλεπε το Ταμείο τους.
Αυτό βαφτίζει «δικαιοσύνη» η κυβέρνηση, θέλοντας να καλλιεργήσει κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των νεότερων σε ηλικία συνταξιούχων. Από εδώ και η φιλολογία των τελευταίων ημερών για δήθεν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη κάτω από τα 62 έτη, αποκρύβοντας το γεγονός ότι ήταν συνταξιοδοτήσεις που προβλέπονταν από τους νόμους, από τα ίδια τα καταστατικά των Ταμείων, πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Γι' αυτό το λόγο και η κυβέρνηση - όπως φάνηκε και στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των «θεσμών» - επιδιώκει να παρουσιάσει «πακέτο» τις περικοπές με το νέο «μοντέλο», για να τις εμφανίσει ως στοιχείο της «νέας αρχιτεκτονικής» του συστήματος και ως αποτέλεσμα «ισονομίας» όλων των ασφαλισμένων.
Ομως, τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός, που προβλέπει με ακρίβεια το συνολικό κονδύλι των περικοπών για το νέο έτος - περικοπές που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο διηνεκές - όσο και οι δεσμεύσεις για τα νέα χαρακτηριστικά του Ασφαλιστικού που αναλήφθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ψηφίστηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι με το 3ο μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές αποφάσεις για τις επόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό έχουν ήδη παρθεί. Οι υπογραφές έχουν μπει. Απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες και κυρίως η επικοινωνιακή πολιτική για το πώς θα παρουσιαστούν οι νέες αντιλαϊκές πολιτικές.
Το ένα μέτρο πίσω από το άλλο
Και εξηγούμαστε: Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και δεσμευτεί για ενοποίηση όλων των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης σε ένα υπέρ-ταμείο, με βασικό χαρακτηριστικό τη συγχώνευση προς τα κάτω όλων των παροχών. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και τα εφάπαξ, είτε παραμείνουν οργανωτικά «αυτοτελή», είτε απορροφηθούν από το υπέρ-ταμείο της κύριας, ελάχιστη διαφορά κάνει, αφού έτσι κι αλλιώς επικούρηση και εφάπαξ σταδιακά θα σβήσουν.
Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι το 2016 οι επικουρικές θα κοπούν επιπλέον κατά 394 εκατ. ευρώ και τα εφάπαξ θα χάσουν άλλα 165 εκατ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει και η κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», που θα αφαιρέσει κρίσιμους πόρους από όσα Ταμεία ακόμα τους διατηρούν.
Δεδομένη είναι και η αύξηση των εισφορών, κυρίως του ΟΓΑ, αλλά και σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη - πριν εμφανιστεί το νέο «μοντέλο» - ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών των αγροτών και το χαράτσι σε βάρος τους, μόνο για το 2016, καθορίζεται στα 102 εκατ. ευρώ. Με θρησκευτική ευλάβεια εφαρμόζεται και η πρόβλεψη για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού, συνεχίζοντας την παράδοση, το σχετικό κονδύλι για το 2016 είναι μειωμένο κατά 458 εκατ. ευρώ.
Επομένως, όλα τα στοιχεία του «εγκλήματος» είναι στο τραπέζι και η ευθύνη περνάει τώρα στους ίδιους τους εργαζόμενους να εμποδίσουν με τον αγώνα τους τα βάρβαρα μέτρα...
Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού
Το δεκαπλάσιο (!) «δημοσιονομικό όφελος» από τα μέτρα που πήρε έως τώρα προσδοκά η κυβέρνηση για το 2016, με τη «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζει στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό αποκαλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016, ο οποίος, μόνο για τον επόμενο χρόνο, θα φορτώσει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών!
Το ποσό αυτό θα προκύψει από την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί μέσα στο 2015, ως μέρος του 3ου μνημονίου και άλλων που αναμένεται να ψηφιστούν με το «νέο Ασφαλιστικό». Τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα εξής:

  • Τα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως κομψά ονομάζουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις και γενικότερα στις παροχές των Ταμείων, αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων,αποτιμώνται συνολικά στο 1,838 δισ. ευρώ. Από αυτά, 187,7 εκατ. αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και το 1,651 δισ. ευρώ τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.
  • Ειδικά για το Δημόσιο, οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις (αύξηση ορίων ηλικίας, πάγωμα κατώτερων συντάξεων, περιορισμός της κατώτερης μόνο στο ύψος του οργανικού ποσού μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους) θα αποφέρουν «όφελος» 15,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν η «νέα μεταρρύθμιση» των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα «εξοικονομήσει» 172 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει και τη σφοδρότητα των μέτρων που πρόκειται να παρθούν.
  • Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα, τα νέα μέτρα κοστολογούνται μόνο για το 2016 σε 493,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα ήδη ψηφισθέντα για την αύξηση των ορίων και το νέο καθεστώς στις κατώτερες θα «αποδώσουν» μόλις 45 εκατ. ευρώ (συνολικά 538,5 εκατομμύρια ευρώ).
  • Η αύξηση των εισφορών και η παραπέρα μείωση των παροχών που δίνουν τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αποτιμώνται στο 1,112 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν και από μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά και από νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό πακέτο. Συγκεκριμένα: 710,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών στην Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Περίπου 165 εκατ. ευρώ από την επίδραση στα εφάπαξ (καθυστέρηση συνταξιοδότησης και μικρότερα εφάπαξ). Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ(που πρόκειται να ψηφιστεί) αποτιμάται μόνο για το 2016 σε 102 εκατ. ευρώ. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα αρχίσει μέσα στο 2016, θα αποφέρει «όφελος» στο σύστημα 223 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το ποσό αυτό από το εισόδημά τους.
  • Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ύψος της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί το 2016 κατά 394 εκατομμύρια ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,506 δισ. ευρώ (μείωση 10,1%). Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος μειώσεων στις επικουρικές, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δε θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή θα βρεθούν ισοδύναμα! Μάλιστα, δεν αποκλείεται η μείωση να αποδειχτεί ακόμα μεγαλύτερη, αφού εδώ αναγράφεται η συνολική δαπάνη, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί.
  • Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και οι αυξήσεις των εισφορών ερμηνεύονται και με τησταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα συρρικνωθεί παραπέρα για έναν ακόμη χρόνο, φτάνοντας στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. ευρώ φέτος (μείωση 458 εκατ. ευρώ).

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget