ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων όλοι μαζί ψήφησαν το νομοσχέδιο για την λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών



Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο Ελληνικό Δίκαιο που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Υπερψηφίστηκαν και οι τροπολογίες που είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

Σε σύνολο 256 βουλευτών για το ΕΣΡ «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 101 και «παρών» δύο. Για την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 91 και παρών 12.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ στις δύο τροπολογίες ψήφισε «παρών».  

Ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι ακόμα πιο ελκυστικό για τα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης διαμορφώνει ο νομος που ψηφίστηκε καθώς ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), που αντικαθιστά το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου. Αφορά, δηλαδή, εξίσου την ασφάλιση για συντάξεις, Πρόνοια και Υγεία.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι στόχοι της οδηγίας είναι η διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και η κατάργηση των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ των δικαίων των κρατών - μελών, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Κατά τη συζήτηση και παραβλέποντας την κραυγαλέα υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών τόσο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ισχυρίστηκε ότι «δεν στοιχειοθετούνται από πουθενά» οι καταγγελίες του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η πίτα της ιδιωτικής ασφάλισης» είπε, υποστηρίζοντας ότι τάχα μοναδικός στόχος είναι «να αυξηθεί η φερεγγυότητα» αυτών των εταιρειών και να «ρυθμιστεί η αγορά».

Εκτός από την κυβέρνηση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στηρίζουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί «ολοκληρώνεται το πλαίσιο για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης». 

Η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όχι γιατί διαφωνεί με την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά γιατί «θα βάλει ταφόπλακα σε ελληνικές εταιρείες», όπως είπε ο εισηγητής της, Βαγγέλης Καρακώστας, επιβεβαιώνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα στηρίζει απροκάλυπτα το κεφάλαιο. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εξέφρασε τον καημό του γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση πριν δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, γεγονός που δυσκολεύει τον υπουργό Εργασίας να το περάσει! 

Η ομιλία του Σάκη Βαρδαλή


Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του ξέχασε να πει ότι την ίδια ακριβώς περίοδο η κυβέρνηση κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Κύριοι της κυβέρνησης πάει πολύ να διατηρείτε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ετοιμάζετε νέα σφαγή με άγριο τσεκούρι στις επικουρικές και με εθνική σύνταξη πτωχοκομείου και από την άλλη μεριά να υποστηρίζετε πως δεν ανοίγετε το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση» είπε, εξηγώντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Σάκης Βαρδαλής υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς συμπίπτει με το «έγκλημα της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόσθεσε ότι η κύρωση της οδηγίας στοχεύει στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Η λογική της ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι τυχαία επιλογή, αποτελεί βασική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, γιατί υπηρετεί την κεντρική της κατεύθυνση, τη διασφάλιση δηλαδή της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει αναδιανομή της πίτας της τηλεοπτικής αγοράς, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με τις άλλες δύο τροπολογίες για τον «ανταγωνισμό» και την επίσπευση των απαλλοτριώσεων για τα «μεγάλα έργα». 

Η ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου



Στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης στέλνεται τους ασφαλισμένους εξυπηρετώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει κοινοτικές οδηγίες στο Ελληνικό Δίκαιο που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.


Σημείωσε ότι πρόκειται για την πλέον παρασιτική δράση του καπιταλιστικού συστήματος καθώς εμπορευματοποιεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρόσθεσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Ανέφερε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν και εφάρμοσαν αντιασφαλιστικά μέτρα όπως και μέτρα κατά των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ χαρακτηρίζοντας υποκριτική και προκλητική την έκφραση στήριξης προς τους φτωχομεσαίους αγρότες που είναι στα μπλόκα.


Για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών σημείωσε ότι η κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνηση και κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνεται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο αλισβερίσι με τους μεγαλοκαναλάρχες, ενώ συμφωνούν ότι κουμάντο στην ενημέρωση του λαού θα κάνουν οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.  


 Οι βασικοί άξονες 



Με την οδηγία της ΕΕ και το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση:


  • Αίρεται κάθε εθνικό μέτρο ή νόμος που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας.
  • Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (συντάξεις - Υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
  • Ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις. Έτσι, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.


Ο Ν. Καραθανασόπουλος για την αίτηση αντισυνταγματικότητας




Η ΝΔ κατέθεσε νέα αίτηση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.


Αυτή τη φορά η αίτηση αφορούσε την τροπολογία για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος.


Νωρίτερα, το ΚΚΕ έπραξε το ίδιο στο αίτημα αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες που κατέθεσε η ΝΔ. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget