07/28/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Για σχέδιο του Γάλλου ΠροέδρουΦρανσουά Ολάντ για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα« El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα κατέστησαν σαφές στη γαλλική κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται δραστική αναδιάρθρωση και εκμεταλλευόμενη την φθορά, που όπως εκτιμάει, υπέστη η Γερμανία για την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πιθανές μελλοντικές εξελίξεις γύρω από την μορφή της Ευρωζώνης. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δηλώσεις του Κλεμάν Μπόν, ο οποίος είναι σύμβουλος στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η βασική ιδέα του σχεδίου Ολάντ είναι να σχηματισθεί ένας πυρήνας κρατών στη κατεύθυνση μιας πιο σφιχτής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Αυτή η ομάδα θα αποτελείται από τις 6 χώρες, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία, που υπέγραψαν στην Ρώμη στις 25 Μάρτη 1957 την συνθήκη ίδρυσης της ΕΟΚ και η Ισπανία.
Ο Κλ. Μπόν εκφράζει σαφείς ανησυχίες για την ανισόμετρη οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται με μεγάλες αποκλίσεις, απειλώντας το σύστημα ακόμα και με κατάρρευση. Σε αυτό οι γαλλικές προτάσεις συνοψίζονται στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης ή του σκληρού πυρήνα της με στόχο την ισχυροποίηση των αστικών τάξεων προκειμένου να γίνουν επενδυτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Επίσης γίνεται λόγος για καθιέρωση κοινού ελάχιστου μισθού και εναρμονισμού στην φορολογία των επιχειρήσεων, την δημιουργία αντίστοιχου κοινοβουλίου καθώς επίσης και για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου «ως γρήγορου μηχανισμού παρέμβασης και αλληλεγγύης».
Σημειώνεται ότι μόλις πριν μία εβδομάδα, την Κυριακή 19 Ιούλη ο Γάλλος πρόεδρος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», στο πλαίσιο αφιερώματος στα 90χρονα του Ζακ Ντελόρ, έγραψε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της Ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια «εμπροσθοφυλακή».
Το ρεπορτάζ της «El Pais» αναφέρει ότι το σχέδιο του Φ. Ολάντ  βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα προκαλεί έκπληξη αλλά και ευχαρίστηση στη Γερμανία, αφού μέχρι πρόσφατα η Γαλλία τασσόταν απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

Η θωράκιση της Ευρωζώνης εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης απασχολεί τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, στην εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα συζήτηση γύρω από το «μέλλον της Ευρωζώνης», αποτελώντας ταυτόχρονα και πεδίο έκφρασης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και εκτός αυτής.
Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας ή, όπως είναι ευρέως γνωστό, οι «πέντε σοφοί της γερμανικής οικονομίας», σε εισήγησή τους προς τη γερμανική κυβέρνηση τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός «μηχανισμού χρεοκοπίας» εντός Ευρωζώνης, προβλέποντας ταυτόχρονα και διαδικασία εξόδου κρατών-μελών από την Ευρωζώνη, έστω ως «έσχατη λύση».
Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Συνέπειες της ελληνικής κρίσης για έναν σταθερότερο ευρωχώρο», οι «πέντε σοφοί» επισημαίνουν ότι η ελληνική κρίση ανέδειξε την κατεπείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ευρωζώνη να καταστεί σταθερότερη. Φυσικά, η συζήτηση αυτή δεν είναι νέα και καταδεικνύει τα σενάρια γύρω από το σχήμα που θα πρέπει να πάρει η Ευρωζώνη και το ποια κράτη «χωρούν» σε αυτήν, με δεδομένες τις αντιφάσεις που δημιουργούνται από την ανισόμετρη ανάπτυξη των καπιταλιστικών κρατών που τη συγκροτούν.  
Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης εισηγούνται, μεταξύ άλλων, εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και συμπλήρωση της εργαλειοθήκης της Ευρωζώνης με μηχανισμό ο οποίος θα επιτρέπει τη συντεταγμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα πρέπει να παραμένει πιθανή, αλλά μόνο ως «ύστατη επιλογή», καθώς, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «ένα μονίμως μη συνεργάσιμο κράτος-μέλος δεν θα πρέπει να απειλεί την ύπαρξη του ευρώ».
Στην ίδια έκθεση οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή πολιτικών όπως η δημιουργία υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ευρωπαϊκού σχεδίου ασφάλισης για την ανεργία ή οικονομικής διακυβέρνησης, απορρίπτοντας εμμέσως την «Έκθεση των πέντε Προέδρων». «Το να είναι η Ευρωζώνη συλλογικά υπεύθυνη για πιθανά κόστη χωρίς όμως τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, με το πέρασμα του χρόνου θα καθιστούσε τη νομισματική ένωση πιο ασταθή», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε σήμερα τοΣυντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ). Τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός για την Προστασία του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ξεναγήθηκε στο Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών.
Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο που είναι μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών και υπάρχει μεγάλη έξαρση.
Εκφράσαμε τις θέσεις και τις απόψεις του ΚΚΕ σχετικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών, της δασοπροστασίας και γενικότερα της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της λαϊκής περιουσίας απ’ όλους αυτούς τους κινδύνους. Θεωρούμε ότι όλα αυτά χρειάζονται ενιαία αντιμετώπιση. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη κυρίως και όχι στην καταστολή, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, την ώρα που προκύπτει το πρόβλημα, πώς θα δράσεις για να το αποτρέψεις και να σβήσεις τη φωτιά και για να μην κινδυνέψει η περιουσία του λαού, η ζωή των συνανθρώπων μας.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση, γιατί υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν. Υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ενώ δίνουν τα πάντα, την ίδια τους τη ζωή για την κατάσβεση των πυρκαγιών και για να σώσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους, την ίδια στιγμή έχουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα.
Οι συνθήκες είναι -όπως τις ξέρουμε όλοι- απαράδεκτες. Υπάρχει πρόβλημα απληρωσιάς, υπάρχει πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας, υπάρχει πρόβλημα -το κύριο- έλλειψης προσωπικού. Χρειάζεται άμεση στελέχωση και ενίσχυση. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η τριχοτόμηση σε μόνιμους, σε πενταετούς θητείας ή σε έκτακτους, οι οποίοι θα πρέπει να ενιαιοποιηθούν. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό εκπαιδευμένο, που να μπορεί να βοηθάει και θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν όλα τα μέτρα, όπως είναι η συντήρηση των οχημάτων, οι στολές του προσωπικού, γιατί ακριβώς θέτουν, οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, το ανθρώπινο δυναμικό, σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά τη διενέργεια του καθήκοντός τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός και για την εκπαίδευση του πληθυσμού.
Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συρρικνωθούν, δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη ή σκέψη, αλλά δεν θα πρέπει ούτε στο μέλλον να υπάρξει συρρίκνωση των πυροσβεστικών σταθμών ή συγχώνευσή τους ή κατάργησή τους, ούτε μπορεί να ανατίθενται όλα μελλοντικά στον εθελοντισμό, μέσα από τους δήμους και με τη συμμετοχή των πολιτών. Βεβαίως χρειάζεται και η συμμετοχή των εργαζομένων, των πολιτών, των δήμων σε εθελοντική βάση, όμως δεν μπορεί να είναι το κύριο αυτή τη στιγμή.
Είναι δηλαδή ένα πλέγμα ζητημάτων, αιτημάτων, τα οποία εμείς διεκδικούμε. Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή και προς τον υπουργό και προς τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να επιλυθούν ζητήματα το επόμενο διάστημα, να προβάλλουμε τις θέσεις μας και βέβαια στη διάθεση είναι όλες οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του ΚΚΕ, όταν προκύπτει πρόβλημα, με την εθελοντική δράση τους να βοηθούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, την προστασία της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας». 
Δηλώσεις Γιάννη Πανούση και Τάσου Μαυρόπουλου
Σε δήλωση του μετά την συνάντηση ο Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην κινητοποίηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωση) 
Από την πλευρά του ο Τάσος Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, υποστήριξε ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωση) 

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος, σχετικά με το φαινόμενο των οργανωμένων παράνομων ξεναγήσεων από τους tουr operators σε όλη τη χώρα. Το κείμενο της Ερώτησης:
«Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: Για το φαινόμενο των οργανωμένων παράνομων ξεναγήσεων από τους Τουr Operators σε όλη τη χώρα.
O ελληνικός τουρισμός σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης είναι για άλλη μια χρονιά σε μια ανοδική τροχιά. Σημειώνει απανωτά ρεκόρ σε ό,τι αφορά την πορεία των αφίξεων και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, από 14,4 εκατ. τουρίστες το 2005 σε 25 εκατ. το 2015 και με εισπράξεις των 13,44 δισ. ευρώ το 2014 από 10,7 δισ. το 2005 και με προοπτικές αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και στο 2015.
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σύμφωνα με την ΤτΕ εμφανίζει πριν την έναρξη ακόμα της τουριστικής περιόδου πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ έναντι των 5 εκατ. ευρώ το 2014, δηλαδή πλεόνασμα 15 εκατ. το 2015 και μια αύξηση 9,1% σε σχέση με το 2014 και μια συνολική αύξηση των αφίξεων μέσα στο 2015 του 49,9%. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται να δίνεται ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της απασχόλησης και της παραπέρα "ανάπτυξης".
Σε όλα όμως τα επίπεδα του κλάδου του Τουρισμού έχουμε συνθήκες βαθιάς ανεργίας, τσακισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και ταυτόχρονης καταστρατήγησης ΣΣΕ και διεθνών συμβάσεων.
Οι διπλωματούχοι ξεναγοί στη χώρα μας διέπονται από σχετική νομοθεσία που κατοχυρώνει το επάγγελμά τους.
Η σχετική νομοθεσία είναι ο ν. 710/77 και τα ΠΔ 273/93 και 340/96, που καθορίζουν την έννοια, τη φύση και την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου ξεναγού.
Οι παραπάνω νόμοι υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τόσο εθνικούς όσο και τουριστικούς σκοπούς και κατοχυρώνουν το επάγγελμα του διπλωματούχου ξεναγού. Αυτή όμως η νομοθεσία δεν εξασφαλίζει την προστασία των ξεναγών από τη συνεχή καταστρατήγηση των ΣΣΕ από τους εργοδότες.
Οι εργοδότες επικαλούνται το επιχείρημα ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν συνοδούς (tour leader) για την πραγματοποίηση εκδρομών σε όλο το φυσικό ανάγλυφο της χώρας, το οποίο όμως αποτελεί αγαθό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χρήζει αντίστοιχης επαγγελματικής επεξήγησης - ξενάγησης.
Αξιοποιούν την ΥΑ 543606/80 "περί καθορισμού των όρων κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων", την παρ.3, που αναφέρει: "Στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκδρομές στο εσωτερικό θα επιβαίνει συνοδός διπλωματούχος ξεναγός εάν στο πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνεται ξενάγηση "σε αρχαιολογικούς χώρους" και εφόσον εκεί δεν υπάρχει τοπικός ξεναγός".
Αξιοποιούν επίσης την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με αρ. πρωτ. 8304/07.06.2006, παρ..Ε, που αναφέρεται ότι: "Είναι νόμιμος ο προγραμματισμός εκδρομών και περιηγήσεων ανά τη χώρα χωρίς να προβλέπεται ξενάγηση. Σ΄ αυτή την περίπτωση, όμως, ξενάγηση δεν θα πραγματοποιείται, άλλως θα επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις".
Αξιοποιούνται αυτές οι ρυθμίσεις από τους ΤOUR OPERATORS, νομιμοποιούν τον προγραμματισμό εκδρομών χωρίς ξενάγηση και έτσι υπάρχει συστηματική καταστρατήγηση με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εργασία των ξεναγών.
Οι ξεναγοί βιώνουν τη συστηματική και κατάφωρη καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου. Αυτό τους καταδικάζει στην ανεργία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να καταργήσει την παρ. 3 της ΥΑ 543606/80 "περί καθορισμού των όρων κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων", καθώς και την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με αρ. πρωτ. 8304/07.06.2006, παρ. Ε, που νομιμοποιούν τον προγραμματισμό εκδρομών χωρίς ξενάγηση και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συστηματικής καταστρατήγησης των ν. 710/77 και των ΠΔ 273/ 93 και 340/96.
2. Αν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για απαγόρευση με επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις οποιεσδήποτε παροχές οργανωμένων υπηρεσιών στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της χώρας μας χωρίς την παρουσία διπλωματούχου ξεναγού».

Τόσο το «σχέδιο Α» με το νέο βάρβαρο μνημόνιο όσο και το «σχέδιο Β» με ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη, ανεξάρτητα αν αυτή προέρχεται από την ομάδα Βαρουφάκη, Λαφαζάνη ή Σόιμπλε, θέτουν ως προαπαιτούμενο για τη σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος τη χρεοκοπία του λαού. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε τηλεφωνική του παρέμβαση οΝίκος Καραθανασόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, το πρωί της Τρίτης 28 Ιούλη στο ραδιόφωνο του «Alpha 98,9».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ απαντά αντικειμενικά και ρεαλιστικά στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα γιατί ακριβώς θέτει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτός είναι ο δρόμος της πραγματικής ρήξης και της ανατροπής που πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός διεκδικώντας ταυτόχρονα την έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση κάλεσε το λαό της Πετρούπολης οΒαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, περιγράφοντας τις οδυνηρές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και λαϊκά νοικοκυριά που θα επιφέρει η εφαρμογή του κειμένου οδηγιών της κυβέρνησης προς τους δήμους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2016, που ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι η λεπίδα του 3ου μνημονίου έφτασε στους δήμους.
Μιλώντας στο webradio 902.gr και την εκπομπή «Κλικ στην Ενημέρωση», ο Β. Σίμος υπογράμμισε ότι ως δημοτική αρχή θα αντιπαλέψουμε αυτή τη νέα επίθεση από την οποία θα γονατίσει ο λαός και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε από το Σεπτέμβρη σε ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Διαβάστε αναλυτικά για τη λεπίδα του 3ου μνημονίου στους προϋπολογισμούς των δήμων στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της 28ης Ιούλη 2015. 

Τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών θα κάνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών,Τζορτζ Όσμπορν, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ, ξεκινώντας την περασμένη Κυριακή από το Παρίσι.
Η Βρετανία ζητά επανεξέταση και αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ που την αφορούν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις σοβαρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, πυροδοτούνται και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας με ορίζοντα το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ που θα διεξαχθεί τον Ιούνη του 2016 και το οποίο είναι απόρροια των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μερίδες της βρετανικής αστικής τάξης που επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας στην λυκοσυμμαχία.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Τζ. Όσμπορν κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Παρίσι που ανέφερε ότι «αν εξεταστούν στενότερες μορφές συνεργασίας στην Ευρωζώνη τότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούν επαρκώς και τα συμφέροντα των χωρών που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου». 
Ωστόσο, η οποιαδήποτε αλλαγή επί των συνθηκών προϋποθέτει χρονοβόρες διαπραγματεύσεις σε έδαφος αβεβαιότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν καταλήξει στα χρονικά όρια που θέτει η βρετανική κυβέρνηση. Έτσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονπροσανατολίζεται σε έναν συμβιβασμό με αντάλλαγμα υποσχέσεις για τροποποίηση των συνθηκών στο μέλλον.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Τζ. Όσμπορν ανέφερε ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, υπενθυμίζοντας τον όγκο των εξαγωγών της χώρας αυτής προς την Ευρωζώνη. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κοινό νόμισμα και η κοινή αγορά είναι συμβατά μεταξύ τους και ότι μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα», δήλωσε δίνοντας και το περιεχόμενο του συμβιβασμού που επιδιώκει η κυβέρνησή του.

Τον αγωνιστή κομμουνιστή Παναγιώτη Μακρή αποχαιρέτησαν σύντροφοι και φίλοι από το νεκροταφείο της Καισαριανής που έγινε η πολιτική του κηδεία.
Συναισθηματικά φορτισμένη η ατμόσφαιρα για την απώλεια ενός λαϊκού αγωνιστή που στάθηκε όρθιος σε όλες τις αντιξοότητες της ταξικής αναμέτρησης, στις φυλακές και τις εξορίες, πάντοτε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ.
Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας της Κεντρικής Επιτροπής, εκ μέρους της οποίας τον επικήδειο εκφώνησε οΔημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τιμητική φρουρά εναλλάσσονταν στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής. Τον επί χρόνια δήμαρχο Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή αποχαιρέτησε ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος, όπως επίσης οΓιώργος Κατημερτζής, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σταύρος Σκουλής μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και η οικογένεια του.  
Ο επικήδειος της ΚΕ του ΚΚΕ 
«Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα με θλίψη, αλλά και υπερηφάνεια μια ηρωική μορφή του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος, έναν γνήσιο και αυθεντικό ηγέτη, έναν από τους κορυφαίους του αγώνα, τον σ. Παναγιώτη Μακρή. Έναν σύντροφο που τίμησε το Κόμμα με την πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του, τη συνέπεια και το αγωνιστικό ήθος του.
Το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του, το έργο του μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη, για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης, αισιοδοξίας και αντοχής στη σκληρότητα της ταξικής πάλης.
Η απώλεια του σ/φου Παναγιώτη μας υπενθυμίζει την ευθύνη και το χρέος που έχουμε απέναντι στην εργατική τάξη, να εμπνεόμαστε και να διδασκόμαστε από το παράδειγμα και την αταλάντευτη στάση του, στους πολύχρονους και πολύμορφους λαϊκούς αγώνες.
Ο σ. Παναγιώτης τίμησε με το παραπάνω την εργατική τάξη και το Κόμμα μας.
Γνώρισε το μεγαλείο που κρύβει η αναγνώριση από τους απλούς ανθρώπους του μόχθου της ανιδιοτελούς προσφοράς του. Είναι το πιο ακριβό, το πιο πολύτιμο παράσημο και το κέρδισε. Δεν εκπροσωπούσε απλά το λαό, στεκόμενος σε απόσταση απ’ αυτόν, αλλά τον εξέφραζε ανασαίνοντας την αγωνία του, ζώντας μέσα στον ίδιο το λαό.
Ασκούσε στην καθημερινή ζωή, χωρίς όρια, το περιεχόμενο της ιδιότητας του κομμουνιστή με μια υπευθυνότητα ασύγκριτη, αλλά ταυτόχρονα και με μια σεμνότητα υποδειγματική.
Πέρασε πάνω από 20 χρόνια της ζωής του σε φυλακές και εξορίες και έμεινε όρθιος, τα κατάφερε γιατί έμεινε πιστός στην τάξη του, στα ιδανικά και στους σκοπούς του Κομμουνιστικού Κόμματος. Γιατί δεν παρέκκλινε ούτε χιλιοστό από τη διαδρομή που χάραξε μπαίνοντας από τα 17 του χρόνια στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ.
Ο σ. Παναγιώτης Μακρής γεννήθηκε το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας,  ήταν παιδί από πολυμελή αγροτική οικογένεια, η οποία κατά τη διάρκεια της ΕΑΜικής Αντίστασης είχε ενεργό δράση.
Το 1935 τελείωσε το Γυμνάσιο Κρέσταινας, στο Νομό Ηλείας. Από μαθητής ακόμη συνδέθηκε με το λαϊκό κίνημα και το 1935 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ και ξεκινάει να δουλεύει κομματικά στην περιοχή της Ζαχάρως. Το 1937 παίρνει μέρος στη Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ) των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, με θέμα την αντιμετώπιση του φασισμού. Δουλεύει δραστήρια και πολύ σύντομα φτιάχνει τον πρώτο πυρήνα στην περιοχή του. Την ίδια χρονιά ανεβαίνει στην Αθήνα, όπου εγκαθίσταται στην Καισαριανή, γίνεται μέλος του ΚΚΕ  και γράφεται στη Νυχτερινή Σχολή Ασυρματιστών στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Λίγο πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο σ. Παναγιώτης Μακρής -με προτροπή της Οργάνωσης- μετά από διαγωνισμό εισάγεται στη Σχολή Ασυρματιστών της Αεροπορίας. Στη σχολή ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση και σύντομα δημιουργήθηκε ευρύς κύκλος αεροπόρων ενάντια στο φασισμό, με μεγάλη προσφορά στην ΕΑΜική αντίσταση του λαού και στον πόλεμο ενάντια στους κατακτητές.
Η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε στη 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, όπου ο ίδιος έτυχε τιμητικής διάκρισης για επιτυχή επίθεση απέναντι σε ιταλικό υποβρύχιο. Με την επίθεση των Γερμανών και την κάθοδό τους προς την Αθήνα, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους αντιφασίστες στη διάσωση των αεροπλάνων, αποκτώντας μεγάλο κύρος μέσα στο στράτευμα. Φρόντιζε, μαζί με άλλους μόνιμους αεροπόρους, αυτοί που αποστρατεύονταν να φεύγουν για τον τόπο τους με τα προσωπικά τους είδη και τον ατομικό τους οπλισμό, για να μην πέσει στα χέρια των κατακτητών. Στη συνέχεια, χωρίς ανάπαυλα, συμμετείχε στη Μέση Ανατολή στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο σ. Παναγιώτης Μακρής ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) στη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ), η οποία χτυπήθηκε από την κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου και κατόπιν από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και τους Εγγλέζους. Μαζί με χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, κλείστηκε στις φυλακές Αμπασιάς του Καΐρου και στα στρατόπεδα της Ερυθραίας. Τα Χριστούγεννα του 1945 επιστρέφει στην Αθήνα και από το 1946 ως το 1948 δουλεύει στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προετοιμάζοντας μαχητές για τον ΔΣΕ.
Τον Απρίλη του 1948, ο σ. Παναγιώτης συλλαμβάνεται και οδηγείται στην Ασφάλεια, όπου βασανίζεται. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει τον μακρύ δρόμο της εξορίας. Πρώτα εξορίζεται στον Εύδηλο της Ικαρίας, με την ένδειξη πάνω στην απόφαση «εκτόπιση και επικίνδυνος για δραπέτευση». Τον Οκτώβρη του 1949 μεταφέρεται στη Μακρόνησο στον Τρίτο Κλωβό και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς -μαζί με άλλους 650 περίπου νεολαίους- μεταφέρεται στο Πρώτο Τάγμα. Έπειτα από φριχτούς βασανισμούς μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Μακρονήσου, για να επιστρέψει πάλι στο σύρμα, όπου θα βασανιστεί εκ νέου. Τον Αύγουστο του 1950 εξορίζεται στον Άη Στράτη, όπου και εκεί δούλεψε σε όλη την κλίμακα της οργάνωσης. Το Γενάρη του 1960 επιστρέφει με προσωρινή άδεια από το στρατόπεδο στην Αθήνα και τοποθετείται γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής. Τον Οκτώβρη όμως του ίδιου έτους, ξανασυλλαμβάνεται και στέλνεται ξανά εξορία στον Άη Στράτη. Τον Ιούνη του 1961 μετάγεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου μετά από διάβημα διαμαρτυρίας λαϊκών οργανώσεων αφήνεται ελεύθερος και αναλαμβάνει πάλι γραμματέας της Οργάνωσης ΕΔΑ Καισαριανής.
Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος της Καισαριανής έως το 1967. Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα και κλείνεται στον Ιππόδρομο, όπου από εκεί γίνεται η μεταγωγή του στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη Οργάνωση του Κόμματος στην Αθήνα. Το 1973 διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, ιδιότητα που διατηρεί ως το 11ο Συνέδριο. Τον Αύγουστο του 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε κομματική δουλειά στην ΚΟ της Καισαριανής, στην Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών, και στην ΕΠ της ΚΟΑ. Εκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής το 1975, το 1978, το 1982 και το 1986. Δούλεψε στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης και ήταν μέλος του Τμήματος της ΚΕ. Πήρε μέρος σε σειρά διεθνών συνδιασκέψεων και κινητοποιήσεων. Πρωτοστάτησε στην πάλη των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δημάρχων στην Τοπική Διοίκηση, στην πάλη ενάντια στους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, όπου διετέλεσε και αντιπρόεδρός της.
Με το παράδειγμά του, με τη συνέπεια λόγων και έργων, άνοιξε δρόμους και έδειξε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ένα οποιοδήποτε κόμμα, αλλά σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, απαντοχή στα βάσανά της, ασυμβίβαστος αντίπαλος με τους εκμεταλλευτές της και μπροστάρης του αγώνα για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό.
Στάθηκε ως την τελευταία του στιγμή ένας ακλόνητος αγωνιστής σε αυτά τα ιδανικά και σε αυτές τις αρχές.
Σ/φε Παναγιώτη, ο εργάτης, ο απλός άνθρωπος, οι σύντροφοι και οι φίλοι σου, οι Καισαριανώτες αντλούν ελπίδα, αντοχή, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες για το λαό συνθήκες.
Δημιούργησες στον ουρανό της καθημερινότητας ένα γαλαξία αξιών, παραδειγμάτων, αγωνιστικών προτύπων, που πάντοτε θα μας εμπνέουν και θα μας καθοδηγούν. Έγινες δηλαδή σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου επαναστάτη, όπως γράφτηκε από τον ποιητή:
«Την ευτυχιά την έζησα στο δώσιμο χωρίς μισθό,
Τη λευτεριά στο σκλάβωμα σε κάποιο ιδανικό σωστό».
Ο σ. Παναγιώτης στάθηκε ακλόνητος και αταλάντευτος απέναντι στις ατελείωτες διώξεις και βασανισμούς.
Υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις την κοσμοθεωρία μας, την πολιτική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό, κάτω από όλες τις συνθήκες και τους δύσκολους καιρούς. Συνέβαλε αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ από τους λεγόμενους ανανεωτές το 1968 και αυτούς της περιόδου '89 -'91.
Αποτελεί παράδειγμα δουλειάς για το δίκιο του λαού, δέθηκε με ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και εξέφρασε το γνήσιο πατριωτισμό στη διάρκεια του πολέμου και της ΕΑΜικής Αντίστασης στον χώρο των στρατιωτικών. Κατόρθωνε ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες των διώξεων να επικοινωνεί, να συνδέεται με το λαϊκό κόσμο. Αγάπησε τον τόπο του, δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του. Με τη στάση του αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης της Καισαριανής και των αγώνων της, όπου και έζησε για 78 ολόκληρα χρόνια, από το 1937 έως το τέλος της ζωής του.
Σύντροφε καλό ταξίδι, καλό κατευόδιο!
Η ΚΕ του ΚΚΕ σε χαιρετά».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, τα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας, καθώς και θέματα Ενέργειας, ασφάλειας και οικονομίας συζήτησαν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποίησε μια επίσκεψη - αστραπή στη Λευκωσία.  
Η  συνάντηση έρχεται ως συνέχεια πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Κύπριος πρόεδρος για τον ενεργότερο ρόλο της Κύπρου στο Παλαιστινιακό, αλλά και στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας των δυο κρατών σε ζητήματα ενέργειας και επενδύσεων, ως όχημα προώθησης ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, «λόγω της πολύ ρευστής κατάστασης, η οποία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο κρατών στους τομείς ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας. Αναφερόμενος στην συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μπ. Νετανιάχου ότι ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου.
Ειδικά για τα ενεργειακά θέματα, ο Μπ. Νετανιάχου σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να εξορύξουν και να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η ενέργεια «είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας και το επόμενο βήμα είναι η οικονομία», φέρνοντας ως παράδειγμα τον τουρισμό. 
Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης και Νετανιάχου στα Ιεροσόλυμα, τον περασμένο μήνα, συμφώνησαν στην έναρξη «στρατηγικού διαλόγου Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της Ενέργειας», η οποία περιλαμβάνει συνέχιση των εργασιών που θα οδηγήσουν σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την προοπτική εκμετάλλευσης κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου για την κατασκευή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Επίσης στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παλαιστινιακό, την οποία δρομολογεί ο Κύπριος πρόεδρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, θα επισκεφτεί Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστίνη στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη αντίστοιχα. 

Τα «τεχνικά» κλιμάκια μπαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που βρίσκονται στην Αθήνα, για τη διαμόρφωση του νέου τριετούς δανείου και του μνημονίου που θα το συνοδεύει.
Τα «τεχνικά» κλιμάκια επισκέφτηκαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Εκτός από τους όρους της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, τα παζάρια αφορούν και το χρονοδιάγραμμα όπου θα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα που προβλέπονταν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. «Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ωστόσο, στο κείμενο της Συνόδου περιγράφονται μια σειρά επιπλέον μέτρα στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και σε άλλους τομείς που «αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές» και οι οποίες θα πρέπει να εμπλουτίσουν την ελληνική πρόταση. Επίσης στις προτάσεις που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για «τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης» υπήρχε και το φορολογικό των αγροτών.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» (τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα») που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Πρόσθεσε όμως ότι «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν, προκειμένου να γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση».
Τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου
Στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως «προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό». Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για: 
  • Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία ως τον Οκτώβρη του 2015. Με βάση τα συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται -τουλάχιστον- η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, η αύξηση του προστίμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, καθιέρωση εισφοράς Υγείας στις επικουρικές συντάξεις, αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις, αύξηση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους ανάλογα με το εισόδημα, πρόσθετες ενοποιήσεις Ταμείων με περικοπές παροχών κ.ά.
  • Να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση.
  • Να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς.
  • Στην αγορά εργασίας να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, των ομαδικών απολύσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει δε να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
  • Να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο της αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη περιέχει μια σειρά «συστάσεις» για την Ελλάδα που είναι ενδεικτικές για τη συνέχιση της βαρβαρότητας που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Το Ταμείο χαρακτηρίζει ως προτεραιότητες τη «βελτίωση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας», την «ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών» και τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Σε αυτό το πλαίσιο ζητάει:
  • «Να μην ακυρωθεί καμία από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ο οποίος εξακολουθεί σήμερα να είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ στη βάση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».
  • «Να διατηρηθεί ο μικρότερος από τον κατώτατο μισθό (σ.σ. για τους νέους κάτω των 25 ετών)» με το πρόσχημα ότι «η νεανική ανεργία του 26% είναι η υψηλότερη στην ΕΕ».
  • «Να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές ευθυγράμμισης του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και τις εργατικές κινητοποιήσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».
  • «Να συνεχιστεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να εφαρμοστούν οι εκκρεμούσες υποδείξεις του ΟΟΣΑ».

Την προκλητική στάση της εργοδοσίας του επισιτισμού - τουρισμού και ξενοδοχείων απέναντι στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η κλαδική Γραμματεία:
«Οι εργοδότες του κλάδου προκαλούν!
Ενώ για τρίτο συνεχόμενο χρόνο ζουν το δικό τους "μύθο" στον τουρισμό, με τις εισπράξεις να ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ το 2014, έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
Η αναφορά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσου ότι το 2014 υπήρξε αύξηση κατά 23% του όγκου απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του Τουρισμού, καθώς και ότι εξαιτίας της κλαδικής ΣΣΕ οι εργαζόμενοι "βάζουν τσουκάλι στη φωτιά",αποτελεί θράσος απύθμενο.
Η «απασχόληση» από μαθητές, πρακτικάριους, εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας και από δουλεμπορικά συνεργεία πράγματι είναι αυξητική, σε βάρος της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Σε κανέναν από αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά συλλογική σύμβαση! Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι είναι ανασφάλιστοι, ακόμη και με το νόμο!
Για όσους ελάχιστους έχουν απομείνει να έχουν "σταθερή -εποχική- απασχόληση" τον προκαλούμε να μας πει σε πόσα από τα 9.000 ξενοδοχεία εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ, που θυμίζουμε ότι είναι κατά 15% μειωμένη για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο. Εμείς εκτιμούμε ότι δεν ξεπερνά το 10% εργαζομένων στα ξενοδοχεία της χώρας.
Για αυτό το 10% που πληρώνεται με αυτήν την κλαδική συλλογική σύμβαση, του λέμε μονάχα ότι ο έφορος της Ομοσπονδίας του και πρόεδρος των ξενοδόχων της Αττικής δίνει το "παράδειγμα" έχοντας τους εργαζομένους του απλήρωτους για μήνες. Τι, άραγε, έχει να πει για το δικό τους τσουκάλι;
Αλλά και η παραπέρα "ευελιξία" που ζητά, δεν έρχεται βέβαια σε άσχετο χρόνο. Βρίσκεται μέσα στα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου, των δανειστών και στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Είναι "ευελιξία" που από τη μια φτηναίνει ακόμη περισσότερο την εργατική δύναμη κι από την άλλη τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα.
Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ που ισχυρίζεται ότι η ανασφάλιστη δουλειά αφορά μονάχα καντίνες και νυχτερινά κέντρα, σκόπιμα παραπλανά. Πρωταθλητής στην αδήλωτη εργασία ήταν ο χώρος του επισιτισμού και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην κρίση, ενώ ανέκδοτο είναι η "επιτροπή από κοινωνικούς εταίρους και το υπουργείο που θα λύσει το πρόβλημα". Κάτι σαν …"βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι η άρνησή του εδώ και τέσσερα χρόνια να υπογράψει σαν πρόεδρος των εστιατόρων κλαδική συλλογική σύμβαση.
Όσο για τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, ας μην χτυπιέται σαν απατημένη σύζυγος. Τη δικιά του υπογραφή έχει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που όχι μόνο διατηρεί τους μειωμένους μισθούς, αλλά χαρίζει και απλήρωτες υπερωρίες με 10ωρα δουλειάς δίνοντας έτσι άλλοθι στους ξενοδόχους να μας ξεζουμίζουν, αδήλωτα "κανονικά και με το νόμο".
Τέλος, αφού οι ξενοδόχοι σκίζονται τόσο για τους εργαζόμενούς τους, ας μας εξηγήσουν γιατί ενώ την προηγούμενη Παρασκευή εκπρόσωποι σωματείων του κλάδου είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί τους κι ενώ πραγματοποίησαν Διοικητικό Συμβούλιο, μετά έφυγαν άρον-άρον αφήνοντας πίσω τους μόνο το γενικό διευθυντή της ΠΟΞ κι ένα δικηγόρο. Βέβαια, είναι ζόρικο να συναντιέσαι με εργαζόμενους που παλεύουν, διεκδικούν και δεν τα διπλώνουν, γι’ αυτό προτιμούν άλλωστε τις δικές τους "ορντινάντσες".
Ας μάθουν τουλάχιστον τούτο: Όσο κι αν προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς τούς λέμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν σκύβει το κεφάλι. Οργανωνόμαστε, ορθώνουμε το ανάστημά μας, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που μας κλέβουν. Ας τρέμουν την οργάνωση και τον αγώνα μας γιατί στο τέλος το μόνο που θα αδειάσει είναι η δική τους …μαρμίτα».

Η τελευταία φάση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης - εν μέσω μάλιστα και έντονων εσωτερικών διεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το αστικό-ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν - επιβεβαιώνει την προσπάθειά της να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη μοιρασιά του πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία από το 2011. Οι βομβαρδισμοί από τουρκικά μαχητικά και οι επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, που ξεκίνησαν στις 24 Ιούλη και συνεχίζονται, ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς προετοιμασίας. Αξιοποίησαν ως πρόσχημα γι' αυτή την αυτοονομαζόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» το μακελειό - με έντονη την ...οσμή προβοκάτσιας - με 32 νεκρούς (πολλοί Κούρδοι), στις 20 Ιούλη, στην πόλη Σουρούτς (στην τουρκο-συριακή μεθόριο) και το θάνατο ενός Τούρκου υπαξιωματικού στην Κίλις, που αποδόθηκαν στο «Ισλαμικό Κράτος», την οργάνωση που άνδρωσαν και ενίσχυσαν οι ιμπεριαλιστές και η Τουρκία κατά της συριακής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία αρχικά είχε εκφράσει επιφυλάξεις για συμμετοχή στο λεγόμενο «διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών, στον οποίο πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία ως «λαγός», αλλά στις επιχειρήσεις παίρνουν μέρος όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μιλούσε για ουδέτερη ζώνη στην παραμεθόριο περιοχή, μήκους 110 χιλιομέτρων και βάθους 33 χιλιομέτρων, ενώ ως πριν την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων, αρνούνταν την παραχώρηση της κομβικής σημασίας βάσης του Ιντσιρλίκ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τώρα, ωστόσο, όχι μόνο παραχωρεί τη βάση, αλλά και επικαλούμενη «ζήτημα ασφάλειας», ζήτησε και σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.
***
Οι γενικότεροι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων στην περιοχή δείχνουν ότι οι άξονες και αντιάξονες αναδιατάσσονται πολύ γοργά. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και το λεγόμενο διμέτωπο της τουρκικής επίθεσης κατά των ισλαμιστών και των Κούρδων, γίνεται φανερό ότι η Τουρκία θέλει να ισχυροποιήσει το ρόλο της, αποφεύγοντας και την ενδεχόμενη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριό της, που θα περιλάμβανε τις περιοχές που συγκροτούν τη λεγόμενη Ροτζάβα, δηλαδή παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και την εν δυνάμει σύνδεσή τους με τη Νότια Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στις 26 Ιούνη, ότι «η Τουρκία δε θα επιτρέψει ποτέ να σχηματιστεί ένα κουρδικό κράτος που να περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές περιοχές της και τμήματα της Βόρειας Συρίας (...) Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας προς αυτήν την κατεύθυνση, όποιο κι αν είναι το κόστος».
Πάντως, αν κρίνει κανείς από τις σχετικά χλιαρές αντιδράσεις ηγεσιών της περιοχής και ευρύτερα, μετά την εντατικοποίηση των τουρκικών βομβαρδισμών, φαίνεται ότι το τουρκικό σχέδιο, προς το παρόν τουλάχιστον, αξιοποιείται από πολλούς «παίκτες», με συνεκτικό - όπως φαίνεται - στοιχείο την υποτιθέμενη ήττα του «Ισλαμικού Κράτους». Κατά κάποιο τρόπο, αυτό εμφανίζεται ως πρώτη προτεραιότητα και μετά θα ...λυθούν και άλλοι λογαριασμοί. Χαρακτηριστικά, η συριακή κυβέρνηση, μέσω του προχτεσινού διαγγέλματος του Προέδρου Ασαντ, ενώ μιλάει για ανάγκη «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην Τουρκία. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο παραδοσιακός σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, μέσω της ανακοίνωσης της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, που μιλάει «για κοινή πάλη κατά των τρομοκρατών», ενώ τονίζει την ανάγκη ενίσχυση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, με «ανοιχτό» βέβαια το ζήτημα της ενέργειας και του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, του «Τurkish Stream». Από την πλευρά των ΗΠΑ, υπάρχει εμφανής ικανοποίηση για την παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ και προς το παρόν δε φαίνεται να ενοχλείται από την τουρκική πρωτοβουλία. Η Βρετανία, επίσης, ιδιαίτερα μετά το θάνατο 38 τουριστών (πολλών Βρετανών ανάμεσά τους), στα τέλη Ιούνη στην Τυνησία, επιδιώκει ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Ενδιαφέρον έχει και η στάση του Ιράν, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της πρόσφατης συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστές για το πυρηνικό πρόγραμμα, που ενώ κάνει λόγο για «μη επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», δε σχολιάζει την τουρκική επιχείρηση.
***
Αν κάτι καταδεικνύουν όλα αυτά, είναι ότι το κουβάρι των ανταγωνισμών μπλέκεται ακόμα περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή του πλανήτη. Οι «σύμμαχοι» και «εχθροί» εναλλάσσονται σύμφωνα με το κατά πώς καλύτερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των μονοπωλιακών ομίλων. Η μόνη σταθερά σε αυτό το αλισβερίσι για το κέρδος είναι ότι οι μόνιμα χαμένοι είναι οι λαοί που αιματοκυλιούνται, που ξεσπιτώνονται, που ξεριζώνονται. Να γιατί η εξασφάλιση της ειρήνης, η ουσιαστική λαϊκή ευημερία δεν μπορεί παρά να έρθει με τη λαϊκή πάλη, σε ρήξη με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών κάθε εθνικότητας, θρησκείας και χρώματος, με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πραγματικά στην εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα δικά τους χέρια.



MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget