«όρκοι πίστης» στη φυλακή της Σένγκεν, από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Ποικίλες αντιδράσεις και πολύμορφες διεργασίες μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου εξακολουθεί να προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα, στη σκιά των πιέσεων που ασκούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της -με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν- για να εφαρμοστούν ακόμη πιο άγρια μέτρα καταστολής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τα βάρβαρα μέτρα που απαιτούν οι «εταίροι» της Ελλάδας στην ΕΕ, τη στιγμή που Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θέτουν αμέσως ή εμμέσως θέμα «διακομματικής συνεννόησης» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θέτοντας ως ζητούμενο την παραμονή της χώρας στη ζώνη Σένγκεν. Κοινή συνισταμένη των κομμάτων αυτών, η προσπάθεια να αποκρυφτεί το γεγονός ότι η Σένγκεν δεν είναι χώρος ελεύθερης μετακίνησης αλλά οργανωμένος  μηχανισμός καταστολής της ΕΕ.

Η κυβέρνηση θα είναι «συνεπής στις υποχρεώσεις της»


Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας σήμερα στο «Mega», ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα είναι «συνεπής στις υποχρεώσεις της» σε σχέση με το προσφυγικό. Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα «hot spots», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει «τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη,(...) τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο (…) στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες». Πρόσθεσε, ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως «πολύ νωρίτερα» από το τρίμηνο.

Ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε, επίσης, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών. Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν, περιορίστηκε να πει: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

ΝΔ: Καταγγέλλει ανικανότητα, ζητά σκληρότερη στάση


Κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών έκανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου ανακοίνωσε πρωτοβουλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε ουσιαστικά σκλήρυνση της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προσφύγων και συμμόρφωση με τις αντιδραστικές απαιτήσεις της ΕΕ, προκειμένου να μην αποβληθούμε από τη Σένγκεν, κρύβοντας σκόπιμα το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενό της συνθηκης.

Αναφορικά με τις «πρωτοβουλίες» Μητσοτάκη αυτές αφορούν συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα και ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς και επίσκεψη στη Μυτιλήνη «για να έχει πλήρη εικόνα κατάστασης».

«Συνεννόηση» στο προσφυγικό θέλουν ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι


Τη διάθεση του Ποταμιού «να υποστείλει τη σημαία της κριτικής» στο προσφυγικό, προκειμένου να λυθεί αυτό «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», εξέφρασε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσει «κλίμα συνεννόησης» (κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο στη συνέχεια για ευρύτερες πολιτικές διεργασίες) ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, αν δουλέψουμε σωστά», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το κλίμα ενδεχομένως εντάσσεται και η συνάντηση που ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «τις ραγδαίες εξελίξεις στο Προσφυγικό και τις απόψεις Ευρωπαίων παραγόντων για τυχόν αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα». Η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget