01/30/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Ποικίλες αντιδράσεις και πολύμορφες διεργασίες μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου εξακολουθεί να προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα, στη σκιά των πιέσεων που ασκούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της -με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν- για να εφαρμοστούν ακόμη πιο άγρια μέτρα καταστολής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τα βάρβαρα μέτρα που απαιτούν οι «εταίροι» της Ελλάδας στην ΕΕ, τη στιγμή που Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θέτουν αμέσως ή εμμέσως θέμα «διακομματικής συνεννόησης» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θέτοντας ως ζητούμενο την παραμονή της χώρας στη ζώνη Σένγκεν. Κοινή συνισταμένη των κομμάτων αυτών, η προσπάθεια να αποκρυφτεί το γεγονός ότι η Σένγκεν δεν είναι χώρος ελεύθερης μετακίνησης αλλά οργανωμένος  μηχανισμός καταστολής της ΕΕ.

Η κυβέρνηση θα είναι «συνεπής στις υποχρεώσεις της»


Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας σήμερα στο «Mega», ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «συνεπής στις υποχρεώσεις της» σε σχέση με το προσφυγικό. Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα «hot spots», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει «τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη,(...) τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο (…) στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες». Πρόσθεσε, ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως «πολύ νωρίτερα» από το τρίμηνο.

Ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε, επίσης, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών. Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν, περιορίστηκε να πει: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

ΝΔ: Καταγγέλλει ανικανότητα, ζητά σκληρότερη στάση


Κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών έκανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου ανακοίνωσε πρωτοβουλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε ουσιαστικά σκλήρυνση της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προσφύγων και συμμόρφωση με τις αντιδραστικές απαιτήσεις της ΕΕ, προκειμένου να μην αποβληθούμε από τη Σένγκεν, κρύβοντας σκόπιμα το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενό της συνθηκης.

Αναφορικά με τις «πρωτοβουλίες» Μητσοτάκη αυτές αφορούν συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα και ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς και επίσκεψη στη Μυτιλήνη «για να έχει πλήρη εικόνα κατάστασης».

«Συνεννόηση» στο προσφυγικό θέλουν ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι


Τη διάθεση του Ποταμιού «να υποστείλει τη σημαία της κριτικής» στο προσφυγικό, προκειμένου να λυθεί αυτό «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», εξέφρασε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσει «κλίμα συνεννόησης» (κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο στη συνέχεια για ευρύτερες πολιτικές διεργασίες) ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, αν δουλέψουμε σωστά», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το κλίμα ενδεχομένως εντάσσεται και η συνάντηση που ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «τις ραγδαίες εξελίξεις στο Προσφυγικό και τις απόψεις Ευρωπαίων παραγόντων για τυχόν αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα». Η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.



Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο Ελληνικό Δίκαιο που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Υπερψηφίστηκαν και οι τροπολογίες που είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

Σε σύνολο 256 βουλευτών για το ΕΣΡ «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 101 και «παρών» δύο. Για την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 91 και παρών 12.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ στις δύο τροπολογίες ψήφισε «παρών».  

Ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι ακόμα πιο ελκυστικό για τα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης διαμορφώνει ο νομος που ψηφίστηκε καθώς ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), που αντικαθιστά το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου. Αφορά, δηλαδή, εξίσου την ασφάλιση για συντάξεις, Πρόνοια και Υγεία.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι στόχοι της οδηγίας είναι η διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και η κατάργηση των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ των δικαίων των κρατών - μελών, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Κατά τη συζήτηση και παραβλέποντας την κραυγαλέα υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών τόσο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ισχυρίστηκε ότι «δεν στοιχειοθετούνται από πουθενά» οι καταγγελίες του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η πίτα της ιδιωτικής ασφάλισης» είπε, υποστηρίζοντας ότι τάχα μοναδικός στόχος είναι «να αυξηθεί η φερεγγυότητα» αυτών των εταιρειών και να «ρυθμιστεί η αγορά».

Εκτός από την κυβέρνηση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στηρίζουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί «ολοκληρώνεται το πλαίσιο για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης». 

Η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όχι γιατί διαφωνεί με την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά γιατί «θα βάλει ταφόπλακα σε ελληνικές εταιρείες», όπως είπε ο εισηγητής της, Βαγγέλης Καρακώστας, επιβεβαιώνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα στηρίζει απροκάλυπτα το κεφάλαιο. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εξέφρασε τον καημό του γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση πριν δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, γεγονός που δυσκολεύει τον υπουργό Εργασίας να το περάσει! 

Η ομιλία του Σάκη Βαρδαλή


Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του ξέχασε να πει ότι την ίδια ακριβώς περίοδο η κυβέρνηση κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Κύριοι της κυβέρνησης πάει πολύ να διατηρείτε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ετοιμάζετε νέα σφαγή με άγριο τσεκούρι στις επικουρικές και με εθνική σύνταξη πτωχοκομείου και από την άλλη μεριά να υποστηρίζετε πως δεν ανοίγετε το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση» είπε, εξηγώντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Σάκης Βαρδαλής υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς συμπίπτει με το «έγκλημα της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόσθεσε ότι η κύρωση της οδηγίας στοχεύει στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Η λογική της ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι τυχαία επιλογή, αποτελεί βασική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, γιατί υπηρετεί την κεντρική της κατεύθυνση, τη διασφάλιση δηλαδή της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει αναδιανομή της πίτας της τηλεοπτικής αγοράς, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με τις άλλες δύο τροπολογίες για τον «ανταγωνισμό» και την επίσπευση των απαλλοτριώσεων για τα «μεγάλα έργα». 

Η ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου



Στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης στέλνεται τους ασφαλισμένους εξυπηρετώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει κοινοτικές οδηγίες στο Ελληνικό Δίκαιο που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.


Σημείωσε ότι πρόκειται για την πλέον παρασιτική δράση του καπιταλιστικού συστήματος καθώς εμπορευματοποιεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρόσθεσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Ανέφερε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν και εφάρμοσαν αντιασφαλιστικά μέτρα όπως και μέτρα κατά των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ χαρακτηρίζοντας υποκριτική και προκλητική την έκφραση στήριξης προς τους φτωχομεσαίους αγρότες που είναι στα μπλόκα.


Για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών σημείωσε ότι η κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνηση και κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνεται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο αλισβερίσι με τους μεγαλοκαναλάρχες, ενώ συμφωνούν ότι κουμάντο στην ενημέρωση του λαού θα κάνουν οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.  


 Οι βασικοί άξονες 



Με την οδηγία της ΕΕ και το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση:


  • Αίρεται κάθε εθνικό μέτρο ή νόμος που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας.
  • Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (συντάξεις - Υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
  • Ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις. Έτσι, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.


Ο Ν. Καραθανασόπουλος για την αίτηση αντισυνταγματικότητας




Η ΝΔ κατέθεσε νέα αίτηση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.


Αυτή τη φορά η αίτηση αφορούσε την τροπολογία για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος.


Νωρίτερα, το ΚΚΕ έπραξε το ίδιο στο αίτημα αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες που κατέθεσε η ΝΔ. 

Τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης της μικρομεσαία αγροτιάς, για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, το κόστος παραγωγής και τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020,  όπως καταλήχτηκαν στις συσκέψεις που προηγήθηκαν των μπλόκων και προβάλλονται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι: 

Α. Για το Ασφαλιστικό

Στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες, προβλέπεται σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ κι από το 7% που είναι σήμερα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη - Υγεία να είναι 27,45%. Αυτό σημαίνει ότι από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ. Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται αν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα και άλλα ενήλικα μέλη της.
Κι αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημά του αγρότη - θα πληρώσει αυτό το ποσό ακόμα κι αν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά - αφού η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται με βάση ένα κατώτερο τεκμαρτό εισόδημα, που ανέρχεται στα 5.625,6 ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται επί του 80% του κατώτερου μισθού εργαζόμενου πάνω από 25 χρόνων, το οποίο σήμερα είναι 586 ευρώ. Το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα και πολλαπλασιαζόμενο επί 12 μήνες φτάνει στις 5.625,6 ευρώ (586 x 80% = 468,8 x 12 = 5.625,6).
Εμείς απορρίπτουμε όλα αυτά τα μέτρα και ζητάμε:
Πρώτο: Να μη γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ. Οταν τις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να τις πληρώσει το 50% των αγροτών, είναι φανερό ότι πολλοί περισσότεροι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υπερδιπλάσιες εισφορές.
Δεύτερο: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με ευθύνη του κράτους. Δεν πρέπει να πληρώνει ο κόσμος για την Υγεία, αρκετά πληρώνει. Να καταργηθεί η ιδιωτική υγεία, τα «μαύρα» και τα «φακελάκια». Δωρεάν φάρμακο. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας των αγροτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πληρώνουμε το τσουχτερό ασφάλιστρο 6,95% για την Υγεία που πάνε να μας επιβάλλουν.
Τρίτο: Να ανακληθεί το σημερινό όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Γιατί ο ηλικιωμένος αγρότης δεν μπορεί να κάνει τη σκληρή δουλειά που απαιτεί το αγροτικό επάγγελμα κι αν σήμερα το κάνουν πολλοί αναγκάζονται, επειδή με την εξευτελιστική σύνταξη που παίρνουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωση.
Τέταρτο: Συντάξεις αξιοπρέπειας. Σήμερα η μέση αγροτική σύνταξη κινείται στα 400 - 450 ευρώ και στο ίδιο, περίπου, πλαίσιο θα κινηθεί με τα νέα μέτρα, με 25 χρόνια ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι υπερδιπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο προϋπολογισμός θα «αντέχει» για τα 384 ευρώ που η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι η «εθνική σύνταξη». Οι αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη φέτος το 2016 κι έχουν πληρώσει εισφορές από το 1998 (18 χρόνια), παίρνουν 388,08 ευρώ σύνταξη (165,88 η βασική και 222,20 η κύρια - πρόσθετη). Ομως, με τόσο μικρή σύνταξη δεν μπορεί κανείς να ζήσει στο χωριό με αξιοπρέπεια.
Στο Ασφαλιστικό υπάρχουν διαφορές με δυνάμεις σε άλλα μπλόκα, που:
-- Ζητούν μόνο να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές.
-- Δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις.
-- Διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ' αυτόν οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, χωρίς όμως να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται, ώστε να μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους - συνταξιούχους. Το αίτημα να μείνουν στον ΟΓΑ οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, εκτός των άλλων, σημαίνει να πεταχτούν έξω, στον Καιάδα, οι πατεράδες και οι μανάδες τους που είναι συνταξιούχοι.

Β. Για το Φορολογικό

Για το Φορολογικό, η κυβέρνηση εφάρμοσε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ, αφού κατάργησε το αφορολόγητο που είχαμε με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.550 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο κυβερνητικό σχέδιο, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, από το 55% στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017. Δηλαδή, ένας αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο για το 2016 και 2.600 ευρώ για το 2017.
Οι φτωχοί αγρότες δε φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό εισόδημά μας, αλλά με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» που έχει όλος ο κόσμος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όμως, τα καλύπτουν γιατί έχουν αφορολόγητο όριο. Ζευγάρι μισθωτών έχει μέχρι τώρα 2 x 9.550 = 19.100 ευρώ αφορολόγητο και σωστά το έχει και πρέπει να μεγαλώσει. Ετσι, αν ένας αγρότης έχει ένα σπίτι 80 τ.μ., ένα αυτοκίνητο κ.λπ., θα φορολογηθεί σαν να έχει καθαρό, φορολογητέο εισόδημα τουλάχιστον 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πραγματικό του εισόδημα. Οπότε, για το 2016 θα πληρώσει 2.400 ευρώ φόρο (12.000 x 20%) και για το 2017 θα πληρώσει 3.120 ευρώ φόρο (12.000 x 26%). Κι αυτό ακόμα κι αν το φορολογητέο εισόδημά του είναι μηδενικό!
Είναι αλήθεια ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται για να φορολογηθεί ως καθαρό το εισόδημα που απομένει. Ομως, με τα τεκμήρια διαβίωσης «τζάμπα η αφαίρεση», γιατί και οι εισφορές που αφαιρέθηκαν φορολογούνται.
Εμείς απορρίπτουμε στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα και ζητάμε:
Πρώτο: Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια. Είναι φανερό ότι τα τεκμήρια επιβάλλονται για να χαρατσωθούν φορολογικά οι μικρομεσαίοι αγρότες με πολύ μικρό εισόδημα και όχι για να «πιαστεί» η φοροδιαφυγή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Δεύτερο: Να μην πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, αλλά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο. Προτείνουμε αυτό να είναι μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δε βάζουμε ούτε τυχαία, ούτε αυθαίρετα αυτό το όριο. Εχουμε υπολογίσει ότι αυτό χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια - όπως και η εργατική και του αυτοαπασχολούμενου - για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το αγροτικό νοικοκυριό πληρώνει πάρα πολλούς έμμεσους φόρους, αλλά και άλλα χαράτσια, ενώ χρειάζεται να του μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Τρίτο: Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο έως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Γιατί κάποτε πρέπει να πληρώσουν φόρους οι πλούσιοι, οι κεφαλαιούχοι και όχι να πληρώνουν πάντα οι φτωχοί, όπως είναι πάνω από το 90% των αγροτών. Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών, γιατί δεν είναι εισόδημα που χρησιμοποιεί η οικογένεια ακόμη και των πλουσίων για τη διαβίωση, παρά για επενδύσεις που, μάλιστα, δεν τις κάνουν στη χώρα μας, αλλά σε άλλες χώρες, όπου έχουν περισσότερα κέρδη και χαμηλότερους μισθούς (π.χ. Βουλγαρία). Τα χωράφια δεν πάνε Βουλγαρία. Ούτε μπορούμε να πάμε να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες αγρότες, με έδρα τη Βουλγαρία και χωράφια στην Ελλάδα, όπως λένε διάφοροι.
Τέταρτο: Να μην υπάρχει υποχρέωση κράτησης λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες που έχουν μέχρι 40.000 ευρώ τζίρο (από πώληση των προϊόντων και από επιδοτήσεις/ενισχύσεις). Τα έξοδα που απαιτούνται για το κράτημα λογιστικών βιβλίων (πληρωμή λογιστή κ.λπ.) είναι πολλά και ο μικρομεσαίος αγρότης δεν μπορεί να τα πληρώσει.
Και σε ό,τι αφορά τα αιτήματά μας για το Φορολογικό, έχουμε διαφορές με δυνάμεις σε άλλα μπλόκα, που:
-- Αποδέχονται τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και δεν ζητούν αφορολόγητο όριο, παρά μόνο για τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
-- Δεν προβάλλουν την κατάργηση των τεκμηρίων.
-- Δεν συμφωνούν με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο έως 45% για τους μεγαλοαγρότες.
-- Δεν θέτουν ζήτημα κατάργησης των λογιστικών βιβλίων για τους φτωχούς αγρότες.
-- Ζητούν η φορολογία να γίνεται με βάση το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
Αυτές οι δυνάμεις, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους αγρότες που δεν είναι φτωχοί, αλλά μεγάλοι κι έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Ομως, θα έρθει και η δική τους σειρά να φύγουν από τη μέση και τότε δε θα έχουν δίπλα τους τους φτωχούς αγρότες να αγωνίζονται μαζί τους.

Γ. Για το κόστος παραγωγής

Για το κόστος παραγωγής, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ήδη έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% σε 23% και καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
Εμείς απαιτούμε να παρθούν πίσω αυτά τα μέτρα και ζητάμε:
Πρώτο: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους τάζουν νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.
Δεύτερο: Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τις ζωοτροφές, αλλά και στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κάθε έμμεση φορολογία σημαίνει διπλή φορολόγηση του εισοδήματος και αποτελεί τη βάση της φοροδιαφυγής.
Δυνάμεις σε άλλα μπλόκα αποδέχονται ΦΠΑ 13% και 6%.

Δ. Για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020

Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020 περικόπτει τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις σταδιακά μέχρι το 2019 και οι περικοπές θα φτάσουν, συνολικά, στο 60%. Ηδη έχουν κοπεί κατά 8% το 2014 και κατά 15% το 2015. Ταυτόχρονα, επιβάλλει νέους αποκλεισμούς μικρών αγροτών από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις - αποκλείστηκαν περί τους 90.000 αγρότες που δικαιούνταν ενίσχυση μέχρι 250 ευρώ - και νέους περιορισμούς στην παραγωγή.
Εμείς αντιπαλεύουμε αυτές τις αποφάσεις της ΚΑΠ και ζητάμε:
Πρώτο: Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Αυτές οι περικοπές αποτελούν καίριο πλήγμα στο εισόδημά μας, το οποίο, για πάρα πολλούς από μας, στηρίζεται κυρίως στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, μιας και οι τιμές που διαμορφώνονται στην «ελεύθερη» αγορά είναι πολύ χαμηλές για τον παραγωγό, ενώ είναι πολύ υψηλές για τον καταναλωτή.
Δεύτερο: Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αυτοί οι περιορισμοί που επιβάλλει η ΕΕ έχουν ως αποτέλεσμα και το εισόδημά μας να μειώνεται, αλλά και ο λαός μας να βρίσκεται σε διατροφική εξάρτηση από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές των τροφίμων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τις παραγωγικές δυνατότητες να εξασφαλίσει επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και φτηνές πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.
Τρίτο: Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν και όχι κάποιοι που έχουν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και έχουν μαζέψει τα δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε αυτό που συμβαίνει σήμερα, ότι το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων καρπώνεται το 20% των μεγάλων αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μόνο το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, που αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας.
Γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, δυνάμεις σε άλλα μπλόκα όχι μόνο δεν λένε κουβέντα κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά, επί της ουσίας, αποδέχονται τις αποφάσεις της που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Μάλιστα, φτάνουν στο τραγελαφικό σημείο να υποστηρίζουν ότι αυτοί θα διαπραγματευτούν με την ΕΕ καλύτερα ακόμα και από τις κυβερνήσεις και πως τα προβλήματα θα λυθούν με προσφυγές στην ΕΕ, τη στιγμή που οι προσφυγές εξοπλίζουν την κυβέρνηση να εκβιάζει για επιστροφή «παράνομων» ενισχύσεων.
Κύριο μέλημά τους είναι να πετύχουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν να συνεχίζει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων/ενισχύσεων ή και ολόκληρες να πηγαίνει στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η συμφωνία τους με την ΕΕ και την κυβέρνηση για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Θέλουν να αποκλειστούν όλοι οι μικροί και μεσαίοι, για να μοιράζονται οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις μόνο στους μεγάλους.
Μαζί μ' αυτά τα βασικά αιτήματά μας, υπάρχουν κι όλα τα άλλα που συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων, όπως έχει καθοριστεί στις μαζικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.


Σε σχόλιό του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πέραμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Κάθε φορά που η κυβέρνηση υλοποιεί ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο πρωθυπουργός στήνει και μια φιέστα, με ντεκόρ περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία, που οξύνει η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της. Έτσι έγινε και σήμερα στο Πέραμα.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει φιλολαϊκό προφίλ, υποσχόμενος δρόμους και γεύματα στα σχολεία, την ώρα που τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μαστίζει η ανεργία, που η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, την ώρα που τα γεύματα θα έπρεπε να ήταν δεδομένα για όλα τα σχολεία.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, νέος, δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ψίχουλα, αντίθετα έχει χρέος να βαδίσει το δικό του αγωνιστικό δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τα δικαιώματά του».

Εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», ένα από τα «σχήματα» που εκφράζουν τα συμφέροντα επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και δραστηριοποιείται κυρίως στα μπλόκα της Μακεδονίας, θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε χτες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μετά από επαφές που είχε μαζί τους στη Βέροια.
Η εξέλιξη αυτή φανερώνει τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών στη συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων, οι οποίοι έχουν θέσει ως όρο για να υπάρξει οποιοσδήποτε διάλογος να αποσύρει προηγουμένως η κυβέρνηση τα φορομπηχτικά και αντιασφαλιστικά της μέτρα.
Όπως φαίνεται, η συνάντηση της πρωτοβουλίας με το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, απλά επισφράγισε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, καθώς όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, «εμείς ζητάμε για περισσότερο από ένα μήνα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντιπρόταση, απέναντι στο νομοσχέδιο που κατάρτισε ο υπουργός Εργασίας».
Τη στάση τους εκθείασε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει από την πλευρά της συγκεκριμένης δύναμης που έχει αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, μια σειρά από αιτήματα, που θα τεθούν στο τραπέζι για να συζητηθούν».
Θυμίζουμε ότι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων είχε προειδοποιήσει για τις κινήσεις που γίνονται πίσω από τις πλάτες της μικρομεσαίας αγροτιάς από ορισμένες δυνάμεις που δρουν στα μπλόκα, με στόχο να βρει πάτημα η κυβέρνηση και να υπονομεύσει το δίκαιο αγώνα τους. Στις 19 Γενάρη, η «Πρωτοβουλία Αγροτών» είχε συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά, ανέφερε ότι αυτά που ζήτησαν είναι «η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ και η παραμονή των ασφαλιστικών εισφορών σε χαμηλά επίπεδα με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών». Ανέφερε επίσης ότι «ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την αφαίρεση όλων των πραγματικών εξόδων τους για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος τους επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές».
Στο ίδιο δελτίο, σημείωναν ότι ο υφυπουργός «άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις των αγροτών», ότι «αναλύθηκε η φιλοσοφία της πρότασης για το νέο Ασφαλιστικό και επισημάνθηκε η ανάγκη όλοι οι πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, να συμμετέχουν στο κοινωνικό μέτρο της εθνικής σύνταξης, στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό μέρος με βάση τις εισφορές στον ΟΓΑ» και ότι ο υφυπουργός «επιχειρηματολόγησε ότι αυτό συμφέρει και τον αγροτικό κόσμο». Σημείωναν, τέλος, ότι ο υφυπουργός «δεσμεύτηκε σε εξέταση της δυνατότητας βελτίωσης του Ασφαλιστικού των αγροτών σε επιμέρους θέματα, τα οποία όμως είναι σημαντικά για την καθημερινότητα των αγροτών».
Η ομοιότητα αυτού του δελτίου Τύπου, όπως και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» με τα κυβερνητικά «non paper» των ημερών για το Ασφαλιστικό και τους αγρότες, είναι εντελώς συμπτωματική...


Με την κατηγορία ότι ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης μπήκε εμπόδιο σε απολύσεις εργαζομένων, καλείται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να εμφανιστεί ενώπιο του Τριμελούς Πλημελλειοδικείου Πατρών στις 20 Ιουλίου 2016, για να δικαστεί.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…προέβη στις ανωτέρω πράξεις, με σκοπό να προσπορίσει στους εργαζόμενους του Δήμου παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην παρά το νόμο συνέχιση της εργασίας  τους, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν σε ορισμένες περιπτώσεις εξ αυτών ότι δεν συντρέχουν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις μετατροπής της εργασίας τους, σε αορίστου χρόνου…».

Θυμίζουμε τι ακριβώς είχε καταθέσει μεταξύ άλλων στον Ανακριτή σε υπόμνημά του, τον Οκτώβριο του 2014:

«…Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίες και διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας την υπ’ αρ.   5207/161311/22-10-2014 επιστολή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών). 

Οπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθ’ όλα νόμιμοι.

Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται. Σας γνωρίζουμε ότι  η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάνω από το 90% του προσωπικού να έχει ελεγχθεί. Ήδη έχουν απολυθεί 2 εργαζόμενοι και παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό άλλοι 2. Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι στη διάθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών υπάρχει όλο το ηλεκτρονικό αρχείο με πλήρη στοιχεία, για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.  

Αυτή είναι και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράστηκε με την αντίστοιχη απόφασή του 405/24-9-2014…».

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (δεύτερη φορά Αριστερά), υλοποιείται αυτό που είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός «…το κράτος έχει συνέχεια..». Συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο η ίδια, αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ που έχει απαραίτητο στοιχείο τις διώξεις όσων δεν συμμορφώνονται.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τις διώξεις όσων αντιστέκονται.

Η Δημοτική Αρχή θα αντιμετωπίσει μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου, τις διώξεις, επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων.»


Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών στην «AGROTICA», είναι σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή πλήθους εργαζόμενων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νέων και γυναικών της περιοχής.

Το συλλαλητήριο  πραγματοποιείται από  το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας τονίζουν:

«Οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές προχωρούν καταπατώντας κάθε δικαίωμα στη δουλειά και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών - κτηνοτρόφων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, προχωρούν σε νέα μέτρα σε βάρος τους στην προσπάθεια προστασίας και υπεράσπισης των προνομίων των επιχειρηματικών ομίλων.

Υλοποιούνται σαν εφαρμογή του ψηφισμένου από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, που ψήφισαν το καλοκαίρι παρέα το 3ο μνημόνιο σαν συνέχεια των δύο προηγούμενων.

Τσακώνονται μεταξύ τους "για τα μάτια του κόσμου" γιατί δήθεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα για το λαό μέτρα εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου.

Εδώ παίζεται η νέα φαρσοκωμωδία. Πάνε να μας ξεγελάσουν, να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας οι αγρότες, με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, θαρρείς και δεν είμαστε θύματα όλοι των ίδιων πολιτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ, των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση των κομμάτων που συντάσσονται με την ΕΕ, με την ΚΑΠ για τους αγροτοκτηνοτρόφους, ότι κι αν ψάχνουν, ότι κι αν κάνουν, εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες, στην εκμετάλλευση της γης. Για τα δικά τους κέρδη κάνουν διαπραγματεύσεις, δανείζονται, φτιάχνουν νόμους. Όχι για τη δική μας επιβίωση, για τη μόρφωση των παιδιών μας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γονιών μας, τη δική μας, για να δουλεύουμε αλλά και να ξεκουραζόμαστε, να έχουμε δικαίωμα στη ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Μην αφήνεις να σε ξεζουμίσουν κι άλλο, αντέδρασε, πάλεψε, διεκδίκησε. Καμία αυταπάτη, ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται μπορεί να μας εξασφαλίσει καλύτερες μέρες.

Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είναι και αυτοί θύματα των μνημονίων και των ίδιων πολιτικών. Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία, την αλληλεγγύη.

Κάνουμε ένα ακόμη κοινό αγωνιστικό βήμα με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην "AGROTICA" το Σάββατο 30 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Μαζί να προβάλουμε τα κοινά, ενιαία, λαϊκά ριζοσπαστικά μας αιτήματα. Με κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ίδια είναι η άγρια επίθεση από τον αντίπαλο με το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, τις κατασχέσεις, κλπ.

Οργανωμένοι ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που μας εξοντώνουν, αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση και την καταστροφή.

Έτσι θα γίνει αφέντης ο λαός του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του.

Όλοι στον αγώνα. Αντίσταση. Αντεπίθεση. Προοπτική».


Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, την Τετάρτη στο Ισραήλ, με επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, όσο και γι' αυτά της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την Πέμπτη, με συμμετοχή και του Κύπριου Προέδρου.

Και πώς αλλιώς, εφόσον προσηλωμένη όντας η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. μέσα από το ενεργειακό), μπορεί να επαίρεται στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους πως έκανε τα «αδύνατα δυνατά» για να προωθήσει σχετικά κομπρεμί τους με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, την Τετάρτη, ότι στην Ιερουσαλήμ υπογράφτηκαν συμφωνίες σε χρυσοφόρα πεδία, όπως Τουρισμός, Περιβάλλον, Ενέργεια, διαχείριση υδάτων, φαρμακευτική βιομηχανία κ.ά. Ενώ, την Πέμπτη, στη Λευκωσία οι τρεις πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση κοινών έργων στο ενεργειακό, που θα συμβάλουν στην «ενεργειακή ασφάλεια» των τριών κρατών και στην περιλάλητη «διαφοροποίηση» των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ με καύσιμο.

Ολα αυτά τα σχέδια προϋποθέτουν, βέβαια, βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Σε αυτήν τη βάση, την Τρίτη, της μετάβασης του Αλ. Τσίπρα στο Ισραήλ προηγήθηκε η άφιξη στην Αθήνα του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, για συνομιλίες και συμφωνίες με τον Ελληνα ομόλογό του, Π. Καμμένο, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις μοιράζονται «ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάλιστα και οι δύο έστειλαν «μηνύματα» στην Αγκυρα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες. Μια εμφανής «διαφοροποίηση» από παλαιότερες δηλώσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ, ή και αυτής της Αιγύπτου, που υποστήριζαν ότι οι «συνεργασίες» τους στα νότια της Τουρκίας «δεν συνιστούν απειλή, δεν στρέφονται έναντι οιουδήποτε» κ.τ.λ. Αλλο ένα δείγμα ότι κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Αλλά και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, από το Ισραήλ, εστίασε στη συνεργασία των δύο πλευρών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Παραπέρα, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για το αν και πότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, όπως είχε κάνει άλλωστε και ενώπιον του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, όταν δήλωνε ότι αυτό θα γίνει... «όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος».

Επιπλέον, έκανε «γαργάρα» το συνεχιζόμενο έγκλημα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, ψελλίζοντας μόνο κάτι για την «πολιτική των εποικισμών» από ισραηλινής πλευράς, που «αποδυναμώνει» την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σημειωτέον ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί δυσαρέσκεια στην παλαιστινιακή πλευρά, όπως φαίνεται και από άρθρο Παλαιστίνιου πρ. υπουργού Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε σε κυπριακή εφημερίδα.

Βεβαίως, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρωτοτυπεί, αφού και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση, της εμβάθυνσης των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, που καταδυναστεύει τον Παλαιστινιακό λαό, της βαθύτερης εμπλοκής στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, σε όλο το φλεγόμενο τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά από Ουκρανία και Γεωργία έως ΝΑ Τουρκία, Συρία, Παλαιστίνη και Λιβύη.

Αλλά, είναι πλέον πασιφανές πως όλα αυτά τα «Συμβούλια» και οι «Συμμαχίες» δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων παρά μόνο εξυπηρετούν τα στενά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, συνδέονται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του, των μεριδίων των αγορών. Επομένως, μόνο κινδύνους εγκυμονούν για το λαό, εξ ου και απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και οργανωμένη αντίσταση στα σχέδιά τους.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget